Perässähiihtäjä

Pystyykö Sipilä nostamaan keskustan?

 

Tiistai 9. 10. 2012 ja 2. postaus

Meillä oli HS:n politiikan toimituksessa tapana julkaista kuntavaalien jälkeen Suomen kartta, jossa jokainen kunta oli väritetty kunnan poliittisen päävärin mukaan. Väriksi valittiin kunnan suurimman puolueen väri. Kartta julkistettiin koko sivun kokoisena. Keskustan asema oli kunnissa niin vankka, että koko Suomi näytti keskustanvihreältä, jonka keskellä näkyi vain muutamia punaisia ja sinisiä pisteitä, jos oikein tarkasti katsoi. Julkaisuaamuna puhelimet soivat: demarit ja kokoomuslaiset soimasivat meitä toimittajia keskustan suosimisesta ja kaikenlaisesta vääristelystä. Se oli vielä sitä aikaa, kun Suomessa oli pitkästi yli 400 kuntaa, joista suurin osa oli pieniä ja keskustavoittoisia idässä, pohjoisessa ja keskellä maata.

 

Nämä ihastuttavat keskustelut 1980- ja -90-luvulta palasivat mieleeni, kun luin työtoverini Miska Rantasen kirjoituksen maanatain 8.10. Helsingin Sanomista. Siinäkin julkaistiin kuntakartta, toisin pienellä, ja vihreältähän se edelleen näytti.

Kirjoituksessa muistutettiin, että keskustalla on yli sadassa kunnassa enemmistö valtuustopaikoista. Vuoden 2008 kuntavaaleissa se sai 20, 1 prosentin kannatuksellaan selvästi enemmän valtuustopaikkoja kuin kokoomus (23,5 %) ja Sdp ( 21,2%). 

 Vankasta asemastaan johtuen keskusta on näiden kuntavaalien mielenkiintoisin puolue. Säilyykö sen valta-asema myös alkavalla nelivuotiskaudella?

Keskustan asemaa uhkaa kaksi tekijää. On vaikea sanoa, kumpi niistä on se vaarallisempi.

 Jyrki Kataisen hallitus valmistelee kuntauudistusta, jonka seurauksena kuntien määrä putoaisi rutkasti. Kuntien on nyt noin 330. Keskustaa ahdistaa myös perussuomalaisten nousu. Jo viime kuntavaaleissa Timo Soini ja kumppanit nakersivat keskustan kannatusta. Nyt Soini yrittää todellista läpimurtoa. Eräissä mielipidemittauksissa puolueet ovat jopa tasoissa. Se tuntuu uskomattomalta, kun muistaa, että edellisellä kerralla vuonna 2008 keskustaa äänesti 20 ja perussuomalaisia vain 5 prosenttia kuntalaisista.

 Historian valossa keskustan pitäisi onnistua. Se on pystynyt viimeisen 25 vuoden aikana punnertamaan kolme kertaa oppositioasemasta kuntavaalivoittoon: vuosina 1988, 1996 ja 2000. Nämä kuntavaalivoitot pohjustivat myös seuraavien eduskuntavaalien (1991, 1999, 2003) vaalivoitot.

 Voi jopa väittää, että Esko Ahon nousu pääministeriksi vuonna 1991 ja Anneli Jäätteenmäen/Matti Vanhasen nousu vuonna 2003 olivat niitä edeltäneiden kuntavaalivoittojen ansiota.

Pystyykö puheenjohtaja Juha Sipilä yhtä hyvään tulokseen?

Sopiiko epäillä? Kaksi asiaa on nyt toisin. Edellisillä kerroilla keskusta on ollut opposition kingi. Se  pystyi yksinään profiloitumaan kulloisenkin hallituksen vaihtoehdoksi, sillä pienet oppositiopuolueet olivat aika merkityksettömiä. Nyt on uusi tilanne. Oppositiossa on kaksi tasavahvaa puoluetta.  

 Keskustan taannoisten vaalivoittojen takana olivat myös kokeneet poliittiset johtajat. Paavo Väyrynen, Esko Aho ja Anneli Jäätteenmäki aiheuttivat väristyksiä. Piti heistä tai ei, mutta se oli myönnettävä, että heissä oli vaalitilanteen vaatimaa kokemusta ja särmää.

 Juha Sipilä on untuvikko, vasta poliittisen uransa alussa. Hän on ollut kansanedustajana 1,5 vuotta ja puheenjohtajana vain  neljä kuukautta. Tänään Sipilä julkaisi ajatuksistaan pienen kirjan nimeltä Vaihtoehto. Se on erinomaista oppimateriaalia hänelle itselleen ja muille keskustasta kiinnostuneille, mallioppimista parhaimmillaan. Kirjan kirjoittaminen kaiken kiireen keskellä osoittaa, että Sipilä  yrittää tosissaan. Onhan hän yrittäjä taustaltaan.

En pulise yksinäni enempää, vaan heitän vuoron arvoisille kommentaattoreille. Siitäpä löytyy päivän hyvä kysymys: Pystyykö Sipilä nostamaan keskustan?

 Kiitän lämpimästi arvoisia kommentaattoreita ja blogin lukijoita, ystäviämme, kannustavista viesteistä. Aprikoin pitkään, kannattaako blogia avata näissä vaaleissa, kiinnostaako se enää ketään. Ensimmäiseen postaukseen tulleet yli 40 kommenttia osoittavat, että kannattaa ja kiinnostaa. Kommenteissa on laatua ja määrää niin paljon, että sloganimme "Verkon parasta vaalikeskustelua" pitää paikkaansa.

Seuraavan kerran postaan huomenna keskiviikkona 10. lokakuuta, joka onkin Aleksis Kiven päivä.

Päivän siteeraus:

 ”Useat Taloustutkimuksen tekemät mielipidemittaukset viittaavat siihen, että suomalaisten enemmistö kannattaa pikemminkin väljää kuin tiheää yhdyskuntarakennetta. Toki osalla suomalaisia on selvästi urbaanit ja modernit arvot ja he kannattavat nykyistä tiiviimpää yhdyskuntarakennetta, mutta maalaisidyllisen ”Pöllöslandian” kannattajiakin on paljon. Heissä on sitä Juha Sipilän kuvaamaa potentiaalista keskustan äänestäjäjoukkoa, jota uusi puheenjohtaja näyttää nyt lähestyvän aiempaa ponnekkaammin. Suomalaisen politiikan kentällä on ilmiselvästi tilaa hajautettua yhteiskuntaa ajavalle poliittiselle liikkeelle, koska juuri mikään muu puolue ei sitä tee.”

 "Voisiko keskustan suuntana olla aivan yksinkertaisesti se, missä puolue on luonnostaan hyvä? Oltaisiin sitä, mitä oikeasti ollaan. "

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kirjoittaa näin uudessa  (4/2012) Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä, johon Rahkonen on tehnyt laajan analyysin keskustan politiikasta ja asemasta.

29 vastausta artikkeliin "Pystyykö Sipilä nostamaan keskustan?"

Joonas Turunen 09.10.2012 15:22

Suomessa parlamentaariset olot ovat kiistatta poikkeukselliset. Sosialidemokraattien kannatus eduskuntavaaleissa oli puolueen yli 100-vuotisen historian heikoin. Myös keskustan tulos oli kaiketi heikoin sitten vuoden 1917.

Syykin poikkeuksellisiin oloihin on selvä: perussuomalaisten nousu yhdeksi suurista puolueista (jos sellaisia nyt enää on, kun vertaa vaikkapa SDP:n kultavuosien kannatukseen) vie osansa kaikilta kolmelta "vanhalta suurelta".

En ole suuri tetriksen fani, mutta kun vierekkäin laitetaan keskustan ja perussuomalaisten ehdokasmäärä kuntavaaleissa, niin muutaman viime vuoden osalta pylväät loksahtavat kohdilleen kuin tetriksessä ikään.

Perussuomalaisten kasvava kannatus heikentää oman mututuntumani mukaan erityisesti Keskustaa haja-asutusalueilla ja demareita vähän suuremmissa kaupungeissa. Myös Kokoomus menettää oman siivunsa, mutta arvelisin, että moni esimerkiksi Kokoomuksen EU-politiikkaan kriittisesti suhtautunut on vaihtanut leiriä jo aikaisemmin.

Sipilällä on ainakin kaksi haastetta. Ensimmäinen haaste on se, että puolueen pitäisi kyetä houkuttelemaan takaisin haja-asutusalueiden suomalaiset. Tehtävä ei ole helppo, sillä monien sorateiden varsilla mitta täyttyi useampi jätevesiasetus, Kreikan lainaohjelma, ERVV ja vaalirahasotku sitten. Samaan aikaan Keskustan pitäisi kyetä haukkaamaan takaisin suurempien kaupunkien liikkuvia (poliittisessa keskustassa olevia) äänestäjiä. Ongelma on toki se, että kun kumartaa maaseudulle, niin suurempien kaupunkien väelle näkyy toisinaan lähinnä takamus.

Kampanjan perusteella näyttää siltä, että Keskusta on tehnyt valinnan, että se keskittyy tulevissa kuntavaaleissa nimenomaan kannatuksen kivijalan, puolueen ydinkannatuksen vahvistamiseen. Kotikunta-maakunta -puheet, kuntauudistuksen kategorinen vastustaminen ja "On kotiin tulon aika" -kampanja kielii siitä, mihin puolue keskittyy tulevissa vaaleissa.

Heikosti sujuneen ehdokasasettelun näkökulmasta Sipilällä on suuri haaste edessään. Haja-asutusalueilla ehdokasasettelulla on kannatuksen kannalta suuri merkitys. Jos ehdokasasettelu epäonnistuu, hyvän tuloksen voi paikata paremmalla kannatuksella kaupungeissa: esimerkiksi Kokoomus ponnisti viime kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi paljon pienemmällä ehdokasmäärällä. Toistaiseksi Sipilältä ei kuitenkaan ole tullut sellaisia avauksia, jolla kurottaisiin umpeen kaupunkiseuduilla se takamatka, jolta puolue heikon ehdokasasettelun vuoksi lähtee.

Tuomo Lamponen 09.10.2012 15:27

Luulen, ettei Sipilä pysty keskustaa nostamaan. On jotenkin paradoksaalista, että keskusta valitsi uudeksi johtajaksi värittömän toimitusjohtajatyypin, kun arvostelu Kiviniemeä ja Vanhasta kohtaan kumpusi juuri samasta syystä. Olen ollut itse politiikassa mukana yli kolmekymmentä vuotta, ja nyt keskusta elää tämän ajanjakson vaikeinta aikaa - vaarana on oikeasti auringonlaskun aika. Paluu aitovierille ei auta. Keskusta tarvitsee tällä hetkellä enemmän keskustaliberaaleja äänestäjiä kuin keskustaliberaalit äänestäjät keskustaa.

Pete Pakarinen 09.10.2012 16:05

Näin naapuripuolueesta katsottuna Keskustan ongelmia on johtajuuden lisäksi kaksi maaseutuun liittyvää saman kolikon kääntöpuolta.

Kun keskusta sai pitkään tuudittautua maaseudun ja varsinkin maatalouden ykköspuolueeksi, niin nyt tämä asema on uhattuna. EU-linjaukset, jätevesiasetus ja moni muu pienempi seikka sai viime eduskuntavaaleissa monet keskustalaiset protestoimaan omalle puolueelleen äänestämällä Perussuomalaisia. Vaalien jälkeen paljastui, että protesti ei ehken ollut kaikkein viisain, mutta sen myöntäminen ja kotiinpaluu eivät ole helppoja. Protestoinnin tielle lähteneet halunnevat mieluummin jatkaa protestiaan.

Toisaalta huomattava osa maataloustuottajista ei enää näe syytä karsastaa kokoomusta ja EU:ta - päinvastoin heillä on yhteinen etu ja tavoite. Jari Koskinen on maatalousministerinä tehnyt hyvää työtä ajaessaan määrätietoisesti, mutta maltillisesti Suomen yhteistä etua EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa. Tämän on varmasti nähnyt myös MTK, jonka asenne on paljon aiempaa puolueneutraalimpi ja rakentavampi. Omasta taloudestaan ja tulevaisuudestaan huolestuneen viljelijän on kannattavampaa vaikuttaa siellä missä tuleva maataloustulo jaetaan, kuin investoida poliittista pääomaansa markkina-arvoltaan heikompiin pelimerkkeihin.

Sipilän keskusta asettuu myös entistä lähemmäs kokoomusta. Yrittäjyyden korostaminen ja muun muassa sen ymmärtäminen, että kunnallisessa palveluntuotannossa voi käyttää monia vaihtoehtoja, myös yksityisiä palveluita, julkisten rinnalla, on samaa, jota kokoomus on korostanut maailman sivu. Miksi siis turvautua tässäkään kopioon, kun voi valita alkuperäisen?

Tuomo Lamposen tiukkaan ja itsekriittiseen analyysiin voi lopuksi vastata kysymyksellä, onko kaupungeissa enää tilaa liberaalien vihreiden ja kokoomuslaisten rinnalla liberaalille keskustalle?

Jussi Lähde 09.10.2012 16:16

Kaatuuko kaiken vastustaja vastustamalla kaikkea?

Nuo sanat kirjoitin muistivihkooni Lapuan Vanhan paukun eli entisen patruunatehtaan upeassa Alajoki -salissa heinäkuisena iltana. Europarlamentaarikko ja pitäjän mahtiflikka Anneli Jäätteenmäki oli kutsunut lakeuksien kesustaväkeä tutustumaan puolueen vastavalittuun puheenjohtaja Juha Sipilään.

Sipilä ja Jäätteenmäki esiintyivät sujuvasti ja asiallisesti. Luulenpa etten ollut salissa ainoa jota tuo asiallisuus vaivasi kovasti. Sipilän sanoista muistivihkooni tarttui miehen ainakin kahdesti toistama "asiallisesti ottaen". Kun Sipilä ilmoitti salilliselle puolueen tavoitteena olevan kuntavaalien ykköspaikan ei äänessä ollut tippaakaan uhoa. Suomessa ei ole koskaan voitettu kuntavaaleja uhoamatta.

Lakeuksilla uho nousee palaneen talon kivijalasta vielä puoli vuosisataa tulipalon jälkeenkin.

Minulle tuli mieleen Sipilän esiintymisestä Masi -sarjakuvien vänrikki Nappula, tosin tuollakin hahmolla on tarjota lukijoille uhoa enemmän kuin tuoreella keskustajohtajalla.

Ei tämä ole Sipilän vika, aikaa on vain liian vähän. Puolueet ovat hölmöjä vaihtaessaan puheenjohtajiaan liian lähellä vaaleja. Muistakaa vain millainen oli Jutta Urpilaisen alku. Ja Kataisen.

Heistä on kasvanut paljon, Sanoin voi kasvaa Sipilästä, muttei näihin vaaleihin.

Jouni Pulli 09.10.2012 16:28

Juho Rahkonen on perin oikeassa koskien keskustalle ehdotettua strategiaa. Keskusta pärjää jatkossa parhaiten tunnustamalla muuttuneen tilanteen ja panostamalla niiden puolesta, jotka ovat olleet sen luonnollisimpia tukijoita, ainakin viime aikoihin asti. Eli uskon, että keskustalla on seuraavinakin vuosina merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskuntapolitiikassa, jos se ymmärtää avoimesti keskittyä maaseudulla asuvien kansalaistemme etujen ajamiseen. Tässä taistossa sillä on valtikortit käsissään, mutta väestörikkaissa keskittymissä sen viestin läpivienti on vähintäänkin haasteellista - ettei vain käki munisi pesään.

Voi olla, että Sipilästä kasvaa vuosien kuluttua merkittävä suomalainen poliitikko kuten on käynyt Jutta Urpilaiselle tai jo aiemmin esim. Timo Soinille ja Jyrki Kataiselle. Nyt ilmassa ei ole kuitenkaan sellaista "mullan tuoksua", että maaseudulta, kaupungeista puhumattakaan, jysähtäisi tällä kertaa suurta voittoa kantamaan keskustaa suureen menestykseen näissä vaaleissa. Silti kannustan keskustaa ja sen mukana puheenjohtaja Juha Sipilää olemaan antamatta periksi, sillä Suomi tarvitsee jatkossakiin myös keskustan panosta.

Jussi Lähde 09.10.2012 16:33

Kaatuuko kaiken vastustaja javstustamalla kaikkea?

Parahin Unski ja muut blogilaiset, jatkan edellsitä kommenttiani, jouduin vain siirtymään Eduskunnan mainiosta kansalaisinfosta pois sen uksien mennessä säppiin. Mielestäni 16.15 on aivan liian aikainen hetki sulkea moinen loistava kohtaamis- ja työskenetlypaikka!

Lapualle kokoontunut keskustaväki kysyi puheenjohtajaltaan varsin tiukasti "mihin keskustaa enää tarvitaan?". Timo Soini joukkoineen tuntuu monopolisoineen hallituksen vastustuksen, pitkäaikaisen hallituspuolueen pelitila tuntuu olevan vähissä ja ahtaalla pelipaikalla laukoo vielä omia totuuksiaan komissaari Olli Rehn!

Sipilä ei ole muuten missään vaiheessa haastanut Rehniä julkisesti. Uskon monen keskustalaisen odottaneen tuota irtiottoa.

Mihin keskustaa tarvitaan ja miten peitota perussuomalaiset? Asiallisesti ottaen ja ilman uhoa? Ei näissä vaaleissa.

Kuinka kaukana Sipilän tähtäin sitten on? Onko keskustalla muuta vaihtoehtoa kuin odottaa että perussuomalaiset juoksevat päänsä lommolle vallan muuriin - aivan kuten keskusta itsekin on tehnyt?

Sipilä osaa rakentaa häkäpöntön - mikäli sellainen tarvitaan auton perään. Nyt miehen pitäisi saada sauhua ja painetta puolueen kannattajiin. Asiallisesti ottaen asiallisesti ottamisen aika on ohi puheenjohtaja Sipilä.

Teemu Pyyluoma 09.10.2012 17:02

Puutun tuohon Rahkosen sitaattiin.

Ensinnäkin, useimmat aiheesta tehdyt tutkimukset päätyvät siihen tulokseen että jos pistää vastaajat janalle asuinpaikan asukastiheyden mukaan niin tyytyväisimpiä ollaan kummissakin ääripäissä, eli yksinkertaistaen omassa tuvassa omassa rauhassa ja kaupungin keskusta-alueilla. Tämä on itseasiassa intuitiivisesti ihan ymmärrettävää, toisessa on maaseudun rauha ja toisessa kaupungin hyvät puolet. Tosin suomalaiset ovat keskimäärin tyytyväisiä asuinalueeseensa ihan missä tahansa, kai sitä kotiutuu ja tykästyy.

Toiseksi, varmaan tähän maahan mahtuu monenlaista aluetta. Eräs urbanisti summasi tämän niin että (Helsingissä) pyydämme vain muutaman moottoritieliittymän verran tilaa, ja muutenkin kussakin paikassa kukin tyylillään. Joku pikkukylien ystävä varmaan jotenkin toisin.

Kolmanneksi, kun nämä siis nimenomaan ovat paikallisia asioita, niin on aika erikoinen ajatus rakentaa valtakunnallista agendaa jonkinlaisen yhdyskuntarakenteellisen ihanteen ympärille. Paitsi ehkä jos se agenda on että paikoissa on ja saa olla eroja, mutta tuosta ei kovin pitkää vaalitenttia saa aikaiseksi. Ja tämä on vähän se ongelma kuntavaaleissa, yksi asia millä on suuri merkitys, jossa on liikkumavaraa ja valintoja tehtävänä, on nimenomaan kaavoitus. Ja kuitenkin vaalien valtakunnallisen luonteen vuoksi julkinen keskustelu siitä on puuduttavaa, juuri siksi ettei voi oikein sanoa mitään rationaalista koko maasta kerralla.

Pentti Kangasluoma 09.10.2012 17:18

Lauri Viita epäili että voi olla olemassa puuvillatehtaan taivas ja helvetti, kun niin moni asia liittyi Tampereella puuvillatehtaaseen.

Kun syntyi maalaisliittolaisessa kylässä, aloittanut koulunkäynnin talonpoikien tyttärien ja poikien kanssa, tansseissakin oli luokkajako, lukion tytöt, talojen tytöt, ja piiat, tehtaantytöt muodostivat erilaisia parvia niin kunnallispolitiikassa piti luonnollisena keskustan valtaa.

Maalaisliitto/keskustan suurin ansio on koulutuksellinen tasa-arvo, niin monen suvun lipaston päällä on ylioppilaskuvia. Siksi

he saivat ääniä, ja pystyivät saamaan oman väkensä virkakoneistoon, niin valtiolla ja kunnissa.

200 kuntajohtajaa kokoontuu yhteen ja haukkuu hallitusta, melkein kaikki yhdestä puolueesta. Oikein tulee paha olo, ne

pelkäävät omien ja sukujensa työpaikkojen puolesta, kaikki kunnantoimistot, maakuntahallinto miehitetty omalla väellä.

Mutta enää ei näilläkään seuduilla äänestetä sitä jolla on eniten

manttaaleja, perämettiä. Perussuomalaisten kannatuksen laajuus hämmästyttää, on ihmisiä joilla on toimeentulovaikeuksia. Tunnemme kaikki perheitäi joiden lapset pienestä pitäen tekevät monta ulkomaan matkaa vuodessa. Ihmiset vertaavat elämäänsä toisten elämään.

Sipilä on paras mahdollinen keskustan alamäen jarrumies.

Mutta neljäs tila mahtaa tulla. Lapualla on jo keskustan ylivalta

murtunut, kokoomus hengittänyt niskaan. Näiden vaalien jälkeen kolmas voima eli muut puolueet saavat edustajansa

puheenjohtajistoon.

Kutsuntatilaisuuteen kaupunki lähettää edustajansa, vuosikymmenien ajan keskustan ja kokoomuksen edustaja. Vaikka valtuustossa on kuuden puolueen edustajia, muidenkin

pojat ja tyttäret käyvät armeijan.

Juho Isoviita 09.10.2012 17:19

Keskustan ongelma on lähinnä puolueen aatteen ylivertaisuus muihin Suomen uolueisiin verattuna. Tämän havaitsee parhaiten siitä, että kaikkki puolueet ovat aatteellisesti lähentyneet Keskustaa, ainoaa puhtaasti kotimaisista lähtökohdista syntynyttä puoluetta.

Sosiaalideokraatit ovat lainaa saksalaisilta, kokoomus perustettiin tekemään Suomesta kuningaskunta saksalaisen kuninkaan alamaisuuteen, vihreiden ideologia on niin ikään saksalaita lainaa ja perussuomalaiset osa Euroopassa, ainakin aiemmin menestynyttä, nationalistista populisimia.

Sipilällä on hyvät mahdollisuudet nostaa Keskustan kannatusta, jos ei vielä kuntavaaleissa niin ainakin seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä.

Sipilä on toiminut vasta 4 kuukautta Keskustan puheenjohtajana ja näin lyhyenä aikana ei kukaan pysty ihmeisiin. Hän on kuitenkin ollut aloitteellinen ja tuonut uusia avauksia poliittiseen keskusteluun.

Sipilällä on kaikki poliittiseen menestykseen tarvittavat ominaisuudet; pyrkyä, nostetta ja sitkoa. Lisäksi hän on älykäs, hyvä ja rauhallinen keskustelija. Kaiken ohella hänellä on todellista näyttöä johtamisosaamisesta talouselämässä.

Johannes Hirvaskoski 09.10.2012 17:21

Hei Unski,

Sipilä pystyy Keskustan kannatuksen nostamaan, sillä hän tekee sen yhdessä väkensä kanssa. - Sipilä ottaa havaintojeni mukaan muita aidosti mukaan, mutta säilyttää silti johtajuuden itsellään. Lisäksi hän lähestyy ihmisiä asioiden kautta. Suomalaiset arvostavat eleettömyyttä ja rauhallisuutta, luulen että politiikan karnevalisointi maukkailla lausunnoilla alkaa jo hiljalleen riittää suurimmalle osalle meistä.

Ratkaisevaa on se, miten Sipilä onnistuu kuvailemaan hajautetun yhteiskunnan ideaalin kaikille suomalaisille. Jos hän tässä onnistuu, ei kukaan enää kuvittele että kumarrus maaseudulle on takamusta kaupungille. Asia nimittäin ei ole näin. Paras esimerkki asiasta on Vantaa, jossa kasvu on vienyt vantaalaisten veroeurot niin, että kuilu häämöttää. Nyt jo kaupungin oma enemmän tai vähemmän virallinen kanta on se, että kaupunki on kasvanut liikaa ja liian nopeasti. - Tämän pitäisi tulla havaituksi laajalti, sillä se on ollut Keskustan viesti aina. Ehkäpä Vantaan velkatilanteen seurauksena asia alkaa valjeta itsepäisimmällekin muunmieliselle, kunhan vain on halua nousta juoksuhaudasta tasamaalle.

Hajauttaminen ei siis Unski tarkoita maaseudun suosimista. Se tarkoittaa tasapainoista ja vähempiriskistä kehitystä ylipäänsä. Sveitsi on hajautetusta yhteiskunnasta ehkä paras esimerkki. Paikallisuutta korostetaan, kantonien valta on suuri, eikä kukaan osaa edes sanoa mikä on Sveitsin tärkein kaupunki.

Pasi Pekkinen 09.10.2012 17:33

Unto, eilisessä HS:ssä oli myös isompikokoinen - ja oikeaoppinen - teemakartta kuvaamaan puolueiden kannatusta, jossa piirakkadiagrammien pinta-alat olivat suhteessa väestöön. Sininen, punainen, tummanpunainen ja keltainenkin erottuivat siitä ihan silmiä siristämättä (eivät ne demarit ja kokoomuslaiset ihan syyttä soimanneet, jos muistan kartografian professorin opetuksia oikein...)

Mitä tulee päivän kysymykseen, niin en usko, että Sipilä pystyy nostamaan Keskustaa vielä tulevissa kuntavaaleissa, vaikka ehdokasasettelu on ollut ilmeisen onnistunut. En toki osaa arvioida millaisen tuloksen Keskusta voi laskea ja ilmoittaa torjuntavoitoksi, niinkuin demarit tekivät viime eduskuntavaaleissa.

Tämä epäusko ei johdu Sipilän heikkoudesta puoluejohtajana, vaan Perussuomalaisten v. 2008 tilannetta oleellisesti korkeammasta suosiosta. Keskustan uusi nousu ja realistinen kilpailu suurimman puolueen asemasta luultavimmin edellyttää, että Perussuomalaiset ensin menettävät äänestäjien luottamusta nykytasolta oleellisesti. Seuraavat eduskuntavaalit ovat liian kaukana, jotta niiden tuloksia uskaltaisi ennakoida.

Tatu Ahponen 09.10.2012 17:36

Näin jälkikäteen katsottuna vaikuttaa selvältä miksi Sipilä valittiin - verrattuna pääkilpailijoihinsa eli Väyryseen ja Puumalaan tämä näkyi keskustaa jakavan liberalismi-konservatismi-akselilla sijoittuvan väliin. Siinä missä Puumala (puolueen sisällä) profiloitui arvoliberaaliksi ja Väyrynen euroskeptiseksi arvokonservatiiviksi, Sipilä voitiin nähdä rikkinäisen puolueen yhdistäväksi kandidaatiksi. Tässä tultiin tosiaan kuitenkin valinneeksi Kiviniemen talousoikeistolaisen valtionhoitaja-virkamies-linjan työnjatkaja joka ei Keskustan pikkukokoomus-imagosta pystynyt erottumaan. Sinänsä Keskustan menestys on usein perustunut juuri siihen, että se profiloituu isoista porvaripuolueista järkevämmäksi ja maltilliseksi, mihin luulisi olevan mahdollisuuksia Kokoomuksen kovan oikeiston yrittäessä repiä Kataisen puoluetta omalle linjalleen, mutta tästäkin päävastuu kritiikissä on jäänyt demareille.

Totta kai Keskusta on nyt pyrkinyt lyömään pääministeripuolue Kokoomusta, mutta pääasiallinen kritiikki on kohdistunut kuntauudistukseen. Varmasti vetoaa peruskannattajiin, mutta kaupunkilaisille Kesksutalla pitäisi olla muutakin sanottavaa tai edes oma selkeä mallinsa. Maakuntamalli tuotiin pöytään hiljattain, mutta siinäkään ei osattu selvästi määritellä olisivatko voimakkaammat maakunnat taas uusi himmeli vai demokraattisesti valittu elin - kuvaksi jäi, että Keskusta kannattaa maakuntademokratiaa silloin kun se hyötyy siitä ja himmelimallia silloin kun se hyötyy siitä.

Erityisesti minua on oudoksuttanut se, että Sipilä on jatkuvasti yrittänyt haukkua hallitusta johtajuuden puutteesta kun ei sitä ole sanottavammin itse osoittanut. En ole vielä tutustunut kirjaan, mutta tähän asti Sipilän linja on vaikuttanut lähinnä näpertelyltä - lähiruoka ja bioenergia ovat tärkeitä asioita, mutta tuskin niillä yksinään Suomea pelastetaan? - ja oppositiopolitiikassakin Sipilä on jäänyt Soinin jalkoihin usein jopa kuntauudistusasiassa. Toisaalta, kun Sipilä haukkuu hallitusta riitaisuudesta niin mieleen tulee että tosiaankaan 2007-2011 Kiviniemen hallitus ei ollut läheskään yhtä riitainen - mutta tämä johtui siitä että tällöin Kokoomus käski ja Keskusta (sekä Vihreät ja RKP) tottelivat suurimman osan aikaa kiltisti, kun taas nyt vasemmistopuolueet ainakin yrittävät pistää Kokoomuksen linjalle hanttiin.

Terhi Koulumies 09.10.2012 18:21

En usko perussuomalaisten syövän paljon Keskustan ääniä. Ehkä maaseudulla, mutta ei kaupungeissa. Sen sijaan veikkaan, että kokoomus saa osan keskustan entisestä kannatuksesta maakunnissa. Onhan Jyrki Katainenkin kotoisin Itä-Suomesta Siilinjärveltä ja siinä mielessä hyvin uskottava pääministeri maaseudulta.

Ylipäänsä perussuomalaisista vauhkotaan aivan liikaa mediassa suhteessa heidän poliittiseen painoarvoonsa. Olen huomannut Helsingin kaupunginvaltuustossa, että persut äänestävät joka asiassa samalla linjalla vasemmiston kanssa. He voivat siis viedä ääniä erityisesti vasemmiston populistiselta siiveltä, kuten Paavo Arhinmäeltä.

Marita Salenius 09.10.2012 18:27

Olen aina ollut sitä mieltä, että Jäätteenmäen pettivät omat miehet. Oli se totuus mikä tahansa, niin täällä periferiassa on sitkeänä näkemys, että Matti Vanhanen halusi kaliffiksi kaliffin paikalle - jos ei nyt aivan sarjakuvahahmon mallilla, niin jotenkin sinne päin. Saataa olle, että jos Keskusta olisikin valinnut Väyrysen, niin hänestä olisi ollut enemmän vastusta joka puolelle, eikä vähiten oppositiokumppanille.

Keskustan varsinainen virhe oli sen maalaisen unohtaminen - ei pelkästään viljelijän, vaan koko maaseudun. Keskustassa on aina luotettu, että omat äänestävät tapahtui mitä tahansa. Siksi puolue käänsi kulkunsa kaupunkeja kohti, luottaen, että sieltä lohkeaa ääniä niiltä, jotka myös ovat lähteneet. Mutta tämä uuskaupunkilainen ei välttämättä kuljettanutkaan matkalaukussaan sitä monen sukupolven keskustauskon perinnettä.

Täällä maaseudulla keskustalaisuus ei ole pelkästään puolueuskollisuutta, vaan se on perheen ja suvun kulttuuriin kuulunut jatkumo, lähes uskonto - melkeinpä elämää suurempi asia. Täällä jaetaan edelleenkin hyvin herkästi "isältä-pojalle"- perinteellä luottamuspaikkoja. Valtuustoonkin saatetaan mennä läpi lähes pelkästään sukulaisten äänillä ja varsinkin juuri Keskustassa.

Se nostaako Sipilä Keskustan, riippuu lähinnä muista ja varsinkin, miten ja mihin Perussuomalaiset vakiinnuttavat paikkansa. Keskustan suurin virhe oli selän kääntäminen maalaisille, joka asia tuli selkeimmin esille tällä valtavalla jätevesiasiarummutuksella. Samoin Sirkka-Liisa Anttilan maatalousministeriaikana tuli suuri määrä uusia direktiivejä rasittamaan jo muutenkin raskasta viljelijän arkea. Onko siis edes ihme, että omatkaan ei äänestä. Eikä kyse ole/ollut pelkästä protestista, vaan myös siitä, että entisen SMP:n jättämä aukko tuli monen kohdalla aikoinaan täytettyä Keskustalla ja näin eduskuntavaaleissa moni koki palanneensa kotiin, kun äänesti Perussuomalaisia. Heitä on yllättävän paljon ainakin täällä maaseudulla.

Teemu Lehtinen 09.10.2012 18:40

Jatkan Jussi Lähteen ajatuksesta kaiken vastustajista. Jos vaihtoehtoja ei tarjota, vaihtoehdot ovat vähissä. Lopulta tämä johtaa vain olemassa olevan mallin toistamiseen samalla, kun tyytymättömyys kasvaa. Tässä on tautologiaa, mutta myös poliittisen taudin oireita.

Eräs parhaista lobbaukseen liittyvistä ja oppimistani aksioomista on, että "ei ei ole muutosehdotus". Muutosehdotuksen on oltava konkreettinen, yksinkertainen, ymmärrettävä, käytännöllinen, toteutettavissa oleva ja sopivasti tunteisiin vetoava. Sen on liikutettava äänestäjää. Minun tapauksessa se tarkoittaa poliitikkoja, poliitikon tapauksessa se tarkoittaa kansalaisia.

Tällä hetkellä Perussuomalaiset kalastavat laajalla haavilla entisen SMP:n tapaan keskustan vesillä ja kertovat meheviä kalajuttuja. Vaikka suomalaiset kuinka arvostaisivat eleettömyyttä ja rauhallisuutta, kuten Johannes Hirvaskoski kirjoittaa, on minun vaikea nähdä, kuinka virkamiesmäisyys auttaa nousemaan poliittisen nyppylän huipulle kukkulan kuninkaaksi kalavesiä valvomaan.

Salla Airaksinen 09.10.2012 21:15

Puhutaan mistä asiasta tahansa, romahdus tapahtuu nopeasti ja nousu hitaasti. Keskusta on nyt nousussa. Uskon, että Sipilä on tehtäväänsä sopiva. Johtajuustaidosta ja rohkeudesta ottaa haaste vastaan, on hyötyä. Keskustaväki on yhtenäistä ja varmasti se viestittyy kaikessa puolueen toiminnassa. Siinä missä sipilä on uusi tulokas, on myös Keskustan kuntavaaliehdokkaissa paljon uusia, varsinkin nuoria ehdokkaita. Nyt on nuorten aika.

Tuukka Sariola 09.10.2012 21:24

Sipilän realistinen tavoite on vakauttaa Keskustan elintoiminnot citypuna-liberaali-halvauksen jälkeen, eli torjuntavoitto hakusessa, puhuttiin julkisuuteen mitä tahansa.

Kristian Sundqvist 09.10.2012 22:10

Sipilän valinnassa minua viehätti ja kiinnosti hänen taustansa. Suomen nykypolitiikassa kun ei uudemmilla tähdillä (Katainen, Urpilainen, Arhinmäki...) yleensä ole mitään näyttöjä politiikan mikrokosmoksen ulkopuolelta, vaan he ovat (brittitermiä käyttäen) political classin tyylipuhtaita edustajia, suomeksi poliittisia broilereita.

Sipilä taas on valtakunnallisellakin mittapuulla erinomaisesti menestynyt yrittäjä ja liikemies. Miten hän on sopeutunut ja sopeutuu puoluepolitikoinnin varmasti usein hyvin pikkumaiselta tuntuvaan taktikointiin ja suhmurointiin? Sipilä on tittelinsä puolesta keskustan lammen suurin kala, mutta ei ainakaan vielä voi tuntea lammikon syvänteitä, pyörteitä ja vaanivia haukia. Keskustassa - kuten politiikassa yleensä - pahimmat viholliset tapaavat tulla omista riveistä.

Puoluejohtajana Sipilä tosiaan tuntuu olevan hauska kuin homevaurio ja vetävä kuin varreton vasara. Niin toisaalta oli Paavo Lipponenkin, eikä maamme historian eniten ääniä yksittäisessä vaalissa kerännyt henkilö eli Sauli Niinistökään mikään kansanvillitsijä ole. Oppositiossa Sipilä kuitenkin jatkuvasti rinnastuu Timo Soiniin, ja tämä vertailu pelaa Soinin pussiin mennen tullen.

Pentti Kangasluoma 09.10.2012 22:25

Keskustan alamäki tuli yllätyksenä vaikka toisaalta muissa maissa maaseutuväestöön perustuvat puolueet ovat kuihtuneet

pois. Keskustapohjaiset liikeyritykset, S-ketju, Osuuspankki, ABC-kerju ovat menestyneet hyvin.

Asian voi kääntää niinkin että keskustan tulos on edelleen hyvä,

Mutta siitä ovat irtautuneet pienyrittäjät, maaseudun posteista, kyläkaupoista, nimismisten kanslioista, nyt armeijasta lähtevät,

ja vielä maatalouteen liittyvät byrokratiaväki.

.

Riitta Skoglund 09.10.2012 23:12

Sipilä joukkoineen ei ehdi näihin vaaleihin nostamaan kannatusta; hyvä jos pystyy pitämään puoleen kannatuksen aivan täysin romahtamasta.

Aikaa on liian vähän. Nämä muutamat kuukaudet ovat Juha Sipilälle vasta alkua ja perehtymistä, verkostoitumista puheenjohtajana sekä uskottavuuden ja luottamuksen hankkimista omiensa silmissä.

Toinen perusteeni on, että maatalouden rakenteet maaseudulla ovat muuttuneet ratkaisevasti. Esim. viljelijöitä eli vanhaa peruskannattajakuntaa on yksinkertaisesti enää kovin vähän kun EU:n myötä tilakoot ovat suurentuneet, ja edellinen sukupolvi on eläköitynyt. Nuoremmat viljelijät voivat olla hyvin yrittäjä/kokoomushenkisiä kuten täällä joku edellä kommentissaan totesikin. Maaseudulla on myös paljon tilatonta, tulevaisuudetonta väkeä, joka kylien tyhjetessä ja elinkeinojen hiipuessa tähyilee poliittisesti muualle ja purkaa mieltään protestoiden.

Huomiota kiinnittää myös (vaikka Hgissä Keskusta ei koskaan olekaan vallannut asemia) että pääkaupungissa ei ole ehdolla juurikaan valovoimaisia ehdokkaita - osaajia toki on.

Jos Keskusta ei aivan romahda näissä vaaleissa, ja jos perussuomalaisten oletettu jytky vähitellen sulaa, jos perussuomalaiset eivät kehitä enemmän rakentavia ratkaisuja pelkän kritiikin sijaan - siis monta jos-sanaa - niin Keskustalla voi kauden aikana olla mahdollisuus nousta.

Juha K. Malinen 10.10.2012 14:15

Keskusta voi olla tulevan vaalin suurin menettäjä.

Syy on mielestäni yksinkertaisesti , että ne Keskustan Äänestäjät jotka ovat EU-vastaisia ovat nykyään PerusSuomalaisten Äänestäjiä.

Ismo Kainulainen 10.10.2012 16:04

Kunnallisvaaleissa ei Sipilälle vielä tule suurta onnistumista, siitä pitävät perussuomalaiset huolen. Perussuomalaisilla on ehdokkaita 299 kunnassa, kun keskustalla on "vain" 297 kunnassa. On selvää, että aiemmin vahvoilta keskustan hallitsemilta maaseutualueilta ei nyt tule yhtä vahvaa ja vankkaa kannatusta kuin aiemmin. Myöskään suurien kaupunkien ehdokasasettelu ei mennyt keskustalta aivan nappiin, joka laskee kokonaistulosta. Valtuutettujen määrässä varmaankin kepu tulee olemaan edelleen ykkönen, mutta sitä ei oikein voi pitää voittona, kun sekin tulee laskemaan selvästi. Mitä siitä seuraa keskustan kunnallisjärjestöjen rahoitukselle on sitten toinen tarina.

Mutta yleisesti Sipilällä on kaikki mahdollisuudet onnistua, mikäli hän vain kykenee yhdistämään puolueensa eri leirit eli liberaali- ja konsevarvatiivi-/maataloussiiven.

Janne Tikkanen 10.10.2012 17:20

Tällä hetkellä en kovin vahvasti jaksa uskoa Keskustan uuteen nousuun. Keskustalta näyttää vain näin jotenkin ulkopuolisen silmissä vähän puhti loppuneen, ja Sipilä ei ole auttanut asiaa. Jossain määrin voisi sanoa, että itselleni ei ole oikein edes kunnolla kehittyny kuvaa, millainen henkilö Sipilä on. Fakta on, että tällä hetkellä Keskusta ei joudu taistelemaan oppisitiossa vain hallitusta vastaan, vaan myös Perussuomalaisia, ja tässä kisassa kahden rintaman sota voi olla Keskustalle liian suuri rasitus, erityisesti kun Soini komentaa toista vihollista.

Osaamista Sipilällä varmaankin on, mutta ehkä kysymys onkin siitä, onko se oikeanlaista politiikkaan.

Iikko B Voipio 10.10.2012 17:32

Hei Unski,

demarit tarjoaa kultalautasella keskustalle ja perussuomalaisille loppuvaalitaisteluun jymyaseen: rahoitusmarkkinaveron (taloudellisen transaktioveron), jonka tuotto tilittyy Euroopan Unionille (Brysseliin). Se olisi tullien lisäksi ensimmäinen unionivero - suvereenin liittovaltion tunnusmerkki. Ymmärtänevätkö demarit edes itse millaisen ruutityynyrin ovat valmiit posauttamaan. Hyvä on, jos ovat valmiita liittovaltioon, mitä keskustelua ei Suomessa juurikaan ole käyty. Uskoisin, että keskusta ja perussuomalaiset ovat viimeiset, jotka lämpenevät liittovaltiohankkeelle.

Nyt 11 maata on antanut valmistelumandaatin komissiolle. Iso-Britannia ja Ruotsi ovat ainakin federalismiskeptisiä; jaa täysin kielteisiä.

Kuntavaalirauhaa tässä tarvitaan.

Juha Mäkipere 10.10.2012 21:16

Pystyykö Sipilä nostamaan keskustan? USA:n lähestyvien presidentinvaalien tasaväkinen kilpa ja lopullinen ratkaisu näyttävät (kaukaa katsoen) ratkeavan sen perusteella, kumpi ehdokkaista tuntuu parhaiten pärjäävän julkisuuden ja mielikuvien hallinnassa. Neljä vuotta sitten B. Obaman sanottiin voittaneen vakuuttavalla esiintymisellään amerikkalaisille paremman toivon, positiivisuuden ja kansakunnan yhtenäisyyden puolesta. Yes, we can! Äskeisessä tv-vaalitentissä haastaja M. Romney otti pistevoiton, ei mitenkään asiakysymyksiin antamiensa vastausten, vaan paremman ja näkyvämmän innoituksensa, enthusiasm, ansiosta.

Suomalaisista puoluejohtajista tuskin ketään muuta kuin J. Sipilää voisi kuvitella etäämmäs menestymisestä amerikkalaisissa vaaleissa – tähän asti nähdyn perusteella.

Minun mielestäni keskustan tulosodotuksia koskevat kysymykset voisivat kuulua vaikka näin: Onko keskusta esittänyt nyt edessä oleviin kuntavaaleihin valmistautuville äänestäjille sellaisia vaihtoehtoja, jotka ovat parempia kuin muilla, hallitukseen tai oppositioon kuuluvilla puolueilla? Koskevatko nämä vaihtoehdot koko Suomen ja ennen kaikkea kuntien ja kuntalaisten lähitulevaisuuden polttavia kysymyksiä? Pystyykö Sipilä tuomaan pontevasti esille nämä vaihtoehdot? Ovatko keskustan vaaliehdokkaat näiden vaihtoehtojen takaajina uskottavia, pysyvätkö he viestimään vaihtoehtojen paremmuuden?

Ylivoimaisesti tärkein ratkaistava asian kuntavaalien edellä, niin kuntien, kuntalaisten kuin koko ikääntyvän kansakunnankin kannalta on se, miten sosiaali- ja terveyspalvelut tullaan jatkossa hoitamaan kansantalou-den kantokykyä vastaavalla tavalla. Hallituksen kategorisesti ajama kuntarakenteen muutos, josta vastausta ja vastuuta ei löydy sote-palvelujen saumattomalle, kustannustehokkaalle ja ihmisten tarpeita vastaavalle järjestämiselle, on vähintään riittämätön, ehkä jo lähtökohdiltaan väärä.

Oman järkeilyni perusteella Sipilän ehdottama (tai ainakin hänen nimissään ehdotettu) kaksitasoinen kun-tamalli, kunnat ja maakunnat, vaikuttaa paremmin nykyaikaan ja tulevaisuuden vaatimuksiin sopivalta. Huomasin kahden ”etulinjan” lääkärin vaativan jotakuinkin samaa (Vastuu terveyspalveluista siirrettävä kuntia suuremmalle toimijalle; HS/Mielipide, 03.10.12).

Reetta Eiranen 11.10.2012 11:04

Luottamukseni Sipilään ja keskustaan ei mielipidemittausten valossa ole kovin korkealla. Ehkä Sipilälle kuitenkin jäi liian vähän aikaa etenkin, kun hän ei alun perin ole mitenkään tunnettu suuren yleisön keskuudessa. Hän ei ole ollut kovin näkyvä. Tekikö keskusta liian hätäisen ratkaisun vaihtaessaan puheenjohtajaa näin nopeasti? Toisaalta kunnissa politiikkaa ja näkyvyyttä tekevät paikalliset poliitikot, eikä koko puolueen puheenjohtajan merkitys välttämättä ole niin suuri.

Hienoa, että Perässähiihtäjä-blogi on taas auki!

Sanna Hannuksela 11.10.2012 19:41

Hei Unto,

hauskaa, että olet taas avannut ladun keskustelulle. Minä tartun tietenkin heti tähän Sipilään, ja madallan hiukan (luvallasi) keskustelun tasoa sanomalla yhden pienen asian, jolla ei luultavasti ole mitään vaikutusta Keskustan menestykseen, mutta silti:

Minusta saattaa olla Sipilälle jopa eduksi, että hän joskus tv-tenteissä häkeltyy. Näin siksi, ettei hän ole vielä ehtinyt luoda sellaista poliitikkonaamamaskia, joka esimerkiksi Urpilaisella oli päällä ministeritaipaleensa alussa aina hänen antaessaan kommentteja medialle; se ilme näytti kauhean alentuvalta ja tekopyhältä. Sipilä voi saada tästä aitouspisteitä. Mutta tästä seuraa automaattisesti, ettei hän voi enää koskaan käyttää sanaa "rakastaa" julkisesti missään muodossa, eikä ainakaan "yksikin ihminen voi rakastaa yhden syrjäytyneen takaisin yhteiskuntaan" esimerkissä. Häkeltyminen + rakkaus-sanan käyttö antavat aihetta epäillä, ettei hänellä ole faktat hallussa. Lisäksi rakkaus-sanan käytöstä (luoja varjele, ettei siihen yhdistetä vielä "lähimmäistä") voi huonona hetkenä kuultaa läpi hänen uskonnollisuutensa, minkä ei missään nimessä saa antaa tulla esiin.

Lisäksi vielä aivan ala-arvoinen kommentti siitä, että luulen, että Sipilä voi saada kannattajia naisten keskuudessa. Voi olla, että hän on jotenkin "charmantti" :)

Taina Hämäläinen 12.10.2012 23:48

Pelkäsin jo, ettei näiden vaalien alla pääsekään "keskustelemaan".

Tässä on nyt näköjään ruodittu Sipilän persoonaa. Menen huomenna aamulla tarjoamaan kahvia, kun Sipilä saapuu paikkakunnalle puolen tunnin pikavisiitille. Ei tuo nyt niin suuri haitta ole, jos ihminen on "väritön toimitusjohtaja tyyppi". Valitettavasti on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka odottavat poliitikoiltakin enemmän sirkushuveja, kuin asiallista aikuisen oikeasti keskustelua.

Joka tapauksessa monet ovat todenneet Sipilän tavattuaan, että hänen persoonansa oli positiivinen yllätys. Itse olin vielä Rovaniemellä Väyrysen takana, mutta kun Sipilä kerran tuli valituksi, olen hänen valintaansa tyytyväinen.

Sipilän osa ei todellakaan ole helppo. Niin omat kuin vieraatkin seuraavat häntä silmä kovana. Omat odottavat tuloksia ja muut toivovat munauksia, joihin taas voisi tarttua. Oli Keskustan puheenjohtajana sitten kuka tahansa niin kyllä määrätty media etsimällä etsii tai jopa tekee juttuja lautakasoista, jos ei muuten löydy skandaalin poikasta.

Mielestäni Sipilä on saanut osan persuja kannattaneista takaisin ruotuun. Keskustalla on nyt myös paljon uusia, nuoria raikkaita, ehdokkaita ja on todella ilo seurata heidän vaalityötään. Auringonlasku on usein kaunista katseltavaa. Keskustaa ei kuitenkaan kannata noteerata auringonlaskun puolueeksi, vaikka me kauniita olemmekin.

Olli Saarinen 15.10.2012 0:03

HS teki laatujournalismia tuottaessaan vaalikoneaineistostaan puolueiden arvokartan (ja paljasti heti kulöörinsä keskittyessään kommentoinnissaan henkilöihin, mihin kahdeksan osiota ei anna perustetta).

Kartasta näemme, että sekä Keskusta että KD ovat redundantteja, arvot tulevat katetuksi ilman niitäkin.

Edistyspuoluelaiselle tämä on tuttua, olen puoluetta vailla kun muut ovat tulleet tontille kuni HOK-Elanto kaikkien kaupaksi.

Edistyspuolueen perillinen Liberaalinen kansanpuolue sulautui Keskustaan, sulaako vai sulautuuko Keskusta riippuu osaltaan tulevista vaaleista, nyt olisi tuhannen taalan paikka vastustaa huterosti perusteltua ja väkisin runnattua kuntauudistusta aidon alkiolaisen yhteisöllisyyden hengessä.

Keskusta on tukenut perinteisiä arvoja kuten perittyä metsänomistusta vaikka Luoja hoitaa metsän tukemattakin. Samoin Juha Sipilä kertoi kunnan yhdeksi tehtäväksi yritysten tukemisen, itse hän oli sijoittanut firmansa ilmeisesti eniten tarjonneeseen kuntaan.

No tämä on nyt sitä nollasummapeliä sillä yhden kunnan voitto on toisen tappio ja lopputulos on isänmaan kannalta negatiivinen sillä suhmurointiin kuluu resursseja eivätkä firmat sijoitu välttämättä kokonaisuuden kannalta oikein.

Kun asiaa katsotaan laajemmin ei kuntia tule arvioida tulojen vaan menojen mukaan. Kuntarakenteen tulisi palvella minimikustannuksia ja toteuttaa samalla yhteisöllisyyden tarpeet. Osa raskaista tehtävistä kuten rautatiet ja terveystoimi kuuluvat valtiolle. En ole koskaan ymmärtänyt mitä lisäarvoa kunta antaa lääketieteelle? Entä jos valtatiet olisivat kunnan hoidossa saisimme Laihialla mataa yhtä kaistaa vuorosuuntaan vaikka Vaasaan pääsee komiasti.

Terveysjärjestelmien kallis skandaali osoittaa nykyisen palvelurakenteen suuren saneerauspotentiaalin. Hallituksen kuntalinja tarjoaa vain laajempaa rahoituspohjaa kuntia yhdistämällä. Löytyykö Sipilältä fiksumpaa, jollain tavalla oivaltavampaa, kansalaisten perustarpeisiin sekä valtakunnan kokonaisetuun liittyvää aitoa vaihtoehtoa? Jäämme kuulolle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

 2. 2

  Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

  Tilaajille
 3. 3

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 4. 4

  Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

 5. 5

  Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

 6. 6

  Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

 7. 7

  Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

 8. 8

  Putin aloitti suuren vuotuisen lehdistö­konferenssinsa kehumalla Venäjän edistystä – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

 9. 9

  Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

 10. 10

  Kommentti: The Force Awakens oli nostalgista roskaa, mutta uusi Tähtien sota vie saagan kohti tuntematonta ja jopa hämäriä filosofisia vesiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 2. 2

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 3. 3

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 4. 4

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 5. 5

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 6. 6

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 7. 7

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 8. 8

  Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

 9. 9

  Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

 10. 10

  HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 8. 8

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 9. 9

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 10. 10

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 11. Näytä lisää