Perässähiihtäjä

Aiheuttaako vaalikone riippuvuutta?

Hyvää ensimmäistä äänestyspäivää

Runsaan vuorokauden mittainen katkos blogissa on aiheuttanut niin paljon kyselyitä, että katson viisaammaksi postata lyhyen extrakirjoituksen. Varsinkin kun äsken kuulin vaalitutkija Sami Borgin hätkähdyttävän väitteen.


Borg nimittäin väittää, että vaalikone voi aiheuttaa äänestäjälle riippuvuutta.

"Se on jo vähän harrastus. Vaalikoneiden käyttöön voi jopa addiktoitua. Henkilö käy silloin eri koneissa vertailemassa ehdokkaita ja ryhmittymiä", Borg sanoo Ylen sivulla.

Voiko se olla totta? Olen Borgin kanssa samaa mieltä siitä, että juuri EU-vaaleissa vaalikoneet ovat mainio apu, sillä vain ani harva äänestäjä tuntee ehdokkaita. Yle toi vaalikoneen käyttöön jo ensimmäisissä EU-vaaleissa syksyllä 1996. Meillä on siis jo sellaisia äänestysikäisiä äänestäjiä, jotka eivät tiedä vaalikoneettomasta ajasta yhtään mitään.

Seuraavissa kesällä 1999 pidetyissä EU-vaaleissa koko simme HS:n ensimmäisen vaalikoneen. Se oli kömpelö tekele nykyisiin verrattuna, mutta sai suuren suosion.

Nykyiset vaalikoneet ovat kaikkine videoineen ja ehdokashaastatteluineen aivan loistavia tietopaketteja. Tarkemmin ajateltuna saattaa olla, että itsekin kuulun siihen ryhmään, joka huomaamattaan on joutunut vaalikoneaddiktion valtaan. Hui!

Vaikka olemme jo aikaisemmin käsitelleet vaalikoneita, otetaan aihe uudestaan esille, Kertokaa käyttökokemuksianne ja vertailkaa. Blogin sivupalkissa on yhdeksän konetta, mutta onhan niitä paljon muitakin. Vinkkejä?

Keskiviikon hyvä kysymys kuuluu: Aiheuttaako vaalikone riippuvuutta?

Jk. Siis päivän katkos aiheutui kyberongelmista. Seuraavan kerran postaan huomenna.

16 vastausta artikkeliin "Aiheuttaako vaalikone riippuvuutta?"

Riitta Skoglund 14.05.2014 10:21

Peliriippuvuus on tunnettu asia, samoin tietokoneriippuvuus etenkin monilla nuorilla, jolloin "koneella olo" muodostuu kapeimmillaan ainoaksi elämänsisällöksi.

Puhutaan myös vaaliriippuvuudesta,ehkä leikkimielellä, mutta intensiivisesti vaalien seuraamisessa mukana olevat tunnistavat kyllä vaalien jälkeisen tyhjyyden.

Borg siis puhuu mielestäni asiaa. Syvemmin en nyt osaa riippuvuuden perustaa arvioida, mutta vaalikone antaa aina jonkun vastauksen, responsin, kuten muissakin addiktioissa, esim aineen antama hyvä olo. Yhteys riippuvuuden kohteeseen poistaa hetkellisesti ja ainakin illusorisesti yksinäisyyden tunnetta.

Ja pakko sanoa, että sinne menivät minunkin eilisaamuiset Vartia-kommenttini bitti-avaruuteen palautteella "error". No, tyly palaute ei nyt kuitenkaan blogi-riippuvuutta katkaissut

Pete Pakarinen 14.05.2014 11:28

Kyllä. Näissä vaaleissa oma riippuvuuteni on alkanut ilmetä siten, että olen bongaillut vaalikoneiden kysymyksiä kategorioihin "kuuluu parlamentin kompetenssiin", "ei kuulu parlamentin kompetenssiin" ja "ei kuulu EU:n kompetenssiin."

Parlamentissa työskentely vaikuttaa siten, että minusta näissä vaaleissa kiinnostavampia kuin vastaukset ovat kysymykset. Ne kertovat kysyjien tavasta hahmottaa EU ja sen parlamentti ja tietysti kysyjän suhteesta, ei vastaajiin, vaan äänestäjä-lukijoihin. Kiinnostavien kysymysten kysyminen voi myös johtaa harhapoluille. NATO on kiinnostavampi kuin sisämarkkinoiden syventäminen, ymmärrän, mutta vain toisen asian kanssa meppi tekee lainsäädäntötyötä.

Oma joukkonsa ovat etujärjestöjen koneet, joiden kysymyksiin on leivottu sisään jo "oikeat vastaukset". Ne sisältävät järjestöjen tavoitteita, asenteita ja arvoja, jotka välillä iloisesti sekoittuvat niin, että vastauksesta ei voi välttämättä lukea mitään sen suhteen miten vastaaja toimisi jossain parlamentin äänestyksessä.

Jan Rossi 14.05.2014 11:58

Minulle ei ole aiheuttanut mitään riippuvuutta, kun en edes käytä vaalikoneita. Olen seurannut niin monta vuotta suomalaista politiikkaa, että koneille ei ole tarvetta. Suomessa on oikeastaan yksi puolue, ja se on konsensuspuolue, johon kaikki puolueet sitoutuvat aina vaalien jälkeen. Omat periaatteet myydään vaalien jälkeen, kuten käy nyt eurovaalien jälkeen. Suomalaista politiikkaa vaivaa vaihtoehdottomuus.

Jan Rossi

Marita Salenius 14.05.2014 12:13

Valtakunnan ykkösblogi ja naapuri valvoo. Mikä lie kyberkeikkaa heittänyt, mutta mielessä jo kävi, jotta jokohan sitä on kirjoittanut liian raskasta tekstiä, että sensuuria pukkaa. Vaan selitystä etsin myös suosion suuruudesta ja suuren ryntäyksen seurauksena putket meni tukkoon.

Riippuvuuden aikakaudella on varmasti paikkansa vaalikoneillakin. Aikoinaan, kun isäni vaalien alla tiukasti seurasi telkkarin suurta vaalikeskustelua - oliko edes muita, kuin se yksi ja ainoa Yle - ja kun teininäsänä tuhahtelin, että eikö nyt parempaa tekemistä löydy, niin siinähän se oli se vaalikone, siinä mustavalkoisen ohjelman harmaansävyisten miesten sävyttömässä keskustelussa. Jokainen silloinkin äänestettävänsä löysi.

Vaalikone on hauska väline todeta oma erinomaisuutensa, sillä en ole kuullut, että kukaan olisi saanut jonkun ehdokkaan kanssa yhteisesti 100%. Vaikka kuinka vääntäisin, niin yksikään ehdokas ei ole oman vastaukseni kanssa ollut yli 83% samaa mieltä.

Vaalikone on nykyajan mielipideautomaatti. On helppo valita oma näkemyksensä, eikä edes tarvitse nähdä vaivaa perustella sitä kenellekään - niitä kädet taskussa seisoskelevien kylän miesten torikeskusteluja , joita ennen katukuvassa näky vaalien alla, ei enää ole.

Vaan jo huomaa ähkyn vaaran. Joka paikka on väärällään ehdokkaita: katso sieltä ja kuuntele täältä ja älä vain unohda sitä ja tuota linkkiä ym. Joku viehätys noilla vaalikoneilla kuitenkin on, koska vaikka on jo alusta asti tiennyt oman ehdokkaansa ja se pysyy, niin kuitenkin haluaa jotenkin rassata mielenrauhaansa katsomalla, mihin asti se oma ehdokas prosenteissa jää.

Mika Lako 14.05.2014 17:34

En tunnusta vaalikoneriippuvuutta, vaikka vaalikoneen tuloksilla on merkittävä vaikutus omaan äänestysvalintaani.

Äänestyspäätökseni tulee näillä näkymin perustumaan yhdistelmään HS:n vaalikoneen arvo-osuusosio yhdistettynä Ylen Meppigallerian haastatteluklippiin.

HS:n vaalikone vaatisi pienen äänestysselityksen. Onko niin, että kymmenestä viimeisestä arvokysymyksestä kone laskee oman listauksen, eikä kahdellakymmenellä EU-kysymyksellä ole mitään vaikutusta tähän arvolistaukseen?

HS:n vaalikoneessa pitäisi olla myös vinkki, että painamalla puolueen nimeä, saat kunkin puolueen sisäisen listauksen näkyviin.

Tämä "kikka" selvisi minulle vasta pienen pähkäilyn jälkeen.

Joka vaaliessa toistuva arvokysymyspatteri on erinomainen datajournalistinen oivallus.

Ylen Meppigallerian ansio on siinä, että se taitaa olla ainoa foorumi, jossa EU-ehdokkailta kysytään perusteltuja kantoja omiin vaaliteemoihin. Muutamassa neljän minuutin ehdokaspätkässä on enemmän asiaviihdettä viimeissä Uutisvuodossa.

Ehkä tuota neljän minuutin pätkää voisi kehittää puheenjohtajatentin suuntaan. Haastatellaan jokaista puheenjohtajaa neljä minuuttia, jonka jälkeen leikaataan ruutun seuraava puheenjohtaja. Tällä karusellilla vältettäisiin myös puheenjohtajien käsihuitelu, sekä päällehuutelut.

Aki Räsänen 14.05.2014 17:43

Hesarin vaalikone on ainakin näissä vaaleissa Suomen paras, mutta siinäkin on yksi paha vika, joka on toki monissa muissakin vaalikoneissa ja virallisissa kyselyissä: vastausvaihtoehdoissa "jokseenkin eri mieltä" ja "jokseenkin samaa mieltä" pitäisi korvata vain yhdellä vaihtoehdolla, "ei täysin samaa eikä täysin eri mieltä". En tunne vaalikoneen ohjelmointia, mutta luulen, että jos itse vastaan "jokseenkin eri mieltä" ja kanssani todellisuudessa samaa mieltä oleva ehdokas "jokseenkin samaa mieltä", vaalikone heittää tämän ehdokkaan itsestäni kauemmaksi. Se ei liene vaalikoneen tarkoitus. Niin voi kuitenkin käydä, koska loogisesti nuo kaksi vaihtoehtoa tarkoittavat aivan samaa (lasi on joko puolitäysi tai puolityhjä). "Ei täysin samaa eikä täysin eri mieltä" -vastaus pitää ehdokkaan kuitenkin avata kommenttikentässä mahdolliselle äänestäjälleen. Toki muutos edellyttää myös äänestäjältä suurempaa viitseliäisyyttä perehtyä kommentteihin, mutta se tuskin on huonompi asia kuin se, että perehtymisen puutteessa sopivat ehdokkaat jäävät vaalikoneen vastausvaihtoehtojen vuoksi huomiotta.

Veli-Pekka Silvan 14.05.2014 18:44

Ei aiheuta minulle riippuvuutta, ne ovat viihdettä. On kiva leikkiä niiden kanssa ja huomata eri medioiden suosikkipuolueet, kysymällä tiettyjä asioita ja/tai tietyllä "ohjataan" näitä vaalikoneita.

Otetaan esim. Maikkarin kone, firmahan on tunnetusti Kokoomukseen päin kallellaan ja kysymyksenasettelut suosivatkin "yllättäen" Kokoomusta, Ylelle taas läheiset puolueet ovat tunnetusti kepu ja Vihreät jne....

Kyösti Salovaara 14.05.2014 19:45

Sehän olisi aika vaaraton addiktio - ja johtaisi lopulta täydelliseen itsetuntemukseen, sillä eikö tässä ole juuri ollut puhetta, kun ihmisille paljastuu kuka todella on samaa mieltä kuin vaalikoneeseen (rehellisesti) vastannut kansalainen?

Addiktiossa voi toki opetella myös itsepetosta eli vastailee niin kuin kuvittelee oikeaksi sosiaalisen tilanteensa perusteella. Demari vastaa niin kuin ajattelee että demarin pitää, kepulainen niin kuin kepulaisen pitää jne.

Summa summarum: vaalikone opettaa rehellisyyteen (itselleen)!

Jussi Lähde 14.05.2014 20:19

Vaalikoneet eivät missään tapauksessa aiheuta riippuvuutta! Ei, ei, ei!

Jussi Lähde

vaalikoneriippuvainen

Juha Lehto 14.05.2014 21:19

Ohessa listattuihin vaalikoneisiin kannattaisi lisätä EUVox-kone.

http://www.euvox.eu/

Kyseessä on "Zürichin, Amsterdamin ja Twenten yliopiston sekä 28 jäsenmaan tutkijoiden yhteistyössä tekemä vaalikone, jonka avulla vastaajat pääsevät tarkastelemaan oman maansa puolueita ja sitä, miten oma puolue sijoittuu yleiseurooppalaisesti."

Heikkoutena on että siinä voi vertailla vain puolueita, ei ehdokkaita, ja eduskunnan ulkopuoliset puolueet on jätetty huomioimatta.

Myönnän olevani riippuvainen vaalikoneista.

Hanna Ström 15.05.2014 5:44

Mielestäni pikemminkin päinvastoin, vaalikoneet voivat saada aikaan jopa hienoista ärtymystä.

Itse olen ollut huomaavinani, että vaalikoneissa näyttäisi olevan joiltakin osin jopa samanlainen ns. toteutusalusta, jolloin juuri tämä osittain samaa/eri mieltä oleminen ym. vaihtoehtomaailma johtaa siihen, ettei vaalikoneen käyttäjä saa oikeastaan kenestäkään ehdokkaaasta saa mitään selvää ja suoraa vastausta.

Tietysti tämä silloin johtuu myös vaalikonetta käyttävän omista "asetuksista".

Silti minusta ei pelkästään huumorillakaan näihin vaalikonevastauksiin pidä suhtautua, vaikka huumoria toki tarvitaan usein ehdokkaiden perusteluiden tai niiden täydellisen puuttumisen ymmärtämiseen.

Itse olen huomannut, että on kenties fiksuinta rajata ehdokkaat niin, että katsoo vaikkapa (kuten HS Vaalikoneessa) heidän suhtautumistaan tasa-arvoiseen avioliitto-oikeuteen. Asiastahan ei tietenkään EU:ssa päätetä, vaan Suomessa, mutta asiaan suhtautuminen kertoo Euroopan parlamenttiin pyrkivästä ehdokkaasta riittävästi.

Vastauksena Perässähiihtäjän mainioon ja korrektiin blogiin siis; en ole riippuvainen vaalikoneista, vaan käytän niitä hankkiakseni tietoa.

Todennäköisesti äänestän samaa ehdokasta kuin viime vaaleissakin, koska olen ollut tyytyväinen siihen, miten hyvin hän on hoitanut asioita.

Tuomo Kokko 15.05.2014 10:53

"Aiheuttaako vaalikone riippuvuutta?"

- Ei. Joskus, varmaan viime vuosikymmenellä, koetin tutustua vaalikoneisiin. Kun vertasin koneen antamaa suositusta omiin käsityksiini ehdokkaista, tunsin useimmiten jonkinlaisen pettymyksen. En katsonut voivani äänestää "teoreettisesti oikein", jos koneen minulle tuputtama ehdokas persoonana vaikutti mahdottomalta.

Nykyään en kajoa moisiin puolesta-ajattelujärjestelmiin, enkä näin ollen voi sairastua addiktioon, vaalimasinismiin.

Antti Kero 15.05.2014 11:25

Aika koukuttava kone! Kokeilin vastata äsken kaikkeen EOS. Tällaiselle ihmiselle lähin ehdokas olisi Eija-Riitta Korhola ja lähin puolue Kokoomus.

Jussi Lähde 15.05.2014 15:51

Jaakko Karhun vaalikone on erilainen vaalikone.

http://77.37.18.167/vaalikonekone/

Esa Mäkinen HS 16.05.2014 9:12

Riippuvuudesta on vaikea sanoa, mutta kiinnostusta ainakin on. Tähän mennessä yli 200 000 suomalaista on käynyt jo tekemässä HS:n vaalikoneen. Ja kiihkein aika on vasta edessä.

Mielenkiintoinen kysymys olisi, miten paljon vaalikone vaikuttaa äänestämiseen. Joissain tutkimuksissa on selvitetty, että vain yksi prosentti ilmoittaa vaalikoneen vaikuttavan. Itse uskon, että todellisuudessa vaikutus on suurempi.

Pete kirjoittaa kysymyksistä. Kun olemme laatineet kysymyksiä, olemme testanneet niitä etukäteen. Tarkoitus on ollut valita muotoilut, jotka jakavat vastaajia. Oletamme että näin vaalikoneen erottelukyky on parempi. Toki tämä pitää yhdistää ajankohtaisiin asioihin.

Arvokysymyksiä on kritisoitu siitä, että ei saisi kysyä EU:ihun liittymättömiä asioita. Kun olemme tällä viikolla analysoineet 60000 vastaajaa, kävi ilmi, että arvokysymykset erottelevat ehdokkaita kaikista parhaiten. Voisimme itse asiassa tehdä vaalikoneen vain kymmenellä arvokysymyksellä, ja sen suositukset olisivat lähes samoja kuin asiakysymyksillä.

Aki kirjoittaa asteikosta. Olen eri mieltä: viisiportaisessa likert-asteikossa eri mieltä ja samaa mieltä ovat eri asioita. Täysin eri mieltä saa arvon 1 ja täysin samaa mieltä arvon 5. Muut vastaukset ovat tässä välissä.

Ja Mikalle vastaus: kyllä, arvokysymykset ovat kymmenen viimeistä.

Esa Mäkinen

HS:n vaalikoneesta vastaava uutispäällikkö

Olli Saarinen 17.05.2014 12:26

Onnittelut Hesarin vaalikoneelle huolellisesti valituista kysymyksistä!

Tämmöisen koneen tehtävänä ei ole antaa yksitäisissä kysymyksissä desimaalintarkkaa vastaavuutta vastaajien kesken vaan sen tehtävänä on erotella ehdokasjoukosta vastaajalle sopivimmat. Siksi erottelua korostavat kysymykset ovat tarpeen ja koneen erottelevat ominaisuudet eduksi.

Kone ei saisi tuottaa turhaa kohinaa mikä keskiarvoistaa vastauksia tai tuo satunnaisuutta valintaan.

Joissakin koneissa käytetty liukuva asteikko on tässä suhteessa vaikea koska vastaajien on mahdoton asettaa vastauksiaan tarkasti juuri oikealle kohdalle vaan vastauksiin tulee turhaa hajontaa, joka ei erottele mielekkäästi vaan päinvastoin erottelee samaa mieltä olevia päivän asteikkotuntumasta riippuen.

Hesarin käyttämä diskreetti asteikko 1-5 on hyvä vaihtoehto, mutta ehkä Ylen 1-4 on sittenkin parempi erottelija: kysymykseen on otettava kantaa tai ohitettava se. Näin vältetään turha keskiarvoistuminen. Itse käyttäisin jopa dikotomista asteikkoa: samaa mieltä/eri mieltä - ohitus. Tämä maksimoisi koneen erottelukyvyn ja antaisi mahdollisuuden lisäkysymyksiin kun vastaaminen olisi nopeampaa.

---

Ettei tämä olisi jäänyt pelkäksi höpinäksi niin hyppäsin kesken kommentin Ylen vaalikoneen kyytiin ja ajoin sen edellä mainitulla periaatteella vastaamalla jokaiseen kysymykseen Täysin eri mieltä/Täysin samaa mieltä tai ohitus, jos kysymys oli mielestäni huonosti aseteltu tai oma kantani diffuusi.

Aiemmin Yle oli tehnyt minusta demarin, mutta nyt sain lähes Hesarin koneen mukaisen vihreän ja rkp:n jakauman mutta itselleni sopivammin ehdokkain, jopa niin, että muidenkin puolueiden kärkiehdokkaat olivat mieluisia.

Tämä individualistinen introspektiivinen revelaatio illuminoi tien aina vain parempaan vaalikoneeseen ja siten mitä parhaimpaan herraonneen (ja rouvailoon)!

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 2. 2

  The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

 3. 3

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 4. 4

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 5. 5

  Tähti­tieteilijät hurmoksessa: Kahden neutroni­tähden törmäys nähtiin ensi kertaa – ”kuolonspiraali” pani liikkeelle avaruutta värisyttäviä gravitaatio­aaltoja

 6. 6

  Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

 9. 9

  Sähköautoyhtiö Tesla irtisanoi satoja työntekijöitä kehityskeskustelujen jälkeen – Model 3:n tuotanto kaukana tavoitteesta

 10. 10

  Viisi vuotta Talebanin vankina ollut amerikkalaissotilas myönsi sotilaskarkuruuden

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

 2. 2

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

 5. 5

  Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

 6. 6

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 7. 7

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 8. 8

  Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

 9. 9

  Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

 10. 10

  ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 9. 9

  Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

  Tilaajille
 10. 10

  Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

 11. Näytä lisää