Perässähiihtäjä

Tuleeko toinen jytky?

Maanantai 22. lokakuuta 2012 ja 10. postaus

Hyvää vaaliviikkoa ja kiitos viikonvaihteessa kuntakeskusteluumme osallistuneille. Aihe ei ollut aivan helppo, mutta kommentaattorimme ruotivat sitä ansiokkaasti. Viikonvaihteessa julkaistiin kaksi mielipidemittausta. Ilta-Sanomien ja Iltalehden teettämissä mittauksissa oli havaittavissa pieniä mutta kiinnostavia liikahduksia.  Niistä yksi jäi vaivaamaan niin paljon mieltäni, että päätin ottaa sen täällä koko porukan pohdinnan alle.

Molemmat mittaukset näyttivät, että kokoomus ja demarit olisivat kärjessä, mutta loppukesästä alkanut ja syyskuussa jatkunut Perussuomalaisten nousu olisi hyytynyt. Muutokset ovat niin pieniä, että tässä voi olla kysymys virhemarginaalin tekemistä tepposista. mutta jotenkin tuntuu, ettei Perussuomalaisilla ole mennyt viimeisinä vaaliviikkoina aivan putkeen.

On hyvä muistaa, että keväällä Perussuomalaiset asettivat realistisen kanntustavoitteen eli kannatuksen kaksinkertaistamisen viime kunnallisvaaleista. Se tarkoittaisi noin 12 prosentin valtakunnallista kannatusta. Tämän puolue saavuttanee ilman muuta.

Mutta loppukesästä alkanut kannatusnousu enteili vieläkin parempaa tulosta. 

Syyskuun alkupuolella näytti siltä, että Perussuomalaiset työntyvät väkisin kolmannelle paikalle ohi keskustan ja hätistelevät jopa demareita ja kokoomusta. Nyt ei enää tunnu siltä.

Mikä voisi olla syy?

Yksi syy on varmasti demarien terhistynyt vaalityö, josta kommenttipalstalla on monelta paikkakunnalta ja monelta suunnalta, myös muista puolueista, tehty havaintoja. Keskusta on saanut koneensa käyntiin, Sille Perussuomalaisten pitäminen takana on todella suuri kysymys.

Television suurten vaalikeskustelujen asetelma ei ole suosinut Timo Soinia yhtä paljon kuin eduskuntavaalien alla. Silloin Soini oli paljon esillä, sillä hän oli yksi neljästä suuresta, näiden vaalien televisiokeskusteluissa hän on yksi kahdeksasta. Ja vastassa on peräti kuusi hallituspuoluetta, ja rinnalla oppositiossa on kovin kilpailija, keskusta.

Näissä vaaleissa Perussuomalaisilla on puolueen historiassa ensimmäisen kerran rahaa, paljon rahaa. Onko puolue osannut käyttää sitä, onkin toinen juttu. Ilmeisesti pääpanostus on tehty televisiomainokseen, joka esitetään sata vai oliko se peräti 200 kertaa vaalien alla.

Viesti on "Kunnat kuntoon" ja mainoksen lopussa Soinin messiaaninen hahmo nousee jostakin ja täyttää ruudun. Uskotaan, uskotaan...

Näistä epäilyksistä huolimatta toinen jytky voi olla muhimassa. Mistä sen tietää. Mutta mikä olisi toinen jytky? Minusta se olisi Perussuomalaisten nousu MYÖS KUNTAVAALEISSA kolmen suuren puolueen joukkoon.

Pohditaan tätä nyt joukolla, ja siksi Päivän Hyvä Kysymys on: Tuleeko toinen jytky?

Seuraavan kerran postaan huomenna tiistaina 23.10.  Se onkin Severin päivä.

Päivän siteeraukset:

Toimittaja Aarno Laitinen pohtii Iltalehdessä äänestysaktiivisuutta.

"Äänestysprosentit ovat pysyvästi putoamassa kohti kuuttakymmentä, kun vaaleja on joka toinen vuosi. Jos vielä toteutetaan maakunta- ja kaupunginosavaalit, äänestysprosentti romahtaa. Silloin pieni aktivistijoukko hallitsisi maata ja kuntia."

Keskustan ex-puheenjohtaja Mari Kiviniemi arvioi luopumistaan puheenjohtajuudesta Gloriassa.

"Näin, että tulosta ei tule kummaltakaan rintamalta, ei äänestäjiltä eikä puolueen sisältä. Jommankumman olisin vielä jaksanut, mutta se, että lunta tuli tupaan kahdesta suunnasta, vei minut ratkaisevan kynnyksen yli."

Päivän menovinkki:

Sanomatalon Mediatorilla on tänään illalla aiheena koulutus. Siitä keskustelevat ehdokkaat paneelissa. Aihetta keskusteluun antoi mm. opetusministeri Jukka Gustafsson ehdotuksellaan lukioverkon karsimisesta.

Päivän lukuvinkki:

Jos haluaa perehtyä viime eduskuntavaalien tulokseen oikein huolella, tarjolla on kaksi uutta kirjaa. Tutkijakaksikko  Ville Pernaan ja Erkka Railon toimittama Jytky - eduskuntavaalien 2011 mediajulkisuus sekä vasemmistoliiton puoluesihteerin Sirpa Puhakan kirjoittama Perin suomalainen jytky.  Molemmat ovat vaativaa mutta hyvää kuvausta ja arviointia siitä, miksi ja miten viime vuoden keväällä vaaleissa kävi niin kävi. Suosittelen!

37 vastausta artikkeliin "Tuleeko toinen jytky?"

Miko Päätäinen 22.10.2012 12:42

Vaikea kysymys ja uskon etten ole täysin väärässä jos sanon että tämä avaus tulee kirvoittamaan kuumimman keskustelun mitä tässä blogissa on näiden vaalien alla nähty.

Itse uskon tietyin varauksin että jytky sieltä taas tulee.

Nämä iltapäivälehtien gallupit olivat todella pieniä otoksiltaan, ja PS:n lasku molemmissa selvästi virhemarginaalin sisällä. Lisäksi gallupit antoivat täysin erilaisia lukuja useille puolueille. Itse olen odotellut esim. Ylen galluppia kuin kuuta nousevaa, mutta eipähän ole näkynyt.

Äänestysinnon sanotaan nousevan hiukan, jonka uskon olevan hyvä PS:lle.

Ilman mitään katastrofia, uskon Persujen kilpailevan Keskustan kanssa kolmannesta sijasta.

Jos taas, esim. Espanja pyytää apua tällä viikolla niin PS kannatus tulee syöksymään ylöspäin.

Taina Hämäläinen 22.10.2012 12:47

Mikäli kaikissa kunnissa Keskustan ehdokasasettelu olisi onnistunut yhtä hyvin, kuin nykyisessä kotikunnassani, niin sen jytkyn tekisi tällä kertaa Keskusta. Meillä on mm. naisenemmistö, tasainen ikähaitari 18- 71 vuoteen ja hyvä edustus eri ammattialoista. Lisäksi on yhtenevä näkemys kunnan säilymisestä itsenäisenä. Tarkoitan Keskustan jytkyllä sitä, että vaikka jälleen kerran on epäilty ja tietenkin kovasti toivottukin, että Keskustan kannatus hiipuisi edelleen, niin näissä vaaleissa Keskusta on kuitenkin voimissaan.

Keskustan kampanjaa käydään minimibudjetilla moneen muuhun verrattuna, mutta meillä on aidosti sitoutuneita kannattajia, jotka tekevät vaalityötä koko keskustalaisen "kotiväen" eteen.

Jussi Isotalo 22.10.2012 12:55

Mikäli perussuomalaisten kannatus ennustetulla tavalla kolminkertaistuu viime kunnallisvaaleista, se olisi yllätys - pienuudessaan. Poliittisella liikkeellä, joka keskittyy tuomitsemaan ja vastustamaan, luulisi näinä huonojen uutisten aikana olevan saumat vaikka mihin. Vaikka kuntavaaleissa kannatuksen valtakunnallinen keskiarvo merkitsee vain sijoitusta puolueiden kauneuskilpailussa, neljänneksi jääminen olisi antijytky.

Kävisikö niin, että äänestäjien asettama rima on liian korkealla, kun äänestyskopissa tai matkalla sinne mietitään, kuka olisi osaavin ja luotettavin huolehtimaan kotikulmien palvelujen järjestämisestä.

Aivan varmasti PS voittaa ensi sunnuntaina. Seuraavaa vaalivoittoa onkin sitten jo vaikeampi saavuttaa.

Jaakko Stenhäll 22.10.2012 13:04

Tilanne on jokaisessa kunnassa tietenkin erilainen, mutta esimerkiksi Tampereella näyttää yhtä aikaa yhdistyvän aika monta ennusmerkkiä PS:n nousuun:

1) Paikalliset suuret hankkeet liittyvät investointeihin, joista vain ratikka kerää kansalta laajasti tukea (jota vastaan PS joka tapauksessa varmuuden vuoksi on).

2) Kaupungissa on perinteisesti ollut kohtuullisen vahva sitoutumattomien ja keskustan edustus, joista on helppo nähdä valumaa PS:lle.

Itseäni, vihreänä ehdokkaana, tämä huolestuttaa ihan kaupungin päätöksentekokulttuurin puolesta.

Anssi Pirttijärvi 22.10.2012 13:25

En usko. Viimeksi perussuomalaiset siivitti menestykseen Portugalin paketin sattuminen vaaliviikolle ja vaalirahakohu. Perussuomalaiset voittivat vaalit valtapuolueiden töppäilyjen takia, mutta puolue itse on aivan omassa luokassaan töppäilyjen ja möläytysten suhteen.

Äänestäjillä on ollut mahdollisuus seurata perussuomalaisten meininkiä. En usko, että on vakuuttanut. Monet äänestivät puoluetta enemmän protestiksi kuin sen vuoksi, että olisivat halunneet juuri perussuomalaiset vaikuttamaan asioihin.

Pekka Kilpeläinen 22.10.2012 13:52

Perussuomalaisten nousu onnistuu todennäköisimmin taantuvissa teollisuuskaupungeissa.

Maalaiskunnissa ja -kaupungeissa taas äänestäjät ja ehdokkaat tuntevat toisensa aikalailla ja kyllä niissä on nähtävissä, että perussuomalaisilla on ongelmia ehdokasasettelussaan. Ei niin, etteivätkö he olisi ehdokkaita saaneet, mutta lähinnä niin, että kyllä ne luotettaviksi ja pystyviksi tiedetyt kyliensä edusmiehet eivät ole siihen kelkkaan hypänneet.

Toki perussuomalaisten äänimäärä pienissäkin pitäjissä kasvaa ja osa äänestää heitä pelkäksi protestiksi riippumatta siitä, keitä on ehdokkaina.

Mielesätni kuitenkin pidemmälllä tahtäimellä ne kiinnostavimmat muutokset viime viikkojen mielipidetutkimuksessa ovat olleet - ja näistä mediassa on oltu yllättävän hiljaa - Kokoomuksen suosion taittuminen ja Keskustan kannatuksen hiljainen kohoaminen. Kokoomus näyttää kokevan Keskustan kohtalon pääministeripuolueena. Demaritkin laittavat häpeilemättä Kokoomuksen piikkiin kaiken hallituksen tekemän ikävän. Keskustalle on näissä vaaleissa näyttää, mitä merkitsee sen kokemus ja hyvä paikallisjärjestöverkosto verrattuna esimerkiksi perussuomalaisiin.

Pentti Kangasluoma 22.10.2012 13:58

Kuntavaalien ehdokkailla on jokin sosiaalinen status, ammatti, tai vastaavat. Keskusta on kaapinut laarin pohjat, ja kokoomus klubiensa jäsenet, naiset ovat toimineet innolla rintamassa mukana.

Kiireessä kokoon kerätyt perussuomalaisten listat eivät täytä

korkean statuksen vaatimusta. Tosipaikan tullen ihmiset vetävät numeronsa muualle. Jytkyä ei tule, mutta huomattava äänimäärä.

Siellä missä sdp, vasemmistoliitto, kd, ja vihreät ovat pieni

ryhmä Soinin nuotta saattaa kahmaista.

Lars-Erik Wilskman 22.10.2012 14:19

Perussuomalaisten menestyksen veikkaaminennon kovasti vaikeaa. Puolue henkilöityy voimakkaamin kuin mikään muu puolue puheenjohtajaansa.Kuntavaaleissa suurimpia kuntia lukuunottamatta ehdokkaat kuitenkin tunnetaan ja tämä saattaa olla perussuomalaisten akilleenkantapää.

Siellä missä perussuomalaisilla on paikallisesti myönteisessä mielessä tunnetut ehdokkaat menestys voi olla yllättävänkin hyvä. Etelässä perussuomalaiset sotkevat jo vuosikymmeniä kaupunkeihin pyrkineen keskustan tulokselliseti jalkoihinsa.

Tuleeko "jytky" vai ei riippuu siitä, mitä tulosta "jytkynä" pitää. Oma veikkaukseni perussuomalaisille on 15-16 prosenttia. Se olisi kuntavaaleissa historiallinen tulos,mutta pienempi kuin eduskuntavaalitulos. Perussuomalaisten tavoitteekseen asettama 12 prosenttia olisi minun mielestäni heille selvä tappio.

Anna Mikkola 22.10.2012 14:22

Jytky tulee - ja ei tule.

Jännittävä asia Perussuomalaisten vaalimenestyksessä on tällä hetkellä se, että psykologisesti puolue ei kovin todennäköisesti voi voittaa. Auttamattomasti heidän menestystään peilataan sekä muiden että omien toimesta eduskuntavaalien jytkykannatukseen, ja sen alle ollaan nyt mitä ilmeisimmin jäämässä.

Vaalien jälkeen Soini joutunee antamaan selitteleviä lausuntoja siitä, kuinka kyseessä on voitto verrattuna edellisiin kuntavaaleihin. Siinä hän tulee olemaan aivan oikeassa, mutta minusta näyttää siltä, että henkisesti efekti tulee olemaan häviöksi koetun tuloksen selitteleminen parhain päin, ainakin jytkyn lumoissa olevan hurmoshenkisen kannattaja- ja aktiivikunnan piirissä.

Tosiallisesti tietysti jytky on todellinen, ja todennäköisesti paljon todellisempi kuin eduskuntavaalien jytky. Eduskuntavaalien jälkeen Perussuomalaiset jäivät väkisin oppositioon, josta syystä heidän roolinsa on lähinnä mäkättää kyselytunneilla ja lehdissä siitä kuinka kaikki tehdään ja kaikki menee päin prinkkalaa. Mitään varsinaisia vaihtoehtojahan he eivät esitä. Tämän pani merkille myös Hesarin pääkirjoituskolumnin kirjoittanut Mikael Pentikäinen, vaikka hänen villit visionsa Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien yhdistymisestä menivätkin nähdäkseni pitkälti spekulatiivisen fiktion puolelle.

Kunnissa ei kuitenkaan ole hallitus-oppositioasetelmaa, vaan hyvän tuloksen ja paljon valtuutettuja saavan puolueen mahdollisuudet ja velvollisuudet tehdä politiikkaa ovat hyvät. Tietysti valtuustoissakin voi aina porukalla alkaa käyttäytyä kuin 16-vuotiaat jurottavat teinit, mitä jokunen valtuutettu onkin nykyisissä valtuustoissa enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi harrastanut.

Mitä se kuntajytky sitten käytännössä tarkoittaa on tietysti vähän mysteeri. Perussuomalaiset taitavat edelleen olla Soininkin kuvailema kansanliike - enemmän siis osiensa summa kuin perinteiseen tapaan ohjelmallinen puolue. Mitään varsinaisesti linjoista valaisevaa poliittista ohjelmaa tai vaaliohjelmaa heillä ei taida edelleenkään olla.

On tietysti olemassa jotain vaikkapa Porin Perussuomalaisten omien ohjelmien kaltaisia pläjäyksiä. Siitäkin suurimman julkisuuden sai surkuhupaisa "yksi kaupunki - yksi johtaja" -slogan, jonka yhteyksiä tiettyyn kuuluisaan toiseen sloganiin päivitellessä jäi ehkä vähemmälle käsittelylle se, että mitenhän peevelissä he aikovat saada kaupungin toimimaan ilman apulaiskaupunginjohtajia. Kysymys ei ole aivan redundantti, koska eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset taisivat olla jopa Porin suurin puolue.

Jukka Jonninen 22.10.2012 14:24

Ainakaan Helsingissä PS ei ole tekemässä uutta jytkyä. Tähän on kolme syytä:

1. Perussuomalaisten mainostus on jäänyt torsoksi. Metrovaunut ovat täynnä vihreiden mainoksia, samoin raitiovaunut. Kokoomuksenkin mainoksia näkyy paljon. Mutta perussuomalaiset loistavat poissaolollaan. Yksittäiset PS-ehdokkaat tuntuvat panostavan vaaleihin hyvin vähän omaa rahaa ja tämä näkyy varmasti puolueen tuloksessa Helsingissä. Monet potentiaaliset PS-äänestäjät huomaavat esim. Kokoomuksen listalta jonkun puolitutun ja antavat tälle äänensä, vaikka perussuomalaisissakin olisi voinut olla joku sopiva vaihtoehto.

2. Halla-aho on ollut hiljaa. Edellisvaalien alla Halla-ahon nimi tuli esille joka tuutista, mutta nyt mies on elänyt pitkään hiljaiseloa. Tämä ei voi olla vaikuttamatta Helsingin tulokseen. Toki mies menee kirkkaasti läpi yhtenä Helsingin ääniharavista, mutta ehkä yllättävänkin pienellä äänisaaliilla.

3. Perussuomalaisten jalkautuminen on ollut vaisua. Olin kampanjoimassa toisen vihreiden ehdokkaan kanssa Kannelmäen Sitratorilla ja paikalle kurvasi myös PS:n vaaliauto ja joukko ehdokkaita. Me otimme koko ajan kontaktia ihmisiin, jaoimme flyereita ja juttelimme. Perussuomalaisten ehdokkaat tyytyivät lähinnä juomaan kahvia keskenään. Yksi PS-ehdokas tuli turisemaan mukavia meidän kanssa (nämä vaalit on minusta käyty ainakin Helsingissä todella hyvässä hengessä), mutta meiltä tuskin ääniä irtoaa sinne päin:). Kovalla jalkatyöllä saadaan Helsingissä tavoitettua kymmeniä tuhansia liikkuvia ja potentiaalisesti nukkuvia äänestäjiä. Perussuomalaisilla ei usein tunnu olevan keinoja ja uskallusta ottaa kontaktia ihmisiin. Näin ainakin omien kampanjakokemuksieni mukaan.

Onkin jotenkin oireellista, että sain tänään läheltä perussuomalaista näkövinkkeliä maailmaa tarkastelevan herrasmiehen harkitsemaan vakavasti vihreän ehdokkaan äänestämistä. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun monikulttuurisuudesta, Kreikan tukemisesta jne. Olimme hieman eri linjoilla, mutta myös yhteisiä ajatuksia löytyi koskien mm. universaaleja ihmisoikeuksia. Henkilökohtainen kontakti ja hyvät keskustelut tuovat ääniä, pelkkä valtakunnallisen median paukutus ei riitä uuteen jytkyyn.

Tuomo Kokko 22.10.2012 14:30

Sepä se: mikä on jytkyn määritelmä?

Eduskuntavaalien kaltaiseen shokkivaikutukseen ei kuntavaaleissa riitä Perussuomalaisten nousu kolmen kärkeen. Nyt kilpailijat tuntevat Soinin ja hänen leirinsä iskukyvyn, eikä alentuvaan hymähtelyyn enää sorruta. Toisaalta Ps:n suurikaan valtakunnallinen kannatus valtuustojen tasolle hajautuneena ei aiheuta samanlaista poliittista puhuria kuin se ainoa oikea jytky huhtikuussa 2011.

En maalaiskunnan asukkaana kykene näkemään valtuustopaikoista kunnan sisällä käytävää kilpailua poliittisena taisteluna. Mielestäni rintamalinja on asettunut puhtaasti valtion ja kunnan väliin: hallitus koettaa kepillä ja porkkanalla naittaa kuntia toisilleen, mutta kuntalaiset omine edusmiehineen käyvät viivytystaistelua, tietyissä tapauksissa hyvinkin epätoivoisesti.

Poliittinen puntari saattaa siis valtakunnallisista syistä ensi sunnuntaina keikahtaa tiukasti opposition puolelle. Se voisi olla jonkinlainen kevytjytky mallia 2012.

Pertti Rinne 22.10.2012 14:40

Kyllä perussuomalaiset saavat paljon valtuutettuja, vievät paikkoja keskustalta ja sdp:ltä edelleen siellä, missä kuntatalous rämpii alijäämäisenä ja valtaa ovat pitäneet pitkään joko keskusta tai sdp.

Protestin paikkaa ei kuitenkaan ole kaikissa kunnissa. Niissä persut pärjäävät vain, jos ovat saaneet tarpeeksi näkyviä kärkinimiä ehdokkaikseen, eli kunnassa tuttuja ja tarpeeksi uskottavia ihmisiä.

Puolueiden valtakunnallisella suuruusjärestyksellä ei kuitenkaan ole kuntavaaleissa mitään merkitystä. Äänestys käydään paikallistasolla, paikallisista teemoista.

Anna Mikkola 22.10.2012 15:11

Jukka Jonniselle sellainen kommentti liittyen hänen kokemukseensa Perussuomalaisten äänestämistä harkinneen siirtymisestä Vihreille: se ei ole nähdäkseni ollenkaan yllättävää, oireellista kyllä ehkä sinänsä.

Ensinnäkin Perussuomalaiset ja Vihreät ovat ne kaksi puoluetta Suomessa, jotka aggressiivisimmin sijoittuvat liberaali-konservatiiviakselille kunnon Amerikan malliin. Molemmista puolueista löytyy lisäksi sangen vähättelevä suhtautuminen perinteiseen oikeisto-vasemmisto -ajatteluun, Vihreistä ehkä hieman enemmän. Joka tapauksessa nämä puolueet selvästi operoivat keskenään samassa poliittisessa universumissa, ja ovat jopa vaalikampanjoissaan asettaneet nimenomaan toisensa vastakkain.

Toiseksi voisi viitata kannattajatutkimuksiin, jotka ovat löytäneet Perussuomalaisista varsinkin koulutettua (miesvaltaista ja kohtuullisen nuorta tai keski-ikäistä) porukkaa, usein muistaakseni vielä erikseen huomioituna teknisiltä aloilta. Tässä on toinen selkeä yhtymäkohta Vihreisiin, varsinkin pk-seudulla: jos tarkastelet soininvaaralaisten tilastohinkkaajien retoriikkaa ja halla-aholaisten maahanmuuttokriitikkojen retorikkaa, ovat yhtymäkohdat melko selkeitä. Kummassakin kannattajasegmentissä melkein mikä vain uppoaa, kunhan se esitetään loogis-rationaalisen maailmankuvan objektiivisena tuotoksena, mieluiten hienona graafina.

Tämän tietyn perussuomalaissegmentin jo vuosia esittämät kertomukset siitä, kuinka he olivat nuorina Vihreitä ja sittemmin valaistuivat, vaikuttivat minusta ensi alkuun olevan täyttä kukkua ja yritys jotenkin inhimillistää kyseinen poliittinen valinta. Sittemmin olen päätynyt ajattelemaan, että niissä on kuitenkin ehkä joku perä.

Pasi Karonen 22.10.2012 15:33

Onko arvoisa Perässähiihtäjä jo jytkäytetty avoimen asenteelliseksi? Ihmettelen tällaista: "- - että Perussuomalaiset työntyvät väkisin kolmannelle paikalle ohi keskustan ja hätistelevät jopa demareita ja - -" Yhdet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, toisia ei.

Jos ei ole kyse tarkoituksellisesta asenteellisuudesta, voisi noudattaa vaikka oikeakielisyyttä ja Kielitoimiston suositusta: http://www.kotus.fi/index.phtml?s=4322.

Matti Linnanahde 22.10.2012 15:43

Mielestäni koko jytky-sanaa on vahvasti liioiteltu kunnallisvaalien yhteydessä. Eihän sellaista voi tulla, sillä vaikka puolueiden valtakunnallisella kannatuksella on yleispoliittista merkitystä, jokainen puolue voittaa tai häviää kussakin kunnassa erikseen. Tuloksen varassa tehdään sitten yhteistyötä, jos taitoa ja kumppaneita löytyy.

Jytkystä puhuttiin aiheellisesti viime eduskuntavaalien jälkeen, kun perussuomalaiset olivat saaneet murskavoiton. Seurauksena olivat ylipitkät ja vaikeat hallitusneuvottelut sekä kuuden puolueen jännitteinen hallitus. Oppositioon jäivät keskenään nokittelevat perussuomalaiset ja keskusta.

Sitäkin ennakoidaan suotta, missä määrin kunnallisvaalit ovat seuraavien eduskuntavaalien esinäytös. Näin on joskus ollut, mutta lähitulevaisuudessa Suomen poliittinen tilanne on niin arvaamaton, että en veikkaisi mitään vaalituloksesta runsaan kahden vuoden päähän.

Joissakin kunnissa voidaan kyllä ensi sunnuntai-iltana saada pienimuotoisia paikallispoliittisia sätkyjä, mutta ei pelkästään perussuomalaisten vaalituloksen vuoksi.

Börje Uimonen 22.10.2012 15:53

Tulevaa jytkyä on pienten otosten galluppien perusteella aivan mahdoton ennakoida. Perussuomalaiset saivat yllättävän hyvin kerättyä listoilleen väkeä, mutta henkilöiden tunnettuus ja uskottavuus paikkakunnillaan on täydellinen arvoitus. Samoin kampanjoiden laatu.

Itse olen osallistunut jalkautuvaan vaalityöhön lähinnä Tuusulassa. Yhdelläkään kerralla ei samoille apajille ole osunut perussuomalaisia vaikka he saivat myös Tuusulaan houkuteltua pitkän listan ehdokkaita.

Muiden kilpailevien puolueiden politikoilta kysellessä ei perussuomalaisten joukossa ole tunnettuja kasvoja. Jos tilanne on samanlainen kovin monessa kunnassa, niin ihmisille voi olla todella vaikeaa löytää itselleen sopivaa perussuomalaista ehdokasta. Toisaalta voi käydä niinkin, että kuka tahansa kelpaa. Viikon kuluttua tiedetään.

Jussi Lähde 22.10.2012 17:06

Kuinka ollakaan kirjoitin samasta aiheesta Aamulehden blogiini, silpaistaanpa samainen teksti myös tänne:

Olen elänyt hernekeitolla ja huonolla kahvilla viimeiset kaksi viikkoa, vielä pitäisi pakin kestää viikon verran. Keskuudessani suoritetun mielipidemittauksen mukaan vatsa tulee äänestämään ensi sunnuntaina noin 61 prosentin aktiivisuudella. Moni kysyy tuleekö sitä jytkyä vai ei?

Eduskuntavaalien alla kaikki puolueet puhuivat yhdestä ja ainoasta asiasta, perussuomalaisista. Jokaisella vaalimökillä jokaisen puolueen jokainen ehdokas vaahdotti suupieliään hokemalla "persu, persu, persu, persu" ja kansa kiinnostui. Tässä asiassa kaikki on nyt toisin. Vaalimökeillä ja teltoilla puoluekuri pitää, jytkymestareita yritetään vaieta hengiltä. Tästä ja vain tästä johtuu viime viikonlopun gallupnotkahdus PS:n kannatuksessa. Tai ei yksin tästä, hiljaisuus on nimittäin paljastanut sen ettei perussuomalaisista itsestäänkään oikein ole puhumaan puolueensa kuntavaaliohjelmasta.

Soinin joukolla on sormi suussa kuntatulevaisuuden kanssa siinä missä muillakin vanhoilla puolueilla. Perussuomalaiset tekevät kelpo tuloksen, kuntajytkyä ei kuitenkaan tule sillä perussuomalaisten "kunnat kuntoon" kuullostaa aivan yhtä epämääräiseltä kuin muidenkin suurten puolueiden "näkemykset". Pelin paikka oli tässä mutta se solahti Soinilta sormien välistä.

Ajatelkaa jos perussuomalaisilla tai koko oppositiolla olisi ollut selkeä näkemys siitä mitä kunnille tulee tehdä? Miltä hallituksen kertoo-eikerro-kertoo-eikerro-onyhtenäinen-eioleyhtenäinen -leperrys olisi näyttänyt sen rinnalla?

Soinilla on suuren puolueen puoluejohtajan pelot. Mikä tahnsa idea tai konkreettinen ehdotus voi johtaa sisäisiin näkemyseroihin jotka media ristii välittömästi ristiriidoiksi, johtajuuskriisiksi, kritiikiksi.

On Soinille/Kataiselle/Urpilaiselle huomattavasti helpompaa ajaa yleishärmistelyä televisioruutuun kuin riskeerata asiakeskustelulla omiensa yhtenäisyys. Tässä on suomalaisen politiikanteon syöpä joka on levinnyt nyt myös perussuomalaisiin.

SMP huusi aikanaan muhevasti "rosvot on saatava kiinni!". Näiden vaalien äänestäjän parahdus kaikille puolueille kuuluu "ajatus on saatava kiinni!"

Hannu Ilkas 22.10.2012 17:12

Tiedä noista gallupeista. Viime ek-vaalien tulos poikkesi perussuomalaisten(kin) osalta "luvattoman" paljon viime hetkien roknooseista. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja selitti julkisuudessa, että "suuria muutoksia on vaikea ennustaa". Josko niin on, mihinköhän niitä galluppeja tarvitaan. Lienee niin, että pienestä ponnistava ja julkisuudessa vähättelyä osakseen saavaa puoluetta ei haastatteluissa kehdata tunnustaa kannatettavan. Korjauskertoimet tekevät tepposia. Kertoimien pohjalla olevat "äänesti edellisissä vaaleissa" vastausten erot todellisiin kannatuslukuihin aiheuttavat ikäviä ongelmia kannatuslaskelmiin siinä mielessä, että puolueettaan vaihtaneet eivät takinkääntöään halua tunnustaa, vaan kertovat jo ennenkin äänestäneensä nyt kannattamaansa puoluetta. Tämä aiheutta pienentävän kertoimen. Mutta ainahan gallup- ja vaalituloseroja voi selitellä aivan viimeisten päivien yllätysmuutoksilla.

Eipä sitä uutta jytkyä tule. Nyt useimmat katsovat ek-vaalitulosta, joka sellainen oli. "Sytkystä" sanottiin nyt olevan kyse eteläsavolaisissa lehdissä. Aika osuva nimitys perussuomalaisten kv-vaalikannatuksen mittavalle kasvulle, joka ei kuitenkaan yltäne ek-vaalituloksen tasolle. Tappioksihan tällaisen tilanteen kilpailijat (ja media) vaalien jälkeen perussuomalaisten tuloksen selittänevät.

Jyrki Virmo ali as Metsastajatyyppi 22.10.2012 17:26

Kyllä Persut omat joukkonsa MÄÄRÄN tuntee, mutta se, että sinne tulee paljon muutakin sakkia erittäin leveät ja päälletunkevat hymyt julistenaamallaan, kertoo kaikille ko. kokoomuksen "ei ulkopuolisille", että nyt "miehitetään" tämäkin rako ja niin kahvipöydissä asiat menevät mukavan rauhallisesti meemisanan "uudistaa" este merkityksen puol liskolle sinipu naisen jälleenrakentajaisissa, jossa "Terveyden" ja "Hyvinvoinnin" laitonksen ympäristöinfrastruktuurin "metapuheella" rakentava muuriliittouma (se teoria, joka jää jostain syystä aina teoriaksi) valtionhallintotasolla MÄÄRÄÄ ei oolla (huomaa ero: e i o, ei oh) kuntatasolla toteutettavat Kataisenkin hyvin aavistamat "ikävät Face to Face päätösten tekijät". Siis yhteiskunnan rakenne on viimeisteltävänä mallimaaksi Kreikalle referenssiksi, josta lopuille 2 asteen referenssi, joka on täydellisesti kuten Auswitzista, jossa hallinto on Komendantti, kuntapoliitikot ovat Kapot, ja kansa kuolee työhön ja jonoihin. Nyt Finlandia soimaan halleluja.

Tuukka Sariola 22.10.2012 17:55

Sellainen 15% kannatus kunnallisella tasolla olisi Soinille tukeva jalusta yrittää tavoitella pääministerin salkkua seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kyse ei olisi enää protestista, vaan pysyvästä uudesta poliittisesta vaihtoehdosta.

Loppupelissä moni äänestäjä joutuu pohtimaan, että osoittaako tukea Perussuomalaisten yleiselle poliittiselle linjalle(ja ennestään tuntemattomalle henkilölle) vai jonkun toisen puolueen tutulle kunnallispoliitikolle, jonka tietää järkimieheksi. Mikä ylipäätään on tärkeämpää, 50 miljardin rahoitusvastuut vai vaikkapa uusi kevyen liikenteen katu kotikulmille?

Toki esim. pääkaupunkiseudulla kunnallispolitiikka on lähempänä 2011 eduskuntavaalien teemoja. Esim. laillistettu etninen syrjintä kaupungin työpaikkojen jakamisessa on ajankohtainen kysymys Helsingissä, mutta ei Rääkkylässä.

Mikäli Espanja esittäisi virallisen avunpyynnön ennen vaalipäivää, voisi se toki heittää PS:n jopa SDP:n ohi ja silloin oltaisiin lähellä Soinin viime vuonna ennustamaa kunnallisvaalien jälkeistä vakavaa hallituskriisiä. Taitaa vaan olla niin, että ulkomailla huomioidaan Suomi paljon tarkemmin nykyään, eli apupyyntö tulee vasta vaalien jälkeen, ettei Kataisen tukimyönteinen hallitus horju.

Se onko esim. Halla-aho "äänessä" eli uutismediassa riippuu täysin uutismediasta ja ainakaan punavihreä media ei tee sitä virhettä toistamiseen, että auttaa Halla-ahoa ja valtaväestöä löytämään toisensa sellaisella julkisuudella, joka olisi ostettuna maksanut miljoonia euroja.

Paljon on taas kiinni pääkaupunkiseudun betonilähiöistä, joissa yleensä nukutaan, erityisesti kunnallisvaalien aikaan. Näiden äänestäjien herättäminen voi olla toivotonta tällä kertaa.

Reijo Tossavainen 22.10.2012 18:25

Perussuomalaisilla on noin 2500 ehdokasta vähemmän kuin demareilla ja kokkareilla. Sen vaikutus on yllättävän iso. Jos kukin ehdokas tuo mukanaan sukulaisten, tuttavien ja työkaverien ääniä 20 kpl, niin se merkitsee 50.000 ääntä. Se on parisen prosenttiyksikköä!

Joka tapauksessa PS:n kannatus on jossakin 15 ja 20 prosentin välillä. Se on poikkeuksellisen suuri "tulosparannus". Medialle se ei kuitenkaan näytä riittävän, puhutaan kannatuksen tyssääntymisestä...

Ihmettelen kyllä kovasti, että kuukauden vaihteessa ei tehty yhtään galluppia. Siis meneteltiin toisin kuin aikaisemmin. Valitettavasti syntyy epäilys, että nyt meneteltiin näin ihan tarkoituksella, jotta PS-myönteiseltä uutisoinnilta vältyttäisiin.

Oman ennusteeni mukaan neljä suurinta puoluetta ovat galluplukuja lähempänä toisiaan vaalipäivän iltana.

Jaakko Antila 22.10.2012 18:26

Jos noiden kahden gallupin perusteella uskaltaisi - mitä siis en uskalla - tehdä johtopäätöksiä, niin niistä voisi kaivaa mielenkiintoisen yksityiskohdan. IL:n gallup on tehty 2.-16.10. ja IS.n 11.-16.10. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli IL:n kyselyaikana olisi tapahtunut jotain muutosta puolueiden kannatuksessa, se voisi näkyä IS:n gallupissa, joka on tehty lyhyemmässä ajassa, mutta päättymispäivä on sama.

Ja mikä onkaan noiden kahden gallupin merkittävin ero: Uudempi lupaa Kokoomukselle 2,0 %-yksikköä enemmän kuin vanhempi, Perusuomalaisille taas 2,2 %-yksikköä vähemmän. Seuraavaksi suurimmat erot gallupeissa ovat vihreiden uudemman IS:n kyselyn +0,4 ja Vas.liiton -0,4 vanhempaan IL-kyselyyn verrattuna.

Sakkaako PS-kone viime hetkillä? Tätä voisi ennustaa myös aiempien kommentoijien viestit vaalikentiltä. Mutta siis: gallup, otos, virhemarginaalit jne.

Marita Salenius 22.10.2012 19:13

En oikein käsitä ,mistä tuo jatkuva jytkyhurmoksen luulottelu johtuu. Ei sitä hurmahenkisyyttä täällä kentällä näy, vaan täällä puhutan normaalia päivän politiikkaa ja ollaan realisteja. Maalaispitäjissä suurena asiana on myös tuo Keskustan valtava yliote, johon halutaan muutosta. Tasapuolisuutta valtuustoihin. Monet ovat passivoituneet vain siitä, että Keskustalle ei ole ollut kilpailijaa. Nyt Perussuomalaiset koetaan siksi, joka voisi edes hieman ravistella Keskustan valtaa.

Politiikassakin on näemmä vaikea hyväksyä toisen menestymistä, joka asia on koko meidän kulttuurissa vaikea kohta. On ällistyttävää, miten Helsingissä maailma on täysin erilainen kuin täällä maakunnissa. Täällä ihmiset keskustelevat ja mainoslehtisiä jaetaan ja Perussuomalaiset ovat aivan tasavertaisia muiden kanssa vaalitoiminnassa. Johtuisiko tämä kuuluisan kehäkolmosen ulkopuolisen elämän erilaisuus siitä, että täällä et voi päältä päin niin varmasti nähdä ihmisen poliittista suuntausta, sillä täällä kaikki ovat SamaLooks.

Jytky oli tilannetaidetta ja sana elää jo omaa elämäänsä siellä ja täällä. Meilläkin on yksi vasikka - kuten niin monella muullakin - nimeltään Jytky. No sunnuntai näyttää sen mikä on äänestysprosentti ja miten kunkin kävi, mutta se Jytky elää senkin jälkeen ja monessa muodossa. Mutta kuntavaaleissa ratkaistaan ehdokas aivan muilla perusteilla kuin muissa vaaleissa. Jonkin ehdokkaan ns. tunteminen on kyllä mielestäni varsin suhteellinen käsitys, ellei puhuta sukulaisista, joita tietysti maaseudulla tunnetaan ja myös äänestetään; mutta onko se kuitenkaan tietotaidon tae.

Pekka Remes 22.10.2012 20:12

Joissain kunnissa tulee, toisissa ei. Kunnat ovat kovin erilaisia. On vaikea uskoa keskustavetoisten maalaiskuntien noin vain menettävän asemiaan. Kokoomuksen vahvat alueet pitänevät puolensa. Demareilla on kuulemma vauhti päällä. Toisaalta kun vain prosentteja katsoo, niin jos yhden vahtuutetun ryhmä kasvaa kahteen, niin sehän on kaksinkertainen kannatuksen nousu.

Perussuomalaisilla on toki ehdokkaita enemmän kuin neljä vuotta sitten, mutta monet heistä ovat tunnettuja aivan toisista yhteyksistä kuin luottamustehtävistä. Sekin ratkaisee äänestyspäätöksiä.

Vesa Kaitera 22.10.2012 21:21

En usko, että PS:llä on näissä oloissa realistista mahdollisuutta yltää kannatusosuudessa aivan viime vuoden eduskuntavaalien lukemiin, jollei sitten euroalueen kriisi konkretisoidu aivan vaalipäivän alla. Jos vaikkapa Espanja esittäisi virallisen tukipyynnän euroalueen maille vielä ennen ensi sunnuntaita, niin se voisi nostaa PS:n hyvin lähelle 20%:a. Mutta ilman tätä ulkopuolista nostetta PS saanee näissä vaaleissa 14-16% äänistä. Jos kyseessä olisivat eduskuntavaalit, niin se menestyisi vielä hieman paremmin, mutta kuntavaaleissa Keskustan, Kokoomuksen ja SDP:n suuret ehdokasmäärät useine tunnettuine nimineen syövät osan PS:n äänisaaliista.

PS:n kannatus tullee olemaan alueellisesti tasaisempi kuin vaikkapa Keskustan. Suurimman kannatuksensa se tullee saamaan taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla, missä useat ovat jääneet viime vuosina tyhjän päälle sekä joissakin Keskustan aiemmin vahvasti dominoimissa kunissa. Kokoomuksen vahvimmat alueet ovat PS:lle suhteessa heikoimpia alueita ja ruotsinkieliset kunnat suhteessa vielä pari pykälää tätäkin heikompia.

Jos vertaamme PS:n tilannetta juuri eduskuntavaalien alla tähän hetkeen, niin voisi sanoa, että PS:n huippukannatus osui varsin onnekkaasti juuri eduskuntavaalien aikaan. Nyt "huippukunnon" ajoitus ei ehkä ole niin hyvä. Perussuomalaisilla olisi ollut eduskuntavaalien jälkeen mahdollisuus tulla hallitukseen paraatiovesta usean ministerin voimalla, mutta se ei tuolle puolueelle sopinut. Se väisti vastuuta, ja todennäköisesti menetti näin tehdessään joukon sympatisoijia. Toisalta hallitusvastuu olisi varmaan kuluttanut sitä suhteessa nopeamin kuin vaikkapa Kokoomusta tai SDP:tä, jotka ovat tottuneet käyttämään valtaa. PS:n kansanedustajat ovat tehneet koko joukon huonosti harkittuja tekoja, joka on tahrannut puolueen mainetta, mutten kuitenkaan usko tällä olevan kuntavaalien kannalta kovin suurta merkitystä.

Se, että PS pystyi nostamaan ehdokasmääräänsä usealla tuhannella, osoittaa, että tuon puolueen vaalikone on suhteellisen hyvässä iskussa. Täällä Jyväskylässä kaupunki on järjestänyt kaikille vaaleissa mukana oleville ryhmille teltat, joissa puolueet vaihtavat päivittäin paikkojaan syklisen rotaation muodossa. PS:n ja Kokoomuksen teltat ovat vierekkäin kaikina muina päivinä paitsi ylihuomenna, jolloin meidän telttapaikkamme on ensimmäisenä ja PS:n viimeisenä. Olen nyt ollut meidän teltallamme päivystämässä kolmena päivänä putkeen, ja voin todistaa, että Perussuomalaisilla on teltallaan ollut melkoinen vilske kuten tosin meidänkin. Vasemmistopuolueita ei siellä tänään näkynyt lainkaan.

Kun PS sai viime eduskuntavaaleissa aivan valtaisan äänivyöryn, niin se tavallaan teki Perussuomalaisten äänestämisen pari pykälää aiempaa hyväksyttävämmäksi. Tällä on jonkin verran merkitystä. Myös se, että PS:n vaalibudjetti on moninkertainen aiempiin kuntavaaleihin nähden, auttaa tuota puoluetta. Kuntajytky siis tulee, mutta se jää tällä kertaa hieman edukuntavaaleja vaatimattomammaksi, ja nyt sitä osataan odottaa.

PS:n realistinen kannatustaso selviää vasta, kun se kokonaisen vaalikauden hallituspuolueena toimineena käy seuraaviin eduskuntavaaleihin. On nimittäin erittäinkin paljon vaikeampaa saada tuki omille poliittisille aikaansaannoksille kuin kerätä protestiääniä.

Erkka Railo 22.10.2012 21:52

Jos jytkyllä tarkoitetaan nousua keskustan ohi, ei tule. Jos sillä tarkoitetaan kannatuksen 2-3 kertaistumista, tulee. Melkoinen saavutus tuo jälkimmäinenkin.

Perussuomalaisten ja keskustan välisen kamppailun ratkaisi eurokriisin (ainakin väliaikainen) väistyminen syyskuun puolivälissä. Kuntarakenteen nouseminen vaalien pääpuheenaiheeksi nosti keskustan kannatusta suhteessa perussuomalaisiin. Keskustalla on kuntarakenneuudistuksen vastustajana sellaista uskottavuutta, jota perussuomalaisilla ei ole.

Keskustan resursseja ovat vahva organisaatio ja pitkällä ajanjaksolla kertynyt uskottavuus suomalaisten haja-asutusalueiden puolustajana.

Keskustan heikkoutena on ollut Juha Sipilän tuntemattomuus ja kokemattuus.Lisäksi perussuomalaiset on suurimpana oppositiopuolueena nauttinut tiettyä etulyöntiasemaa julkisuudessa. Nämä seikat eivät kuitenkaan näytä kääntäneen tilannetta perussuomalaisten eduksi. Olennaista on yhtälailla se, että vaaleihin on erittäin vähän aikaa ja ero mielipidemittauksissa pikemminkin kasvaa kuin kapenee.

Tämä ei kuitenkaan merkitse, että peli olisi ohi. Seuraavat eduskuntavaalit ovat vain kahden ja puolen vuoden päässä. Sitä ennen ehtii tapahtua vaikka mitä.

Riitta Skoglund 22.10.2012 23:14

Eilen pyyhkäisi pätkivä nettiyhteys lähes valmiin tekstini, tänään roskapostivarmenteen uusiminen osoittautui ansaksi. "Köyhää ei puolla kuin saha", sanoi entinen mies. No, uusi yritys.

Minulle jytkyyn assosioituu yllätys, ison äänimäärän lisäksi. Voiton Perussuomalaiset varmasti saavat ja ylittävät kuntavaalitavoitteensa, mutta jytkyyn en usko. Jytky olisi ollut, jos he olisivat tulleet vaaliviikoilla ulos hyvin valmistellun, kuntauudistusehdotuksen kanssa.

Keväästä on kohu vaimentunut, edustaja Hakkarainen on hiljaa, Helsingin piirin Väätäis-riitely lakkasi. Perussuomalaisilla on osuutensa maltillisista, osaavista ehdokkaista, jotka haluavatkin vain asiallista kampanja- ja valtuustotyötä. He eivät näy julkisuudessa, eivätkä jytkäytä.

Eilen Malmin markkinoilla oli puolueita, telttoja ja ehdokkaita tasapuolisesti, kukaan eikä mikään erityisemmin erottunut joukosta. Vaalikiihkoa ei näy, tunnelma on vaitonaisen odottava. Omilla vaalikahveillani kukaan ei tullut haukkumaan Vihreitä, kuten kaksissa edellisissä vaaleissa.

Yksi eilen bittiavaruuteen kadonnut kuntauudistukseen ja kuntien lukumäärään liittyvä kysymys: kun niin monissa uudistuksissa taskulaskimen kanssa euroja säästetään, miksi kuntauudistuksessa vain tunteet vellovat? Mennyttä kaivataan, tulevaisuutta pelätään ja sillä pelotellaan, tosiasioita kieltäydytään näkemästä?

Kuntien lukumäärään en ota kantaa, kunnan asukaslukuun kyllä. Miten 4000 asukkaan kunta (kotilähiöni Lassilan kokoinen!) voisi selviytyä samana budjettivuonna esim pitkän syöpähoidon, avosydänleikkauksen, interferonihoidon ja lastensuojelunuoren laitossijoituksesta? Kalliiksi käy kansakunnalle tämä ahdistunut kyttäily ja monikanavainen rahoitus, epäeettinen tuhlailu kuntien itsenöäisyyden nimissä.

Mutta jatketaan kutkuttavaa vaaliviikkoa, odotellaan Perässähiihtäjän kommentteja heruttavia analyysejä, tylyjäkin. Nam!

Reetta Eiranen 23.10.2012 0:28

Jytkyn määrittely on tässä tilanteessa hieman epäselvää. Veikkaan samaa kuin moni muu eli kannatus laskee verrattuna eduskuntavaaleihin mutta tietenkin nousee rutkasti verrattuna edellisiin kuntavaaleihin. Tulos on joka tapauksessa vaalien jälkeen julkisuudessa mahdollista tulkita voitoksi. Jytky ei kuitenkaan ole sellaista megaluokkaa kuin keväällä 2011, sillä mielestäni sen keskeinen elementti oli yllätyksellisyys!

Pakko sohaista hiukan myös valtakunnanpolitiikkaa. Minusta oli hyvä huomio tuo edellä esitetty, että kokoomukselle on käymässä samalla tavalla kuin keskustalle pääministeripuolueena. Hallituksen kakkospaikalta pääsee ajamaan omaa agendaansa vapaammin kuin hallituskonsensusta koossa pitävä pääministeripuolue ja nyt tämä etu on kokoomuksen sijaan demareilla.

Pekka Tiusanen 23.10.2012 1:32

Perussuomalaiset on ainoa realistinen vaihtoehto kansantalouden näkökulmasta. Perussuomalaiset on myös ainoa aidosti pragmaattinen puolue - ideologisia hössöttäjiä on huomattavasti vähemmän kuin muissa puolueissa. Hunojakin ehdokkaita toki on, mutta heitä on ehkä 0,3-0,4% 4400:sta ehdokkaasta.

Markus Bunders 23.10.2012 5:16

Varmaa on ainakin epävarmuus. Mielipidemittausmenetelmät toimivat heikommin muuttuneessa kannatustilanteessa kuin vakaassa. Ehdokasmäärissä on myös tapahtunut merkittäviä muutoksia. Lisäksi aina ratkaisevassa asemassa protestipuolueiden kannalta oleva äänestysaktiivisuus on kysymysmerkki. Perussuomalaisten kannatusprosentti on siten melko epävarma vielä tässäkin vaiheessa.

Perussuomalaisten kannatus tullee kuitekin olemaan niin iso, että voimasuhteet muuttuvat monessa kunnassa. Siten kunnallisjytkyllä voi olla paljon konkreettisempia ja nopeammin ilmeneviä vaikutuksia eduskuntavaalijytkyyn verrattuna. Kunnallispolitiikassa kaikki pääsevät päättämään ja lehmänkauppoja tehdään kaikkien ryhmien kesken - ei vain hallituksen sisällä.

Laskin HS.fi-vaalikoneaineistosta Perussuomalaisten ehdokkaiden vastausarvoja oikeisto-vasemmisto-kysymyksiin. Näytti siltä, että Helsingissä Perussuomalaisten ehdokkaat ovat melko vasemmistolaisia, kun kysymyksessä on vaihtoehto verojen korottamisen ja menojen karsimisen välillä. Tämä tulee varmasti olemaan tärkeä tekijä monessa kunnassa, sillä julkinen talous edellyttää kaikilla tasoillaan juuri tätä valintaa lähivuosina. Siten veikkaan, että Perussuomalaiset löytävät demareista ja vasemmistosta kunnallispoliittisia hengenheimolaisiaan. Toisaalta Perussuomalaisten nousu ja vihreiden lasku saattaa palauttaa Helsingin kaupungin vanhalle Kokoomus-Demarit-valta-akselille, mutta Vantaalla tilanne voi olla toinen.

Pentti Kangasluoma 23.10.2012 7:37

Jytky, jos äänestysprosentti olisi pieni, mutta siitä ei ole merkkejä. Uskon että vihreät ryhdistäytyy. Demarit on sunnuntai-iltana suurin.

Suhtauduin perussuomalaisten eduskuntavaalien voittoon paljon sympaattisemmin kuin heidän mahdolliseen kunnallisvaalimenestykseen.

Olen itse ehdokkaana, olen vain pieni ihminen, vaikka elopainoa onkin.

Ilpo Haalisto 23.10.2012 8:53

Jytkyn äänestäjät ovat kokeneita ihmisiä ja perustelevat hyvin äänestyskäyttäytymistään. Perussuomalaisten kantavana voimana verkkomediassa ovat atk-ammattilaiset, jotka auttavat perussuomalaisia ilmaiseksi jouduttuaan ulos ulkomaille liputetuista ja erittäin kannattavista suomalaisista firmoista. Monet huippufirmat on myyty ulos suurella voitolla tuotannon mentyä 'halpis'-maihin ja työntekijöiden jäätyä rannalle, sekä lastin eli tuoton mentyä veroparatiiseihin. Jytkyn takaa löytyy ammatin tuomaa taitoa ja nuorekasta virtaa, jota ei ole enää Keskustalla ja demareilla. Soinin kansainvälinen kiinnostus herättää ulkomailla matkustavat suomalaiset. Soinista Suomi tunnetaan. Jytkyllä on suuri mediakiinnostus ulkomailla. Äänestäjät haluavat olla voittajan puolella ja Jytky koetaan turvallisen kotoisaksi laivaksi myrskyssä, jossa muiden puolueiden laivat ovat laivanneet kuntalaisten verorahoja etelän maiden mustiin aukkoihin. -No bailouts, Soinin sloganina tarkoittaa juuri sitä, että jokaisen Euromaan talouden tulee pysyä pystyssä ilman toisten apua. Muuten vastuuttomat maat tahallaan päästävät taloutensa kuralle. Kreikan ja Espanjan nuoret demokratiat tuntevat toimivan sotilasdiktatuurin paremmin huonoina aikoina, kuin talouskatastrofiin johtaneet demokratiansa. Soini näkee oman armeijan säilyttämisen parempana, kuin Kreikan massiivisten asehankintojen tukemisen. Soini näkee kauaskantoisia suuntaviivoja ja antaa kenttänsä ilmaista mielipidettään vapaasti, kun taas muut puolueet kontrolloivat tarkemmin väkeään. Ihmisiä kiinnostaa Jytkyn eksoottisuus ja uutuudenviehätys, samoin kuin EU aikoinaan viehätti uutuudellaan. Ulkomailla asuneet perussuomalaiset näkevät selvemmin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan eron harmaan talouden maihin ja siksi kannattavat Suomea suomalaisille. Varjovaalien tulos näyttää Jytkylle 30% kannatusta. Suussa Jytky kuullostaa hyvälle. Soini hallitsee ymmärrettävän retoriikan muita tehokkaammin ja osaa istuttaa sen kansan suuhun sellaisena kuin se on - eli Jytky tulee!

Jouni Pulli 23.10.2012 10:19

Perussuomalaisten kannatuksen merkittävä kasvu viime kuntavaaleista on jo etukäteen oletettua ja siten lienee ainakin kuvauksellisesti ontuvaa puhua jytkystä, jonka aika voisi olla seuraavissa eduskuntavaaleissa, mikäli kansan riittävä osa valitsisi haluavansa antaa äänensä ehdokkaille sellaisesta puolueesta, joka ei mennyt hallitukseen, vaikka se sai merkittävän aseman viime eduskuntavaaleissa.

Taina Hämäläinen 23.10.2012 14:07

Ilpo Haaliston kirjoitus selvensi erään keskisuomalaisen kansanedustajan "kirjoittaman" lehtijutun mahdollista haamukirjoittajaa. Näinhän se on, että joku työttömäksi jäänyt voi kanavoida katkeruutensa toimimalla vapaaehtoisena avustajana.

Esko Hussi 24.10.2012 22:19

Populistinen puolue on paisunut eduskunnassa kovin suureksi, siihen kuuluu PS:n lisäksi edustajia muistakin puolueista. Kai tämä on demokratiaa, vaikka joskus ihmetyttää. Suomi on änkyränä maailmalla enkä usko luottamustehtäviä satavan suomalaisille edustusdiplomaateille. So what!

Kyllä kai perussuomalaiset saavat nyt samanlaisen osuuden kunnanvaltuutetuista kuin eduskuntapaikoistakin. Porukkaan näyttää eksyneen piinkovia asiantuntijoitakin - ihmettelen mitä he siellä tekevät. Mutta Soinin puolueella menee eittämättä hyvin, ei vastuuta , ei ajatuksia, ei huolia (paitsi kannatuksen ylläpito, mutta siihen mm. hallitus tarjoaa apuaan anteliaasti) ja valtio eli me rahoitamme lystin.

Leena Lauren 25.10.2012 19:52

Aika moni parjaa perussuomalaisia, eikä muka usko heihin.

Jos nyt kuitenkin katsoisimme vaalit ja sen tulokset ennen lyttäämistä.

Mitä taas tulee asioitten hoitamiseen ja vastuun kantamiseen, niin sanoisin saman asian; turha hutkia ennenkuin on edes nähty, kuinka he hoitaisivat kuntalaisten asioita.

Vanhojen puolueitten asioitten hoito on jo niin nähty, sekä eduskunnassa että kuntatasolla, jotenka pientä ja miksikäs ei suurempaakin piristystä kaivattaisiin, juuri nyt.

Ikävä kyllä, voin lyödä vaikka kahvit, minäkin, vetoa, siitä nimittäin, että Espanjan tukipakettia aletaan kasata ensi viikolla kun vaalit ovat ohitse.

Noin se juttu vaan toimii, äänestäjien koousetus.

Lasse Reunanen 26.10.2012 17:21

Jytky -sanonta tuli perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin muotoilemasta huudahduksesta tiedotusvälineiden edessä kun oli varmistunut vuoden 2011 eduskuntavaalien tulos...

Tosin itse kuulin sanonnan; Jyty tuli, mutta vaikka kuulemani olisikin todempi niin julkisuusmuokkaus on jo tehnyt jytky -sanonnan todemmaksi. Jytkyhän on ajateltavissa pomppimisena, joten jonkinlainen jytky aina puolueille tulee kun siinä kannatuslukemassaan nousevat ja laskevat vaaleittain.

Jyty taasen olisi jotain pauketta kuvaavaa, joka enempi laajenemista kuvannee yllättävyyteen viitaten.

Jääkäämme siis odottamaan mitä uutta sanontaa taas saadaan kuultavaksemme kunnallisvaalien tilanteen varmistuttua tai käykö jytky edelleen vaaliasetelmaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut

 2. 2

  New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

 3. 3

  Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

  Tilaajille
 4. 4

  Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

 5. 5

  Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

 6. 6

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 7. 7

  Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

 8. 8

  Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

 9. 9

  Lauri Markkasen huippuvire jatkuu – piste-ennätys tappiollisessa ottelussa Phoenix Sunsia vastaan

 10. 10

  Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 2. 2

  Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

  Tilaajille
 3. 3

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 4. 4

  Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

 7. 7

  New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

 8. 8

  Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

 9. 9

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 10. 10

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 9. 9

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 10. 10

  Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää