Perässähiihtäjä

Pitäisikö etujärjestöjen vaalituki julkistaa?

Kiitos vaalirahakeskusteluun osallistuneille kommentaattoreille. Keskustelu jatkukoon, mutta otan siihen mukaan myös ns. vaalirahoittajan näkökulman.  Yksi tärkeä vaalirahoittaja on ammattiyhdistysliike.  Ennen vaalirahakohua ay-liikekin oli hissukseen antamistaan avustuksista, mutta vaalirahakohun jälkeen ammattiliitot ryhtyivät kertomaan tukipäätöksistään. Toiset kertoivat enemmän, toisen vähämmän. Silmääni osui muuan ammattiliitto, joka mielestäni on noudattanut esimerkillistä avoimuutta.

Tämä avoimuuden apostoli on Ammattiliitto Pro. Liitto julkisti  viime viikon keskiviikkona (1.4.) omalla nettisivullaan listan kaikista niistä ehdokkaista, joita liitto tukee näissä vaaleissa.  Listalla on myös tukisummat.

Ammattiliitto Pron tukemien ehdokkaiden listaan voi tutustua tämän linkin takaa.

Onhan tämä nyt mielenkiintoista ja vähän historiallistakin tutustua siihen, miten ja millä perusteilla suuri ammattiliitto tukea jakaa.  Tukea sai 55 ehdokasta, ja sitä annettiin yhteensä 60 000 eur0a. Vuoden 2011 vaaleissa ehdokastukea jaettiin 100 000 euroa.

Erityisen kiinnostavaksi asian tekee se, että Ammattiliitto Pron puheenjohtajana oli viime toukokuuhun asti mies nimeltä Antti Rinne, nyttemmin Sdp:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri.

Ensimmäiseksi tarkistin Pron listalta, oliko Antille annettua tukea vai pelkkää lämmintä kättä.  Antille on annettu tukea 3000 euroa.  Rinne kuten muutkin Pron jäseninä ja toiminnassa mukana olevat saivat tukea. Lisäksi tukea myönnettiin hakemuksesta muillekin ehdokkaille. Listalla on monia tunnettuja ja kiintoisia nimiä.

Pron esimerkin innoittamana nostan tämän aiheen päivän kysymykseksi. Arvoisat lukijat, kertokaapa, miten ammattiliitot tukevat näissä vaaleissa ehdokkaita. Jos muissa liitoissa ollaan yhtä avoimia, pistäkää kommentti tälle palstalle ja siihen mukaan linkit tukilistoihin.

Jos jossain liitossa ei sattumoisin ei oltaisi yhtä avoimia, siitäkin sopii kertoa.  Mikään ei estä kertomasta myös ns. vastapuolen, yrittäjien ja elinkeinoelämän järjestöjen ja säätiöiden myöntämistä vaalituista, jos niistä on tietoa.  Kaikki käy. Sekin olisi kiinnostavaa kuulla, jos jokin etujärjestö olisi ilmoittanut, ettei se anna tukea.

Torstaipäivän Hyvä Kysymys kuuluu:  Pitäisikö etujärjestöjen  vaalituki julkistaa?

Päivän siteeraus:

Kannattaa tutustua, miten Selkosanomat-lehdessä on suomennettu vaalikeskustelussa käytettyjä käsitteitä.  Selkosanomien juttuun pääsee tästä linkistä.

10 vastausta artikkeliin "Pitäisikö etujärjestöjen vaalituki julkistaa? "

Jorma Virtanen 09.04.2015 17:38

Vastaan kysymykseen vastakysymyksellä: pitäisikö salaista vaalitukea sallia missään tilanteessa? Jos pitäisi, missä tapauksessa tuen antajalla voisi olla asiallinen syy jäädä suurelle yleisölle tuntemattomaksi? Lienee vaikea uskoa, ettei vaalirahan antajalla olisi luottamusta - ehkä perusteetontakin - oman hyödyn saavuttamisesta tukieurojen avulla.

Pentti Peltoniemi 09.04.2015 19:26

Pitäisikö etujärjestöjen vaalituki julkistaa? Tietenkin – sehän tulee julkiseksi pian vaalien jälkeen tietyin edellytyksin. Kysymys on kovin kaukaa haettu. Onnettoman lainsäädäntömme vuoksi emme vieläkään tiedä esimerkiksi pääministeri A. Stubbin sadantuhannen euron vaalirahalähteitä neljän vuoden takaa emmekä myöskään hänen viime kevään EU-vaaleihin saamiaan saman suuruusluokan avustuksia antaneita.

Vaalirahoituksen suurin ongelma on henkilövaalijärjestelmämme sekä ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvien rahasummien suuruus.

Oma lukunsa on sitten aineeton tuki, jota esimerkiksi verovaroin ylläpidetty YLE-urheilu on jo jonkin aikaa antanut. Tänään toisena ennakkoäänestyspäivänä esille on saatu hallikauppias, jonka kauppaamasta tavarasta lienee edelleen meneillään oikeustoimet HS:n omistava konserni vs. hallikauppias.

Jossain vaiheessa oltiin kovasti huolestuneita Yksityisyrittäjäin Säätiön vaalituesta Kokoomukselle. Mielestäni siinäkin huoli oli turha: ko. säätiö avusti samaan aatteelliseen blokkiin kuuluvaa poliittista ryhmää. Muutamassa ammattiyhdistyslehdessä ja ammattiliitossa – joihin Perässähiihtäjäkin viittaa - on julkistettu tiedot liiton jäsenkuntaan kuuluvista, tukea hakeneista ja saaneista. Hyvä niin.

Kaikki vaan julkiseksi ja koko vaalilainsäädäntö remonttiin.

Marita Salenius 10.04.2015 7:12

Tässä on kyse lie suorasta rahallisen tuen julkistamisesta. Ammattijärjestöthän jakavat varmasti myös välillistä tukea. Sitten on myös järjestettyjä seminaareja ja vaalipaneeleita valikoiduille ehdokkaille/puolueille.

Jyväskylässäkin SAK, AKAVA ja STTK järjestivät vaalipaneelin ja olivat tehneet selkeän päätöksen, että perussuomalaisten edustajaa ei sinne kutsuta. Peli on kovaa ja rahaa palaa. Tarvitseeko niin kovasti edes ihmetellä, että maan asiat ovat miten ovat, kun taustat ovat tätä luokkaa.

Mutta tästäkin huolimatta maakuntamatkailu jatkuu ja tänään pitäisi ehtiä vaaliesitteitä jakamaan Pihtipuhtaalle asti. Tämä Pihtipudas kun oli eräälle karjalaismummolle vaikea sanoa, niin sitten se oli aina Pihtipuhas.

Veli-Pekka Silvan 10.04.2015 8:43

Kaikkien järjestöjen pitäisi julkistaa tukilistansta, myös elinkeino- ja maatalousjärjestöjen, samoin suomenruotsalaisten säätiöiden pitäisi julkistaa tukilistansa.

Olli Saarinen 10.04.2015 10:04

Tässäkin voin kertoa varman keinon tulla valituksi: kunhan antaa vaalimainokset tyttäreni jaettaviksi. Takavuosina kävi niin, että tyttäreni auttoi kaveriaan vaalimainosten jakelussa. Oli kyse sitten kuntavaalista, eduskuntavaalista tai presidentinvaalista, niin aina ehdokas tuli valituksi. - Myöhemmin sain tietää, että tyttäreni kaverin äiti oli Hakaniemessä töissä, saanut sieltä ilmeisesti vaalityövelvoitteen jonka siten delegoinut viattomille lapsosille.

Onkin helppo nähdä, että erityisesti demarien valituksi tulleet ehdokkaat ovat olleet ay-liikkeen sertifioimia, mutta pätee tämä muihinkin puolueisiin. Ilmankos eduskunta ei ole tahtonut astua kakskannan tontille.

Mielestäni ay-liike ei saisi rahoittaa vaaleja lainkaan. Liikkeen edunvalvontatyön tulisi tapahtua työhtosopimusneuvottelujen kautta koko jäsenistön puolesta. Kullakin palkansaajalla on oikeus liittyä haluamaansa puolueeseen tai aatteelliseen kansalaisjärjestöön ja antaa sinne sitten jäsenmaksurahoitusta ja avustuksia mielin määrin.

Jos rahoitusta annetaan on sen oltava julkista jotta nähdään kenen joukossa seisot, kenen lippua kannat.

Irja Röntynen 10.04.2015 14:47

Pitäisi EHDOTTOMASTI!

Pentti Kangasluoma 10.04.2015 15:54

Julkinen, ay-liikkeeseen kuuluu monin tavoin ajattelevia. Toisaalta kukin järjestö voi käyttää laillisesti hankittuja varoja päätöstensä mukaan.

Jokaiselle liiton ehdokkaalle.

Talouselämällä on monia keinoja kierrättää varoja erityisesti kokoomuksen ja keskustan ehdokkaille. Vasemmisto ja pienet puolueet jäävät varjoon.

Jouni Pulli 10.04.2015 17:12

Läpinäkyvyys kunniaan eli on helppo yhtyä Veli-Pekka Silvanin näkökantaan tässä asiassa.

Taina Hämäläinen 11.04.2015 1:01

Ammattijärjestöt tukevat omia ehdokkaitaan myös koko organisaationsa avulla. Erään ammattiosaston entinen pj. kertoi, kuinka Halosen ollessa eka kertaa presidentin vaaleissa ehdokkaana, tuli kaikille osastoille käsky jo kesäkuun alussa, että kaikkien pitää tyhtyä tekemään Halosen eteen vaalityötä. Saa siinä muut myydä mukeja ja vaikka mitä tilpehööriä, eivätkä silti pärjää SAK:n ehdokkaalle, jolla taloudellisen tuen lisäksi on myös koko maan kattava järjestöorganisaatio tekemässä vaalityötä.

Ei taida Kangasluoma olla vieläkään tietoinen, että juuri vasemmistopuolueiden vaalirahoitus on ollut iät ja ajat taattu.

Erkki Pekola 11.04.2015 23:30

U.S:n laatimassa otsikossa puhutaan 'etujärjestöjen' antamasta vaalituesta. Muutamaa riviä myöhemmin etujärjestöistä nouseekin tikun nokkaan ay-liike ja suurimpana syntisenä entinen ay-johtaja Antti Rinne.

Olen ymmärtänyt, että etujärjestöjä ovat myös EK, ja sen jäsenliitot, MTK ja koko agribisnes verhoutuneena mitä merkillisimpiin 'sianhoitoyhdistyksiin'. Edelleen suurta rahoituspotentiaalia löytyy Yrittäjäin keskusliiton lähimaastosta. Ruotsinkielisten säätiöiden varain liikutteluun kukaan ei kiinnitä huomiota.

Mutta ison rahan renkien tapana on edelleen nyysiä ay-liikkeen ehdokkaana oleville jäsenilleen, (luit ihan oikein) jäsenilleen maksamia kahvirahoja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 4. 4

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 5. 5

  Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

 6. 6

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

  Tilaajille
 8. 8

  Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

 9. 9

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 10. 10

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 2. 2

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 3. 3

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 4. 4

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 5. 5

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 6. 6

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 7. 7

  Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

 8. 8

  Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

 9. 9

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 10. 10

  Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 7. 7

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 8. 8

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 9. 9

  Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

 10. 10

  Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

 11. Näytä lisää