Perässähiihtäjä

Valtionvelka voi kasvaa 125 miljardiin asti

Tein tänään aamulla postauksen, jossa käsittelin samaa asiaa, jota olin käsitellyt lauantain Helsingin Sanomissa olleessa

kolumnissani. Siis lyhyesti sanottuna pohdin sitä, että seuraavalla eduskunnalla on edessään vaikea päätös, kun eduskunta joutuu antamaan hallitukselle valtuudet ottaa lisää lainaa.  Jutun aihe oli jäänyt kaivamaan mieltäni, kun viime kesänä tein HS:n Kuukausiliitteeseen laajan jutun valtionvelasta (HS Kuukausiliite 7/2014).

Minulla oli sekä kolumnissani että aamun postauksessani se virheellinen olettama, että hallituksella olisi edelleen valtuudet ottaa velkaa vain 110 miljardiin euroon asti. Tällä hetkellä velkaa on 98 miljarida euroa.

Jostain kumman syystä en ollut huomannut, että eduskunta oli viime syksynä antanut hallitukselle valtuudet ottaa lisää velkaa 125 miljardiin euroon asti.

Valtiovarainministeriö arvioi, että velka nousee ensi vaalikaudella lähelle tuota 125 miljardia. Jos näin käy, tuleva eduskunta joutuu ottamaan kantaa, ehkä kautensa loppupuolella, hallituksen velanottovaltuuksien lisäämiseen, mutta raja on siis 15 miljardia kauempana kuin minä luulin.

Kun postauksessa oli virheellistä tietoa, vedin tämän päivän postauksen kokounaan pois. Pahoittelen kovasti aiheuttamaani harmia. Jatketaan keskustelua pääsiäisen muista keskustelunaiheista kuten vaalikoneista  ja vaalikenttien kokemuksista.

8 vastausta artikkeliin "Valtionvelka voi kasvaa 125 miljardiin asti"

Mark Andersson 07.04.2015 15:06

Jos emme olisi liittyneet eurokatastrofiin, valtio voisi velkaantua omalle keskuspankilleen, jossa velka sulaisi pois talouskasvun myötä.

EU pakottaa Suomen lainaamaan yksityisiltä liikepankeilta, jolloin tilanne on yhtä huono kuin yksityishenkilöllä tai yrityksellä.

Miksi, oi miksi?

Teemu Männynsalo 07.04.2015 16:24

Velkakattoa olennaisempaa on kansainvälinen luottamus ja usko taloudenpitoon. Koska a) ikäännymme kansana b) olemme poikkeavan korporatiivinen, ja siten jäykkä, talousjärjestelmä c) työkulttuurimme ja työmäärämme on rappeutunut kauas loistoajoista d) regulaatiointomme on voimakasta e) virkamiesvaltio on viety huippuunsa f) satumme kuulumaan toimimattomaan valuutta-alueeseen g) työ on liikaa haittaverotettua ja kateus kaivertaa muutenkin Suomessa liikaa ajattelua ja h) poliittinen päätösjärjestelmämme ja perinteemme ei ole kyllin vahva kunnon oikeisto-vasemmisto-jaon puuttumisen vuoksi on yhteiskuntana kohtalomme vähintään epävarma. Velkakattoa olennaisempaa olisi syvien rakennemuutosten toteuttaminen mutta ehkä velkakatto pakottaisi kuitenkin lopulta niihin.

Miika Kurtakko 07.04.2015 16:27

Jatkan siitä, mihin Mark Andersson jäi. Keskuspankin tulisi olla valtion pankki, ei liikepankkien voitontekemisen tae. EKP on uusi Bastilji.

Heikki Kamppuri 07.04.2015 21:47

Mistä valtionvelka on seuraus? Se seurausta huonosti hoidetusta taloudesta. On kuviteltu, että talous lähteen kasvuun, niin kuin ennenkin. Nyt on yksi ero aikaisempaan, meillä ei valuutta jousta alaspäin, niin kuin aikaisemmin olleissa lamoissa, joissa on noustu.

Nyt meidän pitäisi pystyä saavuttamaan kilpailukyky muuta kautta, mutta siihen ei yhteiskunta ole valmis. 90-luvun lamassa yritettiin ensin palkojen alennusta, mutta ei mennyt läpi ja markka devalvoitui kahteen kertaa. Tästä lähti meillä Nokia vetoinen nousu, jotta auttoi vielä metsäteollisuus.

Nyt yhteiskunta ei ole valmis laskemaan palkkoja ja muita turhia kustannuksia(ymmärrän hyvin), mutta nyt jousta valuutta. Mitä tehdään? Se on vaikea kysymys? Nyt vaihtoehdoksi jää lainaaminen tai ero Eurosta, jonka jälkeen oma valuuttamme devalvoituu niin kauan, kun se on saavuttanut sen tason, jolla Suomalaiset tuotteen käyvät kaupaksi ja Suomeen uskalletaan investoida. Eli päätökset velan kasvun taittamiseksi on todella kovia.

Jos emme uskalla ratkaista juurisyytä, niin olemme menossa kohti Kreikan ja monen Välimeren valtion tilannetta.

Antti Liikkanen 08.04.2015 6:39

Lapista katsoen valtionvelkaa ei juuri tarvitse lisätä 110 miljardista.

Jos Paavo Lipponen on oikeassa, Lapissa on nyt(kin) enemmän suuria tulolupauksia kuin menokohtia.

Metropolialueen kuntien eriseuraisuus on erinomainen esimerkki siitä, miksi Kataisen-Stubbin-hallinto ajoi maan tilanteeseen, jossa valtionvelka kulkee kohti helleenisiä ja berliiniläisiä sfäärejä.

En tosin ole oikein varma, kunka iso osa metropolialueen siitä poliittisesta tahdosta, joka ajaa tekoihinsa alueen poliitikkoja, on tosiasiassa lähtöisin Lapista - siis viitos- ja nelostietä pääkaupunkiseudulle muuttaneita äänestäjiä.

Olisivatko nuo entiset kainuulaiset, karjalaiset, savolaiset, pohjalaiset ja lappilaiset juuri niitä, jotka toraisuudellaan ja jatkuvalla tyytymättömyydellään saavat poliittiset johtajansa toimimaan vastoin koko valtakunnan yhteistä etua?

Kun olen vaaliklipissäni todennut, että 110 miljardiin saa valtionvelkaa lisätä, olen saanut asiasta pohjoisessa pyyhkeitä.

Olen yrittänyt todistaa, että liian monilukuisten kuntien velka se tässä talot vasaran alle saa, ei Senaatintorin lyhytnäköisyys.

Ei mene perille, konikapinan opetukset.

Marita Salenius 08.04.2015 9:43

Homma on karannut käsistä euron myötä. Missä luokassa valtion velka oleskeli markka-aikana?

Euro on kavala valuutta, johon ei voi varsinaisesti tarttua. Se on olemassa ja sillä maksetaan. Mutta sen arvo ja varsinkin suhde tavaran/palvelun arvoon on jotenkin kelluva. Ei ole sitä tarttumakohtaa, jossa voisi määritellä onko jokin hinta juuri oikea ja suhteellinen kohteen arvoon nähden.

Sama se on valtion velan kanssa. Eihän nyt 125 miljardia ole iso luku (ei ainakaan markka-aikan ollut - vai oliko sittenkin!). Sitä vaan niin kateellisena katselee noita kruunun käyttäjiä. Tokkopa ne edes lainakattoa tarvitsevat. Jäävät muutoinkin lipan alle.

Rauli Kemppi 08.04.2015 10:10

Suomi nousuun uudella hallituksella

1.Yrityksille investointi varaukset voitoista uudelleen käyttöön .

2.Yhteisöverot maksettava siihen maahan jossa tulos tehdään.(koskee myös Suomessa toimivia monikansallisia sairaaloita, klinikoita ja hoiva-alan yrityksiä) .

3.Valtio lopettaa yritystukien antamisen menestyville yrityksille.

4.Valtio antaa tukea PK-yrityksille , jos tuella on työllistäviä vaikutuksia tai tuella kehitetään uusi innovaatio.

5.Finnvera lopettaa yritysten lainoittamisen , Finnvera antaa ainoastaan takaukset yritysten pankkilainoille ja myy jo annetut yrityslainat pankeille . Aloittaville ja kasvaville PK-yrityksille Finnvera antaa riskitakaukset ( ei omavelkaista takausta, niin kuin nykyisin).

6.Valtion yritystuet ja yrityslainojen vakuudet yhdelle luukulle( nykyisin 5 luukkua)

7.Starttiraha kaksinkertaiseksi, minimi aika vuosi .

8.Oman asunnon rakentajalle ALV vähennys ostamistaan rakennustarvikkeista sekä verotuksessa kotitalousvähennys , jonka suuruus on suurempi, kuin korjausrakentamisessa.

9.Ara takaa oman asunnon rakentajalle tai ostajalle pankin vaatiman omarahoitusosuuden.

10.Valtio myy myöntämänsä arava-ja korkotukilainat ( 16 miljardia €) kansainvälisille pankeille.

Vientiyrittäjä vuodesta 1987 / eläkeläinen

Ilpo Haalisto 08.04.2015 23:32

Ei se velan määrä vaan velanhoitokyky ja velan kohde ratkaisevat takaisinmaksukyvyn. Nyt kunnilla on hyvinkin tuo 25 miljardia velkaa 100 miljardin valtion velkojen päälle.

Vuonna 2009 valtion velka oli 50 miljardia ja syömävelkaa on tullut 50 miljardia lisää. Jos tuo 50 miljardia olisikin sijoitettu infran parantamiseen, niin työtä olisi tullut lisää elvyttäen työmarkkinoita ja syömävelkaa kenties ei olisi tarvinnut ottaa.

Nyt kun velka on edullista, kannattaisi mielestäni ottaa heti tuo 50 miljardia lainaa ifran parantamiseen teineen muineen. Nuoret saisivat kesäksi asfalttitöitä ja tieliikenne tulisi turvallisemmaksi. Velka voidaan ottaa 50 poistolla, jolloin vuosirasitteeksi jää miljardi ja lisääntynyt työllisyys kattaa moninkertaisesti tuon miljardin. Kuntien velkaantuminen pysähtyisi ja kunnat alkaisvat lyhentää velkojaan.

Voisimme tehdä tuon 8-tien länsirannikolta aina Kirkkoniemelle asti koillisväylän satamaan EU:n TEN-T-rahoituksella 10 miljardin hankkeena, kuten Turku-Helsinki-tie tehtiin.

Tällä logiikalla kokonaisvelka valtiolla nousisi 150 miljardiin ja virkamiehiä voisi siirtää toisiin hommin joka neljännen suunnittelemaan infraa. He siirtyisivät pois rasittamasta kuntaveronmaksajien verotaakkaa tuottavammalle sektorille. Tätä kautta velkaamme pystyttäisiin maksamaan tehokkuuden parannettua kolme miljardia vuosittain pois. 50 vuoden kuluttua valtio olisi velaton ja infran poistot olisivat tulleet kuitatuksi.

Koillisväylä olisi tuolloin vuonna 2065 vauhdissaan ja Kirkkoniemestä olisi nopea logistinen yhteys Suomen kautta Eurooppaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 4. 4

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 5. 5

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 6. 6

  Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

 7. 7

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 8. 8

  Palvelunestohyökkäysten sarja kiusaa Ahvenanmaata: Perjantaina ainakin neljäs hyökkäys syksyn mittaan

 9. 9

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 10. 10

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 3. 3

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 4. 4

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 5. 5

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 6. 6

  Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

 7. 7

  20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 10. 10

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 3. 3

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 4. 4

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 10. 10

  ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

 11. Näytä lisää