Perässähiihtäjä

Eristetäänkö perussuomalaiset?

Kiitos kaikille teille, jotka osallistuitte presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta käytyyn keskusteluun. Se oli makea keskustelu. Kiitos myös kaikille teille, jotka lähetitte yksityisiä kommentteja, mutta ette pystyneet - omista syistänne - osallistumaan keskusteluun. Kaikki posti on luettu ja ideat on pantu hautumaan tulevia postauksia varten.  Vuoden toinen keskustelu on tarkoitus käydä perussuomalaisesta puolueesta. ( Kolumni 11.1. HS http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1420864650074

Aiheen nappasin kansanedustaja Reijo Tossavaisen blogikirjoituksesta 1.1. 2015.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183412-perussuomalaisia-ymparoi-pahantahtoinen-muuri

Siinä Reijo, joka on usein kirjoittanut myös tänne Perässähiihtäjän kommenttipalstalle ja on tieteenkin aina  tervetullut kirjoittamaan, arvioi, että perussuomalaisia eristettäisiin. Siitä hän moitti mediaa, eri toten Helsingin Sanomia.

Vähän yllätyin Reijon kitkeristä kommenteista, sillä minä olen kokenut asian pikemminkin niin, että perussuomalaisten suuntaan mediamuuri olisi nyt matalampi kuin aikoihin. Eli suhteet ovat sitten takavuosista normalisoituneet.

Otan esimerkin hallitusveikkauksista. Media sovittelee perussuomalaisia lähes päivittäin seuraavaan hallitukseen. Puolue on mukana kolmantena pyöränä sekä punamultavaihtoehdossa (kesk+sdp) että porvarivaihtoehdossa (kesk+kok), jotka ovat tällä haavaa realistiset päävaihtoehdot vaalien jälkeiseksi hallitukseksi.

Siis ero Ruotsiin on todella suuri. Siellä media suhtautuu lähes yksimielisen kielteisesti ruotsidemokraatteihin. Se heijastelee koko poliittisen järjestelmän suhtautumista ruotsidemokraatteihin. Siitä saatiin todistus, kun joulukuun lopulla kaikki muut Ruotsin valtiopäivillä olevat puolueet tekivät sopimuksen, jolla ruotsidemokraatit eristettiin ainakin kahdeksi vaalikaudeksi ei ainoastaan hallituksesta vaan myös vallankäytöstä valtiopäivillä.

En usko, että Suomessa voisi syntyä puolueiden kesken samanlaista sopimusta, jolla perussuomalaiset eristettäisiin. Tietysti pitää muistaa myös se, etteivät perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit ole veljes- tai sisarpuolueita keskenään.

Mutta ei meilläkään maahanmuuttokeskustelu ole merkityksetön. Keskustelua vain käydään toisenlaisilla pelisäännöillä kuin Ruotsissa. Olen ymmärtänyt niin, etä kaikilla suurilla puolueilla on yhteinen tavoite välttää maahanmuuttokeskustelun nousemista tulevien vaalien teemaksi samalla tavalla kuin se oli  vuoden 2011 eduskuntavaalien alla.

Se on puolin ja toisin opportunismia. Muilla suurilla puolueilla (kok, sd ja kesk) ei ole  halua nostaa maahanmuuttoa vaalikysymykseksi, koska ne arvioivat keskustelun satavan perussuomalaisten laariin. Hallitukseen pyrkivät perussuomalaiset eivät puolestaan halua nostaa maahanmuuttoa vaalikysymykseksi, koska pelkäävät sen vaikeuttavan tai suorastaan estävän pääsyn hallitukseen.

Perussuomalais euroedustaja Jussi Halla-aho rikkoi tämän opportunistisen konsensuksen, kun hän viime viikonloppuna vaati Lännen Median haastattelussa  puoluettaan kirkastamaan profiiliaan maahanmuuttopolitiikassa. Kannattaa kiinnittää huomiota, miten maltillisesti puheenjohtaja  Timo Soini vastasi Halla-aholle  blogikirjoituksessaan.

Soinin ja Halla-ahon välillä vallitsee tästä kysymyksestä jännite ja on vallinnut jo pitkään. Molemmat poliitikot ovat kuitenkin jo tottuneet  sietämään keskinäistä erimielisyyttään, koska eivät pärjää ilman toinen toistaan.

Halla-aho tarvitsi aikoinaan Soinia, ja nyt Soini tarvitsee kipeästi Halla-ahoa, sillä ilman ääniharavaansa perussuomalaisilla olisi vaikeaa pärjätä Helsingissä. Sen vuoksi oletan, että Halla-aho asettuu ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa ja ottaa tutut maahanmuuttoteemansa esille. Hän näyttää jo terottaneen kynsiään vihreiden kansanedustajaehdokkaan Ozan Yanarin blogissa käydyssä maahanmuuttokeskustelussa.

Keskusteluun voi tutustua osoitteessa: http://ozanyanar.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183753-maahanmuuttokeskustelu-menee-taas-metsaan

Halla-ahon haastattelua ja puheenvuoroja ei voi sivuuttaa olankohautuksella. Hän on Soinin jälkeen perussuomalaisten toiseksi suosituin poliitikko, kuten viime kevään eurovaalien tulos osoitti.  On hyvinkin mahdollista, että Soini ja hänen puolueensa joutuvat ottamaan Halla-ahon neuvosta vaarin ja maahanmuutto nousee perussuomalaisten esityslistalla taas kärkeen.

Siihen voi pakottaa myös puolueen gallup-kannatuksen lasku. Perussuomalaiset on eduskunnassa suurempi puolue kuin keskusta, mutta mielipidemittauksissa keskusta on 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin perussuomalaiset.

Jos näin käy, perussuomalaiset nostaisivat profiiliaan, mutta samalla etääntyisivät niistä puolueista, joiden kanssa seuraava hallitus pitäisi koota.

Mutta mitä sanovat kommentaattorit?  Päivän Hyvä Kysymys on hieman kaksimerkitykseninen, mutta jokainen tulkitkoon sen omalla tavallaan, ja kuuluu: Eristetäänkö perussuomalaiset?

52 vastausta artikkeliin "Eristetäänkö perussuomalaiset?"

Jan Rossi 07.01.2015 12:30

Ei perussuomalaisia eristetä, hehän eristävät itse itsensä käsittämättömillä kommenteillaan ja toimillaan. Lisäksi Timo Soinin katoaminen poliittiselta kartalta hämmentää, joka avaa Jussi Halla-aholle tilaa aloittaa uudelleen keskustelua maahanmuutosta. PS ei ole eristyksissä. PS on pimennossa, koska Soini on hiljaa.

Jan Rossi

Juho Mäkelä 07.01.2015 12:57

Jotta kommentillani olisi jotain uskottavuutta, todettakoon aluksi, etten ole perussuomalaisten kannattaja, enkä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa usko heitä äänestäväni. Olen kuitenkin pitkälti samaa mieltä kansanedustaja Tossavaisen kanssa ja ihmettelen, miten ruotsalainen demokratia voi olla itsensä paradoksi ja miten aikuiset ihmiset siellä eivät pysty toimimaan yhdessä, vaikka se olisi kansan tahto. Parlamenttikiusaamista pahimmillaan.

Ilpo Haalisto 07.01.2015 12:57

Perussuomalaisten Jytky oli maailman poliittisen historian suurin vaalivoitto kaikilla mittareilla mitattuna. Samat ongelmat jatkuvat entistä pahempina, jotka aiheuttivat Jytkyn voiton. Perussuomalaiset ovat saaneet kansan heräämään hallitsemattomaan maahanmuuttoon, jonka kriteerejä on entisestä juuri perussuomalaisten toimesta huomattavasti kiristetty. Euroopan pankkien tukeminen suomalaisten pussista on väärin ja perussuomalaiset ovat asian nostaneet kaikkien tietoisuuteen. Takana oli Timo Soinin vuosien määrätietoinen työ. Nyt Perussuomalaiset ovat aloittaneet vuosien määrätietoisen työn Jytky-puolueena ja tulokset tulevat myös vakaana vuosien työllä, kuten kaikkien vakaiden osakkeiden. Viime eduskuntavaalien Gallup tähän aikaan antoi saman tuloksen ja viimeinen ennen äänestystä 15,3 % - perussuomalaiset eivät ole pettäneet Suomen kansalaisia, jotka pitävät kiinni demokratian toteutumisesta. Hesarin Perussuomalaisten etusivun juttu Kreikkatakuista antaa kyllä miettimisen aihetta. Suomen Neuvostoliittoon maksavat sotakorvauksetkin olivat vain murto-osa 'Kreikkavakuuksistamme', jotka eivät tuoneet Suomeen yhtään työpaikkaa, vaan veivät niitä ulkomaille - vain toinen suomalainen ymmärtää toista perussuomalaista. Perussuomalainen ei eristä vaan vapauttaa oikean tiedon lähteille.

Jyrki J.J. Kasvi 07.01.2015 12:58

Reijo Tossavainen vain putoaa samaan ansaan kuin moni poliitikko (myös joskus minä, tunnustan) ennen häntä.

Poliittisen vaikuttajan on vaikea seurata mediaa neutraalisti. Politiikassa ollaan vahvasti omiin aatteisiin uskoen liikkeellä, ja se sokaisee ja vääristää havaintoja. Omaa toimintaa ja omaa puoluetta koskevat jutut luetaan huolella, paljon huolellisemmin kuin muut. Syntyy perspektiiviharha; Koetaan, että vain minua ja minun puoluettani kritisoidaan julkisuudessa ja koko ajan.

Vain omia käsityksiä tukeva uutisointi koetaan objektiiviseksi ja reiluksi, kaikki muu puolueelliseksi "etelän median" "kaunajournalistien", tuon ”röyhkeän, ylimielisen ja valehtelevan roskajoukon” mustamaalaukseksi.

Mikael Teljä 07.01.2015 13:05

Seuraava hallitus on Timo Soinin lähes viimeinen mahdollisuus nousta ministeriksi. Ikä painaa, terveys reistaa ja vuosikymmenten uurastuksen jälkeen suosituksi noussut puolue uhkaa menettää kannatustaan. Tulevan vaalikauden jälkeen PS saattaa olla enää Vasemmistoliiton ja Vihreiden tasoinen pikkupuolue kannatukseltaan.

Jos olisin Soini, tekisin nyt kaikkeni sen eteen, enkä kaihtaisi mitään keinoja. Fiksusti hän piti mölyt mahassa Halla-ahon suhteen, mutta jos Hallis pistää lopun Soinin ministerihaaveille, tulee kahden suuren taisto ja häviäjä joutuu vetäytymään.

Unto Hämäläinen 07.01.2015 13:10

Ilpo. Kiitos kommentistasi, mutta haluan täydentää sitä yhdellä faktatiedolla. Kun kirjoitat, että " Suomen Neuvostoliittoon maksavat sotakorvauksetkin olivat vain murto-osa ‘Kreikkavakuuksistamme’, jotka eivät tuoneet Suomeen yhtään työpaikkaa", minun on kyllä pakko vähän suhteuttaa näitä kahta asiaa.

Sotakorvaukset ja Kreikka ym. lainat pyörivät sentään aivan eri mittaluokissa. Sotakorvausten maksu oli aikoinaan valtava, suorastaan suunnaton kansallinen urakka. Siihen verrattuna Suomen launaosuus euroalueen eräiden maiden lainoista on kuitenkin pientä rahaa.

"Pahimpana vuonna 1946 kokonaista 64 prosenttia maamme viennistä meni ilmaiseksi itärajan yli. Vuosina 1944-1948 sotakorvausvelvoitteen täyttämiseen meni viisi prosenttia bruttokansantuotteesta. Joidenkin laskelmien mukaan luku oli kymmenenen prosenttia, jos mukaan otetaan kaikki pakkotoimitukset", kirjoittaa toimittaja Olli Kivinen kirjassaan, jossa hän kertoo isästään Lauri Kivisestä. Isä Kivinen johti Suomen sotakorvaustoimituksia edellä mainittuina vuosina. (Siviilien torjuntavoitto. Lauri Kivisen elämä. Siltala 2014)

Terveisin

uh

Jouni Martikainen 07.01.2015 13:10

Naiset eristävät perussuomalaiset. Näin voisi ainakin arvioida viimeisimmän YLE:n puoluekannattusmittauksen perusteella. Perussuomalaisten kannatuksen eriytyminen sukupuolittain on ihan älyttömän suurta. Kannatusta kuusi prosenttia naisissa ja 20 miehissä.

Ilmeisesti perussuomalaiset ovat siis toiseksi suurin puolue miesten joukossa ja naisten kannatuksessa lähinnä luokassa ynnä muut. Perussuomalaisten toiseksi suurinta kannatusta miesten keskuudessa en saanut varmennettua, kun en ainakaan pikaisella googletuksella löytänyt kaikki puolueet kattavaa julkistusta tuloksista. Perussuomaisten luvut löytyvät Timo Soinin plokin 30.12.2014 postauksesta.

Marko Ikonen 07.01.2015 13:29

Ihmettelen hieman sitä miksi maahanmuutto ei olisi validi teema vaalikeskusteluun.

Tilannehan on se, että Suomen valtion ja kuntien talous on vahvasti velkavetoista ja palveluja sekä sosiaalitukia joudutaan leikkaamaan. Maassa on työministeriön mukaan marraskuussa 326 000 työtöntä, joka on 12,5% työvoimasta.

Koko työikäisen väestön työllisyysaste on noin 68%, kun se maahanmuuttajilla on noin 50% ja joidenkin kansallisuuksien kohdalla 30%. Työttömyys on maahanmuuttajien joukossa kolminkertainen kantaväestöön nähden.

Kysymys kuuluukin, että mihin Suomi tarvitsee mittavaa maahanmuuttoa, kun Suomessa vallitsee edellä mainittujen lukujen mukainen tilanne. Tämä tilanne ei ole myöskään paranemassa. Arvioiden mukaan talouskasvu tulee olemaan erittän kituliasta ja työllisyys pysyy huonona. Teollisuus ei kykene työllistämään ja palvelut sekä kauppa näivettyvät.

Tilanne olisi aivan toinen jos Suomen talous todella vetäisi ja täällä olisi aidosti työvoimapula.

Pelkään, että perussuomalaisia uhkaa eristäminen, koska perussuomalaiset ovat tulleet sotkemaan perinteisten puoluiden elitististä politiikkaa. Tämä elitistisyys tarkoittaa kyvyttömyyttä tunnustaa, että mittava maahanmuutto tuottaa monessa suhteessa pieni- ja keskituloisille ongelmia. Kohtuuhintaisista asunnoista on huutava puute ja julkisen palvelut näivettyvät entisestään sekä työllistyminen on työn ja tuskan takana.

Lyhyesti sanottuna kiiltokuvapolitikoinnin ja arjen todellisuuden välillä on suuri kuilu, mutta perinteinen eliitti ei sitä halua sitä tunnustaa.

Miika Kurtakko 07.01.2015 13:55

Täytyy kyllä katsoa maailmaa jonkinlaisilla perussuomalaisilla taikalaseilla, jotta päätyisi samalle kannalle Reijo Tossavaisen näkemyksen. (Tästä tosin Jyrki J.J. Kasvi ansiokkaasti kommentoikin edellä.) Asian voi jakaa kahteen eri kategoriaan: medianäkyvyyteen ja poliittiseen integraatioon. Edellisen suhteen näkisin, että perussuomalaiset ovat saaneet merkittävästi enemmän palstatilaa valtamediassa kuin ennen viime vaaleja. Toki tässä on sekä negatiivisesti että positiivisesti PS:iin suhtautuneita artikkeleita, mutta sama pätee kaikkiin puolueisiin. Mielestäni mennään siis aika neutraalilla tasolla. Soinin lisäksi myös Jussi Niinistö ja Jari Lindström ovat olleet framilla kiitettävästi.

Poliittisen integraation suhteen PS on onnistunut mielestäni hyvin integroitumaan päivänpolitiikan tekemiseen sekä eduskunnassa että kunnanvaltuustoissa. Molemmissa tietty kokemattomuus näkyy, mutta PS:n debytantit eivät ole pärjänneet sen huonommin kuin muidenkaan puolueiden untuvikot. PS oli tiukasti kiinni soteratkaisussa, ja Jussi Halla-ahon europarlamenttiin siirtymisen myötä myös PS:n johtamien eduskunnan valiokuntien työ on käsittääkseni sujunut vähintäänkin mukiinmenevästi.

Tulevaisuudessa tämä voi tietenkin muuttua. Ylilyönnit maahanmuuttokysymyksissä sekä Kreikan tilanteen radikaali muutos voivat ajaa PS:n raiteelle, jossa hallitusovet eivät aukeakaan. Molemmat ovat ongelmallisia kysymyksiä puolueelle, joskin eri syistä. Maahanmuutolla melskaaminen ei ole Soinille luontevaa, mutta PS:n "hommasiivelle" se on olemassaolon ehto. Euron ongelmakysymykset ovat puolestaan Soinille mannaa, mutta muut puolueet eivät ole valmiita keikuttamaan eurovenettä Eurooppaneuvostossa. Molempia tarvittaisiin hyvään vaalitulokseen. Toisaalta maahanmuutolla profiloituminen ei istu oikein ajan henkeen, jossa talous- ja ulkopolitiikan kysymykset hallitsevat. Ja vaalivoitto syntyy nimenomaan ajan hengen ja siinä liikkuvien virtausten haltuunotosta vaalikampanjan aikana.

Näin ollen uskon Soinin pyrkivän rakentamaan jonkinlaisen ohjelmahimmelin, joka ottaa huomioon kaikkien em. elementtien rinnakkaiselon mutta maltillisessa muodossa. Kynnysehtoja ei tule, ja kompromisseihin on valmiutta. Sitä on kuitenkin vaikea selittää äänestäjäkunnalle, joka odottaa yksinkertaisia vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

Janne Mäkinen 07.01.2015 14:03

Mitään puoluetta ei pidä eristää. Jokaisella poliittisella ryhmittymällä olkoon se painoarvo tulevissa hallitusneuvotteluissa, minkä sen saama ääni- ja paikkamäärä edellyttää.

Riippuu siitä, mistä yhdessä sovitaan, kelpaako joku puolue hallitukseen vai ei.

Mitä taas maahanmuuton rajoittamiseen tulee, se on vain yksi ja loppujen lopuksi pieni yksityiskohta kokonaisuudessa. Jos luetellaan niitä tärkeimpiä asioista, joista pitäisi vihdoinkin päättää: Maan taloudellisen kilpailukyvyn palauttaminen maailman- ja EU:n markkinoilla. Siihen liittyvät yhteiskunnan rakenteelliset muutokset. Maan sotilaallisen puolustuksen kuntoon saattaminen. Sitten kaukana perässä tulevat monet muut asiat, joukossa maahanmuuttopolitiikka kokonaisuudessaan ja maahanmuuttajien sosiaalinen asema.

Ilpo Haalisto 07.01.2015 14:10

Unto. Kiitos kommenteistasi 'sotakorvauksistamme' Neuvostoliittoon ja Kreikkaan. Vuonna 1946 yli puolet viennistämme meni rajan yli vahvistaen samalla teollisuutemme kasvua. Tuotannon volyymimme oli myös 10-kertaa nykyistä pienempi. Suomen 300 miljardin dollarin sotakorvaukset 200 miljardia euroiksi muutettuina ja 50-luvulla kahden nollan tipauttamisella pois markkamme arvosta jättää 2 miljardia euroa eli kaksi kilometriä korkean kasan uusia sadan euron setelinippuja - vanhoina markkoina 12 miljardia markkaa. Kreikkaan lainasimme suoraan Saksan pankeista 5,6 miljardia suoraan viime vuoden budjetistamme, mitä alijäämää katettiin lapsilisien ja eläkkeiden leikkauksilla 55 miljardin euron budjetissamme sekä lakkauttamalla pari varuskuntaa. Näitä rahoja ei saada takaisin. Takasimme lisäksi Kreikan Saksalaisilta ja Ranskalaisilta pankeiltaan saamia lainoja 20 miljardilla, mikä 50 vuoden korkoineen nousee aina 100 miljardiin asti korkokannasta riippuen. Tämä rahamäärä vastuineen on niin suuri, että hiipuvan taloutemme sukupolvet joutuvat sen maksamisessa suuremman velkaorjuuden alle kuin sota-aikoina, jolloin kansa oli yhtenäinen. Taloutemme on hiipumassa 70-luvun tasolle - 50 vuotta taaksepäin. Suomen kansaa voisi tässäkin yhdistää Euro-eliitti, joka EU:n peruskirjan vastaisesti on lähtenyt tekemään Suomen maksettavaksi tehtyjä vakausmekanismeja sellaisten pankkien pelastamiseksi, jotka ovat järjettömästi luotottaneet Kreikan 200 miljardin euron asehankintoja. Saksa on toimittanut näillä velkarahoilla 1000 Leopardia ja Ranska 300 taistelufregattia, sekä 1000 Mirage-hävittäjää. Sotakorvaukset Neuvostoliittoon olivat kahdenvälisiä ja ne toivat mittavia kauppoja näihin päiviin asti. Kreikan velkoihin me emme taas ole olleet millään tavalla tekemisissä ja meillä ei sieltä ole ollut juuri käytännössä aijemmin saataviakaan. Ruotsikaan ei lähtenyt matemaattisista syistä Kreikka-talkoisiin, vaikka Ruotsilla olivat Suomea huomattavasti suuremmat saatavat. Suomen sotakorvaukset Neuvostoliittoon verrattiin tavarajunaan, joka oli pituudeltaan kiemurrelle Hangosta Utsjoelle. Tällä tavoin laskettuna Suomen 'sotakorvausjuna' Kreikkaan on maapallon ympäri, vieläpä kaksi kertaa ja palkkana on monen mielestä huippuvirka entiselle 'huippuministerille'. EU:n Alueiden Komitean ECR-puolueessa tulemme tekemään läheisyys- eli subsidiariditeettiperiaatteen mukaisesti työtä sen eteen, että asiat päätetään lähellä ihmistä, eikä jossain kaukana Brysselissä. Vastaamme kansalaisten huutoon veroeurojen tuhlaamisesta kansainvälisten pankkien pelastamiseen. Itse me 90-luvulla omat pankkimme pelastimme. Sen tehkööt nyt myös Saksa ja Ranska ilman perussuomalaisia veronmaksajia. Kun Kreikka nyt irtautuu jättäen velkansa maksamatta - irtaudumme mekin Euroopan suurpankkien pelastamisesta. Voiko meillä olla muutamalla ministerillä oikeus päättää lastenlastemme kohtalosta vastata näiden ministerien harkitsemattomia tekoja?

Sanna Hannuksela 07.01.2015 14:13

Ruotsissa uskotaan, että muiden kuin Ruotsidemokraattien tulisi kaapata maahanmuuttokysymys, jottei se enää olisi enää heidän yksinoikeutensa. 13% äänestäjistä kuitenkin koki tämän tärkeimmäksi kysymykseksi viime vaaleissa. Tässä mielessä puolueet Suomessa voisivat tehdä samanlaisen tempun, ja varastaa Halla-aholta tämän ainoan aseen. Esittämällä faktoja ja rakentavia parannusehdotuksia luulisi ääniä tulevan tässäkin kysymyksessä, ja samalla hölynpölykommentit ja torilta kuullut totuudet a lá Piia Kauma voitaisiin asettaa siihen valoon, johon ne kuuluvat.

Ilari Kiema 07.01.2015 14:25

Suomessa persuja ei tietenkään pyritä eristämään vaan hajottamaan.

Timo Soini taktiikan asiantuntijana on tästä täysin tietoinen. Halla-aho taas on synnynnäisesti epälojaali mutta ei hän ole mitään muuta väittänytkään.

Maahanmuuttokeskustelu menee tympeään todisteluun maahanmuuton kustannuksista. Tästä ei ole eikä tule mitään tieteellistä yksimielisyyttä. Kaikki tutkimukset voidaan kyseenalaistaa metodologisin perustein ja rajausten perusteella.

Päivän pääuutinen Charlie Hebdon ampumistapauksesta tukee Halla-ahoa siinä, että hän oli alunperinkin oikeassa Muhammed-pilakuvien tapauksessa. Toisaalta tekijät ovat saattaneet olla erityisen hyvin koulutettuja lääkäreitä tai yrittäjiä, mikä kumoaa käsityksen koulutuksen ja työperäisyyden erityisestä kannattavuudesta vastaanottomaalle.

Oskari Lappalainen 07.01.2015 15:53

Minkäänlaisesta Perussuomalaisten poliittisesta eristämisestä ei ole nyt mielestäni mitään merkkejä. Suurempi kysymys onkin se, että kuinka halukkaita Perussuomalaiset itse ovat menemään hallitukseen vaalien jälkeen. Hallitusvastuu on yleensä myrkkyä populismille, ja on jotenkin vaikeaa kuvitella Soinia Sipilä-vetoisen hallituksen perässähiihtäjäksi.

Hyvin kyynisesti voisi ajatella, että ehkä Perussuomalaisten tavoitteena ei edes ole hallituspaikka vaan pysyvä oppositiossa oleminen. Perussuomalaisten vesittyminen, mistä on oireena ollut puolueen kannatuksen lasku, on usein tulkittu pyrkimykseksi päästä hallitukseen. Mitä jos kyseessä onkin yritys hillitä puolueen suosiota, ja täten välttää hallitusvastuuta?

Voisiko Soini olla oikeasti näin kykenevä ja häikäilemätön peluri? On vaikea ymmärtää miksi muuten niin taitavat poliittinen operaattori olisi ampunut verbaalisen/kirjallisen täyslaidallisen puolueensa riveihin juuri eurovaalien alla. Soinilla ei ole enää kovin pitkää aikaa politiikassa, eikä hän vaikuta olevan kovin kiintynyt omaan puoleeseensa. Ehkäpä pyrkimyksenä onkin vain viettää vielä yksi kausi oppositiossa ja sitten siirtyä eläkkeelle ja jättää puolueen rippeet riitelemään keskenään.

Mikäli Perussuomalaiset kuitenkin oikeasti haluavat hallitukseen niin uskon että heidät myös otetaan sinne mukaan. Suomen poliittinen kulttuuri vaikuttaa muuttuneen sellaiseksi, että puolue voi lähteä hallituksesta ovet paukkuen jos ei enää huvita olla siellä. Hallitukseen meneminen ja sieltä tarvittaessa lähteminen jos omia näkemyksiä ei saada läpi voi nyky-Suomessa olla järkevä ja toimiva poliittinen strategia.

Kalevi Rekki 07.01.2015 16:26

Persujen ongelma on se, että maahanmuuttokriittisten (huikea termi!) puheenvuorojen rinnalla puolueen kentältä kuuluu niin paljon avoimen rasistisia kannanottoja, että se leimaa myös persujen maltillisempaa siipeä.

Tosin puoleen maahanmuuttovastaisuus herättää kysymyksiä, joihin olisi hyvä saada vastauksia. Suomessa kontrolloidaan tällä hetkellä pakoilaisten vastaanottoa hyvinkin tiukasti. Vuosittain myönteisen turvapaikkapäätöksen saa noin 1500 henkilöä, siis hyvin pieni joukko. Hallitsemattomasta maahanmuutosta ei missään nimessä ole kyse: viimeisten 40 vuoden aikana Suomeen on tullut 40 000 pakolaista.

Euroopan sisäistä maahan- tai maastamuuttoa valtio taas ei voi rajoittaa kuin poikkeustapauksissa. Viimeksi Euroopassa ovat rajansa sulkeneet Neuvostoliitto ja muut kommunistivaltiot. On vaikea uskoa, että persujen tavoitteena olisi neuvostohenkinen rajojen sulkeminen, mutta mitä maahanmuuttokysymyksen ratkaiseminen voisi tarkoittaa?

Lea Korhonen 07.01.2015 16:46

Toivon, että maahanmuutosta keskusteltaessa toimittajat ottaisivat selvää faktoista ja tarttuisivat löysiin puheisiin ja virheellisiin tai puutteellisiin tietoihin, esitti niitä kuka tahansa. Ihmisoikeudetkin olisi hyvä muistaa.

Maahanmuutto on Suomessa niin marginaalista, että siitä saa ongelman vain liioittelemalla. Verrataanpa nyt vaikka meidän alle 2000 myönnettyä turvapaikkaa per vuosi Ruotsin yli 20 000. Enkä nyt rupea kaivamaan tähän hätään lukuja, mutta pienissä prosenteissa liikutaan kokonaismäärissäkin, oli maahanmuuton syynä sitten avioliitto, työ tai mikä tahansa muu syy kuin pakolaisuus. Koko maahanmuutosta pakolaisuus on noin 8%. Mutta Persut ovat paniikissa häviävästä kannatuksesta, niin he tekevät kärpäsestä härkäsen. Siihen ei vain tarvisisi kaikkien mennä mukaan. Ainakin valheet ja liioittelu on lyötävä faktoilla. Sitä todella toivon toimittajilta (liian usein, etten sanoisi jatkuvasti siihen pettyneenä).

Minusta me tarvitsemme sellaista politiikkaa, jolla rakennetaan sellaista maata, joka ottaa kaikki mukaansa etnisestä taustasta riippumatta. Siitä hyötyvät kaikki.

Jussi Halla-aho 07.01.2015 17:31

Hannuksela:

"Ruotsissa uskotaan, että muiden kuin Ruotsidemokraattien tulisi kaapata maahanmuuttokysymys, jottei se enää olisi enää heidän yksinoikeutensa. 13% äänestäjistä kuitenkin koki tämän tärkeimmäksi kysymykseksi viime vaaleissa. Tässä mielessä puolueet Suomessa voisivat tehdä samanlaisen tempun, ja varastaa Halla-aholta tämän ainoan aseen."

Kannatan lämpimästi. Heti, kun vallassa olevat puolueet hoitavat kotoutumisen niin, että maahanmuutto ei näyttäydy suurelle osalle suomalaisista kielteisenä ilmiönä vaan rikkautena ja voimavarana, nämä lakkaavat äänestämästä minua ja muita nuivia, minä pääsen tekemään jotain järkevämpää ja rasismiongelma on ratkaistu.

Lupaan, että en estä ketään keskustelemasta oikealla tavalla.

Marita Salenius 07.01.2015 18:51

Voin vastata aivan oman kokemukseni pohjalta blogistin kysymykseen: Kyllä ja varsin isolla eristeellä lisäksi. Ei ole kyse yleisestä mediamuurista sinällään, vaan mitä sen muurin takana halutaan pitää : ne oikeat asiat. Muurin portista päästetään ulos vain toisarvoiset ja otsikoilla pelattavat "hakkaraisuudet"

Perussuomalaiset ei ole ruotsidemokraattien veljespuolue, kuten esim. veljeksiä ovat kokoomus ja Putinin yhtenäinen Venäjä, jota Katainenkin yritti tässä eräänä takavuonna saada Euroopan ns. kokoomuspuolueiden yhteisjärjestön jäseneksi.

Maahanmuutosta ja sen kasautumisesta on keskusteltava. Maahanmuutto on kaupunkien ongelma. Maaseudulla olisi vapaita asuntoja pilvin pimein. Kunnissa jopa suunnitellaan omien ylimääräisten vuokratalojen purkua. Maaseudun ongelma on julkisen liikenteen heikkous tai lähes kokonaan puuttuminen. Täällä ei pärjää ilman omaa autoa - eikä varsinkaan se maahanmuuttaja.

Maahanmuuttokeskustelu on siksikin pielessä, koska tavallinen kansalainen ei aina ymmärrä puhutaanko yleisestä maahanmuutosta, vai siitä maahanmuutosta, josta ei voi sanoa ääneen mitään ilman rasistin leimaa. Liittyiköhän millään muotoa maahanmuuttoon se tämän päiväinen Ranskan tapaus. Mielenkiintoinen oli YLEssä tänään aiheeseen liitynyt toimittajan kysymys ja millä äänenasenteella se esitettiin: "Millainen tämä lehti on?". Kuulijalle tuli tunne kuin, että lehti olisi ansainnut tämän iskun.

Mitä tulee keskustan nousuun gallupeissa, niin sen eteen veromarkoin kustannettava YLEmme on tehnyt hartiavoimin töitä koko tämän vaalikauden. Keskustan esille nosto lähti heti viime eduskuntavaalien jälkeen. Olen ennenkin maininnut täällä keskusteluissa, miten suhdeluku on keskustan hyväksi perussuomalaisiin verrattuna 10 suhde 1,kun YLE on haastatellut opposition edustajaa ohjelmissaan. Parhaitenhan tässä on kunnostautunut YLE radio1 ykkösaamu-ohjelma.

Maamme kahdesta ykkösmediasta (YLE ja Hesari) olen kokenut Hesarin tasapuolisemmaksi - olenhan minäkin täällä kommentaattorina. Maakuntalehdet taas on ihan oma lukunsa. Olen kuullut monen valittavan sitä, että yleisönosastoille on vaikea saada kirjoitustaan läpi, jos nimen perässä on puoluetunnus(ps). No tokihan asiaan voi vaikuttaa monen maakuntalehden keskustasidonnaisuus. Vaalien alla voi olla hieman helpompaa, kun kirjoittajana on ehdokas ja häntä ei voi niin avoimesti syrjiä.

Näkemyksenihän ovat vain kokemuspohjaisia, eivät mutulla heitettyjä. Reijo Tossavaisen kirjoitus osui naulan kantaan ja sen naulan voi totisesti lyödä loppuun asti vaikka teesi mukana. Monesti olen saanut myös kokea, miten kaikki muuttuu, kun hyvän ja asiallisen keskustelun jossakin vaiheessa tulee esille, että olen perussuomalainen. Vastakeskustelijalle tulee kuin plastiikkaa silmien eteen, hän sanoo jotakin yskänsä välissä ja kääntää selkänsä. Joten kyllä sitä eristämistä esiintyy aivan yksilötasollakin.

Kun tässä on katsellut ja kuunnellut eri puolueiden ehdokasvalintoja ja kuinka "vanhojakin" kaivetaan esille, niin tulee mieleen eräs Palmu-elokuvan toimittaja, joka Pentti Siimeksen suulla sanoi:" Kehun teitä lehdessä. Pääsette huomena eduskuntaan."

antti liikkanen 07.01.2015 19:44

Arjen politiikassa on sattumaa useammin niin, että PS:n edustajat toimivat "on-sovittu"-linjan kannalta eriskummallisesti.

Tämä on merkityksellista erityisesti kunnassa ja kuntayhtymässä, jossa päätäntä tapahtuu konsensuksella - ei hallitus/oppositio-asetelmassa.

Oppositioasemaa kunnissa on tähän asti käyttänyt kunkin puolueen ns "häirikkö"-siipi tai ulkoparlamentaarinen popularisti ja tuo perinne on jättänyt pahan maun sellaisessa edunvalvonnassa, jossa päätöselimen rakenne ei sooloilua oikein hyvin kestä (asiat viivästyvät, kuntalaiset jäävät päätöksiä vaille ja rahaa kuluu kverulanssiin).

Jokaisessa kunnassa on omat bomaninsa, joiden glorian nyttemmin usein yrittää "varastaa" kunnan päätännässä suurehko PS-ryhmä.

Jos PS-jäsen sitten lähtee sooloilemaan tästä taisteluhaudasta, hän joutuu puolestaan omiensa eristämäksi ja päätäntä sylttääntyy entisestään.

Kyllä kai sellaisia tahoja ja voimia hyvin helposti sitten yritetään eristää, koska arvaamattomuus sote-, koulu- ja kaava-asioissa todella muuttaa tavan kuntalaisen aseman huonommaksi tai ainakin odotusaika toimintaa odottavalle käy pitkäksi.

antti liikkanen 07.01.2015 19:50

ps

Erityisen voimakkaasti tämä eriseuraisuus tulee esille nyt eduskuntaaalien alla, kun ehdokkaana eduskuntaan olevat kuntatoimijat tekevät niinkuin kaikki kaksoismandaattia hallitsemaan pyrkivät: Käyttävät kuntapäättäjäsankaruuttaan (populistista toisinajattelija-roolia) keppihevosena päästäkseen päättämään kunnan ja eduskunnan arvovallalla samassa asiassa suuntaan jos toiseenkin.

Ilman kuntalaisia ei ole ääniä ja ilman ääniä ei ole eduskuntapaikkaa.

Jussi Autio 07.01.2015 20:14

Ilpo Haalisto: "Perussuomalaisten Jytky oli maailman poliittisen historian suurin vaalivoitto kaikilla mittareilla mitattuna."

Vaikka omat menestykset tuntuvatkin aina hyvältä, niin suhteellisuudentaju kannattaisi pitää kuitenkin aina matkassa. Perussuomalaiset osaavat todella hyvin asioiden toistamisen ja liian usein usein toistetusta väitteestä alkaa tulemaan totuus, vaikkei se pitäisikään paikkansa. Ihmettelinkin miksi kukaan ei puuttunut tähän puutaheinää väitteeseen. Vaikka ottaisi vain uutisissa olleet vaalit viimeisen parin vuoden ajalta, niin löytää isompia voittoja kuin perussuomalaisten Jytky. Ukrainassa esimerkiksi Petro Poroshenkon puolue nousi uutena puoleena heti 21,8% kannatukseen. Oman jytkynsä teki BJP Intiassa, joka myöskin nousi isoimmaksi puolueeksi valtavalla kannatuksen nostolla, joka tosin jäi piirun persujen vastaavasta, mutta lähtötasokin oli paljon korkeammalla. Ja kun väite oli, että "kaikilla mittareilla mitattuna" niin jo vuoden 2011 vaaleissa tietääkseni se oli kuitenkin Kokoomus joka vei voiton ihan vain kannatuksella mitattuna.

Samoin tämä usein toistettu "hallitsematon" maahanmuutto on niin päähän hakattu termi, että uskoin jopa itsekin siihen ennenkuin sain omakohtaisia kokemuksia. Koittakaapa saada EU/ETA-maiden ulkopuolelta olevalle tyttö- tai poikaystävälle oleskelulupa, jos ette ole aiemmin asuneet yhdessä. Ei ole muuten helppoa. Esimerkiksi vaihtoon lähteville yhteenmuuttaminen vaihdon aikana pitäisi opettaa jo yliopistossa.

Ilpo Haalisto 07.01.2015 22:38

Perussuomalaisten Jytky oli maailman poliittisen historian suurin vaalivoitto kaikilla mittareilla mitattuna verrattuna aijempaan kannatukseen. Tästä on politiikan laitoksella kiistaton tutkimusnäyttö. Kolmen prosentin kannatus nousi kuusinkertaisena pariin kymmeneen. Tällaista kannatuksen nousua ei ole nähty olemassa olevilla pidemmän linjan puolueilla kuten perussuomalaiset ovat. Ukrainan Petron puoluetta ei ole aijemmin edes olut, joten sen kannatuksen nousua ei voi verrata aijempaan. Puhun tutkimustuloksista juuri Jytky-voiton jälkeen.

Veikko Kuivanen 08.01.2015 0:18

Ilpo Haaliston harjoittama yksisilmäinen tosiasioiden vääristely tiivistää hyvin perussuomalaisten perusongelman – uskottavuuden puutteen kaikilla tasoilla. Pieni esimerkki: Haalisto väittää, että Ranska on toimittanut Kreikalle 1000 Mirage-hävittäjää. Totuus on se, että Kreikan ilmavoimilla on yhteensä n. 260 hävittäjää (sekin kohtuuttoman paljon), joista Mirageja on 45.

Vastaavanlaisia esimerkkejä PS:n toiminnasta on useita, esim. juuri tuo sotakorvausvertaus, väite siitä että Suomi on "antanut" Kreikalle miljardeja, että maahanmuuton kustannukset ovat useita miljardeja vuodessa, että PS:n vaihtoehtobudjetti pienentäisi valtion menoja ja lopuksi vaikkapa Timo Soinin ennustus vuodelta 2011, jolloin hän sanoi Kreikan eroavan eurosta kahdessa viikossa.

PS on puolue, joka elää tyytymättömyydestä, epävarmuudesta ja kaaoksesta. Sen etu on lietsoa kaikkia näitä etsimällä "vihollisia" (maahanmuuttajat, euro) joiden takia muka asiat Suomessa ovat huonosti.

Ville Jalovaara 08.01.2015 0:20

Eristetäänkö perussuomalaiset? Eikö puolue tällä vaalikaudella hieman eristäneet itsensä, kun eivät lähteneet hallitukseen valtavasta vaalivoitosta huolimatta? Toki muistamme Kreikka kynnyskysymykset, mutta se, että niiden johdosta on nyt neljä vuotta mennyt oppositiossa, vai tietysti laittaa pohtimaan tätä kysymystä myös hieman toisesta näkökulmasta.

Ville Komsi 08.01.2015 1:54

Tiedän, että persuissa on myös kunniallisia ja ajattelukykyisiä ihmisiä. Marita Salenius antaa tuossa yllä esimerkin sellaisesta. Sellaisten kanssa mielelläni keskustelisin mistä tahansa, mutta en minkään huutosakin edessä tai keskellä.

Toisaalta ilmeisen monet hommapersujoukossa ovat porukalla hormonihumalaa etsiviä kylätappelijoita tai koulukiusaajan tyyppisiä lällättäjiä. Ikävä juttu.

Voihan olla että sellaistenkin kanssa voisi keskustella -- kuunnella ja puhua -- yksin kappalein laiturilla saunan jälkeen oluttölkki kourassa tai fillariretken tauolla helvetin kuusessa. Samaa olen ajatellut teinianarkisteista. Onnistuisiko tuollaisen tilanteen järjestäminen jompienkumpien kanssa -- ja onnistuisinko todella pitämään oman raivoni kurissa -- se on toinen kysymys. Hyvä olisi, jos pystyisin.

Kymmenisen vuotta sitten selasin Blågula sidor -nettisivustoa ja päättelin, että senkin tekijöissä oli kahdenlaista väkeä. Kirjoittajien nimiä ei mainittu, mutta osa teksteistä oli järkeviä, analyyttisiä ja maltillisia. Toiset taas vauhkoja, paksupäisiä ja pahantahtoisia. Nettilehden eri numerot erosivat toisistaan.

Joku tarttui esimerkiksi "invandrarvänlig" ja "invandrarfientlig"

-sanoihin ja kysyi mitä ne oikein tarkoittavat. Jos tuetaan maahanmuuttajia, tarkoitetaanko silloin vaikkapa niitä latvialaisia rakennusmiehiä jotka ovat jo tulleet Ruotsiin vai niitä jotka tahtoisivat tulla? Eivätkö näiden edut ole vastakkaisia? Kysymys oli järkevä -- olkoonpa vastaus mitä tahansa.

Tällaiset kysymykset pitäisi hyväksyä. Niitä pitäisi avoimesti pohtia ja toisinaan jopa myöntää, että vastausta vielä haetaan. Samoilta nettisivuilta sitä paitsi löysin oleellisia tietoja, joita hain. Guuglaamalla sinne jouduinkin.

Muistan ajatelleeni ja monille sanoneeni, että oli totaalisen typerää kieltää tuon saman tavaran myyminen paperilehtenä kioskeissa. Se oli Pressbyrånin oma päätös, mutta isojen puolueiden poliittinen painostus oli varmasti takana. Tuollaisen selänkääntämisen tuloksena on sitten nykyisenlainen SD, josta tosin en tiedä tarpeeksi paljon väitelläkseni.

En kyllä minäkään toivo, että sen enempää hommapersut kuin sverigedemokraatitkaan pääsisivät kovin paljon sanelemaan ehtoja muille. Mutta ainahan jonkin luun voisi heittää.

Kirjoitin syksymmällä Vihreään lankaan, että aidosti puheväleihin pitäisi pyrkiä. Vaikka jotain korpilammen tapaista. Voitaisiin kutsua. Toistan ajatuksen tässä. Ymmärrän että vaalien alla on vaikeata. Putkosta en ottaisi mukaan muulloinkaan.

Kirjoitin samassa jutussa, että tavallisin syytös vihreitä kohtaan esson baarissa on, että me olemme ylimielisiä. Ja että siinä valitettavasti voi olla hitu tottakin. Siltä voi näyttää. Eikä se ole kivaa.

Marko Ikonen 08.01.2015 7:05

Useissa kirjoituksissa puhutaan vain turvapaikanhakijoiden lukumäärästä Suomessa. Se on vain osa maahanmuutosta. Suurin osa maahanmuutosta tulee normaalin oleskelulupamenettelyn kautta sekä EU:n sisäisenä muuttona johon oleskelulupaa ei tarvita.

Suuri ongelma on suomalaisen sosiaaliturvan houkuttelema muutto. Lähtömaan puutteelliset olot halutaan jättää taakse ja muuttaa Suomeen elämään siedettävää elämää sosiaaliturvan mahdollistamana.

Tästä sosiaaliturvan varassa elämisestä kertoo maahanmuuttajien matala työllisyysaste. Suuri kysymys kuuluukin kuinka suurta maahanmuuttoa Suomi kestää, kun työttömyys ja työvoiman ulkopuolella oleminen on niin laajaa.

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajataustaisten määrä ylittää jo 10 prosentin rajan, joten mitättömän pienestä joukosta ei todellakaan ole kysymys. Lisäksi tämän määrän ennustetaan voimakkaasti kasvavan seuraavan parin vuosikymmenen kuluessa.

Jan Rossi 08.01.2015 9:42

Mikä on persujen suhde Front Nationaliin Ranskassa? PS:än suhde Ruotsin ruotsidemokraatteihin jo tiedetään. Jussi Halla-aho on linjannut PS:än olevan ruotsidmeokraattien hengenheimolainen. Miten Halla-aho linjaisi PS:än suhdetta Marine Le Peniin?

Jan Rossi

Ilpo Haalisto 08.01.2015 12:04

Veikko Kuivaselle kokonaisuuksien hallintaa. Miljardi on jan Hurrin mukaan jo hävitty. "Suomen takausvastuut Kreikan toisessa tukipaketissa nousevat lähelle kuutta miljardia euroa. YLE Uutisten tietojen mukaan."Tykkejä ja hävittäjiä. Velkakriisissä kärvistelevä Kreikka on käyttänyt aseisiin suuremman summan kuin sille myönnetty lainapaketti.

Kreikka on ostanut 1990-luvun lopulta lähtien satoja Leopard-panssarivaunuja, haupitseja eli lyhytputkisia tykkejä sekä Mirage- ja F-16-hävittäjiä.

Kreikan puolustusmenot ovatkin kaksi kertaa EU-maiden keskiarvon kokoiset, kun tarkastellaan niiden osuutta bruttokansantuotteesta, Kreikan parlamentin jäsenen Dimitris Papadimoulis sanoo brittilehti Guardianille.

Aseostokset ovat suurin Kreikalle velkaa kasanneista tekijöistä. Jos maa olisi viimeisen vuosikymmenen aikana käyttänyt puolustukseen saman verran rahaa kuin muut EU-maat, se olisi säästänyt noin 150 miljardia euroa. Summa on suurempi kuin Kreikalle myönnetty lainapaketti.

Sen sijaan Kreikka käyttää aseisiin jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa. Summa on tosin pienentynyt, sillä vielä vuonna 2009 rahaa kului 10 miljardia.

Monet tosin uskovat, että asekaupat asetettiin ehdoksi Kreikan saamille lainoille. Kreikka nimittäin ostaa aseita eniten Saksalta, Ranskalta ja Yhdysvalloilta.

Kreikka on Saksan aseteollisuudelle tärkeä markkina, Papadimoulis huomoauttaa. Saksa vie Kreikkaan 15 prosenttia kaikista myymistään aseista.

- Kreikka maksoi yli kaksi miljardia euroa sukellusveneistä, jotka osoittautuivat viallisiksi, ja joita se ei edes tarvitsisi, Papadinmoulis sanoo.

Parlamentaarikon mukaan Kreikka on Saksalle velkaa vielä miljardin osana sukellusvenekauppaa.

- Se on kolme kertaa summa, joka Ateenaa vaadittiin säästämään eläkkeistä ehtona lainalle. Lähde IS"Tiedot on edelleen ihan samat taloussanomien sivuilla kuin ketjun avatessani. Jutun lopussa on taulukko, josta näkyy paljonko Suomen pankki on lainannut rahaa EKP:lle. 20 mrd euroa. Edelleen taulukosta näkyy, että EKP on lainannut rahat edelleen ja niistä n. 300 mrd euroa Kreikalle, Irlannille ja Portugalille. Mikä tässä on epäselvää?

Niin kauan kuin esim Kreikka on maksukyvytön, mitä se tällä hetkellä on, rahojen takaisinsaannista ei ole mitään hajua. Jos Kreikka kaikista tuista huolimatta joutuu velkasaneeraukseen (kuten tulee käymään), niin osa saatavista joudutaan kirjaamaan alas myös Suomen pankin taseissa. Suomenpankki on lainannut rahat jostain ja tappion (lainatut rahat) joutuvat maksamaan Suomen veronmaksajat. Minusta tämä ei ole kovin vaikea ymmärtää? Jos tuossa on 750 Miragea laitettu maan alle varastoon, niin ne tuolla korkoineen 200 mrd summalla on kyllä pystytty hankkimaan - että se uskottavuudesta.

Jussi Halla-aho 08.01.2015 12:07

Mielestäni Le Pen ja FN ovat väistämätön ja välttämätön ilmiö Ranskassa. Syitä voi nähdä vaikkapa päivän uutisissa. Sisäpoliittisesti ilmiö on myönteinen ja antaa toivoa paremmasta.

Sen sijaan ulkopoliittisesti FN on ryhtynyt Putinin äänenkannattajaksi, mikä tekee puolueesta aika vaikean yhteistyökumppanin. Ranskalainen "nationalismi" on tietysti maan menneisyyden vuoksi luonteeltaan erilaista kuin esimerkiksi suomalainen nationalismi, joka korostaa paitsi oman myös kaikkien muiden kansallisvaltioiden riippumattomuutta. Ranskalainen nationalismi lienee lähempänä kansallissovinismia, minkä vuoksi Putin nähdään sympaattisena kumppanina.

Ilpo Haalisto 08.01.2015 13:43

Suomalaista ei jätetä - on perussuomalainen mottoni. Hädän hetkellä tämä kansa taisteli vapautensa Talvisodan hengessä Mannerheimin johdolla ja jälleenrakensi Suomen mittavien sotakorvausten saattelemana.

Alkiolainen arvopohja - "Köyhän asia ensin" - kertoo meidän Maalaisliittolaisista juuristamme Karjalan poikamme Veikko Vennamon jalan jäljissä. Mitä olisi tämä maa ilman Vennamon siirtolaisten asutuslakia?

Tämä on Virolaisen ja Sorsan yhteistyöllä tekemä peruskoulun maa. Ulkoministeri Ilkka Kanerva neuvotteli Viron prossisoturikiistan Berliinissä mallikkaasti tuoden EU:n taakse. Ville Niinistö ei jättänyt yksin tutkijaamme Luka-Joelle. Kalevi Kivistö Punaisen Ristin johdossa järjesti pikamaahanmuuton tuhansille Somalipakolaisille. Paavo Lipponen ei kumarrellut Bellonan terroristeille, jotka tuhosivat suomalaisen lohiyrittäjän elinkeinon.

Toni Halme hoiti veteraanilain eduskunnassa ja sai osakseen Helsingin lähiöiden aitoa ihailua. Timo Soini teki Jytkyn ja sai koko läntisen maailman sympatiat taakseen. Yhdessä me rakennamme tätä maata. Kaikkia tarvitaan - ketään ei saa eristää.

Torilla nuori ihminen tulee viluissaan luokseni teltalle ja kertoo huolensa nuorten mielenterveysasoista. Työssäkäyvä äiti ihmettelee harkinnanvaraisten tukien osumatarkkuutta naapurin, joka ei osaa edes Suomen kieltä. Yrittäjä kertoo irtisanoneensa kaikki työntekijänsä ja myyvänsä talonsa yrityksensä hengissä pitämiseen. Nuori somali juo kanssani kupin kahvia jakaen perussuomalaisen arvopohjan.

Me tarvisemme tässä maassa kaikkia puolueita yhteistyössä maan asioiden eteen - me tarvitsemme perussuomalaisia. Sinä ja sinun lapsesi jälleen kerran rakennatte tämän maan lamasta ylös.

Sinä Hannes Hynönen annoit itsenäisyyspäivänä meille esimerkillistä toivoa taistelijana, maan rakentajana ja rakkauden lähettiläänä - lähestyessäsi keski-ikää. Nöyränä kuuntelen eläkeläisen toivonkipinää minulle annettuna. Sinä joka kritisoit meitä perussuomalaisia - annat meille lisää voimaa ja toivoa hoitaa maamme asioita kuntoon. Suomalaista ei jätetä - perussuomalaista ei eristetä.

Juha Kaistinen 08.01.2015 14:07

Eristetäänkö perussuomalaiset?

Tiedä sen paremmin heidän eristämisestään voittonsa jälkeen he kuitenkin tekivät sen ihan itse.

Mutta muistan ajan kun Kokoomus eristettiin vaalivoitosta toiseen vain yhden herran ja lukuisien perässähiihtäjien tavoitteiden tähden.

Niin kauan kuin perussuomalaisilla ei ole suoraa enemmistöä eduskunnassa on syytä harkita heidän ja kaikkien muidenkin ihmismielen pimeillä puolilla leikkivien pitämistä hallituksen ulkopuolella.

Ei tähdissä ole määrätty hallituspuolueita! Demokaratia on vapautta, mutta myös vastuuta.

Ps:n jytky aiheutti jo neljän vuoden halvaantumisen aikana, jolloin olisi pitänyt vetää lipposlinjaa asioiden parantamiseksi.

Niin kauan kuin meillä ei ole selvää äänileikkuria ja vain henkilöön perustuvat vaalit ei muutosta valitettavasti tule tapahtumaan.

Eikö Soini, Stubb ja potentiaalinen Sipilä ilmiö jo valaise järjenvaloa viimeiseenkin peräkammarin loukkoon?

Marita Salenius 08.01.2015 14:19

Haluaako Jan Rossi luoda illusion, että perussuomalaiset olisivat kaiken pahan alku ja juuri? Hengenheimolaisuus on varsin laaja käsite. Mikään puolue - iso nyt ainakaan - ei ymmärtääkseni ole vain yhden asian puolue. Mutta media voi toimia niin, että vain yksi asia tuodaan esille.

Minä perussuomalaisena voin olla hengenheimolainen vaikka Jan Rossin kanssa, jos vain heimolaisuuden aineksia löytyy - ennakkoasenteet ei ole esteenä. Mutta onnistuisiko toisin päin?

Jos vapaassa maassa vapailla vaaleilla valitaan Marine le Pen presidntiksi ja jos äänestysprosentti on yli 50, niin ei siinä ole mitään natisemista vastustajilla. Näinhän kävi aikoinaan EU-jäsenyydessä meilläkin, kun voitto tuli kannattajille juuri ja juuri yli 50 prosentilla. Vastustajien vain on täytynyt pärjätä tässä byrokratia-painostuksessa ( en käytä -helvetti vertausta, joka sinällään olisi ehkä kuvaavampaa, muta kun en ole moisessa paikassa käynyt, niin kokemuspohjalta en voi sanaa käyttää).

Tarkoittaako Jan Rossi sitä, että minäkin perussuomalaisena olisin väärässä ja näin minulla ei saisi olla edes äänioikeutta - no ainakaan perussuomalaisten äänestämiseen. Eiköhän todellakin ole jo aika jättää sievistelyt ja ryhtyä miettimään, miksi vanhat suuret puolueet eivät pelkästään enää kansalaisille kelpaa.

Pelkällä sormella soo-soottelu ei toimi. On löydyttävä reilut perustelut sille, miksi mielipiteenilmaisua pitäisi rajoittaa tai miksi ylipäätään uusia poliittisia ilmiöitä/puolueita ei saisi syntyä. Ihminen ei todellakaan ole kone, enkä nykyaikana myöskään kuvittele kenekään olevan varsinaisesti hyväuskoinen hölmö, joksi esim. Lenin aikoinaan suomalaisia kommunisteja nimitteli. Kykenemme ajattelemaan ja pystymme näkemyksiin aivan niistä omista lähtökohdista. Kaikilla ei ole elämänhelppoutta. Fantastisuus on kaukana, eikä selfietkään houkuttele.

Ruotsissa ja Ranskassa eletään keskellä ongelmia, joista Jussi Halla-aho on monesti muistuttanut. Erinomaisen selkeä ja tyhjentävä oli myös hänen klo 17.31 tullut kommenttinsa. Tästähän on lopulta kyse. Tehkää jotakin te viisaat ja filmaattiset.

Jan Rossi 08.01.2015 15:00

Marita Saleniukselle sanoisin näin, että PS:än meppi Jussi Halla-aho linjasi aika selvästi PS:än olevan ruotsidemokraattien kanssa samoilla linjoilla. Ja nyt hän osoittaa valtavaa ymmärtämystä Front Nationalia kohtaan. Mistä tämä Halla-ahon ajattelu kumpuaa? Miten Halla-ahosta tuli tälläinen ajattelija, että jakaa ruotsindemokraattien ajattelun?

Itse kirjoitin tänään Front Nationalista, että Front Nationalin puheenjohtaja Marine Le Pen tulee aiheuttamaan valtaisan kriisin EU:lle jos hänet valitaan Ranskan presidentiksi 2017 vaaleissa. Eilinen terrori-isku vahvistaa entisestään Front Nationalin kannatusta, joka vie Ranskaa äärioikealle. EU:lle tämä tietää valtaisa ongelmia.

Jos Le Pen nousisi Ranskan presidentiksi, Ranska lähti eurosta. Tämä tietäisi euron loppua ja Suomelle pääsyä pakkoavioliitostaan euron kanssa. Suomi ei uskalla tehdä välttämätöntä taloutensa kannalta. Euro on liian vahva Suomen taloudelle. Hidas näivettyminen jatkuu. Muut joutuvat pelastamaan Suomen, kun suomalaiset itse eivät uskalla tehdä oikeita päätöksiä.

On valitetettavaa, että Euroopan pitää mennä äärioikeiston kautta päästääkseen eroon hirvittävästä EU:sta ja eurosta. Äärirasismi näyttää olevan Euroopan pelastusrengas.

Suomen tieksi tulisi valita Norjan tie. NATO-jäsenyys ja ETA tuovat Suomelle oikean väylän selviytymiseen.

Jos Kreikka lähtee eurosta, Suomi menettää välittömästi miljardi euroa. Miten tätä enää voi Kreikkaa tukeneet tahot selittää uskottavasti Suomessa? EI mitenkään. Kreikkalainen hulluus vienee voiton SDP:stä, kokoomuksesta, kepusta ja kaikista niistä, jotka alkoivat lappamaan veronmaksajien rahoja kreikkalaiseen hulluuteen.

Jan Rossi

Jouni Pulli 10.01.2015 0:29

Perussuomalaisia ei olla eristämässä. Toinen asia on, nouseeko maahanmuuttokeskustelu tärkeäksi asiaksi ensi eduskuntavaaleissa. Mielestäni siitä pitäisi avoimesti vaihtaa mielipiteitä yhtä lailla kuin monista muistakin asioista: esim. SOTEsta, epäonnistuneesta kuntauudistuksesta, NATOsta, sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuuden tulevaisuudestamme, Suomen taloudesta ja kilpailukyvystämme, poliittisen järjestelmämme uudistuksesta eli OHRA-hankkeen tuloksien hyödyntämisestä jne. Vaikeinta lienee puhua avoimesti poliittisen järjestelmämme uudistamisesta, mikä kuitenkin on pakko suorittaa, ellemme halua jatkaa näivettymisen tiellä.

Tarja Flemming 10.01.2015 1:52

En voi olla ihailematta ruotsalaisten ideologista fiksuutta heidän kääntäessään selkänsä poliittiselle yhteisölle, jonka yhteisinä arvoina on rujo ihmiskuva ja syrjivän väkivallan ihannointi. Jos ruotsidemokraattien suosio tästä huolimatta vain kasvaa niin todella huolissaan saa ruveta olemaan myös Pohjolan henkisestä ilmapiiristä. 70 vuotta rauhaa on Euroopassa taannut suvaitsevaisuuden, vapauden, tietämyksen sekä myös vaurauden kasvua. Mutta, mutta, merkillinen valkoisen rodun, "meidän" isänmaamme pyhien arvojen renesanssi on alkanut kaikua marsseissa. Eikö politiikan mustista kausista mitään ole opittu? Yhteiskunnan on voitava suojautua tuhoisilta aatteilta. Tässä on nyt nautittu oikeistolaista politiikkaa ja yksilökeskeisyyden ihannointia talouskriisiin asti. Tähän kurjuuteen sitten vielä henkinen ja sivistyksellinen taantumus

60-luvulla valtio-opin ja yhteiskuntatieteiden opiskelussa alkoi minulle avautua näkemys natsismista, kuin myös kommunismista ja autoritääristen oppien tuhoisasta vaikutuksesta. Miten saksalaiset, sellainen suuri kulttuurikansa voi joutua natsien valtaan? Tietystikin syynä oli edellinen hävitty sota, taloudellinen kurjuus, autoritääriset kasvatusperinteet tottelevaisuuteen, tieteessä vaikkapa rotuopit ja yleisestikin "ajan henki". Kyllä Ranskassakin eli voimakas antisemitismi. Saksassa 30-luvulla natsipuolue ylti vaaleissa parhaimmillaan vain 33 prosenttiin ja niiden äänestäjien takia saatiin aikaan järjetön tuho ja miljoonat kuolonuhrit. Tai ei sentään pelkästään turhautuneet, työttömät, köyhtyneet äänestäjät. Parhaiten Hitleria auttoi Saksan oikeisto ja teollisuuselämä. Jopa Amerikasta asti Henry Ford lähetti rahaa. (kerrottiin amerikkalaisessa tv-dokumentissa )Eli porvaripuolueet antoivat vallankäytön paikkoja natseille ja lopuksi suostuivat antamaan valtakunnan kanslerin viran. Silloin jo ay-liike ja vasemmistopuolueiden kannattajia on vangittu ja lopuksi viimeisina Hitleria yrittivät vastustaa sosialidemokraatit. Ei ihme että hommafoorumin ja poliittista sontakirjoittelua harrastavien rakkain haukku kohdistuu aina demareihin.

Mitenkäs sanotaankaan pikkusormen antamisesta paholaiselle? Näkemykseni on edelleenkin se, että perussuomalaisiin vallankäyttäjinä on suhtauduttava aika varauksellisesti. Kokeneimpia ovat heistäkin tietenkin ne, jotka ovat mukana kunnallishallinossa,jolloin heidän selväpäisyydestään on näyttöä. Mutta tiedossahan on että perussuomalaisten joukossa on sellaisia"änkyröitä", vastarannankiiskiä ja useammassa puolueessa häiriköineitä, joiden ego ei taida soveltua demokraattiseen menoon.

Vaaleissa saatu kannatus näkyy luonnollisesti paikkojen määrässä. Kunnissa se takaa myös paikan kunnanhallituksessa. Euskuntavaalien jälkeinen hallituksen synty on toisenlainen asia, varsinkin nyt näiden hallituskausien jälkeen.

Timo P Holopainen 10.01.2015 11:50

Eristetäänkö perussuomalaiset?

Uutisvirran seuraajana en ole havainnut perussuomalaisten eristämistä. Heidän äänensä kuuluu, kuten poliittisen painoarvon perusteella pitääkin. Media on välittänyt kuvan puolueesta, jolla on selvä tunnistettavissa oleva linja ja kannattajajoukko. Peruslinja ja tavoitteet ovat käyneet selvästi ilmi poliitisen toiminnan kautta eli tehdyistä päätöksistä. Toki pinnalla kuohuu ja mediassa julkisuutta saavat yksittäistapaukset ja räväkästi esiintyvät persoonat.

Suunnitelmallinen eristäminen mediassa olisi vaikeasti toteutettavissa ja vuotaisi nopeasti julkisuuteen ruodinnan kohteeksi. Kuten edellisissä viesteissä on tuotu esille, eristämisen kokemus voi kummuta perussuomalaisten sisältä. Tällaiset kokemukset ovat kaikissa puolueissa ja muissa yhteisöissä tuttuja kuten usein käytetty viittaus ”etelän mediaan” todistaa.

Lehdet palvelevat lukijoitaan ja ovat sidottuja lukijoidensa maailmakuvaan. Lehdet eivät voi systemaattisesti poiketa lukijoidensa maailmankuvasta. Jos lukijakunta on poliittisesti kattava, lehdelle on käytännössä välttämätöntä esitellä eri ryhmien näkökantoja. Oletettavasti myös kritiikin kohteena olevan Helsingin Sanomien lukijakunnasta merkittävä osa on perussuomalaisten kannattajia.

Lisäksi on selvää, että perussuomalaisten eristäminen ei ole lehden lukijoiden intresseissä riippumatta poliittisesta kannasta. Eristämisellä ei saavuteta lisäarvoa. Lukioita kiinnostaa erityisesti poliittisen keskustelun kytkeminen taustalla oleviin tosiasioihin. Tässä lehdistöllä on merkittävä etulyöntiasema suhteessa verkkokeskusteluihin.

Pentti Peltoniemi 10.01.2015 12:15

Tarja Flemming kirjoittaa 70 rauhan ja suvaitsevaisuuden vuodesta ja kysyy ”…eikö politiikan mustista kausista mitään ole opittu? Yhteiskunnan on voitava suojautua tuhoisilta aatteilta. Tässä on nyt nautittu oikeistolaista politiikkaa ja yksilökeskeisyyden ihannointia talouskriisiin asti. Tähän kurjuuteen sitten vielä henkinen ja sivistyksellinen taantumus.

Yhteiskuntahistorian professori Jorma Kalela kirjoittaa puolestaan kotisivullaan, että ”…nykyinen poliittinen järjestelmä vain varmistaa valtiovallalle tärkeän jatkuvuuden. Vaihtoehto edellyttää kahta asiaa. Vallankäyttöä varten on ensinnäkin kehitettävä uusi järjestelmä, jossa ei ole nykyisiä epäkohtia. Julkinen päätöksenteko ei saa alistua talouden vallanpitäjien eduille ja epäpoliittiseksi naamioidulle talouden asiantuntemukselle. (jormakalela.fi)

Perässähiihtäjän kysymys Eristetäänkö perussuomalaiset? on sekä oivallinen että absurdi. Oivallinen siksi, että eristämällä PS (kuten SKDL 1948-66 tai Kok. 1966-87) yhteiskunnalliset ongelmat voidaan näennäisesti lakaista maton alle. Absurdiksi sen tekee se, että suomalaisten suuret ongelmat eivät ole kototekoisia. On aivan yhdentekevää kuka keksii uusia liisanlistoja tai verovaroin rahoitettavia privatisointeja niihin ulkoisiin uhkiin (työttömyys, nälkä, kasvavan eriarvoisuuden aiheuttamat epävarmuudet), jotka näivettävät ”länttä”.

Olisiko vuoropuhelu parempi sekä sisäpolitiikassa että kansainvälisissä suhteissa? Ainakin parempi kuin siviileihin kohdistuvat iskut – tehtiin ne sitten vähäosaisilta leikkaamalla, pariisilaismallisesti tai lennokeilla.

Marita Salenius 10.01.2015 14:19

Voi hyvät hyssykät sentään, sanoi mummoni aikoinaan, kun jotakin epäili sievistelyksi tai peräti hurskasteluksi.

Tarja Flemmingin näkemys henkisestä ja sivistyksellisestä taantumisesta on jotenkin pielessä,varsinkin tarkoitusperiensä puitteissa. Kukaan ei ole määritellyt edes yleisellä tasolla sitä kohtaa, jossa henkinen ja sivistyksellinen taso on taantumaton. Se mitä kauheuksia ihmiskunnassa on tapahtunut ja tapahtuu ei voi mielestäni edes käsitellä mainituilla tasoilla. Eihän niissä ole mitään henkistä tai sivistyksellistä, joka edes liikkuisi mihinkään suuntaan.

Kaikkeen on totuttu, mutta että sormia vieväksi paholaiseksi viitataan - no tätähän tämä enää puuttuikin. Mutta voisinhan todeta, että mitäs siitä totuuden puhujasta sanottiinkaan - ettei ole yösijaa.

Entäpä jos näille Flemmingin mainitsemille " änkyröinnille, vastarannankiiskeydelle, häiriköinnille ja egoilulle" onkin yhteiskunta rakentanut tilaa. Olen itse huomannut, että näitä vertauksia helposti käytetään, kun joku on eri mieltä ja arvostelee epäonnistuneita käytänteitä - kunnallispolitiikassa varsinkin.

Jospa joskus oltaisikin kiinnostuneita, mitä sillä "änkyrällä" on sanottavaa. Saattaisi moni hämmästyä. Kysehän on usein siitä,eli, että ei se mitä sanotaan ,vaan se kuka sanoo. Monesti kunnissa, joissa on ollut vuosikymmenet ns. harvainvalta - maalaiskunnat ja keskusta (löytyy esimerkkejä demarivallastakin) - on se demokraattinen meno ollut kadoksissa jo ennen kuin edes perussuomalaiset ovat olleet olemassa. Todellisuudessahan perussuomalaiset juuri ovat peräänkuuluttaneet demokraattista menoa.

Joten reippaina käymme vaaliuurnille ja ihan oikeasti pyrin välttämään niiden sormien napsimista - mieluummin koko käsi. Jos emme todellakaan kykene samalle tasolle, niin suhteellisuutta kuitenkin toivoisin. Politiikka on kovaa ja ruotuväki raakaa.

Olen monesti miettinyt, kun puhutaa kylmyydestä, että jokin voi mennä niin kylmäksi, että suoranaisesti polttaa, niin onkohan mahdollista käydä sivistyksessäkin niin, että kun sivistys sen kuin lisääntyy, niin se lipsahtaakin sivistymättömyyden puolelle. Raja on varsin häilyvä - monessa asiassa.

Toki koen olevani etuvartiossa tämän postauksen puitteissa, kun puolueestani on kyse. Myös herkkyystaso on korkealla. Mutta palaan siihen alkuperäiseen kysymykseen eristämisestä ja tämän keskustelun perusteella näkemykseni on vain vahvistunut - lisääkin eristämistä haluttaisi.

Pekka Turunen 10.01.2015 17:44

Kysymys perussuomalaisten eristämisestä on hyvä. Olen heidän rooliaan itsekin tällaisena perussitoutumattomana joskus miettinyt. Varmasti eristämistä jossain määrin tapahtuu, kuten uusilla puolueilla pakkaa käymään (vertaa vihreät). Mutta eristetäänkö perussuomalaisia vielä tätäkin enemmän? Ensin pitää tietysti todeta se päivänselvyys, joka täälläkin on jo monesti tullut esiin: suurimman eristäytymisen he tekivät ihan itse, kun eivät lähteneet mukaan tähän nykyiseen hallitukseen.

Näiden lisäksi tulee mieleen pari syytä, jotka voivat johtaa siihen, että perussuomalaisiin pidetään vähän etäisyyttä. Ensinnäkin heillä on voimakas ja usein kovin, kovin kiihkeä maahanmuuttokriittinen osio, mikä vierastuttaa monia. Toiseksi heillä on kaikista puolueista voimakkain taipumus populismiin, siis monimutkaisten asioiden yksinkertaistamiseen ja äänten kalasteluun tätä kautta. Tähän kun vielä liittyy kiihkeä oikeassa olemisen tunne, ei keskustelua synny millään, ja se tietysti eristää.

Tässä on toki syytä heti todeta, että edellä mainittu ei tietenkään koske kaikkia perussuomalaisia, mutta puoluetta se kyllä leimaa (ja yhtä itsestäänselvästi: eivät muutkaan puolueet ole populismista vapaita). Tunnen itsekin joitakin perussuomalaisia (tämä siis EI koske kaikkia perussuomalaisia) ja heille on tyypillistä juuri tuo kyvyttömyys keskustella avoimesti, kun asiat tiedetään etukäteen vuorenvarmasti ja tunteen vallassa sylki roiskuu ja vaahto tursuaa suupielistä. Keskustele siinä sitten asiallisesti.

Itse koin aikoinaan, että perussuomalaisten nousussa oli hyvää se, että he kyseenalaistivat monia vakiintuneiden puolueiden rappeutuneita tapoja. Kannatus nousi kuitenkin niin korkealle, että se on jähmettänyt koko suomalaista politiikkaa, kun perussuomalaiset asemoituivat tiukasti oppositioon, josta käsin on helppo räksyttää, ja muut puolueet heittäytyivät ylivarovaisiksi.

Itse olen kiinnostunut nimenomaan pohtimaan asioita avoimesti ja hakemaan sitä "parasta argumenttia" huomioiden toki myös sen, että me kaikki emme ole yhtä nopeita ja nokkelia muodostamaan hyvin muodostettuja mielipiteitä. Keskustelua ei synny, jos mielipiteet ovat liian lukkiutuneita eikä muita olla edes halukkaita kuuntelemaan. Meistä jokaisen on myös syytä oppia katsomaan välillä peiliin, kun kritiikkiä lentää ilmassa. Jopa perussuomalaisten.

Eli perussuomalaisille: olkaa te osaltanne valmiita avoimeen, toisia kunnioittavaan keskusteluun ilman ahtaita ennakkoasenteita. Ja esimerkiksi Marita Saleniukselle, joka siis kiitettävästi keskustelee täällä jo: ei kannata olla liian herkkä, vaan miettiä sitä, että kritiikissä voi olla jotain ihan kohdallaankin. Tarja Flemmingin puheenvuoro ei ollut suinkaan ansioton.

Matti Kärkkäinen 10.01.2015 18:51

Ei ole mitään todisteita siitä, että Perussuomalaisia oltaisiin eristämässä. Viime vaalien jälkeen heitä todella houkuteltiin hallitukseen ja nytkin on hyvin todennäköistä, että he ovat vahvasti mukana hallituskaavailuissa. Ainoa este Perussuomalaisten hallitustielle voisi olla puolueen kannatuksen romahdus tai poliittisen linjan radikaali muutos

Perussuomalaisilla on ehkä edessä linjavalinta: jatkaako Soinin nykyisellä linjalla vai kääntyäkö selvästi radikaalimmalle linjalle, jolla ehkä olisi tilausta. Perussuomalaisia oikeistolaisemmat puolueet menestyivät EU-vaaleissa ja voisi kuvitella, että tämä esimerkki ehkä innostaa, varsinkin jos menestys nykyisellä maltillisella linjalla on viime vaaleja heikompi. Oikeistopuolueiden on ennustettu hyötyvän Ranskan terrori-iskuista. Myös Kreikan tilanteen kriisiytyminen voi nostaa oikeiston kannatusta Euroopassa. On ihme, jos Perussuomalaiset ei yrittäisi nostaa näitä kysymyksiä keskeisiksi vaaliteemoiksi.

Jos Perussuomalaiset selvästi radikalisoituu nykyisestä eikä se jostain syystä pääse hallitusvastuuseen, voi tilanne oleellisesti muuttua nykyisestä.

Antti Piirainen 11.01.2015 7:26

Väestöjen sekoittuminen keskenään on kuin fysiikassa osmoosio. Se on väistämätöntä. Miksi taistella tuulimyllyjä vastaan, siis mahaanmuuttoa ja maasta poismuuttoa, kun voitaisiin keskittyä sen hyötyjen edesauttamiseen.

Syksyllä tuli dokkari Yleltä metropoleista. Siinä käsiteltiin metropolien menestymistä (isompia cityjä kuin meidän ns. metropoli). Lontoon yhtenä merkittävistä vahvuuksista pidettiin eri kansallisuuksien hyväksymistä osaksi yhteiskuntaa.

Minusta, huom. minun mielestäni, kansalaisten käyttäytymistä sivusta seuranneena, suomalaiset ovat hillittyä ja helposti muutoksia hyväksyvää kansaa (ei mellakoita, emme terrorisoi toistemme maakunnissa jne.). Pohdin välillä, miksi heitä pitää provosoida vastaan, kun voisi provosoida hyväksymään? Onko provokaatioilla tarkoitus ajaa omaa vai kansan etua?

Minusta perussuomalaisia ei ole eristetty vaan paapottu, annetaan koko ajan toistaa samaa storya (latteuksien laukominen ja sen nimeäminen kansantajuiseksi, on kansalaisia aliarvioivaa). Sanovat he mitä tahansa, vaikka sisältöä ei olisi kuin vain sama sanoma kuin aiemmin, se nousee lehtiin. Toimittajat voisivat laskea, analysoida, purkaa tai mitä sanaa nyt haluaa käyttää, sisällön auki. Onpa kysymyksessä kok, ps, sdp jne. Kvantitatiiviset analyysit lausuntojen perään (eikä kannatuslukuihin vaan kotimaan talouteen), niin kansa voi päättää kenen juttuja tulevaisuudessa haluaa kuunnella.

Unto Hämäläinen 11.01.2015 8:13

Huomenta ja hyvää lumista sunnuntaipäivää kaikille Perässähiihtäjän ystäville. Kiitän kommenteista, joita on tasaiseen tahtiin tullut viikonloppunakin. Kirjoitan blogin pitämisestä kolumnissani, joka on tämän päivän HS:ssa. Seuraavan kerran postaan ensi viikolla.

Terveisin

Unski

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1420864650074

Lars-Erik Wilskman 11.01.2015 10:24

Jokaisella puolueella on ennen vaaleja oma inhokkipuolueensa. Inhokit unohtuvat normaalisti nopeasti, jos vaalitulos sitä hallituksen muodostamiseksi edellyttää.

Nyt olisi pohdittava onko Halla-ahon linja riittävä "yleiseksi syyksi", jonka vuoksi persut tulisi eristää. Perussuomalaisten kaltaisia liikeitä on kaikkialla unionissamme, eivätkä halla-aholaisetkaan ole siitä pahimmasta päästä. Kyse on siitä pitäisikö nämä päästää hallitukseen ja haittaisiko tuo mittään. Voi olla, että maan maine kärsisi. Voi olla, että persujen hallitukseen ottaminen olisi semmoinen poliittinen murhayritys kyseistä puoluetta kohtaan, jota Halla-aho ulostulollaan pyrkii väistämään.

Minusta persujen otto hallitukseen nyt, jos vaalituloksen takia ei ole pakko, ei ole viisasta. Katsotaan ensin, millaiseksi puolue Soinnin jälkeen muotoutuu. Nyt annetaan sille mahdollisuus itse eristää itsensä.

Jouni Martikainen 11.01.2015 12:08

Noin 30 vuotta sitten sain matematiikan kokeessa virheellisesti lasketusta tehtävästä 2½ pistettä, kun vieressä istuva sai neljä pistettä täsmälleen samalla tavalla väärin lasketusta samasta tehtävästä. Opettaja toki korjasi pisteeni neljään, kun kävin asiasta valittamassa. Selitykseksi hän sanaili, että näköjään se millainen mielikuva hänellä on oppilaasta, on päässyt vaikuttamaan pisteytykseen.

Miten yllä oleva henkilökohtaisen historian sattumus sitten liittyy siihen, eristetäänkö perussuomalaiset? Aasinsiltani on, että tasapuolisuuteen pyrkinyt opettaja oli oman taustanäkemyksensä harhaanjohtamana päätynyt aluksi kohteilleen epätasa-arvoiseen työsuoritukseen. Myös useimmat poliittisesti sitoutumattoman median toimittajat pyrkinevät eri puolueita tasapuolisesti kohteleviin työsuorituksiin, mutta jopa toimittajat lienevät ihmisiä.

Ihminen, ammattilainenkin, taas tuppaa alun esimerkkinikin perusteella olemaan altis antamaan enenemmän arvoa työsuorituksillaan niille tahoille, jotka arvostusta omasta mielestä ansaitsevat, kuin niille, joita ei itse arvosta. Kesällä 2012 Sunnuntaisuomalainen selvitti toimittajakunnan poliittisia kantoja. Karjaisen nettiuutinen aiheesta on otsikoitu: "Kysely: Toimittajat pitävät vähiten perussuomalaisista"

Lähde: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/9724-kysely-toimittajat-pitavat-vahiten-perussuomalaisista

Huomioon ottaen, että keskeisiä etelän medioita oli kieltäytynyt kyseisestä selvityksestä ja toisaalta huomioiden vihreiden korkean kannatuksen Helsingissä koko valtakuntaan nähden koko väestössä voisi olettaa, että ehkä usein perussuomalaisiin nähden toiseksi laidaksi poliittisessa kentässä katsottujen vihreiden kannatus Helsingin toimituksissa on vieläkin korkeampi kuin kyseisen sevityksen 31%?

Riku Keskinen 11.01.2015 14:21

Toki perussuomalaisia eristetään, erityisesti Halla-ahoa. Tämä on sääli, sillä Halla-aho kirjoittaa selvästi ja viitseliäästi. Meillä on ollut kylliksi poliitikkoja, jotka eivät sano mitään eikä heillä taida olla mitään sanottavaakaan. Tällaisia olivat mielestäni Katainen ja Urpilainen. Miksi niitä rangaistaan, jotka yrittävät jäsennellä ajatuksiaan?

Minusta on erittäin sympaattista lukea Marita Saleniuksen ja Ville Komsin puheenvuoroja. He eivät aseta ehtoja vastapuolelle siitä, kuinka paljon eri tavalla tämä saa ajatella. Keskustelunhalu on ratkaiseva (ja tietysti keskustelukyky).

Halla-ahon poisblokkaaminen on samanlaista kiusantekoa kuin jos vihreistä haluttaisiin blokata pois Soininvaara tai Kokoomuksesta Elina Lepomäki. Näillä on ajatuksia sekä kykyä esittää ne.

En ole äänestänyt persuja enkä näe äänestäväni, mutta minusta heitä sorretaan. Tuntuu, että koko vaalikausi on mennyt hyödyttömässä persujahdissa. Ihmettelen näinä sananvapauden puolustamisen aikoina, miten Suomessa jossa piispa ja ateisti voivat keskustella tai julkaista kirjan kirjeenvaihdostaan, politiikassa on tällaista me ei leikitä sun kanssa -meininkiä. Jos joku vastustaa Halla-ahon ajatuksia ja kykenee ilmaisemaan omiaan, eikö niistä eri näkemyksistä voisi ihan rauhallisesti keskustella, puhumalla tai kirjoittamalla?

Olen mielestäni havainnut vain yhden tällaisen keskustelun, jossa puhutaan rauhassa, ajan kanssa, vastapuolta kuunnellen. Se oli presidentinvaalien aikaan. Näin videon pitkästä paneelista, jossa olivat Juho Eerola, Matias Turkkila, Olli Löytty ja Pekka Haavisto. Puhetta johti Tuomas Enbuske. Ihmettelin, miksei tällaisia keskusteluja ole enempää.

Pekka Vennamo 11.01.2015 14:23

Ketään ei pidä demokraattisessa yhteiskunnassa eristää. Kaikkia pitäisi kuunnella ja kaikkien pitäisi voida vaikuttaa kehitykseen. Ei persuja ole eristetty, he näkyvät vahvasti poliittisessa keskustelussa.

Kokonaan toinen asia on, että poliittinen keskustelija ja osallistuja voi itse eristäytyä. Se on hänen valintansa. Persut tekivät oman valintansa jättäytymällä vaalien jälkeen oppositioon eli eristäytyivät hallitustason päätöksenteosta. Se ei ole muiden vika.

Olen myös huomannut, että suuri osa persuista eristäytyy asiallisesta julkisesta keskustelusta. Olen sen itse kokenut saadessani persuja asiallisesti ja jopa hyväntahtoisesti arvostelleisiin mielipiteisiini vastaukseksi pääasiassa herjaavia ja solvaavia henkilöön meneviä kommentteja persuilta. Ne eivät paljoa innosta keskusteluun.

SMP yritettiin aikanaan eristää maan lehdistön toimesta 1970-luvulla. Se epäonnistui surkeast ja puolue nousi hallitukseen vaalivoiton myötä 1983. Siinä osviittaa niille, jotka haikailevat persujen eristämistä.

Vesa Nuolioja 11.01.2015 14:37

Oma veikkaukseni on, että Timo Soini loikkaa keskustapuolueeseen. Hän tajuaa, että perussuomalaisten tähtihetket ovat lopullisesti takana päin. Radikaalit teot eivät ole tuntemattomia puolueen edeltäjän historiassa. Soinin oppi-isä Veikko Vennamo antoi aikoinaan potkut eduskuntaryhmän suurelle enemmistölle. Soini sopisi keskustapuolueen ministeriksi oikein hyvin.

Ilari Kiema 11.01.2015 14:52

Päivän Hyvä Kysymys on mahdollista ymmärtää myös ehdotukseksi: ”Eristetäänkö perussuomalaiset? – Joo, eristetään vaan”.

Kommentoijista Lars-Erik Wilskman (11.1.) on nähtävästi ainoana oivaltanut asian ja vastaa kysymykseen.

Esitetty perustelu, siis se että ”maan maine kärsisi” Halla-ahosta, kuitenkin oudoksuttaa päivän toisen suuren, media-aiheisen teeman valossa, jossa Suomi uhkaa olla taas ainoa EU-maa jossa ei osoiteta eurooppalaista solidaarisuutta sananvapauden puolesta julkaisemalla väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen kollegan tuotantoa.

Jukka Salminen 11.01.2015 18:50

Perussuomalaiset ovat herkkänä tasapuolisen kohtelun suhteen.

Valitettavasti he ovat itse kunnostautuneet tyystin päinvastaisten arvojen ajajina. Viimeisimpänä esimerkkinä puolueen missio seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Sama kaksinaismoralismi kukkii myös heidän suhtautumisessaan islamiin. Islamilaisten tapaa sotkea politiikka ja uskonto keskenään kauhistellaan, samaan aikaan kun tasa-arvoinen avioliittolaki pyrittiin teilaamaan puhtaasti uskonnollisin perustein.

Vaikka Perussuomalaiset usein ajavat epätasa-arvoista yhteiskuntaa, olen sitä mieltä, että heitä on siitäkin huolimatta pyrittävä kohtelemaan mahdollisimman tasapuolisesti.

Keskustan gallupnousu saattaa luoda kuvaa heidän suosimisestaan mediassa.

Koska Kepun gallupnousu on näin merkittävä, uskon ja toivon, että puolue laitetaan toimittajien taholta tarkkaan syyniin siitä, kuinka he aikovat käyttää vaaleissa mahdollisesti realisoituvan kannatuksensa -- vaikka se samalla saattaakin näyttää Perussuomalaisten eristämiseltä.

Dimitri Qvintus 12.01.2015 16:58

Erittäin mielenkiintoinen kysymys siinä mielessä, että kysymys on käytännössä saanut vastauksensa jo vuonna 2011. Perussuomalaisia ei eristetty, vaan puolue eristi itse itsensä hallitusneuvotteluissa kesällä 2011. Tästä liikkuu toki toinenkin versio, josta Timo Soini aika ajoin muistuttaa. Selitys kietoutuu ns. "perussuomalaisen selkärangan" ympärille, vaikka Soini itsekin tietää, että oikeampi sanapari olisi taktinen kynnyskysymys.

Sama kaava nähdään tälläkin kertaa. Perussuomalaiset päättävät itse eristämisestään eli kynnyskysymyksistään myös vuonna 2015. Erona on se, että nyt kannatus ja jytky sulavat ja Soinilla on ehkä viimeinen mahdollisuus kruunata poliittinen uransa. Paikka valtioneuvostossa houkuttelee varmasti kuin puolueen eristäminen edellisen kerran tapaan.

Soini tarvitsee ilman muuta Halla-ahoa. Riippuu molemmista osapuolista, kestääkö salonkikelpoiseksi muokattu fasaadi vaaleihin asti. Soinihan on tehnyt sen hyväksi hartiavoimin töitä. Halla-aho paikkasi Soinin virheen olla lähtemättä eurovaaleihin ehdokkaaksi ja tekikin sen niin hyvin kuin mahdollista. Nyt hän on kertonut pohtivansa ehdokkuutta, mikä siis politiikka–suomi-sanakirjan mukaan tarkoittaa ehdokkuutta. Helsingissä Halla-aho ja Nasima Razmyar muodostaisivat kieltämättä hyvän parin.

Mielenkiintoinen kevät tiedossa. Jokaisessa puolueessa.

Pentti Kangasluoma 13.01.2015 10:15

Timo Soinin luopuessa toivoisin Jussi Niinistön aseman vahvistuvan. Sivistynyt mies, hänet voisi hyväksyä sellaisetkin jotka perussuomalaisia muuten vieroksuu. Luin aikoinani Jussi Halla-ahon blogia riittävästi. Hänestä henkii tietynlaista armottomuutta, ei yhtään lämmintä lausetta maahanmuuttajista jotka ovat ahkeruudella maatamme rakentaneet. Monet vannoneet sotilasvalankin Suomen tasavallalle.

Kunnissa perussuomalaiset eivät ole joutuneet eristetyiksi, halllitukseen, lautakuntiin on päästy vaalituloksen mukaan. Ensimmäinen oppi on ollut se että jos on 21-40 valtuutettua niin 3-4 omaa ei takaa paljon mitään. Muut täytyy saada taivutettua omalle kannalle.

Unskin kysymykseen vastaan kuten moni muukin, PS on itse eristänyt itsensä

hallitusratkaisun kautta. Kun tekee välikysymyksiä liukuhihnalta niin torjuntaa syntyy.

Ilpo Haalisto 23.01.2015 1:25

Mitä Perussuomalaiset olisi tehnyt hajoavassa hallituksessa - ei yhtään mitään. Hallitus joka elää velaksi ja vaihtaa ministereitään kuin huutolaispoika pakon edessä isäntää. Hallitus on ollut Suomen historian huonoin. Mitä Suomen paras Jytky-puolue siinä olisi tehnyt? Vastaus on helppo - olisi myynyt itsensä kuten vasemmisto Kreikkatalkoihin langetessaan.

Perussuomalaiset olivat viittä vaille suurin puolue viime eduskuntavaaleissa. Vaalien jälkeen perussuomalaisille mitattiin suurimman puolueen gallup-kannatus. Suurimpana puolueena Timo Soini olisi ollut hallituksen muodostaja ja sanellut ehdot hallituspuolueille - Kreikkatalkoot olisivat jääneet Suomelta väliin vakuineen ja velkoineen. Kehitysapua olisi leikattu puoleen, kuten suurlähettiläs Matti Kääriäinen on vastikään todennut sen auttavan vain rikasta mafiaa ja samalla heikentäen kehitysmaita entisestään. Muu Eurooppa olisi Suomea mukaillen laittanut Kreikan ajoissa velkasaneeraukseen - Suomihan oli vaa'an kielenä innokkaipana tukijana koko vakausvälinesotkussa

Varuskuntia ei olisi lakkautettu ja maakuntia olisi pyritty EU:n rakennetuilla kehittämään tasaisesti eikä pääkaupunkikeskeisesti. Ely keskukset kaiken rakentamisen ja yritystoiminnan hidastajina olisi laitettu tarkkailuun, sekä niiden virkamiehistö puolitettu. Kuntakohtaisia pienvoimaloita olisi tuettu kotimaisten energiapuun ja turpeen kautta - hiilihomma olisi laitettu poikki. Juuri tätä perussuomalaisia vihaavat tahot pelkäsivät muuta maailmaa myöden, että perussuomalaiset ovat suurin puolue, jolloin alkaa tapahtua. Kouluissa olisi vietetty Joulujuhlat ja laulettu suvivirret perinteen mukaan ilman niiden kyseenalaistamista.

Lapsilisiä ei olisi leikattu, kuten ei myöskään kansaneläkkeen indeksikorotuksia. Suomi olisi Ruotsin rinnalla aivan toisessa hapessa kuin nyt. Suomi-Neitoa myydään alenevien luottoluokitusten markkinoilla kuin mitä tahansa arvonsa menettänytttä tavaraa, missä ostaja määrää hinnan. Tämä ostaja on kylmä ja tunteeton huutolaisen asemaan joutuneen Suomi-Neidon suhteen. Hallituksemme on ottanut todella suuria harppauksia aivan tuntemattomilla jäillä, jotka pirstaloituvat jäälautoiksi, joilla kansalaisemme joutuvat surffailemaan kallistuen aina vain pahemmin kohti tuntemattomia ja niin hyisiä syvyyksiä.

Lapsemmekin ovat vielä velkaorjia vastuuttoman hallituspolitiikan velkaelvytyksen tuloksena.

Tämä hallitus on saanut aikaan yleisen uskottomuuden ja moraalisen äänestyskadon äänestysprosenttien ollessa historiansa alimmilla tasoilla. Mitä sellainen Gallup kertoo, jossa puolet jättää vastaamatta. Perussuomalaiset olisivat hoitaneet taloutta Jan Hurrin oppien mukaan, mitkä ovat toistaiseksi osoittautuneet oikeiksi sekä Soinin puheiden mittaiseksi. Timo puhuu totta eikä eristä perussuomalaisia. Hän luo kansainvälisiä kestävän kehityksen suhteita kuten vahvan miehen kuuluu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 2. 2

  Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

  Tilaajille
 3. 3

  Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

 4. 4

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 5. 5

  Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

 6. 6

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

 8. 8

  Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”

 9. 9

  Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö

 10. 10

  Iso muutos Airbnb:n toimintaan Suomessa – vuokra-asuntofirma Forenomin asunnot tulevat yhä ammatti­maisemmaksi muuttuvaan palveluun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 2. 2

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 3. 3

  Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

 4. 4

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 5. 5

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 6. 6

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 7. 7

  Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

 8. 8

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 9. 9

  Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

 10. 10

  Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 4. 4

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 5. 5

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 6. 6

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. 2 tuntia sitten
 2. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
 3. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
 4. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
 5. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
 6. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
 7. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
 8. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
 9. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
 10. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
 11. Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden
 12. Näytä lisää