Perässähiihtäjä

Kuka kärkiehdokkaista nousi aivan kärkeen?

MTV:n kärkiehdokastentti oli hyvä idea ja onnistuikin melkoisen hyvin, jos armollisesti unohdetaan kahden tunnin mittaisen tentin loppukohtaus, keinotekoinen väittelykilpailu,  joka päätti keskustelun noloissa tunnelmissa. Siitä ei sovi syyttää loppukohtaukseen valittuja Jussi Halla-ahoa tai Jörn Donneria, vaan tonttuilu menee järjestävän seuran piikkiin. Näitä sattuu meille kaikille. ( Lisäys lopussa Ylen uudesta gallupista torstaiaamuna kello 8.10)

Asetelma oli kutkuttava. Studioon oli keskiviikkona kutsuttu 12 ehdokasta kokoomuksesta: Alexander Stubb ja Henna Virkkunen, demareista Mikael Jungner ja Miapetra Kumpula-Natri, perussuomalaisista Jussi Halla-aho ja Sampo Terho, keskustasta Olli Rehn ja Paavo Väyrynen, vasemmistoliitosta Merja Kyllönen, vihreistä Heidi Hautala, Rkp:sta Jörn Donner ja kristillisdemokraateista Sari Essayah.

Kaikki ovat tunnetusti huippupoliitikkoja ja todennäköisesti myös omien puolueidensa kärkiehdokkaita, joten siinä mielessä tentin nimi oli perusteltu.

Studiotilaa ja asetelmaa osattiin käyttää taitavasti. Kaksintaistelut, kolmiottelut ja äänestykset  tekivät keskustelusta elävän.  Toimittajat Vesa Kallionpää, Eeva Lehtimäki ja Mari Haavisto selvisivät vaativasta tehtävästä hyvin, vaikka muutaman kerran näki, että käsikirjoituksessa paljastuikin yllättävä aukkopaikka. Äänestyskysymyksiä olisi pitänyt testata vielä enemän. Nyt muutaassa kerran ehdokkailla oli epätietoisuutta, mitä oikein kysytään.

Teemat olivat tuttuja kuten heikkojen euromaiden auttaminen, euron tulevaisuus, EKP:n linja, EU:n liittovaltiokehitys,  Ukraina ja Venäjän kehitys,  Nato ja Suomi sekä Euroopan unionin yhteinen ja Suomen oman maahanmuuttopolitiikka. Varmaan 90 prosenttia ehdokkaiden kannoista oli ennustettavia ja tiedossa jo etukäteen.  Suuria yllätyksiä ei tullut.

Nämä seuraavat ovat yksittäisiä havaintoja keskustelusta:

Stubb ja Virkkunen - Stubb oli parempi ja vei keskustelua, pelasivat puoluekaksikoista parhaiten yhteen, taisivat muuten olla kaikesta yhtä mieltä, roolitus keskustelussa oli tosin erilainen, Virkkunen oli valinnut pahan poliisin roolin ja Stubb oli sovitteleva, lopun komissaarikeskustelussa pasmat menivät sekaisin, näyttäytyivät ahneina,

Jungner ja Kumpula-Natri - Kumpula-Natri sai itsestään uuden vaihteen, tuli rohkeasti esiin ja antoi Virkkuselle lujasti takaisin,oli hallitseva keskustelussa,  Jungner ei ollut kotonaan tässä keskustelussa,

Halla-aho ja Terho - Terho oli yllättävän selvästi näistä kahdesta parempi, Halla-aho jäi alun keskustelussa pahasti sivuun, pääsi ääneen vasta lopun maahanmuuttokeskustelussa, oli yllätys, että he olivat eri mieltä keskenään joissakin asioissa,

Rehn ja Väyrynen - tämä olisi voinut olla uusinta vuodelta 1990, ihan totta, olen heitä seurannut niin pitkään, että tiedän kaksikon näkemyserojen olevan sovittamattomia, siihen nähden he pystyivät tyydyttävään yhteispeliin, Rehn oli parempi, mutta Väyrynen osoitti - taas kerran- että on edelleen kova luu,

Kyllönen - jäi vaisuksi, hän ei ole nyt omalla alueellaan, vaikka osaakin asiat,

Hautala - Hautala on vuosikymmnenet ollut yksitotisen poliitikon maineessa, ja ihan syystä, mutta uran tässä vaiheessa Hautalasta on kehkeytynyt uudella tavalla pohdiskeleva, taitava esitys,

Donner - on hienoa, että hän jaksaa, mutta keskusteluun ei kannata tulla, jos se tuntuu niin "dorkalta",

Essayah - hyvä suoritus, mutta ehkä aavistus oli liikaa meppitautia, siis luennointia tyyliin "kyllä se näin on, minä tiedän, kun olen siellä Brysselissä",

Summa summarum. Aasiapitoinen keskustelu, toimiva konsepti ja ohjelmaidea, jota ei todellakaan olisi pitänyt lopettaa epäonnistuneeseen väittelykilpaan. Harmittaa kollegoiden puolesta.

Luulen, ettei tämä kärkiehdokaskeskustelu kuitenkaan heilauttanut puolueiden voimasuhteita sinne eikä tänne, mutta puolueiden sisällä nämä 12 mukaan kutsuttua saivat kyllä huikean kilpailuedun. Olen aivan varma, että Suomessa on ainakin 30-40 kiukkuista tunnettua meppiehdokasta, jotka kyselevät, miksi minä en kelvannut tähän keskusteluun.

Arvoisat lukijat, hyvät kommentaattorit. Sanokaapa mielipiteenne ohjelmasta yleensä, ja pohtikaa, kuka tästä tasaisesta osaavasta joukosta onnistui keskiviikkona parhaiten. Myöhäisen keskiviikkoillan ja torstaipäivän hyvä kysymys kuuluu: Kuka kärkiehdokkaista nousi aivan kärkeen?

JK. Postaan seuraavan kerran huomenna torstaina myöhään illalla Ylen puheenjohtajakeskustelun jälkeen. Ja kun on jo tullut paljon sähköposteja, kerron etukäteen. Kyllä, lauantaina ja sunnuntaina järjestetään blogissa se tuttu vaaliveikkaus teemalla Veikaten voitat!

JK2.  Tervetuloa huomenna torstaina kello 17 Sanomatalon Mediatorille, jossa järjestetään puhetaitokilpailu. Siihen on ilmoittautunut pari kymmentä ehdokasta. Tuomareina ovat toimittaja Annamari Sipilä ja myös meikäläinen. Kilpailu näytetään HSTV:n kautta. Ja tämä on siis pelkkä ehdokkaiden retoriikan taitokilpailu, ei oikea vaalikeskustelu eikä vaalitentti.

JK3. Huomenta arvoisat lukijat

Tänä aamuna julkistettu Yleisradion Taloustutkimuksella teettämä mittaus antaa ajattelemisen aihetta. Sen pohjalta on laskettu suomalaisten meppien paikkajoko seuraavalle viisivuotiskaudelle:

kokoomus 4 (+1),

keskusta 3,

perussuomalaiset 2 (+1),,

Sdp 2,

vihreät 1 (-1),

vasemmistoliitto 1 (+1).

Tämä tarkoittaa, että nykyisistä parlamenttipuolueista Rkp ja kristillisdemokraatit menettäisivät paikkansa. Mitä tuumaatte?

http://yle.fi/uutiset/

Toinen täydennys torstaina kello 15.42. Ylen uutiset on nyt täydentänyt Taloustutkimuksen tekemän mittauksen tuloksia. Toisessa osassa kerrotaan mittauksen tuloksia ehdokkaiden suosiosta. Siihenkin voi tutustua ylä olevassa Ylen uutisten osoitteessa.

32 vastausta artikkeliin "Kuka kärkiehdokkaista nousi aivan kärkeen?"

Tuukka Sariola 22.05.2014 0:24

Sillä nyt ei niin ole merkitystä kuka nousee mihinkin kärkeen vaan miten tämä kaksituntinen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen.

Tältä osin minusta Keskusta ja SDP kuuluivat häviäjien joukkoon.

Ensin mainittu siitä syystä, että ääni Rehnille on ääni Väyryselle ja päin vastoin, tämä ongelma mainittiin vielä uutisissa ohjelman jälkeen kun katsojamäärä saavutti huippunsa. SDP taas ei näillä ehdokkailla ja jutuilla kyennyt mitenkään vetoamaan "miesduunari"-väestöryhmään, enemmänkin karkotti sohvalle tai Soinin laariin.

Sampo Terho pääsi sanomaan muutamia oleellisia seikkoja liittyen velkoihin ja lainamarkkinoihin, varmaan Iivisniemessä tuuletettiin.

Itsekin mietin ohjelman aikana, että hetkinen hetkinen, tässähän annetaan ilmaista prime-time tv-aikaa, joka voi olla ratkaisevaa listajärjestyksien osalta. Noh peli on kovaa. Valintoihin on varmasti vaikuttanut oletettu katsoja-kiinnostavuus.

Ohjelma oli yllättävän hyvä rakenteellisesti vaikka aina olisi voinut parantaa aihekysymyksissä ja teemoissa. Nappiäänestystä olisi voinut hyödyntää paremmin useammilla ja selkeämmillä kysymyksillä.

Lopussa sitten iske viihdekanavan syndrooma, pelättiin että katsojat kaikkoavat ennen mainoskatoa. Ensin taisi Donner sekoittaa väitteen väärinpäin, sitten sekosi toimittaja ja Halla-aho oli tästä sekoamisesta ihmeissään. Ammattimaisempi tapa olisi ollut ennakolta miettiä kaikille matemaattis-mahdollisille pariyhdistelmille sopiva aihe mistä väitellä, koska ehdokkaiden kannat ovat niin hyvin selvillä.

Jussi Lähde 22.05.2014 1:20

Iso D ei enää tarkoita Dannya vaan Donneria. Kun katsoo nonverbaalista viestintää hän oli tyystin ylivertainen. Väyrynen ja Stubb olivat takuuhyviä ja Rehn yllätti valppaalla olemuksellaan. Entiselle komissaarille keskustelun kuunteleminen saattoi olla hetkin tuskallista mutta hän ei antanut sen näkyä.

Unto Hämäläinen 22.05.2014 8:09

Huomenta arvoisat lukijat

Tänä aamuna julkistettu Yleisradion Taloustutkimuksella teettämä mittaus antaa ajattelemisen aihetta. Sen pohjalta on laskettu suomalaisten meppien paikkajoko seuraavalle viisivuotiskaudelle:

kokoomus 4 (+1),

keskusta 3,

perussuomalaiset 2 (+1),

Sdp 2,

vihreät 1 (-1),

vasemmistoliitto 1 (+1).

http://yle.fi/uutiset/

Mitä tuumaatte?

uh

Veli-Pekka Silvan 22.05.2014 8:37

Kyllä Rehn, Stubb, Hautala ja Väyrynen olivat heikkoja, sitä samaa jargonia mitä nämä suoltavat aina.

Halla-aho oli loistava, kun keskusteltiin asioista.

Maikkarin vaalitentti oli naurettavaa pelleilyä, ja ennalta "käsikirjoitettu" Kokoomuksen näytökseksi, mutta sekin meni reisille ja komeasti.

Donnerin lausahdus "dorkasta menosta" kuvaa tätä floppia hyvin.

Sitten tuo gallup, ei siinäkään mitään yllättävää, SDP:lle tulossa vaikea vaali kuten on jo odotettukin, Kokoomus jyrää, muutamasta paikasta taistellaan: Saako RKP paikan? Vai viekö Vihreät vikan paikan?

SDP on todella hälyyttävän huonossa jamassa, apatia vaivaa jäsenistöä, tosin nämä vaalit ovat henkilö- ja viihdevaalit, mutta silti, herätys SDP!!!

Vesa Kaitera 22.05.2014 8:54

Eilisessä keskustelussa Alexander Stubb oli tavanomaiseen tapaansa hyvä ja vakuuttava. Muista keskustelijoista pisti silmään Olli Rehnin tyyni ja asiallinen ote, vaikka monilla olisi Väyrysen kanssa tullut itku silmään silkasta tuskastumisesta. Sampo Terho oli terävä ja asiallinen ja selvästi enemmän kotonaan tässä keskustelussa kuin Halla-aho. Tuo PS:n kaksikko oli muuten yllättävänkin momesta asiasta erimielinen äänestyksissä. Stubb ja Virkkunen taas olivat kuin paita ja peppu.

Kumpula-Natri todellakin sai tässä keskustelusa esiin uuden vaihteen, ja oli demarikaksikosta selvästi parempi. Jungner ei tässä formaatissa oikein viihtynyt. Heidi Hautala on kypsynyt vuosien mittaan, ja oli monessa suhteessa vakuuttava, joskaan ei loistelias. Essayah oli pienpuolueiden edustajista ärhäkin. Hänen itseluottamuksensa on selvästi meppinä noussut, ehkä hieman liikaakin. Kyllönen oli hieman väritön. Donnerin elekieli oli vakuuttavaa, puhe ei niinkään.

Tässä vaiheessa on täysin selvää, että Alexander Stubb tulee samaan vallan hirmuisen äänimäärän, kenties kaikkien aikojen suurimman. Sampo Terho saattoi hyvinkin varmistaa terävällä esiintymisellään meppiuransa jatkokauden. Uskon, että Rehn tulee lyömään Väyrysen melko selvästi Keskustan sisäisessä kisassa. Väyrynen saattaa jäädä rannalle vaaleissa. Vasemmistoliitto tekee paluun EU-parlamnettiin, ja Kyllönen ilmeisesti tuon paikan ottaa.

Kokoomukselle luvataan lisäpaikkaa vaaleissa, mutta taisto on tiukka erityisesti PS:n kolmannen paikan kanssa. Keskustan kolmas paikkakin on vaaravyöhykkeessä. Vihreille luvataan tappiota, mutta on muistettava, että Vihreät on kumminkin suhteessa yhtenäisin europuolue, ja se pitää tuon puolueen sisäisen äänestysprosentin korkealla. RKP näyttäisi putoavan EU-parlamentista, mutta se ei ole kuitenkaan aivan vailla mahdollisuuksia. Se saanee hyvin ääniä Ahvenamaalta, joka ei ollut tässä kannatustutkimuksessa mukana. RKP myös hyötyy suhteessa eniten alhaiseksi jäävästä äänestysprosentista. KD jää ilman paikkaa. SDP:n tilanne näytttää suorastaan lohduttomalta (13.8% viimeisimmässä mielipidetutkimuksessa), mutta tuokin kannatus riittänee kahteen paikkaan. Jos kuitenkin äänestyprosentti putoaa kovin paljon viimekertaisesta, niin SDP voi joutua tyytymään yhteen paikkaan (oi näitä aikoja!).

Leo Turunen 22.05.2014 9:26

Oliko liian monimutkainen rakenne ohjelmalla sen lopun hämmingin lisäksi, eihän kukaan voi olla eri mieltä kuin on ja puolustaa erimielistä kannanottoa äänestäjilleen. Ensimmäiseksi tuli mieleen, kuka valinnut esiintyjät, oliko kutsuttu vai puolue määritellyt, esimerkiksi demarit Natri, Jungner samasta puusta miksei, Harakka olisi tuonut elävyyttä ajattelullaan. Nuoriso sanoi, kantakaa tuo pappa pois Donnerista. Keskustelu oli niin eri tasolla hänen heittojensa ja muiden välillä. Puolueiden linjat ja erot eivät oikein päässeet esiin, tuntui kuin olisi samaa puoluetta olleet kaikki, ihme ja kyllä Donneria lukuun ottamatta. Olis halunnut muutakin kuin Helsingin herruutta, kuitenkin tärkeä on EU ja maaseutu, Eu ja kasvukeskukset, lasken Väyrysen helsinkiläiseksi ja vanhuutta oli kyllä esillä ei nuoruutta. Siis äänestyspäätökseen ei paljon antanut tämä.

Ilari Kiema 22.05.2014 9:37

Eurovaaleissa meppien paikkajaon laskeminen suoraan kannatusmittauksista saattaa olla harhaanjohtavaa, kun ei oteta huomioon alhaisen äänestysaktiivisuuden epätasaista vaikutusta.

Oletetaan, että RKP:n kannatus kaikkien äänioikeutettujen keskuudessa on 5 %. Jos vain puolet äänestää, tämä viisi on kymmenen prosenttia 50:stä, sillä oletuksella että nämä viisi rkp-läistä aina äänestävät. Jos äänestysprosentti olisi 25, RKP:n kannatus olisi 20 %. Tätä en veikkaa, saati toivo, mutta paikkansa RKP säilyttää.

PS. Vaalityössä on esiintynyt poliittista väkivaltaa. Vihreitä, kertomansa mukaan Heidi Hautalaa aiemmin äänestänyt aikuinen nainen tuli erikseen lyömään vapaaehtoista vaalityöntekijää, kun hänelle paljastui että vaalityöntekijän kannattama ehdokas onkin RKP:n listoilla (se lukee brosyyreissä ensimmäisenä). Äänestäjä väitti, että kyseessä oli jonkinlainen törkeä petos ja räikeä väärinkäytös ja solvasi ja uhkaili vaalityöntekijää huutamalla. Vapaaehtoinen vaalityöntekijä käyttäytyi maltillisesti ja asiallisesti.

lasse.kosonen 22.05.2014 9:48

Noihin suomen kärkimeppi ehdokaisiin en ota kantaa se ei kannata. Mutta varma tieto on se että suomi konttaa aina vähintään 10v jäljessä keskieuroopan maita, joten vasemmisto tulee ehkä kuitenkin nostamaan asemiaan euroopan yhteisössä. Meillä havahtuminen ja muutoshakuisuus on vasta orastamassa.

Erkki Lorentz 22.05.2014 9:57

MTV:n formaatti todella toimi hyvin, jopa erinomaisesti ja ilman, että tarvittiin YLEn toimittajien kaltaisia tähtijuontajia.

Väittelykilpailun jätin katsomatta, arvasin, että se lässähtää kun muut osllistujat ehkä Halla-ahon valinnasta suivaantuneina valitsivat vastustajaksi Donnerin. Donner kunnostautui lähinnä välihuutajana ja arvasin, ettei hän olisi väittelijänä skarpimmasta päästä. Stubb, Hautala, Kumpula-Natri tai jopa Väyrynen vastaan Halla-aho olisi ehkä onnistunut paremmin.

Joakim Koljonen 22.05.2014 10:08

Eniten tämä keskustelu teki hallaa Keskustalle, joka yrittää häpeilemättä haalia Väyrysellä eurokriittiset ja Rehnillä euromyönteiset äänet ja lopulta jokainen ääni menee kuitenkin liittovaltiota kannattavalle Aldelle. Tuo sumutus on niin ilmeinen, että ei voi kuin hämmästellä jos tuo uppoaa kansaan.

Donnerin huutelu keskustelun päälle oli minusta enemmänkin epäkohteliasta ja ärsyttävää. Stubbin ja Virkkusen asiaosaaminen on vahvaa, mutta äänestäjän kuluttajansuoja on vähän kyseenalainen Stubbia äänestäessä. Essayah ja Terho vakuuttivat lyhyen ytimekkäillä vastauksillaan. Jungner ja Kumpula-Natri esiintyivät myös edukseen läpi keskustelun.

Harmi että ihan tasokas debatti päättyi epäonnistuneeseen titaanien taistoon.

Jorma Saloranta 22.05.2014 10:33

Katselijana minua jäi häiritsemään toimittajien pakkopullan syöttö-tyyli, se ei ollut kovin onnistunutta, se oli kuin peruskoulun ulkoilutunnilta, missä kaikki osallistujat eivät halunneet laittaa talvella vaatteita päälle, kun opettaja käski.

Kuten on jo todettu, loppuväittely oli riman alitus, yhtä nolo juttu kaikille osapuolille.

Yksi Stubbin lausahdus jäi mieltä kaivelemaan: Stubb vertasi asiattomasti 45 000 Ruotsin suomalaisen Suomeen saamia ansaittuja eläkkeitä 4000 virolaisen saamaan perusteettomaan sosiaalitukeen lähetettynä Viroon. HYI !

Huononäköinen ja kova-ääninen Kumpula-Natri jäi mieleen esiintymisen turhasta särmikkydestä.

Vilkaisu VL:n Arhinmäen esitykseen rinnakkaiskanavalla toi sekin mieleen pysähtyneisyyden, mutta sitä keskustelua sävytti toimittajan harmonia haastateltavan kanssa. Äänestäisinkin kyseistä miestoimittajaa mieluiten, hän saattaisi pärjätä EU-käytävillä ominaisuuksiensa puolesta.

Poliitikoilla tuntuu olevan sopeutumisongelmia eurooppalaisiin yhteistyötilanteisiin lukuunottamatta Essayaa ja Terhoa.

Miika Kurtakko 22.05.2014 10:44

Yhdyn Donnerin näkemykseen eilisen vaalitentin luonteesta, dorkaahan se oli. Minua on eniten häirinnyt kaikissa vaalitenteissä toimittajien heikko ymmärrys talouden lainalaisuuksista: ei ymmärretä yksityisen ja julkisen talouden eroa ja näiden keskinäistä suhdetta, vaan rinnastetaan valtiot yrityksiin ja pidetään keskuspankkia suurin piirtein jumalasta (<- pieni alkukirjain tarkoituksellinen) seuraavana. Ei haluta tai kyetä ymmärtämään, että globaali ja siinä sivussa myös EU:n talousjärjestelmä on rikki, sökönä, kaput. George Soros tiivisti asian näin vuonna 2009: "Olemme todistaneet talousjärjestelmän romahtamisen, ja järjestelmä on edelleen henkitoreissaan."

Vaalitentissä keskityttiin aivan liikaa siihen, mitä olemassaolevan järjestelmän puitteissa voidaan tehdä (ts. "leikkauksia vai lisää velkaa"), kun pitäisi puhua siitä, kuinka järjestelmä korjataan ja kenellä on näihin korjauksiin paras suunnitelma. No, onneksi tentissä kävi ainakin selväksi, ettei korjaussuunnitelmaa löydy ainakaan eurokaadereilta (Stubb, Virkkunen, Rehn, Jugner). Vastapuolella lähdettiin sinänsä terveestä ajatuksesta, että nykyjärjestelmä ei toimi, mutta kun olisi tullut aika esittää ajatuksia paremmasta järjestelmästä, toimittajat ottivat puheenvuoron pois.

Tässä valossa Ylen tiedustelun tulos on yllätys - mutta toisaalta ei ole. Järjestelmän uudistamismielessä kokoomus on kaikista eurokonservatiivisin puolue ja johtaa kisaa, muuta järjestelmän uudistajat (PS, noin puolet keskustasta, vasemmistoliitto, vihreät ja pienpuolueita) on kokoomuksen edellä yhteenlaskettuna. Demarit ovat omalla "ehkä uudistetaan vähän"-linjalla selkeästi väliinputoajia.

Tässä toisaalta piilee demareiden nousun mahdollisuus tulevaisuudessa: EU:n purkamisen sijasta demareiden kannattaisi keskittyä EU:n rakenteiden kehittämiseen ja demokratisoimiseen. Ensimmäisenä kantona kaskessa on luonnollisesti EKP:n ottaminen kansan käsiin, ja rahan painamisen siirtäminen takaisin valtioille. On aivan turha haikailla FED:in mallin perään, sillä FED on liikepankkien omistama pankki, jonka todellisena tehtävänä on turvata liikepankkien sijoitukset ja kannattavuus.

Pasi Pekkinen 22.05.2014 11:06

En osaa nostaa ketään ykköseksi - kaikilla on oma yleisönsä. Tässä tulkintani.

Onnistujat:

- Essayah: vaikka tosikko, niin osaamista ja näkemystä löytyy, KD jää ilman paikkaa

- Hautala: taattua osaamista, uudistumiskykyinen, varma Vihreiden läpimenijä (ainoa tai toinen)

- Kumpula-Natri: viimeistään nyt vahvasti kiinni demareiden toisessa paikassa (Jaakonsaaren lisäksi)

- Stubb: tuttu rentous katosi hetkittäin, mutta kokonaisuus vakuuttava, vaalien valtakunnan ykkönen

- Terho: Miapetran lailla varmisti listallaan 2. sijan ja paikan EU-parlamentissa

- Virkkunen: haastoi, uskottava osaaja, paikoitellen tiukkis, menee läpi

Välimaasto:

- Halla-aho: esiintyi imagoaan sovittelempana, arka, yhden asian mies, läpimeno silti varma, valtakunnan kakkonen?

- Junger: haluton, paikoitellen takelteleva, onnekseen jää rannalle

- Rehn: puhui mutta ei oikein sanonut, etäisen oloinen, läpimeno - kuka Keskustasta tietää

Oliko paikalla?:

- Kyllönen: en huomannut, vienee Vasemmistoliiton paikan, ellei sitten Li Andersson

Floppi:

- Donner: vaikka tätä ei Donnerista saisi sanoa, niin täydellinen rimanalitus, kerää silti puolueelleen ääniä, RKPn paikka tiukilla

- Väyrynen: jankkaava mies menneisyydestä, tylsä, ajoittain arkakin, mennee silti läpi

Gallup vs. oma veikkaus: 13. paikka on joko kokoomuksen neljäs, kepun kolmas tai RKPn eka

Kimmo Mäki 22.05.2014 11:56

HEI

Minusta MTV:n "suuri" eu-vaalikeskustelu ei ollut suuri. Maikkarin toimittajat eivät olleet parhaimmillaan, tunnelma oli jäykähkö, dynaamisuus puuttui (osa ehdokkaista ehti twiitata ohjelman aikana). Kaipasin kipinää ja säkenöintiä, koska paikalla oli sanataitureita ja retoorista lahjakkuutta. Nyt vain ajoittain tällaista pilkahteli. Lopun väittely oli sitten se viimeinen piste, huonosti suunniteltu. Toimituksellisesti odotan nyt YLEltä parempaa. Keskiviikkoillan setti ei houkuttele äänestämään, jos katsoi hiljaisia nuoria "instakuvia" taustalla ottamassa ja ontuvasti hoidettua keskustelua. Minulla toki oli suosikkini illan keskusteluissa, mutta toteutus häiritsi pahoin. Nyt YLEn versiota odottamaan, toivottavasti suunniteltu toteutus toimii ja poliittinen sanan säilä välkähtelee tänään...

T: kimmo

Seppo Hildén 22.05.2014 12:14

Ottamatta kantaa studioon kutsuttuihin ehdokkaisiin muuten kun että yksi heistä oli käytökseltään dorka niin toteaisin järjestäjien puolelta, että toimittajienkaan ammattitaidossa ei ole kehumista.

Toimittajien peruslähtoasetelma on aina se, että viesti ymmärretään. Nyt toimittajat olivat onnistuneet laatimaan niin sekavia äänestyskysymyksiä, että puolissa ehdokkaat joutuivat kyselemääm mistä he oikein äänestävät. Kruununa tilaisuudelle oli lopun väittely, jossa se toinen ymmärsi epäselvän kysymyksenasettelun takia oman roolinsa päinvastaiseksi ja se toinen ihmetteli muuten vaan aiheesta toimittajan sekavaa kysymystä.

Eli kuinka vaikeaa siellä MTV:llä on toimittajien laatia selkeitä kysmyksiä?

Minä vaan kysyn.

Aaro Tolonen 22.05.2014 12:15

Tavallsen kansan näkökulmasta katsottuna miehet menneisyydestä eli Donner ja Väyrynen olivat selkeäsanaisia ja pärjäävät. He eivät puhu jargonia, kuten muut. Heillä on kokemuksen tuomaa viisautta ja taitoa. Vaaleissa menestyvät tietysti myös Stubb, Terho ja Kyllönen, jotka pärjäävät muilla avuilllaan. Virkkunen on surkein, kun ei vastaa kysymyksiin ja aloittaa kaukaa - hyvä ettei "jo muinaiset roomalaiset".

Johan Streng 22.05.2014 12:21

Toimittajan erehdys? vai oliko?

Elon laskuopin mukaan mielipidemittauksen mukainen paikkajako on KOK 3, Persu 3.

Haluaako Helsingin Sanomat jopa gallup-tuloksia vääristellen tehdä Kokoomuksesta vaalivoittajan.

Lehden hillitön rumba yhden ehdokkaan erinomaisuudesta voi pahimmillaan aiheuttaa sen , että monet ajattelevat ihmiset mieluummin äänestävät monitaitoista Sirpa Pietikäistä kuin antavat äänensä itseensä täynnä olevalle "kärkiehdokkaalle".

En ole vielä kuullut, että Isänmaa kutsuu nimenomaan Stubbia sähläämään asioita.

Unto Hämäläinen 22.05.2014 12:35

Johan Strengille vastaan, että kyseessä on Yleisradion ei Helsingin Sanomien gallup. Mitä laskuoppiin tulee, niin Ylen nettisivulla selostetaan, miten tutkimuksen tehnyt Taloustutkimus on päättynyt paikka-arvioonsa. Siteeraan kohdan tähän, jotta ei syntyisi epäselvyyksiä.

"Kyselyn perusteella tehdyn laskelman mukaan kokoomus on saamassa parlamenttiin neljä paikkaa eli yhden enemmän kuin viime vaaleissa. Paikkamäärää ei ole siis johdettu suoraan kyselyn kannatusluvuista, vaan Taloustutkimus on tehnyt siitä erillisen laskelman. Keskustan paikkamäärä olisi kolme ja perussuomalaisten ja SDP:n kaksi. Vihreät ja vasemmistoliitto saisivat yhden paikan kumpikin.

Kaikkein epävarmimpia paikkoja näyttäisivät olevan keskustan kolmas ja kokoomuksen neljäs paikka. Niitä lähellä ovat vertailuluvuissa RKP:n ensimmäinen ja vihreiden toinen paikka.

RKP:n asemaa vahvistaa osaltaan se, että Ahvenanmaa ei ole mukana kyselyssä. RKP on perinteisesti saanut sieltä tuhansia ääniä."

Yle/Taloustutkimus on kyselyssään selvittänyt myös ehdokkaiden suosiota. Tuloksia luvataan julkistaa tänään iltapäivällä. Seurataan!

Juho Rantala 22.05.2014 12:44

Eikö ketään muuta häiritse tämä kärkiehdokasasettelu? Unto Hämäläinenhän tätä asiaa jo hieman sivusi kirjoituksessaan.

Millä oikeudella YLE, HS ja MTV3 ovat "kärkiehdokkaansa" valinneet? Mielestäni tämä vähintäänkin rikkoo vapaiden ja reilujen vaalien periaatteen henkeä. Kimmo Kiljunen tokaisi joskus europarlamenttivaaleista (arvatenkin pettyneenä tulokseen), että vaalit olivat kyllä vapaat ("free") mutta eivät reilut ("fair") - vaalibudjeteilla kun oli hänen mukaansa ollut niin valtavan suuri vaikutus äänimääriin.

Vaalibudjetti ja/tai henkilön tunnettuus tuovat siis jo valmiiksi huomattavan kilpailuedun tietyille ehdokkaille. Nämä ovat toisaalta vaaleihin liittyviä "ikuisuusongelmia", joita ei voidakaan ratkaista. Mutta miten voi olla mahdollista, että Suomen johtavat mediatalot vielä nostavat tiettyjä henkilöitä "kärkiehdokkaiksi"? Perusteluksi ei käy edes se, että europarlamenttivaalissa koko maa on yhtenä vaalipiirinä.

Puolueiden puheenjohtajien väittelyt ovat toki aina perusteltuja, olivatpa pj:t sitten vaaleissa ehdolla tai eivät. Puoluevaalihan tämäkin vaali perimmiltään on. Kärkiehdokasasettelu tavallaan tekee europarlamenttivaalista listavaalin.

(Epäilijöille vielä tiedoksi: en ole yhdenkään ehdokkaan taustatiimissä, ja olen jo äänestänyt ehdokasta, jolla on erittäin hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.)

Tuomo Kokko 22.05.2014 13:48

Vaalikuntoni on lopahtamassa kesken, vaikka jaksettavana olisi enää muutama päivä. MTV:n keskustelua seurasin osan aikaa, ja senkin huolimattomasti.

Jörn Donnerin ego ei mahtunut sille varattuun lokeroon, ja joukkueen nestori vaikutti muutenkin olevan ikään kuin väärässä ympäristössä. Donnerin persoonasta tekee erityisen se, että hän on vasta hiljattain siirtynyt (ilman välivaiheita!) nuoruudesta vanhuuteen, ja sekin on tapahtunut vain ulkoisessa olemuksessa. Jutut ovat edelleen täynnä tuoretta uhmaa!

Sari Essayah pääsi todella kukoistamaan erittäin edullisella stailauksellaan, mutta hänen puheenvuoroistaan ei mieleeni jäänyt mitään.

Missä välissä Jussi Halla-ahosta on sukeutunut vanhempi valtiomies? Aiemmin pahiksena profiloitunut perussuomalainen esitti euroalueen taloudesta tarkkoja ja järkeenkäypiä näkemyksiä, joihin voisin yhtyä.

Rehn ja Väyrynen - niinpä niin. Keskustassa ovat seinät todella leveällä, mutta vaalitaktisesti järjestely saattaa suorastaan troolata ääniä tämän kaksikon puolueelle. Paavo on väsymättömyydessään hämmästyttävä esimerkki vaikkapa juuri minulle, jota pelkkä kampanjoinnin tarkkailu uuvuttaa. Väyrynen on ehdolla kaikissa vaaleissa, eikä se näytä tuntuvan missään!

Jouni Pulli 22.05.2014 13:49

Niin, aika huono vaaliväittely johtuen paljolti järjestäjien heikosta perustyöstä, tai tältä ainakin katsojana minusta tuntui. En ole myöskään varma, oliko paikalla tosiaankaan kärkiehdokkaat.

Asiapuolella EU-asioiden osaamisessa erottuivat positiivisesti varsinkin Stubb, Kumpula-Natri, Rehn ja Terho, joka oli illan ehdottomasti pirtein yllätys.

Maikkarilta ohjelma oli mielestäni floppi.

Johan Streng 22.05.2014 14:36

Kiitos tarkennuksesta. Miksi Yle julkaisee mielipidetiedustelun tuloksen,jos ei se pidä paikkaansa Taloustutkimuksen nikkaroinnin kanssa. Ja jos tulos ei ole odotettu, miksi pitää kokoomustaustaisen mielipidetehtailijan tehdä omintakeisia laskelmia sen osoittamiseksi, että kokoomus tulee olemaan vaalien voittaja vain muutamaa päivää ennen todellisia mittauksia vaaleissa.

Toimittaja Hämäläinen ei kuitenkaan vastannut kysymykseeni "kärkiehdokkaan" ylivertaisesta mainostamisesta Hesarin sivuilla

Isänmaa ei ole kutsunut elintasapakolaista kissanpäiville Suomeen vaan Katainen ihan tavallinen savolainen Siilinjärveltä.

Unto Hämäläinen 22.05.2014 15:39

HEI,

Ylen tutkimuksen jatko-osa (kärkiehdokkaat) tuli hetki sitten ulos. Siihen kannattaa tutustua osoitteessa:

http://yle.fi/uutiset/taloustutkimus_selvitti_tassa_ovat_suomen_todennakoiset_europarlamentaarikot/7256809

Mitä tästä tuumitte?

Uh

PS. Perussuomalainen-lehdessä on voimakkaasti kritisoitu Ylen uutisten paikkaennustetta. Kritiikkiin voi tutustua osoitteessa:

http://uutiset.perussuomalaiset.fi/ylen-outo-paikkajakolaskelma/

Kyösti Salovaara 22.05.2014 16:24

En oikeastaan ymmärrä, että mediaa voisi EU-vaalien alla syyttää juuri mistään - ja jos äänestysprosentti jää 40 %:n paikkeille, ei se ainakaan median vika ole.

Esimerkiksi Ylen "puoluepäivät" - siis että koko päivän ajan keskitytään yhden puoleen "asiaan", sekä haastatteluin että analyysein ja sekä tv:n että radion puolella - on enemmän kuin hatunnoston arvoinen, sanoisin että todella vakava yritys lisätä demokratiaa.

Jos tai kun kansa ei demokraattisista oikeuksistaan (ja velvollisuuksistaan!) kiinnostu, se ei todellakaan ole journalistien vika.

MTV on aina viihteellisempi kuin Yle tai Hesari mutta kun sen tietää, voi pitää (itsekseen) hauskaa.

Eilen taas tuli mieleen, että Halla-aho on terävän looginen omassa hiekkalaatikossaan, mutta valitettavasti se hiekkalaatikko ei kuulu moderniin Eurooppaan. Värysen demagogiaa en kestä, mutta ehkä se on henkilökohtainen ongelmani. Demarit ovat jotenkin lusmuilemassa eivätkä uskalla olla oikeasti Euroopan puolella (=Suomen puolella); en tiedä miksi. Miksi Lipposen aukaisema uran Eurooppaan tuhotaan? Ei sillä edes näköjään saada ääniä.

Donner on Donner - hyvä!

Vaikea tunnustaa, mutta myös Hautalasta on kehkeytynyt oiva eurooppalainen.

Marita Salenius 22.05.2014 17:17

Kun sitä direktiivin mukaista siementä pistää direktiivin mukaisella vehkeellä direktiivin mukaiseen peltoon, joka on direktiivin mukaisesti muokattu direktiivin mukaiseen kuntoon direktriiviinnn... - nyt meni sormet solmuun - niin jää nuo vaalikeskustelut täysin näkemättä , mutta luotan blogistin ja kommentaattoreiden näkemykseen ja siitä voin päätellä, että varsinaista mitään uutta ei esille tullut ja esiintyneet ehdokkaat ovat niillä paikoilla, johon heidät on asetettu.

Se YLEn galluppi. Minä se taas kummastelen, kuten aina ennenkin, että suuri on jälleen tuo luku, jotka eivät ole puoluekantaa ilmoittaneet - 46,5%.

Lähdenkin tästä taas jatkamaan direktiivin mukaisia töitä direktiivin määräämällä tavalla. Käyn välillä katsomassa hyviä kommentteja ja blogistin postauksia - direktiivien näin salliessa.

Juho Luumi 22.05.2014 18:26

Hauskaa seurata etenkin kokoomuksen "Stubb Eurooppaan (ainakin äänet pois kuleksimasta)" ja persujen "emme tue rasismia (Halla-aho parlamenttiin)" huutelua keskustan suuntaan ehdokkaiden mielipide-eroista. Maikkarikin koki tarpeelliseksi ihan uutislähetyksessään muistuttaa asiasta. Jännästi Stubbin mahdollinen soinien teko on vaiettu kuoliaaksi.

ALDE:n ikivanhoja ohjelmia toki luetaan kuin piru raamattua ja annetaan täysin valheellisia lausuntoja ALDE:n tavoitteista. Noh, kai sitä vaalikampanjointia voi tehdä noinkin. Valehtelemalla.

Tuomo Kokko 22.05.2014 18:36

Jopas jotakin; ehdokaskohtainen ennuste. Suomalainen vastaa kun ei kysytä, eikä vastaa kun kysytään (vai miten se Jorma Etto sanansa asetti), joten tuollaiset prognoosit ainakin minä mielessäni otsikoin "älä äänestä heitä". Yle on todellakin ohjaamassa Bryseliin pelkästään politiikasta tuttuja ammattijulkkiksia, mikä ei lainkaan viittaa ilmapiirin kriittisyyteen ns. systeemiä kohtaan. Eipä ole noilla naamoilla luvassa minkäänlaista jytkyä.

Onneksi Pekka Ervasti juuri äsken tv-uutisissa muistutti, että vaaleihin kuuluvat myös yllätykset. Kykenisimmekö vielä näin lyhyellä varoitusajalla sellaisen järjestämään?

Mika Lako 22.05.2014 18:51

Epämääräisestä otoksesta on aina hauska tehdä tarkkoja uutisia.

Yle voisi julkaista myös nämä "puolipainotetut" puolueiden kannatusmittaustulokset. Sunnuntaina voidaan sitten tarkistaa, mitkä olivat oikeat poliittiset korjauskertoimet.

Ilmeisesti kolme suurinta puoluetta painivat parista viimeisestä paikasta. Hauskin lopputulos olisi tietenkin jakauma 3+3+3.

Mielipidemittauksen mukaan Keskustan kannatus tippuu pari prosenttia viime vaaleista. Jos lopputulos on tälläinen, onko kysymys torjuntavoitosta?

Martina Henriksson finland 22.05.2014 18:58

MTV3, keskiviikkona 21.05.2014 pidetty tentti.

Studion puiteet oli ihan ok, ei mitään yllätyksiä, vanhan kaavan mukaan.

Juontaijat tekivät suht koht hyvää työtä vaikkei kysymysten kirjoittaija pystynyt samaan. Kysymykset EIVÄT saisi olla tulkintavaraisia.

MISS ON ISO VAALITENTTI??

Moneen ehdokkaan kanssa, maratontentti? Haluaisin että monia hilloistettaisi ja että puolueiden MONIÄÄNEISYYS näkyisi paremmin. AINAKIN 5 ehdokasta per puolue. Ja katsoijat saavat nimeenomaan lähettää kysymyksiä niin että kansa tietää mitä ne valitsee.

Ohjelmana vaalitentit voi Joillekin olla tylsä kokeemus myös katsoijan silmim ihan niin kun Donner tokasi.

RKP oli kyllä huonosti edustettuna, eiks todellakaan studioon saatu kun yllämainittu?? Häh.

Oikeata keskustelua ei todellakaan syntynyt VAAN monotoominen vastailu kysymyksiin.

Taina Tammenmaa 22.05.2014 19:25

YLEn illan uutisia katsoessa tuli mieleen, että joko tässä on vaalivalvojaiset menossa.

Turhan lähellä vaaleja julkaistaan todennäköiset läpimenijät.

YLEn uutisista puuttui vain uusien meppien äänestysnumerot.

Pasi Pekkinen 22.05.2014 19:46

YLEn julkaiseman ennusteen osumatarkkuus lienee hyvin korkea. Li vai Merja, yllättääkö Takkula sekä kuka saa 13. paikan: kok, kepu vai alhaisen äänestysprosentin tuella RKP.

Mika Lako 23.05.2014 13:32

Viron kansallinen Yleisradioyhtiö jättää tulkinnat äänestäjille.

Painokerroimet ovat myös erilainen. Jos melko varmasti Suomassa äänestävä saa painonkertoimen 50 prosenttia, eikö se tarkoita, että heitän kolikkoa, jos kruuna, en äänestä? Mielenkiintoinen tulkinta vastausvaihtoehdolle "melko varmasti".

Viron mallin taustat:

Emori selgituse küsitluse metoodika kohta: Küsitletavatele anti ette nimekiri kõikide kandidaatidega (vvk.ee). Potentsiaalset valimisaktiivsust mõõdeti 10-palli skaalal. Kindlasti kavatseb (vastus: 10) valimistel osaleda aprilli lõpu ja mai I poole seisuga 41% valimisealistest kodanikest, nende hulgas on enam on vanemaealisi, kõrgema haridusega (47% üle 50-aastatest ja 52% kõrgema haridusega kodanikest) ja suuremate linnade kodanikke. Valimispäeva läheduses potentsiaalne aktiivsus nähtavasti kasvab veelgi ning tõenäoliselt osaleb valimistel ligikaudu sama palju kodanikke kui eelmistel EP valimistele 44% taseme lähedal. Kandidaadi eelistust küsiti neilt, kes vastasid potentsiaalsele valimisaktiivsuse küsimusele 3-10, neid oli kokku 684 valimisealist kodanikku.

https://www.facebook.com/AktuaalneKaamera?fref=nf

Indrek Tarand 15% "Otos 684, yksi prosentti 7 vastaajaa"

Edgar Savisaar 9%

Marju Lauristin 9%

Andrus Ansip 7%

Tunne-Väldo Kelam 5%

Ene Ergma 5%

Jüri Ratas 4%

Kaja Kallas 4%

Urmas Paet 4%

Ivari Padar 3%

Mihhail Stalnuhhin 3%

Yana Toom 3%

Mart Helme 2%

Jevgeni Ossinovski 2%

Kristiina Ojuland 2%

Eerik-Niiles Kross 2%

Marianne Mikko 2%

Anvar Samost 1%

Silver Meikar 1%

Kadri Simson 1%

Tanel talve 1%

Urve Palo 1%

Marko Mihkelson 1%

Martin Helme 1%

Hardo Aasmäe 1%

Eiki Nestor 1%

Mihhail Lotman 1%

Laine Randjärv 1%

Vilja Savisaar-Toomast 1%

Linda Eichler 1%

Enn Eesmaa 1%

Igor Gräzin 1%

Jürgen Ligi 1%

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 4. 4

  Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

 8. 8

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 9. 9

  ”Suomen kuningas” piipahti Helsingissä ja onnittelee satavuotiasta Suomea – Philipp von Hessen kertoo myös perheenlisäyksestä: ”Nyt meillä on toinenkin prinsessa”

 10. 10

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 2. 2

  Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

 5. 5

  ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

 6. 6

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

 9. 9

  HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

  Tilaajille
 10. 10

  Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 10. 10

  Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Tunti sitten
 2. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
 3. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
 4. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
 5. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
 6. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
 7. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
 8. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
 9. Vain harva nuori tupakoi
 10. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
 11. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
 12. Näytä lisää