Perässähiihtäjä

Mitä minineuvotteluissa pitäisi tehdä?

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kävi äsken tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheilla Kultarannassa ja pyysi hallituksensa puolesta eroa tehtävistään. Niinistö hyväksyi eronpyynnön ja pyysi Kataisen hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä toistaiseksi. Tänään alkaa uuden hallituksen muodostaminen.

'

Iltapäivällä prosessi jatkuu eduskunnassa, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo kutsuu ryhmien puheenjohtajat koolle. Todennäköisesti prosessin seurauksena kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb saa vaativan tehtävän. Hänen pitää muodostaa uusi hallitus vanhalle pohjalle.

Tarkoitus on käydä minihallitusneuvottelut loppuun ennen juhannusta. Jos kaikki menee käsikirjoituksen mukaan, uusi hallitus nimitetään ensi viikon alussa. Sen jälkeen hallitus vie ohjelmansa vielä eduskunnan äänestykseen, jossa mitataan, onko uudella hallituksella eduskunnan enemmistön luottamus.

Jos on, silloin maassa on uusi enemmistöhallitus ja uudella pääministerillä olisi mandaatti lähteä EU:n huippukokoukseen, joka pidetään kuun lopulla Brysselissä. Siellä todennäköisesti sovitaan unionin johtotehtävien jaosta: Kenestä tulee komission puheenjohtaja? Kenestä tulee unonin "presidentti"? jne. Valtaa on Euroopassa paljon jaossa.

Minihallitusneuvottelujen lisäksi myös ministereitä vaihtuu. Jos Stubbista tulee pääministeri, hänen tilalleen Eurooppa-ministeriksi pitää löytää uusi jäsen hallitukseen. Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen siirtyy Euroopan parlamenttiin, joten hänelle pitää valita seuraaja. Eli kokoomus valitsee kaksi ministeriä, jotka todennäköisesti ovat kansanedustajia.

Yksi kiinnostava kysymys on se, lähtevätkö vihreät Stubbin hallitukseen vai ei. Hallituksen valtapuolueet aikovat ilmeisesti viedä syksyllä läpi Fennovoiman ja Teollisuuden voimalaluvat, ja jos näin käy, vihreät ministerit joutuvat eroamaan hallituksesta.  Jos vihreät lähtevät, hallituksella on äärimmäisen niukka vain parin äänen enemmistö eduskunnassa. Sen tie muuttuisi entistäkin vaikeammaksi.

Mitä vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö mahtaa juuri nyt miettiä? Hänellä on nyt uransa vaikein ratkaisu edessä.

Mutta mitä sanovat arvoisat kommentaattorit? Otetaan minihallitusneuvottelut tämän alkuviikon keskustelunaiheeksi.  Siksi päivän hyvä kysymys kuuluu: Mitä minihallitusneuvotteluissa pitäisi tehdä?

JK1. Erittäin paljon kiitoksia arvoisille kommentaattoreille kokoomuksen ja keskustan puoluekokousten ruotimisesta. Päähuomion sai puheenjohtajansa vaihtanut kokoomus, mutta onneksi keskustan puoluekokous sai sekin kommentaattorimme liikkeelle.

12 vastausta artikkeliin "Mitä minineuvotteluissa pitäisi tehdä?"

P.O.Pitkänen 16.06.2014 11:58

Seuraa kylmää kyytiä pienituloisille eläkeläisille, työttömille ja sosiaalisen tuen varassa eläville. Niitä ei huomioida. Tulee mieleen 90-luku jolloin omaisuuksia meni uusjakoon. Tähtääkö Kokoomus tähän purkamalla asuntolainojen verovähennysoikeutta ja nostamalla kaikkia asumiseen vaikuttavia maksuja. Meitä on vielä eläkkeellä olevia jotka maksavat asuntoaan. Kuinka kauan pystymme sitä tekemään, joudummeko myymään asuntomme halvalla jos hinnat laskevat.

Juhani Heinula 16.06.2014 12:02

Mitään uusia poliittisesti isoja asioita ei voi ottaa mm. aikataulusyistä agendalle, ja pääasia on tietysti vahvistaa jo tehtyjen rakenneuudistusten loppuunvienti ja ydinvoimapäätösten jatko. Metropolihallinnosta en oululaisena paljon ymmärrä, joten jätän sen kommentoinnin asiaan perehtyneille. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän kosmetiikkaa. Todennäköisesti kosmetiikkaa joudutaan kuitenkin harjoittamaan, jotta uusi kärkikaksikko voi näyttää vahdinvaihdon todella tapahtuneen. Eli hieman rahojen siirtelyä raamien puitteissa ja that's it. Teoriassa olisi tietysti hyvä alkaa valmistautua tulevan eduskuntakauden uudistuksiin, mutta se voi olla mahdotonta, koska nykyinen hallituskokoonpano ei tule jatkamaan. Uskon, että Kokoomus ja SDP pääsevät hyvinkin yhteisymmärrykseen, mutta Vihreiden lähtö hallituksesta on lähellä. Veikkaukseni on, että lähtevät, jos Fennovoiman voimala saa jo nyt lupauksen uudistetusta luvasta. Ellei näin tapahdu, niin Vihreiden puheet ja teot joutuvat erikoiseen valoon.

Erkki Mikols 16.06.2014 12:17

Ainakin pitäisi perua maaliskuisessa kehysriihessä tehty päätös siitä, että Malmin lentokenttä suljetaan ja valtio siirtää Rajavartioston helikopterit sieltä Helsinki-Vantaalle. Tällä päätöksellä ei ollut mitään vaikutusta tai merkitystä valtiontalouden tasapainolle tai kestävyysvajeelle. Se ei myöskään vaikuta pääkaupunkiseudun tonttitarjontaan tai asumisen hintaan. Mutta se heikentää Suomen ja Helsingin kilpailukykyä yrityksistä, kun liikenneyhteydet tänne huononevat ja se heikentää Suomen mainetta, kun se tuhoaa kohteen, joka on listattu yhdeksi maailman uhanalaisimmista kulttuurimonumenteista. Ja vesittää valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ja siellä olevan vaatimuksen tai toivomuksen, että Museoviraston listaamat ja valtioneuvoston vahvistamat RKY-kohteet pitäisi kaavoituksen yhteydessä suojella ja säilyttää.

Pekka Lehtonen 16.06.2014 12:35

Nyt on Stubbin paikka.

Stubb voi vedättää demareita aika tavalla uhkaamalla uusilla vaaleilla. Uusiin vaaleihin demarit eivät uskalla lähteä, voisi tulla, Rinteelle, heti alkuun lunta tupaan oikein reilusti, vuoden ajasta huolimatta. Stubb taas uusia vaaleja voisi toivoakin, hänellä on nyt positiivinen julkisuus puolellaan. Tämän jälkeen Stubb saisi rauhassa olla ja johtaa puolettaan mutta ennen kaikkea Suomea seuraavat neljä vuotta. Sitten onkin pressavaalit ja/tai EU-vaalit. Uutta kivaa tiedossa.

Veli-Pekka Silvan 16.06.2014 12:59

Tulisi pitää raamit, mutta vahvasti epäilen että vaalit ovat liian lähellä, joten ainakin jotain perhetuki-"leikkauksia" perutaan, ne ovat muutekin pieniä, mutta kuohuttavia ja kun tuntuu siltä että Suomessa ei ole muita ryhmiä kuin lapsiperheet joista välitetään, niin se on siinä!

Demareita hyvitetään pienellä lisäyksellä "elvytyspakettiin". Iso kiista voi nousta Krista Kiurun ajamasta "pakko-opetuslaista" jossa mm pakollinen 10 luokka olisi tulossa niille jotka eivät saa jatko-opintopaikkaa, kunnille tästä seuraa huikea lasku!

Luulen että Petteri Orpo ottaa Stubbin paikan EU-ministerinä, Virkkusen paikan voi ottaa joku Stubbin naistukijoista.

Vihreillä on nyt populistisen iskun paikka ja nostaa omien joukossa profiilia ja lähteä hallituksesta jos noita ydinvoimaloita aletaan runttaamaan.

Hallitusta tuskin kaadetaan, SDP:llä on heikko kannatus ja Kokoomuksella tähtäimessä nuo EU-huippuvirat. Ja kun hallituskautta on vain n 10 kk:ta jäljellä niin riskejä ei haluta ottaa.

Syksyn budjettineuvotteluista tulee varmasti vaikeat, irtiottoja haluavat kaikki, KD:n pitää nostaa profiilia.

Kokoomus on nyt aallonharjalla (ja Stubb mega-giga-suosittu niin kansan ja median keskuudessa), ja se taistelee ensi vuonna kepun kanssa siitä kumpi saa pääministerin paikan.

Hannu Salmi 16.06.2014 14:29

Ydinvoimakysymyksessä paineet ovat Kokoomuksella.

Jos lupaa EI myönnetä,

niin se on niin suuri arvovaltatappio,

että Kokoomuksen - ja A.Y.Rinteen johtamien demareiden -

olisi syytä suoraselkäisesti lähteä hallituksesta.

Heti.

Pohdinnasta unohtuu,

että myös rkp:ssä, kristillisissä, demareissa ja kokoomuksessakin on

kansanedustajia,

jotka vastustavat ydinvoimaa ja sen lisärakentamista eritysiesti venäläisellä pääomalla.

Eduskunta viimekädessä päättää hallituksen luottamuksesta -

myös tässä asiassa.

Miika Kurtakko 16.06.2014 14:38

Ykkösasiana on tietenkin kansantalouden saattaminen nousu-uralle. Yksityinen talous on romahtanut ja julkinen talous kasvanut vähän; nyt pitäisi kääntää tämä niin, että yksityinen talous lähtisi roimaan nousuun ja julkista supistettaisiin vähän. Ongelma vain on, ettei Kataisen hallituksella ollut yksityisen talouden kasvuun kunnon reseptiä, vaikka valtion vajetta onkin tilkitty noin viiden miljardin edestä. Osa näistä "sopeutustoimista" on ikävä kyllä ollut taloudelliselle toiminnalle vahingollisia, esimerkkinä vaikkapa kampaamoalan ALV:n korotus, joka ajoi tuhansia parturi-kampaamoja konkursseihin.

Kataisen konsepteilla ei kasvua saada aikaiseksi, ja tätä ainakin Antti Rinteen ja SDP:n pitää kovasti yrittää. Lopputulema lienee parisataa miljoonaa lisää rahaa kasvupakettiin, josta voi sitten antaa ylpeänä lausuntoja "linjanmuutoksesta" (vrt. Urpilainen & vakuudet ja "EU-tukipolitiikan linja muuttui"). Stubb voi puolestaan ilmoittaa, että kehyksestä pidetään kiinni, jolloin sektoriministerit ja/tai muut puheenjohtajat saavat tapella keskenään jonkinlaisen mutta marginaalisen uusiojaon budjettiin.

Toimenpiteet pitäisi keskittää kahteen sektoriin: 1. kasvuyritysten toimintaedellytysten ja erityisesti rahoituksen parantamiseen ja 2. palveluyritysten edellytysten ja erityisesti niiden kannattavuuden parantamiseen. Edelliseen auttaisi mm. Juha Sipilän markkinoima kasvurahasto tai vastaava, jälkimmäiseen taas palvelualan arvonlisäverotuksen alentaminen ja muista veronkorotuksista pidättäytyminen. Molempiin saataisiin rahaa myymällä Fortumin ja Nesteen osakkeita, ja myynti kannattaisi nyt, kun osakkeilla vielä on arvoa. Lisäksi olisi syytä osoittaa todennäköisen "työllisyyspaketin" rahat infrastruktuurin parantamiseen: (rauta)teiden korjauksiin ja tietoliikenneyhteyksien parantamiseen. Ja inhimillisyyden nimissä homekoulut pitäisi korjata.

Suhteita Venäjään olisi syytä parantaa - vaikkakaan en jaksa uskoa tähän Stubbin johdolla, pikemminkin saattaa käydä päinvastoin - sillä Venäjän-kauppamme on romahtanut. Syy ei ole pelkästään meissä, mutta korjaavia toimenpiteitä on syytä tehdä jo pelkästään taloudellisista syistä. Samoin vienti Kiinaan ja muihin Aasian maihin vaatii lisäpanostuksia sekä vientiluottojen että valtiollisten suhteiden tasolla.

Näistä Kataisen aikana aloitetuista ikuisuusprojekteista eli kunta- ja sote-uudistuksesta en usko tulevan oikeastaan yhtään mitään myöskään Stubbin kauden aikana. Metropolilainsäädäntötyön aloittaminen olisi paikallaan, mutta espoolaisena nurkkapatrioottina Stubb tullee jarruttamaan sitä parhaan kykynsä mukaan.

Jouni Pulli 16.06.2014 16:42

Minineuvotteluissa pitäisi huolehtia maamme edusta. Tällä hetkellä se mielestäni tarkoittaa, että jo sovituista tavoitteista pidetään kiinni eli pidetään kiinni siitä, että neuvotteluista tulee MINIneuvottelut. Tällä hetkellä ja hyvin nopeasti Suomi tuskin pystyy parempaan.

Jatkon kannalta on tärkeää, että uudistushankkeet, joihin on panostettu hirveästi aikaa ja resursseja eli SOTE, kuntauudistus ja julkisten hankintojen uudistus toteutetaan mahdollisimman ripeästi, jotta Suomi voi aikuisten oikeastikin päästä kasvu-uralle kilpailukykyisesti sekä kestävästi.

Kilpailukykymme, kasvumme ja turvallisuutemme kannalta on myös aika ymmärtää, että olemme yhä kiinteämmin osa globaaleja vaikutus- ja vaikuttamisvirtoja ja meille tärkeää on optimoida asemointimme näissä tiloissa siinä määrin kuin se on meille mahdollista pienenä ja toivon mukaan ripeänä toimijana.

Yritys- ja sijoitustoiminnan osalta toivon, että tuleva hallitus pystyy panostamaan erityisesti logistiikan infrastruktuuriin, cleantechiin, digitalisointiin, kyberiin ja arktiseen osaamiseemme.

Koska seuraavat eduskuntavaalit ovat jo lähellä, lienee turha toive kuvitella, että minineuvotteluissa ei harjoitettaisi jo nyt seuraaviin vaaleihin kohdistuvaa taktikointia, kuitenkin toivoisin, että kansakuntamme näin vaikeassa tilanteessa löytyisi joukosta myös riittävästi niitä, joka arvioisivat maamme edun henkilökohtaisen ja puoluepoliittisen edun edelle. Olemme turvallisuuspoliittisesti kovin vaikeassa tilanteessa eikä tämä tilanne helpotu ainakaan sillä, että ajamme maamme sisäpoliittiseen kriisiin.

Jussi Lähde 16.06.2014 18:25

Minihallitusneuvotteluissa on jo nyt syytä sopia miten jaetaan ministerivastuut vihreiden lähteissä hallistuksesta. SDP:n Antti Rinne on nostanut ydinvoimarakentamisen työllistävän vaikutuksen väkevästi agendalle ja kokoomuksessa varsinkin Vapaavuori rakentaa päätöksellä myös omaa uraansa. Vihreät lähtevät hallituksesta, Ville Niinistön kannalta kaikkein hankalinta olisi se, että puolue päättäisi jäädä hallitukseen mutta ministeri Haavisto ilmoittaisi, ettei voi jatkaa hallitusryhmässä. Tilanne olisi sietämätön.

Marita Salenius 17.06.2014 11:29

Kunhan nyt edes tekisivät jotakin tälle kuntauudistus-Sote häslingille. Jos metropolialueelle tarvitaan vain järjellien Sote, eikä kuntaliitoksia - kuten Stubb ilmaisi - niin miksi tänne meillekin sitten ei riittäisi pelkkä Sote. Maakunnissa ongelmia tulee tästä kunta/maakuntarajojen ylittämisen vaikeudesta, kun vedetään uusia linjoja.

On seututerveyskeskusjärjestelmää tuohon suuntaan, on koulutuskuntayhtymää toiseen suuntaan, on työssäkäyntialuetta sinne ja tänne. Siis mihin oikeasti vedetään uuskuntien rajat. Monella on varmasti sama tunne, kuin aikoinaan Intian niemimaalla, kun britit rajoja veteli.

Fennovoima-asiakin olisi jo aika saada päätökseen ja ottaa riski, että Vihreät lähtee, kuten pitäisikin, jos haluavat olla oikea asiapuolue.

Talous on niin pielessä, että Sipilänkään kukkaro ei sitä pelasta. Työttömyys kasvaa ja kun ostovoimaisin keskiluokka - ne akateemiset - tipahtaa päivärahalle, niin siinä jää Kreikkakin toiseksi.

Koulumaailmakin on rappion tiellä. Lyhyisiinkin sijaisuuksiin on hakemassa suuri joukko täysin päteviä ja arvalla valitaan - loputko sitten taas odottavat seuraavaa arvontaa! Uskomatonta. Entä tekniikan maailma, josta kuuluu, että diblomityön tekeminen on todellinen haaste paikkojen vähyydestä johtuen. En voi käsittää, mihin se kaikki hyvinvointi on hassaantunut.

Totisesti toivon, että Stubbi jättää twiittailemiset nyt vähemmällä - oikeastaan kokonaan pois - ja katsoo tänne kansalaisten keskuuteen ja myös näkee meidät. Eipä käy kateeksi poikia. Nyt on hallituksella mahdollisuus menettää loputkin ja varsinkin, jos nyt jo ryhtyvät vaalipeliä käymään.

Riitta Skoglund 17.06.2014 12:02

Pienyrittäjien ja erityisesti yksinään yrittäjien asemaa pitäisi kaikin tavoin helpottaa. Pienimuotoinen yritystoiminta oman liikeidean ympärillä on monille lähes ainoa vaihtoehto toimeentuloon, ja heitä on it-, graafisella- ja mainosalalla, käden taitojen harjoittajissa, kampaajissa ym. Mitään mahdollisuutta ei ole kasvuun eikä työllistämiseen, mutta itsensä ja perheensä voi elättää, ja se ei ole vähän yksittäisen ihmisen näkökulmasta.

Minihallitusneuvotteluissa tämä asia tuskin on agendalla, mutta mainitsen esimerkkinä marjankin maasta ottamisena vaikeassa taloustilanteessa. Isoihin kansainvälisiin rakenteisiin ei yksittäinen ministeri, hallitus tai valtio voi vaikuttaa. Stubb kohtaa saman kuin Rinne: kampanjapuheet ovat jotain aivan muuta kuin vastuun kantaminen päätöksenteossa, jossa pieneenkin päätökseen saattaa liittyä raskas tai pitkä laahus. Esimerkiksi tällä palstalla mainitut kampaajayrittäjät.

Unto Hämäläinen 19.06.2014 16:16

Hyvät blogin lukijat

Kirjoitan tätä torstaina, juhannusaaton aattona, Sanomatalossa. Olen koko päivän odotellut, että Säätytalolta kuuluisi jotakin sellaista uutista, josta voisi postata, mutta eipä ole kuulunut. Onkin todennäköistä, että minihallitusneuvotteluja jatketaan juhannuksena ja lopullinen paketti - jos sellainen ylipäänsä tulee - valmistuu vasta maanantaihin, jolloin puolueiden päättävät elimet kokoontuvat.

Ei auta muuta kuin odottaa, jotta pääsisi arvioimaan, mitä on saatu aikaiseksi. Jos ei valmista tule, postaan seuraavan kerran maanantaina.

Hyvää Juhannusta

Unski

Jk. Päivän lehtipinossa ilahdutti Talouselämässä julkaistu Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Pekka Ottavaisen haastattelu. Hän kertoi, että Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala maksaisi 7 miljardia euroa - siis huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin on puhuttu. Ennen laskettiin hinnaksi 4-6 miljardia.

"Energia-alalla on totuttu siihen, että tuotto syntyy vain investoimalla. Ydinvoimalakin tuottaa valmistuessaan sähköä seuraavat 60 vuotta", Ottavainen ennusti.

Ottavaisen mainitsemat luvut ovat todella haastavia, jos niitä vertaa toisiinsa. Seitsemän miljardin investointi ja kuusikymmentä vuotta, sehän tarkoittaa, että Pyhäjoelle suunnitellun voimalan pitäisi tuottaa voittoa sata miljoonaa euroa ja rapiat vuodessa, jotta investointi tuottaisi itsensä takaisin kuudessakymmenessä vuodessa. En tiedä, mitä yksittäinen ydinvoimala kehrää voittoa, mutta yli sadan miljoonan euron tuottotavoite on todella kova ja kyllä sekin täytyy sanoa, että kuusikymmentä vuotta on pitkä toiminta-aika ydinvoimalalle.

Talouselmän haastattelu oli kuitenkin tärkeää informaatiota juuri nyt, kun hallitusneuvotteluissa pohditaan, miten hallitus mahtaa suhtautua Fennovoiman uuteen hakemukseen voimalan perustamisesta. Uskovatko ministerit näitä Ottavaisen ja kumppanien vakuutteluja vai eivät? Siinäpä onkin miettimistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 4. 4

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 5. 5

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 6. 6

  Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

 7. 7

  Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

 8. 8

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 9. 9

  Yli 41 miljoonan Eurojackpot-voitto Suomeen – jo kolmas päävoitto tänä vuonna

 10. 10

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 3. 3

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 4. 4

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 5. 5

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 6. 6

  Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

 7. 7

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 8. 8

  20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

  Tilaajille
 9. 9

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 10. 10

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 7. 7

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 8. 8

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 9. 9

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää