Perässähiihtäjä

Uhkaako perussuomalaisia joukkopako?

Uhkaako perussuomalaisia joukkopako? Äsken tuli Aamulehden uutinen, jonka mukaan perussuomalaisten tamperlainen kansanedustaja Laila Koskela loikkaa Suomen keskustaan. Koskela on uutisen mukaan eronnut perussuomalaisista eilen maanantaina ja tänään liittyy keskustan eduskuntaryhmään. Opposition sisällä voimasuhteet ovat nyt lähes tasan ja sillä on jo merkitystä.

Kun vaalikaudelle lähdettiin keväällä 2011, perussuomalaisilla oli 39 edustajaa ja keskustalla vain 35 edustajaa. Molemmat puolueet jäivät oppositioon, tosin eri syistä. Vaalivoittaja perussuomalaiset eivät halunneet lähteä sellaiseen hallitukseen, joka osallistuisi euroalueen sisäisiin tukiin. Keskusta halusi jäädä oppositioon, koska se oli kärsinyt jättitappion, 16 paikkaa.

Puolueet ovat nyt kilpailleet oppositiossa 3,5 vuotta. On aika laskea kilpailun välidsaldo, sillä  seuraaviin vaaleihin on aikaa vajaat puoli vuotta. Viimeisen mielipidemittauksen mukaan Suomen keskustan kannatus on 25 prosenttia ja perussuomalaisten kannatus 15 prosenttia. Eroa on siis kymmenen prosenttiyksikköä.

Opposition sisällä näkyy vanha tuttu keinulauta- ilmiö. Jos on kaksi suunnilleen tasavahvaa oppositiopuoluetta, joista toisen kannatus lähtee nousuun, toinen menettää. Nyt keinulauta nostaa keskustaa ja pudottaa perussuomalaisia.

 Ero on niin suuri, että perussuomalaisten edustajajoukossa on syntynyt hermostuneisuutta. Miten minun käy vaaleissa, raksuttaa monen edustajan päässä.

Siihen epävarmuuden tunteeseen keskustalla on tarjota lääkettä. Tule meille. En olisi yllättynyt, vaikka perussuomalaisten eduskuntaryhmää uhkaisi joukkopako.

 Laila Koskelan loikan jälkeen perussuomalaisilla on enää 37 edustajanpaikkaa, sillä James Hirvisaari erotettiin ryhmästä vuosi sitten ja hän on muodostanut oman ryhmänsä eduskunnassa. Keskustan ryhmän koko kasvoi 36 edustajapaikkaan. Vielä pari loikkaa perussuomalaisista, niin Juha Sipilä voi paukutella henkseleitään suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajana myös eduskunnassa.

Mitä sanovat blogin kommentaattorit? Onko ylipäänsä sopivaa, että edustaja loikkaaa kesken eduskuntakauden? Onko tarjolla lisää dramaattisia siirtoja opposition sisällä? Miten Timo Soinin nyt käy?  Päivän hyvä kysymys kuuluu: Uhkaako perussuomalaisia joukkopako?

Seuraavan kerran postaan lähipäivinä.

JK. Jos satutte liikkumaan Sanomatalon nurkilla ensi torstaina 6. marraskuuta, niin poiketkaa talon kirjakauppaan KULMAAN. Esiinnyn siellä kello 16.30 ja esittelen mm. uutta kirjaamme ETUSIVUN UUTISIA. Tervetuloa!

Päivän siteeraus: ( STT:n uutinen 4.11.2014)

Kansanedustajien paikkojen jako vaalipiirien kesken ensi kevään eduskuntavaaleissa on selvillä. Jako perustuu lokakuun viimeisen päivän väkilukuihin.

Helsingin vaalipiiristä valitaan 22 kansanedustajaa eli yksi neljän vuoden takaista enemmän. Lisäpaikan saa myös Pirkanmaa, josta valtaan 19 kansanedustajaa ja uusi Savo-Karjala, josta valitaan 16 kansanedustajaa eli yksi enemmän kuin Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta viimeksi yhteensä.

Yhden paikan menettävät Satakunta, josta valitaan 8 kansanedustajaa, ja uusi Kaakkois-Suomi, josta valitaan 17 kansanedustajaa eli yksi vähemmän kuin Etelä-Savon ja Kymen vaalipiireistä yhteensä aiemmin, sekä Vaasa, josta valitaan nyt 16 kansanedustajaa

Uudeltamaalta valitaan edelleen 35 kansanedustajaa, Varsinais-Suomesta 17, Hämeestä 14, Keski-Suomesta 10, Oulusta 18 ja Lapista 7 sekä Ahvenanmaalta yksi.

23 vastausta artikkeliin "Uhkaako perussuomalaisia joukkopako?"

Reijo Kallinen 04.11.2014 13:41

Koskelan ero ei yllättänyt. Hän oli poliittisesti täysin kokematon mennessään persujen ehdokkaaksi viime ek- vaaleissa. Tamperelaisen Koukkuniemen vanhainkodin ongelmat kantoivat hänet eduskuntaan ja Tampereen valtuustoon.

Hänet eroitettiin puolueyhdistykstä kun muut persut epäilivät Koskelan kielineet kaupungilta saatujen ryhmärahojen epäilystä väärinkäytöstä. Rahoja käytettiin hänen mukansa ns. tunnelin vastaisen lehtimainoksen kustantamiseenn.

On syytä epäillä, että hän ei jää viimeiseksi.

Niissä vaalipiireissä joissa viimeisenä sisään tulleen paikka on uhattuna 'persun persuksissa polttaa ja päässä pyörii tappion mahdollisuus.

Miika Kurtakko 04.11.2014 13:49

Sanalla "loikkaus" on politiikassa paha kaiku. Ja ainakin osin syystä: harva edustaja nousee pelkästään omilla äänillään eduskuntaan. Kansanedustaja on tai ainakin hänen pitäisi olla jonkin sortin kiitollisuudenvelassa omalle puolueelleen ja piirilleen; myös äänestäjät olettavat edustajan toimivan puolueensa ryhmässä koko vaalikauden. Eli kevyt petoksen tuoksu leijuu ilmassa.

Toisaalta jos edustajan näkemys, ajatukset ja omatunto ovat täysin eri linjoilla muun ryhmän ja/tai puolueen kanssa, niin ryhmän vaihtaminen on inhimillisesti ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Tässä nimenomaisessa tapauksessa uskoisin kylläkin loikan olevan opportunistista sorttia. Kepuvankkureiden kyytiin on nyt hyvä mennä, jos mielipidetiedusteluihin on uskomista.

En usko perussuomalaisten hajaantuvan ainakaan alle 30 edustajan ryhmäksi. Halla-ahon europarlamenttiin lähdön jälkeen ryhmä on aika yhtenäinen. Jos loikkauksia tapahtuu, niin uskon niiden tapahtuvan PS:n ryhmän arvoliberaalimmassa päässä. Veikkaisin maksimissaan kahta lisäloikkausta, todennäköisesti ei tule enempää loikkauksia.

Tulevissa vaaleissa kovin kamppailu käydään kakkossijasta. Siinä ovat aika tasaisissa tunnelmissa kokoomus, SDP ja PS. Kaikilla näillä on mahdollisuus 15-19% kannatukseen. Vastauksena Unskin kysymykseen: Soinin käy hyvin, jos pääsee hallitukseen. Jos ei pääse, niin puolue kuihtunee takaisin pienpuolueeksi vaali kerrallaan.

Tuukka Sariola 04.11.2014 14:26

Puolue on pysynyt paljon paremmin kasassa mitä moni asiantuntija ennakoi vaalien jälkeen. Tiiviistä porukasta erottuu kuitenkin ehkä joitakin naiskansanedustajia, joiden ykkösmotiivi on sosiaalipolitiikassa ja tätä myöten he kykenisivät toimimaan myös SDP:ssä tai Keskustassa. Valtaosa ei kykenisi loikkaamaan, koska heidän ajatusmaailmansa esim. kielipolitiikan suhteen olisi kerrassaan ei-yhteensopiva muissa puolueissa.

Mikäli puolue ei pääse hallitukseen, luopuu Soini hyvinkin nopeasti puheenjohtajuudesta ja todennäköisesti luopuu kaikissa tapauksissa 2 vuoden sisällä. Vaikka lapsi on rakas niin Soini on tosiasiallisesti puolueen kehityksen jarru. Puolue on vähän kuin lapsi, joka on kasvanut nuoreksi aikuiseksi, nyt pitäisi päästä vanhemmista, tai ainakin raihnaisesta isästä irti.

Isot puolueet käyvät kamppailua pääministerin salkusta, eduskuntapaikat ovat toissijainen seikka. Soini ei ole uskottava pääministeri edes kaikkien omien riveissä. Mikäli puolue on taktisesti yhtään kartalla, Soinin naamaa ei näy yhdessäkään valtakunnallisessa vaalimainoksessa eikä ääni kuulu. Presidentinvaalit tekivät vahinkoa puolueella, koska se samaistui siinä Soiniin liiaksi.

Gallup-kannatuksellisesti sanoisin, että ihmiset vertaavat juuri nyt Sipilää ja Soinia henkilötasolla, ilman asiakysymyksiä. Vaalien lähestyessä aletaan katsoa enemmän puoluetasolla ja asiakysymyksillä. Tämä tulee tasoittamaan galluppeja, kun huomataan, että puheenjohtajan vaihtaminen ei olekaan uudistanut puoluetta lattiasta kattoon. Keskustasta löytyy mm. edelleen merkittävästi Venäjä-hyssyttelijöitä. Väyrynen ei ole ainoa menneisyyden sokea vanki.

Edellisistä vaaleista opittuna, puheenjohtajatentteihin kannattaa tuoda raamattu, jonka käsi päällä kerrotaan EU-tukipolitiikan kanta, jos tämä vähän rauhoittaisi vaali-illan jälkeistä takinkääntöä.

Veli-Pekka Silvan 04.11.2014 15:16

Ei yllätä että Ps alkaa vuotamaan, monet Perussuomalaisethan on entisiä kepulaisia.

Kepun kannatus on suurta ja opportunistit vaihtavat puoluetta.

Minusta loikkaaminen ei ole hyvä asia ja toivottavasti äänestäjät muistavat ja eivät enää äänestä opportunistia.

Åke Andersson 04.11.2014 15:56

Perussuomalaisten mopo putputtaa. Pakolaisvastaisilla puheilla ja äijäpopulismilla ei pötkitä enää pitkälle. Äänestäjät haluavat keskusteluun substanssia. Kaikki järkevät ja kynnelle kykenevät pötkivät pakoon uppoavasta laivasta jos vain pystyvät ja ehtivät. Keskusta napsii takuuvarmasti pari muutakin PS-loikkaria ennen vaaleja.

Jos Kokoomuksen syöksykierre jatkuu, niin pian ollaan siinä, että Keskusta muodostamaa enemmistöhallituksen KD:n ja RKP:n tuella :D

Kokoomusta ei ole mitään järkeä äänestää juuri nyt. Pj pitäisi saada ekaksi vaihtoon. Eli mitä muita vaihtoehtoja äänestäjällä on kuin Keskusta tai nuo kaksi muuta? Vaikka on niitäkin tietty, jotka äänestävät sosialisteja ja arvoliberaaleja...

Jussi Jalonen 04.11.2014 16:33

Koskelan tapaus oli sikäli ainutlaatuinen, että hän ei niinkään loikannut vaan käytännössä hänet ajettiin pois. Kertoohan se yhtä ja toista siitä, millaisia jäsentenvälisiä perussuomalaisten sisällä käydään.

Tässä on hyvä muistaa sekin, että Soini vaati ennen vaaleja kaikilta ehdokkailta sitoumuksen, että eduskuntaryhmää ei kauden aikana vaihdettaisi. Koskela vaikuttaisi olevan rehellisimmästä päästä perussuomalaisten kansanedustajia, joten päätös irtautua tästä sitoumuksesta on varmastikin ollut hänelle raskas. Olettaisin, että tämän perusteella voi päätellä miten myrkyllinen ilmapiiri Tampereen perussuomalaisissa on vallinnut. Vakuutuksen rikkominenkin oli lopulta pienempi paha.

Nopeasti paisuneen puolueen kasvukivut ja kärkevät henkilösuhteet näkyvät muissakin piireissä, mutta eri tavalla. Satakunnan perussuomalaisilla esimerkiksi on ollut jumalattoman hankala löytää itselleen puheenjohtaja, jonka kaikki hyväksyisivät. Lopulta piirin oli pakko päätyä Anssi Joutsenlahteen, joka ilmeisesti oli porukan vanhimpana ainoa, jonka auktoriteetti oli ehdoton.

Yhden puoluevaihdoksen takia ei kannata silti ryhtyä mitään joukkopakoa povailemaan. Enin osa kansanedustajista näyttää olevan Soinille uskollisia kuin mullikat ja vakaasti sitoutunut puolueeseen. Valtuustotasolla voi ehkä yksittäisiä siirtymiä tapahtua.

Marita Salenius 04.11.2014 17:51

Minä sitä jo luulin, että nyt meuhkataan jostakin isosta ja ihmeellisestä. Mutta sehän olikin vain odotettavissa oleva tapahtuma, joka ovelasti kepun suosiollisella avustuksella ajoitettiin sopivaan paikkaan. Keskustan historiahan on vikittelyä täynnänsä. Näin harjoitus on tehnyt mestarin.

Keskustan nousua on varsin auliisti avittanut veroilla elätettävä Ylemme. Yle on systemaattisesti huolehtinut ohjelmiinsa opposition edustajaksi keskustan - suhdeluvulla 9 kertaa kymmenestä ja perussuomalaisille on jäänyt se yksi, jos sitäkään, varsinkaan nyt, kun vihreät ja vasemmisto ovat oppositiossa ja näille pukataan nyt sitä yhtä. Joten tätä taustaa vasten voidaan sanoa, että perussuomalaiset ovat pärjänneet erinomaisesti.

Jos joku on potentiaalinen loikkari, niin parempihan se toki on, että tällainen liikunnan muoto tulee mahdollisimman varhain esille. Puolue kuin puolue tarvitsee ne peruskannattajansa ja jos sitoutumisessa on ongelmia, niin sitten on poistuttava. Se on aina parempi molemmille osapuolille. Mutta kuten olen ennenkin sanonut, niin politiikka ei ole elämää suurempaa. Vaikka saattaahan se hetkellisesti muuttua suuremmaksi tällaisessa tilanteessa, jossa loikkimista ei harjoita kanijänis.

En nyt tästä ottaisi suurta uutista. Turnauskestävyyttä ei saavuta ilman turnajaisia. Mutta hankkiko keskusta itselleen ritarin, vai keihään kantajan. Se nähdään, kun palkinnot jaetaan.

Veli-Pekka Silvan 04.11.2014 18:46

Ikävä taas todeta: Voittaa vaalit mikä iso puolue tahansa niin hallitus muodostetaan RKP:n ympärille.

Pienpuolueista pitäisi päästä eroon, ne rapauttavat demokratiaa, ne ovat liian usein vaa'ankielenä hallituksissa ja saavat kokoaan isomman roolin.

Esim. RKP:ta äänestää VAIN n. 4% Suomen kansasta ja silti se on aina hallituksissa! Se on demokratian irvikuva.

antti liikkanen 04.11.2014 19:04

Kuntapolitiikassa on menossa "sama meininki".

Mutta kunnissa loikkaajissa on mukana varsin kokeneitakin poliitikkoja, jotka ovat uusien ja vallalle ahneiden poliitikkojen aika railakkaasti syrjäyttäminä vähitellen joko luopumassa tai vaihtamassa ryhmää.

Kunta on äänestäjien välittömässä "katsossa", joten ilmiö merkitsee 19.4. ehkä enemmän kuin eduskunnan ollessa enemmänkin valtamedian silmien alla.

Jussi Lähde 04.11.2014 20:45

Reijo Kallinen kirjoitti "Koskelan ero ei yllättänyt. Hän oli poliittisesti täysin kokematon mennessään persujen ehdokkaaksi viime ek- vaaleissa".

Mikäli tämä on peruste sille ketkä ryhmästä siirtyvät toiseen tai toisiin puolueisiin on tulossa todellinen joukkopako.

Åke Andersson 04.11.2014 21:26

Veli-Pekka SIlvanille vain tiedoksi, että juuri tuon tapaisten kommenttien takia laitan hyvin mielelläni ääneni RKP:lle tai KD:lle.

Minua ei puolestaan haittaisi, että Suomessa kiellettäisiin kaikki vasemmistopuolueet kokonaan ja kiellettäisiin tuloverotus kokonaan - juuri demokratian nimissä. Tämäkin on fakta - ei mielipide.

Tuomo Kokko 04.11.2014 21:26

Eipä tästä joukkopakoa kehity. Jos joku olisikin ehtinyt suunnitella samaa kuin Koskela, on kynnys lähtemiseen nyt entistä korkeampi. Toinen katoamistemppu heti perään nimittäin todella viestisi paniikista perussuomalaisissa, ja sitä kuvaa eivät kansanedustajat halua antaa.

Yleensä olen äänestäjien puolesta mieleni pahoittanut, kun puoluetta vaihdetaan ns. loikkaamalla. Nyt vaalit ovat kuitenkin niin lähellä, että annan Laila Koskelalle oikeastaan tunnustuksen reilusta ajoituksesta. Yksi vuodenpuolikas sinne tai tänne - kyllä kansa tietää ja ymmärtää.

Poliittinen sää on perussuomalaisten ikkunasta katseltuna synkähkö. Loistavaa, mutta raskasta ja kuluttavaa työtä tehnyt Timo Soini ei enää näytä taistelunhaluiselta. Puheenjohtaja on asettanut puolueensa tavoitteeksi hallitukseen osallistumisen, mutta ollaanko oikealla asialla väärään aikaan? Alkukesän 2011 momentum oli ja meni, eikä kerran kieltäytyneeltä välttämättä kysytä uudelleen. En usko uusjytkyyn, vaikka yli viiden kuukauden talvikausi sinänsä riittäisi kannatuskäyrän nostamiseen parinkymmenen prosentin tasolle. Ettei vain Timo Soinin loistava tulevaisuus ehtinyt jo jäädä taakse?

Pekka Turunen 04.11.2014 22:22

Perussuomalaiset paisuivat viime vaalien yhteydessä niin nopeasti, että on selvää että joukkoihin on jäänyt aika lailla hajanaisuutta. Varsinkin kun puolueen aatepohja tuntuu aika ohuelta, lähinnä erilaisten nykyilmiöiden vastustamisen ympärille syntyneeltä.

Puolueen yhtenäisyyteen vaikuttanee sen menestys. Niin kauan kuin menee hyvin tai ainakin kohtalaisen hyvin, pysynee joukko pääosin koossa. Sitten kun alamäki alkaa niin alkaa myös tuntuvampi repeily.

Loikkauksia ei tietysti toivoisi politiikassa ylenpalttisesti näkevänsä. Onhan se toki joskus ymmärrettävää ja ehkä kohtuullista äänestäjiäkin kohtaan, jos omat arvot ovat kovin paljon etääntyneet puolueesta. Ja näinhän se pitää tehdä, kuten Koskela teki: ennen vaaleja, jolloin äänestäjillä on mahdollisuus ottaa kantaa.

Ilari Kiema 04.11.2014 22:49

Timo Soini käy nyt ilmeisesti aika kovaa kamppailua omasta joukkueestaan ja poliittisesta johtajuudesta. Jokin syy tähän täytyy olla.

Poliittisen johtajuuden ja demokratian suhde on kiinnostava asia. Myös poliittista johtajuutta tarvitaan. (Tänä yönä olen ensisijaisesti pahoillani siitä, että Barack Obaman poliittinen johtajuus kärsii nähtävästi taas yhden tappion.)

Soinin puhe omassa Juutuubissaan 4.11. vaan jotenkin ei vakuuta. ”Yhdessä tehdään, minä johdan.” Hyvä niin jos noin on, olematta persu. Soini ei kuitenkaan puhu mistään asiakysymyksistä, tällä kertaa.

Soini siirtää itseensä kohdistuvan ja kohdistuneen julkisen kritiikin sellaisenaan Kokoomukseen - Että Kokoomuksessa olisi vain yksi tähti. ”Mehän tiedämme että kuut kiertää aurinkoa ja siinähän se vika juuri on Kokoomuksen osalla” (Soinin Juutuubi, PLOKI , JOUKKUEPELI, VIDEO 4.11.2014).

Astronominen epätarkkuus taivaankappaleiden ja niiden liikeratojen osalta voidaan ehkä sivuuttaa poliittisessa diskurssissa, mutta silti jää kysymys siitä, että miksi Soini sanoo noin, kun on ollut aikaa miettiä sanomisiaan. Soini ikään kuin projisoi perussuomalaisten Soini-kritiikin suoraan Kokoomukseen: Älkää nyt vaan loikatko Kokoomukseen, siellähän kaikki kiertävät yhtä johtajaa.

Tämähän ei ole kovin perusteltua persuihin verrattuna, mutta herää kysymys, että ovatko jotkut perussuomalaiset sitten loikkaamassa Kokoomukseen vai voidaanko kriittisyyden pallo taikka kortti noin vaan pelata vastustajalle.

Taina Hämäläinen 05.11.2014 1:40

Kysyin edellisten vaalien alla eräältä persujen kannattajalta, että luuletko Soinin todellakin pystyvän toteuttamaan kaikki lupauksensa. Vastaus oli, ettei hänen tarvitsekaan, sillä niistä Soinin lupauksista jo näkee, että hän sentään ymmärtää asiat, toisin kuin muut puolueet.

Kyllähän Soinin porukka on niin sekalainen seurakunta, että ihme, että se on näinkin hyvin pysynyt kasassa. Epäilin nimittäin jo heti aluksi, että sieltä voi pikkuhiljaa siirtyä edustajia muihin puolueisiin. Onhan sieltä voinut joitain pyrkimyksiä ollakin, mutta ehkäpä heitä ei ole vain huolittu muihin puolueisiin. Uudelle kaudelle pääsy voi olla vaikeaa, jos näin loppuvaiheessa haluaa vaihtaa poliittista kantaansa.

Marita Salenius 05.11.2014 11:05

Näin perussuomalaisena ja eduskuntavaaliehdokkaana on aika hauskakin seurata herrojen kommentaattoreiden näkemyksiä meistä ja puolueemme siitä ja tuosta.

Politiikka on vastustajan heikkouksien etsimistä. Jollei näitä löydy, niin ryhdytään joukolla 70-lukulaiseen vaikenemistoimeen, jota jo edellisessä kommentissa arvostelemani Yle on johtanut. Aika moni medianmuoto on johtajaa seurannut. Tätä taustaa vasten ymmärrän, että jos on välillisen tiedon varassa, niin mielikuvitus johdattaa valikoivaan totuuteen - siihen, joka tukee omaa halua nähdä jokin jonkinlaisena.

Politiikassa on aina riskinsä, jonka jokainen puolue tiedostaa. Tällaiset loikkaamiset kertovat enemmänkin loikkarista, kuin puolueesta. Kun olen jo pitkään puolueen toiminnassa mukana ollut, niin toki osaan ottaa arvostelun ja "tietämyksen" poliittisena pelinä. Mutta aivan todella voin sanoa, että olemme puurtavien ihmisten joukko, joka pyrkii parhaaseen. Tokihan meiltä puuttuu vuosisadan perinne ja ne "kahvinkeittäjät" - keskustalla esim. maa-ja kotilalousnaiset - ja näin jokainen tekee kaikkea.

Sisältä katsoen en oikein tunnista puoluettani joidenkin kommentaattoreiden mielipiteistä. Mutta niinhän se on, että naapuri tietää toisen naapurin asioista enemmän, kuin tämä toinen naapuri itse."Pittääki soittaa naapurii ja kyssyy, että mitäs minulle kuuluu", sanoi eräs vanha isäntä.

Juhani Heinula 05.11.2014 14:15

Periaatteessa puolueloikkaus kesken vaalikauden on äänestäjien pettämistä ainakin, jos se tapahtuu omasta aloitteesta eli ilman ryhmästä erottamista. Edustaja Koskelan perusteluna oli persujen vanhuspolitiikka, mikä saa kyllä hymyn huulille myös tällaiselta lähitulevaisuuden vanhukselta. Löysässä on ollut puolueen arvoihin ja tavoitteisiin sitoutuminen jo alkumetreillä, jos "vanhustenhoitopolitiikka" toimii vedenjakajana. Eiköhän kyse ole itsekkäästä opportunismista, minkä pitäisi hillitä myös potentiaalisia äänestäjiä.

Tuskin mitään joukkopakoa persujen eduskuntaryhmästä kuitenkaan tapahtuu, vaikka monilla varmaankin jo poskilihakset nykivät. Yllättävän vähällä on Soinin puolue toistaiseksi selvinnyt, vaikka puolueen ryhmä kasvoi inflatorisesti viime vaaleissa. Keväällä tullee kuitenkin rekyyli ja ryhmä pienenee neljänneksi. Mielestäni Soini on tehnyt ison taktisen virheen ja ampunut väärään tauluun eli kokoomukseen, kun todelliset kilpakumppanit ovat kuitenkin kepu ja demarit. Oikea tauluvalinta olisi kuitenkin ollut helppo tehdä, jos olisi kiihkoltaan pystynyt viileään analyysiin. Soini kuitenkin lähti muiden puolueiden, Ylen ja Iltalehden kelkkaan hyökkäykseen kokoomusta ja kokoomuksen ministereitä vastaan. Täysin syyttömiä eivät olleet tietenkään kokoomuslaiset itsekään, mutta se onkin jo toinen juttu.

Pasi Pekkinen 05.11.2014 15:15

Loikkaaminen on vähän niin kuin avioero. Ei se liene kuulutusten aikaan yleensä päällimmäisenä ajatuksissa, mutta ei sitä silti tule demonisoida tai illegalisoida. Joskus sille on olemassa perustellut syyt. Ännestäjät arvioikoon. Ajankohtana puoli vuotta ennen vaaleja on mielestäni parempi, kuin jälkeen.

Oletan, että tällä hetkellä hermoillaan ainakin Kokoomuksessa, demareissa ja perussuomalaisissa. Keskustan gallup-kaula on niin kova, että harvempi näistä kolmesta perässähiihtäjästä jaksaa uskoa enää omaan voittoonsa. Tai sitten pitää tapahtua jotain isoa.

Keskustassa toivotaan, että sordiino pitää ja rajoittaa mielikuvan kepulaisista vain isälliseen Sipilään. Ihan niin kuin pekkarisia, väyrysiä, lehtomäkiä, tiilikäisiä, juhantaloja jne. ei koskaan olisi ollutkaan.

Pitkään jatkuneen voittokulun jälkeen Kokoomuksen kannalta näyttää menevän pieleen aivan kaikki. Edellisessä blogissa kysyttiin voisiko Fennovoiman yksimielisen oloinen puolustaminen olla syy kannatuksen laskuun. Toki, mutta syitä riittänee jo jokaiselle sormelle.

Demarit ovat kuin viimeisenä keinonaan hallitusvastuussa Rinteen johdolla palauttaneet perinteisen pelin politiikan kaikessa tahraisuudessaan. Koska vaikeat asiat ovat nimensä mukaisia tehdään lillukanvarsista elämää suurempia kysymyksiä.

Perussuomalaisissa hermostuttanee rivihenkilöä oman jatkon puolesta ja samoin Soinia, jolle kyse on mahdollisesti viimeisestä mahdollisuudesta Audin takapenkille. Hallitusvastuun seurauksena kannatuksella lienee tasan yksi suunta.

Perussuomalaisista puhuttaessa usein annetaan ymmärtää, että kyseessä olisi yhden miehen aikaansaannos. Tämä sinänsä pitää varsin pitkälle paikkaansa, mutta valitettavasti yleensä aina mainitaan väärä nimi.

Uskottavan poliittisen liikkeen perussuomalaisistahan teki nimittäin Tony Halme, jonka ehdokkuus vuoden 2003 vaaleissa (n. 16 400 äänellä) teki perussuomalaisista ensimmäisen kerran kiinnostavan ja valtakunnallisesti uskottavan poliittisen liikkeen, sekä Timo Soinista (n. 4400 ääntä) kolmannella yrittämällään ensimmäistä kertaa kansanedustajan.

Ilman Tony Halmetta Soinista ei olisi välttämättä koskaan tullutkaan kansanedustajaa ja ilman halla-aholaisia 2011-jytky olisi saattanut olla huomattavasti vaimeampi tussahdus.

Olisi toki väärin väittää, että Timo Soinin nykyinen arvostus ei olisi lainkaan hänen omaa ansiotaan. Lahjakkaaksi puhujaksi kehutun Soinin osaaminen perustunee ainakin osittain ihan raakaan työntekoon - ainakin jos vertaa hänen 90-luvun esiintymisiin.

Pekka Turunen 05.11.2014 19:25

Tällaisena sitoutumattomana kommentaattoriherrana voisin todeta Marita Saleniukselle, että juuri tuollainen näkemys politiikasta pitää minut etäällä siitä.

Politiikkako on siis vain poliittista peliä ja vastustajien heikkouksien etsimistä? Näin ollen kritiikkiin ei tarvitse vastata, asioita ei tarvitse miettiä asioina. Kaipa sellaistakin "politiikkaa" on, mutta kovin mielelläni näkisin poliittisen keskustelun kehittyvän "pelien" sijasta analyyttisempaan suuntaan.

Mitä tulee väitteeseen, että Perussuomalaiset näkyisivät mediassa kokoaan vähemmän - enpä ole seurannut, mutta voipi olla. Se taitaa olla uusien puolueiden ongelma, sillä eivätkös Vihreätkin ole joskus valitelleet sitä, että vanhat puolueet väheksyvät? Tietysti asiaan vaikuttaa puolueen koon lisäksi myös sanottavan painoarvo, ja uusilla puolueilla pakkaa olemaan tässä suhteessa alkuun hapuilua.

Marita Salenius 06.11.2014 12:00

Pekka Turuselle vastaisin, että politiikka on poliittista peliä, koska emme elä puolueista riippumattomassa maailmassa. Mutta politiikan sisältö voi olla kussakin puolueessa änestäjälle sopivaa, tai ei. Nythän oli keskustelun aiheena loikkaaminen ja sen ilmiöt. Tähän loikintakulttuuriin juuri liittyy poliittinen pelaaminen ja tässä nimenomaisessa tapauksessa se vastaanottava puolue ei ole huono pelaaja. Sille on harjoitusta tullut vuosikymmenten aikana. Eikä tarvitse mennä "siperian" opetuksiin, kun riittää, että katsoo Kekkosen aikaan.

Mutta sanottavan painoarvo ei riipu uutuudesta, vaan hyvin monesti vastaanottajan asenteista. Olen aina iloinen, kun kirjoitukseni on huomattu. Olen kerran täällä kiittänytkin kirjoitukseni kommentoijaa - muuistaakseni oli kyseessä presidentinvaaliaika - perustellen kiitostani sillä, että ei ole ollenkaan varmaa, että kukaan muu, kuin blogisti itse lukisi kommenttia. Kiitos tulee myös Pekka Turuselle. Vaikka harjoitus ei välttämättä mestaria tee, niin sinne suuntaan se kuitenkin avittaa.

Tämä pelaaminen on erittäin näkyvää juuri tässä sote- ja kuntauudistushapuilussa. Kuntien päättäjille on puskettu päätettävää ja valintoja pitäisi tehdä lähes pelkällä tunteella. Hallituksessa jahkataan ja pyristellään jopa ulos aiheesta. Koko vaalikausi on asiaa jauhettu. Eräskin kuppi kahvia on juotuna eri kunnissa naapureiden kanssa, kun on pykälien mukaisia neuvotteluja on käyty. Hallitus on pelannut varsinaista pasianssia, joka ei näytä menevän läpi, kuin vippaskonsteilla.

Pelaamista ruokkii varsin suurella eineellä gallupit. Julkinen analyysikin on vain valittuja varten. Monesti tulee henkilöitä, joita media tukee ja pääsevät kertomaan näkemyksiään lähes päivittäin. Esimerkkinä vaikka nämä kokoomuksen ja vasemmistoliiton toisilleen kirjoittaneet. Ei ole päivääkään, ettei jomman kumman mielipidettä kysytä.

Juha Kaistinen 06.11.2014 12:05

On surullista, että jytky on pilannut yhden lähihistorian tärkeimmistä vaalikausista.

Neljä vuotta sitten kun piti keskustella media nosti Soinin populistiset europuheet joka käänteessä tikun nokkaan.

Asialinjalla ei ollut mitään mahdollisuuksia menestyä.

Kansa ja media luulivat saaneensa mitä halusi. Joidenkin piti kuitenkin jotain yrittää. Vastuunkantajat olivat kokemattomia ja ylivoimaisen tehtävän edessä. Kaikkien kannattamat suuret tavoitteet ovat kaatuneet poliittisen tahdon puutteeseen ja yksi toisensa jälkeen vastuunottajista ovat hävinneet.

Suurimmat vastuunkantajat media ja jytkymaakari jaksavat vieläkin räksyttää vaikka karavaani vetää viimeisiään erämaassa, johon se tahtomattaan on ajettu.

Onhan puhtoinen kengastus saanut nauttia jo usean vuoden ajan median suitsutusta. Pahoin pelkään, että tämäkin autuus loppuu lyhyeen. Jo etukäteen käy sääliksi hänen tulevaisuutensa.

Jos ei vielä niin hänelle tulee hyvin äkkiä selväksi asteikko:

Vihollinen

Verivihollinen

Puoluetoveri

Media

Jouni Pulli 06.11.2014 13:59

Joukkopako perussuomalaisesta puolueesta jäänee tapahtumatta samalla kun puolueen kannatus todennäköisesti kuitenkin selkeästi pienenee.

Loikkaaminen puolueesta toiseen on ilmaisu siitä, että loikkaava poliitikko on toisaalta tyytymätön aiempaan valintaansa koskien puoluetta ja toisaalta uskoo saavansa enemmän kannatusta uudessa puolueessaan. Loikkaamisen perustana voi olla epäonnistumisen tunne, joka koskee joko loikkaajaa tai hänen entistä puoluettaan (= sen johtoa) tai sitten molempia.

Loikkaamisen frekvenssi olisi luonnollisesti vähäisempi, mikäli meillä olisi esimerkiksi vain kolme puoluetta ja kansanedustajien itsenäisyys kasvaisi. Suomalaisessa järjestelmässä meillä on varsin suuri määrä puolueita ja voimakas ryhmäkurin perinne. Voidaan myös arvioida, että puolueissa valta on usein keskittynyt suhteellisen pieneen piiriin.

Loikkaaminen liittyy läheisesti äänestäjän käyttäytymisen arviointiin. Voidaankin perustellusti kysyä, äänestääkö äänestäjä ensisijaisesti jotain ehdokasta vai jonkin puolueen ehdokasta. Voidaan lisäksi pohtia, tulisiko Suomessa, jossa hallitsevaa tuntuu olevan puoluevalta ja puolueiden suuri määrä, siirtyä ns. listavaaleihin. Vai voisiko olla jo niin, että tämä puolueiden suureen määrään perustuva poliittinen yhteiskunnan ohjaus on tullut tiensä päähän ja meidänkin olisi aika siirtyä järjestelmään, jossa harvalukuinen määrä puolueita toimisi poliitikon arvopohjavalinnan suunnannäyttäjänä ja poliitikon henkilökohtaiset taidot pääsisivät nykyistä enemmän vaikuttamaan ko. poliitikon tekemään politiikkaan?

Pekka Turunen 06.11.2014 19:03

On selvä, että puolueet tekevät taktisia suunnitelmia ja toimia. Sitä voi kutsua poliittiseksi peliksi, enkä näe moisessa mitään pahaa.

Vastustusta herättää sellainen peli, jossa kaikki kannanotot ja toimenpiteet ovat ennen kaikkea kylmän valtapolittisesti laskelmoituja tai äänestäjiä kosiskellen tehtyjä. Tällaista peliä harrastaa yleensä muiden puolueiden väki, mutta oma puolue ei mokomaan alennu.

Itse haluan uskoa, ja uskonkin, että eivät kaikki poliitikot kuulu jälkimmäiseen ryhmään. Kyllä politiikassa on myös aitoa pyrkimystä hyvään ja jopa reilua meininkiä, vaikka se joskus hukkuukin tämän pelin politiikan alle.

Niinpä voi kysyä: olisiko mahdollista, että Laila Koskela olisi toiminut ihan vilpittömässä hengessä? Olisiko hän todellakin kokenut olevansa väärässä puolueessa ja aidosti hakenut itselleen aatteellisesti sopivampaa kotipesää? Ja onko aivan mahdoton ajatus sekään, että loikkauksessa ei olisi kyse Keskustapuolueen katalasta manööveristä, vaan hekin olisivat vain ottaneet vastaan halukkaan tulijan?

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 2. 2

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 3. 3

  Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

 4. 4

  Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

  Tilaajille
 5. 5

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 6. 6

  Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

  Tilaajille
 7. 7

  Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

 8. 8

  Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

 9. 9

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 10. 10

  Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 2. 2

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 3. 3

  Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

 4. 4

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 5. 5

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 6. 6

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 7. 7

  Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

 8. 8

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 9. 9

  Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

 10. 10

  Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 4. 4

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 5. 5

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 6. 6

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Pohjois-Koreaa eristetään muusta maailmasta entisestään – Kiina lopetti lennot Pjongjangiin, Yhdysvallat lisäsi pakotteita ja lisäsi diktatuurin terrorismin tukijoiden mustalle listalle
 3. ”Bosnian teurastaja” Ratko Mladić saa tuomionsa tänään
 4. Merialueilla tuuli saavuttaa jopa myrskyn voiman
 5. Tunti sitten
 6. 1970-luvun teini-idoli David Cassidy kuoli
 7. 4 tuntia sitten
 8. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
 9. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
 10. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
 11. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
 12. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
 13. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
 14. Näytä lisää