Perässähiihtäjä

Kuka voitti, kuka hävisi?

Hycää loppuviikkoa

Yleisradion suuri vaalikeskustelu loppui noin 22.30 torstai-iltana herkkään, jopa haikeaaan hetkeen, kun Jyrki Katainen otti viimeisen puheenvuoron ja kiitti kollegoitaan vaalikeskusteluista, joita Katainen ennätti käydä kymmenen vuoden aikana satoja. Hän aloitti ne vuonna 2004 pidettyjen EU-vaalien alla ja päätti keskustelut  taas EU-vaalien alla. Vuoden 2004 kollegoista vain Timo  Soini oli enää jäljellä, ja Soinihan jatkaa puoluejohtajana - ehkä tämän vuosikymmenen loppupuolelle asti, koska kelvollista seuraajaa ei ole näköpiirissä.

Keskustelusta voi tiivistetysti sanoa, että Yle sai sitä mitä tilasi. Aamulla julkistettu Taloustutkimuksen puoluekohtainen mielipidemittaus, iltaapäivällä julkistettu ehdokaskohtainen mittaus sekä niiden aiheuttamat tunnemyrskyt näkyivät ja kuuluivat keskustelussa. Jan Anderssonilla ja Seija Rautiolla oli tekemistä, että studioluokassa pysyi edes jonkinlainen järjestys. Eikä se aina pysynytkään. Välillä meni ihan hulinaksi, eikä se kuulostanut mukavalta.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja Rkpn Carl Haglund ajautuivat lähes käsirysyyn kaksintaistelussa, jossa oli aiheena rahoitusmarkkinaveron käyttöönotto. Huutaminen jatkui vielä pöydässäkin niin, että Jan Andersson joutui työntymään miesten väliin. Arhinmäki onnistui ärsyttämään myös Timo Soinin vihan vimmoihin tivaamalla, mihin puolueryhmään perussuomalaiset menevät vaalien jälkeen EU-parlamentissa. Arhinmäki istutti perussuomalaisia brittien äärisiiven kanssa samaan ryhmään ja pelotteli äänestäjiä konservatiivien tekosilla. Se oli liikaa Soinille, joka nimitti Arhinmäen väitteitä provokaatioksi ja Arhinmäkeä itseään kommunistiksi.

Keskustelun esityslista oli laadittu tutuksi ja turvalliseksi. Euro, maahanmuutto, kilpailukyky, Ukraina ja Venäjä - näitä on käyty läpi jo moneen kertaan.Puhkipuhuttuun esityslistaan nähden keskustelu oli vilkasta ja antoisaa. Toimittajien esittämät yhteiset kysymykset olivat hyviä ja selkeitä. Puheenjohtajat ymmärsivät, mitä kysyttiin. Eikä se katsojillekaan ollut ylivoimaista.

Pieniä yllätyksiä olisi kaivannut niin toimittajien kuin puoluejohtajienkin puolelta. Kummallakaan puolella ei niihin ollut haluja.

Kuka voitti? Kuka hävisi?

Suurta voittajaa ei ollut. Kukaan ei kärsinyt rökäletappiota. Kouluarvosanoilla mitaten kaikkien arvosanat liikkuivat 7,5 ja 8,5 välillä.

Paavo Arhinmäki, Carl Hagkund ja Ville Niinistö olivat ärhäkimpiä. He olivat kahdeksikon suorittajia, ja yrittämiseen, jopa yliyrittämiseen, oli hyvä syy. Ylen mittaus näytti, että vasemmistoliitto ja Rkp kamppailevat siitä viimeisestä paikasta. Samalla tavalla  kävi viisi vuotta sitten. Silloin Rkp nappasi vain muutaman tuhannen äänen marginaalilla paikan vasemmistoliitolta.

Vihreiltä uhkaa mennä se toinen paikka, jonka puolue voitti viime kerralla. Joukkoja piti innostaa. Sitä Niinistö yritti omalla tyylillään.  Hän ei tietenkään huutanut eikä melskannut, vaan lohkaisi Arhinmäen ja Haglundin kiistasta, että Niinistön lapsilla on usein kavereita kylässä, mutta kotona on harvoin näin kova meteli.

Päivi Räsänen, joka on monta kertaa loistanut näissä keskusteluissa, oli nyt alla päin. Kristillisdemokraateilla on suuri uhka niskassaan, että ainoa paikka menee. Räsänen ei pystynyt kääntämään tätä uhkaa pois.  Nyt oli 7,5 suoritus.

Timo Soini, Antti Rinne ja Juha Sipilä istuivat kuin kolme marjaa vierekkäin. He ovat samanikäisiä ja olemukseltaan samanoloisia miehiä. Kun Soinikin oli maltillisella tuulella - lukuun ottamatta Arhinmäkeä ja Yleisradion vaaligallupia kohtaan - , kolmikko painuii hieman taka-alalle. He jäivät riviin, eivätkä työntyneet esiin. Se oli vain varmistelua, sellainen kahdeksan miinus suoritus. Rinne oli vielä uutuuttaan ujo. Sipilä ei oikein   tohtinut hyökätä. Siihen olisi ollut mahdolllisuus esimerkiksi, jos Sipilä olisi lyönyt Kataista samalla Venäjä-kortilla, jota keskustan kansanedustaja  Paula Lehtomäki hujautti torstaina.

Vaikuttiko kolmikon alitajuntaan myös se, että Ylen puoluemittaus lupasi heidän puolueilleen odotettuja paikkamääriä. Keskusta saisi nykyiset kolme, Sdp ja perussuomalaiset kumpikin kaksi paikkaa. Perussuomalaisille se olisi paikan voitto. Sdp:n paikkamäärä pysyisi ennallaan.

Rauhallisin studiossa - mukaan lukien keskustelun vetäjät - oli Jyrki Katainen. Hän antoi patenttivastauksensa, moneen kertaan kuullut, tinkasi puheenvuoroja enemmän kuin Soini, Rinne tai Sipilä, oli hyväntahtoinenArhinmäkeä ja tämän kiistakumppaneita Haglundia ja Soinia kohtaan sekä selkeä puheissaan. Kymmenen vuoden harjoittelu ei ole mennyt hukkaan. Tein Kataisen puheenvuorojen aikana huvikseni mielikuvaharjoituksia siltä varalta, että miltä kuulostaisi, jos kokoomuksen ääntä olisi käyttänyt Paula Risikko, Alexander Stubb tai Jan Vapaavuori. Lopetin ne harjoitukset vähän äkkiä.

Kataisen levollisuutta saattoi lisätä se, että kokoomus näyttää pärjäävän vaaleissa. Se  saanee nykyiset  kolme paikkaa ja tavoittelee neljättä paikkaa. Ylen mittauksen mukaan se olisi mahdollista  saada  joskaan ei varmaa. Tulos riippuu mm, äänestysaktiivisuudesta tai pikemminkin muiden puolueiden kannattajien passiivisuudesta. Kokoomus on yleensä saanut EU-vaaleissa paremmin joukkonsa äänestämään kuin muut suuret puolueet. Jos äänestysprosentti jää alhaiseksi, se suosinee kokoomusta.

Keskustelun lopuksi puheenjohtajat saivat ennustaa äänestysprosenttia. Ville Niinistö oli toiveikkain (44 prosenttia) ja Päivi Räsänen pessimistisin  (40 prosenttia). Siinä haarukassa se taitaa olla. Toive 50 prosentin ylittämisestä ei enää tunnu todennäköiseltä. Viisi vuotta sitten äänesti 40,3 prosenttia.

Tämä on toiseksi viimeinen postaukseni ennen vaalipäivää - ellei nyt aivan ihmeitä tapahdu. Seuraavan kerran postaan lauantaiaamuna 24.5. Silloin aiheena on Perässähiihtäjän vaaliveikkaus, joka on järjestetty vuodesta 2006 lähtien.Nyt se alkaa siis lauantaina ja jatkuu vaalisunnuntaipäivän kello 19.30 asti. Tervetuloa mukaan!

Sitä ennen kuitenkin käännyn arvoisien lukijoiden puoleen perjantaipäivän hyvällä kysymyksellä: Kuka voitti, kuka hävisi?

Kysymys ei koske yksinomaan torstai-illan vaalitenttiä vaan puolueiden ( myös ehdokkaiden) vaalikampanjoita. Arvioikaa, miten puolueet ovat vaalityössä onnistuneet. Täältä Sanomatalosta ei nimittäin näe kaikkialle, vaikka talon seinät ovat lasia. Sitä vastoin blogimme lukijat ja kommentaattorit ulottavat silmämme ja korvamme joka puolelle Suomea ja ulkomaillekin.

Ja lopuksi vielä yksi asia. Muistakaa kiittää niitä ihmisiä, jotka ovat lähteneet ehdolle näihin vaaleihin. He ovattodella kunniakansalaisia. Heille kuuluu näiden vaalien  Suuri kiitos!

24 vastausta artikkeliin "Kuka voitti, kuka hävisi?"

Vesa Kaitera 23.05.2014 9:23

Jyrki Katainen oli useissa suhteissa eilen aika suvereeni. Huomasi kyllä, kuka oli ollut useita vuosia pääministerinä ja kuka oli myös lähdössä pois näistä ympyröistä. Niin hyväntuuliselta ja vapautuneelta Katainen vaikutti. Haglund kävi huuto-ottelun Arhinmäen kanssa ja astetta asiallisemman taiston Soinin kanssa, ja nosti kyllä profiiliaan. Vihreiden Niinistö säilytti hyvin pakettinsa kasassa, vaikka federalismin junankuljettajan rooli ei varman hirveästi viehättänyt. Arhinmäki puhutteli todennäköisesti aika onnistuneesti omaa äänestäjäkuntaansa. Sipilä ja Räsänen olivat asiallisia mutta vaisuja. Rinne jäi vapaaehtoisesti taka-alalle. Soini ei missään nimessä ollut nyt parhaimmillaan.

Teemu Lehtinen 23.05.2014 9:50

Suomalaiset keskustelut ovat enimmäkseen puisevia, hitaita ja kiihkottomia. Kun kerrankin äänensävy nousee, intohimot ja erimielisyydet pääsevät pinnalle ja keskustelijat joutuvat puolustautumaan ja hyökkäämään, niin ei voi valittaa. Hyvä show tämä Suomen mittakaavassa oli.

Olen varmaan aivan liikaa ollut ulkomaisten keskustelujen vaikutuspiirissä, kun en pitänyt tätä hulinana lainkaan. Hyvinhän se kuri siellä säilyi, ainakin jos kreikkalaiseen debattiin vertaa. Tällaista poliittista keskustelua mielestäni tarvitaan lisää. Vihdoinkin jotkut olivat eri mieltä jostain. Ehkä se tekee politiikasta aikaisempaa kiinnostavampaa.

Varsinaista vastausta, Unto, en kysymykseesi osaa antaa. Jotkut vain ovat sangen perusflegmaattisia ja näkymättömiä.

Jouni Pulli 23.05.2014 10:36

Melko hajuton, mauton mutta näkyvä oli Katainen; Arhinmäki, Haglund ja V. Niinistö olivat, kuten Unskikin toteaa, ärhäkäimpiä ja alisuorittajien etujoukkkoa olivat Räsänen, Sipilä ja provosoitunut Soini. Ehkä parhaiten pärjäsivät toimittajat varsinkin, jos vertaa kilpailevan kanavan maikkarin aiempaan vaaliväittelyyn.

Vaalityössä puolueista hyvin on onnistunut ainakin näkyvyydessä kokoomus kun taas SDP puolueena on epäonnistunut pahimmin. Eli SDP:n osalta on joukossa joitain kandidaatteja, jotka ovat tehneet hyvän kampanjan, mutta puolueen vaalikoneisto on yskinyt pahemman kerran. Keskustan toimista on jäänyt hieman ristiriitainen kuva ja puolueen puheenjohtaja on ollut melko näkymätön. Valitettavasti emme vieläkään tiedä, mihin ryhmään perussuomalaisten mepit tulevat kuulumaan, harmillista äänestäjien kannalta.

Käsitykseni mukaan tulemme vielä näkemään ainakin muutaman yllätyksen, jos vertaamme äänestäjien todellisia valintoja galluppien ennustuksiin, joten edelleen kannattaa äänestää.

Kimmo Mäki 23.05.2014 10:51

HEI

Lupasin seurata YLE:n vaaliväittelyn ja niin tein. Katselin showta lähinnä toimittajaosaamisen näkökulmasta. Yleisesti totean, että paremmin meni kuin MTV:llä. Toimittajakunta oli pohjustanut ohjelmaa, oli käyty läpi PJ-puheet vaalien alla sekä ohjelmat ja nyt ne käännettiin taitavasti puheenjohtajille TV 1sen ohjelmassa. Hienoa! Myös keskustelun vedot ja kaksintaistelusessiot toimivat, poikkeuksena Callen ja Paavon pikkupoikamainen rähinä, poikamaisuuden korostuessa, kun pitkä toimittaja tuli "poikien" väliin kylätappelua rauhoittelemaan. Tunnelma oli sähköinen, Niinistö, Haglund ja Arhinmäki tekivät parhaansa taistellessaan paikasta EU:ssa. Itselleni vaikutuksen tässä osin päällepuhumistilaisuudessa teki väistyvä pääministeri Katainen. Hänen varmuutensa, joka ei kääntynyt ylimielisyydeksi toimi. Samoin terrierimäinen Haglund oli energinen, toi potkua ja värinää kehiin. Antti Rinteelle toivoisi räväkämpää otetta, muutama hento yritys oli, mutta ei se riitä vielä....

No joka tapauksessa vaalit ovat ovella ja samalla saamme aavistuksen kansallisesta kisasta, joka on joko syksyllä 2014 tai sitten säädetysti keväällä 2015.

T: Kimmo

Martina Henriksson finland 23.05.2014 11:14

Minusta Päivi Räsänen tuntui olevan väsynyt ja vähän peloissaan kun "potatis" tappelivat.

Ville Niinistö oli asianmukainen ja selkeä ulostulloissaan.

Soini oli vaisu, ja kotisohvalta tuli mieleen että ehkä nyt myös perussuomalaiset kannattaisi vaihtaa puhenjohtaijansa.

Miljonääri Sipilä taas oli kans lattealla päällä. Ei oikein ollut sitä parasta Sipilää.

Kokoomuksen edustaija oli tapansa mukaan viili kun viilipurkki. Asiansa osava kommunikoija mikä osaa esittää asiat syy seuraus akselilla.Ja tämä antaa luottamusta.Hyvä Jyrki.

Pohjanoteraus oli kyllä Paavo Arhimäki, aggressivinen mokaja.En pidä hänen taktikastaan, aina hän vetää jotain juttuja mitkä kuuluisivat vedota tunteisiin (koulumaito ja vihannekset) mutta lause jää kesken. MITÄS NIISTÄ??

Suomen Ruotsalainen kansanpuolue, ja Carl Haglund. Imagosta en pidä, pitäisi olla Puolue jossa on kaksi kieltä ja paljon muuta. Mutta Calle hoiti hommansa hyvin, selkeä ulostulo ja kiivasta keskustelua.

Tenttistä jäi käteen yliampumiset pelokkaat seinäruusut ja hyvät väittelyt. Ohjelmanjuontaijat tekivät erinomaisen työn VAIKKEI keskusteltu ollenkaan parlamenttiin pyrkiöiden työstä ja mitä ne aikovat tehdä puoleensa eteen ja Suomen eteen että saadaan enemmän näkyvyttä.

Jan Rossi 23.05.2014 11:18

Antti Rinne oli eilen valtaisa pettymys. Ei saanut mitään aikaiseksi, ei saanut tilaa, tyytyi vain seuraamaan sivusta mitä muut puhuivat. Tämä kertoo kaiken SDP:n tilasta, ei ole suuntaa, ei oikein tiedetä mitä pitäisi tehdä. Ei olekaan ihme, että kannatus sukeltaa. Pian kannatus on 12 prosentissa. Rinteen olisi kyettävä näyttämään johtajuutta, mutta sitä ei ole, ei näy, ei kuulu. SDP joutuu Rinteen kanssa suuriin vaikeuksiin.

Jan Rossi

Miika Kurtakko 23.05.2014 11:36

Myönnettäköön, että tällä kertaa jääkiekko vei voiton suorasta vaaliväittelystä, mutta tallennusjärjestelmät on keksitty. Eli jälkikäteen katseltuna näytti tältä.

Pallopeleistä lainaten jotkut puheenjohtajat olivat tulleet hyökkäysvoittoisella taktiikalla "kentälle", toiset taas vastaiskuihin pohjautuen ja olipa siellä muutama 0-0-tasapeliä hakevakin. Näihin jälkimmäisiin laskisin Sipilän ja Rinteen: suuria avauksia ei nähty, ja kommentointi oli maltillista. Lasken samaan joukkoon myös Päivi Räsäsen, jolla oli vähän sellaista "tässä pelissä ei ole enää panosta"-meininkiä. Tällä ryhmällä ei siis mokia muttei oikein onnistumisiakaan.

Vastahyökkäys-taktiikkaa käyttivät selkeimmin Soini, Katainen ja Niinistö. Eli iskettiin kun paikka oli, toki kukin omilla teemoillaan. Soinin "kommunisti"-heitto Arhinmäelle oli tosin selkeästi oma maali, mutta silti varmasti monien peruspersujen mieleen. Liikkuvia, vasemmpaan laitaan kallellaan olevia äänestäjiä

tässä pelitilanteessa saattoi mennä.

Hyökkäyslinjalla olivat selkeimmin Arhinmäki ja Haglund, joiden puolueilla on molemmilla edustajanpaikka käden ulottuvilla. Maaleja tehtiin puolin ja toisin, mutta omissakin soi. Ehkä Arhinmäen kannattajat saivat väittelystä potkua, mikäli eivät katsoneet oikeaa pallopeliä eli lätkää Maikkarin puolelta.

Väittely vakuutti ainakin minut siitä, että Jyrki Katainen on retoriikaltaan ylivertainen hahmo suomalaisessa politiikassa, ja uskonkin että tämä sulava mediaosaaminen on suurin syy kokoomuksen menestymiseen Kataisen pj-kaudella. Samoin vakuutuin siitä, että Kataisella on paljon annettavaa maailmalle. Komission sijasta Kataisen kannattaisi kuitenkin jalostaa omaa erinomaisuuttaan vaikkapa jatko-opinnoilla valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja erityisesti kansantaloustieteen opinnoissa. Tämä olisi Euroopan ja Suomen etu.

Toimittajista: Seija Rautio on aina hyvä, Ylen ajankohtaistoimituksen kirkkain tähti.

Jyrki Virolainen 23.05.2014 11:48

Antti Rinne oli tv-tentissä selvästi porukan heikoin puheenjohtaja. Tuntui siltä, ettei Rinne vielä hallitse politiikan tekoa eikä politiikasta puhumistakaan. Hän aloittaa lausumansa usein sanoilla "mun mielestä", minkä jälkeen seuraa muminaa ja sitten puheen katkaiseva rykäisi. Lievä änkytys johtunee hermostuksesta. SDP gallupkannatus on jo lähtenyt roimaan laskuun Rinteen tultua puheenjohtakais. Voisi ennustaa, että SDP tulee samaan EU-parlamenttiin vain yhden edustajan. Joka tapauksessa toinen paikka on erittäin lujilla. Odotan jo kauhulla, jos ja kun Antti Rinne kertoo "porukoiden" päättäneen, että hänestä tulee Stubbin hallituksen valtiovainministeri!

Kyösti Salovaara 23.05.2014 11:57

Eilisessä keskustelussa - ja kaikissa näkemissäni - minua on alkanut hemmetisti häiritä tämä ajatus suomalaisesta edusta, joka menee kaiken muun edelle ja yli.

Näinkö ahneen egoistisia me suomalaiset olemme? Vai pelkästään opportunisteja, tuulen haistelijoita? Vai ihan tomppeleita vaan?

Eilisen keskustelun testi eurooppalaisesta sivistyksestä kulminoitui Soinin analyysiin, että koska Lappeenrannassa kolmella kenkäkaupalla menee nyt huonosti, Suomen pitäisi irtautua EU:n yhteisestä linjasta.

Soinin linjalle asettautuivat selvästi Arhinmäki, Sipilä ja, kauheaa, myös Rinne.

He eivät siis läpäisseet humaanin demokraattisen eurooppalaisen ihmisen testiä!

Markus Bunders 23.05.2014 12:31

Jyrki Katainen oli 7 vuotta ministerinä. Valtio otti 47 mrd e nettovelkaa lisää. Tuotanto on vuoden 2006 tasolla, mikä tarkoittaa satojen tuhansien työpaikkojen pysyvää menetystä työn tuottavuuden kasvaettua kuitenkin samaan aikaan. Helsingin väkiluku on kasvanut 10 vuodessa 60 000:lla ja tästä 97 % on tullut maahanmuutosta.

Ja mistä puhuu politiikan toimitus: poliitikkojen habituksesta! Kuinka pahasti pitää tämän maan asiat ministerinä tuhota, että politiikan toimittajat puhuvat asiaa? Vai onko Suomi diktatuuri, jossa ei asioista saa puhua?

Itse en oikein keksinyt enää muuta kuin Urheilusanomien tilauksen peruuttaminen. Kaiken muun boikottikeinon olen jo käyttänyt tätä toimimatonta mediaa vastaan. Yle-vero pitää vielä maksaa, mutta siitäkin on valitus ollut jo vuoden käsittelyssä oikeusasiamiehellä.

Markus Bunders 23.05.2014 12:32

Ruotsilla menee hyvin. Turha syyttää siis olosuhteita ja suhdanteita. Aivan eri tavalla kuin Suomella. Vaan eipä toimittajia kiinnosta.

Mika Lako 23.05.2014 12:34

Voittajat

1. Arhinmäki, joka on ainoana näissä vaaleissa haastanut Kataista.

Agitaation tasosta voidaan olla montaa mieltä, mutta tärkeintä on saada omat joukot äänestämään. Eli Vasemmistoliitolla on ollut näissä vaaleissa Leninin agitaatio-oppaasta kopioitu suunnitelma. Lippalakki on unohdettu lavasteisiin.

2. Soini saattoi olla kaikesta huolimatta voittaja. Ei syyllistynyt huuteluun, mutta sai siitä huolimatta viestinsä perille. Erottui edukseen lastentarhassa?!

3. Katainen, Kokoomuksen joukkue on miettinyt omia vaaliteemoja, eivätkä muut ole asialinjalla pystyneet haastamaan. Tai edes miettineet miten kukkulan kuningasta voi horjuttaa. Tilaisuuksia on kyllä tarjottu.

Epäonnistujat

4. Rinne jäi taustalle, ei ole tässä aikataulussa löytänyt itseään viisaampia avustajia.

5. Sipilän tai ainakin hänen avustajien olisi pitänyt ennakoida tentin kakofonia, joka tuskin oli yllätys. Nyt jäätiin taustaruusuksi, eikä puolue saanut esille omia vaaliteemojaan.

Marita Salenius 23.05.2014 12:48

En keskustelua nähnyt, muta kuten blogistikin sanoi, voi aihetta käsitellä kaikkinensakin. Pystyykö vaalien kommentoinnissa olemaan objektiivinen. Ehkä ei.

Näin äänestäjän silmissä ja korvissa on yksi ylitse muiden oleva media, joka ei ole pystynyt peittämään puolueellisuuttaan ja se on YLE. Kun täältä kaukaa katsoo valtamedioita - Helsingissähän ne tuppaa olemaan - niin kahden suuren (Hesari ja Yle) vertailussa Hesari vie voiton tasapuolisuusvertailussa.

Toki toimittajilla on oma näkemys - myös puoluepoliittinen - mutta aivan avoin vastenmielisyys olisi syytä jättää pois. On valitettavaa, että verovaroilla ylläpidettävä Yle, johon itse olen aina luottanut (samoin, kuin eräs tuttavani, joka sanoi kerran, että " jos ei ole nähnyt Ylen klo 20.30 uutisia, on kuin olisi kaikesta tiedosta paitsi"), on näin ilmiselvästi asettunut EU-myönteisten puolelle. Nyt on tapahtunut jotakin suurta muutosta, joka suo YLElle mahdollisuuden yksin olla valtio valtiossa.

Nostan hattua kaikille ehdokkaille yli puoluerajojen, kun ovat näinä kovina aikoina rohjenneet ehdokkaiksi lähteä. Mutta erityisellä kunnioituksella on paljastettava pää Perussuomalaisten ehdokkaille, sillä yksin vastaan muut on sellainen tehtävä tällaisessa mediamaailmassa, että hattua ei tohdi takaisin päähän laittaa.

Tuukka Sariola 23.05.2014 13:18

Turha tentissä on mesota, puhua toisten päälle tai valittaa ääneen siitä kun ei itse saa puhua täydessä kirkkohiljaisuudessa. Suomalaisessa kulttuurissa hiljaisuus ja itsehillintä on arvossaan, hermostuminen ei.

Kun Ylellä on varaa näyttää hömppäviihdettä illasta toiseen, luulisi olevan myös varaa jakaa puheenjohtajatentit niin, ettei kaikkia puheenjohtajia tarvitse ängetä yhtä aikaa studioon vaan esim. neljän ryhmiin.

Unto Hämäläinen 23.05.2014 13:27

Ilta-Sanomat kertoo tänään, millaiset katsojaluvut olivat myöhään torstai-iltana, kun Suomen jääkiekkojoukkue taisteli Kanadaa vastaan (MTV) ja samaan aikaan puoluejohtajat keskustelivat vaaliteemoista (YLE TV!). Uutisen mukaan Leijonia seurasi 1,3 miljoonaa ja puoluejohtajia alle 300 000 katsojaa.

http://www.iltasanomat.fi/mmkiekko/art-1288692261527.html?pos=ok-nln

Jan-Gösta Grönholm 23.05.2014 13:27

Pääministeri Jyrki Katainen ja toimittajat Jan Andersson ja Seija Rautio olisivat voineet tarjota rakentavaa ja valaisevaa keskustelua EU.sta ja parlamentista.

Nyt oli keskustelu pitkälti sitä että puolueet herjasivat toisiaan enemmän tai vähemmän.Plussapiteitä tulee Carl Haglundille ja Ville Niinistölle asiapitoisuudesta.

J-P Järventaus 23.05.2014 13:50

Lätkä vei voiton- eikä kaduta yhtään. Kummallista on,ettet Unski ole haistanut jymyuutista, joka selvästi kätkeytyy kannatuskyselyyn. RKP onnistuu Ahvenanmaan äänillä saamaan viimeisen paikan ja tiputtaa samalla Paavo Väyrysen EU-junasta. Kokoomuksen neljäs paikka on hyvin todennäköinen ja persut jäävät kahteen, näin se menee.

Pekka Remes 23.05.2014 14:23

En tiedä, olenko jäänyt ajastani jälkeen ja muutenkin kalkkis, mutta minua häiritsee tuo talent- ja idolstyyppinen puheenjohtajien luokittelu ja jako voittajiin ja häviäjiin yhden vaalitentin esiintymisen perusteella. Kun vain yksi noista veijareista on ehdolla europarlamenttiin, käykö niin, että puheenjohtajan loistavan esiintymisen jälkeen äänestäjille jää valittavaksi vain puolueen kakkosketjun pelaajia - tai päinvastoin.

Yleisesti ottaen vaalikampanjat ovat olleet vaisuja. Kun Suomella on 13 paikkaa 751:stä, niin heikommallakin laskupäällä huomaa, ettei merkityksemme EU-tasolla ole kovinkaan suuri. Vaaleista myös puuttuu se kipakka vastakkainasettelu, joka saisi kansan äänestämään presidentinvaalien tapaan. Kuten Ylen ennuste ehdokkaiden läpimenosta kertoi, minä enemmän naama näkyy tv:ssä, sitä varmemmin ääniä ropisee. Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Moniko jättää äänestämättä, kun "varmat" läpimenijät on jo kerrottu?

Veli-Pekka Silvan 23.05.2014 14:48

Onnistuja oli MTV3 jonka lätkälähetys veti yli 1,5 miljoonaa katsojaa.

Ylen vaali-ilta veti vain 291 000 katsojaa, Finnpanelin mukaan.

Yle on nykyään entistä säälittävämpi, Yle on yleensä paaponut kepulaisia, mutta nyt eivät toimittajat muistaneet rooliaan, ei ihme että Sipilä suuttui ja varmasti Yle tulee saamaan kovaa palautetta kepulta.

Tentti oli tylsä, Katainen ja Haglund jaarittelivat tuttuja opeteltuja fraasejaan kuten aina. He eivät sanoneet mitään, mutta puhuivat sitäkin enemmän.

Juhani Heinula 23.05.2014 16:58

Keskustelun suvereeni hallitsija oli Jyrki Katainen. Hänen asiaosaamisensa ja esittämisen logiikka ja selkeys olivat parasta, mitä olen häneltä nähnyt. Ehkä pääministeriydestä luopuminen oli rentouttanut miestä. Katainen on asettanut seuraajalleen riman hyvin korkealle. Tämä on tietenkin hyvä asia, koska seuraajan on pistettävä kaikki peliin, olipa hän kuka tahansa kanditaattikolmikosta.

Toinen rationaalinen ja looginen esiintyjä on Carl Haglund. Täytyy ihailla hänen asiantuntevaan syy-seuraus -logiikkaan perustuvaa argumentointia. Yleensä mies on myös rauhallinen eikä helposti provosoidu. Eilinen kinastelu Arhinmäen kanssa oli piristävää.

Timo Soini on ilmeisen lahjakas, mutta koska häneltä puuttuu ainakin julkisesti asioita eteenpäin vievä kokonaisvaltainen yhteiskunta-aate, jää hän enemmän tai vähemmän pellen rooliin usein, joskaan ei erityisen paljon eilen. Arhimmäen nimittely kommunistiksi oli tietysti muuten vain sopimatonta.

Juha Sipilä on tietysti terävä, mutta asiaosaamisessa on edelleen puutteita, eikä esiintyminenkään ole huippuluokkaa. Antti Rinne oli vaisu, mutta annetaan hänelle aikaa opetella uusi ammatti.

Ville Niinistö on jollakin määrittelemättömällä tavalla erikoinen tapaus minulle. Kaikesta näkee, että hän hallitsee asiansa ja puhuu sujuvasti, mutta hänen sanomisistaan ei jää oikeastaan mitään mieleen. Luultavasti syynä on vihreiden "yhden pysähdyksen taktiikka", eli kaikki asiat palautetaan yksisilmäiseen ympäristöuskoon.

Päivi Räsänen on varmasti lahjakas, mutta huono ulosanti tekee kuuntelijan aseman rasittavaksi. En ole esimerkiksi oiken päässyt kärryille heidän turvallisuuspolitiikastaan. EU:ta ei saisi kehittää eikä NATOonkaan liittyä, mutta mitä tilalle?

Paavo Arhinmäki on osoittautunut melko limboksi. Hänen argumentointinsa (NATO vie koululapsilta ruoan jne) on asiatonta vääristelyä ja on todella hieno juttu, että hän tajusi lähteä hallituksesta. Retoriikaltaan Arhinmäki on sinänsä hyvä.

Ylipäätään arvostan johtajia/puolueita, jotka tuovat esille omia näkemyksiään, eivätkä hyökkää toisten kimppuun. On fiksua jättää arviointi ja johtopäätökset kuulijalle. Uskon (naivisti), että kuulijat osaavat verrata puolueiden linjoja ja valita niistä itsellensä parhaan ihan omatoimisesti.

Veli-Pekka Silvan 23.05.2014 18:20

Marita Salenius osuus oikeaan, Yle on puolueellisin media tällä hetkellä jopa kepulaiseksi haukuttu Hesari jää toiseksi.

Ylen toimittajien inhokki on Perussuomalaiset, sitten tulevat Vasemmistoliitto ja SDP.

Ylestä on turha etsiä EU-kritiikkiä, tosin sitä ei ole missään muussakaan valtamedian välineessä. Suomi on tässäkin yhden totuuden maa.

Jussi Lähde 23.05.2014 21:09

Parahin Unski

Kun seurasin vaalitenttiä studiossa en pysty ottamaan kantaa siihen, kuka voitti televisiovastaanottimissa nähdyn tentin. On näet niin, että ohjaajan valinnoilla ja ilmeitä potenssoivilla lähikuvilla on niin suuri merkitys.

Yhteen asiaan halauisin kiinnittää huomiota. Minua kiusaa väittelyiden voittajia pohdittaessa se, että arvioijat usein unohtavat tentin tärkeimmän tehtävän. Puheenjohtajan on annettava omalle väelleen syttyjä vaalityöhön. Televisiotentti on ylivertainen kanava antaa viimeiset sanat vaalityötä tekevän väen suuhun ja innostaa heitä jaksamaan vielä tunti tai kakais muita puolueita pidempään joka ilta.

Tässä eilen nähty vaalitentti oli kerrassaan surhea, siis puheenjohtajien osalta. Ei se ollut vaalitentti, ne olivat Jyrki Kataisen läksijäiset.

Heikki A Ollila 24.05.2014 9:10

Katsojalukuja jo kommentoitiin, eli illan voittajia olivat Leijonat. Noilla katsojaluvuilla ei paljon prosentteihin vaikutettu. Liikkuvat äänestäjät jännäsivät peliä, vaikka heihin ja sitä kautta vaalituloksen viimeisiin siirtymiin suurilla vaalikeskusteluilla ensisijaisesti yritetään vaikuttaa. Tästä olen siis Jussi Lähteen kanssa erimieltä.

Hannu Mustakallio 25.05.2014 18:56

Kovin samanlaisilta vaikuttavat tähänastiset veikkaukset. Niiden perusteella ei tulokseen sisältyisi mitään suuria yllätyksiä. Kärjen tuntumaan taitaa päästä kopioimalla Hesarin taannoisen läpimenijäarvion. Suurin kysymys on, saako kokoomus neljättä paikkaa. Entä sosiaalidemokraatit toista? Kohta sen tiedämme.

Kokoomus (3): Alexander Stubb, Henna Virkkunen, Eija-Riitta Korhola

Keskusta (3): Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki, Paavo Väyrynen

Perussuomalaiset (2): Jussi Halla-aho, Sampo Terho

Sdp (2): Liisa Jaakonsaari, Miapetra Kumpula-Natri

Vihreät (1): Heidi Hautala

Vasemmistoliitto (1): Li Andersson

Rkp (1): Christina Gestrin

Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

 6. 6

  Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

 7. 7

  Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

 8. 8

  Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

 9. 9

  Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

 10. 10

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

 3. 3

  Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

  Tilaajille
 4. 4

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 5. 5

  Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

 6. 6

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 7. 7

  Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

 8. 8

  Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

 9. 9

  Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

 10. 10

  Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 6. 6

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 7. 7

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 10. 10

  Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää