Perässähiihtäjä

Mitä mieltä Benin listasta?

Tätä kirjoittaessani eduskunnassa pidetään tiedotustilaisuutta, jossa kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz esittelee oman vaaliohjelmansa. Siinä on mukana myös BZ:n yksityiskohtainen ehdotus valtiontalouden sopeutustoimiksi seuraavalla vaalikaudella.  Siihen voi tutustua tämän postauksen lopussa.

Valitettavasti en päässyt BZ:n tiedotustilaisuuteen, mutta hän ystävällisesti lähetti ohjelmansa minulle katsottavaksi.

Jo ensimmäisen katselukerran jälkeen minulle tuli tunne, että tämä pitää saada myös Perässähiihtäjän kommentaattorien ruodittavaksi. Mielestäni Zyskowiczin lista on yhtä merkittävä kuin oli aikoinaan ns. Liisan lista, jonka Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Liisa Jaakonsaari julkaisi vuoden 1995 vaalien alla. Silloin se herätti suuren keskustelun. Saapa nähdä millainen polemiikki nyt syntyy. Tähän Jaakonsaaren ohjelmaan presidentti Sauli Niinistö viittasi viime uudenvuodenpuheessaan.

Tämä ei tarkoita sitä, että jatkossa toisin tälle palstalle kaikkien mahdollisten kansanedustajaehdokkaiden ohjelmat pohdittavaksi.  BZ:n ohjelma olkoon siis poikkeustoimi, sillä se on ensimmäinen näin laaja, riittävän yksityiskohtainen ja sellaisena hyvin haastava ohjelma. Toivottavasti muut ehdokkaat panevat vielä paremmaksi.

Aika lailla on merkitystä myös ohjelman kirjoittajan persoonalla.  Ben Zyskowicz, 60,  on yhtä mittaa ollut eduskunnassa 36 vuotta, yli puolet elämästään, ja pyrkii vielä jatkokaudellekin.

Olipa hänen puolueensa hallituksessa tai oppositiossa, Zyskowicz tulee olemaan seuraavassa eduskunnassa valtiopäiväkeskustelijana yhtä merkittävässä asemassa kuin on  tähänkin asti ollut.

Siispä - arvoisat lukijat ja kommentaattorit. Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Mitä mieltä Benin listasta?

BZ:n OHJELMA löytyy tämän linkin takaa ( pdf )

33 vastausta artikkeliin "Mitä mieltä Benin listasta?"

Veli-Pekka Silvan 23.02.2015 14:43

Hyvinä leikkauksia paljon mm maataloustukiin ja opintotukiin, ja tietty nuo valtion yritysjohdon palkkojen jäädytys jne....

Yritystukia pitää leikata enemmän, ja tuulituet poistaa kaikki.

Raimo Suihkonen 23.02.2015 15:12

Hyvä konkreettinen avaus! Kaikki tulot on saatettava yleismaailmallisesti hyväksytyn progressiivisen tuloverotuksen kohteeksi.Useat hyvätuloiset ymmärtävät ja hyväksyvät tämän periaatteen.Sellainen poikkeus voidaan hyväksyä,ettei korotus koske max. 3500 €/kk palkka- ja ansiotuloja. Ansio- ja pääomatulojen eriyttäminen oli perusteltua edellisen laman aikana 90 -luvun alussa, mutta ei ole enää tästä maailmasta.

Näin ikivanha hyvätuloisten ja varakkaiden maksukyvykkyyden oivaltaminen Alexsanteri Suuren miekaniskun Gordioinin solmun aukaisuksi tulee ratkaisemaan myös Kreikan uppoamisen. Arvoisat poliitikot:rohkeutta, vastuunottamista ja valtiomiestekoja.Ragimundt

Miika Kurtakko 23.02.2015 16:10

Aivan ensiksi kiitoksen paikka niin Unskille kuin Benillekin. Unskille asian nostamisesta esille ensimmäisenä ja Benille merkittävästä ja aloitteellisesta kansalais-/poliitikkorohkeudesta. Keskustelu helpottuu konkretian kautta.

Benin ja Liisan listoissa on kuitenkin iso ero. Liisan lista on tehty ns. pakkoraossa, jossa valtion lainansaanti oli veitsenterällä, ja sitä myöten leikkauksia oli välttämätöntä tehdä, jotta sekä valtion korkomenot että markkinakorot saatiin alemmaksi. Puhtaan taloudellisesti näillä leikkauksilla oli siis elvyttävä vaikutus: tuloveroja saatettiin laskea leikkausten ja korkotason laskun suoman pelivaran turvin, ja yritysten rahoitusasema parani, mitkä loivat suoraan edellytyksiä uusille työpaikoille.

Benin listan aikana tilanne on kovin erilainen: valtion budjetti on toki alijäämäinen, mutta korot ovat jopa miinuksella ja valtion velkasuhde BKT:hen on parempi kuin Lipposen hallituksen aloittaessa. Tässä mielessä leikkaukset eivät piristä taloudellista toimeliaisuutta, ainoastaan pahentavat sitä. Rivien välistä olen kuitenkin lukevinani Beninkin listasta, että tavoitteena olisi saada "Suomen talous pelastettua" (Zyskowicz ei tarkenna, puhuuko hän valtion vain kansantaloudesta, jotka eivät tietenkään ole sama asia). Ei kai nykylääkärikään ensimmäisenä valuta verenhukasta kärsivää potilasta hieman lisää?

Leikkausten haitallisuuden lisäksi Benin listassa on se erityinen piirre, että tulonsiirtojen jäädyttäminen tarkoittaisi perusturvan suhteellisia heikennyksiä, jotka ovat jo nyt Euroopan Neuvoston mielestä alle minimitason. Ainakin monet kokoomuspoliitikot kertovat, kuinka he "haluavat kuulua läntiseen arvoyhteisöön", mutta oletettavasti sosiaaliturvassa Ben haluaa Suomen kuuluvan kolmannen maailman maihin?

Benin listan kritisoiminen ei tietenkään tarkoita, etteikö valtion, kuntien ja muiden julkisen sektorin toimintaa voisi ja pitäisi kehittää. Tässä tullaankin Benin listan "plasebo-osastoon", jossa on useita hyviä ideoita. Se, että näitä ei pysty kvantifioimaan, kertoo julkisen sektorin kustannuslaskennan heikkoudesta: budjetit tehdään momenttiperusteisesti, mutta julkisen sektorin asioiden tekemisen prosesseja ja niiden kustannuksia ei edes tunneta. Tässä näkisinkin seuraavan hallituskauden keskeisen haasteen:

1. Mitkä ovat ne julkisen sektorin keskeiset prosessit ja tekemät asiat, jotka luovat (tai vastakkaisesti estävät) talouskasvua? Ne olisi syytä tunnistaa ja alkaa kehittää niitä.

2. Mitkä ovat julkisen sektorin prosessit, joihin kuluu eniten rahaa? Nekin olisi syytä tunnistaa. Miten niitä voisi kehittää, jotta tulokset paranisivat kansalaisten kannalta mutta samalla kustannukset alenisivat?

Näiden yksittäisten säästölistojen ongelma on se, että valtiontalouden "kasvaimien" lisäksi saatetaan leikata terveitä elimiä ja amputoida toimivia raajoja.

Risto Svärd 23.02.2015 16:15

Ihmetyttää miten julkisella puolella 15 minuutin työajan lisäys/pvä voisi tuottaa säästöjä 870 miljoonaa euroa. Siinä täytyy olla kyseessä pilkkuvirhe - tai useampi.

Benin listasta kyllä näkee, miten tavattoman vaikeaa on keksiä, mistö pitäisi leikata. Mielenkiintoista on nähdä seuraavia listoja.

Terho Ahonen 23.02.2015 16:20

Erinomainen avaus. Huutoa tulee joka suunnalta. Mutta niin kuin BZ sanoo, pankaa paremmaksi! Viljelijätukien veto listalle tulee saamaan keskustalta täystyrmäyksen ja mekkala on sen mukainen. Itse vieroksun maatalouteen, peruselinkeinoomme puuttumista, mutta jospa sekin koituisi elinkeinon hyväksi etsimällä yhä uusia tuottavampia viljely- ja tuottamismenetelmiä. Toivottavasti tämä avaus todella panisi puolueet ja kansanedustajaehdokkaat kilpailemaan listojen paremmuudesta; mitä konkreettisempaa, yksilöidympää, sen parempi!

Pasi Sammallahti 23.02.2015 16:31

Benistä muut saisivat ottaa mallia. Jos vaaditaan leikkauksia, on ne myös pysyttävä yksilöimään ja tässä ne on tehty ymmärrettävästi.

Myös leikkausten painotukset ovat oikeat. Perusturva ja opetus on jätetty rauhaan mutta muihin tulonsiirtoihin tehdään mielestäni perustellut leikkaukset. Se, että julkinen sektori vieläkin velkaantuu yli 5 miljardia euroa vuodessa on kehitys, joka pitää joko näillä keinoilla pysäyttää tai sitten odottaa, että EU:n troikka Kreikan tapaan laittaa meilläkin asiat kuntoon.

Aku Aarva 23.02.2015 16:52

"Ei ole olemassa sellaisia ihmerahastoja tai muita hokkuspokkustemppuja, joilla Suomen talous saataisiin sellaiselle kasvu-uralle, ettei miljardiluokan säästöjä lainkaan tarvittaisi. Muun väittäminen on äänestäjien pettämistä ja aliarviointia."

Ben kirjoittaa hyvin ja avaus on todellakin hyvin konkreettinen. Ei ole yliarviointia verrata tätä kuuluisaan Liisan listaan - näin konkreettisia ja jopa uskaliaita ehdotuksia ei monen poliitikon suusta kuulla ennen vaaleja.

Toivottavasti tämä toimii hyvänä pohjana keskustellu ja muillakin poliitikoilla on selkärankaa tuoda näkemyksensä aidosti esille.

Faisa Kahiye 23.02.2015 17:31

Benin leikkauslista on hyvin konkreettinen ja selkeä. Monien ehdokkaiden pitäisi ottaa mallia ja kertoa kansalle mistä oikein leikkaisivat päästyään kansanedustajiksi. Arvostan Benin rehellisyyttä tässä, vaikka kipeältä nämä mahdolliset leikkaukset tuntuvat.

Säästöjä on tehtävä ja velkaantuminen taitettava, sillä emme halua elää velaksi. Leikkauslistan hyvä puolia on, että leikataan kaikilta vähän eikä menojen sopeutukset kohdistu kenenkään kovin paljon loppujen lopuksi.

Ja tottahan se on, mielummin muutama euro tulonsiirroista kuin merkittävän palvelun poistaminen.

Mika Välitalo 23.02.2015 19:03

Aivan hämmentävää lukea selkeää ja riittävän yksityiskohtaista ehdotusta valtiontalouden säästöiksi. Liisan listan aikaan olin liian nuori noteeratatakseni sitä, joten tämä onkin ensimmäinen kerta kun pääsen tällaista selkeyttä todistamaan. Olisiko tässä sellainen avaus, joka pakottaisi muutkin poteroistaan antamaan yhtä selkeitä vastineita? Vaikka en ole koskaan Beniä/Kokoomusta äänestänyt (ja nytkin ääni menee varmaan muualle), nostan todella hattunia tälle teolle.

Sisällöstä kommentoin kehitysyhteistyövaroja: olen samaa mieltä, että kahdenkeskisestä avusta voidaan leikata (jos jostakin täytyy), moninkeskinen ja kansalaisjärjestöpuoli toimivat paremmin.

Martti Immonen 23.02.2015 19:04

Kyllä paras lista tulee sitten aikanaan siltä kuuluisalta Troikalta, siinä se konkretia näkyy, eikä sitten enää näperrellä millään eläkeläisten kalastusmaksuilla tai transujen avioliitoilla ja taitaa tuulimyllytkin pysähtyä......

No,jostain pitää aloittaa , ZB:n ja Liisan listojen avulla, jos parempaa ei ole tarjolla !Köyhiltä on aina helppo ottaa, koska niitä on paljon, rikkaimpia vain kourallinen.

Kristiina Raden 23.02.2015 19:28

Jotenkin listasta pilkahtaa se, että kyseessä on Kokoomuksen edustajan ehdotus. Yksittäisten säästöjen 5 ensimmäistä kohtaa kohdistuvat suoraan vähätuloisiin. Turha lyhentää ansiosidonnaisen päivärahan maksuaikaa, kun 45+ ikäisiä eivät työnantajat halua työllistää. Vanhempien pitkäaikaistyöttömien ja työttömäksi joutuvien prosentuaalinen osuus työttömistä nousee koko ajan. Siksi myös eläkeiän nosto ennen tämän epäkohdan korjaamista oli täysin hyödytöntä.

Turha sanoa, ettei muutama euro kuussa merkitse mitään vanhuksille, lapsiperheille tai työttömille kunhan terveys- tai neuvolapalvelut pysyvät. On se kiva, kun pääsee lääkärille tai neuvolaan, mutta ei ole varaa sen jälkeen ostaa koko ajan kallistuvia lääkkeitä tai maksaa jatkuvasti nousevaa sähkölaskua. Sama tulee eteen myös lääkekorvausten pienentämisen ja hammashoidon KELA-korvausten poistamisessa. Kas kun esim. nytkin kunnalliseen hammashoitoon pääsyä saa odottaa 7 kk. Ja vanhukset, lapsiperheet ja työttömät joutuvat jättämään joko ostamatta elintärkeät lääkkeet tai ruoan, molempiin ei ole varaa.

En näe listassa missään keinoja verokikkaiulun ja varojensiirron estämiseksi. Liekö EU-lainsäädäntö määrännyt, ettei edes voida harkita tulojen ja varallisuuden verottamista siinä maassa, mistä tulo tulee ja omaisuus sijaitsee sen sijaan, että suositaan omien tai yrityksen "kirjojen" siirtoa kevyen verotuksen maihin kaiken muun jäädessä ennalleen.

Martti Immonen 23.02.2015 20:01

Tässä olisi alkuun muutamia tasapainottavia tekijöitä "velkavankeuteen":

*lomaoikeuksien samanlaistaminen kaikille aloille, myös valtio ja kunnat.

*Työajat yhtä pitkiksi joka alalla. Esimerkkinä Sveitsi 42 tuntia /viikko

*Säätiöt verolle kuten yhtiötkin

* yhdistysten(r.y) päällekkäisyyksien poistaminen valtion tuen piiristä

*Pakkoruotsi ei ole nykyaikaa, poistetaan tarpeettomana

* velalla maksettava kehitysapu on järjen vastaista

*Valtion /kuntien virkailijoiden, myös eduskunta tulojen jäädyttäminen tulevalle hallituskaudelle

*Maahanmuuton keskittäminen lähinnä työperäiseen muuttoon.Ei ole varaa velalla maksella toisten kuluja.

*Soten toteuttaminen pitää tuoda runsaasti ja selviä säästöjä nykyiseen.

*tuloverot samanlaisiksi, ei sillä ole merkitystä tuleeko se palkkatulosta tai osingoista vai muusta. Kukin tienaa tavallaan elantonsa.

*Työttömyyskoulutus järkiperäistettävä selkeään ammatin vaihtamiseen. Joutavat "työllisyyskurssit" romukoppaan.

*Verokikkailun torjunta kuntoon.

*Yhteisöveron alennus ei näytä toimivan ja dynaamisia vaikutuksia on vain väärään suuntaa , "kenkää on jaettu" runsaasti.

*Poliitikothan eivät johda enää Suomea, vaan lobbarit ja poliittiset avustajat, sekä sadat työryhmät mietintöineen ja samoilla "desanteilla" miehitettynä. Ay-liikkeelle on annettu likaa valtaa. Valta palautettava eduskuntaan.

Tässä muutama kohde mietittäväksi.

* tässä

Mika Skarp 23.02.2015 20:36

Benin listan suurin oivallus liittyy sihen että tulonsiirtoja on leikattava jos halutaan valtiontalous tasapainoittaa. Hyvin on myös havaittu että ansionsidonnainen työttömyysturva vähentää työvoiman liikkuvuutta.

15 minuutin lisääminen virkamiesten työaikaan vaikuttaisi Benin mukaan aika paljon, tätä olisi syytä purkaa miten tämä säästöiksi kääntyy.

Valtiontalouden kannalta olennaisinta on korkojen suhde verotuottoihin, joka ei saisi kasvaa. Tässä ei pidä tuijottaa vain nykyistä tilannetta vaan arvioida aikaa 5-10 vuotta eteen päin. Toisaalta on myös syytä muistaa että valtiolla on korkotuottoja. Tästä saadaan tavoite lainataso johon tulisi pyrkiä. Hyväksyttävään lainatasoon vaikuttaa siis korkotaso ja verotuoto.

pekka j hassinen 23.02.2015 21:32

Ihan hieno karsimisen aloitus ja hyvä lista. Siihen pitää vielä lisätä

kansanedistäjien lukumäärän vähentäminen. Meillä on liikaa kansandustajia

Antti Liikkanen 23.02.2015 22:29

Ben Z:n lista on aika likellä sitä, mitä aistin lauantaina EK:n KONE-isännän ajatuksista (TV-1, Ykkösaamu).

Mutta "early bird gets a worm".

Minun listani on se, jonka tänään sanelin YLE:n neljäminuuttiseen vaalivideoon Oulussa yksityisen palvelutarjoajan (ODL eli Oulun Diakonissalaitos) naapurissa.

Viisi maakuntaa, sata kuntaa ja kunta/maakunta- ja eduskunta niin etäälle toisistaan kuin vain on mahdollista.

Siis ei Sibelius-Akatemian tiloihin päättäjiä, jotka ajattelevat Pelkosenniemen kunnanhallituksen ja -valtuuston aivoilla vaan omillaan.

Kuntarakenneuudistus kaatui yli 160 kansanedustajan sitoutumiseen kunta/maakunta-politiikan johtajuuteen ja sitä myötä kaatui myös SoTe, vaikka Tuorillakin oli asiassa oma osuutensa.

Sillä listallani pääsisimme menestyneiden EU-maiden kanssa tasavertaiseen asemaan laadukkaiden julkisten palveluiden tuottamisessa.

Työntekijä saisi palkkansa, johto valtansa ja tavallinen kansalainen palvelunsa.

Takuulla tavalla, joka miellyttäisi luottoluokittajia.

Voisimme päästä nousukaudelle jopa AAA-maana, jolloin valtionvelan korkomenot jäisivät joksikin muuksi kuin ne nyt PIIGS-maissa ovat ja tulevat olemaan.

Nita Hillner 23.02.2015 23:45

Kurtakko kirjoittaa:

"1. Mitkä ovat ne julkisen sektorin keskeiset prosessit ja tekemät asiat, jotka luovat (tai vastakkaisesti estävät) talouskasvua? Ne olisi syytä tunnistaa ja alkaa kehittää niitä.

2. Mitkä ovat julkisen sektorin prosessit, joihin kuluu eniten rahaa? Nekin olisi syytä tunnistaa. Miten niitä voisi kehittää, jotta tulokset paranisivat kansalaisten kannalta mutta samalla kustannukset alenisivat?"

TERVEYDENHOITO

Jo nyt on olemassa käytäntöjä, jotka ovat onnistuneet luomaan entistä laadukkaampaa hoitoa edullisempaan hintaan. Esimerkki: Eksote(etelä-Karjalan sote) & vakuutusyhtiön Omasairaala.

Omasairaalan edullisuus johtunee siitä, että hallintoa on karsittu kovalla kädellä, työntekijät toimivat ammatinharjoittajina, eli jokainen vastaa suoraan itse työstään. Prosessit ovat tarkkaan mietityt. Potilaan vaivat hoidetaan heti, samoin kuntoutus aloitetaan heti. Asiakas voi näin ollen palata työhön nopeasti. Yksityinen, eikä julkinenkaan ole pystynyt näin tehokkaaseen toimintaan. Julkinen puoli toimii liian byrokraattisesti ja yksityinen haluaa rahastaa tappiin asti.

Osittain Omasairaalan tehokkuus tietysti johtuu työn luonteesta, vammat arvioidaan, kuntoutetaan tai leikataan tai leikataan ja kuntoutetaan :)

Usein ihmiset ovat monisairaita ja tarvitsevat monenlaista hoitoa, mutta olen varma että kehittämisen varaa on. Eksotessa on onnistuttu pudottamaan terveydenhoidon hintaa ja kuitenkin hoidon taso on parantunut. Psykitristen potilaiden hoitoa on kehitetty Eksotessa paljonkin hyvin tuloksin.

SOSIAALIHUOLTO

Huostaanotot syövät valtavasti rahaa. Pikku Erikan murha on saanut minut kiinnostumaan sosiaalihuollon toimintatavoista.

Miksi lapsi, joka tahtoo jäädä kotiin, otetaan huostaan? Miksi lapsi, joka ei halua mennä kotiin, laitetaan kotiin?

Millä periaatteella sosiaalihuollossa toimitaan? Onko käytössä minkäänlaista käypähoitojärjestelmää, joka voisi vähentää virheitä sekä tehostaa päätöksentekoa? Mututuntuman käyttö liian yleistä.

Jos vanhemmat ovat alkoholisteja, pedofiilejä tai huumeidenkäyttäjiä, miksei lapsia oteta jo synnytyslaitoksella kiireellisen adoption piiriin. Minusta leikitään lapsen hengellä jos lapsi annetaan ym. kaltaisille vanhemmille! Liikaa ajatellaan ja ymmärretään näitä vanhempia. LAPSEN ETU ON AINA ETUSIJALLA! Myös yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi, kun myöhempiä huostaanottoja ei tarvittaisi nykyistä määrää. "Normaalissa" perheessä lapsella olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet kasvaa henkisesti ja fyysisesti terveeksi aikuiseksi. Kaikki eivät todellakaan ansaitse lapsiaan.

Yhteiskunnassamme on paljon kummallisia käytäntöjä, jotka sekä syövät rahaa että lisäävät kärsimystä.

Nita Hillner 24.02.2015 0:39

Organisaatioiden johto saattaa myös olla melko pihalla ajatellen laatua ja tuottavuutta. Mitä sanotte siitä että ylihoitaja muun johdon kanssa otti käyttöön kömpelön it-ohjelman vaikka tiesivät, työntekijöiden tottuvan kyseiseen ohjelmaan vasta noin viidessä vuodessa. Eli nyt käytetään vanhaa ja uutta ohjelmaa rinnakkain. Asioita kirjataan moneen paikkaan. Työntekijöiden aikaa kuluu muuhun kuin varsinaiseen työhön.

Kotihoito, asioita kirjataan liikaa. Yhdellä asiakkaalla voi olla satoja sivuja. Sivuilla on samat asiat päivästä toiseen. Eikö joka päivä tehtävät jutut voisi kirjata rasti ruutuun periaatteella? Vain uudet, yllättävät tapahtumat, sairaudet tai vastaavat kirjattaisiin hoitokertomukseen. Tämä parantaisi asiakkaan turvallisuutta, koska tärkeät asiat löytyisi koneesta helpommin. Eli myös kotihoitajien muutenkin kiireisessä päivässä on liikaa kirjaamista. Asiakas jää väkisinkin taka-alalle.

Ongelmana ei välttämättä aina ole itse it-ohjelmat. Ongelmana on, että kun ohjelmat mmahdollistavat monen moista kirjaamista, on tarpeetonta kirjaamista jatkuvalla syötöllä myös lisätty. Työntekijät eivät tätä ole keksineet, vaan käsky tulee lukuisilta esimiesportailta. Esimiehet eivät todellakaan ajattele, että aika on rahaa :)

Riitta Lindgren 24.02.2015 7:42

Tuulivoimatuet tulee poistaa välittömästi ja kokonaan. Sillä tavalla säästetään tulevina vuosina yli 3 miljardia euroa veronmaksajien rahaa, joka nykyisellään melkein kokonaan kulkeutuu ulkomaille, eikä jää omaa yhteiskuntaamme hyödyttämään. Samalla säästyisimme liian lähelle rakennettujen tuulivoima-alueiden lähiasukkaille aiheuttamista meluhaitoista, koska tuskinpa tuulivoimaloita ilman tukia enää kovin paljon rakennettaisiin. Jos tuulivoimaa on pakko tukea, tuki pitäisi ohjata sellaisille hankkeille, joiden aiheuttamat ympäristöhaitat ovat mahdollisimman pieniä, eikä tuulivoimatukea tulisi ollenkaan maksaa, jos tuulivoimalat on rakennettu alle kahden kilometrin etäisyydelle asutuksesta.

Antti Vesala 24.02.2015 8:30

Aiemmissa kommenteissa näkyy tuohtumusta siitä, että Benin listalla puututaan sellaisiinkin menokohteisiin, joihin menee paljon rahaa (esim. Kelan etuudet). Samalla sivuutetaan se tosiasia, että Zyskowicz nimenomaan on jättänyt rauhaan mm. koulutuksen ja toimeentulotuen.

Kylmä fakta on, että tänäkin vuonna valtio velkaantuu edelleen viitisen miljardia - vain puolet siitä, mitä ensimmäisenä romahduksen vuonna Vanhasen kakkoshallituksen kaudella - huolimatta siitä, että yli kuuden miljardin tasapainotustoimet on jo tehty Kataisen ja Stubbin hallitusten kausilla.

Parasta antia BZ:n listassa mielestäni ovat "Populismia" -osuus sekä lumesäästöjen osuus. Poliitikot eivät ole onnistuneet selittämään ihmisille, että suosituimmat leikkauskohteet (kansanedustajien, ministereiden ja valtiosihteereiden menot, puoluetuet jne.) ovat tosiasiassa niin mitättömän pieniä, että 53 miljardin budjetissa ne hukkuvat marginaalin pyöristysvirheisiin. Lisäksi jopa aivan varteenotettavat tahot kuvittelevat voivansa luistella miljardien leikkauspotteineen vaaleihin ja niistä yli luettelemalla käytännössä vain "lumesäästöjä" -kohdan asioita.

Valitettavan ennalta nähtävästi ensimmäiset demarikommentit olivat tuttua lohtanderia. Esimerkiksi kansanedustaja Antti Lindtman MTV:n uutisissa Benin listaa kommentoidessaan käytti 15 sekuntiaan julkisuudessa kömpelöön sukkeluuteen "pankkiiri Walhroosista".

Mutta kuten BZ toivoo: Pankaa paremmaksi.

Anders Junh 24.02.2015 10:11

Benin lista on Kokoomukselta odotettu. Ei se kuitenkaan suuria viisastenkiveä sisällä. Mielestäni on myös kummallista, että verovähennysten purkaminen tai verotus jätetään kokonaan tarkastelun ulkopuolelle. Valinta on ideologinen.

Liisan lista oli aikanaan demareiden sisäistä keskustelua ravisteleva. Sikäli se ansaitsee maineensa. Tämä lista taas on Kokoomuksen konkarikansanedustajalta lista, jossa yllätyksiä tai Kokoomuksen valtavirrasta sivuun meneviä avauksia ei kovin paljoa ole. "Populismi"-listan asiat ovat Benin oikeustajun seurausta, ja ne varmaan ärsyttävät Kokoomuksen sisällä. Niistä siis piste Benille.

Liisan lista haastoi omat – Benin lista taas haastaa muut (takajaloilleen, kuten demareiden reaktioista näkyy). Ei se keskustelua edistä.

Sen sijaan yritystuet, ympäristölle haitalliset tuet ja rikkaiden verovähennyksiin puuttuminen loistaa poissaolollaan. Miksi Ben ei koske hyvätuloisten etuuksiin?

Laajemmin voi todeta, että mitään "dynaamisten vaikutusten" suurta virtaa on tältä ohjelmalta turha odottaa. Kokoomus aikoo siis leikata taantuma-Suomen syvempään lamaan. Tästä tulisi keskustella enemmänkin. Onko oikeasti niin, että vyönkiristys on ainoa tarjolla oleva lääke? Erityisesti tämä ihmetyttää, kun euroalueen epätasapainoissa Saksan rooli on ylikorostunut.

Ilari Kiema 24.02.2015 10:55

Edustaja Zyskowicz haluaa listansa ykköskohdassa säästää valtion (KELAn) menoja siirtämällä kuluja kunnille.

Näin on kuitenkin jo tehty - eikä tämä linja muutenkaan säästä julkisen talouden kuluja kokonaisuudessaan.

1.1.2015 astui voimaan Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (1369/2014). Samassa yhteydessä toteutettiin työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos:

”Työttömyysturvalain 14 luvun 3 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että kunnat maksaisivat työttömyyden perusteella maksettavasta työmarkkinatuesta

• 50 % niiden henkilöiden osalta, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea työttömyyden perusteella 300 – 999 päivää

• 70 % niiden henkilöiden osalta, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea työttömyyden perusteella vähintään 1000 päivää” (Työ- ja elinkeinoministeriö, Hallitusneuvos Päivi Kerminen, 31.1.2014).

Edustaja Zyskowiczin listan ykköskohdassa

“1) Kaikkien kotitalouksille menevien Kelan maksamien suorien tulonsiirtojen jäädyttäminen vaalikaudeksi. 870 milj. (Tälle vuodelle Kela on arvioinut näiksi menoiksi 14,44 miljardia euroa.)”.

“Tämä vuosi” on ilmeisesti 2015. Seuraavaa vaalikautta koskevien laskelmien pohjaksi tämä vuosi ei kelpaa, kun rahoitusvastuuta on kerran muutettu.

Muutoksen jälkeen Zyskowiczin ykköskohta kohdistuisi erityisesti aktivointitoimien piirissä ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työmarkkinatukeen ja yhdeksän euron päiväkorvaukseen, jotka valtio edelleen maksaa. Nämä halutaan jäädyttää, ja sillä pelastaa kansakunta.

Pelastusta tuskin tällä keinolla löytyy, ja esitys on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätaloudellinen. Suomessa minimietuudet ovat muutenkin liian alhaiset, kuten Euroopan Neuvosto on huomauttanut. Nämä etuudet menevät kokonaisuudessaan kulutukseen ja palautuvat kovalla prosentilla valtiolle paitsi alv:n myös erilaisten valmisteverojen muodossa.

Samaisella Lailla työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (mikä on ministeri Ihalaisen hyvään pyrkivä hanke) luodaan myös hallinnollisia prosesseja ja informaatiosysteemejä, joiden järkevyydestä voi olla montaa mieltä: ensin ”TE-toimisto, kunta ja Kela arvioivat monialaisen yhteispalvelun tarpeen, kun työtön on…”, sitten on Kartoitusjakso (3 kk), jonka aikana laaditaan ”Monialainen työllistymissuunnitelma”, etc. (Kerminen, 31.1.2014.)

Viimemainittu ”Monialainen” ei tarkoita sitä, että työtön hakisi töitä monelta alalta, vaan sitä, että monen alan asiantuntijat arvioivat ja kartoittavat. Kaikki tämä työajan ja tietojärjestelmien käyttö maksaa.

Jos leikkauksia tarvitaan, niitä voitaisiin hakea esimerkiksi yritystuista, jotka viimeisin listauksen mukaan olivat lähes miljardi euroa vuodessa. Suurimpia tuen saajia olivat varustamot, esim. Viking Grace (alus) sai 28 miljoonaa euroa ympäristötukea.

Kokoomukselle erityisen rakkaita ovat erilaiset konsultointiprojektit sekä yrityspohjaiset digitalisointihankkeet valtiolla ja kunnissa. Näiden vuotuiset kustannukset ovat erittäin suuret, ja usein saman tai paremman tuloksen saisi aikaan omalla työvoimalla ja olemassa olevilla resursseilla, ohjelmistoilla ja laitteilla. Kun systeemit on kuitenkin aina päällekkäisiä, ne voisi sitten tehdä ilmaiseksi jo kertaalleen maksetuilla voimavaroilla.

Vesa Kaitera 24.02.2015 11:24

Ben on ottanut poliittisen aloitteen omiin käsiinsä julkaisemalla sangen konkreettisen ja kattavan valtion menojen leikkauslistan. Tästä BZ ansaitsee kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Tämä on hyvä keskustelunavaus. Toivottavasti ainakin kaikki neljä suurinta puoluetta saiaivat aikaan vähintäänkin yhtä konkreettisen listan sanojen pyörittelyn sijasta. Valtaosaltaan kannatan Benin linjauksia. Seuraavassa nippu niitä asioita, joista olen ainakin jonkinverran eri mieltä hänen kanssaan.

Sosiaalietuuksien jäädytys neljäksi vuodeksi käy, mutta kaikkein pienituloisimmalle kymmenykselle olisi tukia kumminkin nostettava muutaman prosentin verran niin, ettei ensi vaalikauden loppupuolelle ajoittuva inflaation kiihtyminen vain alentaisi heidän elintasoaan. Tämä olisi ilmeisesti noin 150:n miljoonan euron vuosisatsaus.

On ilmeisesti välttämätöntä lyhentää ansiosidonnaisen päivärahan maksimikestoa, mutta sen puolittaminen nykyisestä 500:sta päivästä on liiallinen. Minusta maksimikesto voisi olla 400 päivää ja tuon päivärahan tulisi olla porrastetusti aleneva niin, että se alussa voisi olla 20% korkeampi kuin nyt, keskivaiheilla samaa tasoa kuin nyt, ja loppuosassa 20% alhaisempi kuin nyt. Tuollaista porrastusta on esitetty jo monta kertaa, muttei se vielä ole mennyt työmarkkinaneuvotteluissa läpi.

Benin ehdotus maatalouden tukien leikkaamisesta ei minusta ole oikein paikallaan nyt, kun monet maatalousyrittäjät ovat Venäjän vastapakotteiden vuoksi suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

BZ:n ehdotus opintotuen painopisteen siirtämisestä lainan suuntaan heikentäisi opiskelijoiden taloudellista asemaa, mitä en pidä tavoiteltavaana. Benillä on ilmeisesti tuossa ollut tarkoituksena se, että lainojen takaisinmaksu olisi pakottamassa opiskeljoita valmistumaan nykyistä nopeammin, mutten ole varma, onnistuisiko se tällä tavoin.

Martti Hirvensalo 24.02.2015 13:51

Hieno juttu, että keskustelulle saatiin avaus. Populistipoliitikot ovat esittäneet, ettei leikkauksia tarvita kun Suomi saa lainaa nollan tuntumassa olevilla koroilla. Vastuullisen poliitikon pitäisi miettiä tulevaisuutta yli neljän vuoden vaalikauden. Kun korot Euroopan toivottavasti elpyessä nousevat normaalille 5-6 %:n tasolle, tulevat valtion vuotuiset korkomenot olemaan noin 5 miljardia euroa. Mistä tämä summa silloin leikataan?

Kehitysavun laskentaan pitäisi sisällyttää suomalaisten yritysten kehitysmaihin tekemät investoinnit ja maksamat palkat. Tämä on todellista ja tehokasta kehitysapua ja sen määrä pitäisi ottaa huomioon kertoimella 2 tai 3, kun perinteistä apua toivottavasti leikataan.

Maataloustuen leikkaus pitkällä aikavälillä on perusteltua. Onko mitään järkeä siinä, että Suomen karuissa tuotanto-oloissa ylläpidetään veronmaksajien varoilla ylituotantoa ja ruokitaan venäläisiä? Työllisyyden kannaltakin maatalouden ja jalostuksen työpaikat ovat erittäin kalliita.

Joonas Turunen 24.02.2015 17:38

Avointa keskustelua julkisen talouden tasapainottamisesta totisesti tarvitaan. Valtio ottaa yli viisi miljardia euroa uutta velkaa tänäkin vuonna, julkisessa taloudessa on kahdeksan miljardin euron kestävyysvaje. Nämä ongelmat eivät ratkea esittämällä hurskaita toiveita ennusteita nopeammasta kasvusta tai juuri syntymässä olevista sadoista tuhansista uusista työpaikoista.

Kun säästetään, joudutaan tekemään vaikeita arvovalintoja. Esimerkiksi Lipposen 1. hallitus teki merkittävästi säästöjä tulonsiirtoihin (ks. http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/369643/lipposen-hallitus-hallitusohjelman-lisapoytakirja.pdf/64a5aa32-8ba8-480c-93c6-5bc27def3c44 ). Tällä vaalikaudella taas tulonsiirtoja on monelta osin korotettu kun taas palveluista on merkittävästi leikattu.

Ben toteaa, että hän ei kohdentaisi säästöjä julkisiin palveluihin. Tästä linjasta on helppo olla yhtä mieltä.

Janne Särkkä 24.02.2015 18:05

Pienipalkkaisena valtion virkamiehenä koen Ben Zyskowiczin listan lähinnä lettuiluksi. Meidän virastossa homma on mennyt viime aikoina seuraavasti. Ensin lopetettiin lounasseteleiden kauppuu. Sitten vietiin liikuntasetelit. Sitten pyyhkäistiin osaston väestä kolmannes pellolle. Seuraavaksi pyydettiin luopumaan lomarahoista. Ja nyt sitten tämä Zyskowicz vaatii yhteisen edun nimissä parin vielä viikon vastikkeetonta työpalvelusta.

Teemu Männynsalo 24.02.2015 20:17

Kyllä valtamedia on helpolla vaalinaluskeskustelussa tähän asti päästänyt omat vasemmistopopulistimme (etenkin sd mutta miksei myös vas. liitto, persut) talouspoliittiikassa. Liikaa annetaan toistaa nykytilanteellemme vieraita vaalilupauksia ylimitoitettujen passivoivien nykyetuisuuksien säilyttämisestä ja mahdollisuudesta jatkaa yhteiskuntana muiden kustannuksella elämistä l. totumme vähitellen velkaantumaan huomaamatta sen tien seuraamuksia.

Benin lista on maltillinen vaaliavaus ja suhteellisen tervehenkistä puhetta.

Suomen saattaminen terveen palkkaverotuksen ja talouskasvun uralle vaatisi ikärakenteemmekin huomioiden aivan toisen tasoisia leikkauksia sosiaaliturvaan ja julkisiin palveluihin kun Ben tässä uskaltaa esittää mutta onhan tämä sentään jotain puhtaan populistisen unelmahötön rinnalla.

Marita Salenius 24.02.2015 20:18

Ja tässä listassa puhuu hallituksen mies. Siis kokoomus ja Ben hääryymiehenä ovat olleet hallituksessa jo vuosia, eikä tämän kummoisempaa löydy. Niin tai voisihan kysyä, miksi ei ole mitään jo esitettyihin liittyvää tehty, jos näistä apua olisi. Listoittaja vissiin haluaa häivyttää tosiasian, että kokoomus on pääministeripuolue ja näin ollut osaltaan ajamassa Suomea siihen suohon, jossa olemme.

Tartun toki noihin viljelijätukiin. Jos tukia vähennetään, niin oletan, että myös byrokraatteja näkyy sitten vähemmän nurkissa pyörimässä. Listan valossa näyttäisi myös siltä, että vähennetylle byrokraatille ei sitten ansiosidonnaista pitkälle riittäisi. Ehkäpä moni heistä voisi(jos voisi)palata siihen alkuperäiseen työhönsä - eläinlääkäriksi, joita nykyään vilisee etupäässä direktiivihommissa, muttei eläinlääkinnässä.

Jos lähdetään mietintään, mistä ei voi leikata ja lopuista sitten voisi - ko leikata. Leikkuupöydälle ei joutuisi: terveyspalvelut, päivähoito, koulutus ja vanhustenhoito. Syntyykö sitä taksiin vai sairaalaan, mistä asti on haettava kipsi käteen, onko vammaispalvelut kohdallaan. Minkä sorttista päivähoitoa saa - subjektilla vai objektilla tai peräti genetiivillä. Onko koulu lähellä. Millaisella joukkoliikenteellä on mahdollisuus saavuttaa se toisen asteen koulu kotona asuen. Hoituuko vanhuksemme omaistuella, vai saako hän paikan palvelutalosta. Olen ymmärtänyt, että nämä ovat niitä tärkeimpiä palveluja, joita kukaan ei tohtisi karsia.

Siis - kö voisimme kaikkeen muuhun säästön kädellä tarttua. Ehkä ne ovat vain arvo- ja periaatekysymyksiä, kun mietitään kultturia, urheilua, kehitysapua, tuulitariffeja, maahanmuuttoa, byrokratiaa, Yle-veroa jne. Tähän voisi luetella lähes mitä vain, joiden kohdalla olisi sitä neuvotteluvaraa ja harkinnan paikkaa.

Tässä vaiheessa en edes kysy Kreikkatakuiden perään, koska niissähän ei ole säästön paikkaa. Vaikka toki karsisin mielelläni niitä velvoitteita.Siitä karsinnasta tulisikin varsinainen potti kotomaan tarpeisiin. Mutta niinhän se nyt menee, että me leikkaamme, jotta Kreikan velat tulee maksettua. Vai vieläkö joku väittää, että kreikkalainen maksaa omat velkansa?

Heikki Huotari 25.02.2015 10:49

Olen aina pitänyt Ben Zyskowicziä vastuullisena poliitikkona joka ei sorru populismeihin: hän sanoo asia suoraan. Eikä Ben petttänyt nytkään - esitetty Benin lista on hyvä alku vaadittavaan säästökeskusteluun. Toivottavasti näemme kaikilat puolueilta - myös Kokoomukselta vastaavaa konkretiaa.

Kreikan vaalien osalta olemme jo nähneet mitä katteettomat lupaukset aiheuttavat. Kyllä suomalaiset äänestäjät ymmärtävät kansantalouden reelismia.

Se mitä toivoisin on se, että mietitään enemmän miten Oy Suomi Ab voisi tienata enemmän ja jätetään rahanjakopuheet vähemmälle. Erityisesti tätä odotan vasemmistopuolueilta.

Pekka Turunen 25.02.2015 20:35

Olen aina arvostanut poliitikkoja, jotka uskaltavat sanoa suoraan, miettimättä galluppeja, jopa oman puolueen virallista kantaa kyseenalaistaen. Arvostan siis myös Ben Zyskoviczin keskustelunavausta, aivan kuten ilahduin aikoinaan Liisa Jaakonsaaren listasta.

Itse lista sen sijaan pistää kyllä kakistelemaan. Tähänkö on tultu? Vaan pakko kai se on hyväksyä - joko näin tai toisin, mutta jotain pitää ehdottomasti lopultakin tehdä, eikä tuudittautua ajatuksiin tulevasta hurjasta talouskasvusta, joka meidät pelastaa. Keskustelun jatkoksi toivoisin kilpailevia listoja vasemmalta ja vihreistä. Vai olisiko perussuomalaisilla nyt näytön paikka totutun helpon populismin sijaan?

Maailma on näet peruuttamattomasti muuttunut ja mekin tarvitsemme aivan uusia ratkaisuja. Ympäristö yskii ja elintasolle ahnas kolmas maailma nousee, samaan aikaan kun me olemme hyvinvoinnissamme laiskistuneet. Toivottavasti puolueet ja ehdokkaat ymmärtävät vaaleissa vastuunsa eivätkä lupaa liikaa kreikkalaiseen tyyliin. Onko maallamme malttia sopeutua?

Pentti Kangasluoma 26.02.2015 7:31

Vasemmiston kannattaisi jalostaa Benin ajatusta pidentää työpäivää.

Ei 15 minuuttia enemmän työtä ketään musertaisi. Aloitteellisuus olisi eduksi, BZ korjaa nyt pistepottia haaviinsa.

Pienimuotoisessa päätöksenteossa olen huomannut että neuvottomuuden aikana

voi saada ajatuksensa läpi kun kukaan ei tiedä miten päästä eteenpäin.

Demareilla on koneistossa monenlaista asiantuntijaa, nyt olisi aika sanoa ensin omille ja sitten miten toimia. Kun kompataan vain omien ajatuksia ei

synnyt aivosähköistä toimintaa.

Benin listan paras puoli että hän horjuttaa omiakin kulisseja.

Suvi Pohjonen 26.02.2015 14:40

Aiemmissa kommenteissa ihmeteltiin yritystukien leikkaamisen ja verovähennysten pienentämisen puuttumista listalta. Ben mainitsee listansa kohdassa "hyviä ja itsestäänselviä tavoitteita...", että voisi kannattaa esim. KKK:n ehdotusta 250 miljoonan euron leikkauksista yritystukiin, jos ensin yksilöitäisiin, mitä leikataan ja keneltä. Kuten listassa mainitaan, verovähennyksien leikkaaminen ei ole säästö. Ben kannattaa kuitenkin asuntolainojen korkovähennysten pienentämistä edelleen.

Ilari Kiema pohti, ettei Benin laskelma Kelan tukien jäädyttämisen tuomista säästöistä päde ensi vaalikaudella, koska laskelma on tehty tämän vuoden menojen perusteella ja rahoitusvastuuta on muutettu 1.1.2015. Vastuu on siis muutettu jo tälle vuodelle, eli Kelan arvioimassa summassa tämän vuoden menoiksi on jo otettu huomioon lainmuutos.

Lasse Reunanen 26.02.2015 14:48

Katsoin liitetiedoston listan rakennetta, mutta en arvioi yksittäisiä asioita siitä. Lista enempi Kokoomus puolueelle tulevaa eduskuntaryhmän ohjelmaluonnosta. En ole puolueiden jäsen, en päässyt vaalitavoitteita valmistelemaan. Puolueiden kansanedustajaehdokkaat (noin 2000) pääosin valittu - eikä ole julkisuudessa näkynyt kutsuja osallistua heidän valintaan, saati pyyntöjä ilmoittautua ehdokkaaksi valintaan tai heidän ehdottamisiksi. Muutamat viikot ennen eduskuntavaalia ovat valittujen ehdokkaiden julkisuuden markkina-aikaa.

Edustuksellisempaa olisi vaalilaki, jossa äänestettäisiin kannattamaansa puoluetta ja kaikista puolueista kannattamaansa ehdokasta (1 / puolue) listajärjestyksiin.

Unto Hämäläinen kirjoitti HS Kuukausiliite 2/2015; "Haravalle olisi töitä", jossa listasi vuosien 1970-2011 eduskuntavaalien ääniharavat. Listattuna oli myös Ben Zyskowicz;

1999 (9. / 13... tuhatta ääntä), 2003 (9. / 12...), 2007 (4. / 17...) ja 2011 (9. / 13...).

Unto Hämäläisen listoista katsoin tarkemmin: "50 suurinta äänipottia eduskuntavaaleissa 1970-2011", (12 vaalia) 35 eniten ääniä saaneet ehdokkaat (sukunimi / Vennamot etunimillä; äänimäärä / tuhatta..., 50-listassa olleet);

1. Niinistö; 60, 30, 18 - 2. Soini; 43, 19 - 3. Stubb; 41 - 4. Salolainen; 26, 20, 19, 18, 18, 17, 16 - 5. Lipponen; 26 - 6. Vennamo Pekka; 25 - 7. Vanhanen; 24 - 8. Katainen; 23 - 9. Ilaskivi; 23, 20 - 10. Väyrynen; 22 - 11. Sorsa; 22, 21, 18, 17, 17 - 12. Kuuskoski-Vikatmaa; 21 - 13. Itälä; 21 - 14. Stenbäck; 19 - 15. Karpela; 19 - 16. Aittoniemi; 18 - 17. Holkeri; 17 - 18. Zyskowicz; 17 - 19. Tiura; 17 - 20. Siimes; 17, 15 - 21. Arhinmäki; 17 - 22. Kalliomäki; 17 - 23. Vennamo Veikko; 16 - 24. Leppänen; 16 - 25. Rehn; 16 - 26. Kivistö; 16 - 27. Työläjärvi; 16 - 28. Viinanen; 16 - 29. Aho; 16 - 30. Halme; 16 - 31. Lehtomäki; 16 - 32. Joutsenlahti; 16 - 33. Pietikäinen; 15 - 34. Halonen; 15 - 35. Jäätteenmäki; 15 (tuhatta... ääntä).

Eduskuntavaalien (1970-2011) ääniharavat / 50-listassa:

- Miehiä 25 (kolme Paavoa, kaksi Kalevia) / etunimi listajärjestyksessä; Sauli, Timo, Alexander, Pertti, Paavo, Pekka, Matti, Jyrki, Raimo, Paavo, Kalevi, Ville, Pär, Sulo, Harri, Ben, Paavo, Antti, Veikko, Urpo, Kalevi, Iiro, Esko, Tony ja Anssi.

- Naisia 10 / etunimi listajärjestyksessä; Eeva, Tanja, Marja, Suvi-Anne, Elisabeth, Pirkko, Paula, Sirpa, Tarja ja Anneli.

Pauli Vahtera 01.03.2015 12:36

Benin lista

Benin lista on saanut paljon julkisuutta niin vanhassa mediassa kuin sosiaalimediassa. Lista on oikeansuuntainen, mutta ei mitenkään riittävä. Listan toteuttaminen säästäisi vuositasolla vuonna 2019 2,6 miljardia euroa.

Kolmasosa 0,9 miljardia säästöistä tulisi KELAn sosiaalitukien jäädyttämisestä nykytasolle 4 vuoden vaalikauden ajaksi. Tällainen säästö ei ole aito, koska se ei vähennä nykyisiä valtion menoja mitenkään. Toki tukien korottaminen inflaatio- tms syistä jatkaisi velkaantumisen kierrettä.

Toinen kolmasosa 0,9 miljardia euroa tulisi julkisen sektorin työaikojen pidentämisestä 15 minuutilla päivässä. Kyse ei ole säästämisestä lainkaan. Työmarkkinajärjestöt tuskin hyväksyisivät lisäystä ilman palkkakompensaatiota. Mihin aika käytettäisiin? Pitempiin kahvitaukoihin? Byrokratian vähentämisellä saataisiin paljon suuremmat todelliset säästöt. Itse olen esittänyt liiallisten lomaoikeuksien poistamista julkiselta sektorilta, mikä toisi 50.000 työntekijän lisäpanoksen. Loppuisi ainakin työvoimapulalla pelottelu.

Listalla on paljon pieniä säästöjä, joiden kokonaisvaikutus on yhteensä kolmas kolmannes eli noin 0,9 miljardia euroa. Niistä useimmat ovat hyvä pohja säästöille.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

 4. 4

  Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

 5. 5

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 6. 6

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 7. 7

  Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

 8. 8

  Ruokavalio halutaan osaksi masennuksen hoitoa maailmalla, ja Suomessakin käynnistyi juuri tutkimushanke aiheesta – Nämä asiat masennuksen ja syömisen yhteydestä tiedetään

 9. 9

  Kaksivuotias lapsi kuoli jäätyään Ikean lipaston alle Yhdysvalloissa – lipastot ovat aiheuttaneet kuolemaan johtaneita onnettomuuksia aiemminkin

 10. 10

  Luulitko, että Suomi homehtuu? Asuin­taloissa paljon vähemmän home­ongelmia kuin on luultu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 3. 3

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 4. 4

  Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

 5. 5

  Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

 6. 6

  Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

 7. 7

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 8. 8

  Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

 9. 9

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 10. 10

  ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 8. 8

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 10. 10

  Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

 11. Näytä lisää