Perässähiihtäjä

Mikä on kokoomuksen arka paikka?

Vaalipäivään on enää kuukausi ja päivä. Suuri joukko äänestäjiä ei kuitenkaan välitä koko asiasta. Peräti 35 prosenttia empii vielä, mitä puoluetta äänestäisi tai sanoo, ettei käy äänestämässä ollenkaan. Näin kertoo tänään keskiviikkona julkaistu HS-Gallup. Maaliskuussa 2011, kuukautta ennen viime eduskuntavaaleja, näitä empijöitä oli vain 29 prosenttia.

Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70,5, joka oli korkeampi kuin kolmissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Jos ihmeitä ei tapahdu, ensi vaalien äänestysprosentti on alhaisempi kuin viime kerralla.

On tapana väittää, että alhainen äänestysaktiivisuus suosii porvareita, ennen kaikkea kokoomusta, jonka kannattajat ovat vaaleissa hyvin jalkeilla.

Uusi HS-Gallup paljastaa kokoomuksen aran paikan. Sen kannattajia vaivaa uskon puute. Keskustan, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja Sdp:n kannattajat ovat omasta puoluevalinnastaan varmempia kuin kokoomuksen kannattajat.

Valinnastaan varmojen osuus on muiden puolueiden kannattajien joukossa kasvanut, mutta kokoomuksen varmojen äänestäjien osuus on laskenut.

Sitä ei sovi ihmetellä, sillä tämä on jo viides peräkkäinen HS-Gallup, jossa kokoomuksen kannatus on ollut noin 17 prosenttia. Puolueen kannatus oli vielä viime keväänä ja kesänä tehdyissä viidessä mittauksessa keskimäärin 20 prosenttia.  Kannatustaso on siis laskenut kolme prosenttiyksikköä.

Sdp:n kohdalla nämä samat luvut ovat  nyt 16,8 ja viime keväänä ja kesänä 15,6. Kannatustaso on noussut 1,2 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisilla nämä samat luvut ovat nyt 14,8  ja viime keväänä ja kesänä 16,6. Kannatustaso on laskenut 1,8 prosenttiyksikköä.

Eli jos uskoisimme pitempien trendien jatkuvan vaaleihin asti, demarit ajaisivat niukasti kokoomuksen ja perussuomalaisten ohi.  Jos vertailua tekee tämän vuoden mittausten perusteella, demarit ja kokoomus junnaavat paikoillaan, perussuomalaiset ovat saaneet muutaman kuukauden mittaisen alamäen taittumaan ja nokan nousuun. Kantaako se vaaleihin asti?

Perussuomalaisten nousu saattaa selittää myös keskustan hienoista notkahdusta. Tosin 24,7 on keskustalle vahvaa keskitasoa HS-Gallupien sarjassa. Viiden viimeisen mittauksen keskiarvo on 25,5 ja viime keväänä ja kesänä se oli 20,8. Kannatustaso on viime kesästä noussut peräti 4,7 prosenttiyksikköä.

HS-Galluppiin voi tutustua tämän linkin takaa.

Mitä sanovat lukijat ja kommentaattorit? Vaivaako kokoomuksen kannattajakuntaa uskon puute? Siksi keskiviikon Hyvä Kysymys kuulukoon: Mikä on kokoomuksen arka paikka?

Katsomovinkki:

Tänään keskiviikkona kello 10 alkaa seitsemän puoluejohtajan keskustelu Helsingin Yliopiston juhlasalissa. Keskustan Juha Sipilä ei muiden kiireittensä takia osallistu keskusteluun, mutta muut puheenjohtajat ovat paikalla. Keskustelun aiheena on Euroopan unioni. HSTV lähettää keskustelun suorana verkossa. Kannattaa ehdottomasti katsoa jo senkin takia, että osin englanninkielisessä keskustelussa näkee ja kuulee, miten puoluejohtajat pärjäävät kielen puolesta. Keskustelun voi katsoa myöhemminkin HSTV:n sivuilta tämän linkin takaa.

Sipilän selityksiin poissaolonsa syistä voi tutustua tämän linkin takaa.

Ja tänään illalla katsomme porukalla MTV:n suurta vaalikeskustelua, johon kaikki puoluejohtajat osallistuvat.

29 vastausta artikkeliin "Mikä on kokoomuksen arka paikka?"

Mikael Teljä 18.03.2015 8:07

Keskusteltuani vaikutusvaltaisten, kokoomuksen maltillisen siiven edustajien kanssa, vaikuttaa siltä että tämä maltillinen siipi aikoo jäädä nyt kotiin. Kontaktini sanoivat avoimesti, että on parempi kokoomukselle ottaa nyt rökäletappio ja päästä Stubbista kerralla eroon.

Tohdin kyllä epäillä suostuuko hän edes lähtemään vaikka miten käy.

Jussi Rautsi 18.03.2015 8:57

Kokoomuslaiset ovat vieläkin monttu auki kun pääministeri lähti lipettiin vaikeana aika. Ja voi olla, että istutaan arkana monttu auki kotona kun vaihtoehdotkin ovat... tai niitä ei oikein ole! Julistetaan sota Ruotsille ja antaudutaan saman tien. Sitten voidaan rohkeina ihmetellä miehittäjän touhuja mutta ainakin olisi jonkinlaiset tulevaisuuden näkymät.

Pentti Kangasluoma 18.03.2015 9:56

Gallup luvut on arka paikka, tietenkin. Kykypuolueeksi itsensä nimennyt jengi menettää itse luottamustaan kun itsepäisesti luvut pysyvät nykyisellä tasolla. Stubbin täytyy nähdä kamalia unia.

Kokoomus on yrittäjien puolue mutta meillä on suuri julkinen sektori. Korkeasti koulutetut kokoomukselaiset palkansaajat nauttivat kaikkia niitä

työsuhdeetuja jotka vasemmistolainen ay-liike on ajanut työehtosopimuksiin. Kuten on sanottu, piispatkin saa lomaltapaluu rahaa.

Opettajainhuoneessa, sairaalan kahvihuoneissa, kuntien taukopaikoilla hermostutaan jos työehtoihin kajotaan. Pikku lomautuksiakin on vaikea toteuttaa. Kuntasektorin ja seurakuntien ammattiosastoissa on keskustalla

paljon vaikutusvaltaa.

Jos meillä olisi uskottava äärioikeistolainen puolue niin Rosatom päätös

aiheuttaisi kokoomusvuotoa myös siihen suuntaan. Pienyrittäjät voivat livetä kokoomuksesta perussuomalaisiin.

Stubb on kokoomuksen arka paikka, tavallaan häneen on tottunut, on tilansa ottanut mutta aika loppuu kesken. Hänet pelastaa jatkossa suuri henkilökohtainen äänimäärä.

antti liikkanen 18.03.2015 10:19

Tunnen kokoomuksen sisäistä henkeä, koska olen kasvanut maan aikanaan kokoomuslaisimmassa kauppalassa/kaupungissa (Kouvola).

Kun koti-uskonto-isänmaa-pappi alkoi 1960-luvun lopulla tulla tarpeettomaksi vähintäänkin maan pienelle älymystöklikille, puolue joutui "nakkilan kirkon vaiheille" eli arvojen tilalle tuli kova bisnes ja 24/7 bailaaminen.

Yksi säilyi: demareiden kirittämänä kokoommuslaiset tulivat maan kanainvälisimmiksi, globaaaleiksi.

Nyt, kun arvot taas alkavat tulla tärkeiksi, on Kokoomuksella Kansakoulunkujalla iskun paikka.

Ei näissä vaaleissa, mutta seuraavissa.

Toisella puolella on jämähtänyt pikkukuntien hevosvetoinen persu-maalaisliittolainen ja lahkouskovainen maaseutu, toisella piittaamaton ja paranoidinen itä.

Demarit eivät ole tässä "millään puolella", meille riittää "wait´nd see".

Nyt on tyyni hetki ja maassa paha krapula Stubbin jäljiltä.

Uskon, että kesällä 2014 Sibelius-talossa Lahdessa syntynyt hype jätti paikallaolleisiin pahan posttraumaattisen stressireaktion.

Sitä (PTSD) ei kannata hoitaa minkäälaisella debriefingillä (jälkipuinti ei auta!).

Aika parantaa haavat.

Sipilän teko - jättää maan suurimman privaatin mediatalon globaali-tentti väliin - sataa nyt tulevan Kokoomuksen puheenjohtajan ja hänen joukkojensa laariin.

Kuka se sitten on, Stubbin seuraaja?

Ehdotan: etsikää nainen, joka ei osaa kantaa jakkupukua kunnialla.

Pasi Pekkinen 18.03.2015 10:22

Kokoomus lähti johtamaan hallitusta v. 2011, vaikka kokoonpano ja ohjelma oli tuhoon tuomittu. Pääministerikipeys pitkään jatkuneen menestyksen jälkeen oli ylivoimainen. Koko hallitustaival oli faktisesti täydellistä kompurointia, ja vaikka se koskee koko sekstettiä, kohdistuu se luonnollisesti pääministeripuolueeseen. Ja vaikka varsinainen epäonnistuja oli Katainen, vastuun vaaleissa kantaa nyt Stubb.

Arkailulta aika hälyttävästi vaikuttaa myös Sipilän pakoilu tämän päivän pääministeritentistä. Aivan yleisesti Sipilän suurimpana heikkoutena on pidetty ulkopoliittista (ja EU) osaamista. Se, että Sipilä pakoilee tämänpäiväistä tilaisuutta, suorastaan alleviivaa tätä. Ja pakoilustahan ihan selvästi on kyse: Sipilä ilmoitti alunperin esteeksi tapahtuman, johon ei edes osallistunut. Tämän jälkeen ei annettu edes tekosyitä esteellisyydelle.

Toki Sipilä on aiemminkin osoittanut ymmärtämättömyyttään mm. turvallisuuspolitiikan suhteen. Vielä EU-vaalien alla Sipilä totesi, että ei ole havainnut muutoksia Suomen turvallisuuspoliittisessa ympäristössä...

Kyösti Salovaara 18.03.2015 11:09

Voisi ajatella, että Stubb on kokoomuksen arka paikka, mutta jos tai kun Stubb on "liian fiksu" poliitikoksi, niin onko se Stubbin vika kuitenkaan?

Mutta jos Stubb valitsi ministerinsä ja tukijoukkonsa, niin sittenhän saa mitä tilaa. Tietysti maailma on kolmekymppisten, mutta kuka haluaa että kolmekymppiset määrittelevät maailman menon? Kokoomusnuorison (siis niitten kolmekymmpisten) öykkäröivä ylimielisyys lienee se kokoomuksen todellinen paikka - arka.

On tietty kummallista jos kokoomus kaatuu moderniin liberaaliin asenteeseen. Mutta kummallista politiikka on muutenkin.

Markku Rämö 18.03.2015 11:33

Kyllä kaikenlaista "liirum-laarumia" kirjoitellaan ja arvioidaan mitä on jäänyt tekemättä tai sanottu milloinkin. Nostetaan henkilöitä tikun nokkaan, mutta missä ovat todelliset teot jolla saadaan tilanne haltuun. Velkaa on mukava ottaa mutta sen takaisin maksujen pitäisi myös pystyä hoitamaan muulla tavalla kuin jättämällä se jälkipolville, ei ole Kreikan tie monen vuoden päässä jos nykymeno jatkuu.

Alahuhdan tv-mainos oli tältä aamulla konkreettinen esimerkki tekemisen aloittamisesta nuorten työnsaanin helpottamiseksi, tämä yhtenä esimerkkinä,joka kantaa kauemmaksi kuin yksi vaalikausi.

Miika Kurtakko 18.03.2015 11:55

Kokoomuksen aran paikan voi tiivistää yhteen sanaan, ja se on "vastuullisuus". Tätä Katainen hoki melkein samaan tahtiin kuin teinit viljelevät tiettyä v-alkuista sanaa, rakentaen kokoomuksen brändin sen varaan. Periaatteessa se oli ihan hyvä valinta, koska sillä saatiin taakse kokoomusta sympatisoiva kenttä. Vastuullisuudella voitiin perustella konservatiiveille mahdolliset leikkauspäätökset, joista puolueen oikeistosiipi piti jo lähtökohtaisesti. Vastuullisuuden lupaus vaatii kuitenkin tekoja ja päätöksiä, vastuunkantoa loppuun asti.

Lopulta brändi ei vastannut ei vastannutkaan todellisuutta: pääministeri karkasi Brysseliin, samoin kuntauudistuksesta vastannut ministeri Henna Virkkunen, kaikki isot uudistushankkeet ovat kaatuneet ja hallituskaan ei pysynyt kokonaisuudessaan kasassa, vaikka niukin mahdollinen enemmistö säilyikin. Kataisen hallitus oli sentään vielä keskitasoa (kouluarvosanoilla 6 1/2...7), mutta Stubbin hallitus välttää ehdot niukin naukin (5-...5 1/2). Ei tällaista toimintaa mikään brändi kestä.

Kirjoitin tässä blogissa 5.6. 2014 ennen kokoomuksen Lahden puoluekokousta: "Vapaavuori siis valitaan, jos järkevät voimat voittavat kokoomuksen puoluekokouksessa. Toisaalta Stubbin saama suuri äänimäärä eurovaaleissa tuo hänelle tiettyä gravitasta, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että Stubbin yleispoliittinen ja jopa ulkopoliittinen asiantuntemus on ohut." Vapaavuori olisi ollut kokoomuksen brändin näköinen mies, joka saa aikaiseksi muutakin kuin jatkuvaa Twitter-tulvaa. Nyt kokoomuksella on puheenjohtaja, joka olisi sopivampi kokoomuksen nuorisoliitolle kuin ukkopuolueelle.

Ei tarvita selvännäkijän palloa ennustamaan, että kokoomuksella on uusi puheenjohtaja ensi vuonna, ja sen puheenjohtajan nimi on Jan Vapaavuori. Silloin on brändi ja puheenjohtaja linjassa.

Juho Rahkonen 18.03.2015 12:24

Kokoomuksen arka paikka on siinä, että puolue on ollut neljä vuotta vallankahvassa eikä ole saanut Suomen tilannetta tämän paremmaksi. Kun kokoomus nyt esittää työlistaansa ja vaaliteemojaan, herää äänestäjälle kysymys: miksi he eivät ole laittaneet asioita kuntoon ollessaan puikoissa?

Kokoomuksen ongelma on johtajuuden puute. Sekä Katainen että Stubb ovat olleet heikkoja johtajia. He eivät ole pystyneet tekemään kokoomuslaista politiikkaa, vaan ovat antaneet hallituskumppaneiden sotkea pakkaa. Tasainen vaalitulos 2011 vaikeutti selkeälinjaisen hallituksen muodostamista. Siitä tuli sekametelisoppa, jota ei määritä mikään johtoajatus tai ideologia.

En ota kantaa siihen, millainen politiikka olisi parasta ja minkä puolueiden pitäisi olla hallituksessa, mutta on selvää, että heikko johtajuus on syönyt kokoomuksen kannatusta. Siellä olisi tarvittu jotakuta Lipposen kaltaista jyrää, joka vetää oman puolueensa linjaa painokkaasti. Äänestäjän kuluttajansuojan kannalta olisi toivottavaa, jos nyt saataisiin sellainen vaalitulos, jossa jokin puolue saa selvästi mandaatin äänestäjiltä johtaa tätä maata. Ja liian yksityiskohtaisista hallitusohjelmista pitää luopua. Ne ovat sitä paitsi epädemokraattisia, koska kansa ei istu Säätytalolla sämpylää mutustamassa yötä myöten.

Martti Leppänen 18.03.2015 13:34

Muutkin kommentoijat ovat tässä osuvasti sanoneet, että lupausten pettäminen on Kokoomuksen arka paikka. He eivät ole saaneet aikaan mitään merkittävää omasta agendastaan koko nelivuotisen hallituskautensa aikana. Rahaa ei ole säästynyt, valtiota on kasvatettu, velkaa on otettu lisää. Arvonlisäverokin nousee kuin viimeistä päivää.

Olisi tarvittu johtajuutta ja riskinottoa. Olisi pitänyt näyttää omalle äänestäjäkunnalle, että kokoomus laittaa kovan kovaa vastaan ja antaa hallituksen kaatua jos muut eivät taivu oikeistolaisempaan politiikkaan. Nyt on myötäilty vasureita ja demareita ja saatu aikaan pehmeitä päätöksiä, joilla Suomea ei nosteta suosta.

Marita Salenius 18.03.2015 13:40

Niinhän siinä kävi, kuten viime kesän postaukseen kommentoin : jos kokoomus valitsee Stubbin on meillä vastapelureilla helpompaa, mutta Risikon kanssa olisikin toisin.

Risikon valinta olisi tehnyt kokoomuksesta piirun verran inhimillisemmän ja hän olisi paremmin pystynyt Sipilän kanssa kilpailemaan niistä hyväosaisten äänistä.

Se tässä politiikassa on mielenkiintoista, että yhdessä hetkessä voi tapahtua mullistavaa. Olli Rehn nyt ei ainakaan keskustan pelimerkkejä vahvistanut tällä pikkumaisella poistumisellaan. Niin vai oliko tässä keskustan mallia pääministerityylistä. Täällä kentillähän on puhuttu jo viime syksystä, että jos Sipilä voittaa vaalit niin kepu lykkää Rehnin sitten pääministeriksi.

Kokoomus ei varsinaisesti aristele mistään. Se vaan ei käsitä, miksi kaikki ei tykkää Alexista. Muutosta toki pitää olla, mutta kun se tapahtuu liian nopeasti, niin muutoksen voima onkin hyökyvää. Sen alle helposti hukkuu - siis se asia, mihin muutosta tarjotaan.

Kokoomus on kulkenut kauaksi sieltä Suomisen/Itälän ajoista.Fantastisella elämöinnillä on saatu varmasti uusia äänestäjiä - hetkellisesti - jotka eivät sisäistä aatetta vaan ainoastaan ulkoiset tekijät. Kokoomuksen voimat menee jatkuvaan uuden brändäämiseen. Olen ennenkin sanonut kokoomusta kansipuolueeksi ja nyt Stubbin aikana etu- ja takakannet ovat liimautuneet yhteen, eikä sisällön tuottamiselle löydy sijaa. Nyt ei auta muu, kuin etsiä kättä pitempää ja ryhtyä veitsivoimalla sahaamaan kansia irti toisistaan. Sekin ehkä auttaisi, kun ryhtyisivät ottamaan selfieiden sijaan otherseja.

Jani Lehti 18.03.2015 14:33

Kirjoittiko toimmittaja vahingossa vai tarkoituksella, että "Peräti 35 prosenttia empii vielä, mitä puoluetta äänestäisi" - siis PUOLUETTA.

Edustajaehdokkaitahan äänestetään.

Tässä taitaa olla myös ongelman ydin. Edustajien oma ääni ei realisoidu puolueiden toiminnassa. Puolueet puoluekurillaan hiovat kaikki edustajien särmät pois ja lopputulos on tasapaksua puuroa. Stubin sanoin "politiikka on rikki", ja tosiaankin näin on. Asialle pitäisi nopeasti tehdä jotain, jottei kansalaisten mielenkiinto politiikkaan lopu täysin.

Jouni Pulli 18.03.2015 15:27

Kokoomuksen vaikeus on vetovastuuväsymys. Se väsymys ilmeni jo melko pian 2011 vuoden hallituksen muodostamisen jälkeen ja näkyi usein Kataisen kasvoilla viime vuosina. On vaikea uskoa, että puolueen puheenjohtajan vaihtaminen nyt johtaisi positiiviseen muutokseen maamme kannalta. Nyt olisi äänestäjien kannalta kohtuullista seurata, mihin kokoomus uuden puheenjohtajansa kanssa pystyy ensi hallituskaudella.

Tänään Helsingin yliopistolla pidetyssä vaalitentissä huonoiten pärjäsi keskusta, koska pj. Sipilä ei ollut paikalla, ja kommentoijan roolissa tässä tilaisuudessa toiminut Olli Rehn poistui paikalta kesken tilaisuuden. No, toki on sanottava, ettei Paavo Arhinmäenkään keskustelutyyli juuri pisteitä kerännyt. Mielestäni maltillisimmin sekä osaavimmin EU-asioita pohtivat pääministerimme Alexander Stubb sekä puolustusministerimme Carl Haglund. Onneksi meillä on siten presidenttimme tukena vaikeista turvallisuus- ja puolustuspoliittisista asioista päätettäessä osaavia ministereitä nykyhallituksessamme, näinä haastavina aikoina.

Juhani Heinula 18.03.2015 15:31

Kokoomuksella, kuten kaikilla muillakin puolueilla, on arkoja paikkoja, mitä tämä käsite nyt tässä yhteydessä tarkoittaneekaan. Lyhyen jänteen arka paikka on neljän vuoden tuskallinen hallituksen johtaminen sivuvaikutuksineen ja pitemmän jänteen arka paikka (yksi niistä) on oman talouspolitiikan eteenpäinvieminen yhteiskunnassa, joka rakentuu erilaisiin etuuksiin ja suureen julkiseen sektoriin.

Aluksi kuuden, sittemmin neljän, ainakin osittain eripuraisen puolueen hallituksen johtaminen on ollut mission impossible. Sanotaan, että pääministerit ovat olleet heikkoja johtajia. Olisi kuulemma pitänyt ärjyä kuin Lipponen ja viedä päätökset maaliin. Mitenkä tämä olisi käytännössä voinut tapahtua, jos kumppanit olisivat sanoneet, niinkuin sanoivatkin, että ei käy. Ainoa vaihtoehto olisi tietysti ollut hallituksen kaataminen, jonka jälkeen olisi haukuttu yhteistyökyvyttömäksi. Suurin virhe tehtiin jo hallitusneuvotteluissa, kun hyväksyttiin SDP:n epärealistiset kasvuodotukset ja vasemmistoliiton ottaminen mukaan. Jälkiviisaasti kokoomuksen kannalta ajatellen, olisi Stubbin pitänyt kaataa hallitus heti kättelyssä, mutta niin ei tietenkään käytännössä voinut tehdä, eikä sitä olisi tehnyt "Lipponenkaan". Kataisen lähtö oli virhe.

Pitkän jänteen arka paikka on olemukseltaan vaikeampi vastustaja, kuin hallituskauden jättämät hellät lihakset. Suomi on hiljotellen ajettu ns hyvinvointivaltioksi, jonka pienikin riisuminen näyttää olevan poliittisesti mahdotonta, jos haluaa menestyä vaaleissa. Tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata Sipilän, Soinin ja Rinteen hallituksen päätöksentekoa, kun pitäisi puuttua erilaisiin etuuksiin. Veikkaanpa, että lainaotto jatkuu eikä todellisia rakenteellisia uudistuksia pystytä tekemään. Taitaa käydä kuin alkoholistilla, että vasta katuojassa käynti johtaa todelliseen raitistumiseen, jos jää henkiin.

Markku Miettinen 18.03.2015 18:07

Kokoomuksen ongelma on, että se hukkasi tarinansa ja kadotti siinä samalla sielunsa. Tarina ja kannattajat eivät enää kohtaa, kansaa ei voi vaihtaa. Kokoomukselle tekee hyvää saada vaaleissa takkiinsa ja mennä vuorotteluvapaalle etsimään itseänsä - ja tulla entistä ehompana takaisin, kuten keskusta nyt.

Tuukka Sariola 18.03.2015 23:21

Kokoomuksella oli neljän vuoden näytön paikka, saavutuksena lähinnä EU:n tukipolitiikka ja miljardien takaukset, jotta Kataiselle saatiin varmistettua komissaarin salkku. Tämä luo varmasti epävarmuutta perinteisten Kokoomus-äänestäjien keskuudessa ja Stubb-itsessään on jo kävelevä epävarmuustekijä yli 60 vuotiaiden Kokoomus-äänestäjien silmissä.

Harvemmin KOK-kannattaja kotisohvalle kuitenkaan jää, laittavat mieluummin sitten vaikka ääntä KESK-PS suuntaan, ettei tule mitään punavihreää "kansanrintamaa".

Olli Saarinen 19.03.2015 1:27

Olen Kyösti Salovaaran kanssa samaa mieltä kokoomusnuorista. Rydmanin ja Kosken kylmä epäempaattisuus ei pure vaalikentillä. Tai jos puree, on syytä olla nuoristamme huolissaan. EU-vetreä Stubb ja talousfiksu Leponiemi kelpaavat dynaamisiksi poliitikoiksi mutta Kataisen positiivinen kaikkia syleilevä ote jäi vaille sisältöä. Meillä kaivataan Ruotsin sisarpuolueen kaltaista tervettä talous- ja yhteiskuntanäkemystä ja kokoomuksen tehtävänä olisi se meille tarjota vaihtoehdoksi.

Vesa Kaitera 19.03.2015 2:55

Kokoomuksen keskeisin ongelma on se, etteivät Kataisen ja Stubbin hallitukset saaneet useita kaavailemiaan rakenneuudistuksia maaliin saakka. En usko, että sen paremmin kuntauudistuksen kun SoTenkaan kaatumisen syytä voidaan noin vain pistää Kokoomuksen piikkiin, mutta suurimmalla puolueella, joka on pääministeripuoue, on suurin vetovastuu asioista. Kokoomus ei tavallaan voi sysätä sitä Mustaa pekkaa kädestään minnekään. Lisäksi on muistettava, että Kokoomus on ollut viimeisten 28:n vuoden aikaan 24 vuotta hallituksesa. Joskus tulee notkahduskin. Kasvot kuluvat. Ei tässä sen ihmeellisemmästä ole kyse.

Stubbin vaikutus Kokoomuksen alamäkeen on ollut aika pieni. Risikon tai Vapaavuoren luotsaamaan Kokoomuksen kannatus ei olisi oleellisesti korkeampi kuin mitä nyt. Media olisi hylkinyt heitä pääministerinä aivan samoin kuin se on hylkinyt Stubbia. Sitä, että Kokoomuksen jokin siipi jäisi vapaaehtoisesti kotiin sabotoidakseen Kokoomuksen vaalituloksen, jotta Stubbista päästäisiin eroon, en usko lainkaan. Riski siitä, että tuolla tavalla valtaan autettu punamultahallitus tekisi joitakin asioita täysin vastoin kokoomuslaisten tahtoa, olisi liian suuri.

Kokoomuslaiset ovat tuskissaan ja turhautuneita, mutteivät juurikaan Stubbiin, vaan tähän tilanteeseen, jossa rakenteellisten uudistusten teko näyttää käytännössä mahdottomalta.

Harri Smått 19.03.2015 6:29

Eikös Kokoomuksella ole pullat uunissa harvinaisen hyvin? Jos seuraava hallitus on kolmen suuren muodostama, kuten moni on uumoillut, Kokoomus joko istuu siinä tai ei. Jos istuu, kukaan tuskin kehtaa väittää etteikö Stubb sopisi vaikkapa ulkoministeriksi. Jos taasen ei, Keskusta/SDP/PS tuskin tekee opposition roolia mainittavan hankalaksi. Win-win situation.

Lars-Erik Wilskman 19.03.2015 11:28

Kokoomuksen araksi paikaksi voisi nimetä vuoden 2011 eduskuntavaalien tuloksen ja sen pohjalta muodostetun hallituksen. Hallitusneuvottelut epäonnistuivat kokoomuksen kannalta. Demareiden vaatimuksesta velan leikkaamista lykkäiltiin. Puoluetta haittasi myös menestyksen mukanaan tuoma epärealistinen optimismi ja kuntauudistuksen ja Soten suhteen.

Menestys tekee puolueesta sisäänpäin lämpiävän ja kentän hoito helposti unohtuu, kun keskitytään valtion hoitamiseen. Ehkäpä joissakin poliittisissa ulostuloissa heijastui puuttuva elämänkokemus ja vain lähimmän elämänpiirin sosiaalisten- ja taloudellisten olojen tuntemus, joka sai esittäjänsä ja puolueen haiskahtamaan hiukan snobistiselta, eikä se ole kaikkien vanhempien kokoomuslasten mieleen. Silti uskon, että Vesa Kaitera on oikeassa ennustaessaan kokoomuslaisten lähtevän äänestämään uhkaavan taantumuksen torjumiseksi.

Unto Hämäläinen 19.03.2015 11:58

Kiitos Lasse, Harri ja Vesa sekä kaikki muut kommentaattorit. Jatketaan vielä tänään torstaina kokoomuksen ruotimista. Eiliessä MTV:n tentissä, jossa parhaiten taisivat muuten onnistua toimittajat Eeva Lehtimäki ja Jussi Kärki, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vihjaisi, että Sdp:n talousohjelma tulisi huomena perjantaina julki. Jos näin käy, otetaan se sitten luupin alle. Jos jaksatte, vilkaiskaa valtiovarainministeriön virkamiesraporttia, joka löytyy täältä:

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vm-n-virkamiesraportti-talouspolitiikan-lahtokohdista

Unski

Teemu Männynsalo 19.03.2015 14:50

Mielestäni kokoomuksen epäonnistuminen oli Kataisen valtiomiestaidon puutetta edellisten hallitusneuvottelujen ajauduttua pattitilanteeseen. Sd oli jo kerran vetänyt ovet täysin kiinni ja Katainen kuitenkin vielä polvistui heidän eteensä. Taktisesti olisi tuossa tilanteessa aivan ilmeisesti kannattanut antaa/luovuttaa tunnustelutehtävä eteenpäin Soinille ja/tai ajaa tilanne nopeisiin uusintavaaleihin eikä väkisin ja polvistumalla synnyttää pakkohallitusta. Seurauksena olisi ollut nykyistäkin poliittisesti elinkelvottomampi hallitus ja ei hallitusta ollenkaan ja uusintavaalit tai ainakin niiden uhka (kuten Ruotsissa hiljattain).

Nimenomaan tämä polvistuminen on näkynyt sitten monet kerrat matkan varrella tosiasiassa sosiaalidemokraattisena poliitiikkana ja seuraamukset ovat olleet nimenomaan virheen tehneen puolueen kannalta selkeimmät, jos puhutaan pelkästä politiikasta eikä Suomen asioiden hoidosta eli seurauksista. Rinne on myös valintansa jälkeen tehnyt politiikkaa silmänkääntötempuillaan, mikä on vaikuttanut poliittisia mielikuvia ja vastuusuhteita sekoittaen (on siis unohdettu, että nimenomaan hän on päävastuussa valtiontalouden terveydestä).

Stubb on parantanut valintansa jälkeen selkeästi mutta hallituksen poliittisiin syntysyihin hän ei voinut vaikuttaa enää mitenkään: hän oli alkuun liian provokatiivinen ajautuen huomiohakuisuuttaan negatiiviseen julkisuuteen mutta ei enää. Hänellä olisi ollut mahdollisuus paikata valtapoliittistatilannetta kesällä kaatamalla hallitus mutta tähän hän ei polittisen kokemuksensa kapeudesta johtuen mennyt. Nyt tietenkin tekisi toiset ratkaisut mutta tehty mikä tehty. Täytyy muistaa, että alkukesästä 2014 Kokoomus oli vielä Kepun edellä suosiossa.

Keskusta puolestaan on alkanut näyttää huolestuttavia ylimielisyyden merkkejä ja voitonvarmuutta ennenkuin kilpailu on edes käyty ja hallitusta muodostettu: Sipilä kieltäytyi EU-tentistä heikkouttaan, mitä Rehnin vallantäyteys edelleen pahensi. Puolueen vaalilista on häkellyttävässä määrin täynnä vanhoja- ja hyvin vanhoja partoja, mikä on mielestäni jo hämmentävää vallankäyttöä, kuppikuntia ja rooleja ajatellen.

Vesa Kaitera 20.03.2015 0:56

Lars-Erik Wilskaman kirjoitti: "Kokoomuksen araksi paikaksi voisi nimetä vuoden 2011 eduskuntavaalien tuloksen ja sen pohjalta muodostetun hallituksen. Hallitusneuvottelut epäonnistuivat kokoomuksen kannalta. Demareiden vaatimuksesta velan leikkaamista lykkäiltiin. Puoluetta haittasi myös menestyksen mukanaan tuoma epärealistinen optimismi ja kuntauudistuksen ja Soten suhteen."

Asia oli juuri niin kuin kirjoitit.

Lars-Erik Wiskaman: "Ehkäpä joissakin poliittisissa ulostuloissa heijastui puuttuva elämänkokemus ja vain lähimmän elämänpiirin sosiaalisten- ja taloudellisten olojen tuntemus, joka sai esittäjänsä ja puolueen haiskahtamaan hiukan snobistiselta, eikä se ole kaikkien vanhempien kokoomuslasten mieleen."

Useat kokoomuslaiset toimijat syyllistyivät viime kesän jälkeen harkitsemattomiin lausuntoihin, mikä teki säröjä Kokoomuksen imagoon. Stubb on useissa asioissa aivan mies paikallaan, mutta hänet mielletään myös elitistiseksi jupiksi, johon tavallisten kansalaisten voi olla hieman vaikea samaistua. Puoluesihteeri Tujusen lähtö heijastui puouetoimiston otteen jonkinasteisena herpaantumisena. Tujunenhan oli ollut yksi Kokoomuksen kaikkien aikojen parhaista puolueihteereistä.

Teemu Männynsalo kirjoitti:"Keskusta puolestaan on alkanut näyttää huolestuttavia ylimielisyyden merkkejä ja voitonvarmuutta ennenkuin kilpailu on edes käyty ja hallitusta muodostettu: Sipilä kieltäytyi EU-tentistä heikkouttaan, mitä Rehnin vallantäyteys edelleen pahensi. Puolueen vaalilista on häkellyttävässä määrin täynnä vanhoja- ja hyvin vanhoja partoja, mikä on mielestäni jo hämmentävää vallankäyttöä, kuppikuntia ja rooleja ajatellen."

Aivan naulan kantaan ilmaistu. Jos äänestäjät ovat pitäneet Kokoomusta ylimielisenä puolueena, mitä mielipidetutkimukset ovat osoittaneet, niin odottakaapa kun Keskusta pistää Kokoomuksen pohjat uusiksi omalla suunnattomalla vallantäyteydellään, josta on runsaastikin esimerkkjä vuosien mittaan.

Jarkko Rahkonen 20.03.2015 1:33

Unto kysyy:Mikä on kokoomuksen arka paikka?

Vastaan, viime aikoina heikko johtamien ja itseasiassa valtakunnan johtamisen puute. Tässä en tarkoita yritystoiminnan johtamista. Poliittisen puolueen ja maan hallituksen johtaminen ei onnistu yritysjohtamisen keinoin joskin niitäkin tarvitaan. Laajojen muutoshankkeiden johtamisessa tarvitaan projektijohtamisen keinoja komiteatyöhön sovellettuna. Pääministeriltä vaaditaan hallituspuolueiden yhteistoiminnan johtamisessa kykyä sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä ja saada riittävä luottamus toiminnalleen muilta hallitusosapuolilta. Luottamuksen hankkimiminen edellyttää myös kykyä ohjata omaa minsteriryhmää ja eduskuntaryhmää niin ettei epäluottamusta aiheuttavia irtiottoja ja sooloiluja hyväksytä pääministerin oman puolueen toimijoilta. Tässä tarvitaan poliittista johtamista johon kouliintuu monivuotisella toiminnalla oman puolueen eri vastuutehtävissä. Parhaana esimerkkinä on pääministeri Kalevi Sorsa ja poliittisen kriisin johtamisessa Paavo Lipponen. Jyrki Katainen kehittyi viime vuosina pitkälle Sorsan tapaiseen johtajuuteen, mutta väistyi pois kun häntä eniten olisi tarvittu kokoomuksen johdossa. Janne Vapaavuori on hankkinut monipuolisen kokemuksen eri tehtävissä ja olisi ollut erinomainen Kataisen työn jatkaja, mutta hän hävisi puheenjohtajavaalin ja poistuu Suomen poliittiselta kentältä. Stubb voitti puheenjohtajavaalin hurmaamalla valitsijoiden enemmistön joka ei osannut nähdä mitä ominaisuuksia hyvältä pääministeriltä ja kokoomuksen puheenjohtajalta vaaditaan. Stubbin epäonnistuminen osoittaa että maan hallituksen ja merkittävän puolueen johtaminen on johtamistaidon erityislaji joka poikkeaa merkittävästi yritysjohtamisesta.

Kokoomuksen arka paikka on nyt johtamisen puute. Mielestäni kokoomustakin tarvitaan Juha Sipilän ehdottaman laajan yhteiskuntasopimuksen tekemisessä ja toteuttamisessa, koska maamme taloudellinen tilanne on erittäin vakava. Odotan toivekkaana että Stubb ja kokoomus analysoivat tilanteen oikein ja tekevät tarpeelliset johtopäätökset. Suomi saadaan nousuun myös ilman kokoomusta mutta vaikeampaa se on pienemmällä joukolla.

Harri Smått 20.03.2015 8:00

Jännä nähdä kuinka tuo edellä mainittu valtiovarainministeriön raportti ja puolueiden lupailemat säästöt vaikuttavat äänestysintoon. Antti Rinteen "mahdotonta" -kommentti jäi elävästi mieleeni säästömääriä kommentoidessaan, osoittaa hyvää pelisilmää vaaleja ajatellen kuvittelisin. Toivottavasti saamme tänään sen lupaillun vaihtoehdon SDP:ltä.

Kim Sjöström numero 269 Helsinki 21.03.2015 7:09

Kokoomuksen ehdokasasetelmassa ja äänestäjissä on valtava ero, sillä äänestäjillä on kirjaimellisesti uskon puute ja Kokoomuksen ehdokkaat ovat tunnustautuneen uskovaisia.

Kokoomus on asettanut ehdokasjoukon, joka tekee sen todeksi, että Kokoomus on uskonnollisen oikeiston puolue.

Kokoomuksen ehdokkaista vain noin 5% on uskonnottomia, eli ei kuulu kirkkoon eikä mihinkään uskonnolliseen ryhmään. Yli 90% Kokoomuksen ehdokkaista kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Kokoomuksessa ehdokkailta ei siis puutu uskoa, vaan he tosiaan kuuluvat Mielikuvitusolennon palvojiin, eikä senkään takia heidän arvostelukykyään reaalimaailman asioista voi pitää lupaavana.

Luvut Kokoomuksen ehdokkaiden kirkkoonkuulumisista ovat peräisin YLEn vaalikoneen tilastoista.

Sen sijaan hyvin monilta Kokoomuksen tähänastisiltakin äänestäjiltä kirjaimellisesti puuttuu usko. Yli 20% maamme väestöstä on uskonnottomia. Helsingin vaalipiirissä noin 40% äänestäjistä on uskonnottomia. Nuoret aikuiset ovat erityisen korostuneessa määrin uskonnottomia. Nykyään solmittavista avioliitoista reilusti yli puolet solmitaan maistraateissa, eli avioliiton osapuoluet eivät halua sotkea kirkkoa vihkimiseensä, vaan menevät maalliseen avioliittoon.

Kokoomuksen äänestäjäjoukko on porvariston urbaania vapaamielisempää joukkoa, kaupunkilaisia, jopa puolet taipuvaisia uskonnottomuuteen.

Tätä uskonnotonta äänestäjäjoukkoa eivät uskonnollisen oikeiston (eli Kokoomuksen) ehdokkaat, 95% uskovaisia seurakuntajäseniä, tietenkään enää vakuuttavasti tavoita. Siten äänestäjien keskuudessa laaja uskon puute kirjaimellisesti on eräs syy, miksi Kokoomuksen kannatus on pitkälläkin tähtäimellä heikkenemässä.

Meillä Helsingissä, Kokoomus on vaikka kuinka pitkään ollut se korruptiota pyörittävä puolue, joka ohjaa kaupungin sosiaalibudjetista valtavat rahamäärät kokoomuslaisia (uskonnollista oikeistoa) lähellä oleville uskonnollisille sosiaalitoimijoille, mm Diakonia-palvelukonsernille. Tällainen verovarojen hyödytön, suorastaan yleisvahingollinen syytäminen uskontoon alleviivaa Kokoomuksen lujaa ja korruptionomaista sitoutumista uskonnollisen oikeiston rooliinsa.

Uskonnottomat porvariäänestäjät yhä kasvavin määrin eivät enää halua antaa ääniään Kokoomukselle, eivät kenellekään Kokoomuksen ehdokkaalle, koska ovat yhä paremmin tietoisia että lopulta ne äänet käytetään Kokoomuksessa uskonnollisen oikeiston teemoihin ja uskonnollisen touhotuksen rahoittamiseksi.

Kokoomuksella on vakava dissonanssi: uskovaiset, kirkkoon kuuluvat kokoomuspoliitikot vallitsevat Kokoomusta ja tähänastisista (ja muutoin potentiaalisista) äänestäjistä sadat tuhannet ovat uskonnottomia.

Vesa Kaitera 21.03.2015 7:30

Jarkko Rahkonen kirjoitti: "Stubbin epäonnistuminen osoittaa että maan hallituksen ja merkittävän puolueen johtaminen on johtamistaidon erityislaji joka poikkeaa merkittävästi yritysjohtamisesta.

Kokoomuksen arka paikka on nyt johtamisen puute."

En kiistä sitä, etteikö Stubbin voida katsoa epäonnistuneen hallituksensa johtamisessa. Tuloksia ei ole tulltu riittävästi, ei etenkään suurissa hankkeissa. Mutta olisi hieman liian nopea johtopäätös panna tuo epäonnistuminen yksi Stubbin piikkiin.

SDP:n sisällä tapahtui merkittävä vallankeikaus reilua kuukautta ennen Kokoomuksen puoluekokousta, kun SDP:n vasemmistosiipi ja SAK:n juntta yhteisvoimin syrjäyttivät Jutta Urpilaisen Antti Rinteellä.

Rinteen keskeinen lupaus omille tukijoukoilleen oli ollut, että SDP pyrkii aktiivisesti erottautumaan Kokoomuksesta ja palauttamaan aiemman tiiviin yhteyden ay-liikkeeseen, joka Urpilaisen puheenjohtajuusaikana oli pääsyt hieman sammaloitumaan. Stubbin kannalta keskeinen henkilö oli näin kääntynyt käytännössä häntä vastaan. Lipponen toimi omien hallitustensa vetäjänä jämäkästi, mutta hänellä oli tukenaan kaksi kokoomuslaista lojaalia valtiovarainministeriä. Alussa Iiro Viinan ja valtaosan aikaa Sauli Niinistö. Yhteistyötä helpoti tuntuvasti se, että Lipponen oli talouspolitiikassa hyvinkin oikeistolainen, ja niin hänen peruslinjaansa kokoomuslaisten oli helppo tukea.

Stubbin osa on ollut Lipposta huonompi. Liposen hallitusten aikana vallitsi vahva nousukausi, ja sen vuoksi päätösten tekeminen oli usein aika helppoa. Sekä Kataisen että Stubbin hallitusten aikana Suomen viennillä on ollut suuria vaikeuksia, eikä talouskasvusta ole juuri ollut toiveita. Tämä on tietenkin kiristänyt hermoja hallituspuolueissa.

SDP:n ja Kokoomuksen suhteissa oli jo Kataisen hallituksen aikana ollut melkoisia jännitteitä. Kun Urpileinen tuli Kataisen kanssa varsin hyvin toimeen, ja kun Urpilainen useassa asiassa kuunteli Juhana Vartiaista, niin nuo jännitteet pysyivät kontrollissa. Antti Rinne on jo vuosien ajan tiukkan ay-jyränä pysrkinyt sanelemaan asioita. Hän ei ole kovin joustava mies, eikä sellainen, joka uakoisi edes oman ministeriönsä virkamiehiä. Hän ei uskonut Stubbiakaan, enkä usko, että ketään muutakaan kokoomuslaista, joka olisi tuolloin ollut pääministerinä, ei siis Vapaavuortakaan. Muuan demarien kansanedustajaehdokas kertoi minulle eilen Kävelykadulla, että SDP:n piirissä oli yli kolme vuotta puristettu nyrkkiä taskussa, ja että oli tavattoman helpottavaa ottaa se nyrkki taskusta ja lyödä sillä Kokoomusta.

Kokoomuksesta oli siis Stubbin hallituksen aikana tullut demareille lähinnä nyrkkeilijöiden käyttämä päärynäpallo ei niinkään yhteistyökumppani. Johdapa siinä sitten tuollaista joukkoa.

Mitä tulee Kokoomuksen johtamiseen, niin tässä Stubbin saldo on suhteessa parempi, koska puolueen sisällä häntä ei ole yritety aktiivisesti kampittaa. Stubbin olemus ja tyyli on kuitenkin siinämäärin elitistisen jupin luonteinen, että rivikokoomuslaisen on joskus hieman vaikea samaistua häneen. Jos Alex kuitenkin pystyisi jatkamaan puheenjohtajana edes muutaman vuoden, niin kyllä häneen totuttaisiin.

Puoluetoimistossa on kuitenkin vaihtunut henkilöitä ja Taru Tujusen poistuminen puoluesihterin paikalta oli Kokoomukselle suuri tappio.

Jarkko Rahkonen: "Mielestäni kokoomustakin tarvitaan Juha Sipilän ehdottaman laajan yhteiskuntasopimuksen tekemisessä ja toteuttamisessa, koska maamme taloudellinen tilanne on erittäin vakava. Odotan toivekkaana että Stubb ja kokoomus analysoivat tilanteen oikein ja tekevät tarpeelliset johtopäätökset. Suomi saadaan nousuun myös ilman kokoomusta mutta vaikeampaa se on pienemmällä joukolla."

Kokoomus tulee varmaan aivan mielellään osallistumaan uuteen Korpilammen kokoukseen. Me lähdemme siitä, että kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Jos vasemmistopuolueet tunnustaisivat ne nyt oleellisesti paremmin kuin neljä vuotta sitten, niin se olisi suuri asia. Valitettavasti luulen, ettei ainakaan Vasemmistoliitto tule sitä tekemään. SDP:n suhteen en ole menttänyt toivoani. Keskusta varmaan yrittää saada SDP:n mukaan hallitukseen, sillä se pelkää, mita kaikkea demarit kehittelisivätkään oppositiossa.

Mieluummin näkisin vaalien jälkeen PS:lla täydennetyn porvarihallituksen kuin kansanrintama- tai punamultavirityksiä. Mutt porvarihallituksen välttämätön elementti on Kokoomuksen saavuttama torjuntavoitto ensi kuun vaaleissa. Jos Kokoomus jää 16%:n puoueeksi, niin se jokseenkin varmasti joutuu oppositioon.

Vesa Kaitera 21.03.2015 7:49

Miika Kurtakko kirjoitti: "Ei tarvita selvännäkijän palloa ennustamaan, että kokoomuksella on uusi puheenjohtaja ensi vuonna, ja sen puheenjohtajan nimi on Jan Vapaavuori. Silloin on brändi ja puheenjohtaja linjassa."

Olisin pitkälle eri mieltä kansssi. Selvää on, että jos Kokoomus kärsii murskatappion ensi kuun vaaleissa, niin Stubb saattaa poistua EU-parlamenttiin vähin äänin. Mutta jos Kokoomus saavuttaa torjuntavoiton, niin se voi riittää Stubbin jatkon turvaamiseen puheenjohtajana, joskaan ei pääministerinä.

Mutta vaikka Stubb suorittaisi exitin Suomen sisäpolitiikasta EU-kuvioihin, niin ei ole suinkaan varmaa, että Jan Vapaavuori asettuisi pj-ehdokkaaksi. Hänellä oli hyvä mahdollisuus voittaa puheenjohtajuus viime kesänä, mutta Kokoomuksen kenttä hylkäsi hänet. Vapaavuori hävisi Stubbin lisäksi Riskollekin, eikä päässyt edes toiselle kierrokselle. Vapaavuorta pidettiin liian jörönä, asiat turhan suoraan sanovana (moni oli loukkanatunut siitÄ) ja liikaa pääkaupunkiseudun miehenä. Häntä arvostettiin toki kovasti, muttei häntä pidetty sopivimpana mahdollisena Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Tilanne ei ehkä ole tuosta ratkaisvasti muuttunut: Vapaavuorta arvostetaan nyt kenties vieläkin enemmän kuin ennen mutta sopivuusongelmat ovat vielä olemassa. Vaikka Vapaavuori asettuisi ehdokkaaksi, niin hän saattaisi hävitä mm. Paula Risikolle. En usko, että Jan haluaa tulla Kokoomuksen kentän kölin alta vetämäksi toistamiseen vuoden siällä. Hän ei ota riskiä, vaan menee ulkomaille muutamaksi vuodeksi kasvaman korkoa. Sitten voi olla pj-ehdokkuuden vuoro, mutta vasta sitten.

Aleksi Päiväläinen 24.03.2015 16:49

Moni kommentaattori onkin jo osunut täällä naulun kantaan. Itse tiivistäisin asian vielä seuraavasti:

1. Kahdeksan vuoden hallitustaival, erityisesti 4 vuoden pääministeriys painaa

2. Erittäin hankala hallituskoalitio

3. Keskeiset henkilövaihdokset puolueen johdossa vuoden 2014 aikana

Tähän lisäksi muutama hajakommentti:

Muutama kommentaattori toivoi Kataisen sijaan "lipposmaista" johtajuutta. Toive on tietyllä tavalla ymmärrettävä, mutta käytännössä mahdoton toteuttaa. Vuoden 1995 vaalien jälkeen SDP:llä oli 63 paikkaa ja Kokoomuksella 39. Näin johtoduo Lipponen-Niinistö saattoi 102 paikan turvin toimia varsin itsenäisesti. Vuonna 2014 samaan paikkamäärään tarvitaan 4 puoluetta. Ja kyllä poliittisen johtajuudenkin pitää muuttua ajan mukana. Lipposella oli aikansa ja paikkansa.

Kokoomuksen ja demarien tämän vaalikauden yhteistaival on kieltämättä ollut vaikea. Erityisesti vaalikauden alkupuolella persupelko ajoi demareita päättömiin lupauksiin, kuten eläkeiän korottamatta jättämiseen ja kuntauudistuksesta irtautumiseen. SOTE-uudistuksen alkutaivalta ei ainakaan helpottanut se, että vastuullinen demariministeri ei ollut tehtäviensä tasalla.

Stubbin alkukauden näyttävät julkisuustemput eivät nekään varmaan auttaneet Kokoomuksen asiaa. Alex on sittemmin fiksusti muuttanut käyttäytymistään, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 2. 2

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 3. 3

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 4. 4

  Espanjan valtionsyyttäjä kuoli yllättäen – vastasi Katalonian johtajien syytteistä

 5. 5

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 6. 6

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 7. 7

  HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

 8. 8

  Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

 9. 9

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 10. 10

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 2. 2

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 3. 3

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 4. 4

  Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 5. 5

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 6. 6

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 7. 7

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 8. 8

  Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

 9. 9

  Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

 10. 10

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 5. 5

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää