Perässähiihtäjä

Kumpi oppositioon, kokoomus vai Sdp?

Vaalien tulos on saatu. On aika kiittää pitkästä keskustelusta. Olemme Perässähiihtäjä-blogissa keskustelleet näistä vaaleista yhtä mittaa yli vuoden. Viime vuoden huhtikuun alussa aloitettiin, ja nyt on aika siirtyä taas yksi porras eteenpäin. Tänään maanantaina ja huomenna tiistaina pohdimme niitä hallitusvaihtoehtoja, jotka tämän vaalituloksen pohjalta avautuvat.

Tämän Helsingin Sanomien vaali-arvioinnissa olen omalta osaltani pelkistänyt kahteen vaihtoehtoon, jotka ovat keskustan, demarien ja perussuomalaisten vaihtoehto ja keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen porvarivaihtoehto. Vaaliarvioon voi tutustua tämän linkin takaa.

Uskon, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä käy tällä viikolla läpi nämä vaihtoehdot epävirallisissa keskusteluissa ja ryhtyy ensi viikolla muodollisten keskustelujen avulla selvittämään hallituksen muodostamista. Silloin hänellä on oltava selvillä, kumpaa vaihtoehtoa hän pitää parempana.

Jos ensimmäiset selvitettävät vaihtoehdot ovat nämä, kuten uskon, koko homma pelkistyy yhteen kysymykseen, raadollista kyllä.  Se kysymys on myös Perässähiihtäjän blogin tämän päivän Hyvä Kysymys. Ja kuuluu näin: Kumpi oppositioon, kokoomus vai Sdp?

Arvoisat kommentaattorit, sanokaa tästä mielipiteenne ja perustelkaa. Se on suuri kysymys, sillä seuraava hallitus istunee neljä vuoteen 2019 asti. Olisi myös jännä kuulla mielipiteenne vaalituloksesta ja siihen johtaneista syistä.  Mikä yllätti? Mikä meni odotusten mukaisesti?

Minut yllätti, sittenkin, perussuomalaisten loppunousu. Tämän blogin vihjeiden perusteella osasin sitä odottaa, mutta silti nousun vauhti hämmästytti.  Oma käsitykseni on, että Timo Soini osasi kokemuksellaan ja oveluudellaan pelata taitavan loppupelin ja vei ääniä keskustalta, jonka voitto ei ollut niin suuri kuin vielä pari viikkoa sitten näytti, ja myös Antti Rinteen Sdp:ltä, joka menetti otteen vaalien viimeisellä viikolla. Kun piti ottaa loppukiri, tuli loppuluisu.

Lukuvinkki:

Kuukausiliitteen juttuni (4/2015) hallitusneuvottelujen historiasta ja nykypäivästä. Se löytyy tämän linkin takaa.

77 vastausta artikkeliin "Kumpi oppositioon, kokoomus vai Sdp?"

Pentti Kangasluoma 20.04.2015 8:02

Äänestin Harry Wallinia, tasapainoinen mies. Jutta Urpilaisen hyvä äänimäärä auttoi Harrya palaamaan.

Keskusta, perussuomalaiset, ja kokoomus. SDP.n on aika koota rivinsä, lähestyä itsensä työllistäjiä, pienyrittäjiä. Turvallisuuspolitiikassa luoda sellainen linja että esim. armeijan, rajavartiolaitoksen, poliisin palveluksessa olevat tuntisivat puolueen omakseen.

Keskusta, perussuomalaiset eivät hihkuneet sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Vihreä voitti mutta suureksi ei tulla tätä lakia

ylistämällä.

RKP löysi turvallisuuspolitiikasta uuden nosteen. HS-analyysin tekijät olivat pudottamassa Päivi Räsästä. Vasemmistoliiton tulos oikeastaan hyvä,

uusia geenejä.

Muut puolueet kutsuivat naapurimaista sisarpuolueen edustajia. Sosialidemokraatit eivät vaikka SDE on hallituspuolue Virossa. Antti Rinne

noudatti Eero Heinäluoman linjaa.

Lapissa ja Oulussa jäi äänestysprosentti alle 70.

Paul Monk 20.04.2015 8:09

Perussuomalaiset veivät ääniä sekä demareilta,että kokoomukselta. Kokoomuksen arvokonservatiivinen siipi tuntee sympatiaa persuja kohtaan. Demarit ovat taasen olleet tavallisen työläisen näkökulmasta porvarien talutusnuorassa. Soini kävi järjestelmällisesti sekä demareiden,että kokoomuksen kimppuun kritiikillään. Lisäksi persut puolustivat stratekisesti tärkeitä kohteita paikallistasolla esim.kyläkoulut,lapsiperheet yms. Esim. Porin suunnalla kokoomus ja demarit ovat pelanneet ylimielisellä tavalla poliittista peliään kaikista heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella. Keskusta ja persut puolustivat heikkoja paremmin kevään 2014 koulujenlakkauttamis-episodissa.

Asko Koivu 20.04.2015 8:13

Uskon että Stubbin tyyli ei sovi yhteen Sipilän tyylin kanssa

repivyydellään esim. konsensus romukoppaan......

Jukka Lampinen 20.04.2015 8:17

Oikeisto hallitus ei tule onnistumaan, Sosdem puoluetta tarvitaan toimintakyvyn takaamiseksi.

Keskusta, Perussuomalaiset ja Sosdem puolue, on varmaan kansankin toivoma vaihtoehto.

Silloin ulkopuolelle jää, ne pahimpia ristiriitoja aiheuttavat puolueet RKP, Vihreät, Vasenmistoliitto.

Se pahin on jo aloittanut marinansa elikkä RKP, pieni naapuri Ruotsi on jo aloittanut RKP:een hallitus työn ja loan heiton.

Pekka Kilpeläinen 20.04.2015 8:20

Perussuomalaiset saivat viimeisellä viikolla ääniä sekä Keskustan että SDP:n äänestämistä harkinneilta. SDP:n menetykset olivat ennakoitavissa Rinteen kompuroinnin ja Soinin selvien työväestön suuntaan tekemien painotusten vuoksi. Keskustalta ääniä tuli enemmän ilman Soinin ansiota: osa liikkuvista äänestäjistä halusi maksimoida oman vaikutuksensa/protestinsa, katsoi että Keskusta voittaa kuitenkin ja hyppäsi perussuomalaisten leiriin viimeisten gallup-tulosten innostamana nostamaan näitä kakkoseksi.

Kolme suurta hallituksen runkona näyttäisi aika ilmeiseltä. Asioiden hoitamisen kannalta saattaisi toimivin olla Keskusta, SDP ja PS. Kokoomuksen kanssa politiikan sovittaminen yhteen on Soinille selvästi vaikeampaa kuin SDP:n, ja työelämän uudistusten läpisaaminen vaatii, että ne tehdään SDP:n myötävaikutuksella. Kokoomus myös teki kampanjan lopussa selvää pesäeroa kolmen muun suuren linjauksiin: Nato-kanta ja säästöjen mitoitus/ajoitus selvimpinä kiistakohtina.

Itse en usko, että Sipilä haluaa tyytyä suoraan vain kolmeen suurimpaan. Se jättäisi liian suuren vaikutusvallan "veneenkeikuttajille", hallituksen enemmistö vaatisi kaikkien puolueiden mukana olon kauden loppuun saakka. Soini luonnollisesti taas haluaisi vain kolme isoa puoluetta mukaan. Vihreät yksinään riittäisivät nostamaan Keskustan + toisen suuren + vihreiden yhteenlasketun kannatuksen eduskunnassa yli 100 edustajan, mutta heidän mukaan pääseminen hallitukseen ainoana tukipuolueena on epätodennäköistä (ellei Soinia laiteta sen tilanteen eteen, että on valittava mukaan joko RKP tai Vihreät). Todennäköisemmät tukipuolueet olisivat RKP ja KD yhdessä, se vain olisi sitten todella porvarillinen hallitus. Sipilän uskoisin mieluiten haluavan tukikaksikon RKP ja Vihreät hallitukseen - ja hän voi sitä Soinille markkinoida antamalla perussuomalaisille Soinin ulkoministerin paikan lisäksi toisen painavan salkun. Kokuumuksella ei näissä hallitusneuvotteluissa juuri ole valttikortteja käsissään, varsinkin jos SDP haluaa kuitenkin neuvotella tosissaan. Vasemmistoliitto on selvästi ulkona kaavailuista.

Jan Rossi 20.04.2015 8:30

SDP:n on tämän jälkeen erittäin vaikeaa mennä hallitukseen, mutta jos menee niin sitten 2019 lähtee loputkin tuhkat pesästä. Kokoomus joutuu uuden hallituksen tukipuolueeksi, joka uskomatonta tilanteessa, jossa PS meni kokoomuksen ohi. Lisäksi kokoomus ei saa edes puhemiehen paikkaa. PS voi oikeutetusti vaatia uudessa hallituksessa valtiovarainministerin ja ulkoministerin paikkoja. Mihin Stubb sijoitetaan? Elinkeinoministeriksi? Tämä on Stubbille erittäin vaikea paikka joutua kakkosketjuun katsomaan kun persut veivät kaiken kokoomuksen edestä. Persuja ei voi syrjäyttää hallituksesta millään tavalla. Ja kun persut tulee mukaan, sitten vihreät jäävät ulos, samoin RKP. Kolmen suuren hallitusta siis pukkaa.

Jan Rossi

Tuomo Hyttinen 20.04.2015 8:39

Johtopäätöksesi on varmastikin oikea. Luottamus tuli Sipilän listalla tärkeimpänä ominaisuutena. Vaalitulos oli vasta kolmantena. Silti täytyy ottaa kantaa vihreiden asemaan. Voiko noin suuren vaalivoittajan noin vain ohittaa hallitusneuvotteluissa? Eihän kyseessä ollut mikään jytky, mutta kuitenkin.

Antti Saloniemi 20.04.2015 8:49

Kovin innostunut en näitä ennen vaaleja tulleista jankutusohjelmista ollut (se lähiö pubi-versio on ylivoimainen). Viimeisessä puheenjohtaja jaanauksessa kiinnitti huomiota yksi asia: Ville Niinisto ja Sixten Korkman olivat ainoat, jotka edes yrittivät virittää puhetta teemoista, jotka ylittävät vaalikauden aikajänteen. Ehkä tuota menestyksen resptiä olisi voinut enemmänkin kokeilla.

Jussi Rautsi 20.04.2015 8:50

Tulee mieleen virolainen juttu variksista puussa. Tulee mies ja potkaisee runkoa. Varikset lehahtavat lentoon ja laskeutuvat samaan puuhun vähän eri oksille. Vaalien tulos osoittaa vain, että Suomessa kytee iso kriisi. Imploosio ei ole muuttunut eksploosioksi -vielä.

Lars-Erik Wilskman 20.04.2015 9:05

Olisi se melkoinen ihme, jos tältä vaalitulokselta koottu hallitus istuisi vuoteen 2019. Edessä olevat ongelmat ovat liian suuret. Taloutta ei hallituksen konstein nosteta. Talous on yhä enemmän yrityksistä kiinni ja siellä se Suomen heikkous piilee, politiikka on tässä toissijaisen avustajan tehtävässä.

Peruspunamulta toteutuu, jos Keskusta arvioi globaalin talouskehityksen vetävän Suomen nykyisestä suosta. Porvarihallitus Perussuomalaisilla tai ilman toteutuu, jos Keskusta arvio tarvittavan rankkoja uudistuksia.

Mitään rakkausavioliittoa seuraavasta hallituksesta ei tule.

Veikkaan perusporvarihallitusta, sillä poliittinen eliitti hallituspohjasta lopulta päättää ei kenttä. Demareille neljänneksi jäänti lienee asia, jonka yli ei hevin hallitukseen hypätä vaikka päästäisiin.

Jukka Salminen 20.04.2015 9:31

Vaikea paikka. En osaa sanoa, mutta haluan kuitenkin spekuloida.

Luulenpa, että jos Kepun kenttä ja Perussuomalaiset saisivat päättää, hallitukseen otettaisi SDP.

Asiaa lienee kuitenkin syytä katsoa Sipilän lasien läpi.

Sipilää punamulta voisi houkuttaa siitä lähtökohdasta, että väistämättä leikkauspolitiikkaa toteuttavassa hallituksessa Sipilä nähtäisi vahvempana johtajana. Hänen johtajuuttaan on usein epäilty - jotkut pitävät Sipilää joo- joo- miehenä. Jos kaverina olisi Kokoomus, tehdyt päätökset saattaisivat näyttää Kokoomuksen erävoitoilta.

Miinuksena tulisi ehkä riski demareiden ja perussuomalaisten liittoutumisesta. Riskiä voisi minimoida yksityiskohtaisella hallitusohjelmalla, mutta Sipilä on jo todennut, ettei halua hirttäytyä liian pikkutarkkaan hallitusohjelmaan, jollainen hankaloitti edellisen hallituksen toimintaa.

Vaikka demarit hävisivät vaalit, he eivät ehkä ole helppo neuvottelukumppani, koska demareilla on takataskussaan aito vaihtoehto. Heitä varmaankin houkuttaa oppositio ja siten neljän vuoden päässä häämöttävä mittava antijytky.

Neljän puolueen hallitus poistaisi monta ongelmaa, mutta saattaisi toistaa edellisen ongelmat. Taistelu syntyisi hallituksen sisälle.

Suomalaisen politiikan vaikeaselkoisuus nyppii. Me haukumme suomalaisia laiskoiksi äänestäjiksi, vaikka asiantuntijoillakin on vaikeuksia kertoa, mitä vaalitulos käytännössä tarkoittaa.

Heikki Huotari 20.04.2015 9:35

Nyt saattaa henkilökemia tulla ratkaisevaksi tekijäksi kun Juha Sipilä valitsee demareiden ja kokoomuksen välillä.

Oma ennustukseni tällöin on että Antti Rinne sopii paremmin Sipilälle kuin Alexander Stubb. Viimeksi mainittu ei mielestäni vain sovi suomalaiseem juurevaan politiikan tekoon. Tämä tuli hyvin esiin myös vaali-illan kommenteissa: Stubbin mitäänsanomattomat kommentit tympivät varmasti muitakin kuin minua.

Uskonpa että kokoomuksessa tulee vielä ikävä Jan Vapaavuorta.

Markus Bunders 20.04.2015 9:38

Juha Sipilä on peittänyt aikeensa hyvin. Sanavalinnoista voi havaita SDP:lle erittäin arkoja teemoja, joissa kuuluu Keskustan työreformiajatukset. Rinteelle nämä ovat myrkkyä. Toisaalta PS ei välttämättä lähtisi porvarihallitukseen, koska se olisi tällöin kolnme (Kesk, Kok, RKP) vastaan yksi (PS) -asetelma hallituksen sisällä.

Sipilälle kenties paras ratkaisu olisi SDP ja PS eikä muita. Tällöin Sipilä voisi pelata hallituksen sisällä aina toisen toista vastaan ja muodostaa haluamansa hallituksen sisäisen enemmistön, joka on erittäin tärkeä ja jota mediakaan ei osaa tarpeeksi ottaa huomioon. Kataisen-Stubbin-hallituksien ongelma oli juuri liian liikkuva hallituksen sisäinen enemmistö.

Stubbia on vaikea kuvitella oppositiojohtajaksi. Ei häntä Suomen asiat niin paljoa kiinnosta, että jaksaisi neljä vuotta perehtyä pikkuasioihin ja nostaa niitä teatterin vuoksi esille. Jos ja kun Kokoomus jää oppositioon, kuka korvaa Stubbin? Ei ehkä tänä kesänä, mutta 2016, sopivasti kunnallisvaaleja ennen.

Suomen valtio on velkaantunut puolitoista hallituskautta 150 miljoonaa euroa viikossa. Kuka tahansa hallitseekin, ei tästä tosiasiasta pääse eroon. Summa on valtava, sillä se on lähes kaksi kertaa se, mikä valtion kaikkien työntekijöiden palkkamenot ovat.

Oma veikkaukseni ja samalla toiveeni on Kesk, PS ja SDP -hallitus. On aika siirtyä sanoista tekoihin ja kolme isoa miestä, jotka edustavat erittäin laajasti kansan rivejä, voivat asian parhaiten keskenään asiat kabineteissa hoitaa.

Åke Andersson 20.04.2015 9:39

SDP:n pitää pystyä mukautumaan valtavasti, sillä jos edellinen vaalikausi Kokoomuksen kumppanina oli puolueelle jo täyttä tuskaa, niin vielä enemmän se on sitä Keskustan ja Perussuomalaisten arvokonservatiivisessa rutistuksessa, jossa ideologiset näkemyserot korostuvat.

Talousasioissa voi olla pragmaattinen, mutta kun keskustelu kääntyy perhepolitiikan tapaisiin kysymyksiiin, jossa erot arvomaailmoissa korostuvat, niin SDP:llä olisi erittäin nihkeää. Lisäksi SDP joutuu kysymään itseltään, miten se saisi houkuteltua Perussuomalaisiin vaihtaneiden äänet takaisin. Seuraava neljä vuotta ovat puolueelle ratkaisevat. Jos se tajuaa jäädä oppositioon, niin se voi keskittyä rauhassa sanomansa uudistamiseen ja uudelleenmuotoiluun.

Kun olen keskustellut Perussuomalaisia äänestävien ja äänestäneiden kanssa, niin puoluevalinnan syyksi voi korostetusti laittaa valtavan turvattomuudentunteen, joka syntyy kyvyttömyydestä taistella valtavaksi paisunutta byrokraattista hallintokoneistoa vastaan ja toisaalta siitä etteivät muut puolueet osoita mitään aitoa kiinnostusta taajamien lähiöissä eläviä duunareita ja niskalimassa painavia yrittäjiä kohtaan. Muiden puolueiden väki KD:tä lukuunottamatta koostuu lähinnä turvallisessa eläkevirassa paistattelivista virkamiehistä ja/tai poliittisista broilereista, jotka eivät ole koskaan tavanneet tai tunteneet yhteiskunnan väliinputoajia - näin etenkin RKP:n tapauksessa. Ihmekös kun se PS erottuu muista.

Kokoomustakaan ei pysty noin vain sovittamaan yhteen Sipilän ja Soinin rutistukseen, mutta puolueen ongelmat viime kädessä tiivistyvät vain puheenjohtajaan, joka on kenttäväen silmissä outo lintu. Sen pystyy tosin helposti vaihtamaan. Kokoomuksen yllättävän hyvää äänisaalista ei voi laittaa Stubbin ansioksi vaan kysymys taitaa olla vain siitä, että moni äänestäjä näki Kokoomuksen tarjoaman paketin uskottavimmaksi ja arvosti Kokoomuksen vastuunkantoa vaikeina aikoina. Stubb joutuu mukautumaan asemaansa Sipilän käskyläisenä seuraavat neljä vuotta ellei lähde vetämään takaisin Brysseliin jo sitä ennen.

Jan Rossi 20.04.2015 9:41

Itseäni jäi hämmentämään kokoomuksen vaalivalvojaisissa Stubbin puheet työvoitosta. Mikä työvoitto tämä muka oli kokoomukselle? Kokoomus kärsi selkeän vaalitappion, putosi kolmanneksi ja hävisi persuille. Ei saa valtiovarainministerin paikkaa ja ulkoministerinkin paikka kiven alla. Stubbin johdolla kokoomus ei voi voittaa enää vaaleja. Jos kokoomus jatkaa Stubbin johdolla, kannatus alenee edelleen. Millaisen vaalitappion kokoomuksen pitää saada, että se tajuaa vaihtaa Stubb? Eikö kansan viesti ole selvä? Entä SDP:ssä? Rinteellä kokeiltiin ja vesiperä tuli. SDP koki murskatappion. Antti Rinteen on erittäin vaikeaa jatkaa SDP:n johdossa. Ja kaiken lisäksi SDP muuttui näissä vaaleissa naisten puolueeksi. Marginalisoituminen jatkuu. SDP:n taru alkaa olla lopussa.

Jan Rossi

Jouni Pulli 20.04.2015 9:43

Vaalituloksen perusteella sekä demarien että kokoomuksen paikka on oppositiossa. Hallitus voisi koostua voittajista (keskusta ja vihreät) sekä seuraavaksi parhaiten menestyneistä (perussuomalaiset ja RKP). Käsitykseni mukaan maamme tila on niin huono, ettei tuleva hallitus pysy kasassa koko neljää vuotta. Pääasia on kuitenkin, että saataisiin muutoksen alku ripeästi käyntiin, maamme etuun ensisijaisesti panostaen.

Pauli Räsänen 20.04.2015 9:45

Perusporvihallitus oli luontevin blokki valtaan tässä tilanteessa. Keskustassa o edessä pitkienpuukkojen yö, kun vaalitaistelun aikaiset ristiriiitaiset näkemykset omaavat edustajat taistelevat, toivottavasti vakaumustensa puolesta. Työvöenliikeen tuhoutuminen ja muuttuminen historialliseksi reliikiksi sai myös vauhtia. Ennustanpa kuitenkin sen uudeleensyntymää yrittäjäidentiteetin muodossa. Jos perusporvariblokille haetaan modernia vastapoolia sen voisi nimetä vaikkapa perustulo blokiksi, silloin kuitenkin keskusta joutuisi vaikeaan valintatilaan, onhan alkiolaisissa opeissa paljon keskustavasemmistolaista perustulo ajattelua. Patomäki puhui rehellisesti näkemyksestään suomalaisten heikosta talouspoliittisista ymmärryksestä, siiheh yksipuolisuuteen ja liialliseen washingtonin konsensukseen sitoutumiseen on syyllinen myös tämä aviisi. Tloustiedettä ei ole olemassakaan, on vain poliittistataloustiedettä.

Ari Pesonen 20.04.2015 9:59

Unto, olet täysin oikeassa. Tuo on se ainoa valinta, joka Keskustalla on enää tosiasiallisesti olemassa.

Odottamallani tavalla vaalit menivät pitkälti. Eipä tarvitse perjantaina annettuja sanoja paljon takaisin vetää. Vain Vihreät voittivat odotettua enemmän. Perässähiihtäjä-blogin vaaliveikkauksessa muut puolueet osasin arvata yhden kansanedustajan tarkkuudella, vain Vihreissä oli heitto 4 paikkaa. Vihreiden vaalivoittoa en osannut arvata kuin vain yhden paikan suuruiseksi.

Perjantaina arvioin hallituksen ministerijaoksi seuraa ja pysyn edelleen arviossani:

Keskusta: 5 ministeriä

Kokoomus: 3 ministeriä

Perussuomalaiset: 3 ministeriä

RKP: 1 ministeri

Maahan tulee siis porvarihallitus. Maahan tulee ”Kolmen ässän” hallitus (Sipilä, Soini ja Stubb). Vanha oli ”Sikspäkki”.

Keskusta ja Perusuomalaiset ovat varmimmat seuraavan hallituksen puolueet. Sipilä ei voi ohittaa Soinia, Perussuomalaiset eivät lähteneet edellisissä vaaleissa 2011 hallitukseen ja nyt Perussuomalaisilla on niin suuri halu, ettei heitä yksikään puolue halua tiputtaa hallitusvastuusta. Vihreiden Alanko-Kahiluoto totesi tuon tosiasian jo eilen vaalivoittajana, Vihreät jää sivuun hallituksesta. Vaikka Vihreät on selvä vaalivoittaja, he eivät ole samassa hallituksessa Perussuomalaisten kanssa.

Carl Haglundille ennustamani menestys Uudellamaalla toteutui, vaikkei lisäpaikkaa tullutkaan. Kirjoitin perjantaina myös vaalitulosveikkauksessani: ”Turvallisuuspolitiikka on vaaleissa suuremmassa roolissa kuin mitä ennalta uskottiin. RKP ja Kokoomus menestyvät paremmin kuin gallupeissa. Keskustan voitto on oletettua pienempi.” Vahinko, ettei RKP:lle tullut lisäpaikkaa Uudeltamaalta.

Sipilällä on tosiaankin valittavana enää Kokoomus tai SDP, ja hän valitsee Kokoomuksen, vaikka henkilökemiat toimisivat paremmin Rinteen kanssa kuin Stubbin. Soinille Stubb on mieluisampi uudistuskykyisempänä.

Pääministeri on siis edelleen Sipilä, mutta perjantaina ennen vaaleja antamastani ennustuksesta poiketen Soini voi olla valtiovarainministeri ja Stubb ulkoministeri, eli vain nuo paikat vaihtuvat. Tuo tietää parannusta Nato-asian eteenpäinmenon suhteen. Olli Rehnistä tulee yksi Keskustan ministeri ja hän on Nato-myönteinen.

Carl Haglund jatkaa puolustusministerinä, Perussuomalaisten Jussi Niinistöstä ei tulekaan puolustusministeriä. 12 ministeripaikan jako edellyttää myös RKP:n ottamista mukaan, jotta puolueiden ministeripaikkajako suhteessa puolueiden kannatukseen ei vääristyisi. 12 ministeriä on pieni määrä ja jo yhdenkin paikan siirtyminen muuttaisi paljon voimasuhteita. Vaalituloksen perusteella Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla pitää olla sama määrä ministereitä eikä Keskustalla voi olla kaksinkertaista määrää ministereitä Kokoomukseen tai Perussuomalaisiin nähden. Soinille käy yksi takiaispuolue (RKP), muttei kahta.

Hallituksen ministerijako on siis edelleen, kuten perjantaina arvioin:

Keskusta: 5 ministeriä (tässä on lähes yhden ministerin yliedustus, joka kompensoidaan eduskunnassa)

Kokoomus: 3 ministeriä

Perussuomalaiset: 3 ministeriä

RKP: 1 ministeri

Uuden hallituksen ministereistä vähintään puolet kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja Nato-selvitys tehdään. Ministereistä Natoa kannattavat kaikki Kokoomuksen ja RKP:n ministerit, Keskustasta Olli Rehn ja Perussuomalaisista ainakin Timo Soini, yhteensä siis vähintään 6 ministeriä. Pääministeri Juha Sipilä kääntyy myös hiljaisesti Nato-jäsenyydelle, kiitos Olli Rehnille.

Nato-selvityksestä vastaavat Alexander Stubb ja Carl Haglund, jotka luontaisesti kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä. Selvityksessä on suositukset, joille haetaan hyväksyntä eduskunnasta. Jos selvitys ehdottaa Suomelle jäsenyyttä ja saa eduskunnan enemmistön tuen, Nato-jäsenyyshanke lähtee virallisesti eteenpäin. Presidentti Niinistön kannanotolla ei ole enää suurempaa merkitystä.

Kaiken maailman erkkituomiojien, seppokääriäisten, paulalehtomäkien ja paavoväyrysten aika on nyt siis ohi. Paavo Väyrynen palaa europarlamenttiin eikä hänestä tule ministeriä, ja Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja – innokas Nato-vastustaja - Paula Lehtomäki jäi rannalle ruikuttamaan.

Pasi Pekkinen 20.04.2015 10:08

Vaalien lopputuloksessa ei neljän suuren osalta ilmennyt loppujen lopuksi mitään suuria yllätyksiä. Keskustan odotettu vaalivoitto suli - odotetusti - jonkun verran kaikkein villeimmistä arvioista varman vaalivoiton suojaamistaktiikkaan (mitäänsanomattomuuteen) ja Sipilän heikkoon esitykseen.

Sen sijaan ennakkoäänten perusteella perussuomalaisten odotettua heikompi ja demareiden odotettua parempi tulos, olivat minulle ensimmäisiä yllätyksiä. Ja toisaalta vaalipäivän aikana annettujen äänten yllättävän suuri siirtymä oli toinen yllätys. Mutta lopputulos oli ainakin minusta odotetun kaltainen.

Odotettavissa oli mielestäni myös RKP:n vakaa menestys ja uskontopuolueen KD:n torjuntavoitto. Pahiten metsään menin ennustaessani vasemmistoliiton ja vihreiden tuloksia. Tosin niin taisi käydä aika monen muunkin kohdalla. Kuinka paljon kyse oli sittenkin vain normikannatuksen paluusta Vihreille, kun ei ollut edellisen vaalin tapaan tarvetta rangaista Vihreitä ydinvoimasta tällä kertaa?

Bloginpitäjän lailla uskon, että hallituksen kokoonpanossa on kyse vain esitetystä kysymyksestä: kokoomus vai demarit kolmen kimppaan? Oletan, että kumpikin lähtee hallitukseen, jos vain pääsee. Jos Ervastin havainnot pitävät paikkaansa, niin kokoomus. Mutta miten pitäisi tulkita Sipilän kommenttia vaalituloksen merkityksellisyydestä? Vanha kepukaarti oletettavasti olisi mieluummin punamultaan taipuvainen? Minä en osaa sanoa, en edes arvata.

Marita Salenius 20.04.2015 11:01

Kyllä välillä hirvitti, että meneekö edes pilkulla yli 70 prosentin tuo äänestys. Loppupäivinä oli kyllä hieman nähtävissä, että nukkuvien porukkaan moni kuitenkin jää. Onneksi ei kuitenkaan kaikki näin tehneet ja saatiin se tulos jota kuitenkin realistisesti lähdettiin hakemaan, eli kakkonen.

Todennäköisintä olisi tuo Ari Pesosen mainitsema kolme ässää, vaikka ei se helposti synny. Keskustalla on vaikea paikka, koska se ei halua jättää vahtimisensa ulkopuolelle kumpaakaan niistä, jotka vievät vuorollaan sen ääniä: perussuomalaiset ja kokoomus - demarithan ei samoista äänistä kilpaile. Oppositio kasvattaa yleensä ja nämä kaksi voivat kasvaa ilman YLEn apuakin. Kohta on kuntavaalit ja yhtään virhettä ei Sipilän passaa tehdä.

Näyttäkin siltä, että "chamberlainimme" yrittää saada neljän suuren hallitusta pystyyn, vedoten sievistellen yhteiskuntasopimukseen ynnä muuhun vastaavaan. Mielenkiinnolla odottelen, millaista paperia sitten heiluttelee.

Puolueeni menee varmasti hallitukseen, mutten usko, että Sipilä ja kumppanit pystyvät suuria sanelemaan. Mutta jotakin on tehtävä, ettei täydellinen romahdus iske.

Tuossa kun katselin eduskunnan kokoonpanoa, niin tuli se eräs tutkimus mieleen, missä kerrottiin minkin ikä- ja sukupuoliryhmän äänestyskäyttäytymisestä. Ihan se siltä näyttää: nuoria naisia ja keski-ikäisiä miehiä.

Markku Miettinen 20.04.2015 11:08

Uskon, että Sipilä ensisijaisesti tahtoisi punamullan (Kesk, PS, SDP + ehkä joku pikkupuolue, RKP ?). Temppelin harjalla on SDP. Rinteen peräänkuuluttamaa SDP-jytkyä ei tule kuin oppositiosta käsin. Punamultahallitukseen meno taas voi viedä vielä uuteen historialliseen tappioon seuraavissa vaaleissa. Hallitusvalta kuitenkin kiehtoo ja sen vallassa voi pientä itsepetostakin harrastaa. Veikkaukseni on siis punamulta.

Kokoomus loksahtaisi porvarihallitukseen helposti, mutta luulen, että Sipilän ja Soinin henkilökemiat eivät oikein toimi siihen suuntaan. Onhan se kuitenkin luonteva B-vaihtoehto Sipilälle, jos SDP suuntaa jo suoraan v. 2019 vaaleihin.

Perussuomalaisten suoritus oli tosi hyvä ilman varsinaista vaalitäkyä (Kreikka, euro, maahanmuutto tms.). Kumman postin Soini haluaa, ulkoministeri vai valtionvarainministeri ? Mielenkiintoista olisi seurata Soinia valtiovarainministerinä käsittelemässä Kreikka-paketteja EU-kolleegojensa kanssa.

Miska Kuusela 20.04.2015 11:10

- Kokoomus ja Keskusta/Sipilä sopinee hyvinkin yhteen, mutta Sipilä ja Stubb ehkä ei

- Sipilä ja Vihreät sopinee yhteen, mutta Keskusta ja Vihreät ei

- Tukevaa ja suhteellisen yhtenäistä oikeisto-enemmistöhallitusta ei olisi mitään syytä hapattaa auringonlaskun SDP:llä, mutta linkki SAK:hon voidaan tarvita; SAK on relevantti, SDP ei

- Selvin klikki on SDP:n ja Kokoomuksen välillä, samassa hallituksessa ne eivät ole

- Loppupelissä puolueohjelmien yhteensovittaminen hallitusohjelmaksi painanee kuitenkin enemmän, kuin puheenjohtajien henkilökemiat

- Näin ollen veikkaan Keskusta+Kokoomus+Perussuomalaiset+RKP+KD, yht. 138 paikkaa

- Haasteeksi jää koko vasemmisto (ja SAK), (46) ja vihreät (15), mutta niistä tulee sopivan epäyhtenäinen oppositio

Jan Rossi 20.04.2015 11:21

Miska Kuusela ei nyt käsitä, että PS ja RKP eivät samaan hallitukseen mene, PS haluaa eroon pakkoruotsista ja persut kammoksuvat RKP:n liberaalia politiikkaa, muun muassa homoliittokantoja. Suomen syntyy kolmen suuren hallitus, jossa kokoomus näyttelee apupuolueen roolia. Stubbille tämä on erittäin vaikea paikka. Valta katosi käsistä täysin omien mokien takia. Olisi järjestänyt ne ennnenaikaiset vaalit viime syksynä niin kokoomuksen tappio olisi ollut pienempi, samoin SDP:n. Mutta ei, hamaan tappiin piti mennä.

Jan Rossi

Teemu Männynsalo 20.04.2015 11:27

Leikkauksiakin tärkeämpi ydinkysymys seuraavien vuosien aikana on Suomen vanhentuneen korporaatiojärjestelmän purkaminen. Joskus tällainen vain on tehtävä konfliktien kautta; pelkkä pyyntö ei aina riitä syvään ja suureen uudistamiseen. Poliittinen voima riittäisi nyt kerrankin tähän Suomen kannalta tärkeään yhteiskunnalliseen muutokseen, koska perussuomalaisella työväenpuolueena ei ole suoraa kytköstä jarruttavaan ay-liikkeeseen.

Suuresti myös epäilyttää, ryhtyisikö Sd näissä purkutalkoissa vaalitappionsa jälkeen aktiiviseksi. Puolueella on jo lisäksi sisällään valmiiksi vaikea ikä- ja identiteettikriisi vaalitappionsa lisäksi.

Kokoomuksella on tarve henkilöpuolen uudistuksiin mutta identiteetti on jo valmiiksi tulevaisuuteen katsova ja terve.

Vihervasemmisto kokonaisuudessaan oppositioon, koska talousjärjestelmää on uudistettava ja työreformi on ehdottomasti Suomessa välttämätön ja seuraavalla kombinaatiolla jarrutus on ylitettävissä:

HALLITUS

KESKUSTAOIKEISTO(12)= Keskusta (4)-Persut (3)-Kokoomus (3) -Rkp (1) -Kristilliset (1): 139 kansanedustajaa.

Vihervasemmisto-oppositio= Sd+Vihreät+vasemmisto: 61 kansanedustajaa.

Veli-Pekka Silvan 20.04.2015 11:28

SDP oppositioon, ei ole muuta vaihtoehtoa!

Mihin SDP sitten kaatui? Omasta mielestäni Rinteen surkeisiin viimeisen viikon tentteihin joissa mm. Haglund veti Rinteen kölin alitse, siitä seurasi ns. luuserileima.

Sitten SDP on liian vanhanaikainen, se ei tarjoa nykyihmiselle juuri mitään. SDP on liian innostunut julkisesta hallinnosta, holhouksesta ja himmeleistä, puolue ei luota ihmisiin ja heidän valintoihinsa.

Sitten muutama mauste jotka karkoittivat varsinkin miehiä Persuihin: Huovisen idioottimainen ehdotus laittomien maahanmuuttajien ilmaisista terveydenhoidosta ja sosiaalituista olivat myrkkyä eli näennäisliberalismi ei pure enää, 1970-luku on ohitse!

Ja kyllä sekin maustoi murskatappiota että SDP tuki ainoana suurena puolueena "kansan" vastustamaa pakkoruotsia ja piti siitä jopa meteliä kun esim. Kepu ja Kokoomus himmasivat asian.

Eli porvarihallitus tulee kaiketi: Mahtuuko Kokoomus PS:n kanssa samana hallitukseen, se nähdään. RKP lienee mukana varmasti.

PS Oma vaaliveikkaus meni pieleen, KD yllätti kaikkein eniten.

Risto Virrankoski 20.04.2015 11:31

Vaikka vaalitulosta kuvataankin 'odotetuksi', tuloksen sisältä löytyy dramatiikkaa yllin jos kyllin.

Keskustan voitto oli todellinen jytky. Tosin hyvinkin paljon vaalimatematiikan ansiosta. Äänimäärän mukaanhan paikkoja tulisi olla 42, eikä 49. Kun vielä tarkastelee sitä, missä Keskusta jyllää, se jyllää väkirikkaiden Helsingin ja Uudenmaan ulkopuolella. Näillä alueillahan Keskusta on pieni tai keskisuuri tekijä. Eli maaseutu otti niskalenkin etelän 'herroista'. Ihan varmasti tämä näkyy käytännön politiikassa.

PS'n tulos ei ollut hyvä, kun sitä vertaa toisen oppositiopuolueen Keskustan tulokseen. PS ei pystynyt hyödyntämään ns. markkinarakoa. Kertooko tämä siitä, että PS'n on nyt jokseenkin omassa maksimissaan ja josta ilmeisesti tulevan hallitusvastuun painamana seuraavissa vaaleissa putoaa rankastikin. PS'nkin vaalitulosta avitti vaalimatematiikka merkittävästi.

Kokoomus sai sen, mitä johtavalle hallituspuolueelle kuuluu, ja joka ei onnistunut siinä roolissa.

SDP on kuin surullisen hahmon ritari. Perinteisen kaavan mukaan oppositio kutsuisi. Rinne jäi Urpilaisen vaalituloksesta yli 70 000 ääntä. Jopa Stubbkin pääsi vähemmällä tappiolla.

Yleensäkin perinteinen vasemmisto otti taas takkiin. Onko syynä se, että muut puolueet ovat omaksuneet vasemmiston ideologioita, mutta toteuttavat niitä vähemmän ideologisesti.

Jos Sipilä on nyt viisas mies, hän pyrkii muodostamaan vahvan, mutta vain vahvoista puolueista koostuvan hallituksen. Eli neljästä suuresta kolme mukaan ja ilman ns. apupuoleita. Mitä vähemmän mukana on puolueita, sitä nopeammin ja varmemmin nähdään 'tuleeko tästä mitään'. Hallituksen runko on Keskusta ja PS eli 87 paikkaa. Kun siihen lisätään joko KOK tai SDP saadaan kasaan 124 tai 121. Pienpuolueiden mukaan otto toisi vain velvollisuuden antaa kullekin jotain erityistä hallitusohjelmaan, mikä ei todellakaan ole nyt tarpeen. Sipilän pelitilanne on aivan ratkaisevasti parempi kuin Kataisen.

Jos Sipilä tosissaan haluaa ns. yhteiskuntasopimuksen, SDP on Sipilän valinta. SDP'n ainut voimavara on ay-liike eli SDP'llä on enemmän antamista kuin Kokoomuksella. Rinne yrittää tälle yhteistyölle kylläkin asettaa hintalapun, mutta eipä taida itsekään tietää, että mitä tulisi vaatia, jotta siitä jotain pysyvää hyvää seuraisi vaikkapa kannatukselle. Puhumattakaan meille kaikille. SDP on eksyksissä ja se oli tämän vaalituloksen merkittävin tulos.

Miika Kurtakko 20.04.2015 11:32

Tulihan tästä sitten ihan yhtä kimurantti kuin neljä vuotta sitten. Kyllä kansa osaa! :-)

Sipilän ja kepun kentän enemmistön haaveissa oli (perus)punamulta, mutta sen tielle tuli demareiden romahdus. Jos puolue ottaa takkiinsa kolmissa eduskuntavaaleissa peräkkäin, olisi syytä tehdä asialle jotain muutakin kuin vain vaihtaa puheenjohtajaa. Eli vaikeaa on saada SDP hallitukseen. Myös Antti Rinteen asema on vaakalaudalla, jollei hänellä ole esittää räväkkää uudistusohjelmaa puolueelleen. Hallituksessa on vaikea uudistua.

Entäs sitten keskipekkohallitus sitten? Keskustan vanhat jäärät muistavat edelliset kerrat, kun kokoomuksen kanssa lähdettiin marjaan. Rökäletappio tuli, ja oppositioon oli mentävä. Tähän keskipekkoon kokoomus haluaa varmasti myös uskolliset aisankannattajansa eli RKP:n, joka on perussuomalaisten kentälle vaikea paikka. Tässä koalitiossa on se hankala puoli, että Sipilän hellimällä yhteiskuntasopimuksella saa heittää vesilintua. Ilman Rinteen, Ihalaisen ja mahdollisesti Lipposen myötävaikutusta ammattiliittoja voi olla vaikeaa patistaa ainakaan mihinkään radikaaleihin myönnytyksiin. Joka tapauksessa pitäisin tätä todennäköisimpänä pohjana.

Mahdollinen on myös Vanhasen II hallituksen pohja KD:llä täydennettynä. Tällöin mukana olisivat kaikki kolme vaalivoittajaa (kesk, vihreät, RKP), ja vain yksi häviäjä. 115 edustajaa on aivan riittävä enemmistö, ja tämän uskonkin olevan Sipilän 'Plan B'. Tämä olisi varmasti kokoomuksen, RKP:n ja miksei KD:nkin preferoima koalitio, mutta nihkeyttä olisi varmasti sekä keskustan että vihreiden puolella. Vanhasen II-Kiviniemen hallitus päättyi molemmilta surkeasti.

Moraalisesti olisi oikein, että keskusta sekä suurimpana puolueena että voittajana, perussuomalaiset kakkosena ja vihreät suhteellisesti suurimpana voittajana olisivat hallituksessa. Mutta se ei taida onnistua, kun vihreiden ja PS:n välillä on melkoiset näkemyserot mm. "viherveroista".

Kai Lahtonen 20.04.2015 11:32

SDP:llä on käsissään historian surkein tulos. Jotakuinkin toisen kerran peräkkäin. Politiikka on vain sellaista, että välillä vauhtia pitää ja kannattaa ottaa oppositiosta. Kokoomuksenkin tulos on paikoissa mitattuna surkein 40 vuoteen. Mutta jompi kumpi, kokoomus tai SDP, tarvitaan täydentämään Keskustan vetämää hallitusta, johon Soinin on nyt pakko porukkansa itseoikeutettuna viedä. Perussuomalaiset ovat tulleet näillä näkymin pitkäksi aikaa tasavahvoiksi kolmen perinteisen puolueen rinnalle. Taitavasti on Soini profiloinut puolueensa "oikeisto-vasemmistolais-mutta-ei-kepulaiseksi"-puolueeksi ja sotkenut perinteisen hiekkalaatikon täydellisesti. Persut ovat ottaneet kaikilta kolmelta perinteiseltä kannatusta ja siksi enää vähään aikaan on yhdenkään puolueen vaikea yltää 25%:n kannatukseen. Siispä kolme suurinta riittää (Sipilä, Soini, Stubb). Pieniä ei nyt tarvita mukaan. Luottamus on helpointa saavuttaa kolmen kesken. Stubb varmasti haluaa Callen mukaan, jotta säilytetään "2+2"-asetelma. Mutta RKP:hän menisi vaikka täydelliseen vasemmistohallitukseen lisäpyöräksi......

Niklas Renner 20.04.2015 11:37

Jos SDP ei ole hallituksessa, voi se yhdessä ay-liikkeen kanssa olla torppaamassa joka ikistä uudistusta, vaikka ne olisivat kuinka tarpeellisia Suomelle. Varmaan tämä tiedostetaan muissakin puolueissa.

Marko Korhonen 20.04.2015 11:44

RKP ja PS eivät oikein kovinkaan hyvin mahdu samaan hallitukseen. Siksi veikkaisin, mikäli apupuoluetta tarvitaan, KD:tä.

Ennen vaaleja olisin veikannut peruspunamultaa, mutta toimittaja Pekka Ervastin Pressiklubissa esittämien kommenttien jälkeen ja vaalituloksen perusteella veikkaankin perusporvareita. Ervastin mukaan vaaliväittelyiden tauoilla Sipilä, Stubb ja Soini olivat hyvää pataa keskenään ja Rinne täysin sivussa kuvioista.

Olen Ja Rossin kanssa eri mieltä tuosta ulkoministerin salkusta. En ymmärrä miksi Kokoomus lähtisi hallitukseen ellei saa ulkoministerin salkkua. Veikkaan että Sipilä on pääministeri, Soini valtionvarainministeri ja Stubb ulkoministeri. Soini varmaan haluaisi ulkoministeriksi, mutta kun valtionvarainministerin salkku on melkein pakko ottaa, kun se on se toiseksi tärkein paikka. Ja koska ulkoministeri on kolmanneksi tärkein, se menee kolmanneksi suurimmalle hallituspuolueelle. Tietenkin jos Stubbin sijasta hallitukseen nouseekin Rinne, niin ei hän voi ulkoministeriksi alkaa. Kyllä siinä olisi melkoinen katastrofi tuloillaan, jos sekä PM että UM ovat täysin keltaisia ulkopolitiikassa.

Veikkaan siis perusporvareita. Jos tarvetta ilmenee, niin ensimmäinen apupuolue on KD.

Tapio Tuominen 20.04.2015 11:45

Uskoisin keskustan valitsevan mieluimmin SDP:n kuin Kokoomuksen persujen lisäksi.Totuushan on, ettei persut tule toimeen Vihreitten eikä RKP:n kanssa Kristilliset mukaan lukien.Lisäksi SDP:n sivuuttaminen toisi yhteenottoja ay-liikkeen kanssa ennemmin tai myöhemmin, jos jotain työreformia tai vastaavaa oltaisiin suunnittelemassa.Mutta hankalaa tulee olemaan toimivan koalition muodostaminen.

Miska Kuusela 20.04.2015 11:47

Jan Rossi: RKP menee mihin tahansa hallitukseen, joka ei kyseenalaista kaksikielisyyttä, ja PS:lle en usko sen tässä vaiheessa olevan kynnyskysymys. PS joutuu tinkimään joka tapauksessa, ja heille keskeisten asioiden joukossa pakkoruotsin poisto ei liene kärjessä ainakaan tällä hallituskaudella.

Leena Liuttu-Hietala 20.04.2015 11:47

Arvelen, että demarit haluavat näin suuren vaalitappion jälkeen jäädä oppositioon uudistamaan puoluettaan ja hakemaan politiikalleen uusi suunta. Hallitukseen siis menevät Kepu, PS ja Kokoomus, porvarihallitus. Vaalivoittajana Vihreiden tulisi myös olla mukana hallituksessa, muttei yhteistyö taida onnistua Soinin väen kanssa.

Porvarihallitus on nyt paikallaan, koska tulossa on niin kovaa matokuuria, ettei vasemmistopuoleiden rahkeet kertakaikkissn riittäisi, se kuultiin jo Rinteen vaalikampanjassa.

Åke Andersson 20.04.2015 12:48

Jos ja kun SDP:ssä todetaan oman puolueen tila niin huteraksi, ettei sen kannatusta voi enempää koetella hallitusvastuulla, niin jäljelle jää vain Kokoomus Keskustan ja Perussuomalaisten tueksi. Kun tällainen kokoonpano on lähes väistämättä muodostumassa, niin on vaikea käsittää, miten Sipilä ja Soini suostuisivat siihen, että Kokoomus saisi jälleen ottaa mukaan RKP:n hallitukseen omaksi apupuoluekseen sillä seurauksella, että a) Perussuomalaiset olisivat todellisuudessa vasta kolmanneksi suurin puolue eduskunnassa ja b) Keskustan etumatka suhteessa Kokoomukseen kutistuisi minimaaliseksi, ja näin Kokoomus ja RKP pystyisivät laittamaan kapuloita Keskustan rattaisiin ulkopoliittisissa kysymyksissä.

Lisäksi tässä yhteydessä huomautettakoon, että kysymys ruotsin opetuksen pakollisuudesta on muuttunut RKP:lle käytännössä samanlaiseksi pakkomielteeksi kuin etnisten vähemmistöjen vastaisuus eräille PS:n äänestäjille. RKP voi onnistua pääsemään hallitukseen ja ajamaan oman äänestäjäkuntansa intressiä uskottavasti vain, jos se turhemmitta ininöittä suostuu tulemaan vastaan edes jonkin verran PS:n vaatimuksissa eikä olisi koko ajan toitottamassa homojen "oikeuksista" ikään kuin maailmassa ei olisi tärkeämpää puhuttavaa.

Samaan aikaan ei tietystikään myöskään haittaisi, että RKP:n perus kannattajakunta osoittaisi kielikysymyksissä sen verran vastavuoroisuutta, että opettelisivat puhumaan edes auttavaa suomea esim. Pohjanmaalla, kun samaan aikaan muun Suomen suomenkieliset koululaiset kotipaikkakuntansa sijainnista huolimatta joutuvat tankkamaan niska limassa ruotsin kielen sanojen deklinaatioita ilman että he koskaan päätyvät puhumaan ruotsia kenenkään kanssa tässä maassa. Muutenkin tuntuu, että ruotsinkielisiä ei edes kiinnosta hirveästi suomenkielisten seura etenkään niillä alueilla, joissa ruotsi on enemmistökieli. Jos RKP:läiset tiedostaisivat tämän perusdilemman, niin yhteinen sävel varmasti löytyisi myös Perussuomalaisten kanssa.

Teemu Männynsalo 20.04.2015 12:58

En usko neljän suuren hallitukseen; epäonnistumisriski siinä olisi liian suuri ja sen epäonnistumisessa kylvettäisiin liian väkevä tappion siemen tulevaan kylväjälle (epärealistisen hankkeen yrittäjälle). Joku varmaankin nyt yrittää johdatella vaalien voittajia tätä yrittämään... Tappion kärsineillä on aina syyt yrittää piirtää omat identiteettirajansa ympärilleen uudelleen ja siinä aina kipinöitä sinkoilee, joten kaikki neljä eivät kyllä samaan kehään nyt mahdu.

Persut ja Kokoomus ovat tasavahvoja (paikat vs.kannatus %), joten perusteet ilmeisesti on antaa Persuille puhemiehenpaikan lisäksi ulkoministerin paikka ja Kokoomukselle perinteisemmin sopiva valtiovarainministeriö. Kokoomuksen salkut ovat muuten heikkoja mutta heidän tullee saada vaatimus ainakin siitä, ettei kokonaisverotusta ei ainakaan koroteta vaan tasapainottaminen tehdään kauttaaltaan muilla keinoin (esim. nk. määräaikaisen kateusveron jatkaminen). Tämä on erittäin tärkeä kysymys, jonka Keskusta lienee kuitenkin valmis hyväksymään.

Näkisin, että neljän vuoden (?) päästä Kokoomuksen pj saattaisi olla esim. Lepomäki (ei siis Lehtomäki...) ja Sd:llä nousussa vahvimmin on Marin. Naiset siis nousevat muutaman vuoden kuluessa...

Vaalien kummallisin näytelmä oli vahvan, kokeneen ja kansainvälisen Olli Rehnin majesteetillinen exit, luulenpa, että siinä meni kertaheitolla 1500-2000 ääntä Helsingissä ja toinen selkeä kansanedustajan paikka, mahdollisesti myös tuleva presidenttiys, sillä tavalla suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin kuulumaton ja mieleenjäävä näytös kuitenkin oli vaikka näytelmää selkeästi yritettiinkin...

Yhteiskuntasopimus ei varmaankaan ole muodoltaan mikään juridisesti sitova asiakirja vaan enemmän hallituksen julistus kansalaisille ja muille asiaan liittyville, miten työreformi (ei tietenkään tällä nimellä) jatkossa toteutetaan mutta aloittaa pitää heti, yhteistyötä tarjoten mutta kuitenkin tavoitteisiin hallituksen sisältä sitoutuen.

Raimo Mäkinen 20.04.2015 13:22

Tässä käy nyt niin kuin uutta työpaikkaa haettaessa: pohditaan strategiaa arvoja, mutta päätökseen vaikuttaa eniten edut. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin päätetään ministeripaikkojen jako. Kepu haluaa vaalivoittajana 5 ministeripostia. Jotta kuvio toimisi uuden hallituksen toimitusjohtajan alla, jaetaan Persuille ja Kokoomukselle kullekin 3 ministeripaikkaa. Stubb pystyy mukautumaan uuteen tilanteeseen. Viimeiselle paikalle otetaan ns. sitoutumaton ammattiministeri, jotta ristiriidat RKP:n ja Soinin kanssa jäävät ulkopuolelle. Kristillisten kannatus ei oikeuta ministeripaikkaan. Vihreitä ja muita ei oteta mukaan. Tällöin Sipilä pystyy pitämään langat ja vallan käsissään. Tämän jälkeen rakennetaan ohjelma. No kuka se sitoutumaton musta hevonen on? Sehän on tietysti...

TuomoKokko 20.04.2015 13:24

Keskustalle rutiini-, perussuomalaisille torjuntavoitto. Kokoomukselle odotettu tappio, samoin SDP:lle, jolla tosin tekee kipeämpää. Vihreät saalistivat hienon tuloksen, ja paransivat siten asemiaan punavihreässä leirissä. Vasemmisto jäi ikään kuin jalkoihin. RKP ja kristillisdemokraatit ottivat mitä oli otettavissa, vaikka varsinkin viimemainitulle ehdittiin jo povata poliittista loppua.

Nyt katsotaan Juha Sipilän inhimillisyys nimenomaan vihreitä kohtaan; tohtiiko mukavana miehenä tunnettu hallitustunnustelija sivuuttaa paikkalukuaan 50 prosentilla lisänneen puolueen tuosta vain? SDP vaikuttaa lyödyltä, enkä usko Rinteen edes tarjoavan puoluettaan hallitukseen.

Perussuomalaiset esiintyivät erittäin sovittelevasti vaalikampanjansa aikana, ja heidät saatetaankin löytää RKP:llä höystetystä hallituksesta sopuisana, menneistä vaikenevana osapuolena. Entä kuinka pitkävihainen on Olli "Brysselin Bobrikoff" Rehn, joka istahtanee ministerinä samaan pöytään teräväkielisen vastustajansa Timo Soinin kanssa?

Jan Rossi 20.04.2015 13:46

Miska Kuuselalle sanoisin, että Sampo Terho jo ilmoitti, että persuille RKP ei käy. Terhosta on tulossa eduskunnan uusi puhemies, PS saa tämän paikan, joka on kokoomukselle hirveä tilanne. Stubbhan olisi voinut vetäytyä juuri puhemieheksi entisenä pääministerinä. Tämäkin mahdollisuus meni ohitse nyt. Vihreätkään eivät käy persuille.

Jan Rossi

Tuija Kurki 20.04.2015 13:50

Vaalien suurin yllätys oli näin maalta katsoen vihreiden menestys, kokoomuksen yllättävän pieni pudotus, ja vasemmistoliiton huonohko tulos. Keskustan suureen nousuun ei täällä niinkään uskottu, suurimman puolueen äänisaaliiseen kylläkin.

Positiivista lienee että nuorten äänestysprosentti nousi, ydinvoima ja tasa-arvoinen avioliittolakiko myös vaikuttivat vihreiden menestykseen?

Sipilä oli vaalitenteissä vaisu, Stubb paransi loppua kohden.

Soinin ei oikeastaan tarvinnut tehdä mitään - perussuomalaisten äänestäjät halusivat muutosta nykymenoon eikä keskusta kaikille maistu.

Ja kyllä puhe Natostakin vaikutti monen äänestyskäyttäytymiseen - miten sovitellaan hallitusneuvotteluissa puoluiden kannat siitä?

Vaalivoittajia on vaikea kuvitella samaan hallitukseen, ainakaan niin että vihreät siellä pysyisivät persujen kanssa koko kautta.

Eli hallitukseen keskusta, perussuomalaiset, kristilliset ( Essayah), ehkä myös RKP - ja pitkin hampain SDP.

Ammattiliittojen kanssa on pakko saada uudistusten läpimenon varmistamiseksi yhteistyö pelaamaan, eikä porvarihallituksen politiikka istu riidatta persujenkaan tavoitteisiin.

Mauri Myllylä 20.04.2015 13:59

Suurin ongelma hallitusta muodostettaessa on SDP. Mitä tekee SDP oppositiossa? Kaatuuko Sipilänkin ehkä tavoittelema työmarkkinasopimus ja aktivoituuko ay-liike? Seuraukset tästä voisivat olla porvarihallitukselle ikäviä, mutta myös SDP:lle itselle. Rinne lupaa paluuta juurille lääkkeenä huonoon vaalimenestykseen. En ole varma onko Rinteen analyysi oikea. Ay-liike pystyy jarruttamaan porvarihallituksen työtä, mutta kansa voi rankaista siitä seuraavissa vaaleissa juuri SDP:tä. Rinteen pelisilmä ei ehkä riitä oppositiossa, joten puolueen on oltava valmis maksamaan hallituspaikasta.

Seppo Hildén 20.04.2015 14:04

Pahoin pelkään että Sipilä ei yksin tee hallituskumppanivalintaa. Eiköhän siellä Sipilän korvan takana neuvoja jakele myös vanhemmat kepun siltarumpupoliitikot.Niiden seireenilauluissa vaaka kallistuisi varmaankin SDP:hen.

Pahoin pelkään, että jos SDP jätetään pois hallituksesta, niin Rinne kyllä hankaloittaisi ammattiliitojen avulla hallituksen toimintaa niin paljon kun mahdollista petatakseen seuraavia vaaleja puolueelleen, sillä oppositiossa SDP:lle ei sovi, jos tämän maan talouden pyörät saadaankin pyörimään ilman heitä.Siihen kapuloiden heittelemiseeen Rinne löytää aina sopivasti pieniä ammattiryhmiä, jolla laitattaa laittoman lakon avulla Suomen viennin seisahdukseen. Tätä temppua olemme saaneet nähdä vuosikymmenet SDP:ltä. Joku voisi piruuttaan laskea paljonko Suomi on menettänyt näissä rahaa. Kyse on miljardeista.

Siksi Sipilän kannattaisi ottaa tässä vaikeassa taloustilanteessa kaikki neljä puoluetta luotsaamaan Suomi tästä ryteiköstä pois.

Ps, Ari puheloine tuolla ylempänä kirjoitti ihan hyvän analyysin, lainaan siitä tämän osan:

"Kaiken maailman erkkituomiojien, seppokääriäisten, paulalehtomäkien ja paavoväyrysten aika on nyt siis ohi. Paavo Väyrynen palaa europarlamenttiin eikä hänestä tule ministeriä, ja Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja – innokas Nato-vastustaja – Paula Lehtomäki jäi rannalle ruikuttamaan."

ja lisään oaman veikkauksena, että myös Olli Rehn palaa EU-parlamenttiin, koska kepu haluaa pelastaa Paula Lehtomäen eduskuntaan. Rehn on tottunut käyskentelemään Brüsselin käytävillä, enkä usko että hän oikeasti oli tulossa eduskuntaan, vaan oli keräämässä vaan ääniä Lehtomäen avuksi Helsinkin vaalipiirissä, joka tiedettiin kepulle vaikeaksi. Pitää muistaa, että Rehn on tällä hetkellä korkeassa virassa EU:ssa, peräti EU:n parlamentin varapuhemies. Rehnille tulisi valtava palkanalennus jos hän jäisi eduskuntaa töihin, edes ministeriksi. Uskon vakaasti, että Rehnin tehtävänä oli vetää Paula imussaan eduskuntaan. Rehn sai Lehtomäen kuitenkin varasijalle, joten Rehn on työnsä tehnyt, Rehn saa mennä. Kun Rehn menee, Lehtomäki nousee eduskuntaan.

Jouko Törmä 20.04.2015 14:27

Eilen Ylen vaalitulosseurantaa katsoessani ihmettelin Soinin ylenpalttista uhoa ja juhlintaa tappiollisen vaalituloksen jälkeen. Tokihan muutos ennakkoäänten asetelmasta lopulliseen tulokseen oli jonkilainen "loppukiri", mutta tulokseksi jäi silti yhden paikan ja 37.000 äänen tappio edellisvaaleihin verrattuna. (Äänten menetys muuten oli samaa suuruusluokkaa kuin vihreiden voitto.)

Soinin asenne muuttuu ymmärrettäväksi, kun vilkaisee historiaa hiukan tarkemmin. Perussuomalaisten tulos 2011 jytkyn jälkeisissä kunnallisvaaleissa 2012 oli nimittäin surkea. Heiltä suli tuolloin pois neljännesmiljoona ääntä, vaikka valtuutettujen määrä lisääntyikin huomattavasti. Muistellanpa vain Soinin myrtynyttä naamaa puolueen kunnallisvaali"voiton" jälkeen. Nyt tuosta notkahduksesta palasi takaisin 215.000 ääntä, mitä tietysti on lupa pitää jonkinlaisena voittona.

Sosiaalidemokraattien jyrkkenenvän alamäen (2007 vaaleista yli -104.000 ääntä ja -11 paikkaa) oletan johtavan siihen, että he eivät hevillä lähde hallitukseen. Jäljelle jää siis porvarillinen vaihtoehto, valitettavasti. Vaalien toisen voittajan, vihreiden, ja perussuomalaisten näkemyseroja pidän sen verran suurina, että samaan hallitukseen mahtuminen lienee mahdotonta. Perussuomalaiset kyllä hallitukseen päätyvät, ellei ihmeitä tapahdu.

Mauno Mattila 20.04.2015 14:37

Aika yllättävää oli se, että jälleen (lienekkö jo kuinka monetta kertaa) gallupit yliarvostivat Vasemmistoliiton ja aliarvostivat Perussuomalaiset. Onkin hyvä kysyä, että onko jotakin tavassa rakentaa galluppeja jotakin fundamentaalisesti väärää vai onko galluppien tekijät noin pahasti vasemmalle kallellaan?

Kaikki tyyni, varmasti se suurin yllätys oli Perussuomalaiset "jatkojytky", kun tässä on vuosia monelta suunnalta toitotettu varman asiana, että Perussuomalaiset ovat tähden lento.

Koko vasemmisto blokin kohdalla taas näkyi selkeä radikalisoituminen, niin että maltillinen vasemmisto (SDP ja VAS) menettivät peräti -10 paikkaa yhteensä, mutta sitten radikaalivasemmisto Vihreiden kohdalla nousi +5 paikkaa.

Mielenkiintoista on se, että meillä on nyt kaksi vanhaa maalaispuoluetta kahtena suurimpana puolueena, kun Keskusta otti vaalivoiton ja Perussuomalaiset ovat nyt 2. sijalla, kun he olivat vielä viime vaaleissa 3. sijalla.

Kokoomus ja Stubb kaikesta loasta huolimatta ei kärsinyt niin kovaa rökäletappiota kuin SDP ja mitä siltä olisi odottanut, jolloin luonnollisin valinta hallitukseksi olisi KESK+PS+KOK ja ehkäpä sinne sopisi vielä paljon rakenneuudistuksista ja konservatiivisen linjaa vetävä KD. Ennen vaaleja myös jo YLEn asiantuntija Pekka Ervasti totesi, että Sipilä, Soini ja Stubb olivatkin keskenään kuin vanhoja kavereita, mutta riitapukariksikin kutsuttu Rinne taas istui eri pöydässä yksinään.

Joka tapauksessa selkeä ero kahteen alkaa tapahtua Suomen politiikassa konservatiivien ja liberaalien välillä. Tai kuten Iso Kirja sanoo, että saastainen saastuu ja pyhä pyhittyy. Kaksi arvopohjaa alkavat yhä selkeämmin erottua toisistaan ja varmasti tullaan näkemään kärkkäitä kommentteja tulevana neljänä vuotena molemmilta puolilta.

Veli-Pekka Silvan 20.04.2015 15:53

Haluan kolmen suuren hallituksen, ilman takiaispuolueita. Vaikka Vihreät voittivat niin heidän tapansa lähteä hallituksista heti kun tulee tiukka paikka ei lupaa hyvää. Hallituksessa saattaa nousta esiin Fortumin ydinvoimala ja Lokan allashanke, molemmat taloudellisesti tärkeitä hankkeita mutta Vihreille täyttä myrkkyä.

Kannatan Kepun ehdotusta luonnonvarainministeriöstä.

RKP lienee taas mukana, koska se lienee Kokoomuksen ehtona ja näin järkevät ratahankkeet mm. Elsa ja järkevät kieliuudistukset jäävät taas tekemättä.

Juha Malinen 20.04.2015 16:01

Jos oikein tulkitsen Sipilän Lausuntoja ? Niin nyt on toiminnan aika ja asioita viedään Ohjelmallisesti maaliin saakka Hallituspohjasta riippumatta.

Poliittisen-kulttuurin muuttuminen sellaiseen suuntaan on eduksi kaikille.

Toivottavasti Vaalikauden mittainen Hallitus saadaan aikaan.

Vaalintulos on selvillä ja onhan se Äänestäjien kunnioittamistakin että asiat etenevät voittajien tiimissä ja tahdein.

Miika Kurtakko 20.04.2015 16:58

Tulin tässä pohtineeksi, onko Sipilän hokema luottamuksesta ja kollegiaalisesta hallitustyöskentelystä vain moderni muunnos jatkuvista iltakouluväännöistä ja kaikkien aikojen iltalypsystä. :-)

Oli miten oli, Sipilän malli pyörittää hallitusta tarkoittaa jatkuvaa säätöä ja ampumista liikkuvaan maaliin. Tällaisessa mallissa pelimiehille, kuten Soinille, voi tulla jatkuvasti herkullisia paikkoja. Jäämme jännityksellä odottamaan.

Jari J. Marjanen 20.04.2015 17:00

Bloginpitäjän varsinaiseen kysymykseen: oppositioon joutunee Kokoomus - ainakin Stubbin johtamana.

Vihreitten kunnallispoliitikkona kommentoisin vielä Mauno Mattilan tekstiä: "Koko vasemmisto blokin [yhdyssanavirhe Mattilan - JJM] kohdalla taas näkyi selkeä radikalisoituminen, niin että maltillinen vasemmisto (SDP ja VAS) menettivät peräti -10 paikkaa yhteensä, mutta sitten radikaalivasemmisto Vihreiden kohdalla nousi +5 paikkaa." On kyllä aika veikeätä, että jotkut nimittelevät puoluettani "Kokoomuksen puisto-osastoksi" ja sitten Mattila "radikaalivasemmistoksi", vaikka Vihreissä on perinteisessä oikeisto-vasemmisto -jaossa varsin oikealle sijoittuvaa väkeä; on lisäksi ydinvoimaan neutraalisti suhtautuvia Tieteen ja teknologian vihreitä sekä seurakunnissa toimivien yhdistys Armon Vihreät ynnä maaseutuvihreitä (MEVi). Todellinen radikaalivasemmisto löytynee KTP:n ja SKP:n kaltaisista pienpuolueista.

Ennustin Vihreälle liitolle 16 paikkaa esittäen varauman, jonka mukkan viisitoistakin olisi kelpo tulos - ja se näyttää toteutuvan. Ehkä jostakin Itä- ja Pohjois-Suomesta katsoen Vihreitten menestys viime vaaleihin verrattuna on yllätys, muttei kyllä vaalityössä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kiertäneelle. Myönnettävä on, että Vasemmistoliiton huono tulos yllätti jonkin verran, mutten ole siitä pahoillani.

Täällä muuten piti tiemmä kirjoittaa omalla nimellä. "Juhana Salonpään-Heikkilä" ei ainakaan esiinny edes ylipäänsä olemassa olevalla nimellä, sillä VRK:n sukunimipalvelu vastaa syötettäessä sukunimeksi Salonpään-Heikkilä näin: "Väestötietojärjestelmässä ei ole hakemaasi sukunimeä." (Linkki: http://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu/nimipalvelu_sukunimihaku.asp?L=1)

Unto Hämäläinen 20.04.2015 17:07

Jari - kiitos tiedosta, viime päivinä on muitten vaalitöitten ja blogiin tulleiden kommenttien takia ollut vähän löperöä tämä tarkistuspuoli. Pahoittelen - ja paheksun ihmisiä, jotka yrittävät ujuttuaa nimimerkkikirjoituksia tänne - tietäen hyvin, että niitä varten on netissä yllin kyllin palstoja. Huomenna on luvassa vaaliveikkauksen tulokset. Unski

Lasse Reunanen 20.04.2015 17:20

HS-etusivulta: -- "marssijärjestyksenä luottamus, hallitusohjelma ja vaalitulos". Luottamus ollut Keskustan vaaliteemassa ja sittemmin muut puolueet sekä media yhtyneet siihen. Keskusta lienee nostanut luottamuksen HS:n entisen päätoimittaja Mikael Pentikäisen (MT:n päätoimittaja) kirjasta ennen EU-vaaleja - siitä kirjasta löytynee Keskustan muodostaman hallitusohjelman perusta.

SDP rajannut Kokoomuksen hallituskumppanuutta, joten siten Keskustan puheenjohtaja Sipilä rajannee. Varatienä Keskustalla yhä useammankin puolueen koostumus.

En arvioi lopputulemaa, joka ei enää "kansanvallan" asialistalla (vaalien jälkeen).

Hannu Kononen 20.04.2015 17:54

Oppositiossa on paikka SDPllä ja kokoomuksella.

Voittajien pitää antaa näyttää taitonsa.Täydennystä löytyy tarpeen

mukaan pienpuolueista ja enemmistöhallitus saadaan aikaan.

Seuraukset Kepu,PS halituksesta voivat olla mielenkiintoiset sekä

kotimaassa että ulkomailla.

Usko lännessä voi olla kovilla.Onk PS tarpeeksi järkeviä ja sivistyneitä poliitikkoja ja miten änkyräkepulaisuus sopii EU kuvioihin ?Antaahan se mielenkiintoisen kuvan ulkomailla impivaaralasesta Suomesta.Tätähän suomalainen vaalikansa onhalunnut.

Kotimaassa ei mitään hätää,kepu änkyröintiin on totuttu ja Soinihan tuo tarvittaessa kuunkin taivaalta iloksemme muidenhyvien asioiden ohella.

Juhani Heinula 20.04.2015 18:06

Kolme suurinta puoluetta ovat enemmän tai vähemmän porvarillisia tai ainakin ei-sosialistisia, ja vasemmisto eli enemmän tai vähemmän sosialistiset puolueet kärsivät tappion. Normaali logiikalla saataisiin porvarihallitus, mutta politiikka ei ole logiikkaa, joten kokoomus voi kuitenkin löytää itsensä oppositiosta.

Rinne aikoi nostaa puolueensa seuraavissa vaaleissa, joten normaali logiikalla demarit menisivät vapaaehtoisesti oppositioon. Mutta kuten totesin yllä, ei politiikka ole logiikkaa, vaan ministerisalkku saattaa kiinnostaa enemmän kuin oppositiossa räksyttäminen.

Oma veikkaukseni on kuitenkin kepu, persut ja kokoomus. Ehkä vielä RKP tilkkeeksi.

Seppo Laine 20.04.2015 19:27

Normaalitilanteessa Sipilä varmaankin valitsisi SDP:n mutta,

SDP voisi aluksia sopeutua hallitukseen, mutta loppuaikana se tekisi taas "rinteet". Kyllä siellä hyvin tajutaan, että heidät otetaan mukaan lähinnä ay-liikkeen "hyväksikäytön" takia. Kun tiedossa on kumminkin toimia, jotka eivät taatusti kannatusta nosta ja taatusti nostavat ay-verenpainetta, Rinteen tai ehkä hänen seuraajansa on pakko ennen seuraavia vaaleja alkaa "kuivattaa hallituksen liimaa".

Kokoomus on tässä tilanteessa helpompi vaihtoehto Sipilälle, koska

hän voi "toppuutella". Kokoomuksen jälki olisi ilman Sipilää rumempaa, joten Sipilä saa oman tason leikkauksia ja uudistuksia helpommin läpi. On todennäköistä, että kokoomuksen nokkamieskin vaihtuu ja jos sieltä tulee joku Orpon tyyppinen tilalle, homma toimii hyvin.

En siis usko, että Sipilä hirttäytyy mihinkään henkilökemioihin. Kyse ei nyt ole yrityksestä vaan "puolueyritysryhmästä", jossa henkilöt vaihtuu ja Sipilä ei sille mitään voi.

Vesa Kaitera 20.04.2015 20:09

Milestäni on melko selvää, että Sipilä aloittaa tunnustelun porvaripohjaan nojaten. SDP kärsi nyt kolmannen rajun eduskuntavaalitappion putkeen, eikä tuo puolue ole tottunut olemaan hallituksessa kolmantena pyöränä. SDP jäänee siis vapaaehtoisesti oppositioon kasvattamaan kannatustaan vaikeina talousaikoina. Jos se kuitenkin olisi kiinnostunut hallitusvastuusta, niin Keskusta saattaisi hyvinkin preferoida punamultaa porvarihallituksen edelle, mutta lähinnä vain sellaisessa tilanteessa, jossa talouskasvu olisi odottamassa kulman takana. Nyt kuitenkin vankalle kasvu-uralle pääseminen voi viedä enemmänkin kuin yhden vaalikauden, ja tämä puhuu punamultaa vastaan. Antti Rinteen toimet valtiovarainministerinä eivät ole olleet omiaan synyttämään luottamusta häneen ja SDP:hen, ja silläkin on oma merkityksensä. Sen sijaan Sipilä, Stubb ja Soini tuntuvat sopeutuneen varsin hyvin toisiinsa.

Koska PS sai vaalimatematiikan ansiosta yhden paikan enemmän kuin Kokoomus, niin Timo Soinilla olisi mahdollisuus halutessaan päästä valtiovarainministeriksi. Epäilen kuitenkin, ettei hän halua tarttua tuohon salkkuun. Hyvinä talousaikoina tilanne voisi olla toinen, mutta niitä ei tällä tulevalla vaalikaudella ole vielä luvassa. Sen sijaan ulkoministeriys kiinnostaa Soinia kovasti, minkä hän on suoraan todennutkin. Hänellä on myös käytännön kokemusta tältä saralta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuuden myötä. PS saisi myös eduskunnan ykköspuheenjohtajuuden, puolustusministerin ja sisäministerin paikat. Keskusta saisi pääministerin, elinkeinoministerin, sosiaaliministerin, kuntaministerin ja maatalousministerin paikat. Kokoomus valtiovarainministerin, opetusministerin ja liikenneministerin paikat. RKP saattaa päästä livahtamaan tähänkin tulevaan hallitukseen (EU-ministerin paikka?) Keskustan ja Kokoomuksen toivomuksesta, mutta hallitusohjelmaan tulee PS:n vaatimuksesta kirjaus pakko- ja virkamiesruotsin lakkauttamisesta tällä vaalikaudella. Se voi kyllä hillitä RKP:n hallitushalukkuutta.

Riitta Skoglund 20.04.2015 20:29

Äänestäjän on tosiaan vaikea ennakoida, mitä merkitystä äänestämisellä ja vaalituloksellla on, kun tuloksesta voi niin vähän päätellä hallituksen muodostamiseen. SDP sai edellisvaaleissa historiallisen huonon (vai historiansa huonoimman?) tuloksen ja menetti näissä vaaleissa vielä 8 paikkaa lisää, mutta niinpä vaan SDP:tä näissäkin spekulaatioissa hallitukseen sovitellaan. Vihreät voitti isosti, mutta kenekään mielestä Vihreiden ja Perussuomalaisten arvot ja tavoitteet eivät ole ainakaan puolueohjelmista käsin arvioituina sovitettavissa samaan hallitukseen.

Uskon Vihreiden tulokseen vaikuttaneen mm sen, että puolue ainoana Suomessa vastustaa ydinvoimariippuvuuden lisäämistä Venäjästä. Lisäksi on paljon kansalaisia, joilla on asiat riittävän hyvin, ja joita kiinnostaa ja huolestuttaa, mitä lapsille ja lapsenlapsille tällä pallolla jää. Ja on jopa heitä, joita asia huolestuttaa, vaikka omat asiat eivät niin kauhean hyvin olisikaan.Luonto- ja ympäristöasioissa moni puolue on ajan mittaan tullut Vihreiden arvojen perässä, mutta se ei vielä riitä; Vihreitä tarvitaan etujoukoksi.

Kuuntelin tutun nuorison kommentteja vaalituloksesta, ja ilmeiseksi kävi nuorennusleikkauksen ja muunkin muutoksen tarpeellisuus. Vihreissä sukupolvenvaihdos onnistui, lisäksi parlamenttiin saatiin ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset hienot edustajat Nasima Razmyar ja Ozan Yanar. Alkuhämmästyksen jälkeen tuntuukin luontevalta, että joidenkin itsestään selvänä pidettyjen edustajien aika onkin ohi.

Monella on totuttelemista Perussusuomalaisten valtaan (hallitusvaltaan), mutta kansa ei ole koskaan väärässä. Perussuomalaiset ovat varmasti antaneet monelle sivuun jääneelle/jätetylle mahdollisuuden kohottaa itsearvostustaan, jopa ihmisarvoaan, ja se ei ole vähän.

Uskoisin, että Kokoomuksella ja SDP:llä on kummallakin yhtä kova hinku hallitukseen, eri syistä. Stubbille ministerin posti lienee minimi, mikä häntä sisäpolitiikassa kiinnostaa. Rinteen mahdollisuus ottaa kunnolla paikkansa on ohkaisesti vielä ministerinä, ja siinä ehkä linkkinä ay-väkeen. Oppositio ei houkuta Stubbia eikä Rinnettä, eikä sieltä ole heillä mitään tyydyttävää saatavissa.

Sanottakoon että hallitukseen korjaavaa kokemusta hakemaan, vaikka sitten Sipilän johdolla, kun oma mahdollisuus selvästi tyrittiin; sitä tuskin kukaan kiistää viimeisen 9kk hallitusaikoja arvioitaessa.

Pentti Kangasluoma 20.04.2015 20:51

Äsken MOT-ohjelmassa keskustan Pekka Visuri ja Risto Volanen kritisoivat Suomen solmimaa Naton kanssa tehtyä sopimusta kauttakulusta, yhteistoiminnasta. Nytkö se alkoi pääministeripuolueen omintakeinen jarrutus Naton kumppanuudelle? Todistajaksi oli haastettu Ruotsin vasenmistöpuolueen

edustaja. Ruotsi on tehnyt samanlaisen sopimuksen.

Kaisa Ranta 20.04.2015 21:29

Vaalituloksen perusteella vahvin veikkaus on Keskusta - PS - Kokoomus.

Tässä on yksi selkeä mutta, ja se on Stubb. Stubbia on kieltämättä vaikea kuvitella oppositiojohtajana, mutta samoin on vaikea kuvitella, että häntä tyydyttäisi myöskään jonkinlaisena välttämättömyyden armopalana tuleva salkku. Varsinkaan jos salkku ei ole juuri mieleinen. (Käytännössä siis luultavasti joko ulkoministerin tai valtiovarainministerin pesti olisi mielessä.)

Stubbin käytös vaalilähetyksessä tuloksen selvitessä oli kiinnostavaa seurattavaa. Mies yrittää vaikuttaa nöyrältä, mikä ei selvästikään ole hänelle luontevaa. Kestääkö Stubbin pinna samaa neljä vuotta? Hän ei ole aina hyvä peittelemään turhautumisen tunteita, ja siitä voi tulla ongelma yhteistyössä, jos hän ei saakaan viimeistä sanaa.

Olisi muuten kiinnostavaa tietää, mitä Kokoomuksen kenttäväki ajattelee vaalituloksen jälkimainingeissa puheenjohtajavalinnasta. Väittäisin, että Vapaavuoren johdolla tilanne olisi Kokoomukselle tällä hetkellä helpompi.

Sekä Kokoomus että SDP joutuisivat hallituksessa muuten siinä mielessä koville, että heidän keskeiset hahmonsa ovat suhteellisen arvoliberaaleja. PS ja Keskustan maaseutualueiden voimahahmot ovat paljon konservatiivisempia. Pääkaupungille ja sen edustajille on odotettavissa kovia aikoja.

Mauno Rissanen 20.04.2015 22:24

On mentävä kiertoteiden kautta ydinkysymykseen.Kaikilla olennaisilla puolueilla on ajattelemisen aihetta neuvotteluihin mennessän.

Kokoomus melkein unohti ohjelmassaan, että nämä olivat Suomen vaalit. Kun rupeatte miettimään, montako edustajaa kokoomus sai linjan Kotka - Kuopio - Rovaniemi -linjan itäpuolelta, niin joudutte vähän aikaa hakemaan. Montako edustajaa tuli Lapista? Kokomus menee neuvotteluihin siipeensä saaneena ja muistutettuna. Jos löytyy nöyryyttä, voi kaivautua esiin viisauttakin.

Keskusta ei pysty tavattomasti rementämään äänestysprosentilla 21. Kyllä siellä tässä vaiheessa tiedetään tarvittavan muitakin. Tiedetään myös, että maa kaipaa todellisia ratkaisuja.

Viime kauden talouden ongelmissa SDP:n linjauksilla on niin suuri osuus, että sirkuttaminen työn luomisesta cleantechiä hokemalla ei herätä luottamusta talouslinjauksen kirkkaudella.

Luottamuksesta on puhuttu, mutta nyt pitäisi löytyä johtajuutta. Jos johtajuus löytyy ja siihen liittyvä linjan osoittaminen neuvotteluissa onnistuu kuukauden kuluessa, niin hallitus todennäköisimmin syntyy Keskustasta, PS:sta ja Kokoomuksesta.

Jos neuvottelut venyvät, sitä todennäköisempää on erilaisten pelien alkaminen. Silloin voi syntyä vaikka minkälaisia yhdistelmiä. Toivottavasti Suomi varjeltuu niiltä.

Tuukka Sariola 21.04.2015 1:29

Työelämän uudistaminen ja SDP eivät oikein mahdu samaan hallitusohjelmaan, joten rakenne on tästäkin syystä KESK+PS+KOK. Facebook-ahtaajille tulee taas tarvetta, mutta minkäs sille mahtaa. Viro-tunneli olisi nyt tarpeen.

Jäljelle jää kysymys Ruotsalaisesta puolueesta. Sipilä on puhunut luottamuksesta, RKP:n ottamisen hallitukseen voisi tulkita epäluottamuslauseeksi Soinille ja PS-ryhmälle. PS:n ja RKP:n välillä taas ei ole pienintäkään luottamusta. Mikäli oltaisiin lännen kylässä, kumpikaan ei kääntäisi toiselleen selkää. Ei kovin hyvä alku muutenkin vaikealle hallitustaipaleelle.

Kyllä KESK+KOK+PS akselilta joku sopiva uusi puolustusministeri löytyy ja valintaan tullaan kiinnittämään tarkkaa huomiota, koska Euroopassa on sota käynnissä.

Ministerijako kaiketi 4+4+5

Olli Saarinen 21.04.2015 7:51

Demokratian toteutumisen kannalta vaalituloksessa on merkille pantavaa, että Helsingistä valittiin kaksi maahanmuuttajaehdokasta, Nazima Razmyar yli 5000 äänellä ja Ozan Yanar yli 4000 äänellä. Jos meillä olisi listavaalit, niin ehkä joku puolue olisi korkean hyväntahtoisesti asettanut jonkun maahanmuuttajan riittävän lähelle listan kärkeä läpipääsyn varmistamiseksi. Mutta kun meillä kansa valitsee niin Nazima ja Ozan ovat yhtä arvokkaita kansanedustajia kuin kuka tahansa kansan valittu, vaikkapa Keski-Suomen huumorimies Teuvo Hakkarainen 5500 äänellään. Joten Teuvon kannattaa säätää vitsinsä kansanedustajakollegoiden arvoa ja äänestäjiä kunnioittaen.

Demokratian kannalta vähän särähti korvaan MTV:n vaalivalvojaisissa kun Eero Heinäluomalta kysyttäessä kostaako Sdp vaalitappionsa ay-liikkeen kautta Heinäluoma vastasi että ensin hallitus esittää ja sitten ay-liike reagoi. Eduskunnan puhemiehen olisi pitänyt vastata, että hallitus esittää ja eduskunta reagoi. Mutta Sdp on kuin entinen tyttö, istuu kahdella pallilla. - Kun Sdp:n kannatus on 16 prosenttia ja se kuitenkin hallitsee valtaosaa ay-liikkeestä, niin mitä tämä kertoo ay-liikkeen demokraattisuudesta, uudistuuko se vakaan sisäsiittoisesti kuin Kiinan kommunistisen puolueen johto?

Demokratian kannalta on vaalituloksessa huomioitava, että perussuomalaiset saivat toistamisen korkean kannatuksen. Tässä on nyt takana sen verran vakiintunutta vakaumusta, että puolue on otettava tasavertaisesti hallitusneuvotteluihin jo senkin vuoksi, että puolue edustaa jo suuremmassa määrin tavallista työtätekevää kuin entinen suuruus Sdp ja tätä on kunnioitettava.

Uskon, että Juha Sipilä pyrkii toimivaan hallitukseen jo keskustan ministerivalintojen kautta missä moni konkari jää sivuun. Aiemmin ajattelin, että Sdp:n olisi oltava mukana mutta miksi Sipilä tekisi saman virheen kuin Katainen? Vaikka Jouni Backman putosikin niin demarien kanssa vääntäminen on tuskallista mutta Kokoomuksen kanssa löytyy helpommin yhteinen sävel.

Pirkko Luhtanen 21.04.2015 8:33

Ihmettelen, jos nykyisenkaltainen Rinteeen johtama SDP mahtuisi Sipilän hallitukseen. Rinne ehti näyttää todelliset karvansa vaalien edellä. Nyt ei ole varaa hallitukseen ottaa puoluetta, joka saattaa vaikeuttaa yhteistyötä. SDP oli Urpilaisen aikana huomattavasti yhteistyökykyisempi puolue.

Ennustan, että hallituksen muodostavat Sipilä, Soini ja Stubb. Toivoisin, että Haglund ja RKP olisi mukana, mutta tämä taitaa olla perussuomalaisille mahdoton yhtälö. Kuin myös vihreätkin-. Arvotaanko tukipuolue näistä kahdesta vai tyydytäänkö kolmeen suurimpaan?

Ay-liike ärähti jo heti uhkailuillaan ennen kuin neuvottelut edes ovat lähteneet käyntiin. Onko tämä uhkailua, että demarit pitäisi ottaa mukaan hallitukseen ja onko tämä merkki tulevasta, jos niin ei tehdä? Eli rähinäsyksyä pukkaisi.

Ilari Kiema 21.04.2015 9:47

Veikkasin keskustan ja vihreiden paikat lähes tai täysin oikein – veikkaus 50 ja 15 paikkaa. Oletin RKP:n kannatuksen kasvun tuovan myös lisää paikkoja ja vievän niitä kokoomukselta.

Hallituspohjan osalta on hyvin kyseenalaista, että kannattaako tällaisen maan tällä paikalla sekä näillä maailmanpoliittisilla ja taloudellisilla näkymillä tosiaankin ottaa vielä ylimääräinen rasite eli ekstremistisen oikeistolaiset perussuomalaiset hallitukseen.

1. Premissi. Angela Merkel on sanonut, että ekstremistiselle oikeistolaisuudelle ei ole sijaa – on luotava yhteiskunnallinen ilmapiiri, jossa kaikki tietävät että ekstremistinen oikeistolaisuus ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää: ”Nötig sei vielmehr ein gesellschaftliches Klima, in dem jeder wisse, dass Rechtsextremismus inakzeptabel sei.” (Bundesministerium für Familien, Senioren usw., 2014.)

2. Fakta vaaleihin liittyen. Saksalaisen Die Weltin Suomen vaaleja koskevassa jutussa lukee, että perussuomalaiset ovat ekstremististä oikeistoa. ”Sogar der erstmalige Einzug der rechtsextremen und Europafeindlichen "Wahren Finnen" von Timo Soini in eine Regierungskoalition.“ (Die Welt 18.04.15) Tämä on pahempi ilmaus kuin oikeistopopulistinen ,,rechtspopulistisch”, ja viittaa jopa väkivaltaiseen ekstremismiin.

3. Poliittinen seuraus. Sellainen hallitus, jossa on mukana mainittua ekstremististä oikeistoa, ei ole sosiaalisesti hyväksyttävä Berliinissä eikä sitten monessa muussakaan paikassa. Tämä on ongelma silloin, kun Suomi tarvitsisi erilaisista syistä tukea.

(Irvokkaasti joku rkp-läinen Kilpisjärven Calle yritti lähettää kohdassa 2. mainittuun Die Weltin juttuun kommenttia ja oikaisua, jonka mukaan persut eivät ole ekstremististä oikeistoa, mutta se juuttui moderointiin kielioppivirheiden vuoksi. Vaalien jälkeen julkaistun jutun kommenttiosastossa samainen kommentoija puolustaa persuja oikeistopopulistisyytöksiltä – ovat populisteja mutta eivät välttämättä oikeistopopulisteja. Kyseessä lienee joku innokas Carl Haglundin ihailija – „Ich habe Schwedischer Volksparte…“, siinäkin on aiheeton datiivi ja i puuttuu. Ei tällaisia kukaan noteeraa, mutta asia ei siis ole niin, että rkp-läiset tai epämääräiset punavihreät vahingon aiheuttamisen tarkoituksessa lietsoisivat maailmalla sitä käsitystä, että persut ovat äärioikeistolaisia – sitähän yritetään päinvastoin korjata mutta se ei korjaannu.)

Ongelmilta vältytään sillä, että persut jäävät oppositioon. Näin tapahtuu, jos kokoomus, demarit, vihreät ja RKP eivät ketkään lähde persujen kanssa hallitukseen. Ne voivat sanoa, että emme me toki vastusta perussuomalaisten tuloa hallitukseen sinänsä mutta me vaan emme ole lähdössä siihen mukaan. Silloin sitä ei synny, vaikka Sipilä kuinka neuvottelisi.

Risto Virrankoski 21.04.2015 10:11

Parin yön yli nukuttua on pakko kehittää mielipidettään eli veikkausta, mikä iso jää oppositioon.

SDP on nyt niin koomassa ja hämmingissä, että ei siitä ole edes 'takuumieheksi' ay-liikkeen suuntaan. Enkä usko, että Rinteellä näin rankan tappion jälkeen on vaikutusvaltaa ay-liikkeeseen. Rinne käyttäytyy kuin nurkkaan ahdistettu peto ja siitäpä ei yhteistyötä rakenneta. Kokoomus on helpommin ennustettava ja pääministerin hallittavissa. Kokoomukselle 'kaikki käy', jos vain pääsee hallitukseen. Silloinhan tappiokin näyttäisi 'torjuntavoitolta'. Lisäksi Kokoomusta ei tappio rassaa olenkaan niin pahasti kuin SDP'tä joten sen ei tarvitse näyttää kynsiään.

Eli hallitus olisi KESK, PS ja KOK. Pienpuolueet eivät toisi tähän kokoonpanoon lisäarvoa. Isoin pulma taitaa olla salkkujen jako. Valtiovarainministerin ja ulkoministerin paikasta kamppailevat Rehn, Soini ja Stubb. Jonkun näistä on tyytyminen ns. kakkostason ministerin salkkuun. Mutta eiköhän sekin Kokoomukselle käy.

Vesa Kaitera 21.04.2015 11:45

Protestoisin Ilari Kieman kirjoituksen perusvirettä vastaan. PS sai huomattavan suuren kannatuksen eduskuntavaaleissa nyt jo toiseen kertaan peräkkäin, ja kyllä tämä merkitsee sitä, että tuon puolueen kanssa on neuvoteltava hallitusyhteistyöstä ihan tosissaan. Tietenkin on mahdollsta, että PS asettaa niin kovat ehdot mukaan tulolleen, että se siksi jäisi opositioon, mutten oikein usko tätä. Minusta Timo Soni on jo parisn vuotta sangen johdonmukaisesti pyrkinyt tekemään Perussuomalaisista aidosti hallituskelpoista puoluetta, ja hän on siinä ainakin osittain onnistunut. Mielestäni kaikissa demokratioissa mitään suurta kannatusta nauttivaa puoluetta ei tule itseisarvoisesti eristää poliittisesta vallankäytöstä. PS:lle on annettava hallituksessa mahdollisuus todistaa kykynsä tai niiden puute.

Väitän, että päättäjien keskuudessa on melko hyvä tuntuma siitä, kuinka rankka matokuuri Suomen on käytävä läpi, ennen kuin tästä suosta noustaan. SDP:n johto todennäköiseti sisäistää, ettei se mitenkään pystyisi markkinoimaan tuota linjaa menestyksellisesti omille joukoilleen, ja siksi se jättäytynee vapaaehtoisesti oppositioon. Sieltä käsin se saattaa pystyä käymään menestyksellistä kampanjaa hallituksessa vaikeiden päätösten kanssa rähjääntyviä Perussuomalaisia vastaan.

Muuan kirjoittaja tällä saitila jo arvuutteli, mitä Kokoomksen kenttä mahtaa nyt olla mieltä viime kesän pj-valinnasta. Luulen kuitenkin, että kentän kritiikki on nyt suhteessa kovempaa Antti Rinnetä kuin Alexander Stubbia kohtaan. Alex veti vaalien loppusuosran tosi tyylikkäästi, ja Rinne taas haaskasi toiseksi suurimman puolueen aseman PS:lle esiintymällä liian kärjekkäästi viimeisissä TV-tenteissä. Tässä tuli selvästi näkyviin Rinteen puoluepolittinen kokemattomuus. Vanha kettu Timo Soni taas veti varsin tyylikkäästi läpi roolinsa vanhempana valtiomiehenä. Populimista ei näkynyt käytännössä jälkeäkään. Palkinnoksi tullee ulkoministeriys ja muutenkin vahvat asemat Sipilän johtamassa porvarihallituksessa.

Teemu Männynsalo 21.04.2015 12:55

Kokoomuksen poliittinen pohja ja identiteetti ovat mielestäni todella vahvat, uusiutumista tuli näissä vaaleissa mielestäni aivan sopivassa määrin. Puolueen nykyinen puheenjohtaja on suomenruotsalaisen tyylikäs, hyvä esiintymään, väittelyssä pärjäävä, ja jaksava kentällä kampanjoimaan mutta henkilöbrändiin perustettu johtajuus ei Suomessa valitettavasti toimi hyvin tai kerää maksimaalista luottamusta (=kannatusta).

Kyseessä on eräänlainen (neuvotteleva ja diplomaattinen) kiilto- ja mielikuviin painottuva johtamistyyli mutta Suomessa arvostetaan henkilöpolitiikassa keskimäärin ainakin astetta läheisempää, lihallisempaa, juurevampaa ja maanläheisempää otetta. Tässä eroamme mielestäni englanninkielisistä maista, joissa poliittinen ja henkilöön liittyvä kulttuuri eroaa omastamme. Puheenjohtajuus on erittäin keskeistä puolueen valtataistelussa, suosion lisäämisessä ja luottamuksen hankkimisessa. Nykytilanne Kokoomuksessa ei ehkä suosi tätä vaan pikemminkin jakaa potentiaalista äänestäjäkuntaa.

Kokoomuksessa on kuitenkin paljonkin johtajuuspotentiaalia nykyisessä eduskuntaryhmässä ja sensitiivinen oikeistoliberaali asia- ja aatepohjainen johtajuus kullostaisi lähtökohtana todella hyvältä tulevaisuutta ajatellen. Uskon myös, että nuoret naiset astuvat lähivuosina ykkösjohtajina nimenomaan Suomen politiikassa vahvasti esiin, järjestöjyrien ja puhtaitten keulakuvien sijaan. Jutta Urpilainen taisi osaltaan olla hieman etuajassa.

Väistyvän hallituksen loppuvaiheen ongelmat johtuivat lopulta aika selkeästi pj Rinteen tarkoituksellisesta ja tietoisesta hallituksen toiminnan hajotuspolitiikasta (tietoisesta 'ilman kuivattamisesta') ja siitä, että jo pääministeri Katainen toteutti SD puolueen ohjelmaa mm. tekemällä henkilöverotukseen huomattavia korotuksia leikkausmahdollisuuksien käyttämisen sijaan, mitä ei voi katsoa Kookomuksen kannattajien näkökulmasta poliittiseksi saavutukseksi. Täytyy tietysti realistisesti tunnistaa, että pääministerin rooli on varmasti yksi valtakunnan vaikeimmista paikoista.

Jan Rossi 21.04.2015 12:56

En ymmärrä miksi Stubb halusi tietoisesti rengiksi isännän paikalta. Edelleen totean, että jos Stubb olisi järjestänyt ennenaikaiset vaalit viime syksyksi, kepun voitto olisi pienempi, tai kokoomus olisi pystynyt pysymään toiseksi suurimpina. Nyt Stubb joutuu kolmoskoriin, joka on totaalinen pettymys kokoomuslaisille. Kokoomus on persujen apupuolueen roolissa. Tämä kaikki kertoo kyvyttömästä johtamisesta. Kokoomuksen joutuminen altavastaajaksi on anteeksiantamatonta johtamista. Nyt Stubb saa katsella persupuhemiestä seuraavat neljä vuotta, vaikka olisi voinut tämänkin estää. Ja kaiken lisäksi herättää suurta ärtymystä, että Stubb leikkii ikäänkuin olisi voittanut vaalit, vaikka ajoi puolueensa Suomen poliittisessa historiassa surkeimpaan tilaan. Edes Vennamon SMP ei kyennyt kokoomusta voittamaan, mutta Soini teki sen.

Nyt Stubb ilmoittaa haluavansa jatkaa kokoomuksen johdossa. Senkus jatkaa, mutta tällä tiellä tulee noutaja vastaan. Kokoomus ajaa itsensä tuhoon tällä puheenjohtajalla.

Jan Rossi

Martti Hirvensalo 21.04.2015 13:40

Sipilälle on nostettava hattua siitä, että hän on edelleen, vaalien jälkeenkin, supistamassa hallituksen 12 ministeriin. Tämä vie ministerinhaaveet monelta kunnon kepulaiselta. Myös hallituksen päätöksenteon tehostamisaikomus lupaa hyvää.

Jos luottamus on todella kunniassa hallituskumppaneita valittaessa, niin kokoomus ja RKP ovat turvallisin valinta. Persujen käyttäytymisestä ja koossa pysymisestä vaikeissa paikoissa ei ole mitään näyttöä, mutta hallitukseen he pääsevät.

SDP osoitti Rinteen ministeriksi tultua luotettavuutensa hallituksen päätösten vesittämisessä. Populistisen vaalikampanjan aloitus heti valtionvarainministeriksi päästyä oli riman alitus. Rinne onnistui toiminnallaan mustaamaan Stubbin johtamistaidon, mutta sai rangaistuksensa SDP:n kehnon vaalituloksen kautta. Kukaan ei olisi voinut onnistua pääministerinä viime kesän jälkeen.

Voisi ajatella, että Sipilän ja Soinin kristillisen ajattelun perusteella myös Kristillisdemokraatit tulisivat kyseeseen hallituksen kokoonpanossa ja luottamuksen näkökulmasta. Sari Essayah on hyvin koulutettu ja monipuolisen kokemuksen hankkinut henkilö, eikä ainakaan alentaisi hallituksen keskimääräistä laatutasoa.

Harri Nyman 21.04.2015 15:05

Ensiksikin onnittelut Hesarille siitä että vaalilähetysten loputtua kello yhden jälkeen yöllä ykkösjutuksi pistettiin netissä Unton kommentti "Sipilä ja Soini uuden hallituksen avainhahmot". Muut nettilehdet vain kertailivat vaalitulosta jonka kaikki jo silloin tiesivät.

Mutta hallitukseen. Jos asetelma Keskusta/Perussuomalaiset/Kokoomus toteutuu niin tekee mieli leikkiä jo vähän ministerinimillä. Pääministeri Sipilä,tottakai. Valtiovarainministeri Soini, (vaikka oliksikin halunnut ulkoministeriksi) joka on hyvä senkin takia ettei tarvitse niin paljon reissata ja puheenjohtajan onkin hyvä olla aika paljon kotimaassa laumaansa kaitsemassa. Ulkoministeri Stubb, tuskin mikään pikkupaikka entiselle pääministerille kelpaa. Puolustusministeri Jussi Niinistö, koska Haglundia ei enää puolustusministeriksi haluta liian Natoinnokkuden takia. Eikä RKP:n mukanaolo hallituksessa ole lainkaan varmaa, Perussuomalaisten vastustuksen takia. Eikä toisaalta RKP mielellään persujen kanssa samaan hallitukseen mene. Katsotaan.

Aleksi Päiväläinen 21.04.2015 17:00

Vaalien tuloksen osalta itselleni suurin yllätys oli Vihreiden varsin reipas nousu. Samaaan aikaan Vasemmistoliitto kärsi. tappion. Näin ollen rintamakarkuruus vastuutehtävistä näköjään vaikutti eri tavoin kahteen pienpuolueeseen.

Hallituksen kokoonpanosta. Useampikin kommentaattori on todennut, että SDP:n mukana olo auttaisi merkittävästi ns. yhteiskuntasopimuksen syntymistä. Näin varmaan olisi, mutta missäköhän ne uudistukset sitten syntyisivät, kun SAK/STTK-pampuille annettaisiin veto-oikeus hallituksen ehdotuksiin? On tietysti mahdollista, että SDP:n ja AY-liikkeen muodostama parlamentaarinen ja ulkoparlamentaarinen oppositio saisivat merkittävästikin hankaloitettua hallituksen työtä. Toisaalta maailma on muuttunut esim. Aho-Viinasen ajoista ja AY-liikkeen voima on kuin varjo entisestä. Kaikkien änkyröiden isä paperiliittokin on Voikkaan 2006 tapahtuneen sulkemisen jälkeen muuttanut tyyliään radikaalisti huomattuaan työpaikkojen siirtyvän muualle maailmaan.

Kyllä SDP:n paikka voisi olla nyt oppositiossa huilimassa. Se olisi heille itselleenkin viisautta. Uuden suunnan hakemiseen hallitus on väärä paikka.

Kiinnostavana yksityiskohtana mainittakoon, että Sipilä vastasi 2011 vaalien alla HS:n vaalikoneeseen näkevänsä hallituksessa mieluiten ainakin Keskustan, Kokoomuksen ja Vihreät. Toki jytkystä ei tuolloin ollut vielä tietoakaan, mutta kyllä tämä jotain osviittaa antanee miehen henkilökohtaisista preferensseista.

Vihreät toki ansaitsisi hallituspaikan selkeän vaalivoittonsa takia. Mutta PS:n vahva asema katkaissee hallitustaipaleen heti alkuunsa. Yhdyn siis niihin kommentaattoreihin, jotka veikkasivat KESK+PS+KOK-trioa.

Pekka Turunen 21.04.2015 20:32

Yritin lähettää tätä kommenttia jo eilen, mutta yhteydet Roomasta takkuilivat. Siispä uusi yritys näin keskustelun kannalta vähän jälkijättöisesti.

Olen aikaisemmin ennustanut, että Sipilä ottaisi mieluummin Sdp:n kuin kokoomuksen, mutta se kuvio vähän vaikeutui kun kokoomus voitti niin selvästi Sdp:n. Ei se toki ylikäymätön este ole vieläkään.

Joissain puheenvuoroissa esillä olleeseen neljän suuren puolueen hallitukseen en jaksa uskoa. Miten se voisi saada mitään aikaan, kun kaikki keskittyisivät vain veto-oikeutensa käyttämiseen ja torppaisivat tarvittavat uudistukset. Toista päätöskyvytöntä hallitusta peräjälkeen maamme ei kestäisi.

Saapa nähdä pystyvätkö perussuomalaiset vastustamaan pois hallituksesta jopa Rkp:n. Vihreät ansaitsisivat komean vaalivoittonsa jälkeen hallituspaikan, mutta sitä heille ei varmastikaan suoda, ainakaan mikäli valinnan tekevät perussuomalaiset ja keskustan änkyräsiipi. Hygieenisyyssyistä heille varmaankin annetaan mahdollisuus osallistua hallitusneuvotteluihin, mutta sitten vain todetaan, että yhteistä ohjelmaa ei löytynyt.

Kansan nyt puhuttua täytyy vain toivoa, että Sipilältä löytyy sekä kykyä että kanttia aidosti johtaa hallitusta suomalaisen yhteiskunnan hyväksi ja pitää kurissa niin kaiken uuden vastustajat kuin populistitkin.

Vesa Kaitera 22.04.2015 7:03

Pekka Turuselle kommentoisin, että on täysin selvää, että Keskusta muoostaisi uuden hallituksen mieluummin SDP:n kuin Kokoomuksen kanssa, ja että tämä on kyllä yleisesti tiedossa. Mutta Sipilän hallitus joutuu tasapainottamaan Suomen talouden kovin ottein ja tuo tasapainottaminen vie todennäköisesti selvästi kauemmin kuin yhden vaalikauden. SDP:n kentällä on jossain määrin epäralistinen käsitys Suomen taloustilanteesta ja siksi noiden välttämättömien sopeutustoimien puolustaminen hallituksesta käsin olisi todennäköisesti SDP:lle ylivoimainen tehtävä, ja demarien johto kyllä tuon tietää. Minusta tilanne muistuttaa monessa suhteessa vuoden 1991 vaalien jälkeistä tilannetta. SDP valitsi silloin tietoisesti opposition, ja se voitti seuraavissa vaaleissa 15 paikkaa.

SDP:n kannatus ja vaikutusvalta on tosin laskenut noista ajoista selvästi, mutta PS:n kannattajissa on koko joukko entisiä demareita, ja SDP yrittää hamuta heitä takaisin tukijoikseen. Oppositioasemasta käsin se saattaa onnistuakin, sillä PS:lle tulee hallitusvastuu olemaan paitsi uusi niin myös erittäin haastava asia. Kun katsoo, kuinka oikeistopopulistiset puolueet ovat muualla EU:n alueella pärjäileet, niin usein hallitusvastuun jälkeisissä vaaleissa niiden kannatus on puoliintunut. Tässä on SDP:n sauma comebackiin.

Todennäköisesti SDP:n päätävissä elimissä on runsaasti kannatusta vapaaehtoiseen oppositioon jäämiseen, mutta niukka enemmistö halunnee nähdä ensin, mitä Sipilällä olisi tarjottavanaan. Siksi SDP roikkunee mukana neuvotteluissa vielä muutaman päivän, mutta tuskin kauempaa.

Jos SDP valitsee oppostion, niin luonnollisesti sekä PS:n että Kokoomuksen neuvotteluasema vahvistuu huomattavasti.

Taina Hämäläinen 23.04.2015 0:14

Toivottavasti uudessa hallituksessa on Keskustan lisäksi PS, SDP ja kristilliset. Soinin porukka siksi, että heidänkin on aika näyttää löytyykö heistä todellisuudessa vastuunkantoon soveltuvia henkilöitä. Aikoinaan Virolainen ja Sorsa tekivät hyvää yhteistyötä, joten miksei yhteistyö tynkä SDP:kin kanssa voisi sujua. KD:N Sari Essayah on älykkö ekonomi, joka varmasti hallitseisi paremmin vaikka valtionvarainministerinkin tehtävät, kuin aiemmin joku untuvikko opettaja.

On aika ihmeellistä, että se "etelän media" puhuu koko ajan aivan kuin hallitus ei olisi mahdollista ilman kokoomusta ja Stubbia. Eikö siellä todellakaan ole vieläkään havaittu ja ymmärretty, mihin surkeaan jamaan Kataisen/Stubbin hallitus on tämän maan saattanut?

Ainakin Keski- Suomessa kokoomus onnistui aivan viimeisillä metreillä kovalla ja valheellisella parjauskampanjalla laskemaan hieman Keskustan kannatusta. Miten sellaisen porukan kanssa pystyisi luottamukselliseen työskentelyyn?

Eipä auta kuin toivoa parasta ja pelätä tässäkin pahinta...

Pekka Turunen 23.04.2015 7:49

Vesa Kaitera saattaa olla täysin oikeassa. Voi olla, että prosessi etenee juuri noin. Edellisten vaalien jälkeen, jolloin keskusta oli kutakuinkin samassa tilanteessa kuin Sdp nyt, haki se taloudellisesti vaikeina vuosina eväät uuteen nousuun oppositiosta, ja varmasti Sdp:n taktikot miettivät nyt samaa ratkaisua.

Tuleva hallitus joutuu tekemään ikäviä päätöksiä eikä niitä Sdp:n kentällä varmastikaan ilolla seurattaisi. Niille on paljon mukavampi räksyttää oppositiosta. Sipilän kannalta Sdp:n liian varhainen vetäytyminen vapaaehtoiseen oppositioon olisi tietysti huono asia, sillä se vähentäisi hänen mahdollisuuksiaan kilpailuttaa hallitukseen halukkaita.

Vesa Kaitera 23.04.2015 8:13

Taina Hämäläinen kirjoitti: "On aika ihmeellistä, että se “etelän media” puhuu koko ajan aivan kuin hallitus ei olisi mahdollista ilman kokoomusta ja Stubbia. Eikö siellä todellakaan ole vieläkään havaittu ja ymmärretty, mihin surkeaan jamaan Kataisen/Stubbin hallitus on tämän maan saattanut?"

Kyse ei nyt ole siitä, mitä aiemmin on tapahtunut, vaan siitä, mitkä puolueet ovat aidosti valmiit niihin rajuihin sopeutustoimiin, jotka ovat nyt välttämättömiä. Aivan yleisesti uskotaan, ettei SDP:n kenttä ole niihin valmis ja että SDP:n johto tämän myös tietää. SDP on taistelussaan duunarin sielusta menettämässä peliä PS:lle ja tämän estämiseksi SDP:n on pikku pakko jäädä oppositioon, jos PS menee hallitukseen. SDP pystyy kuitenkin jatkossakin käyttämään ay-liikettä nini, ettei se ole oppositiossakaan pelkkä statisti.

Taina Hämäläinen: "Ainakin Keski-Suomessa kokoomus onnistui aivan viimeisillä metreillä kovalla ja valheellisella parjauskampanjalla laskemaan hieman Keskustan kannatusta. Miten sellaisen porukan kanssa pystyisi luottamukselliseen työskentelyyn?"

Täytyyy sanoa, että hyvin aktiivisesti tuohon Keski-Suomen Kokoomuksen vaalikampanjaan osallistuneena hieman hämmästelen syytöstä valehtelusta. Missä meidän ehdokkaamme ovat sitä tehneet? Keskustan kannatus tosin laski selvästi ennakkoäänistä, mutta siihen vaikuttivat sekä Sipilän vaisuhkot TV-esiintymiset (Soini veti viime hetken lisä-ääniä niin SDP:ltä kuin Keskustaltakin), Keskustan maakuntaverokaavailut ja se, että yleisesti tiedettiin Keskustan pyrkivän punamultahallitukseen. Tämä hieman helpotti kokoomuslaisten mobilisaatiota. Mitä tulee maakuntaveroon, niin olin itse paikalla kävelykadulla, kun puoluesihteeri Laaninen esitti sitä Keskustan teltalla. Saman päivän iltana Sipilä TV-tentissä kiisti, että Keskusta olisi esittämässä maakuntaveroa. Yleensä tyhmintä, mitä vaalitaistelussa voi sen loppuvaihessa tehdä, on esittää uutta veroa. Äänestäjät eivät pidä sellaisesta.

Keskusta sai odotetun voittonsa, mutta tulos jäi kuitenkin selvästi heikommaksi kuin vuosien 1991 ja 2003 vaaleissa, joissa Keksusta ylsi oppositiosta käsin 55:een paikkaan. Keskustan arvokonservatiivisuus, mikä tuli näkyviin niin tasa-arvoisessa avioliittolaissa kuin esityksessä keskioluen siirtämiseksi ALKO:on, rajasi Keskustan voittoa. Siihen samaan vaikutti myös PS:n tulos, joka oli paljon parempi kuin mitä vielä pari kolme kuukautta ennen vaaleja saattoi olettaa. PS kun on vielä astetta arvkonservatiivisempi kuin Keskusta.

Kokoomuksen tulos paikoissa oli heikoin sitten vuoden 1975 vaalien (prosenteissa heikompi oli tosin vuoden 2003 vaalien tulos). Kokoomus oli menneellä vaalikaudella ensimmäisen kerran eduskunnan suurin puolue, ja tämä paikka oli vaikeissa talousoloissa erittäin epämukava. Jutta Urpilaisen vaihtuminen Antti Rinteeseen romahdutti hallituksen sisäisen työskentelyilmapiirin, ja Alexander Stubbin Kataisesta selvästi poikkeava esiintymistyyli tuotti vaikeuksia Kokoomuksen arvokonservatiiviselle osalle. Kovin hyvään vaalitulokseen ei yksinkertaisesti ollut näissä oloissa mahollisuuksia. Kuitenkin tuo 37 paikkaa voi osoittautua riittävän hyväksi, kun SDP hävisi vielä enemmän ja sai historiansa selvästi huonoimman tuloksen (edellinen heikoin tulos oli 38 paikkaa vuodelta 1962).

Alexander Stubbin asema Kokoomuksen johdossa riippui varsin paljon näiden vaalien tuloksesta ja hallitusratkaisusta. Ei voi sanoa, etä vaalitulos olisi ollut mikään varsinainen luottamuslause Kokoomukselle ja Stubille, mutta huonomminkin meillä olisi voinut mennä. Gallupit kun olivat järjestään 16%:n pinnassa. Niihin nähden saavuttamamme 18.2% oli aivan siedettävä tulos, ja Alex oli keskeinen tekijä siinä, että tuolle tasolle yllettiin. Jos tuo tulos riittää hallitusaseman säilyttämiseen, niin uskon Stubbin jatkavan Kokoomuksen puheenjohtajana.

Taisto Orre 29.04.2015 9:36

Olisi mielenkiintoista pohtia millaisen opposition Sipilä haluaa. Vasemmisto ja Vihreät ovat jo siellä itseaiheutetusti.

Koko vasemmisto eli SDP mukana oppositiossa olisi riskaabelia. Niinpä Oppositioon jäisi Kokoomus,Vasemmisto,Vihreät ja KD. Oppositio olisi heikko ja hallituksella Keskusta,Persut,Demarit ja RKP olisi vahva työrauha.

Vesa Kaitera 29.04.2015 15:30

SDP oppositiossa olisi varmaan riskaabelia, mutta paljon riskipitoisempaa olisi ottaa se ehdoin tahdoin mukaan uuteen halliutkseen. Minusta on täysin selvää, että Sipilän esittämät työelämän uudistukset ja joustot käsitetään SAK:ssa hyökkäykseksi sen omia toimintamahdollisuuksia ja vaikutusvaltaa vastaan. SDP pyrkisi hallitukseen lähinnä vesittämään nuo asiat. En usko, että Sipilä on valmis tähän. Ja kuta kauempana SDP on hallitusasemasta, niin sitä lähempänä hallitusaseman sailyttämistä on Kokoomus. Antti Rinteen viimeaikaiset toilaukset tuovat elävästi mieleen Mr. Beanin. Hänkin on tunnetusti nolojen tilanteiden mies.

Kyösti Salovaara 29.04.2015 17:36

Jos Rinne on Mr. Bean, kuka on Mr. Chance?

Taisto Orre 30.04.2015 18:31

Soini pelaa uhkapeliä. Noilla Sipilälle annetuilla vastauksilla ei ole hallitukseen asiaa, mutta oliko tarkoituskaan muuta kuin kertoa äänestäjille, että me yritimme, mutta kun toiset...... Sen jälkeen voi taas selittää mustan valkoiseksi ja mennä hallitukseen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

 2. 2

  Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

 3. 3

  Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

  Tilaajille
 4. 4

  ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

 5. 5

  Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

 6. 6

  Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

 7. 7

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 8. 8

  Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

 9. 9

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 10. 10

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 2. 2

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 3. 3

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 4. 4

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 5. 5

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 6. 6

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 7. 7

  Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

 8. 8

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 9. 9

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 10. 10

  Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää