Perässähiihtäjä

Vyöryykö keskusta etelään?

Hyvää puoluekokousviikkoa

Keskustalaiselta ystävältä tuli kiukkuinen viesti. Hänen mielestään keskustan ensi viikon lopulla pidettävä puoluekokous on suotta jäänyt kokoomuksen puoluekokouksen varjoon. Ystävä näki tässä mediapelin oireita.  Voi, voi. Riennetään korjaamaan virhe, ettei enempiä epäilyksiä syntyisi.

Siis Suomen keskustan puoluekokous pidetään 13.-15. kesäkuuta Turussa, jossa edellisen kerran keskusta, silloin nimellä keskustapuolue, kokoontui tasan 34 vuotta sitten. Turun kokous muistetaan, sillä silloin 33-vuotias ulkoministeri Paavo Väyrynen syrjäytti tiukassa äänestyksessä 16 vuotta puoluetta johtaneen Johannes Virolaisen.  Väyrysellä oli paljon nuoria tukijoita mm. silloiset keskustanuoret ja arvovaltaisia vanhoja tukijoita, kuten itse presidentti Urho Kekkonen.

Valinnan jälkeen näytti, että vain taivas on kattona Väyrysen etenemiselle kohti korkeimpia paikkoja, mutta aivan niin Väyrysellä ei ole mennyt. Huonomminkin olisi voinut käydä: ensi viikonloppuna Väyrynen on puoluekokouksessa onniteltavana. 67-vuotias puolueen kunniapuheenjohtaja teki komean paluun puolueen huipulle ja aloittaa parin viikon päästä työnsä Euroopan parlamentin jäsenenä. Onnea matkaan!

Nyt keskustan puoluekokouksen tunnelmat ovat aivan erilaiset kuin kaksi vuotta sitten Rovaniemellä. Silloin keskusta oli veitsi kurkulla. Kannatus oli pysynyt vuoden 2011 eduskuntavaalitappion jälkeen niin alamaissa, että Mari Kiviniemi ilmoitti luopuvansa. Sen jälkeen käytiin parin kuukauden puheenjohtajakilpa, jonka tuloksensa ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Sipilä Kempeleelstä Pohjois-Pohjanmaalta valittiin johtoon.

Sipilä on menestynyt. Gallupeissa keskusta on noussut suurimmaksii puolueeksi, ja sekä kuntavaaleissa 2012 että tämän kevään EU-vaaleissa puolue saavutti tyydyttävän tuloksen ja oli kokoomuksen jälkeen toiseksi suurin. Kuntavaaleissa puolue menetti hieman ääniosuuttaan ja EU-vaaleissa lisäsi sitä aikaisempiin vastaaviin vaaleihin verrattuna.

Veikkaan, että keskustan painopiste siirtyy eduskuntavaalien lähetessä Etelä-Suomeen. Se on saanut padotuksi Itä-ja Pohjois-Suomessa kannattajien siirtymisen perussuomalaisiin.  Uskolliset joukot ovat palanneet kotiin. Niinpä  perjantain Suomenmaassa puheenjohtaja Sipilä uskalsi kertoa hankkineensa toisen talon Sipoosta, Helsingin kupeesta. Sipilä toki vielä kursaili, että hän olisi muuttamassa Oulun seudulta Uudellemaalle myös vaalipiiriä, mutta jossain vaiheessa sekin "voisi tulla eteen".  Eiköhän se vaalipiirin tule eteen jo ensi vuonna. Siinä ei olisi mitään uutta ja ihmeellistä. Vaalipiiriä vaihtoivat keskustajohtajat Anneli Jäätteenmäki (2003) ja Esko Aho (1999). Ainakin toistaiseksi Sipilän Kempeleen talo pysyy ykkösasuntona, mutta Sipilän perhe viettää tästä lähin enemmän aikaa Sipoossa.

Sipoossa asuu muuten toinenkin pohjoispohjalaislähtöinen keskustapoliitikko. Kansanedustaja Paula Lehtomäki muutti sinne viime eduskuntavaalien alla ja tuli valituksia Uudeltamaalta eduskuntaan. ( Lehtomäki muistutti 10.6. ystävällisessä viestissään, että hänen kotinsa on Helsingin puolella. Tämä osa Sipoota liitettiin taannoin Helsinkiin.)  Lehtomäki on ollut sivussa näkyvistä tehtävistä, mutta viime perjantaina hänet valittiin Suomi-Venäjä-Seuran uudeksi puheenjohtajaksi vuosille 2014-2017. Venäjä-seura on kuuluisan Suomi-Neuvostoliitto-Seuran jatkaja. Lehtomäki onkin arvostellut räväkästi Jyrki Kataisen hallituksen Venäjä-politiikkaa.

Sipilä paljasti haastattelussa sellaisenkin yksityiskohdan elämästään, että on luopunut maidon käytöstä - terveyssyistä.

"Olen jättänyt maitotuotteet pois, mikä ei tietenkään ole maalaisliiton puheenjohtajalle se paras meriitti", Sipilä naureskeli.

(Haastattelun voi lukea:

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/

sipil%C3%A4_kaikki_kortit_eiv%C3%A4t_ole_viel%C3%A4_p%C3%B6yd%C3%A4ss%C3%A4_6950744.html )

Siis samassa haastattelussa kaksi keskustalaisittain jymypaljastusta puheenjohtajalta, muutto etelään ja maito pois, mutta silti Sipilä voi olla levollinen. Hänet huudetaan yksimielisesti keskustan puheenjohtajaksi vuosille 2014-16 ja samalla keskustan pääministeriehdokkaaksi 2015 eduskuntavaaleissa.

Puolueen nykyjohtajista varapuheenjohtajat kansanedustajat Juha Rehula (Hollola) ja Annika Saarikko (Turku) sekä puoluesihteeri Timo Laaninen (Helsinki) saanevat myös mandaatin jatkaa entisissä tehtävissään. Rehula ja Saarikko ovat siten myös kärkyllä ministereiksi vuoden päästä.

Kolmas varapuheenjohtajanpaikka on auki, sillä Riikka Pakarinen luopuu. Hänellä on ollut puoluejohdossa Itä-Suomen paikka, jonka ottanee kansanedustaja Anu Vehviläinen Joensuusta.

Keskustan asiat ovat siis hyvässä järjestyksessä, ainakin neljästä suuresta puolueesta parhaiten. Tältä se näyttää. Mutta kannatusta se tarvisi lisää, ja etelästä sitä on saatavissa.  Täällä on runsain mitoin liikkuvia äänestäjiä. Vaan mitä sanovatt arvon kommentaattorit: Vyöryykö keskusta etelään?

Pidetään tätä toisena keskustelunaiheena kokoomuksen puheenjohtajapohdinnan rinnalla. Seuraavan kerran ajattelin postata ensi lauantaina 14. kesäkuuta, kunhan kokoomuksen puheenjohtaja on valittu. Mutta keskustelupalsta on koko viikon auki. Tervetuloa mukaan kommentoimaan.

23 vastausta artikkeliin "Vyöryykö keskusta etelään?"

Matti Virtanen 09.06.2014 9:11

Pahamaineinen Paula "Jätevesiasetus" Lehtomäki muistetaan vielä hyvin, vaikka hän onkin pitänyt matalaa profiilia viime aikoina. Pelkona on, että ääni Sipilälle onkin itse asiassa suhteellisen vaalitavan vuoksi ääni P. Lehtomäelle!

Jussi Lähde 09.06.2014 9:56

Tervehdys Unski

Keskusta vyöryy etelään ja mikä pahinta samaksi viikonlopuksi kuin myös kokoomus! Politiikan penkkiurheilijan kannalta puoluekokousten päällekkäisyys samana viikonloppuna on kertakaikkisen ajattelematonta. Lahden ja Turun välinen etäisyys tekee paikallaolon tärkeillä hetkillä molemmissa kokouksissa mahdottomaksi. Näin ei olisi käynyt, jos puolueet istuisivat samassa hallituksessa.

Keskustan lisäksi etelään on vyörymässä koko suomalainen politiikka. Uudenmaan vaalipiiristä on tullut suomalaisen politiikan "iso heiluri". Vaalipiiri olisi syytä jakaa kahtia sillä sen koko alkaa hallita suomalaista politiikkaa liiaksi. On jotenkin oireellista, että varsinkin Alexander Stubbia kannattavat kokoomuslaiset kertovat että mies pitää valita siksi, että hän voi parhaiten kerätä Uudenmaan liikkuvat äänet.

Keskustan mahdollisuudet etelässä tulevina vuosina ovat itse asiassa hyvin paljon kiinni juuri kokoomuksen seuraavasta puheenjohtajasta ja tämän valitsemasta poliittisesta linjasta. Keskustalaiset tietysti kiistävät tämän, mutta keskustan poliittista elintilaa määritellään enemmän kokoomuksen Lahden puoluekokouksessa kuin Turussa.

Turussakin olisi mielenkiintoista käydä. Toivottavasti Seppo Kääriäinen ja Paavo Väyrynen mahtuvat saman kurkihirren alle muistelemaan vuoden 1980 puoluekokouksen tunnelmia. Ihan kipinättä kohtaaminen tuskin menee, toivon todella sen toteutuvan.

Keskustaväen on turha haikailla vaötaisan medianäkyvyyden perään. Sellaista puolue on saanut takavuosina maistaa vain kriisien yhteydessä. Nyt Turkuun kokoontuu puolue, jonka suurimmat linjaristiriidat ovat Juha Sipilän päälaen hiuksissa. Tai olivat. Sipilä on näet ajattanut itselleen kesätukan. Enää ei hapsota.

Tommi Anttila 09.06.2014 9:57

Paula Risikosta Kokoomuksen puheenjohtaja. Paula voi yllättää. Kokoomus keräisi "naiskortilla" muhkean äänipotin menettämiään keskiluokkaisia ja keskustalaisia ääniä. Ja jos Risikko vielä olisi ehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä niin panokset olisivat hyvin muhimassa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Arjen asioilla ratkaistaan seuraavat eduskuntavaalit. Sinänsä Kokoomuksella on kolme mitat täyttävää pj. ehdokasta. Mielenkiintoisesta tilanteesta ielii, että Stubb soittelee ja lähettelee tekstiviestejä kiihtyvällä tavalla puoluekokousedustajille.

Heikki A Ollila 09.06.2014 10:12

Myös puoluesihteeristä äänestetään. Istuvalla, teol.yo Timo Laanisella on parikin haastajaa, joiden nimiä en nyt muista, mikä ennustanee lopputulosta.

Uusimaa voi olla vaalipiirinä hiukan arvaamaton, kuten Paavo Väyrynen voi todistaa.

Kuka on muuten viimeisin keskustan kansanedustaja Helsingistä, joka ei ole tuontitavaraa muualta Suomesta vaaleja varten? Taitaa olla Liisa Kulhia, ellei varasijalta Anneli Jäätteenmäen tilalle noussutta Terhi Peltokorpea oteta lukuun. Juha Pentikäinen ei onnistunut aikoinaan, ehkä Mikael?

Sanna Hannuksela 09.06.2014 10:22

Jos kokoomus saa puheenjohtajan puolueen oikeasta laidasta, niin Sipilällä on mielestäni hyvät mahdollisuudet imuroida maltillisten porvareiden ja yrittäjien ääniä Etelä-Suomessa. Lisäksi hän voi vedota vihertäviin, koulutettuihin äänestäjiin, jotka eivät samaistu Vihreiden "pirtanauhan kutojiin". Pragmaattisuudellaan ja rauhallisuudellaan hän varmasti herättää luottamusta niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Yrittäjätaustaa kunnioitetaan yli puoluerajojen.

Mika Lako 09.06.2014 11:21

Paula Lehtomäen kotipaikka taisi siirtyä Sipoon pakkosirkkelissä Helsinkiin?

Veli-Pekka Silvan 09.06.2014 11:42

Kepu on puolueista "likaisin" ja häikäilemättömin. Sipilä asettuu Uudellemaalle ja taas vaalikarja äänestää innokkaasti.

Uudestamaasta on tullut ihmeellinen vaalipiiri, useat läpimenneet eivät ole aitoja uusmaalaisia vaan jostain pellon laidalta tai muualta ja tämä seikka on johtanut siihen ettei kukaan aja oikeasti Uudenmaan etuja.

Uusimaa on lähinnä kukkaro jota käydään kuppaamassa.

Kun tsekkaa pääkaupunkiseudun ulkopuolisia uusmaalaisia kuntia niin monet ovat hätää kärsimässä, enemmän kuin maakuntien kunnat, mutta apua ei tule sillä "etelä on rikas"-väitteellä torpataan Uudenmaan edut ja usein myös Helsingin.

Tilannetta voisi verrata hyvin EU:hun jossa Saksan rooli on vain maksella muiden menoja ja velkoja.

Mutta syytä on uusmaalaisissa äänestäjissäkin kun äänestävät näitä "kaurahattuja" jotka eivät aja alueen etua.

Kepu osaa pelaamisen ja uskon että saa ison potin Uudeltamaalta, mutta Hesassa ei ole juurikaan mahiksia isoon menestykseen.

Marita Salenius 09.06.2014 15:22

Mihinkähän muuhun ilmansuuntaan ylipäätään voisi edes vyöryä. Etelä on Suomen ainoa ilmansuunta. Muita suuntia ei edes tarvitse muistaa, koska eihän siellä ketään asu ; ehkä joku maajussi, mutta ei siitä tarvitse välittää, koska saksalainen meidät kyllä ruokkii ja Lidl toimii välittäjänä.

En nyt ole montaakaan varsinaista keskustalaista nähnyt Perussuomalaisiin tulleen tai sieltä lähteneen, sillä ne, jotka ovat tulleet, ovat pitkälti entisiä SMP-läisiä, jotka ehkä kokivat Keskustan aikanaan lähimmäksi, kun omaa puoluetta ei enää ollut. Nyt nämä tulleet olleitten muassa ovat yksi tärkeä ryhmä Perussuomalaisen puolueen toiminnassa ja sen jatkumossa.

Sehän on ollut jo pitkään nähtävissä tuo Keskustan pyrky kaupunkeihin ja varsinkin niihin etelän sellaisiin. Kuten monesti olen huomioistani kertonut, niin Keskustahan voi aina luottaa siihen peruskannattajan uskollisuuteen. Eikä tämä uskollinen uskalla muualle mennä, vaikka oma puolue selkänsä kääntäisikin - sille maalaiselle, sille maidon tuottajalle ja sillä jätevesiasetuksella lisättynä.

Hyvä todiste tästä aatteeseen uskovien uskollisuudesta on EU-vaali, jossa Rehn ja Väyrynen mielipiteineen mahtuivat samaan ryhmään. Nyt on vanha sanonta muuttunut niin, jotta kun ennen sanottiin, että Kepu pettää aina, niin siihen on tullut lisäys, että nyt pettää myös omansa.

Keskustassa perinteisesti ei ole ollut se ihminen tärkein, vaan hänen taustansa - mistä talosta, mistä suvusta jne. Saattaa olla, että tämä perinne estää sen etelän suuriin kaupunkeihin pääsyn, koska siellä ne taustojen selvittämiset eivät välttämättä olekaan helppoa.

Johannes Hirvaskoski 09.06.2014 17:40

Keskusta vyöryy etelään siinä vaiheessa kun hajautetun yhteiskunnan ymmärretään tarkoittavan aivan muuta kuin aluetukia (Silvan edellä). Poliittisena ideana desentralismi vaatii kuitenkin vielä kirkastamista, sillä se on tarkkaa työtä tehden leimattu muiden puolueiden taholta pelkäksi alueellistamiseksi ja valtionosuuksien kuppaamiseksi.

Kuitenkin keskittävä politiikka on yhtä yksinkertaisesti epäviisasta kuin olisi trendiä tukeva politiikka ajan funktioba. Siis kaasun painaminen noususuhdanteessa ja jarrun painaminen laskusuhdanteessa.

Suomen tulevaisuuden kannalta hajautetun yhteiskunnan strategia saattaa osoittautua Suomen sinisen meren strategiaksi. Biotalouden korostaminen antaa luvan odottaa enemmän tältä linjalta. Työ on käynnissä.

Jussi Lähteen arvio että keskustassa ei ole eri käsityksiä tai siipiä, mitä tulee puolueen linjaan, on väärä. Painotuseroja on kaikissa demokraattisissa puolueissa.

Syntyperäisen vantaalaisen ja Vantaan kaupunginvaltuutetun näkökulmasta; paluu vahvaan desentralismiin on investointien alle kurjistuvan pääkaupunkiseudun etu. Varsinkin se on pääkaupunkiseudun keskiluokan etu.

On siis lupa odottaa keskustan vyöryvän etelään - ennemmin tai myöhemmin.

Veli-Pekka Silvan 09.06.2014 18:22

Mielenkiintoinen päivä Kultarannassa, jossa on puhuttu Natosta hyvin avoimesti, vanhan suomettumis-ajan pöllähdyksiä kuultiin kepulaisilta eli Väyryseltä, Aholta ja Paula Lehtomäeltä.

Tässä voi olla isoja vaaliteemoja:

-Kenen joukoissa seisomme, Venäjän vai lännen?

-Natoon vai minne?

Veikko Ahola 10.06.2014 8:42

Tuskin keskusta etelään vyöryy muuten kuin paikallisesti ja väliaikaisesti, sen verran vahvoja ovat kilpakumppanit. Kiinnostavaa minusta on ollut keskustan kyky nousta ja neutraloida persujen haaste. Tämän seurauksena meillä on nyt kaksi suurta konservatiivipuoluetta ja vielä yksi semikonservatiivinen, joita kannattaa yhteensä lähes 60 prosenttia äänestäjistä.

Jussi Lähde 10.06.2014 11:19

Kiinnostavaa pohdintaa

Perussuomalaisten ja sen edeltäjien SMP:n synnyssä oli pajon yhteistä keskustan ja sen edeltäjän Maalaisliiton kanssa. Perussuomalaiset ovat menestyneet hyvin entisillä esempeeläisillä seuduilla, mutta sen toinen tukijalka on ollut etelän kasvuksekuksissa - ei yksin laitakaupungiella vaan myös keskustaojen kalliimmissa kortteleissa.

Tältä osin perussuomalaiset ovat enemmän kuin keskustan peili. Miten perussuomalaiset siis muuttuvat, jos keskusta vahvistuu perinteisillä kannatusalueillaan?

Kyösti Salovaara 10.06.2014 11:35

Keskusta vyöryy etelään niin kuin kaikki muukin. Kuka siitä hyötyy, on toinen juttu. Lopulta kai kehäkolmosen takainen alue myydään eniten tarjoavalle.

Nyt kun täällä kehäkolmosen sisäpuolella häärätään "metropolikaupunkia", joku innostunut perusteli sitä sanomalla, että ollaan "isänmaan" asialla; isänmaa etu vaatii Helsingin ja lähikuntien paisuttamista. Isänmaa - komeaa!

Täällä ei ehkä olla "aitoja" helsinkiläisiä eikä "uusmaalaisia" vaan "isänmaallisia".

Tässä kehityksessä poliitikoilla on kova paikka - olipa puolue mikä tahansa. Kaikkia kansanedustajia ei kai silti voi valita Töölöstä?

Ainakin eksotiikan vuoksi pari tarvitaan muualtakin.

Miika Kurtakko 10.06.2014 15:01

Jos keskusta mielii vyöryä etelään, sen pitää muuttua aatteellisesti skitsofreeniseksi. Käytännössä se tarkoittaa aika erilaista ohjelmaa ns. "maakuntien Suomelle" kuin mitä ruuhka-Suomessa eli etelän suurissa kaupungeissa voi viedä eteenpäin. Tätähän jo tietyllä tavalla onnistuneesti testattiin eurovaaleissa, joissa Paavo Väyrynen keräsi maakuntien ääniä ja Olli Rehnin kaupunkien. Äänestäjiä ei moinen kaksijakoisuus tuntunut huolettavan, joten oletan että Apollonkadulla jatketaan samalla linjalla.

Eduskuntavaaleissa asia on lisäksi helpommin toteutettavissa, kun Uudenmaan vaalipiirissä tarina ja ehdokkaat voi olla ihan eri kuin Oulun ja Lapin vaalipiireissä. Vaalitulos on kuitenkin aina vaalipiirikohtainen, ja siinä ehdokasasettelu on keskeisessä roolissa. Vaalivoitto tai -tappio etelässä muodostuu täysin liikkuvien äänestäjien pohjalta, koska keskustalla ei ole samanlaista kyläkohtaista puolueorganisaatiota kuin maaseutukunnissa.

Liikkuvissa äänestäjissä voiton tuovat tai vievät monesti toimihenkilönaiset, ja näistä keskustan on saatava ote, jos se mielii suurimmaksi puolueeksi seuraavissa vaaleissa. Jakkupukuisia naisehdokkaita odotellessa...

Veli-Pekka Silvan 11.06.2014 13:02

Kepu lisää panoksia! Alpo Rusi asettuu ehdolla Uudellamaalla ja Sipiläkin rahaa jalasmökkinsä Sipooseen ja asettuneet ehdolle myös Uudellamaalla.

Tulee myös muistaa että Vantaan, Granin ja Espoon ulkopuolella (ruotsinkielisiä alueita lukuun ottamatta) kepulla on hyvä kannatus, esim. Tuusula, Vihti, Lohja jne ovat heille vahvoja kuntia, joten peli tulee olemaan kovaa kun kaksi isoa puoluetta taistelee Uudenmaan äänistä ensi vuonna.

Hanna Ström 12.06.2014 6:19

Minusta keskustapuolue on ollut varsinkin maakunnissa ja pienissä kunnissa jonkinlainen "kuntapuolue", yhteisten asioiden hoitaja, samalla tavalla kuin vaikka Kokoomus on ollut pääosin suuremmissa kaupungeissa.

Tämä kaikki liittyy paikallisten ihmisten käyttäytymiseen vahvasti. Suomen keskustalaisimmassa kunnassa Merijärvellä, Pohjois-Pohjanmaalla on 27 valtuutettua, kaikki keskustalaisia. Mutta: hekin ovat varmasti ja toivottavasti asoista myös eri mieltä.

Omat kokemukseni keskustalaisista ihmisistä ovat pääosin hyviä siksi, että he tuntuisivat olevan kiinnostuneita siitä, että Suomen asiaa voitaisiin hoitaa ilman puoluerajoja, aatteita ja uskontoja - yhdessä.

Itse arvostan keskustalaisten "maaseutua ei voi tuoda" -ajattelua ja lapsia ja nuoria arvostavaa aatemaailmaa.

Monet keskustan ideologiasta ja ajatusmaailmasta ovat hyvinkin vihreitä jopa ajatellen erityisesti energiataloutta, ilmastonmuutosta ja tulevaa kasvua, yrittäjyyden tukemista ja innovaatioiden kehittämistä.

Keskustan vyörylle etelään ei ole mitään estettä. Paitsi ehkä lähinnä samanhenkinen Kokoomus.

Keskusta tarvitsisi ehkä uusia kasvoja. Annika Saarikon tyyppiset, fiksut ja kauniit nuoret naiset ovat selvästi keskustalle eduksi.

Minusta keskustan kannattaisikin satsata heidän nuorisotyönsä hedelmiin ja nostaa sieltä ehdokkaita myös "etelään".

Ja kiitos Perässähiihtäjälle tästäkin aloitetusta pohdinnasta. Olet aivan omaa luokkaasi ajattelijana ja keskustelujen herättäjänä.

Juho Romakkaniemi 13.06.2014 9:14

Aamun Hesarissa julkaistiin uusi puolueiden kannatustutkimus. Tiukkaa ja mielenkiintoista on kilpailu suurimman puolueen asemasta 10kk ennen eduskuntavaaleja! Kolme huomiota asetelmista tutkimuksen perusteella:

1) Räksytys ei toimi. Keskustan kannatus raketoi pilviin kun se keskittyi Sipilän johdolla omaan peliin, yhteistyön tarjoamiseen ja positiivisiin omiin ehdotuksiin. Sitten jotakin tapahtui tammikuussa Sipilän sairausloman aikana: alkoi negatiivinen räksytys kaikesta: euroalueen pitkä taantuma (Suomen velkaantuminen) on Kataisen syytä ja (viennin lasku) Stubbin syytä, hallitus epäonnistui maatalousneuvotteluissa jne, jne. Ei näytä toimivan. Kannattaisikohan lopettaa räksytys ja palata Sipilän voittoreseptiin ykköspaikan saavuttamiseksi? Sitäpaitsi negatiivisuuden ilmapiirin levittäminen pelaa ensisijaisesti perussuomalaisten pussiin.

2) 14,9% Antti Rinteellä on vaikea paikka ja oikeastaan vain huonoja vaihtoehtoja: viedä hallituskausi loppuun ja käytännössä kuitata valtiovarainministerinä valtaosa puheenjohtajakampanjassa kritisoimistaan päätöksistä tai kaataa hallitus mahdottomilla vaatimuksilla minihallitusneuvotteluissa. Jälkimmäisen vaarana demareille ovat ennenaikaisiin vaaleihin lähteminen historiallisen heikolla kannatuksella ja maan jättäminen tuuliajolle tärkeiden päätöste loppuunviemisen pysähtyessä (kehyksen mukainen budjetti, sote, rakennepaketti...) Seuraavat viikot osoittavat laittaako Rinne isänmaan vai puolueen edun etusijalle. Lopulta SDP on saanut kansan luottamuksen aina vain laittamalla ensi isänmaan edun edelle. Kuten Jutta Urpilainen erittäin viisaasti sanoi: "Suomen etu on SDP:n etu".

3) Kokoomuksen uusi nousu kärkipaikalle täydentää kauniisti Jyrki Kataisen historiallisesti poikkeuksellisen menestyksekkään kauden kokoomusjohtajana ja antaa lentävän lähdön huomenna valittavalle uudelle puheenjohtajalle. On normaaliparlamentarismimme ajan ensimmäinen kerta kun suuren puolueen puheenjohtaja antaa puolueen seuraajalleen voittoisana ja gallupkärjessä. Siinä on muuten temppu, jota ei ihan heti toisteta. Tulevaisuuden menestyminen on siis täysin uuden kokoomusjohtajan omissa käsissä.

Unto Hämäläinen 13.06.2014 10:10

Kiitos Hannalle näteistä sanoistasi, joita oli hauska lukea ( vyöryykö keskusta etelään-keskustelu) ja kiitos Juholle kommentistasi, jossa mainuttu aamuinen HS-Gallup löytyy täältä: http://www.hs.fi/kotimaa/Kokoomus+nousi+tasoihin+keskustan+kanssa+/a1402548421515?ref=hs-top4-3

Seuraavan kerran kirjoitan huomenna lauantaina 14.6. iltapäivällä kokoomuksen puheenjohtajavaalin ratkettua. Toivotan kaikille Lahteen ja Turkuun menijöille turvallista matkaa ja hyvää kokousmieltä. Edellisessä postauksessani mainittu Juha Sipilän Sipoon-talo on muuten esitelty tänään Iltalehdessä, komealta näyttää. Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat vetävät kampanjoitaan loppuun asti. Televisiouutisista päätellen Vapaavuori ja Risikko näyttivät edelleen hyvinvoivilta, mutta Stubb vaikutti riutuneelta. Muista syödä Alex!

Unski

Riitta Skoglund 14.06.2014 13:28

Sipilä ei ole vyörynyt, vaan kiiruhtanut hitaasti; ilmeisesti Keskustassa on tehty työtä "tyvestä puuhun" ja se tuottaa tulosta.

Nyt kun Kokoomuksen pj-kilpa on ratkeamassa kahden (minun silmissäni) äärimmäisemmän vaihtoehdon välillä, maltillisen Sipilän Keskustalle avautuu etelässä saumaa aivan uudella tavalla!

Jari J. Marjanen 15.06.2014 13:36

Hanna Ström kirjoittaa edellä: "keskustan ideologiasta ja ajatusmaailmasta ovat hyvinkin vihreitä jopa ajatellen erityisesti energiataloutta, ilmastonmuutosta ja tulevaa kasvua, yrittäjyyden tukemista ja innovaatioiden kehittämistä." Helsinkiläisenä vihreänä toteaisin kyllä Keskustan vihreän olevan homeenkelmeätä. Kuvaava on bloginpitäjän linkittämä pj. Sipilän haastattelun kohta "... maalaisliiton puhheenhoitajalle.." - tämäkin riittää todistamaan Keskustan olevan yhä agraaripuolue, ei oikea poliittiseen keskustaan kuuluva puolue. Kieltämättä on kummaa, että Keskusta porskuttelee yhä vahvana, mutta onhan sillä esim. yli satavuotiaita jäseniä ainakin rekisterissään (Vihreän liiton jäsenrekisteri muuten nollautuu joka vuoden alussa, joten puolueeni ilmoittamat jäsenluvut ovat oikeita ja totuudenmukaisia!).

Keskustan homeenvihreydestä todistavat yhä monet vesistömme, joihin maanviljelijät päästivät vuosikymmeniä lannoitteita Kemiran tukemina; epäonnistuneita vesistöjen säännöstelyjä on onneksi uusitun vesilain ja siihen perustuvan lupakäytännön myötä saatu korjatuksi muitakin kuin rantapeltojen viljelijöitä suosiviksi.

Rohkenen väittää, ettei Keskusta pysty koskaan valtaamaan etelän suuria kaupunkeja, vaikka se esim. Helsinkiin on vuosikymmeniä yrittänyt tunkeutua. Toki on myönnettävä Keskustan puoluekoneiston alueellinen kattavuus ja toimivuus.

Tuomo Permikangas 15.06.2014 17:08

Keskustalla on nyt momentuminsa Stubbin valinnan jälkeen päästä eteenpäin Uudellamaalla ja Helsingissä. Ensinnä täytyy kuitenkin luopua nykyisestä tavasta tehdä polittikkaa näissä etelän keskuksissa. Keskustan nykyiset edustajat esim. Helsingin kaupunginvaltuustossa ovat tällä hetkellä osa punavihreää viiteryhmää ja varsin vasemmistohenkisiä toimissaan. Siinä viiteryhmässä on turha olla. Sieltä ei siirry ääni Keskustalle. Mahdollinen kannatuskasvu tulee kilpailusta Kokoomuksen kanssa samoista äänestäjistä. Keskustan politiikan pitää silloin olla Helsingissä talouden järkiperäistä kuntoonlaittoa Sipilän tyyliin, taloudellista toimeliaisuutta lisäävien päätösten tukemista esim. liikenneratkaisuissa, opetustoiminnan osalta selkeää eroamista vihervasemmistolaisesta linjasta, tukea kaupungin kasvun tukemiseen kaupunkisuunnittelun ja kaavoituksen päätöksissä esim. Kivinokan osalta, kaupungin hallintokulttuurin pöhöttyneisyyden purkamisen edistämistä ja muita vastaavia konkreettisia sipilämäisien tavoitteiden tukemista. Lisäksi täytyy löytää jatkossa uskottavat yksityisellä sektorilla johtamisessa ja asiantuntemuksessa kannuksensa ansainneet ehdokkaat. Ehdokasprofiili pitää merkittävällä nostaa. Keskeisiä teemoja tulisi olla järkiperäinen konservatismi, markkinavoimien kumppani ja tehottoman hallinnon uudistaja. Näillä asioilla luodaan vaihtoehtoa Stubb/Männistö/Grahn Kokoomuksen yltiö arvoliberalismille, yliampuvalle markkinaliberalismille ja höttöiselle pointti fantastisuudelle. Olemalla maanläheinen, pysyviin arvoihin luottava ja positiivinen maanläheinen uudistaja, Keskusta voisi puhutella melkoista joukkoa Kokoomuksen nykyistä peruskannattajakuntaa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueilla, joka tuntee vierautta Kokoomukseen nykyiseen suuntautuneisuuteen.

Jari J. Marjanen 17.06.2014 9:47

Keskustapuolueen väittäminen "positiiviseksi uudistajaksi" joutuu outoon valoon Oulun keskustalaisen valtuutetun Ojalehdon toiminnassa: http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/sanginjoen-ulkometsaa-ei-suojella-ojalehdon-painostus-ratkaisi/667494/ Muut puolueet ottavat tästä varmaan kaiken irti. (Ei, en ole oululainen, enkä ole tarpeeksi perehtynyt itse Sanginjoen asiaan, mutta Ojalehto sai kyllä mainetta, joskaan ei välttämättä kunniaa.)

Taina Hämäläinen 22.06.2014 14:11

Alkukesä on näin keskustalaiselle aina niin kiireistä aikaa, ettei juuri ehdi lehtiäkään lukea, saati sitten osallistua mihinkään keskusteluihin. Nyt kun juhannuskin on jo loppupuolella, eikä ole juuri muuta, kuin pelko kasvuston tuhoutumisesta hallaöiden vuoksi, on hieman aikaa paneutua näihin keskusteluihin.

Kyllä jotenkin tuntui jälleen kerran tosi pahalta joidenkin kepuvihaajien mielipiteet. Kepuko muka likaisin ja häikäilemättömin räksyttäjien puolue? Olen tarkkaan tutustunut eri puolueiden, niin uusien kuin ns. vanhojenkin puolueiden historiaan ja kyllä sieltä löytyy vikoja joka puolueista. Jostakin syystä vain keskustan ja keskustalaisten pahansuopaan nimittelyyn keskittyneert todelliset räksyttäjät saavat jatkuvasti mielipiteensä julkisuuteen.

Turun puoluekokous oli jälleen mahtava tilaisuus. Täytyy todeta, että lippumarssien ja lippulaulujen aikana kylmät väreet kulkivat selkäpiissä. Todella upea kokemus, jälleen kerran...

Lähes kolmentuhannen ihmisen joukossa oli käsin kosketeltavissa iloinen ja lämmin yhteenkuuluvaisuuden tunnelma. Sitä tunnelmaa ylläpitivät niin espoolaiset, vantaalaiset, helsinkiläiset, kuin kaukaisen Lapinkin edustajat. Satojen nuorten esiintyminen taas toi uskoa jatkuvuuteen.

Keskustassakin on eri lailla ajattelevia ja se hyväksytään normaaliin demokratiaan kuuluvana. Puoluesihteeri ja varapuheenjohtaja kisassa uusien ehdokkaiden saamat äänet olivat pieni näpäytys jo vallassa oleville.

Keskustan mielestä tulee toimia siten, ettei enää koskaan tulisi sotaa. Paras tae rauhalle on vakaa ja yhtenäinen yhteiskunta eli yhteiskunta, joka pitää heikommistakin huolta. Lisäksi hyvät ja luottamukselliset naapuruussuhteet Venäjän kanssa takaavat rauhaa.

Keskusta on myös ympäristöpuolue, jopa enemmän, kuin vihreät, jotka ovat tyystin unohtaneet alkuperäisen ympäristöstä huolehtimisen ideologiansa. Toisin kuin kokoomus, keskusta kannattaa desentralisaatiota. Keskustalle on tärkeää elintarvikkeiden ja enerian omavaraisuus, jolloin myös työ ja tuotot jäävät hyödyntämään Suomea.

Näiden perusteluiden jälkeen näyttääkin erittäin todennäköiseltä keskustan vyöryminen etelään, koska uskon ja tiedän, että sielläkin asuu ja elää järkeviä ja koko Suomen ja sen asukkaiden parasta toivovia ihmisiä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 2. 2

  Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

 5. 5

  30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

 6. 6

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 8. 8

  Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä

 9. 9

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 10. 10

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

 8. 8

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 9. 9

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 10. 10

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 6. 6

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 7. 7

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 8. 8

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 9. 9

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 10. 10

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Almalle kulttuurin tulevaisuus -palkinto Vuosisadan kulttuurigaalassa, Sinuhe egyptiläinen on vuosisadan kirja
 3. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
 4. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
 5. Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus
 6. Tenniksen nelinpelin ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla ottelun Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
 7. Ruotsalaisen remonttiohjelman juontaja huoritteli kollegoitaan – kanavajohtajat lensivät selvittämään skandaalia Cannesin tv-messuilta
 8. Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa
 9. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
 10. Kaksi Kärppien pelaajaa loukkaantui IFK-taklauksista murskavoitossa – menivätkö erotuomareiden ratkaisut oikein?
 11. Kivestensä naulaamisesta tunnettu venäläinen performanssitaiteilija sytytti Ranskassa pankin palamaan – joutui psykiatriseen tarkkailuun
 12. Näytä lisää