Perässähiihtäjä

Voiko Sdp voittaa?

Keskiviikko 17. lokakuuta ja 7. postaus

Ensimmäiset äänet on tänä aamuna annettu. Siitä se alkaa. Aamupäivällä pistäydyin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen järjestämässä taustatilaisuudessa Säätytalolla. Tämä oli jo toinen Urpilaisen tänä syksynä järjestämä taustatilaiuus, johon olen saanut kutsun. Tietenkin menin paikalle.

Urpilainen antoi tälläkin ketaa voitontahtoisen vaikutelman itsestään.  Hänen esityksensä oli rauhallinen, selkeä ja jopa niin analyyttinen, että päätin ottaa hänet tänään tälle palstalle ruodittavaksi. 

Sdp:n puheenjohtajalle kuntavaalit ovat myös henkilökohtaisesti poikkeuksellisen tärkeät, sillä Urpilainen on puoluejohtajuransa taitekohdassa. Hän on käynyt ensimmäisen täyden vaalikierroksen (kunta-,euro-,eduskunta- ja presidentinvaalit) kerran läpi ja lähdössä jo toiselle kierrokselle.

Vanhan nyrkkisäännön mukaan puoluejohtaja on tässä vaiheessa parhaimmillaan: hän on jo kaiken kokenut, mutta ei kaikkeen kyllästynyt.

Urpilainen aloitti puheenjohtajana kesällä 2008 ja saman tien syliinsä seuraavan syksyn kuntavaalit. Ne eivät menneet hyvin.

Sdp sai 21,2 prosenttia kaikista äänistä menettäen kannatustaan 2,9 prosenttiyksikköä. Sdp:n kokonaisäänimäärä väheni edellisvaaleista noin 35 000. Se menetti suurimman puoluuen aseman kokoomukselle. Vaaliyöstä jäi mieleen kuuluisa lause: Aluksi haluaisin kiittää..

Kannatusprosentti 21,2 oli siihen mennessä pitkiin, pitkiin aikoihin huonoin lukema Sdp:n historiassa. Vaan eipä ole enää.

Urpilaisen johdolla Sdp on hävinnyt myös eurovaalit 2009 sekä eduskuntavaalit 2011 ja presidentinvaalit 2012. Urpilaisen puheenjohtajaura oli viime vuoden keväällä hiuskarvan varassa.  Jos Sdp olisi jäänyt eduskuntavaaleissa kolmanneksi puolueeksi ja toiseksi kaudeksi oppositioon, Urpilainen olisi lähtenyt puheenjohtajan paikalta.

Onnekseen hän sai ns. torjuntavoiton. Vaalitappiosta huolimatta Sdp nousi kakkoseksi ja monien vaiheiden  jälkeen Urpilainen pääsi kuuden puolueen hallituksen valtiovarainministeriksi. Hallituskauden aikana hänen asemansa on vahvistunut, ja nyt sitten punnitaan, kykeneekö Urpilainen muuttamaan vahvistuneen poliittisen aseman myös ääniksi ja valtuustopaikoiksi.

Sdp tavoittelee suurimman puolueen asemaa, ja sillä on mahdollisuudet nousta kokoomuksen ohi. Sdp:n vaalityössä on havattavissa sellaista enegisyyttä, jota siinä oli säännöllisesti vaali vaalilta joskus takavuosina. Sdp:llä on kohta kohta kuuden vuoden tappioputki takanaan. Viimeksi se sai juhlia vaalivoittoa helmikuussa 2006 Tarja Halosen presidentiksi valinnan jälkeen.

Sdp siis janoaa voittoa pitkän tappiotaipaleen jälkeen ja Urpilainen haluaa puheenjohtajauransa ensimmäistä vaalivoittoa. Jos sitä ei nyt tule, mahtaako tulla koskaan...

Vaan mitäpä sanovat arvoisat kommentaattorimme? Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Voiko Sdp voittaa?

Seuraavan kerran postaan torstaina 18.10.

Päivän siteeraus:

Katsokaapa tämän linkin takaa mitä blogikollegani ja HS:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas kirjoittaa viimeöisestä huippuottelusta demokraattien Barack Obaman ja republikaanien Mitt Romneyn välillä. Tuomaksen teksti on pikaisesti tehty, hyvä tiivistys keskustelusta.

Päivän menovinkki:

Tänään illansuussa Sanomatalon Mediatorilla parikin paneelikeskustelua, ensin kuntauudistuksesta ja sitten metropolihallinnosta. Näiden lisäksi voi tavata kivoja ehdokkaita ja tunnetusti mukavia toimittajia. Tervetuloa!

39 vastausta artikkeliin "Voiko Sdp voittaa?"

Pentti Kangasluoma 17.10.2012 13:50

SDP voi voittaa koska suurissa kunnissa ehdokasasettelu onnnistui, nuoriakin on mukana ehdokkaina.

Jutta Urpilainen oli niin ahdistettuna, pilkattuna eurokriisin takia että kääntyi myötätunnon puolelle. Isä ex-kansanedustaja Kari Urpilainen on osaava politiikan tuntija.

Pari kertaa hänet olen livenä nähnyt vaalikauden aikana, hän on ollut vakuuttava. Hän kestää paineet. Jos tarkoitetaan kysymyksellä kärkisijaa niin rimaa hipoen se tulee.

Lapualla oli toripäivä, ostin nauriin, tomaatteja, kotimaisia omenia. Keskusta, kokoomus, kd, perus tarjosivat makkaraa,

piirakkaa, väkeä, ehdokkaita paikalla.

Ja nopsasti kävi äänestys urheilun harjoitushallissa, kaupungintalon virkailijat osaavat asiansa.

Joel Salminen 17.10.2012 13:59

Ainakin kaduilla ja ihmisten keskuudessa on ollut hyvä ilmapiiri. Helsingissä on tultu kysymään suoraan esim. Minna Salmisen esitteitä, tyrkyttää ei ole tarvinnut. Ja näiden vaalien jytky voi hyvinkin olla paitsi Demarien menestys, myös se, keitä henkilöitä ihmiset Demareiden listoilta valtuustoon äänestää. Tulee jännät vaalit, ei muuta kuin äänestämään!

Pasi Pennanen 17.10.2012 14:07

Tämä riippuu pitkälti siitä, kuinka selkeästi demarit pystyvät irtisanoutumaan kuntien pakkoliitoksista ja yksioikoisesta rajojen piirtelystä. Ainakin Kokoomus tulee saamaan ns. takkiinsa itsenäisyydestään kiinni pitävissä reunakunnissa puoluejohdon ja erityisesti ministeri Virkkusen jyräämispolitiikan vuoksi. Tämä siitäkin huolimatta, että näiden kuntien kokoomuslaiset ovat yleensä samassa rintamassa muiden pakkoliitoksia vastustavien puolueiden kanssa.

Itse uskon vahvasti, että äänien hajaantumisen vuoksi korjauskertoimet eivät tällä(kään) kertaa tule toimimaan. Selkeän linjan vetäneet perussuomalaiset ja keskustalaiset tulevat pärjäämään galluppeja paremmin ja jonkinlainen jytky on siis odotettavissa. Menestys kuntavaaleissa on siis edelleen demarijohdon omissa käsissä. Irtiottoja vaaditaan.

Pertti Rinne 17.10.2012 14:52

Olisi paha vahinko, jos sdp voittaisi. Se merkitsisi, että populistinen politiikka voittaisi. Puolue, joka on sulkenut keinovalikoimastaan kokonaan ulos sellaiset asiat kuin eläkeiän nostamisen ja alv:n korottamisen ei ansaitse mitään lisävastuuta.

Urpilaisen toiminta näyttää muutenkin vain Heinäluoman kulissilta, kun sdp:tä johdetaan ikään kuin puolue olisi jatkuvassa vastakkainasettelussa kaikkien hallituskumppaneittensa kanssa, noukkimassa pullasta vain ne rusinat, jotka mahdollisesti palauttaisivat menetetyn kannatuksen.

Katriina Kajannes 17.10.2012 14:54

Tietysti SDP voi voittaa. Jotta niin käy koko maan parhaaksi, tosiasioita kannattaa rummuttaa. Silloin kukaan ei äänestä luulojen varassa. Plussaa ovat SDPn vaaliohjelma, osaavuus, luotettavuus ja sen toiminnan ennakoitavuus. Ehdokkaissa ei ole väkeä äärioikealta eikä äärivasemmalta. Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta kannattaa kampanjoida.

Timo Kontio 17.10.2012 15:02

SDP voi voittaa, mikäli yleinen vaalikeskustelu pysyy puhtaana ja asiapainotteisena.

Valtakunnallisesti kampanjat ovat vasta lähteneet käyntiin. Kunnallisvaalien erityispiirre on ehdokkaiden suuri määrä. Kokoomus on tähän asti pärjännyt nimenomaan suurissa kaupungeissa, mutta nyt Turusta, Helsingistä, Tampereelta ja monesta muusta paikasta kuuluu muutoksen tuulien ääniä. Tämä vahvistaa SDP:n asemaa valtakunnallisesti. SDP:n vaalikampanjaa on myös kehuttu selkeimmäksi ja ehdokasasettelu on erityisen onnistunut. Esimerkiksi demarinuoria on neljä kertaa enemmän ehdolla valtakunnallisesti kuin vihreitä nuoria.

Poliittisesti demarit ovat asettuneet varsin järkevästi suoraan kokoomusta vastaan. Nyt seuraavat puolitoista viikkoa puhuu raha: mikäli kokoomuslaiset ovat panostaneet taloudellisesti merkittävästi muita enemmän, voi tästä johtuva yksittäisten kärkiehdokkaiden saamat äänimäärät heiluttaa venettä. Vaalirahoituksesta ei juuri nyt olla puhuttu ja se näkyy ennakkoilmoitusten määrässä. Harmi sinänsä.

Helsingin kaduilla vastaan tulee paljon nykymenoon pettynyttä porukkaa, mikä käytännössä vahvistaa demareiden ja vasemmistoliittolaisten asemaa täällä. Tosiasia on, että kokoomus on nuijinut läpi omaa politiikkaansa viimeiset vuodet ja perussuomalaiset ovat varsinkin kaupunginhallituksessa vain tukeneet tätä.

Kati Oksman 17.10.2012 15:04

Uskon voiton olevan mahdollinen.

Olen ollut vaalikentillä 10 vuoden ajan, eikä tunnelma ole ollut koskaan näin hyvä demareiden keskuudessa. Myös vastaanotto on ollut hyvin positiivinen.Arvomme ovat välittyneet kansalaisille, sillä missään mainosmäärissä tai vastaavissa emme voi kilpailla ainakaan Helsingissä Kokoomukselle ja Vihreille.

Kaarin Taipale 17.10.2012 15:08

Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka on suurelta osin paikallistasolla. Demarit voivat voittaa, koska kansalaiset luottavat demarien kykyyn puolustaa ja hoitaa kunnan perustehtäviä.

Demarit voivat voittaa, koska demaripolitiikka on ollut johdonmukaista ja realistista. Ei luvata sellaista, mikä on mahdotonta. Ei hötkyillä sirkustempuilla eikä uhota sisällöttömällä retoriikalla. Tiedetään, että tulosta syntyy vain työtä tekemällä.

Demarit voivat voittaa, koska puolueen imagoa ei ole luotu mainostoimistoissa vaan se on tehty itse - suomalaisen karu ja konstailematon.

Demarit voivat voittaa myös, koska puolue on osoittanut olevansa aidosti kansainvälinen ja uudistumiskykyinen. Punainen ei ole enää pelkkää punaista vaan sekä punaista että tumman vihreää.

Samuli Vapaasalo 17.10.2012 15:17

Jutan lisäksi moni muukin on onnistunut erittäin hyvin. Poliittinen sää näyttää sateesta huolimatta nyt siltä, että SDP on löytämässä takavuosien menestyksen rytmin uudelleen, ja äänestäjät yhdistävät onnistuneet ja viisaat hankkeet niiden aikaansaajiin.

Politiikan onnistumisen mittareina ovat menestys ja hyvinvointi. Ne saadaan aikaan oikeudenmukaisilla valinnoilla, jotka perustuvat käyttäjien, eli kuntalaisten mahdollisuuksien kasvattamiseen, ei eriarvoistumisen kehittymiseen. Vastaukseni kysymykseen: Voiko SDP voittaa? Tottakai voi ja voittaakin, mutta varsinaiset kulta-ajat ovat vielä edessä.

Anna Mikkola 17.10.2012 15:32

Ennakoin, että SDP ottaa vaalivoiton ja niukan ykkössijan valtakunnallisesti.

Tähän ei kannata suhtautua liialla vakavuudella, historiani vaaliveikkauksista tällä palstalla on auttamattoman huono, kertaakaan ei edes lähellä.

Urpilaisesta on kuitenkin alun haparoinnin jälkeen kasvanut uskottava poliitikko. Viimeinkin hän on alkanut näyttää ja kuulostaa siltä, että on sinut roolinsa kanssa. En paljoakaan ihmettelisi, jos Urpilainen olisi myös seuraava pääministeri.

Itse asiassa täytyy ihmetellä kuinka nopeasti Urpilainen on saanut kasvatettua itselleen jonkinlaisen teflonpinnan. Edes yritys vetää demarit veroparatiisilokaan Tradekan kautta ei tarttunut häneen millään tavalla.

Eikä eurokriisikään - itse asiassa Urpilainen on onnistunut vetämään sen roolin hyvinkin äänestäjiin vetoavalla tavalla.

Seppo Sejovuori 17.10.2012 15:49

En usko.

SDPn voitto olisi enemmistöllemme kurjuutta. Eiköhän olisi jo aika jättää nämä Haloset,Lipposet,Jaakonsaaret , L.Lehtiset ja heidän politiikkansa (myöskin Urpilaisen) historian mustille lehdille. Nyt eletään jo Sauli Niinistön aikaa.

SDPstä tulee keskikokoinen puolue ja se tulee yhdistymään Vasemmistoliiton kanssa.

Lars-Erik Wilskman 17.10.2012 15:53

Vuoden 2008 tulosta Sdp ei saavuta, mutta ääniprosentti voi hiukan kohota eduskuntavaaleista ja sitä puolue voi pitää voittona.

Varsinainen taistelu käydään keskiluokan äänistä, myös meillä. Sdp:n ongelma on uskottavuus.Sdp on kompastellut, hoivapalveluiden mitoituksessa, vaatimalla kunnallisia päättäjiä rikkomaan lakia kilpailutusasioissa ja ajamalla varainsiirtoveron osalta politiikkaa, joka saattaisi vaarantaa, sekä työllisyyttä että eläkeyhtiöiden tuottoja, joilla eläkkeet maksetaan. Virittämällä kampanjansa vasemmalle Sdp toimii selkeästi kohderyhmänsä etuja vastaan.

Karenssikampanjakaan ei oikein puraise. Siinä Sdp:n avuksi on tullut tai tunkeutunut SAK, jonka jäsenliitoista on löytynyt jo ajat sitten kykyä sopia ensimmäisen sairaspäivän karensista, silloin kun alan tavat ovat sitä edellyttäneet.

Silti epäillen, että toimiminen hallituksen johtavana oppositiopuolueena on padonnut vuotoa perussuomalaisiin ja siten Sdp on ollut "isänmaan asialla".

Mutta jos vertaa Sdp:n tilannetta kokoomukseen, niin kuvaavaa on ettei kokoomuslaisen pääministerin tarvitse olla ehdokkaana Espoossa, mutta sosialidemokraattien valtiovarainministerin kylläkin Kokolassa.

Sdp:stä tulee näiden vaalien kakkonen ja se on sille ja puheenjohtaja Urpilaiselle voitto.

Esko Virri 17.10.2012 15:53

SDP voi toki voittaa. Peruskannattajat lähtevät varmaan edelleen uurnille, ja epäilen että äänestysprosentin saattaa näissä vaaleissa laskea mikä voi pelata SDP:n pussiin. Helsingissä tilannetta auttaa Vihreiden sekasorto ja enteilevä romahdus.

Sipilän ja Urpilaisen väittelyssä eilen Sanomatalolla Urpilainen järkevästi pyrki etsimään yhteistä linjaa asiaosaajana aivan ylivoimaisen Sipilän kanssa. Urpilaisella on myös monien kuoppien ja kömmähdysten jäljiltä noussut esiin tyylitajua ja kykyä lähestyä ihmisiä ilman tyrkyttämisen halua. Verkkosukkakohut ja muut tuntuvat olevan taakse jäänyttä aikaa, ja kapulakielen sijasta Jutta on oppinut puhumaan yksinkertaisesti mikä vetoaa tiettyihin kansanosiin.

Vaikka kunta- ja soteasiat ovat SDP:n heikko lenkki näissä vaaleissa, niin vaihtoehtona tarjotun Kokoomuksen sädekehä heikkenee sekä uskottavuus vähenee ja Perussuomalaistenkin levy alkaa jo kuulostaa samalta. Aika paljon kentältä on kuulunut vasemmiston puolelta kaihoa vanhoista punamulta- ja kansanrintama-ajoista aiempien vaalien kokkarisloganien sijaan.

Toisaalta tulos voi olla samaan aikaan sekä voitto että tappio: kannatus todennäköisesti laskee hieman vaikka suurimman puolueen asema tulisikin valtakunnallisesti.

petteri laine 17.10.2012 16:33

SDP voittaa, koska suomalainen voittaa aina. Ja tavallisin suomalainen on suuren ikäluokan edustaja, jonka etuja on ajettu jo muutama vuosikymmen.Tasapuolisuuden nimissä voisi sanoa kaikki puolueet voittavat, koska niiden jäsenet pääsevät jakamaan kakkua, joka velkarahalla kuorutetaan.

Vaalien häviäjät, kuten kaikissa vaaleissa, lienevät he, ketkä ovat jäämässä puolueiden ja julkissektorin ulkopuolella. Eli aika moni suomalainen häviää näissäkin vaaleissa. Se näkyy veroasteen nousuna, kiinteistöveron kiristymisenä, ostovoiman heikentymisenä, palveluiden häviämisenä, köyhyyden syventymisenä jne.

Sitä tuskin eläkeyhtiön tai puoleen palveluksessa olevat äänitorvet juurikaan piittavat, kun jännittävät ken on suurin ja kaunein.

Jorma Härkönen 17.10.2012 17:48

SDP voittaa. Kansa on vuosikymmenten aikana nähnyt kuinka Sosialidemokraatit on määrätietoisesti rakentaneet hyvinvointiyhteiskuntaa, joka on antanut elämisenmahdollisuudet myös heikoimmassa asemassakin oleville. On sinnikkäästi haettu oikeudenmukaisuutta kansan keskuuteen ja pyritty saamaan tasa-arvoisuutta työelämään. Demareille on aina ollut tärkeää työelämän sääntöjen vahvistaminen, jotta työpaikkasyrjintä ja johtamispolitiikka olisi hallittavissa oikeudenmukaisesti.

Kansalaiset kyllä osaavat arvostaa eteenpäin pyrkivää toimintaa, joka antaa mahdollisuuden kehittää yhteiskuntaa kokonaisuutena ottaen huomioon eri yhteiskunta luokkien tarpeet päätöksenteossa.

Marita Salenius 17.10.2012 17:57

Siis SDP. Vankka puolue lapsuuteni kotikunnan Jyväskylän maalaiskunnan valtuustossa. SOK:n tehtaiden ympäröimä Vaajakoski oli Demareiden valtakuntaa. Nyt se on Jyväskylää ja vanhasta teollisuuspaikkakunnasta muistuttaa korkeintaan Pandan tehtaanmyymälä. Koulutieni kulki karkkitehtaan ohi ja vieläkin voin tuntea nenässä lakritsimassan tuoksun, joka leijaili ilmassa. Niin se maailma muuttuu.

Demareiden mahdollinen voitto saattaa olla kiinni siitä, mihin Perussuomalaiset asettuvat ja mikä on äänestysprosentti. Demarit ovat unohtaneet sen vanhan duunarin. Tätä käydään tapaamassa vain vaalien alla niissä vanhojen työväentalojen koleissa keittiöissä. Jaellaan vähän rekvisiittaa ja näytetään tärkeiltä.

Listoilla on varmasti nuoria, mutta onko se mikään meriitti, jos samalla käännetään selkä sille vanhalle ja uskolliselle - niin onko edelleen - puurtajalle. Mutta Jutta Urpilaiselle on annettava tunnustus, että hän on tehnyt mahdolliseksi naiselle murtaa tuo miehisen ministeriön vankka hirsiovi - ei siis mikään lasikattojuttu. Mutta kieltämättä kutkuttava asetelma, jotta pääseekö mikään puolue yli 20 prosentin.

Anna Mikkola 17.10.2012 19:32

Esko Virri kirjoittaa, että Urpilaisen ja Sipilän keskustelu Sanomatalossa oli suorastaan ystävällinen. En ihmettele. Voi olla, että vasemmiston piiristä tulee jonkinlaisia haikailuja punamultayhteistyöstä, mutta tuskin menneiden vuosikymmenten tapaan sellaista on mahdollista harjoittaa. Tulisi löytää jokin uusi malli sille yhteistyölle.

Periaatteessa kysymys redusoituu siihen, että varmasti vasemmiston piirissä vähintään muotoilemattomana ajatuksena on se, että olisipa kiva joskus olla hallituksessa, jossa ei ole Kokoomusta. Nyt kun Kokoomuksella on alkanut mennä huonommin, se näyttää jopa mahdolliselta.

Yhtä lailla luulisin, että tämä voisi olla myös Keskustan intresseissä. Hallitusyhteistyö Keskustan ja Kokoomuksen välillä ei varsinaisesti ollut Keskustalle voittoresepti edellisellä kaudella - näytti siltä, että Kokoomus vie pääministeripuoluetta miten tahtoo ja näyttää koko ajan kaapin paikan, varsinkin sosiaalipolitiikassa, mutta myös muussa. Teen sellaisen oletuksen, että tällainen hallitus ei ole sellainen, johon Keskusta olisi ihan heti uudestaan lähdössä.

Ruotsissa on kyetty ennen valtiopäivävaaleja muodostamaan eri puolueiden blokkeja ja tulevia hallitusohjelmia, joihin sitoudutaan etukäteen. En usko että sellainen olisi Suomessa mahdollista tai edes välttämättä toivottavaa, mutta sen sijaan äänestäjääkin voisi palvella se, jos tulevista hallitusvaihtoehdoista ja niiden suurpiirteisistä linjoista voisi keskustella nykyistä avoimemmin etukäteen.

Harri Smått 17.10.2012 20:09

Täältä Helsingistä katsoen tuo vaikuttaa melko epätodennäköiseltä. Mutta mene ja tiedä, valtakunnan tasolla tilanne voi olla täysin toinen.

Ps. Oliko se vaalikoju pakko asetella juuri vilkkaimpaan kohtaan Rautatieaseman kupeeseen Vasemmiston (?) kera ;)

Tuukka Sariola 17.10.2012 20:09

SDP:n kannattajien ikärakenne ja talous-yhteiskunnallinen rakennemuutos luo tasaisen varman alamäen. Muutama prosentti takapakkia ja sijoitustappio Kokoomukselle.

Urpilainen jatkaa tietenkin puheenjohtajana koska SDP on hallituksessa.

Allianssin uusin nuorisotutkimus osoittaa SDP:n synkän kannatustilanteen lisäksi sen, että ehdokkaiden iällä on vain vähäinen merkitys kun ehdokasta valitaan.

Vesa Kaitera 17.10.2012 20:54

SDP:n mahdollisuudet lisätä kannatustaan edellisiin kunnallisvaaleihin nähden ovat lähinnä teoreettiset. Eduskuntavaalien runsaan 19%:n kannatusosuuteen SDP kuitenkin saattaa yltää. Sitäkin voisi pitää torjuntavoittona SDP:lle, sillä onhan se toinen valtapuolueista halllitustasolla, ja monissa kunnassakin demareilla on vahvat asemat. Jutta Urpilaisen asema SDP:n puheenjohtajana on selvästi vahvistunut ja hänen TV-esiintymisiinsä on tullut lisää varmuutta ja rentoutta.

Muutamat kirjoittajat ovat lähteneet siitä, että SDP nousisi Kokoomuksen ohi Suomen suurimmaksi puolueeksi.Jos näin kävisi, niin silloin Kokoomuksella täytyisi näiden tulevien vaalien mennä TODELLA huonosti. Uskon, Kokoomuksen saavan suunnilleen sen kannatusosuuden kuin minkä se sai viime vuoden edukuntavaaleissa tai himpun verran enemmän kannatusta. Sen pitäisi riittää pitämään demarit takanamme.

Meillä on etunamme suhteellisen hyvässä rasvassa oleva järjestökoneisto, jonka vahvuus näkyi selvästi viime kevään presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella Keskustan, PS:n ja KD:n äänestäjät siirtyivät miehissä Niinistön taakse ja siksi äänierosta tuli niin selvä.

Tulevien kunnallisvaalien tuloksen saattaa Kokoomuksen koputtelukampanja vaikuttaa enemmän kuin mitä muiden puolueiden strategit ovat laskeneet. Emme tavoita suoraan kenties enempää kuin 150000 äänestäjää, mutta ainakin osa näistä kertoo noista koputtelijoista tutuilleen, ja se voi aiheuttaa lumipalloefektin. Jos seuraavissa vaaleissa puoli tusinaa puoluetta omii saman idean, niin silloin ovilta voi tulla kyllä varsin vihaista palautetta.

Jussi Isotalo 17.10.2012 22:58

Kyllä voi. Kaikki voivat voittaa. Kuntavaaleissa voitetaan ja hävitään jokaisessa kunnassa erikseen. Valtakunnallinen ääniosuus, josta on tullut lähes ainoa mitattava ja seurattava, on suuntaa antavana keskiarvona tietenkin mielenkiintoinen muttei ratkaiseva. Paikallisvaaleissa jokainen kunta on oma valtakuntansa.

Toinen asia tietenkin on, miten tulos vahvistaa tai heikentää puolueiden johtohenkilöiden asemaa. Sehän on median ja muiden kannunvalajien pääasiallinen kiinnostuksen kohde.

Maija Anttila 17.10.2012 23:01

Unto hyvä, analyysisi Jutta Urpilaisesta oli monilta osin kohdallaan. Jutan merkitys puolueen puheenjohtajana on kuntavaalien menestyksen kannalta keskeistä. Puolue saa hänen menestymisestään uskottavuutta ja positiivista nostetta. Jutta Urpilainen on osoittanut, että hänessä on sitä kehityspotentiaalia, mihin itse uskoin häntä Hämeenlinnassa äänestäessäni.

Sdp voi voittaa, koska kokoomus antaa tilaa keskustassa. Kokoomuksen oikean siiven nousu muistuttaa puolueen todellisesta luonteesta. Mainostoimisto ja taktikot vetivät puolueen keskustaan ahdistamaan demaredien äänestäjiä, mutta nyt on totuuden hetki koittanut.

Sdp voittaa, koska puolue on jatkanut johdonmukaista politiikkaa työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Ne ovat suomalaisen yhteiskunnan vahvoja perusarvoja. Sdp on kyennyt konkretisoimaan ne käytännön toimiksi.

Sdp voi voittaa myös, koska ikäihmisten osuus ja merkitys kasvaa ja väestö luottaa sdp:n palveluiden turvaajana. Ikäihmisille palvelut ovat tärkeintä.

Sdpn voiton varmistaa perussuomalaisten innon jonkinasteinen hiipuminen. Se näkyy turuilla ja toreilla.

Vesa Kaitera 17.10.2012 23:50

Maija Anttila kirjoitti :"Sdp voi voittaa, koska kokoomus antaa tilaa keskustassa. Kokoomuksen oikean siiven nousu muistuttaa puolueen todellisesta luonteesta. Mainostoimisto ja taktikot vetivät puolueen keskustaan ahdistamaan demareiden äänestäjiä, mutta nyt on totuuden hetki koittanut."

Kokoomuksella ei ole pienintäkään aikomusta luopua hyvin edullisesta asemastaan lähellä poliittista keskustaa (en tarkoita tällä puoluetta nimeltään Suomen Keskusta). Kokoomuksen oikea laita ääntelee ajoittain ja saa kokoaan enemmän julkisuutta, koska usealla toimittajalla on suorastaan maaninen tarve todistella, kuinka kamalan oikealle Kokoomus onkaan valumassa. Ollessani Kokoomuksen jäsenenä Kokoomuksen puheenjohtaja on vaihtunut viidesti ja joka kerta ainakin joku median edustajista on väittänyt, että puheenjohtajan valinta merkitsi Kokoomukselle askelta oikealle. Mutta Kokoomuksen sisällä tajutaan erittäinkin hyvin, ettei "kovaa oikeistolinjaa" ajava puolue voi Suomessa pysyä pitkään vallan kahvassa.

Mainostoimisto ei ole koskaan määrännyt Kokoomuksen poliittisia tavoitteita eikä linjaa, se on vain auttanut meitä myymään itsemme ja tavoittemme suurelle yleisölle. Parasta erottaa paketin sisältö koreasta kansipaperista.

Maija Anttila :"Sdp voittaa, koska puolue on jatkanut johdonmukaista politiikkaa työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Ne ovat suomalaisen yhteiskunnan vahvoja perusarvoja. Sdp on kyennyt konkretisoimaan ne käytännön toimiksi."

Protestoisin kyllä tuota väitettäsi SDP:n johdomukaisesta politiikasta. Suurten kuntien kunnallispolitiikaa seuranneet voivat valistaa Sinua siitä, että normaalisti SDP:n valtaa noin kolmisen kuukautta ennen vaaleja ns. "vaalipaniikki", jonka aikana tuo puolue sattaa irtisanoutua liki kaikesta mitä se on aiemman neljän vuoden aikana valtuustossa tehnyt. Se käy vaalit oppositiopuolueena, mutta palaa normaaliin päiväjärjestykseen heti vaalien jälkeen. Eduskuntatasolla aivan samantyyppistä vastuusta irtautumista SDP ei voi oikein yrittää, koska hallituksen ja eduskunnan toimia seurataan oleellisesti tarkemmin kuin yksittäisen kunnan valtuustoa ja hallitusta.

Kuinkahan paljon työpaikkoja SDP on omilla toimillaan kyennyt luomaan ?

SDP on kiistatta saanut yhtä ja toista aikaan niin maan hallituksesta käsin kuin kuntien tasollakin. Kuinkahan paljon nuo toimet pohjaavat tuon puolueen omiin arvoihin ?

SDP:hän oli Vanhasen punamultahallituksessa poistamassa Suomesta varallisuusveroa. Lipposen hallituksien aikaan SDP oli kahdesti ainoana hallituspuolueena vastustamassa peruspäivärahan nostamista. Mielenkiintoista, eikö vain.

Maija Anttila ."Sdp voi voittaa myös, koska ikäihmisten osuus ja merkitys kasvaa ja väestö luottaa sdp:n palveluiden turvaajana. Ikäihmisille palvelut ovat tärkeintä."

Niin SDP:n kannatus seniorikansalaisten keskuudessa on kaksinkertainen verrattuna tuon puolueen kannatukseen nuorten keskuudessa.

Palvelujen turvaamisessa keskeisiä ovat hinta ja laatu. Kummankin vasemmistopuolueen tarrautuminen yksinomaan kuntaan palvelujen tuottajana on mennyttä maailmaa. Tarvitaan yksityisten yritysten panosta ja nimenomaan kilpailua eri palvelujen tuottajien välillä, jotta kustannusten kasvu saataisiin pidettyä aisoissa. Suomen muinaismuistoyhdistys, joka on viralliselta nimeltään SDP, on jopa asettunut vastustamaan palvelusetelien käyttöönottoa. Täällä Jyväskylässä niiden käyttö on alkuperäisestä laajentunut 40-kertaiseksi ja niistä on saatu hyviä kokemuksia. Mutta vasemmiston edustajat eivät ole tässäkään asiassa mitään oppineet eivätkä mitään unohtaneet.

Jussi Lähde 17.10.2012 23:57

Jutta Urpilainen ja televisio ovat mielenkiinoinen yhdistelmä. Urpilainen on löytänyt - Eija Tolpon taitavasti luotsaamana - itselleen luontevan tavan olla televisiostudiossa ja tarvittaessa tehdä rajujakin haastoliikkeitä keskustelun suuntaa muuttaakseen.

Kyllä, Urpilaisella on mahdollisuus mutta se vaatii suurissa televisiokeskusteluissa riskinottoa ja onnistumista sekä kahden keskeisen kilpailujan jonkinasteista epäonnistumista.

Riitta Skoglund 18.10.2012 0:20

Voittamiset ja häviot nähdään vaalipäivän iltana, kun äänet on laskettu - ja joka kunnassa erikseen, kuten Isotalo kirjoitti.

Huomioni on kiinnittänyt ainakin se muutos, että SDP on ryhtynyt työhön ja toimeen, ja on toiminutkin näkyvästi (siis kampanjoinut) jo keväästä asti. Paavo Lipponen asettui ehdolle presidentinvaalissa, mutta käyttäytyi kuin olisi ollut presidentti, ei ehdokas ollenkaan. Ratkaisevaa on, saako SDP nuoria äänestäjiä liikkeelle, vai menevätkö sosiaalidemokraattisesti/vasemmistolaisittain ajattelevat äänestävät nuoret ihmiset suoraan Vasemmistoliiton taakse.

Kriittinen tytär lausahti tutustuttuaan ehdokkaisiin huomion, että paljon on hyviä ehdokkaita monessa puolueessa. Se ilahdutti, se kiinnostus politiikkaan ja hänen oma perehtynyt arvionsa, valmiina nielaistun kliseen "poliitikot ovat p:stä" sijaan.

Pentti Kangasluoma 18.10.2012 9:14

Tänä aamunakin heräsin siinä uskossa että SDP voittaa, Lapualla oli annettu ennakkoääniä 5.6 prosenttia. Aika hyvin.

Paikallislehti oli täynnä kasvoja pyhäputsissa, kyllä äänestäjillä on valinnanvaraa.

Ilkan miellipidesivulla esitän tänään että näyttelijä Esko Nikkarlle nousisi näköispatsas Lapuan keskustaan. Lapuan oma asia mutta hän oli suosittu koko maassa. En tiedä teinkö hyvää vai hallaa omalle vaalikamppanjalle.

Pienissä kunnissa, keskustan valta-alueilla vasemmiston on vaikea saada ehdokkaita. Kunnan oma väki on valikoitunut

keskustan ja joskun kokoomuksen ihmisiksi.

Kuinka meni koko maassa, ja kuinka meni omassa kunnassa.

Kaksi vaalitulosta, kuten useat ovat todenneet.

Teemu Pyyluoma 18.10.2012 9:41

Mitä jos näissä vaaleissa ei voita kukaan, ja siltikin kaikki? Jos käy vaikka niin että PS nostaa ääniosuuttaan, mutta jää kauas EK-tuloksesta ja gallupeista. Lehdet otskoi jytky hyytyi, PS kertoo kuinka paljon lisää valtuutettuja on tullut ja syyttää lehdistöä vihamielisyydestä. Tuollainenkin muutos kuitenkin tarkoittaa, että lähes joka ikinen muu puolue ottaa takkiin prosentissa, jonka jälkeen voidaankin keskustella sijoituksista, torjuntavoitoista, ja niin edelleen.

Jouni Martikainen 18.10.2012 10:34

Teemu Pyyluoma kirjoittaa: "Mitä jos näissä vaaleissa ei voita kukaan, ja siltikin kaikki?... ...voidaankin keskustella sijoituksista, torjuntavoitoista, ja niin edelleen."

Niin, sanalle "voitto" voidaan toki antaa monia toisistaan poikkeavia merkityssisältöjä. Olenpa kuullut sellaisenkin näkemyksen, että suurin puolue olisi aina vaalien voittaja, vaikka olisi tullut miten paljon alas aiemmasta kannatuksestaan. Kaksipuoluejärjestelmässä niin voisi minunkin mielestäni ajatella ovevan, koska vallan käyttäminen kuitenkin säilyy suuremmalla puolueella. Monipuoluejärjestelmässä on kuitenkin mielestäni hyödyllisempää tarkastella vaikutusvallan muutoksia voittoina ja tappiona.

Inkeri Virtanen 18.10.2012 12:38

Lyhyt vastaus on kyllä - uskon, että Sdp voi voittaa. Pidempi vastaus tulee kuitenkin siitä, että miksi näin toivoisin tapahtuvan: Suomen tulevaisuuden haasteet - heikentyvä huoltosuhde ja tätä myötä kuntien heikkenevät talousnäkymät - vaativat toimia. Tämä vaatii rohkeutta edistää oikeudenmukaista, rakentavaa politiikkaa, jossa yhteiset verorahamme suunnataan rohkeasti sinne missä niitä eniten tarvitaan. Eriarvoistumiskehitystä on pystyttävä patoamaan, sillä jos nykyistä kehitystä (mm. oppimistulosten polarisoitumista) ei voida estää, niin viemme pohjaa inhimilliseltä pääomalta, joka muodostaa pohjan taloudellemme. Jos kaikille ei pystytä takamaan yhtäläisiä mahdollisuuksia, niin tämän on osoitettu (esim. IMF:n tutkimustulokset) heikentävän talouskasvua, koska jos poliittisesti ja yhteiskunnallisesti kestämättömään tilanteeseen ei puututa saatetaan päätyä hyvinkin populistiseen politiikkaan, joka ei mahdollista talouskasvua vaan on kaikilta pois. Toiveena on, että Sdp voittaa, niin kunnissa voidaan satsata hyvinvointiin tavalla joka rasvaa myös talouden rattaita. Kunnat voivat toiminnallaan vaikuttaa tehokkaasti siihen, että esim. nuorten työllisyystilannetta parannetaan.

Rainer Friman 18.10.2012 15:04

Meidän Unto se osaa valita mielenkiintoisia kysymyksiä. Olemme ystävieni kanssa politiikkaa intohimoisesti seuraavia amatöörejä ja eilen pyöreän pöydän keskustelussa pohdimme samaa kysymystä. Mielestämme Urpilainen voi hyvinkin voittaa vaalit. Hän on ollut vakuuttava keskusteluissa ja suhteellisen johdonmukainen aateidelogiassaan. Kun vielä näissä vaaleissa ratkaistaan terveyspalvelumme, voi olla että kansalaiset palaavat hyvinvointiyhteiskuntamme luojan, SDP:n, riveihin. Kokoomuksella ei tässä prosessissa juuri ansioita ole. Olisi loogista ajatella keskustankin - toisen perinteisen hyvinvointiranentajan, pärjäävän, mutta niin ei taida käydä. Siplän valituksi tuleminen keskustan puheenjohtajaksi ei merkitse niinkään hänen pätevyyttään, vaan puolueen kaaoottista tilaa.

Vesa Kaitera 18.10.2012 21:06

Rainer Friman kirjoitti :"Mielestämme Urpilainen voi hyvinkin voittaa vaalit. Hän on ollut vakuuttava keskusteluissa ja suhteellisen johdonmukainen aateidelogiassaan. Kun vielä näissä vaaleissa ratkaistaan terveyspalvelumme, voi olla että kansalaiset palaavat hyvinvointiyhteiskuntamme luojan, SDP:n, riveihin. Kokoomuksella ei tässä prosessissa juuri ansioita ole."

Jutta Urpilaisen ote SDP:n puheenjohtajana on selvästi vahvistunut ja se on säteillyt myös hänen TV-esiintymisiinsä. Mutta vaalivoittoon tämäkään ei vielä riitä.

SDP on kyllä merkittävästi vaikuttanut suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan syntyyn, tätä tuskin kukaan kiistääkään, muttei sitä sentään yksin voi pitää tämän järjestelmän luojana. Mitä tulee terveyspalveluihin, niin on syytä muistaa, että pakollisen sairausvakuutuksen toteutti kokoomuslainen sosiaaliministeri 60-luvun alkupuolella.

Ei Kokoomus siis ihan niin statisti ole ollut, mitä yrität todistaa. Luonnollisesti 21-vuotisen oppositiotaipaleemme aikaan vaikutusvaltamme oli vähäinen.

Yksi näiden vaalien keskeisistä kysymyksistä on se, miten sosiaali- ja terveyspuolen palvelut järjestetään. Selvää tietenkin on, että kunnat vastaavat asioiden järjestelystä, mutta toteutetaanko nuo palvelut kunnan työntekijöillä, vai kenties lisääntyvässä määrin yksityisillä yrityksillä, tästä on eri käsitys porvaripuolella verrattuna vasemmistopuolueisiin. Vasemmisto pyrkii pitämään sotesektorin mahdollismman pitkälle kunnallisena. Meistä kokoomuslaisista tämä malli on liian kallis ja tehoton, kuntien byroktratia imiessä tältä mallilta tehon. Tarvitaan myös yksityisten panosta, mutta niin, että aito kilpailu on koko ajan voimassa. Jos palvelut siirtyvät kunnan monopolilta yksityiselle monopolille, niin hyöty voi olla nolla.

Friman :"Olisi loogista ajatella keskustankin – toisen perinteisen hyvinvointiranentajan, pärjäävän, mutta niin ei taida käydä. Siplän valituksi tuleminen keskustan puheenjohtajaksi ei merkitse niinkään hänen pätevyyttään, vaan puolueen kaaoottista tilaa."

Sipilä oli kieltätmättä piristävä valinta Keskustan johtoon, mutta yhdyn käsitykseesi siitä, että tuo poliittisesti huomattavan kokemattoman henkilön valinta todisti Keskustan pakan olevan näinä aikoina pahasti sekaisin.

Pentti Kangasluoma 18.10.2012 21:55

Jutta Urpilainen ei tehnyt tv-tentissä yhtään virhettä, oli uskottava, ja kyllä positiivisuus on johtajalla tärkeä ominaisuus.

Kestämme vaikeita aikoja kun voimme luottaa johtajiimme. Kunta päättää itse millaisia palveluja se ostaa, ei sitä tarvitse kysyä kansainvälisiltä suursijoittajilta.

Yritysfuusioissa potkaistaan ihmisiä pellolle, syntyy säästöä.

Kunta ei niin toimi, joten säästöt syntyvät ajan kuluessa.

Tämän postauksen kysymykseen- kyllä SDP voi voittaa.

Taina Hämäläinen 18.10.2012 22:18

Viime öinen kirjoitukseni ei vain lähtenyt eteen päin, joten pakko yrittää uudelleen.

Ainakin Anttila ja Härkönen yrittävät todistella, että Sdp voittaa, koska sosialidemokraatit ovat määrätietoisesti ja johdonmukaisesti toimineet työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta eli rakentaneet hyvinvointivaltiota.

En tiedä, ovatko ko. henkilöt vielä niin nuoria, etteivät ole tietoisia, että hyvinvointiyhteiskunnan rakensivat keskusta ja sdp. Ei siis yksin sdp. Varsinkin Johannes Virolaisen ja Kalevi Sorsan johtama punamulta yhteistyö tuotti tulosta. Valitettavasti sen jälkeen yhteistyö ei enää ole yhtä hyvin sujunutkaan.

Demareiden toiveiden mukaisesti hyvinvointiyhteiskunnasta tuli lopulta jakopolitiikka automaatti ja keskiluokan etujen ajaja.

Työtön ja köyhälistö ei enää kiinnostanut, kun ay-liike ja sdp sulautuivat.

Vaikka sdp:llä onkin nyt nuori pj., ei liike ole enää ihmeemmin saanut nuoria mukaansa. Kun katselee sdp:n vaalitilaisuuksia paikan päällä tai kuvissa, niin kovin on mummo ja pappa voittoista porukkaa.

En usko Sdp:n voittoon kunnallisvaaleissa, vaikka kovasti nyt yrittävätkin selventää kantojaan hallituksen tavotteista.

Jouni Pulli 19.10.2012 17:07

Näiden vaalien jälkeen perussuomalaisten edustajia tullaan kokemaan kasvavassa määrin kunnallisissa elimissä. Jussi Isotalon vastaus oli loistava, toki moni muukin. Vielä haluaisin näin jälkikäteen lisätä, että tärkeää on myös ajatella tai ainakin olisi, keitä valitaan kohdistuen porukan kykyyn kantaa vastuu kuntien struktuuriuudistuksen toteutusmallista.

SDP voittaa varmasti, mutta kovasti epäilen, ettei 25 prosenttiin kuitenkaan päästä.

Vesa Kaitera 19.10.2012 17:40

Jouni Pulli kirjoitti :"SDP voittaa varmasti, mutta kovasti epäilen, ettei 25 prosenttiin kuitenkaan päästä."

Tänään julkistetun viimeisimmän gallupin mukaan Kokoomuksen kannatus olisi 22.6% (+ 0.9%) ja SDP:n 19.5% (-0.6%). Kun noita lukuja verrataan aiempiin, niin Kokoomuksen etumatka SDP:he näyttäisi muutamassa viikossa kaksinkertaistuneen. Tietenkin mielipidetutkimukset ovat vain suuntaa-antavia, niihin ei kannata sieluansa kiinnittää.

En usko, että vasemmistopuolueiden esittämä tavoite peruspalvelujen siirtämisestä yksistään kunnan työntekijöille tulee olemaan mikään varsinainen äänikatiska.

Jutta Urpilainen oli omassa TV-haastattelussaan erittäin hyvä, ilmeisesti koko haastattelukatraan paras. Tosin on todettava, että häntä haastatellut toimittaja antoi Jutalle aikaa todella vastata kysymyksiin. Jyrki Katainen ei ollut tässä suhteessa oman toimittajansa kanssa yhtä onnekas.

Tatu Ahponen 19.10.2012 17:41

Kun puhutaan puolueiden kannatuksesta nuorten keskuudessa, on hyvä mainita Allianssin hiljattain tekemä tutkimus: http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/2095/ngid/40

Jos tutkimustaulukko ei aukea (aina se ei tunnu tekevän niin), voin mainita että siinä olevat luvut puolueiden kannatuksesta nuorten (16-29 v.) keskuudessa ovat kuuden suurimman puolueen osalta seuraavat: Kokoomus 15%, Vihreät 15%, PS 13%, Keskusta 8%, Vasemmistoliitto 7%, SDP 6%. (Neljäsosa nuorista ei osaa sanoa mitä puoluetta tulee äänestämään.) Aikamoiset madonluvut muuhun kannatukseen nähden Keskustalle ja etenkin SDP:lle.

Jouni Pulli 20.10.2012 17:44

Terve Vesa,

pointtini kirjoituksessani oli, että kaikki puolueet voittavat, jotka saavat kansalaisten äänin valtuutettuja kuntiin edustamaan kansaamme, niin myös SDP. Lisäksi totesin, että tuskinpa SDP pääsee 25 prosenttiin, joka olisi mielestäni varsinainen voitto SDP:lle. Pahoittelen tekstini monimerkityksellisyyttä.

Onko kok. tai SDP pian ykkönen prosenteissa kuntavaaleissa, on minulle maamme ja EU:n kansalaisena aika vähän merkityksinen asia; hallituksen kokoonpano on tärkeämpi, mutta stadissa asuvana minua kiinnostaa kovasti, paljonko vihreät putoavat ja perussuomalaiset nousevat. Kovin kaukaa haetulta mielestäni tuntuisi, että keskusta nousisi Helsingissä varsinkin kun pääministerit ovat vaihtuneet kovaan tahtiin viime aikoina ja keskustan merkittävimmät päättäjät tuntuvat olevan aika syrjässä pääkaupunkiseudulla nyt.

Erkki Pekola 21.10.2012 5:47

Pikkuisen myöhästyneenä tulen tähän viestiketjuun, mutta oma on vikani.

Olen runsaan 50 vuoden ajan ollut jonkinlaisissa tekemisissä SDP:n vaalikampanjoissa ja enimmäkseen positiivisessa hengessä. Eilen lauantaina olin työvuorossa, jossa myöhäiseen iltapäivään osui eläkeläiselle keikka ajaa soppatykki tilaisuuteen, jossa Jutta ja Antti Lindtman esiintyivät. Pelkoni oli, että miten saan yli 200 sopa-annosta jaettua ajankohdasta huolimatta, että pohjoisen havumetsävyöhykkeen parasta ruokaa ei joudu hukattavaksi.

Jo tunti ennen Jutan tuloa väkeä saapui ja he tulivat Jutan takia, ei tullakseen saamaan sitä hernesoppa, jota myös porvarilehtien toimittajat mielihalulla syövät, mutta kirjoituksissaan herjaavat. Havaintoja on, älä Unto hermostu.

Jutan saapuminen oli hurmoksellista katsottavaa. Hesarin poliittisella toimituksella on nyt suuria vaikeuksia yrittäessään torjua Jutan kansansuosiota sieltä, missä se kansa elää. Mutta se kansa ei tilaa Hesaria. Turha yrittää.

Persujen häirintä ei tuossa tilaisuudessa kiinnostanut ketään, vaikka yksi ehdokas suurta asunto-autoaan siirteli paikasta toiseen. Kukahan senkin autonvuokran maksoi?

Harri Eerikäinen 21.10.2012 18:23

Äänestin elämäni ensimmäistä kertaa demaria pari päivää sitten, joten kaikki on mahdollista...

Vaikka kannan palveluiden ja sosiaalipolitiikan lisäksi huolta myös maahanmuutosta, uskon olevan helpompaa keskustella rakentavasti ja hedelmällisesti demarin kanssa maahanmuuttopolitiikasta ja vaikka hätävarjeluoikeudesta, kuin perussuomalaisen kanssa ihmisestä huolta pitävästä sosiaalipolitiikasta ja haittoja minimoivasta kriminaalipolitiikasta. Kaikki minulle tärkeitä aiheita.

Lisäksi en usko, että niillä arvoilla ja asenteilla, joita olen kohdannut Perussuomalaisten puolueessa ja heidän viiteryhmänsä keskustelufoorumilla, saataisiin koskaan rakennettua sellaista Suomea, jollaista haluan olla mukana rakentamassa.

http://www.harrieerikäinen.fi/blogi/2012/10/19/81

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 2. 2

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 3. 3

  Norjan Mannen-vuori saattaa romahtaa tänään

 4. 4

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 5. 5

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 6. 6

  Minä myös -kampanja osoitti, miten laaja ongelma seksuaalinen häirintä on – HS tapasi Helsingissä ja Espoossa kymmeniä ihmisiä, jotka kertovat omista ahdistelu­kokemuksistaan

 7. 7

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 8. 8

  Perussuomalaiset hajoaa ydinkannatusalueellaan Vantaalla – yhdeksän aktiivia loikkaa sinisiin

 9. 9

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 10. 10

  Matti Nissisen alaiset varoittivat esimiestään, mutta valtakunnansyyttäjä jatkoi veljensä firman markkinointia – ”Tietyllä tavalla hurahdin tähän menetelmään”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 2. 2

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 3. 3

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 4. 4

  Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

 5. 5

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 6. 6

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 7. 7

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 8. 8

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 9. 9

  Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

 10. 10

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 7. 7

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 8. 8

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 9. 9

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 10. 10

  Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää