Perässähiihtäjä

Tekikö Sdp viisaan ratkaisun?

Sdp:n toverit ovat vastikään päättäneet, että puheenjohtaja Antti Rinteestä tulee uusi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen jälkeen. Näin on Sdp:n puoluevaltuustossa äsken sovittu.

Tiedotustilaisuudessa Rinne kertoi harkinneensa ministeriksi ryhtymistä ja mm. sitä, miten on mahdollista yhdistää valtiovarainministerin ja puheenjohtajan tehtävät. Saatuaan varmuuden, että se on mahdollista, päätti Rinne ottaa tehtävän vastaan. Rinne siirtynee jo ensi viikolla hallitukseen.

Tämä on tärkeä päätös, koska se tarkoittaa, että välitön uhka hallituksen hajoamisesta poistuu. Sdp haluaa jatkaa hallituksessa, ja ns. minihallitusneuvottelut käydään kesäkuun lopulla sen jälkeen, kun kokoomus on valinnut uuden puheenjohtajan, josta tulee uusi pääministeri.

Sdp ei siis havittelee oppositioon menemistä, vaikka sen eurovaalitulos oli huono. Jos hallitusneuvottelut onnistuvat kesäkuun lopulla, nykypohjainen hallitus jatkanee, todennäköisesti ensi huhtikuussa pidettäviin eduskuntavaaleihin asti. Uusia ennenaikaisia eduskuntavaaleja ei tarvitse järjestää.

Mielestäni Rinne teki viisaan ratkaisun. Hän teki välttämättömyydestä hyveen, siis otti hallituksessa sen paikan, joka toisen suuren hallituspuolueen puheenjohtajan pitkin ottaa.

Jos hän olisi jäänyt hallituksesta pois, hän olisi ollut sivussa hallituspolitiikan ytimestä. Toiseksi - hän ei olisi voinut osallistua eduskuntakeskusteluun laisinkaan. Ministerinä hänellä on siihen mahdollisuus, vaikka ei kansanedustaja olekaan. Varsinkin eduskuntavaalien alla tällä on suuri merkitys.

Usein on muistutettu, ettei kokoomuksen puheenjohtajaksi valittu Sauli Niinistö lähtenyt vuonna 1994  Esko Ahon hallitukseen  viimeiseksi vuodeksi. Rinnettä on neuvottu tekemään samalla tavalla. Hänen tilanteensa ei kuitenkaan ole samanalainen. NIinistö oli  silloin kansanedustaja ja pystyi osallistumaan eduskuntakeskusteluun.

Rinnettä on myös neuvottu ottamaan toinen salkku. Sdp:n johtajan olisi ollut mahdollista ottaa joko ulkoministerin tai työministerin posti.

Ei sekään olisi hyvältä näyttänyt.

Jos Rinne olisi siirtänyt joko ulkoministeri Erkki Tuomiojan tai työministeri Lauri Ihalaisen pois ja ottanut jomman kumman salkun itselleen, se olisi tulkittu syrjäyttämiseksi. Tuomioja ja Ihalainen ovat arvostettuja ministereitä, hallituksen vahvaa kaartia, jonka tukea Rinne tarvitsee. Eivätkä nämäkään postit ollisi olleet suinkaan helppoja Rinteelle.

Sdp:n ministeriryhmä on Rinteen valinnan jälkeen kahtiajakoinen. On vanhat miehet (Ihalainen, Tuomioja ja Rinne) sekä nuorethkot naiset (Krista Kiuru, Pia Viitanen, Susanna Huovinen).  Kahtiajako ministeriryhmässä taitaa kuvata hyvin myös demarien eduskuntaryhmää ja vastata myös puolueen nykyistä kannattajakuntaa.

Ei enempää yksinpuhelua, vaan vuoro siirtyy lukijoille. Hyvät kommentaattorit, päivän hyvä kysymys kuuluu: Tekikö Sdp viisaan ratkaisun?

JK.1. Tämä on nyt viimeinen postaus, jossa on tunnus europarlamenttivaalit. Kuten lupasin, muutan tapani ja jatkan blogin pitämistä suoraan seuraaviin eduskuntavaaleihin asti. Eli kaikki jatkuu ennallaan mutta "eduskuntavaalit"-tunnuksen alla. EU-vaaleista kirjoitin 20 postausta, ja kommenttipalstalla julkaistiin pitkästi yli 600 kommenttia. Se on hieno tulos: lausun lukijoille ja kommentaattoreille suuret kiitokset ja toivon, että pysytte kanavalla jatkossakin. Lähipäivinä kirjoitan uuden tekstin.

JK 2. Varmuuden vuoksi vielä vaaliveikkauksen tulokset toiseen kertaan:

Vanha ystävämme Henri Keränen on tarkistanut vaaliveikkauksen tulokset ja löytänyt joukosta viisi (5!) sellaista veikkaajaa, jotka ovat saaneet 12 kolmestoista oikein. Yhtään täysosumaa ei tullut.

Nämä viisi ovat seuraavat:

Jorma Savikko,

Pirkko Luhtanen,

Juha Lehto,

Jaakko Vääräniemi,

Henri Keränen,

Pyydän ystävällisesti teitä lähettämään minulle sähköpostilla kotiosoitteenne:  unto.hamalainen@hs.fi

Lähetän kaikille uuden kirjani “Suomi Euroopan hulluna vuonna 1989″.

Kiitos osallistumisesta. Blogin kommentaattoreissa on monenlaista asiantuntemusta. Se tuli taas kerran todistetuksi. Veikkaajissa oli suuri joukko sellaisia, jotka saivat 11/13.

43 vastausta artikkeliin "Tekikö Sdp viisaan ratkaisun?"

Jan Rossi 28.05.2014 13:25

SDP teki hirvittävän virheen nostamalla Rinteen valtiovarainministeriksi ja jätti tekemättä ministerikierrätyksen. Nyt olisi ollut SDP:llä mahdollista nostaa kertakaikkiaan uusi sukupolvi esille ja nimittää kokonaan uudet, nuoremmat ministerit entisien tilalle, mutta ei. Samalla vanhalla kaavalla Rinne aikoo mennä eduskuntavaaleihin ottamaan murskatappion vastaan. Ensi huhtikuussa Rinne katsoo ennennäkemättömiä murskalukemia Musiikkitalossa ja tämä ajaa SDP:n tuhon tielle. En ymmärrä, miksi SDP:ssä ei tiedosteta millaisessa pudotuksessa puolue on. Aivan käsittämätöntä nukkumista tilanteessa, jossa matto on lähdössä alta.

Jan Rossi

Pertti Rinne 28.05.2014 13:51

Ei uudella puheenjohtajalla ollut valinnan vaihtoehtoja. Ihalainen ja Tuomioja ovat kumpikin omissa tehtävissään aivan liian päteviä syrjäytettäviksi. Valtionvarainministeriöstä kieltäytyminen olisi leimsnnut uuden puheenjohtajan vain poliittiseksi peluriksi, joka välttelee vastuutaan.

SDP:ssä olisi kyllä jo aika tajuta, ettei työväenaatteen nostalginen konservativismi kasvata kannatusta. Kannatuksen aleneminen johtuu siitä, että Heinäluomasta ei ollut Lipposen saappaisiin, mistä johtuen kokoomus vei sdp:ltä modernin uudistajan paikan.

Duunari menetti luottamuksensa demareihin jo kymmenen vuotta sitten, silloin alkoi persujen kasvu.

Mikko Heiskanen 28.05.2014 13:54

Rinteen ratkaisu johtuu mielestäni siitä, että hänet on jätetty yksin. Rinteen jälkeen Urpilainen ilmoitti siirtyvänsä rivikansanedustajaksi. Hän ei tarjonnut apuaan esim. siirtymällä puhemieheksi (Heinäluomasta olisi tullut valtiovarainministeri). Myöskään Heinäluoma ei tarjonnut apuaan, vaan ilmoitti viihtyvänsä puhemiehenä. Mitään muita muutoksia ei siis tapahtunut, vain Rinne Urpilaisen paikalle valtiovarainministeriksi.

SDP:n puoluekulttuuri on kehno. Alho sanoi aamulla TV:ssä, että puoluesihteerit vaihtuvat, ja moitti erityisesti Jungneria. Alhon mukaan kaikki ajattelevat vain itseään. SDP:n tila puolueena on nyt todella huono, kaukana Kokoomuksesta, jossa toimintaa voi hyvällä syyllä kutsua laadukkaaksi. En usko että Rinteellä on mitään edellytyksiä saada tilannetta paremmaksi.

Mika Lako 28.05.2014 14:02

Antti Rinne teki viisaan ratkaisun. Kannattaa pitää kaikki kortit omissa käsissä.

Reijo Lehtinen 28.05.2014 14:11

Viisas ratkaisu, kuten Hämäläinenkin totesi. Olisi ollut virhe laittaa esim. Tuomioja tai Ihalainen sivuun jotka ovat koko hallituksen ministeriaatelia. He ovat kokeneita ja hallitsevat ministeriönsä asiat perinpohjin. Nyt ei olisi ollut enää aikaa nostaa uusia ministereitä oppimaan laajoja asiakokonaisuuksia. Ministerikierrätyksillä kun on tapa jättää myös pahaa mieltä syrjäytetyille ja heidän tukijoille. Jan Rossin kommentti on hänelle tyypillistä SDP:n lokaamista ja hänen ennustaminen mennee taatusti pieleen.

Reijo Lehtinen

Anssi Häkkinen 28.05.2014 14:16

HS:n kainalojutussa verrattiin Rinteen ministeridilemmaa Pertti Paasion vuonna 1987 kohtaamaan vastaavaan. Paasion lyhyeksi jääneessä kaudessahan oli nykytilanteeseen monia muitakin mielenkiintoisia yhtymäkohtia, alkaen puheenjohtajan linjasta ja asemasta ja siitä ikuisuuskysymyksestä, mihin kaappiin laittaa ex-puheenjohtajien luurangot. Valitettavasti olin itse niin nuori, etten sitä muista, mutta useimmat eläkeläispuolueen jäsenet eivät, joten poliittishistoriallinen perustutkimus aiheesta on vielä tekemättä. Olisiko arvon blogistilla, joka selvästi on kyseiseen ajanjaksoon viime aikoina paneutunut, mielipiteitä asiasta?

Mika Skarp 28.05.2014 14:39

Ei huono ratkaisu, mutta vielä suoraselkäisempää olisi ollut uudet vaalit. Suomi on nyt ajelehtinut kolme vuotta hallituksen käsissä jolla ei ole kykyä toteuttaa tarvittavia uudistuksia. Jyrkiltä hieno suoritus pitää tämä nippu kasassa, mutta maan kannalta huono asia. Rinteen pelasi tilanteen varman päälle, mutta se ei nyt oikeasti auta ketään. Vanhat demari kannattaja ovat siirtyneet Perussuomalaisiin ja kaipa Rinne laskee sen varaan että uutuden kiilto ehtii vuodessa himmetä ja kannattajat palaavat takaisin ilman sen kummempaa muutosta

Ilkka Korkalainen 28.05.2014 14:45

Taantumus SDP:ssä on niin vahvaa ettei mitään uudistuksia saada vietyä mihinkään suuntaan. Rinne edustaa tätä samaa taantumuslinjaa. SDP:n ja ay-liikkeen yhdistelmä on suoranainen este kaikelle muutokselle jotka olisivat välttämättömiä yhteiskunnassa. Nämä tahot vastustavat kaikkea muutosta ja haluavat jatkaa samoissa poteroissa ilman muutoksia.

Tällä politiikalla SDP painii pian samassa sarjassa muiden pienpuolueitten kanssa.

Jan Rossi 28.05.2014 14:48

Arvoisalle Reijo Lehtiselle toteaisin, että sokea reettakin näkee mihin SDP on menossa. SDP ei tee mitään muuta muutosta toimissaan kuin nostaa uuden johtajansa edellisen tilalle, vaikka eurovaaleissa tuli totaalinen tappio. Yli viiden prosenttiyksikön tappio kertoo, että SDP on menettämässä todellisuuden tajunsa todellisuuteen, eikä ymmärrä ympäristön muutosta lähellään. Tämä sokeus on karmaisevaa. Siis aivan uskomatonta. Tälläkö paletilla muka kannatus nousee?

Jan Rossi

Miika Kurtakko 28.05.2014 14:51

Antti Rinnettä markkinoitiin pj-kamppailun aikaan muutosjohtajana, joten se lienee hyvä vinkkeli asian arviointiin. Tehdyn päätöksen pohjalta nyt vaihtui valtiovarainministeri ja hänen valtiosihteerinsä, kun Raimo Luoma vaihdettiin Tuire Santamäki-Vuoreen. Eli eipä tämän järin suuri muutos ollut.

Kun Rinne on lisäksi vakuutellut uskollisuuttaan hallitusohjelmalle, niin näissä minihallitusneuvotteluissa on mahdollisuus tehdä korkeintaan työllisyyshenkinen lisäbudjetti. Sen pelivara - niin taloudellisesti kuin poliittisestikin - on välillä 0,5... 1 mrd€, riippuen kokoomuksen tulevan pj:n kannasta valtionyhtiöiden myynneistä saatujen varojen käyttöön. Kun asetetaan tämä samaan mittasuhteeseen valtion budjetin kanssa, joka on noin 50 mrd€, päästään parhammillaan n. 2% kokonaismuutokseen. Ja se ei ole paljon se.

Isompia muutoksia pitää tapahtua, jos SDP aikoo kannatuksensa palauttaa vanhojen aikojen tasolle. Nämä eurovaalit olivat erityisen karut, mutta SDP:n eduskuntavaalikannatus lienee tällä hetkellä 15-16%:n luokkaa. Siitäkin on pitkä loikka kahteenkymppiin ja vielä pidempi loikka suurimmaksi puolueeksi. Vähintään kakkoseksi pitäisi päästä, ja silloinkin on vaarana, että kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset muodostavat konservatiivikoalition.

Toisaalta, SDP:n pj-kamppailu laittoi jo kentän sekaisin, ja puolueen oikeistosiipi vähintäänkin mököttää. Luoman valinta valtiosihteeriksi toki hieman hyvittää hävinnyttä porukkaa, mutta sekään ei taida auttaa isossa kuvassa. SDP:n suurimmat ongelmat ovat ideologisia, ja aatetta pitäisi päivittää. Nyt jää nähtäväksi, kuka tämän projektin johtoon laitetaan. Valtiovarainministerillä ei ole siihen työhön aikaa.

Martti Alkio 28.05.2014 15:20

Jan Rossin kirjoitus kuulostaa ikärasismilta. Ministerin pätevyydellä ei ole merkitystä, kunhan ikä on sopiva? Siis nuorempi. Kysyisin Rossilta, kuka demareista olisi ulkoministerinä edes yhtä pätevä kuin Erkki Tuomioja? Ulkopolitiikan asiantuntija toisessa polvessa, valtiotieteen tohtori, moninkertainen ulkoministeri, kymmenien kirjojen tekijä. Hallitsee muitakin kieliä kuin englannin. Ukrainan kriisin aikana Tuomioja on ollut ainoa viileän analyyttinen kommentaattori politiikan sisäpiirissä. Jopa Stubb jää analyytikkona Tuomiojan taakse. Natotuksessakin Tuomioja tarkastelee asioita kaikilta kanteilta.

Esimerkiksi Heinäluoman sijoittaminen Tuomiojan tilalle olisi ollut huumoria. Ainoa miinus Tuomiojan pitkällä uralla oli vuoden 1973 osallistuminen "EI EEC - KYLLÄ YYA" kampanjaan, jolla nuori(sic!) vasemmisto-älymystö yritti kaataa Kekkosen tukeman EEC (nyk. EU) vapaakauppasopimuksen.

Ihalaiseksi Rinne olisi varmaan sopinut hyvin. Mutta ei sentään kehdannut torpata SAK:n pitkäaikaista puheenjohtajaa. Kun pyyntö kävi, Ihalainen tuli pelastamaan SDP:tä vaikka eläkehommat vuosikymmenten ay-uran jälkeen olisivat maistuneet. Ja samalla Rinne olisi myöntänyt ettei olisi riittävän pätevä VM:n tehtäviin. Toivottavasti Rinne huomaa ajoissa että EU:n politrukit ovat eri asia kuin Suomen työnantajaliittojen pomot. Tähän asti Rinteen puheet ovat kuulostaneet ihan ay-pomon puheilta.

Veli-Pekka Silvan 28.05.2014 16:18

SDP teki pakollisen ratkaisun, jos Rinne olisi ottanut jonkun muun salkun siitähän se riemu olisi revennyt mediassa ja vastustajissa, olisi syytetty vastuunpakoilusta ja populismista jne....

Salkku on vaikea koska edessä on vain ikäviä päätöksiä sossujen kannalta mm eläkepäätös, veroratkaisuja jotka suosivat rikkaita ja sitten näiden vastapainoksi pitää korottaa välillisiä veroja, myös epämiellyttäviä päätöksiä kuntataloudesta ja Sotesta jne.....

Rinne joutuu myös kovan paikan eteen EU:ssa jossa viekkaat Etelä-Euroopan maat haluavat lisää rahaa ja tukea. He pöllyttivät Urpilaisen mennen tullen ja vetivät kölin alta monta kertaa, Rinne tuskin pärjää paremmin. Joten edessä on lisää tukea EU-kriisimaille ja siitähän Suomen oppositio riemastuu näin vaalien alla!

Unski mainitsi demareiden kolme naisministeriä, joten on pakko tarttua siihen. Katsotaan mikä saldo noilla on:

-Kiuru kätilöi Yleveron josta tuli raakavero monille sitä joutuivat maksamaan suhteellisen pienituloiset, monivammaiset jotka eivät voi käyttää mitään mediaa ja nekin jotka vakaumuksensa vuoksi eivät omista televisiota tai muutakaan härpäkettä.

Lisäksi hän ajaa uudistusta, jossa tulisi pakollinen 10 luokka ja tämä maksaa kunnille hunajaa.

-Huovinen taas on suu vaahdossa vaatimassa rajoituksia keskioluen myyntiin ja muitakin rajoituksia. Joka kerta kun hän ilmestyy mediaan tulos on katastrofi SDP:lle.

-Pia Viitanen on saanut vähiten pahaa aikaiseksi, mutta edessä on tekijänoikeusuudistus jota "teostot" vastustavat, ja pahaa pelkään että kuluttajat joutuvat taas kerran pettymään ja maksumiehiksi kun hanke vesitetään ja "teostot" sanelevat to-lain sisällön.

Jussi Lähde 28.05.2014 16:21

Parahin Unski

Aivan aluksi haluan kiittää kaikkien meidän blogistanautiskelijoiden puolesta - samalla kiitos kaikille kanssakommentoijille yhteisestä matkasta.

Iloitsen blogin jatkumisesta varmasti meidän kaikkien muiden tavoin, tähän jatkoaikaan kansaa ei tarvinnut poikkeuslailla jallittaa!

Kiitän tästä blogimerkinnästä erityisesti itseni sekä kommentaattoritoverini Markus Leikolan puolesta. Tuleva valtiovarainministeri ja uusi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapuu vieraaksemme tämän viikon perjantaina kello 13.00 - 14.00 YLE Puheelle Leikola&Lähde -radio-ohjelmaan. Kyseessä on muuten kevätkauden viimeinen ohjelma. Poliittisen kommentaattorin mieliharmiksi joudumme tauolle ennen kuin Kokoomus valitsee puheenjohtajansa. Minihallitusneuvottelujakin olisi ollut mukava eetterissä spekuleerata.

Yhtä kaikki perjantain radio-ohjelmassa kuullaan myös pienimuotoinen uutinen.

Seuraan siis tätä keskustelua äärimmäisen suurella mielenkiinnolla, näitä samoja asioita pohdimme yhdessä Rinteen kanssa.

Jan Rossi 28.05.2014 16:27

Arvoisa Martti Alkiokin käsittää, että nuoremmissa ikäpolvissa on puolueiden tulevaisuus ja SDP:ssä näitä nuoria ei oikein näytä olevan. Puolueen keski-ikä on 60-vuoden tiettämissä, eikä puolueessa ole ollenkaan itseni ikäpolven toimijoita. Missä ovat nelikymppiset miehet? SDP:ssä ei ole näitä. Tuomioja olisi aivan hyvin voitu vaihtaa nuorempaan, sillä ulkoministeriössä on kokeneita virkamiehiä, jotka tietää miten ulkopolitiikkaa hoidetaan. Tulihan Stubbkin ulkoministeriksi 2008 eduskunnan ulkopuolelta.

SDP on totaalisen tuhon tiellä. Ensi vaaleissa puolue menettää rutkasti paikkoja ja sitten onkin edessä yt:t puolueessa kun puolue menettää miljoonien eurojen puoluetuet. Antti Rinteen olisi pitänyt nostaa ministereiksi täysin uudet naamat ja avata tie uudelle sukupolvelle puolueen kärkipaikoilla. Katainenkin lähtee päälle nälikymppisenä, mutta SDP:ssä toimijat roikkuvat vallassa kiinni hamaan tappiin saakka. Jutta Urpilainen ei ollut uuden sukupolven edustaja, vaan omaa uraansa luonut Jungnerin kaltainen toimija. Urpilainen epäonnistui täysin, koska ei ymmärtänyt mitä on nöyryys, puolueen jäsenten kuunteleminen ja läsnä olo.

Jan Rossi

Lasse Reunanen 28.05.2014 16:55

Jussi Lähde kertoi perjantaista. Täytyy kuunnella klo 13 jälkeen tai illemmalla Yle Puheesta - kenties SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne silloin riittävästi perustelee ratkaisuaan.

Pirkko Luhtanen 28.05.2014 19:01

Olen kyllä tässä SDP:n tila-asiassa hyvin pitkälle samaa mieltä Jan Rossin kanssa. SDP on ukkoontuva puolue, jossa tulevia sukupolvia ei näy kenttä- ja järjestöhommissa. Nyt Antti Rinteen valinta suututti monet nk. toimihenkilötyyppiset naisaktiivit. Pelkäänkin, etä monet näistä naisista äänestävät ensi vaaleissa kokoomusta.

SDP:ssä taitaa nyt kenttä olla ihan levällään. Näyttää myös siltä, että sieltä puuttuu sellainen yhteisen tekemisen ja yhteen hiileen puhaltamisen kulttuuri, joka on vallalla kokoomuksessa ja nyt selkeästi myös keskustassa. Kaikki tekevät töitä yhteisen päämäärän eteen ja nuoria innostetaan tulemaan puolueeseen.

Antti Rinteellä ei todellakaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa valtiovarainministerin salkku. Heinäluoma viihtyy aivan varmasti puhemiehenä eikä Juttaa todellakaan nyt kiinnosta olla vastuullisella paikalla. Hän tarkkailee nyt vierestä miten miehen käy.

Antti Rinne on nyt todellakin yksin ja vastuu on suuri.

Suvi-Anne Siimes 28.05.2014 20:00

Mielestäni Anttti Rinne ja SDP:n "porukat" tekivät oikean ratkaisun. Vastuun kantaminen vaikeissakin paikoissa on ollut iso (ellei jopa isoin) osa SDP:n pitkää linjaa ja identiteettiä. Tämä päätös oli siinä linjassa. Päätös kertoo (ainakin minulle) myös siitä, että ihan kaikki ei ole SDP:ssä edelleenkään kaupan eikä lyhytjänteisen taktikoinnin kohteena.

Uskon, että valtiovarainministerin salkusta ja sen hoitamisen vaatimasta kotiläksyjen teosta tulee olemaan hyötyä tuoreelle puheenjohtajalle viimeistään eduskuntavaalien alla käytävässä keskustelussa. Pestiä voi mielestäni käyttää hienosti hyödyksi myös yhdessä tuoreiden ja osaamiseltaan vahvojen meppien Liisa Jaakonsaaren ja Miapetra Kumpula-Natrin osaamisten ja tulevien asemien kanssa. Rinteelle (ja Suomelle) tärkeitä työllisyyden ja kasvun kysymyksiä käsitellään nimittäin paljon myös EU-politiikassa ja jopa EU-politiikan siinä osassa, jossa valtiovarainministerit ovat tärkeässä osassa.

Demareilla riittää tänään tehdyistä ratkaisuista huolimatta kasapäin pohtimista sekä tuoreessa EU-vaalitappiossa että niissä tappioissa, jotka tulivat eduskunta- ja kunnallisvaaleissa ennen sitä. Toivon itse malttia, menestystä ja uskallusta sille työlle.

Heitän kuitenkin ilmaan kysymyksen, miksi kaikki ajattelevat heti kättelyssä niin, että Rinteen ministeriposti toimisi ilman muuta yksinomaan SDP:n tappioksi.

Toki kehysriihen leikkauspäätökset ovat Rinteen edessä niin kesän minihallitusneuvotteluissa kuin syksyn budjettiriihessäkin. Mutta on hyvä muistaa, että myös perussuomalaisten äänisaalis jäi kaksissa viime vaaleissa (EU-vaalit ja kunnallisvaalit) odotuksiin nähden laihaksi. Voisiko olla myös niin, että perussuomalaisen linjan kannatus olisi pysyvämminkin alentunut ja sitä myöten myös tasaantunut tasolle, joka on kaukana kevään 2011 jytkyn lukemista? Jos näin on, niin silloin myös SDP:n nousun eväät ovat jollain muulla kuin sillä suunnalla.

Toki on myös niin, että useimmilla kenraaleilla ja heidän joukoillaan on ollut maailman sivu tapana käydä uudelleen niitä edellisiä (hävittyjä) sotia. Siksi niin voi toki käydä tälläkin kerralla.

Itse rohkenisin ajatella niin, että SDP:n elpymisen eväät voisivat hyvinkin olla niissä asioissa, joita Jutta Urpilainen nosti esiin puoluekokouksessa pitämässään hienossa linjapuheessa. Historian ironia voi olla siinä, että SDP tarvitsee tässä maailman ajassa sitä politiikkaa toteuttamaan nimenomaan Antti Rinteen kaltaisen henkilön.

Toivotan Antti Rinteelle joka tapauksessa sylikaupalla menestystä ja työn iloa hänen molemmissa uusissa tehtävissään!

Petri Korhonen 28.05.2014 20:13

Demarit eivät näytä koskaan oppivan, että mukautumalla kokoomuksen tahtoon puolue tuhoaa kannatuksensa. Rehellisempää Rinteelle olisi ollut siirtyä suosoiolla oppositioon uusien vaalien kautta kuin tuhota itsensä ja aatteensa oikeistohallituksessa. Urpilainen källi mahdollisuutensa tulla koskaa pääministeriksi kolme vuotta sitten, nyt Rinne teki samoin.

Demarit kaipaavat kipeästi karismaattista, vasemmistolaista suunnannäyttäjää. Harmi, ettei semmoista puolueessa ole näkyvissä. Vasemmistossa niitä pari on, mutta se on eri puolue. Ehkä yhdistyminen on ajankohtaista seuraavien vaalien jälkeen kun Vasemmistolla on SDP:tä enemmän kansanedustajia.

Tuomo Kokko 28.05.2014 20:23

"... Rinne kertoi harkinneensa --- miten on mahdollista yhdistää valtiovarainministerin ja puheenjohtajan tehtävät."

Täh? Mitä ihmeen miettimistä voi olla päivänselvässä asiassa? Ainakin kaksi Rinteen viimeaikaista edeltäjää (Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen) ovat yhdistäneet nimenomaan nuo hommat, ja ovatpa molemmat tehtäviään hoitaessaan toimineet vielä kansanedustajinakin. Mielekkäämpi kysymyksenasettelu olisi ollut, voiko hallituspuoluetta johtaa valtioneuvoston ulkopuolelta tai kakkosketjun ministerinpaikalta. Mutta se siitä.

SDP teki viisaan ratkaisun nyt, kun se nakitti Antti Rinteen johtamaan rahaministeriötä. Mutta kuinka viisasta oli syrjäyttää Jutta Urpilainen, kun puheenjohtajavaihdoksen valossa arvioidaan eurovaalin tulosta? Omalta yhden äänestäjän osaltani totean, että heittäydyin demareiden kelkasta laidan yli vasemmalle, ja vaalien jälkeen paljastui, että saman tempun oli tainnut tehdä myös muutama muu. Sisimpääni onkin viime päivinä pesiytynyt tunteista katalin: vahingonilo.

Marita Salenius 28.05.2014 20:24

Kun se nuoruus nyt ei aina välttämättä ole hyve, varsinkaan silloin, jos lähes koko hallitus tuppaa olemaan nuorukaisia pullollaan. Tähän hallitukseen todella on kaivannut lisäystä keski-ikään.

Onkohan politiikassa ylipäätään olemassa viisaita ratkaisuja. Aina joku on kuitenkin eri mieltä ja syyttää vähäisestä viisaudesta.En nyt näe mitenkään kummallisena, että Rinne meni hallituksessakin suoraan Urpilaisen paikalle, sillä siihenhän hänet valittiin. Näyttäköön nyt taitonsa.

On niin käsittämätöntä, miten SDP on hukannut kaiken sen, mitä sille tarjottimella vuosien aikana on eteen kannettu. On otettu ja käytetty, muttei kukaan miettinyt sitä mahdollista pahaa päivää. Kolme presidenttiä peräkanaa ja naisbuumi Halosen aloittamana - no Jutta hieman arvioi maailman kirjat väärin, kun verkkosukkia näytteli - kaikki tämä on häipynyt historian sivuille, josta joku joskus ehkä lukee, että Suomessa on ollut sellainenkin puolue, kuin SDP. No ehkei nyt sentään noin pahasti mene, mutta vaara piilee.

Eräs vanhempi entinen demariduunari sanoi, että SDP:n alamäen alusta hän näki viitteitä jo 1980-luvulla, jolloin hän ay-miehenä koki, että puolueen taholta pyritään hienoiseen etäisyyteen. Kertoi myös taustojaan sille, miksi hänkin erosi puolueesta sitten lopulta, kun Lipposesta tuli puheenjohtaja.

Ehkäpä Rinteen ratkaisu oli viisas siinä mielessä, että se ei aiheuta sen suurempaa hämmennystä missään suunnassa. Mutta kaukana on ne SDP:n loiston ajat, jolloin puoluekirja avasi monia ovia.

Jan Rossi 29.05.2014 10:05

SDP:n ukkoontuva tila tiedetään puolueen johdossa, sillä keskustelin eilen erään SDP:n korkeimpaan johtoon kuuluvan kanssa ja hänenkin mielestään SDP:ssä ei ole uusia sukupolvia odottamassa. SDP on siis aivan kauheassa tilanteessa, kun muut puolueet vievät nuoret ja SDP joutuu turvautumaan samoihin henkilöihin ja naamoihin. SDP:n vihinviimeinen pelastusrengas on ay-liike. Se turvautuu nyt siihen kaikin keinoin kun ay-liikkeestä nousee uusia "kykyjä" vetämään puoluetta. Ensin sieltä nostettiin Heinäluoma, sitten perässä tuli Ihalainen ja nyt Rinne puolueen johtoon. SDP uhkaa jäädä ay-liikkeen saarekkeeksi 10 prosentin kannatuksella. SDP:tä odottaa surullinen loppu, koska tulevaisuus on nuorissa. Kepussa heitä riittä, kiitos maakuntien. Kokoomus imee nuorta voimaa koulutetusta nuorisosta ja vihreät kaupunkilaisnuorista.

Vihreillä ja kokoomuksella oli näissäkin eurovaaleissa rutkasti nuroia ehdokkaita, mutta SDP:ssä he loistivat poissaolollaan. Tämä näkyi myös SDP:n vaaliteltoilla, jossa kävijät olivat pääasiassa vanhempaa sukupolvea. SDP on selvästi tuhon tiellä.

Jan Rossi

Kyösti Salovaara 29.05.2014 10:23

Minä luulen, että SDP:n nykyinen alamäki alkoi Timo Soinin suosion pelkäämisestä eikä sillä tavalla (pelkäämällä toista poliittista liikettä) koskaan voi menestyä.

Eräänlainen EI-mentaliteetti sopii perussuomalaisille mutta ei demareille, joiden pitäisi sentään rakentaa tulevaisuutta.

Alamäessäkin on se hyvä puoli ettei se voi jatkua loputtomiin - vai onko joku ajanut sellaista pitkin?

No, politikassa kaikki on mahdollista, toisin kuin fysiikassa.

Se että tälläkin keskustelupalstalla kuuluu vain, pääasiassa, demareiden vastustajien ääniä kuvastanee puolueen apatiaa - ei ole itseluottamusta edes ääneen ajatteluun.

Veli-Pekka Silvan 29.05.2014 18:45

Olen Jan Rossin linjoilla mitä tulee SDP:n tulevaisuuteen, sitä ei ole!

Kaikki "palikat" joita terve ja kiinnostava puolue tarvitsee loistavat poissaolollaan kun kyse on SDP:stä.

Tässä muutamia:

-Puolueen kannattajien keski-ikä on todella vanha ja eikä nuoria juurikaan ole, ja jos on niin hekin ovat vanhakantaisia, muilla puolueilla on huomattava nuorisoreservi, katsokaa vaikkapa Kokoomusta, kepua ja Vihreitä.

-Puolue on jäykkä ja institutionaalinen, se on jäänyt modernin puoluekehityksestä ja -toimintatavoista pahasti 1970-luvulle,

-Aika suosii yksilöllisyyttä ja hedonismia, SDP:ssä ei ole koskaan arvostettu monipuolisia mielipiteitä vaan pakotettua yksituumaisuutta.

-SDP on tuttuun tapaan erittäin ankeuttava, negatiivinen, holhoava, kieltoja ajava puolue, se ei enää vastaa nykyihmisten ajatusmaailmaa jossa ihmiset haluavat tehdä omia ratkaisujaan.

Jne....

Ja sitten se iso kupru: SDP:n puheiden ja tekojen valtava ristiriita mm oppositiossa vastustettiin EU-maille annettavaa kriisituke, vastustettiin mm välillisten verojen korotuksia, leikkauksia sos.turvaan, nykyisen kaltaista Yleveroa jne.....

Kaikki nämä lupaukset on rikottu ja monet moneen otteeseen, nykyaikana (nettiaika) ei voi valehdella ihmiselle niin ettei siitä jää kiinni.

PS Lisäksi SDP on kuntapolitiikassa ollut luvattoman heikko monissa kunnissa ja kaupungeissa ja se näkyi jo kunnallisvaalien tuloksissa.

Taina Hämäläinen 30.05.2014 0:54

Siitä on jo pitkän pitkä aika, kun ajattelin/tunsin, että demarit ovat jämähtäneet johonkin menneisyyteen.Tilannetta ei yhtään auttanut kolme demari presidenttiäkään, vaikka Hesari ja muukin media yritti rakentaa heistä karismaattisia "johtajia". Kun ei ole edellytyksiä karismaattisuuteen, niin ei siinä silloin mikään auta.

Oletin myös monen muun tavoin, että Rinne ottaa jonkun vaatimattomamman ministeripestin siitäkin syystä, kun ei ole mitään kokemusta edes eduskuntatyöstä. Vaikka voihan se olla niinkin, että kun on kuitenkin hieman enemmän työelämän ja yleensäkin elämän kokemusta, kuin Urpilaisella oli aloittaessaan, niin ei toivottavasti ainakaan sen pahemmin mene metsään.

Omassakin tuttavapiirissäni on monta entistä demaria, jotka ovat kertoneet äänestäneensä niin viime presidentinvaaleissa, kuin nyt näissä EU-vaaleissakin Paavo Väyrystä.

Varmaankin ne muutamat nuoret naiset, jotka ovat vielä mukana demarien riveissä, tuntevat olonsa jotenkin orvoiksi. Vaikka eihän siinä tietenkään mitään pahaa ole, että viihtyy vanhojen mummojen ja pappojen joukossa.

Jostakin syystä paljon parjatussa keskustassa on runsaasta aktiivisia nuoria. Keskustalla taisi EU-vaaleissakin olla eniten nuoria ehdokkaita ja kaikenkaikkiaankin eri ikäryhmistä hyvä edustus.

Martti Hirvensalo 30.05.2014 11:12

Antti Rinne ja SDP teki ainoan mahdollisen ratkaisun.

Rinne voisi jäädä historiaan lyhyeksi jäävällä ministerikaudellaan edistämällä kahden työllisyyden kannalta tärkeän uudistuksen toteutumista:

1. Työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen.

2. Laittomista lakoista määrättävien sakkojen ylärajan poistaminen.

Kolmas historiallinen päätös olisi vaihtaa suunniteltu lapsilisien leikkaus (noin 100 meur/v.) ammattiyhdistysten jäsenmaksun verovähennysoikeuden (noin 200 meur/v.) poistamiseen. Tämä parantaisi julkisen talouden alijäämääkin.

Näillä ratkaisuilla Rinne osoittaisi omaa ja SDP:n kykyä välttämättömiin uudistuksiin.

Marita Salenius 30.05.2014 12:07

Vaikka Demarit nyt keskustelun alla onkin, niin tartunpa tuohon Taina Hämäläisen kirjoitukseen. Keskustalla oli varmasti nuoria ehdokkaita, mutta niin oli Perussuomalaisillakin, joilta lopulta myös tuli ne nuorimmat mepit.

Keskustalaiseksihan kasvatetaan ja perinteenä on vielä tuo "vanhemmilta lapsille" menetelmä. Monesti vieläkin kuulee ja näkee, että se ja se luottamustehtävä on sen ja sen suvun/talon paikka.Toki tällaisen toiminnan helppoutta edesauttaa Keskustan suuri mahtiasema monessa maalaispitäjässä.

Olen joskus aiemminkin kertonut huomioistani, kun kaupunkilaisena olen maalle muuttanut ja miten hämmästykseni oli - on edelleen - suuri, kun havaitsin, miten voimallisesti keskustalaisuus on ihmisten elämässä mukana. Olen jotenkin kokenut keskustalaisuuden kuin uskontona, joka on se yhdessä pitävä liima. Eräällä tavalla kadehdittavaakin, mutta monesti myös yhteiskunnallista keskustelua/päätöksentekoa hankaloittavaa.

Kun olen syntyisin SDP:n silloiselta voima-alueelta, niin vähän jopa kokee myötäsurua puolueen puolesta, koska Demareilta on täysin hukkunut käsitys kentän ihmisistä ja heidän ajatuksistaan. Kannattajakunta ei vaan pysynyt Lipposen suurten ajatusten perässä ja siitä se alamäki alkoi. Nyt siellä juurillakaan ei paljon ketään ole.

Mutta politiikassa yksi on aina varmaa: mikään ei ole pysyvää. Siksi ei mikään puolue voi olla varma tulevaisuudestaan - niin tietysti Keskusta on eri juttu... Mutta reippaina käymme eduskuntavaaleja kohti; milloin sitten ovatkin.

Jouni Pulli 30.05.2014 14:22

SDP tai Rinne teki ministeriratkaisun liian myöhään. Asiaa olisi kannattanut arvioida jo ennen puheenjohtajavaalia ja päätös olisi pitänyt tehdä selkeästi ennen EU-vaaleja. Toisin kävi ja tulos on nähtävissä.

Päätös on kuitenkin oikeansuuntainen, mikäli Rinne pystyy olemaan konsekventti puheiden ja tekojen välillä. Eli lopullista arviota on vielä vaikea tehdä, koska emme tiedä, mihin Rinne pystyy.

Veli-Pekka Silvan 30.05.2014 16:29

En usko että Martti Hirvensalon esittämillä keinoilla lisätään työpaikkoja.

Euroopassa näyttää jo pahin libertaaninen taloushype olevan ohitse, Suomessa se vielä jyllää.

Työpaikat syntyvät vain tarpeesta, eikä siinä auta vippaskonstit. Suomessa on alennettu reippaasti yritysten veroja ja maksuja mm Kela-maksut on poistettu, varallisuusvero poistettu jne....lisäksi yritystukia on korotettu ennätysmäärin. Tähän kun lisää tuloverojen alennukset valtionverotuksessa niin paljon on tehty.

Näitä on perusteltu uusien työpaikkojen synnyttämisellä,

Mutta......

Kaikista puheista huolimatta työttömyys on korkea ja uusia työpaikkoja ei ole syntynyt lupauksista huolimatta.

Eli on kyse suuresta vedätyksestä, ja tähän saumaan vasemmiston pitäisi iskeä, mutta ei se ei vaan iske ja sitä ihmettelen suuresti.

Jan Rossi 30.05.2014 17:46

Kuten todettua, SDP:n kannatus on romahtanut uusiin ennätyslukemiin. Se on nyt YLE:n gallupissa 15 prosenttia ja alamäki tulee tästä kiihtymään. Antti Rinne on tehnyt kaikki ne klassiset virheet, joita ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Rinne alistui olemassa olevalle tilanteelle, eikä lähtenyt puolueensa kanssa muutostielle ja ulos hallituksesta. Tämä tietää totaalista rökälevaalitappiota. SDP:ssä ei ymmärretä todellisuudesta yhtään mitään. On aivan uskomatonta, kuinka pysähtyneessä tilassa SDP voikaan olla. Puolue on täysin sammuksissa. Valot eivät pala. Rinne on floppi, sen näkee jo sokea reettakin.

Jan Rossi

Lasse Reunanen 30.05.2014 17:59

Kuuntelin päivällä Leikolan ja Lähteen, jossa Antti Rinne otti kantaa Ukrainan tilanteeseen (suosi neuvotteluja). Kenties Ukrainassa kiivaimmin miehiä lähettää nyt aseisiin ne alkuvuoden pääkaupungin aukioampujat (pysyen itse johtoaseman suojassaan). Venäjä ja Ukraina sopinee asiaa hieman samoin kuin Puolan jaossa aikoinaan Saksa ja Neuvostoliitto.

Rinteeltä kysyttiin myös lähteneekö ministerit Erkki Tuomioja (lähtee) ja Lauri Ihalainen (ei ihan varma) vielä kansanedustaja vaaliin. Toki Antti Rinteenkin asiassa ollut kyse eduskuntavaaliin lähdöstä seuraavaksi samoin kuin aikoinaan nykyinen puhemies Eero Heinäluomakin.

Antti Juhani Rinteen (s. 03.11.1962) isän kerrottiin olleen kaupunginjohtaja, joten katsoin kirjasta; Suomen kaupunginjohtajat (1990), jossa varatuomari Seppo Juhani Rinne s. 17.11.1939 ollut Lohjan kaupunginjohtajana (1983-) ja presidentin valitsijamiehenä 1978 (SDP). Antti Rinteellä pikkuveli (s. 1965) ja vanhempansa avioituivat syntymävuonaan (samana vuonna syntynyt myös perussuomalaisten Timo Soini).

Leikola ja Lähde palaavat kesän jälkeen Yle Radio 1:n ohjelmaan (kenties perjantaisin klo 10-11, joka ohjelmasisältö vielä valmistelussa). Yle Radio 1:ssä ollut myös Foorumi -keskustelua (noin 10 vuotta, joka päättyi pari vuotta sitten), josta arkistossa sivut:

http://yle.fi/vintti....

Jussi Lähde 30.05.2014 18:12

Tervehdys Unski

Aivan aluksi halaun kiittää sinua upeista vierailuistasi Leikola&Lähde -ohjelmassa YLE Puhe kanavalla. Valitettavasti ne ovat nyt ohi.

Sen sijaan uskoisin että jälleen tulevana syksynä tiedustelemme mahdollisuuttasi vieraille Leikola&Lähde -ohjelmassa YLE Radio 1 -kanavalla, missä ohjelmamme jatkaa kesätauon jälkeen. Varmaakin hallituksen budjettiriihen aikoihin.

Tässä vielä linkki tänään tehtyyn Leikola&Lähde -ohjelmaan, jossa vieraana siis Antti Rinne

http://areena.yle.fi/radio/2272505

Unto Hämäläinen 30.05.2014 18:39

Kiitos Lähteen Jussille ja kaikille muille ystävällisistä sanoista. Palasin just reissusta ja ensimmäisinä töinäni ryhdyin analysoimaan Ylen tänään julkaisemaa mielipidemittausta. http://yle.fi/uutiset/keskustan_kannatus_laski_roimasti__kokoomus_on_suosituin_puolue/7270769

Päällimmäiset havainnot ovat nämä:

- keskustan viime vuoden keväällä alkanut ja vuoden jatkunut gallup-kannatuksen nousu on näköjään taittunut, taittumisen syytä on todella vaikea keksiä, sillä kaikkien tähtien pitäisi edelleen olla keskustan suosion nousulle suopeassa asennossa,

- perussuomalaisten gallup-kannatus on edelleen ja selvästi korkeampaa kuin vaalimenestys, siitä syntyy odotusten ja todellisuuden välinen kuilu, jännittävää on nähdä, kyetäänkö puolueessa rehellisesti arvioimaan, mikä kevään aikana meni pieleen - valtiotieteilijöiden kielellä perussuomalaisilla on mobilisaatio-ongelma, kannattajia on, mutta heitä ei saada vaalipäivinä liikkeelle,

- Sdp:n tilanne on mikä se on, mutta ehkä puolueelle kävisi ohjeeksi vanha kirkollinen huoneentaulu, joka kuuluu: "Me olemme kaikin tavoin ahdistettuja, mutta emme umpikujassa."

- vasemmistoliiton ja Rkp:n kannatus ei ole niin kovassa nousussa kuin eurovaalien jälkeen näytti, mutta sitä vastoin näiden puolueiden kannattajat olivat muita aktiivisemmin liikkeelle eurovaaleissa - ja se tuotti tulosta,

- vihreitä vaivaa se sama mobilisaatio-ongelma kuin perussuomalaisiakin, kannatusta on, mutta äänestäjiä ei saada hereille,

Ensi viikolla jatkan näistä ja muista enemmän.

Unski

Kyösti Salovaara 30.05.2014 20:41

Täälläkin kun nyt satavarmasti vannotaan SDP:n kuolemaa, niin kannattaisi ehkä katsoa olan yli, historiaan ja lähellekin. Sekin voi olla tulevaa.

Erehdyin pitämään aikaisemmassa kommentissani Sampo Terhoa liian fiksuna perussuomalaisille, mutta ei aikaakaan kun Terho paljastui arkipäivän "perustomppeliksi" yhtyessään Hauta-ahon älyttömään Lippos-kriitiikkiin, maireasti ilmehtien. Säälittää.

Mitähän nämä kokoomusjupit tekisivät nykysuomessa jos tänne (nykyisten demariukkojen toimesta) ei olisi hommattu kaikkea mahdollista hyvää, kuten koulutusta, terveydenhoitoa, pitkän pitkät lomat, lyhyen lyhyet työpäivät ja naisillekin sitä sun tätä mukavaa. Hohhoijaa kun on kivaa sosiaalisessa markkinataloudessa!

Vaikka kuinka todellisuuden puusta maahan pudonneita lehtiä kääntelee, niin on mahdoton syyttää Lipposta (tai Sorsaa tai Paasiota tai Tanneria tai...) SDP:nen nykytilasta, joten ihmettelen mitä kaunaa Lipposta kohtaan ylläpidetään julki. Mistä se kumpuaa?

Niinpä laitan lyhyesti sitaatin itseäni viisaammalta, Ylen sivulta jutusta (30.5), missä Ylen politiikan toimituksen päällikkö Pekka Ervasti melkein jopa paheksuu vaalien voittajien "kuseskelua" häviäjien kintuille (pitkän päälle omille kengille, luultavasti):

"Koska Halla-aho mielellään siteeraa historiallisia totuuksia, lienee paikallaan muistuttaa, että se taisi olla juuri Lipponen, joka pääministerinä väellä ja voimalla kammersi Suomea ylös sodanjälkeisen historian syvimmästä lamasta – kaksi kokonaista vaalikautta ja ilman pakoa Brysseliin. Lamasta selvittiin sillä kertaa ja samalla siloteltiin tietä persupojille levitellä blogeissaan samaa ainetta, jota luomufarmari levittelee keväisin pelloille. Sen alta tulee luojanviljalla kiire raittiimpaan ilmaan."

Olla sivistynyt, se vaatii jotakin. Olla tomppeli, ei mitään.

Muutama vuosi sitten Lipponen kirjoitti kirjan missä tuumailtiin, että järki voittaa. Tänään siitä ei voi olla ihan varma Suomessa eikä Ranskassa eikä Englannissa.

Taina Hämäläinen 30.05.2014 22:35

Marita Salenius, keskustalaiseksi kasvatetaan, mutta aivan samoinhan sitä kasvatetaan muissakin puolueissa. Aina ei kasvatus tuota tulosta, vaikka kuinka yrittäisi tehdä parhaansa. Esimerkiksi 60-70-luvuilla kokoomuslaisten vanhempien lapset "kasvoivat" stalinisteiksi.

Kyllähän se pienissä kunnissa varsinkin tulee tunne, että keskustalaisuus on valtauskonto, mutta en usko sen hankaloittavan yhteiskunnallista keskustelua tai päätöksentekoa.

Olen asunut suurimman osan elämästäni kaupungeissa ja niissä on ollut alueita, joita taas on sanottu punaisiksi. Ja kahdessa viimeisessä asuinkaupungissa oli niihin muuttaessani vasemmistoenemmistö ja se näkyi siinä, että mm. kaupungin virkoihin oli etusija demaripoliitikon pojalla, tyttärellä tai vaimolla, jotka ohittivat reippaasti ammatillisesti pätevämmät. Joku hakijoista yritti valittaa päätöksestä, niin päätös oli, että työväenkahvilan hoitaminen oli isompi meriitti kaupunginsairaalan laitosapulaiseksi, kuin alan koulutus. Kuntaliitokset ovat kyllä haalentaneet näitä värejä.

Viimeisin kaupunkikokemukseni oli tuosta naapurista. 80- luvun alussa sekin oli "punainen alue", mitä en tosin muuttaessani tiennyt. Vaali vaalilta alkoi väri kuitenkin haaleta. Viisi vuotta sitten muuttaessani tänne maalle, oli keskustan ja demarien äänet suurin piirtein tasoissa, kokoomus, vassarit ja muut kaukana takana.

Tämän naapurikaupungin talous on täysin kuralla ja nyt siitä syytetään pitkäaikaista vasemmistolaista johtoa ja päätöksentekoa ja lopullisen kuoliniskun antoi nykyisen kokoomuslaisen kaupunginjohtajan harjoittama johtamiskulttuuri. En tiedä, mutta onneksi nyt asun itsenäisessä maaseutumaisessa kunnassa, jossa palvelut pelaavat ja jossa on paljon pk yrityksiä maatalouden lisäksi.

Pakko lopettaa, kun on lähdettävä hakemaan vävypoikaa Päijänneristeilyltä...

Riitta Skoglund 31.05.2014 12:52

Perusteetonta on Jan Rossin kirjoittaa, että Antti Rinne on floppi. Uusissa rooleissaan Rinne ei ole ehtinyt sen enempää flopata kuin ylittää odotuksia, tai mitään muutakaan siltä väliltä. Ennustaa toki saa.

Samaa mieltä olen kuin blogisti ilmaisi: Rinne teki välttämättömyydestä hyveen. Mutta miksi kaikki kesti ja kestää?

Rinteen viivyttely porukoihin vetoamalla viime viikkojen päätöksentekovaiheissa kertoo ehkä epävarmuudesta (jopa sen tunnistamisesta?), ja samalla hän on varannut itselleen aikaa valmistautua tuleviin. Jokaisen päätöksen jälkeen on pitänyt mennä median eteen, mutta toistaiseksi Rinne on lähinnä toistellut (pj-kisan aikaisia?) tavoitteita, keinoista ei ole kuultu mitään. Rinteen esiintymisissä näkyy enemmän kärsimystä ja epätietoisuutta kuin asioiden hallintaa ja itsevarmuutta - tai sitten kuvatoimittajien valinnat ovat erittäin painotettuja.

Hallituksen valtionvarainministerinä toimiminen on monenkeskistä yhteistyötä niin hallituksen sisällä kuin suhteessa EU:hun, ja vielä on hoidettava omakin taustaryhmä. Se on jotain aivan muuta kuin työnantajan ja työntekijäliiton kahdenkeskinen vastakkainasettelu lakkouhkauksineen ja lakkoineen. Toki on neuvottelutaitoja tarvittu, mutta kovuudelle minineuvotteluissa ei SDP:n nykykannatuksella ole paljon pohjaa.

Rinteen valinta on tietysti riski. Suurempi riski SDP:lle on pelkästään luottaa messiaaseen, ilman että messias kykenee käynnistämään keskustelun ja rakentavan kritiikin, kokoamaan joukot toimintaan ja ennen kaikkea saamaan nuoria mukaan oman tulevaisuutensa rakentamiseen puoluetyön kautta. Rinne vetoaa porukoihin, mutta paradoksaalisesti julkisuudessa näkyy ja kuuluu yksinomaan Rinne. No, se on tietysti tätä alkuvaihetta.

Joskus on jopa käynyt mielessäni, miettiköhän Rinne alun perin loppuun asti mihin tuli lähteneeksi. Kisahan oli äärimmäisen tasaväkinen. Ja mitä olisi merkinnyt SDP:lle, jos Rinne olisi hävinnyt? Haastamalla Urpilainen, tekemällä kritiikille ja keskustelulle tilaa Rinne olisi myös voinut käynnistää puolueessa prosessia, jota nyt vielä odotetaan.

Uusi pj vertautuu aina entiseen - ja entinen uusiin. Paavo Lipposen jälkeen Heinäluomalla oli lähes mahdoton tehtävä astua niihin saappaisiin. Nyt on asetelma lähes päinvastoin, kun mitätöidään Urpilaisen jäljiltä olevan pelkät verkkosukat. Eipä ole Antti vielä Euroopassa askelia ottanut.

Samaa mieltä olen monen kanssa Lipposen sangen kunnioitettavasta valtiomiehisyydestä, mitä hän nyt sitä ihan itse murentaa a) huonolla häviämisellä ja b) yhtä huonolla vanhenemisella. Puheenjohtajana ja pääministerinä Lipposesta huokui SDP:n nykyaikaan ja Eurooppaan liittävä sosiaalidemokraattisuus. Urpilaisen valinta toi puolueeseen naisasia- ja tasa-arvolisää, mutta aatteen liekki hiipui (katosi?). Samoihin aikoihin politiikka osin pinnallistui, tuli klowneriaa ja julkkiksia, pallon (=globe) perässä juoksua, ja perusta rapautui. Työsarkaa riittää Rinteellä.

Lasse Reunanen 31.05.2014 14:58

Jussi Lähde toivotti Unto Hämäläisen jälleen ohjelmavieraakseen - syksyllä Yle Radio 1 -kanavalla, jolloin Suomen budjettinäkymistä mielenkiintoisia arvioita meille odotettavissa.

Unto Hämäläisen havainnot valmistautumista eduskuntapuolueille EU-vaalien jälkeiseen toimintaan - uudelle otsikolleen ensi viikolla...

Perussuomalaisista huomasin tänään paikallislehdestä, että heillä eduskuntavaaliin jäsenäänestystä jo runsaan viikon kuluttua ja juhannuksen jälkeen valitut henkilönimet selvillä. Alku siis nopeampaa kuin EU-vaaleissa, jossa puolueiden valintoja mietittiin vielä muutama kuukausi ennen vaaleja.

Jätin viimeksi Ylen arkistoon linkin, jota päivitetty "18.03.2014", ja sieltä neljänneksi alin on se Yle Radio 1:n arkistolinkki. Aamulla Radio 1 vastaa -ohjelmassa Kaj Färm vahvisti Leikolan ja Lähteen aloittavan perjantaina 29.08.2014 (uusinta tänään klo 23 ja teksti oli vielä nyt luettavissa Yle 1:n nettisivulla).

Jan Rossi 31.05.2014 15:47

Sanoisin arvoisalle Riitta Skoglundille, että olen seurannut suomalaista politiikkaa melko tarkasti yli 11 vuotta ja tähän verrattuna pystyy jo tekemään jonkinlaisia johtopäätöksiä asioista. Tilanne on se, että Antti Rinne on liian kokematon SDP:n kaltaisen kriisipuolueen johtoon tässä poliittisessa tilanteessa, jossa pitäisi luoda uutta luottamusta puolueeseen. En usko millään, että Rinne saisi vuodessa tehtyä sellaista politiikkaa, että suomalaiset uskoisivat SDP:n muutokseen. SDP ei vuodessa tule muuttamaan mitään toiminnassaan, vaan aikoo jatkaa tulevassa Stubbin tai Vapaavuoren hallituksessa ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut.

SDP:ssä ei nimittäin käsitetä missä puolue menee. Eurovaalien viesti ei näytä menneen perille. Kansa antoi totaalisen viestin SDP:lle. Valehtelun on loputtava tai muuten tulee totaalinen selkäsauna eduskuntavaaleissa, mutta ei mitään. Korvat lukossa SDP:ssa ollaan. Viestiä ei ymmärretä. Jatketaan hamaan tappiin saakka, vaikka SDP:n pitäisi lähteä hallituksesta ja osoittaa uudenlaista johtajuutta, johdonmukaisuutta toimissa.

Antti Rinteen päätös lähteä valtiovarainministeriksi on totaalinen pettymys, suoralainen kyvyttömyyden ilmaus. Rinne on syönyt jo nyt kaikki ne lausunnot mitä antoi ennen SDP:n puoluekokousta. Rinne alistui ja meni kokoomuksen politiikan takuumieheksi ottamaan käsittämättömän suuren tappion seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kannatus on jo 15 prosentissa. Seuraavassa gallupissa se on jo alle 15 prosenttia.

Jan Rossi

Harri Nyman 31.05.2014 16:39

Pääasia Suomelle on onko Antti Rinne hyvä vai huono valtiovarainministeri.Sen jälkeen tulevat vasta spekuloinnit SDP:n tilasta ja menestyksestä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Rinteellä taitaa olla nyt niin kiireistä tentittävää, että VM:n virkamisejohdolla - joka sekin uusiutuu osittain - on enemmän valtaa kuin aikoihin.

Tuomo Kokko 01.06.2014 10:30

Hyvää kesäkuuta! Keskustelu SDP:n tilasta on sen verran syvällistä ja mielenkiintoista, etten malta pitää näppejäni erossa siitä.

Demarit ovat nyt siinä kierteessä, jota Maalaisliitto-Keskustapuolue-Keskustalle on povattu jopa kymmenien vuosien ajan: elinkeinorakenteen uudistumisen myötä puolue menettää kannatuspohjansa ja kuihtuu kuihtumistaan. Perinteistä maalaisväestöä on nykyään vain muutama prosentti, mutta Keskusta on kuitenkin yhä suurpuolue. Miten se sen tekee?

"Ukkoutuva SDP" kuulostaa käsitteenä pahaenteiseltä, mutta se voisi olla myös voimavara. Ääni se on eläkeläisenkin ääni, ja jos poliittinen ryhmä kykenisi erottumaan ikäihmisten edunvalvojana, olisi kannatus taattu kauas tulevaisuuteen. Vanhusten osuus on se jonka kasvuun voi tässä maassa luottaa!

Jutta Urpilaisella oli päättyneenä talvena peräti kolme palloa ilmassa. Ministeriys, puheenjohtajuus ja haastaja-Rinne. Se kolmas oli liikaa, ja samalla putosivat lattialle kaksi muutakin. Uusi puheenjohtaja joutuu yhdistämään "vain" kaksi tehtävää, joiden paineet ovat täsmälleen vastakkaiset: ministerinä pitäisi säästää, mutta työväenjohtajana pitää kenttärahvas tyytyväisenä. Ainakin lyhyellä, ensi kevään vaaleihin ulottuvalla tähtäimellä isänmaan ja puolueen edut näyttävät vaarallisesti aivan erilaisilta. Kenen joukoissa seisot, Antti Rinne?

Marita Salenius 01.06.2014 11:15

Aivan oikein, että aina ei kasvatus tuota toivottua tulosta, kuten Taina Hämäläinen sanoi, mutta juuri tuosta onkin kyse siinä mielessä, että voidaan muistella ja miettiä, kuinka monta esim. keskustalaista kapinoi vanhempiensa ideologiaa vastaan. Onko se kuuliaisuutta, vai totaalista luottamusta oman aatteen erinomaisuuteen, johon muidenkin olisi syytä uskoa.

Muistan itsekin, kuinka aikoinaan tärkeät nuoret miehet (oikeastaan pojat)niistä kokoomusperheistä, kantoivat salkussaan "punaista tiedotusta". Taistolaisuus oli jotakin erikoista, jolla saivat huomiota. Ei siinä välttämättä ollut edes kyse politiikasta, vaan tunteesta olla ns. voittajan puolella, olla jossakin kuohuvassa mukana - laantuihan se lopulta.

Monelle on vielä nykyäänkin hyvin tärkeää olla äänestämässä sitä "varmaa hevosta", sillä jos joku kysyy - nimittäin aika moni vielä kysyy - että menikö ehdokkaasi läpi, niin onhan se varmaan komeaa sanoa, että meni.

Eikä se todellakaan ole häipynyt tuo suhteiden käyttö tästä yhteiskunnasta yleisemminkään. Muodot ovat vain muuttuneet. Ennen mentiin jäsenkirjalla, nykyään se tarkoittaa verkottoitumista. Kyse on kuitenkin samasta asiasta: kaveria ei jätetä.

Mietitäänpä vaikka näitä meppiehdokkaita, niin monen taustalta löytyy sukuyhteys tuttuun nimeen. Politiikka kuuluu myös sarjaan periytyvät ammatit. Periytyvää on lienee myös kohteen äänestäminen, sillä olettama varmasti on, että jos edellinen/edelliset polvet ovat olleet äänestämisen arvoisia, niin ei varmasti jäkeläinenkään ainakaan huonompi voi olla, vaikkei tätä tuntisikaan.

Riitta Skoglund 01.06.2014 15:02

Eläkeläiset ovat aktiivisia äänestäjiä ja hyvin monenkirjava joukko. Vanha klisee pelkkää puuroa syövästä pieneläkeläisestä on vain osa; toinen osa on varallisuutta keränneitä, hyvin toimeentulevia, matkustelevia. Monet ikääntyvät pohtivat, miten maapallo pärjää, mitä lapsille ja lapsenlapsille jää, ja äänestävät Vihreitä. Liikkuvia äänestäjiä on myös eläkeläisissä. Heistä äänestäjiä saadakseen SDP:n on kirkastettava sanomansa samastumispinnan tarjoamiseksi.

Jan Rossin politiikan harrastaneisuutta ei ole minulla mitään aihetta epäillä, päinvastoin! Perässähiihtäjän kysymys tälle keskusteluketjulle oli: Tekikö SDP viisaan ratkaisun? Kovasti ovat kommentaattorit epäilleet Rinteen urakkaa ja SDP:n momentumin menetystä jo kauan sitten. Oma kommenttini floppia koskien lähti siitä periaatteellisesta näkökulmasta, että annetaan Rinteelle nyt mahdollisuus ja nautitaan politiikan seuraamisesta. Sanonpa vielä oman vastauksenikin Unskin kysymykseen: ei tehnyt SDP viisasta ratkaisua.

Odotan jo innolla Perässähiihtäjän seuraavaa tekstiä ja kommentteja. Blogin aikataulun joustavuudessa luotan perustahdin ohella (jos sellaista on) siihen, että kun noteerattavaa poliittisella rintamalla ilmenee, pääsee pian lukemaan, mitä Unski kommentaattoreineen mahtaa asioista arvella.

Jan Rossi 01.06.2014 18:35

YLE kertoo, että demareista on lähtenyt alle 35-vuotiaita, korkeasti koulutettuja, naisia, hyvätuloisia ja kaupunkilaisia. Tilalle on tulossa yli 65-vuotiaita, mutta tämä ei auta pelastamaan SDP:tä. SDP:stä on kaynnissä joukkopako muihin puolueisiin siitä syystä, että SDP täysin tietoisesti pettää kaikki keskeiset lupauksensa ja periaatteensa. Lapsilisien leikkaus katkaisi kamelin selän. Kannatus tulee romahtamaan. Nykyisillä kannatuslukemilla SDP saisi jos vaalit olisivat nyt, vain 30 paikkaa. SDP:tä odottaa hirvittävä vaalitappio.

Jan Rossi

Pekka Mensonen 03.06.2014 21:00

Tässä viestiketjussa uusi puheenjohtaja Rinne on käännetty ja väännetty perusteellisesti. Minullakin olisi pitkästikin kommentoitavaa, mutta pelkistän sen seuraavaan: Rinteen nimitys on erittäin suuri riski SDP:lle ja tekee demareista leimallisesti työväen puolueen. Ja tämä hyvin vanhanaikaisessa katsannossa.

Tämä päivän työläiset/työntekijät eivät ennemistöltään ole enää rasvanahkaisia tehdastyöläisiä tai rakennusmiehiä, vaan naisvaltaisten matalapalkka-alojen työntekijöitä - maan hiljaisia. Sairaanhoitajia, lastenhoitajia, opettajia, kirjastonhoitajia, toimistotyöntekijöitä jne.

Ensin SDP hylkäsi heidät ja myöhemmin unohti. Soini ja Katainen kiittivät. Vieläkään ei ole merkkejä siitä, että SDP:n johto havaitsisi historiansa suurimman erehdyksen. Rinteen valinta puheenjohtajaksi tekee SDP:stä entistä leimallisemmin perinteellisen työväenpuolueen. Eikö sieltä menneisyyden juoksuhaudoista enää näe, miten radikaalisti ammattijakautuma on muuttunut viimeisten 10-20 vuoden aikana? Jopa vasemmistollittolaiset ovat tämän havainneet, mikä orastavasti näkyi jo EU-vaaleissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 3. 3

  Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

 4. 4

  Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

 9. 9

  ”Nimet esiin ja syylliset vastuuseen!” – HS:n päätoimittaja avaa harkintaa, jonka pohjalta media tekee päätöksiä nimenjulkaisu­kysymyksissä

 10. 10

  IL: Ilja Janitskin vapautettiin Andorrassa, päätös luovutuksesta Suomeen tehdään myöhemmin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 2. 2

  Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

 5. 5

  30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

 6. 6

  ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

 7. 7

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 8. 8

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 9. 9

  ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

  Tilaajille
 10. 10

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 6. 6

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 7. 7

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 8. 8

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 9. 9

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 10. 10

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää