Perässähiihtäjä

Millainen olisi porvarihallituksen ohjelma?

Keskusta ja kokoomus ovat julkistaneet omat linjapaperinsa, joita nimitetään hienolta kalskahtavalla tittelillä “strateginen hallitusohjelma”. Keskusta toi paperinsa julki jo toissa viikolla (28.1.), ja kokoomus julkisti omansa viime perjantaina (6.2.). Keskusta julkisti viime viikonvaihteessa vielä lisäksi oman vaaliohjelmansa.

Tiedän, etteivät nämä paperit ole mitään helppoa lukemista, mutta silti haluaisin yllyttää niiden kimppuun. On todennäköistä, että tulevan hallituksen ohjelma laaditaan muodoltaan näiden paperien kaltaiseksi. Siitä tulee siis lyhyehkö hieman ylimalkainen ohjelma. Näin ohjelmapaperi pystytään laatimaan  nopeasti, jos hallituskuviot ovat muuten selvät.

Jos näin toimittaisiin – kuten luulen –  silloin ohjelmatyö jatkuisi uuden hallituksen nimittämisen jälkeen, kun se on aikaisemmin tehty ennen hallituksen nimittämistä.

Kuvitellaanpa, että vaalien jälkeen kaksi suurinta puoluetta olisivat nimeltään Suomen Keskusta rp ja Kansallinen Kokoomus rp ja että nämä kaksi puoluetta saisivat päähänsä ryhtyä laatimaan yhteistä “strategista hallitusohjelmaa”.

Millainen siitä hallitusohjelmasta mahtaisi tulla?

Tähän kysymykseen vastatessamme meidän ei tarvitse turvautua mielikuvitukseen, sillä meillä on kaksi tärkeää paperia -  sekä keskustan että kokoomuksen ohjelmat.

Mikä niitä yhdistää?

Mikä niitä erottaa?

Yhdistävät tekijät muodostaisivat keskustan ja kokoomuksen hallitusohjelman rungon. Erottavista tekijöistä puolueet joutuisivat vääntämään hallitusneuvotteluissa. Todennäköisesti molemmat joutuisivat luopumaan muutamista tavoitteistaan, mutta mistä.

Mikä ei kelpaisi keskustalle kokoomuksen paperista?

Mikä ei kelpaisi kokoomukselle keskustan paperista?

Vertaamalla ohjelmia toisiisa ja vastaamalla edellä mainittuihin kysymyksiin  saamme selvillle , millainen olisi  porvarihallituksen ohjelma.  Ei se tämän vaikeampaa ole - vai onko sittenkin?

Heitän haasteen Perässähiihtäjän lukijoille ja kommentaattoreille näin laskiaisviikon alkajaisiksi.Miettikääpä vastauksia näihin kysymykseen ja lähettäkää arvionne kommenttipalstalle. Siksi Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Millainen olisi porvarihallituksen ohjelma?

Asiakirjat ova täällä:

 1. Keskustan viisi tavoitetta Suomelle (28.1. 2015). (strateginen hallitusohjelma) Asiakirjaan voi tutustua tässä osoitteessa: http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=f04ed5bc-247b-4b2d-a8fd-0434d426150a

 1. Keskustan vaaliohjelma vuoden 2015 vaaleihin (8.2. 2015). Asiakirjaan voi tutustua tässä osoitteessa:  http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Etusivu

Kokoomus on julkistanut oman ohjelmansa, jonka nimi on Korjausliike (6.2. 2015) Se on strategisen hallitusohjelma. Asiakirjaan voi tutustua tässä osoitteessa:

http://www.kokoomus.fi/assets/Kokoomuksen_strateginen_hallitusohjelma.pdf

Viikon lukuvinkki:

Uusi juttuni lauantaina ilmestyneessä Kuukausiliitteessä vuosien 1970-2011 eduskuntavaalien ääniharavista löytyy osoiteesta:

http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1423108971482

 Viikon lukuvinkki 2 :

Puheenjohtaja Juha Sipilän blogikirjoitus keskustan ohjelmaan liittyvästä olut-kohdasta.  Kirjoitus löytyy tästä osoitteesta:

http://www.juhasi.fi/blogi/2015/02/09/167?snb_adtype=email&snb_admedia=emaileri%20-%20Sipil*C3*A4n+blogi*3A+En*C3*A4*C3*A4+keskioluen+alkoh

14 vastausta artikkeliin "Millainen olisi porvarihallituksen ohjelma?"

Kyösti Salovaara 09.02.2015 15:34

Eihän noissa papereissa ole pikaluvun jälkeen (eikä hemmetti noin pyöreitä strategioita jaksa pitkään lukeakaan) ole mitään ratkaisevasti erisuuntaista. Hallitusohjelma syntyy helposti.

Ihan egoistisesti (tarkoitus ei ole johtaa keskustelua epäoleelliseen) tartun yhteen tai kahteen asiaan.

Meitä eläkeläisiä ei sen enempää kokoomus kuin keskustakaan noteeraa millään positiivisella tai optimisisella näkymällä. Indeksejä on leikattu (mistä syystä, sitä ei kukaan tiedä) ja ilmeisesti leikataan edelleen, vaikka rahat eivät kuulu sen enempää kokoomukselle kuin kepullekaan.

Sekä keskustapuolue että kokoomus vaativat yksilöitä ryhdistäytymään: tavoitteena on superihminen, triathlon-robotti joka ei juo eikä pussaa. Keskusta haluaa nautintoaineet kassakaappiin, ja sama löytyy kokoomuksen ohjelmasta hieman käännetyin ilmaisuin.

Paradoksi on tässä: samaan aikaan kun yrityksille vaaditaan entistä liberaalimpaa ympäristöä (säännöt pois jne), meille ihmisille kaavaillaan puritaanista kurin ja kepin yhteiskuntaa, jossa ainoaksi nautinnoksi ilmeisesti jää seurata katsomosta kuinka firmat pullistelevat vapaudessaan.

Mutta voiko tavallinen mattimeikäläinen tuollaisesta puritaanisuudesta saada elämänilonsa ja nautintonsa? Epäilen.

Kriittinen ihminen saattaisi kysyä, jos uskaltaisi, ketä varten kokoomus ja kestapuolue strategiansa lopulta rakentavat.

Teemu Männynsalo 09.02.2015 16:10

Keskustalla ja kokoomuksella on kuitenkin todelliset ja rehelliseltä vaikuttavat ohjelmansa vaikka ilmassa leijuvatkin. Sama pätee myös vihreisiin, rkp:hen ja kristillisiin.

Vasemmistopopulistit (nyky-SDP, ja vas. liitto) ja persut luottavat enemmän populistiseen demagogiaan ilman sen kummempaa kytköstä taloudellisiin realiteetteihin, jos verotuksen kiristystavoiteet jätetään pois laskuista.

Veli-Pekka Silvan 09.02.2015 16:11

Mikä niitä yhdistää? Palkansaajaviha ja eliitin etujen ajaminen, RKP:n suosiminen. Myös molemmat haluavat purkaa sosiaaliturvaa ja lisätä omistavan luokan etuja. Molemmat haluavat lisätä energia- ja kulutusveroja.

Mikä niitä erottaa? Aluepolitiikka.

Juho Isoviita 09.02.2015 16:24

Ajatusleikkinähän tuota Keskustan ja Kokoomuksen hallitusta voisi pyöritellä, mutta se on turhaa.

Kokoomus tulee kaikella todennäköisyydellä olemaan vaalien suurin häviäjä ja neljän vuoden aikana Kokoomusvetoinen hallitus ei ole käytännössä saanut toteutettua yhtäkään hallitusohjelman suurista uudistuksista.

Mikäli Keskusta saa tehtäväkseen hallituksen muodostamisen Kokomuus on pois laskuista jo ensi metreillä. Syinä vaalitappio, jo nähty kyvyttömyys ja suurimpana kantona kaskessa puheenjohtaja Stubb.

Kokoomuksen ongelmat voisi kerätä "kolmeen pointtiin: Stubb, Stubb ja Stubb.

Perusuomalaiset tulevat viime vaalien jytkyn jälkeen kokemaan keskisuurista puolueista suhteellisesti suurimman vaalitappion ja on muutenkin kyseenalaista kannattaako Keskustan ottaa Perussuomalaisia hallitukseen. Perusuomalaisten eduskuntaryhmä tulee hajoamaan sisäisiin erimielisyyksiin seuraavalla eduskuntakaudella ja muutenkin on kyseenalaista löytyisikö puolueeesta ministerin toimeen päteviä henkilöitä Soinin lisäksi. Siis Perussuomalaiset ovat poissa hallituksesta. Muutenhan Perussuomalaisten hajoaminen johtaisi todennäköisesti hallituksen hajottamiseen ja uusiin vaaleihin. Tätä ei Keskusta halua.

Keskustan päähallituskumppaniksi tulee siis Sosiaalidemokraatit. Hallitukseen tulee luonnollisesti Ruotsalainen kansanpuolue. Sellaista hallitusohjelmaa, jota RKP ei olisi valmis hyväksymään tuskin kukaan pystyy keksimään.

Kesk., Sosdem ja RKP tuskin saavat kolmistaan aikaan enemmistöä ja vaikea sanoa, mikä tai mitkä noista hankalista pienpuolueista kannattaisi ottaa mukaan hallitukseen. Vihreillä ja vasemmistoliitolla on tapana marssia ulos kesken hallituskauden ja kristilliset kyllä pysyvät hallituksessa, mutta pyrkivät sooloilemaan ja vaikkeuttamaan hallitustyöskentelyä kaikin tavoin.

Ei tule olemaan helppoa saada pystyyn toimintakykyistä hallitusta, joka vetäisi Suoomen siitä suosta jonne Kokoomuksen johdolla Suomi on tallottu.

Tarmo Viitaluoma 09.02.2015 17:24

Porvaripuolueet ovat valmistautuneet uusin eväin kevään vaaleihin. Uho on ainakin valtava.

Suhtautuminen Natoon liittymisestä jakaa selvimmin puolueiden kannat. Sanan "rieskoo" on Kokoomuksella Keskustaa enemmän.

Me eläkeläiset olemme täysin turvattomia, tai kuten Kokoomuksen vaaliohjelmassa todetaan, töihin meidät oltaisiin vielä kutsumassa?

Puna-multa on minunkin ennuste seuraavaksi hallitukseksi.

Pentti Kangasluoma 09.02.2015 19:44

Punamultaa voi tulla. Sosiaalisesti, koulutuspoliittisesti sopisi, turvallisuuspolitiikan puolesta huonompi juttu. Kokoomus yrittäjäystävällinen, turvallisuuspolitiikassa johdonmukainen, palkansaajien

puolella eniten silloin kun kysymys virkailmisistä. RKP pn tarpeellinen puolue hallituksessa, punamullassa tehtävänä turvallisuuspolitiikka.

Keskusta ajattelee koko maata. mutta UKK pitää kiinni haudasta käsin.

Pekka Turunen 09.02.2015 23:44

Kuka jaksaa oikeasti lukea vaaliohjelmia? En ainakaan minä. Vinkkinä siis: Osmo Soininvaara käy blogissaan läpi eri puolueiden vaaliohjelmien ydinkohtia henkilökohtaisilla kommenteillaan terästettyinä. Tällä hetkellä työn alla on Keskustan vaaliohjelma.

Kannattaa lukea. Kommentit lähtevät toki kirjoittajansa maailmankatsomuksesta, mutta Soininvaarahan on tunnetusti niitä poliitikkoja, joilla yli puoluerajojen on harvinaisen tervejärkinen suhtautuminen asioihin. Hän on kommenteissaan kriittinen, välillä suorastaan herkullisen piikikäs, mutta myös ymmärtää ja kannattaa monia linjauksia.

Lukekaa siis ja osallistukaa keskusteluun, siellä tai täällä!

antti liikkanen 10.02.2015 7:37

Ensin asian leikkisä osa:

"Tutkitaan mahdollisuutta

- Tuoda EVIRAN terveellisiksi tutkimat viinit maitokauppaan

ja

- Siirtää keskioluen myynti ja ostaminen ALKOon".

Sitten kysymys Unskille:

Kirjoittaisitko "Suomen Sosialidemokraattinen puolue rp"?

Jos nyt maalatussa kriisissä, jota todistamassa on myös naapurimaan pyhimyksen mitat saavuttanut Anders, päästään noin vain ohi/ilman Säätytalovaihetta, se tietää poliittisille toimituksille yt-neuvotteluja.

Mihin niitä enää tarvitaan.

Jarla, Karlsson (HS) & Jari (Kaleva) hoitavat heidän työnsä

1968 HYY:n edustajistosta alkanut poliittinen kokemukseni ja työväentalonenäni sanoo, ettei poliittisella lyhyelläkään ei-sosialistisella saati porvarillisella ohjelmapaperilla ole toukokuussa 2015 enää mitään käyttöä.

Sen sijaan sillä on, mitä äänestäjät sanovat.

Jaa/EI/Tyhjiä/Poissa (viimemainittuja 30-40%).

Jouni Pulli 10.02.2015 12:40

Vaikea on sanoa, millainen ko. ohjelma olisi, koska emme tiedä vielä edes, mitkä puolueet hallituksen muodostavat, emmekä sitäkään, riittääkö keskustan "gallupetumatka" myös silloin kun varsinaisten vaalien tuloksia lasketaan. Viime eduskuntavaaleissa keskusta kärsi ns. rökäletappion, ja, jos jossittelua jatketaan, niin nyt voisi vuorossa olla kokoomus tai sitten ei. Viime vaaleissa suuren tappion kärsinyt puolue jäi oppositioon ns. kasvamaan korkoa. Ja kaiken kukkuraksi tällä kertaa perussuomalaisten tilanne tuntuu paljon vaikeammalta kuin viime kerralla, joten voittajien valinta tulevissa vaaleissa on edelleen täysin sumussa.

Mutta, jos kaikesta huolimatta tulevan hallituksen ytimen muodostaisivat keskusta ja kokoomus, nämä puolueet eroaisivat toisistaan merkittävästi sekä aluepolitiikassa että turvallisuuspolitiikassa. Itselläni on vaikea nähdä, että ko. alojen eroavaisuuksia puolueiden kesken olisi järkevää saatikka mahdollista yhdistää kovin positiivisella lopputulemalla, mutta ehkä äänestäjiemme enemmistön arvot ovat muualla kuin omani ja näin ollen ko. puolueet pystyisivät uskottavasti luomaan äänestäjiäkin tyydyttävän kompromissin myös koskien alue- ja turvallisuuspolitiikkaa; tohdin toki epäillä tällaisen positiivisen yhteisen katsantokannan löytymistä näiden kahden puolueen kesken ko. asioissa.

Maamme talouden kehittyminen suotuisalla tavalla ensi vaalikaudella on ilman muuta hyvin tärkeä asia ja uuteen kasvuun pääsemme ainoastaan hyväksymällä olemassa olevat tosiasiat, toisin sanoen esimerkiksi sen, että ns. pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei enää ole Suomessa olemassa ja että siihen uudelleen pyrkiminen vaatii yhteiskunnassamme laajaa yhteisymmärrystä eri puolueidenkin kesken. Haluammeko sitä ja millaista yhteistä Suomea haluamme puolustaa?

Heli Reinilä 10.02.2015 16:25

Vastauksen löytäminen tämänkertaiseen kysymykseen ei ollut aivan yksinkertaista ainakaan politiikan harrastelijalle. Strategiapapereissa on paljon asiaa ja sanakäänteet harkittuja. Periaatteessa samat asiat on kerrottu niissä eri sanoin. Lisäksi eroavuutena on Keskustapuolueen dokumentissa ihmislähtöinen tarkastelutapa (ainakin perheosiossa), kun taas Kokoomus painottaa menettelytapojen muutosta ja tarkastelu on asialähtöistä. Kummassakin paperissa ärsyttävät strategiajohtamisen tutut termit ”kärkimaa, edelläkävijä, maailman paras ...”. Riittäisikö, että vertailun kohteena olisi Suomi nyt ja neljän (tai kahdeksan) vuoden kuluttua? Eikö ole tarpeeksi tavoitetta siinä, että selvitään nykytilanteesta kuiville?

Puolueiden väliset erot ovat näiden paperien perusteella ennallaan, joskaan ne eivät korostu. Nato-myönteisyydessä on edelleen aste-ero, jonka veikkaisin olevan soviteltavissa. Keskustapuolue säästäisi ankaralla menokuurilla, Kokoomus mm. budjetin sisäisillä kohdennuksilla. Olisivatko nämäkin tavat periaatteessa sama asia? Aluepolitiikasta en löydä oikeastaan mitään Keskustapuolueen strategiapaperissa, kun taas Kokoomus muistaa nostaa esiin joukkoliikenteen turvaamisen myös harvaan asutuilla seuduilla. Ympäristönsuojelussakin Kokoomus on sovinnollinen Keskustaa kohtaan.

Kaiken kaikkiaan syntyy se vaikutelma, että Kokoomuksen strategiaohjelma on kädenojennus Keskustapuolueen suuntaan, jonka tavoitteet puolestaan ovat aika maltillisia. Kunhan tavoitteet heräävät eloon ehdokkaiden vaalipuheissa ja -väittelyissä, niiden taakse on helpompi päästä. Vastauksena Perässähiihtäjän kysymykseen sanoisin, että näiden kahden puolueen tavoitteiden yhdistäminen hallitusohjelmaksi on melko helppoa.

Marita Salenius 11.02.2015 9:12

Nuo vaaliohjelmathan ovat kuin sisko ja sen veli. Entiset hallituskumppanit eivät mitään uutta tarjoa. Molempia yhdistää hyväosaisen ihmisen etujen ajaminen. Keskustakaan ei enää maalaista muista. Viljelijänkin ovat uhranneet EU:n alttarille ja vain yrittäjäkohtaisia korvamerkkejä enää odotellaan - no jokin siru nyt kuitenkin - kun keskusta pääsee hallitusvastuuseen ja uusia direktiivejä ryhtyy tehtailemaan. Mitäs se sanoikaan tämä eräs keskustan ehdokas Anne Berner, että on valinnut keskustan siksikin, kun puolue on omaisuuden asialla. Että silleen.

antti valkama 12.02.2015 23:24

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että punamultapohja on se, mistä hallitus muodostuu. Sorsan-Virolaisen katkerat maatalousväännöt ovat unohtuneet eikä sitäpaitsi Eu-viljelijöiden holhoukseen ja taloustilanteeseen ole suuriakaan kansallisesti tehtävissä, olipa Keskustan kumppanina sitten Demarit tai Kokoomus. Toivottavasti ei koskaan enää nähdä tuota 70-luvun "yleisten syiden" asetelmaa, kun Kokoomuksen sanasta sanaan Keskustan kanssa hallitustunnustelujen ohjelmapaperi ei Keskustalle kelvannut.Sotilaallisen liittoutumisen vastustamisessa Keskusta ainakin kunnostautuu: Vaikkapa Ilkka-lehden kirjoitteluun on valjastettu mm. kirjoitustaituri entinen päätoimittaja ja Rapakon takaa jopa Keijo Korhonen! Sanavalikoimassa on mm. ryssäviha, Nato-kiima, sotahulluus,Venäjän toimien ymmärtäminen vaikkei hyväksyminen jne. Tällainen myötösukaisuus vain kielii, että Venäjä on voittanut informaatiosodan:Lenin sanoisi voittanut hyväntahtoisten hölmöjen mielet puolelleen. Suhtautumistavoissa on niin perustavanlaatuinen ero, ettei siitä voi mitään syntyä.

Martti Hirvensalo 16.02.2015 13:12

Kyösti Salovaara oikeastaan jo alussa sanoi, ettei ohjelmissa merkittäviä eroja ole ja niiden pohjalta varmaan hallitusohjelma syntyisi. Kyse on halusta ja etenkin vaalien tuloksesta.

Tammikuussa tässä blogissa kysyttiin ay-liikkeen tulevasta asemasta mahdollisen yhdistymisen jälkeen. Tänään saatiin odotettu uutinen työrauhaneuvottelujen tyssäämisestä. Konsensuksen nimiin vannovien olisi viimeistään nyt oikea hetki avata silmänsä. Onko edes kuviteltavissa, että järjestöjohtajat, jotka ovat luoneet laittomien lakkojen perinteen ja ylläpitäneet sitä vuosikymmeniä voisivat olla purkamassa sitä? Kyse on vähän samasta kuin jos jatkuvasti ylinopeutta ajavilta pyydettäisiin suostumusta ylinopeussakkojen määräämiseen. Ylinopeuksista kylläkin annetaan pahimmillaan paljon suurempia sakkoja, kuin suurtakin vahinkoa aiheuttaneista laittomista lakoista.

Konsensusta ylistettiin viime syksynä, kun viimeinkin monen vuoden vitkuttelun jälkeen saatiin yleinen työeläkeikä nostetuksi samaan 65 vuoteen joka ikäraja oli ennen vuotta 2005 voimassa. Olipa saavutus! Maan hallitus ei edes tunnustautunut neuvottelun osapuoleksi, vaikka valtio on suuri työnantaja sekä kuntatyönantajien rahoittaja valtionosuuksien kautta.

Tulevan hallituksen olisi otettava isännän ote työmarkkinalainsäädännössä: jos konsensuksella ei päästä tulokseen kohtuullisen määräajan kuluessa, niin hallitus päättää. Ruotsista voisi ottaa oppia.

Olli Saarinen 20.02.2015 1:26

Kataisen hallituksen ohjelman pääkohdat olivat kunta- ja soteuudistus. Sulkekaamme silmämme hetkeksi ja kuvitelkaamme, että uudistukset olisivat tulleet hyväksytyiksi ja virkamiehet ynnä maakuntain väki olisivat ihmeellisessä myönteisen tekemisen vauhdissa ahertamassa pystyyn hyvinvointiyhteiskuntamme uutta kulmakiveä.

Kokoomus ja SDP loistaisivat ja keskusta värjöttelisi nurkassa perustuslaillisten tykönä. Ei kenelläkään eikä millään puolueella olisi ollut syytä hypätä hallitusvankkureilta.

Viattomasti voisi kysyä, miksi hallitus ei tehnyt uudistuksia ajoissa? Alkuperäinen "tahtotila" oli kuitenkin ilmeisesti aito. Tähän ei voi olla muuta vastausta kuin että ongelmat ja niiden ratkaisu oli kirjattu hallitusohjelmaan tavalla, joka ei ollut läpivietävissä kaltaisessamme demokratiassa, missä valmistelu on ainakin puoliavointa.

Tällä rakkaalla Unton palstalla neuvoin pari vuotta sitten hallitusta ottamaan tenkkapoon ja lähtemään uudelta pohjalta uudistuksiin. Kuntapohjainen rahoitus ei ole tasa-arvoinen ja jos kunnan rahaa käytetään ylikunnallisesti, syntyy perustuslaillinen ongelma.

Demokratia ja tasa-arvo toteutuvat, jos sote toteutetaan valtion hankkeena. Kunnat voivat toimia alihankkijoina eikä niitä tarvitse kasvattaa yli luontaisten rajojensa.

Siis hallitusohjelman kirjaus, että kunnat hoitavat "kunnalliset" palvelut, oli lähtökohtaisesti epätasa-arvoinen ja kun kuntia ei ollutkaan mahdollista noin vain yhdistää, tuli sote-alueista epädemokraattisia.

Hallitusohjelman kirjaimella on siis väliä. Hallitus on toimeenpaneva elin ja se tarvitsee yleistä ideologiaa täsmällisemmän ohjelman.

Kokoomuksen ja keskustan julistukset eivät ole riittävän täsmällisiä ohjelmiksi.

No on siellä jotain. Omistajaluokkaa edustava keskusta kaipaa tukea kaupungistuneen maamme kulttuurisosiaalisesti syrjääntyneimmälle väestönosalle, metsänomistajille, pienpuun polttoon ja metsäteihin. Tämä vaatii palkansaajapuolueelta vastaavan teon: ehdotan kokoomuksen puolesta progressiivis-degressiivistä verotusta, missä rajavero ensin nousee ja sitten laskee kunhan henkiraha on tullut suoritetutuksi(Tämä on ihan vakava ehdotus maailmassa. missä suuria tuloja pyritään piilottamaan kokonaan verotukselta).

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 4. 4

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 5. 5

  Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

 6. 6

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

  Tilaajille
 8. 8

  Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

 9. 9

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 10. 10

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 2. 2

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 3. 3

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 4. 4

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 5. 5

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 6. 6

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 7. 7

  Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

 8. 8

  Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

 9. 9

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 10. 10

  Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 7. 7

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 8. 8

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 9. 9

  Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

 10. 10

  Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

 11. Näytä lisää