Perässähiihtäjä

Onko heistä ministereiksi?

Hyvää torstai-iltaa. Äsken kerrottiin keskustan ministerivalinnat. Niissä oli odotettuja, yllättäviä ja suorastaan ällistyttäviä nimiä. Niin oli eilisissä perussuomalaisten ja kokoomuksen valinnoissakin. On tässä nyt nieleskelemistä. Voin sen verran tietysti lohduttaa lukijoiani, että monelaisia  ministereitä on ennenkin ollut ja heistä huolimatta maa on pysynyt  pystyssä. Valintojen jälkeen on pakko siteerata itsensä Juha Sipilän lempilausetta: ”Kyllä tästäkin selvitään.”

Ja on todella syytä näiden – monen  ministerintehtävän kohdalla – varsin ihmeellisten valintojen jälkeen toivoa, että Juha Sipilä olisi myös oikeassa. Muuten meidät hukka perii.

Vaan mitäpä tässä tämän enempää ihmettelemään ja päivittelemään. Näillä mennään. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää uuden hallituksen huomenna, ja uuteen hallitukseen tulevat seuraavat henkilöt:

(suluissa tähänastiset ministeripäivät)

Pääministeri Juha Sipilä (0),

Ulkoministeri Timo Soini (0),

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (2.611),

Puolustusministeri Jussi Niinistö (0),

Sosiaali-ja terveysministeri Hanna Mäntylä (0),

Oikeus-ja työministeri Jari Lindström (0),

Sisäministeri Petteri Orpo ( 339  )

Opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (  245 ),

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (339 )

Elinkeinoministeri Olli Rehn (  0 ),

Liikenne-ja viestintäministeri Anne Berner (0)

Perhe- ja perusturvaministeri Juha Rehula (  395   )

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (  197 )

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (  1.526  )

Puolet hallituksesta on keltanokkia,  ja uudet tulokkaat joutuvat vannomaan huomenna ministerinvalan. Edessä on siis juhlallinen hetki.

Keskusta muutti tänään eilen ilmoitettua ministerien työnjakoa, jonka mukaan ympäristö- ja liikenneasiat olisivat kuuluneet samalle ministerille. Nyt ympäristöasiat siirrettiinkin yhtäkkiä maatalousministerille. Keskustan tavoitehan on ollut yhdistää maa-ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö yhdeksi luonnonvarainministeriöksi. Näin se hanke nytkähti eteenpäin, vaikka ministeriöt pysyvätkin itsenäisinä. Rehula on hallituksessa on kaksi vuotta, keväällä 2017 hänen seuraajakseen tulee Annika Saarikko.  Näin tehdään mm. siksi, että Saarikolla on pieni vauva.  Ja onhan Rehula mitä kokenein soten rakentaja, jota tarvitaan nimenomaan hallituksen alkuvaiheissa, kun sotesta yritetään puristaa ratkaisu.

Kun tällainen työnjaon muutos tehtiin, hallituksen muodostajien olisi kannattanut vielä kerran miettiä myös muita muutoksia. Oikeus- ja työministerin salkku on vaikeasti ymmärrettävissä ja vaikuttaa oudolta. Jari Lindström on ollut pätevän tuntuinen poliitikko sekä kansanedustajana että perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana, mutta hänelle räätälöity salkku ei sovi hänen käteensä. On väärin Lindströmiä kohtaan istuttaa hänet tälle paikalle.

Hallituksen muodostamisprosessi sujui hyvin ja tuotti tulosta. Valitettavasti muodostaja ja muut neuvottelijat kompastelivat loppuvaiheissa, ja niin pääsi syntymään virhe työnjaossa.

Puhemieheksi on tulossa perussuomalaisten Maria Lohela ja toiseksi varapuhemieheksi kokoomuksen Paula Risikko. Keskusta valitsee ehdokkaansa ensimmäisen varapuhemiehen paikalle perjantaiaamuna.

Arvoisat kommentaattorit. Makustellaan hetki näitä nimiä ja antakaa sitten arvionne.  Torstai-illan Hyvä Kysymys kuuluu: Onko heistä ministereiksi?

Postaan seuraavan kerran huomenna perjantaina iltapäivällä.

Linkki:

HS:n politiikan toimituksen piirtämät henkilökuvat uusista ministereistä löytyvät tämän linkin takaa.

HS:n politiikan toimituksen tekemä yhteenveto hallituksen ohjelmasta ja hallituksesta ylipäänsäkin

löytyy tämän linkin takaa.

Katsojavinkki:

Tuleva ministeri Jari Lindström on perjaiaamuna kello 8.45  HSTV:n Kulmapöydässä suorassa lähetyksessä. Myöhemmin haastattelun voi nähdä HSTV:n sivulta.

36 vastausta artikkeliin "Onko heistä ministereiksi?"

Jouni Martikainen 28.05.2015 19:45

En oikein ymmärrä Perässähiihtäjän osin puoliksi peiteltyä ja osin täysin avointa kritiikkiä ministerivalintoja ja ministeri-tehtävä -kombinaatioita kohtaan.

Kaikki perussuomalaisten ministerit ovat vaistämättä 0-päivän konkareita ministereinä, kun Kankaanniemi facetti itsensä rivimieheksi. Keskustan osalta peloteltiin ennen vaaleja vahakabinetilla. Nyt kun vahakabinettia ei näy ministerilistalla, niin onko se ongelma? Kokoomukselta jokainen ministeri on ollut ministeri aiemminkin.

Eikä voine olla, että vain pitkä parlamentaarinen ura ja mielellään aiempi ministeritausta yhdistettynä substanssiosaamiseen olisi kelpo ministerin ainoa oikea tausta.

Ministerin työ on poliittisten linjausten tekemista. Sipilä I:ssä vielä korostetusti avokonttorijohtoryhmän kollektiivista ikään kuin yhtenä puolueena toimimista. Niinhän meille on ainakin kerrottu. Ja yksittäisissä substanssiasioissa ministerien vastaukset eduskunnassa ja mediassa ovat perinteisestikin olleet yleensä virkakoneiston tuottaman tekstin uloslukua.

Eivät kai puoluejohtajat ja eduskuntaryhmät ehdoin tahdoin surkeita vaihtoehtoja olisi menneet valitsemaan? Tietysti aika näyttää miten hyvin itsekunkin hommat käyttää.

Mikko Pöntiö 28.05.2015 19:49

Kokemattomaksi vänrikki nappulaksi haukuttu Alexander Stubb onkin nyt hallituksen ylivoimaisesti kokenein ministeri. Ministeripäiviä takana enemmän kuin muilla ministereillä yhteensä. Kekkosen aika on lopullisesti ohi, jopa kepussa. Yhtään YYA-ajan nimeä ei ole ministerinä. Suuri kiitos siitä Sipilälle.

Teemu Männynsalo 28.05.2015 20:13

Olen täsmälleen samaa mieltä blogistin kanssa; yhdistelmä työ-ja oikeusministeri on outo, henkilövalinta siihen vain korostaa tätä. Miksei ministeriöitä päätetty yhdistää? Tehtiin muutama hieman kumma ministerikombinaatio.

Kokoomuksen henkilövalinnat liiankin yllätyksettömät.

Persujen valinnat hyvin odotetut.

Keskustalla yksi säälijako: Rehula-Saarikko. Sinänsä Keskustan paletti hyvin poliittiseen kasvojenkohotukseen sopiva: puolueen lukuisa liian kokenut kansanedustajakaarti sivummalla. Keskusta näyttää yrittävän suurta harppausta ja puoluekulttuurin muutosta ajateltua syvemmin ja laajemmin: tavoitteena eittämättä 'kaksi kautta'. Nimenomaan Tiilikainen täydentää monin tavoin hyvin Sipilää.

Julkisuudessa huomiota hallituskeskustelussa herättää, että Sd:llä pyörii lähinnä veromantra ('vuorineuvosten verot'...), muu oppositio on kritiikissään monipuolisempaa.

Markku Miettinen 28.05.2015 20:17

Kyllä näilläkin varmaan pärjätään, sanoohan se vanha sanontakin, että kun "Herra antaa viran, niin antaa hän myös järjen". Tietysti näin seniorin silmin katsottuna siellä näyttäisi olevan porukkaa ylä-asteen työharjoittelustakin, mutta kai se malka on omassa silmässä. Anne Bernerin valinta pystymetsästä aiheuttanee Keskustan piirissä pulinaakin. Yllättävää kyllä, mutta Alexander Stubb näyttää olevan ylivoimainen konkari ministeripäivillä mitattuna, niin muuttuu maailma Eskoseni. Hän voi sitten keltanokkia opastaa. Sipilällä ja Soinilla ei ole ministerikokemusta, mutta varmasti pärjäävät. Sipilähän teki luultavasti maailmanennätyksen hallitusneuvottelujen vetäjänä. En nimittäin usko, että tuollaisia prosessikaavioita muut kolleegat maailmalla hihastaan vetävät. Ja mikä tärkeintä, todellisuus totteli kaaviota.

Sitä vain ihmettelen, että miten Sipilä kovan luokan yritysjohtajana hyväksyi noin surullisen hallitusohjelman. Sehän vaikuttaa enemmänkin Suomen konkurssijulistukselta. Missä ovat kasvu- ja kehityspanostukset? Vaikeat ajat, vaikea taloustilanne ... niinpä niin, mutta entä jos kurki kuolee ennen kuin suo sulaa.

Mark Andersson 28.05.2015 20:28

Sipilän pakkomielle vähentää ministerien määrää tuottaa tuloksena epäpäteviä ja ns. nukkeministereitä, joiden tehtävä on seremoniallinen. Esim Lindström oikeusministerinä tai Grahn-Laasonen kulttuuriministerinä tulevat olemaan käveleviä katastrofeja. Eikä Tiilikaistakaan käy kateeksi hänen sukkuloidessaan maataloustuottajien ja ympäristöväen välillä.

Tuo useamman ministeriön edustaminen yhden ministerin voimin ei ole millään ilveellä perusteltua. Sipilä muistaakseni sanoi että tässä on esimerkki säästämisestä kaikille suomalaisille. Voi hallelujaa! Se merkitsee kulttuurin, oikeuslaitoksen ja ympäristön jättämistä heitteille, sanokaa minun sanoneen.

Jan Rossi 28.05.2015 20:30

En tiedä onko näistä ihmisistä ministereiksi, mutta raju lakkotulevaisuus on odotettavissa kun Sipilä lähti avoin kortein haastamaan ay-liikettä, joka on ollut vuosikausia horroksessaan. Sipilä haluaa herättää ay-liikkeen unestaan, edessä on suuria lakkoja ja yhteenottoja hallituksen kanssa. Sipilä yrittää pelastaa Suomen, mutta mitä lopulta jää jäljelle? Rutiköyhä Suomiko, joka on lopulta itse EVM:än ja IMF:än tukiluukulla?

Jan Rossi

Mika Kananen 28.05.2015 20:33

Liekö tuo maatalous- ja ympäristöasioiden niputtaminen samaan niinkään huono idea. Maatalouttahan sitä on syytetty ympäristön pilaamisesta, ja toisaalta maataloustukiin on kytketty jonkin verran ympäristöehtoja.

Keltanokkien, siis ensikertalaisten, ministerikelpoisuudesta on paha mennä sanomaan juuta tai jaata.

Yksi näkökulma tietysti olisi, että Kokoomuksen ministerivalinnat herättänevät huolta eniten: ainoa nykyinen hallituspuolue, joka oli mukana väistyvässä, galluppien mukaan ilmeisesti (lähes) historian huonoimmaksi rankatussa hallituksessa. Orpoa on kehuttu, Stubbia haukuttu narsismista, Nato-myönteisyydestä ja pinnallisuudesta, Grahn-Laaksosta soiden suojeluohjelman turmelemisesta ja Toivakka taas ei ole tainnut nousta otsikoihin puoleen eikä toiseen.

Risto Virrankoski 28.05.2015 20:45

Kyllä taisi oikeusministeriössä mennä ihmetyksen sormi hämmästyksen suuhun, kun päälliköksi tulee entinen paperimies Lindström. Näillä juristeillahan on vankka käsitys, että koulutus on antanut heille jumalallisen oikeuden olla oikeassa ja jakaa toisille oikeutta. Ja aivan pössöhän on sinänsä yhdistelmänä oikeus- ja työvoimaministerin homma. Toivottavasti vielä viime hetkellä tähän saadaan muutos. Turhia mahdollisia naurun ja pilkan paikkoja ei pitäisi rakentaa.

Muutoin nimitykset ovat jokseenkin ok. Tällaista väkeähän meillä ministereiksi on käytettävissä. Ratkaisevaahan on, että johtotrion yhteistoiminta pelaa.

Suurimmat pettymykset taitaa olla Keskustassa. Mitä ajattelevat esim. Pekkarinen, Vanhanen, Puumala, Kääriäinen... Väyrynen taisi kohtalonsa tietää, mutta taitaa parhaiten myös 'pettymyksen' kestää.

Jan Rossi 28.05.2015 20:47

AKT jo ilmoittaa, että se ei pidä Sipilän mafiatyylisistä uhkailuista. Lakkoasetta Piirainen kaivaa jo esiin. Sipilä iskee päänsä kivikovaan ay-liikkeeseen ja ajaa maan kaaokseen. Kaikki merkit ovat jo nähtävissä. AY-liike ei tule taipumaan EK:n ja Sipilän uhkavaatimusten edessä. Edessä on lakkosyksy ja vielä pahempi tilanne kuin oli Ahon alottaessa 1991.

Jan Rossi

Jouko Halttunen 28.05.2015 20:50

Edellisen hallituksen mininistereistä voi todeta ettei heistä ollut ministereiksi. Täydellinen epäonnistuminen muiden kuin Tuomiojan osalta. Kuka tai ketkä Keskustan ministereistä ei muka täytä Perustuslain korjausta Unton mielestä.

Edellisten epäonnistumista auttoi epäpätevät poliittiset valtiosihteerit.

Nyt onnistumisen vsrmistavat pätevät virkamiehet kun poliittiset pellet eivät ole taustapituina.

Mutta Unto noin siinä käy kun puupeltosilla yrittää pysyä mukana. Lienee syytä tehdä juhamietot.

Jarmo Salmela 28.05.2015 20:51

Pessimisti ei pety - hallituksen linja alkoi. Vähän hassu idea pienemästä määrästä ministereitä johti kovin onnettomaan puhdasoppisuuteen. Olisiko ne pari RKP:n ministeriä sittenkin tarvittu joukkoon tai vähän isompi porukka? Valtio ei ole firma, joka voi keskittyä vain valitsemiinsa asioihin ja anataa muun maailman mennä menojaan.

Näkyykö politiikan painopiste jossain? Ehkä siinä mitä ei pidetty tärkeänä: kultuuri, kaupungistumisen asunto-ongelmat, tietoyhteiskunta, ilmastonmuutos, oikeusjärjestelmän kehittäminen ja ihmisoikeus- ja laillisuusvalvonta.

Hyvää on pari akselta yhteisen valtioneuvoston suuntaan, jokainen ministeriö kun elää liikaa omaa elämänsä edelleen. Silti - hommilla on vastinparinsa maailmalla ja EU:ssa.

Oikeusministerillä on oma kamreerin roolinsa, virkaa ovat hoitaneet mm Kekkonen Halonen ja Niinistö. Hommaa olisi. Oikeusprosessissa olisi sitä digitalisoimista ja turhan odottelun purkamista, joka ohjaus toki tarvitsisi edes vähän ymmärrystä. Valitusten käsittelyn suhteen voisi kuvitella, että valitusoikeuden olemassolon saisi selville viikossa eikä vuodessa. Vankeinhoidonkin suhteen pitäisi jotain tehdä, ainakin vankilapaikan odottaminen ei ainakaan edistä lainkuuliaisuutta. Lailliususvalvonnalla on oma paikkansa yhteiskunnassa ja myös sen kehittämisessä, jos halutaan.

Digitalisaatio, tietoyhteiskunta ja vastaavat asiat ovat edelleen vähän siellä täällä. Sanahelinää toki aina löytyy, mutta kykeneekö ja viitsikkö kukaan paneutua näihin vähän monmutkaisempiin asioihin? Vinkki: Viro on toki jo mennyt ohitse silläkin saralla "Estonia - home of skype" ja "Estonia - eGoverment" teemoilla. Siltarummut ovat toki politiikan tärkein asia, jolla ääniä kerätään. Siksi ei niin väliä?

Ympäristö - ja liikenneministeri yhdistelmä vaikutti tuoreelta ja toivotulta avaukselta, jos ehkä aiotaan olla cleantech maa ja saavuttaa päästövähennyksiä. Se sitten jäi ideaksi. Sääli.

Maa- ja metsätalousminsiteriöllä on omat perinteensä. 2010-luvun maailmasa se sopisi TEM:n osastoksi siinä kuin muutkin elinkeinoasiat. Kun talouden edistäminen ja valvonta yhdistetään - siis MMM ja ympäristöministeri niin... vähän ikävä alku. Terveys, työturvalisuus ja ympäristö olisivat olleet modernimpi ajatus tai okeastaan melkein mikä tahansa. Kimmo Tiililianen toki voi ajatella, että ääniä ei voi edes menettää. Aika menee maataloustukien lobbaamiseen Brysselissä.

Vuoden alusta aloittanut Luonnonvarakeskus (metsäntutkimus, riista- ja kalataloustukimus sekä maataloustutkimus) kipuilee fuusionsa kanssa. Pakka alkaa vasta asettumaan. Kukaan ei löytänyt yhdistymisestä etuja tai päällekäsyyksiä. Kun samaan pakettiin liitetään Syke mitä saadaan? Yksi pääjohtaja vähemmän kertomaan tutkimustuloksista ja yksi nimitys Kepulle. Valtion tutkimuslaitokset jo nyt koordinoivat tekemisiään ja yhteistyötä.

Kultuuri-urheilu-tiede jne sekotri saa pärjätä omillaan. Meeri Kalavainen (SDP 1970-71) oli ensimmäinen kultuuriministeri (toinen ministeri opetusministeriössä) ja näköjään Pia Viitanen (SDP 2014-15) viimeinen. 45 vuotta.

Ketä kaivattaisiin? Paikan vaikuttavuus on sama kuin minsteriön budjetti.

- oikeusministeri

- viestintä ja tietoyhteiskuntaministeri (joka johtaa valtion ict-toimintoja)

- ympäristöministeri tai jokin ideaa sisältävä yhdistelmä, jossa cleantech/ilmastonmuutos olisi mukana

Perinteinen mustapekka, valtion omistajaohjaus, jäi sentään Sipilälle. Se onkin hyvä valinta ja siinä pääsee näyttämään mikä on linja. Perinteisesti laman aikana valtio on sanut omaisuutta lisää halvalla ja siitä on saatu tuottoja myöhemmin paljon. Katainen-Stubb olisi kait myynyt siemenperunatkin.

Vrka voi antaa järjenkin. Ei kaikille, joillekin. Jos minsiteriä kiinnostaa alue ja on vähän perustietojakin, mahdollisuus on hyviin askeliin hallitusohjelman ohella. Jan Vapaavuori asuntoministerinä oli kansalaisten puolella ja onnistui hyvin.

Onnea matkaan. Uurnilla tavataan.

Ilari Kiema 28.05.2015 20:55

Ympäristöasioiden alistaminen maatalousministerille on erityisen häpeällistä ja tuhoavaa.

Suomeen saatiin sitten kuitenkin Venäjän mallin mukainen luonnonvaraministeriö, vaikka Lännen suuntaan voidaan esittää, että onhan meilläkin muodollisesti ympäristöministeriö. Luonnonympäristöjen suojelussa suurimmat ristiriidat kulkevat juuri suojelun ja maa- ja metsätalouden lyhytnäköisten isäntien ja intressien välillä. Nyt suojelu on alistettu jälkimmäisille.

Jari Lindström (ps), jota asiattomasti sätitään koulutuksen takia, saattaa osoittautua tämän toivottavasti lyhytikäisen hallituksen valopilkuksi.

Lindström on jo kansanedustajana puuttunut työttömyysturvan 300 euron suojaosaa ja Työttömyysturvalain säännöksiä koskeviin työvoimaviranomaisten älyttömiin tulkintoihin kirjallisella kysymyksellä. Ministerinä ja hallinnonalan ylimpänä esimiehenä Lindström voi paitsi kysyä myös päättää ja määrätä.

Lindström saattaa ymmärtää, että kaikki työttömät eivät kaipaa ”kuntoutusta” – ”rehabilitation” viittaa WHO:n määritelmissä vammaisille ihmisille tarkoitettuihin palveluihin - vaikka kukaan ei eri syistä heitä palkkaa töihin.

Lindström ei itse voi olla valtioneuvostossa kuntouttavassa työtoiminnassa, koska laki sanoo yksiselitteisesti, että ”Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä” (Laki kuntouttavasta työtoiminnasta, 14 §). Kuitenkin vaikka Lindström olisi ilman juristin koulutusta ja kuntouttavassa työtoiminnassa oikeusministerinä, hän voisi silti olla ministeriedeltäjiään (rkp, vihreät) järkevämpi joissakin rikosoikeuden kysymyksissä, kuten seksin oston kriminalisointi taikka suurta vahinkoa aiheuttaneet hysteeriset sananvapauden rajoitussäännökset. (Kohtuullista on odottaa, että oikeusministeri Lindström jotenkin muuttaa tai kumoaa sen säännöksen, jonka nojalla Halla-ahon alkuperäinen ja aiheeton rikostuomio langetettiin.)

Lindströmin valinta oikeusministeriksi on erinomainen vastaesimerkki sille suomalaiselle poissulkevuudelle, että kaikkiin mahdollisiin töihin ja ammatteihin pitäisi olla täsmälleen sitä vastaava muodollinen koulutus. Tämä lienee hallituksen ainoa hyvä esimerkki toistaiseksi.

Pentti Kangasluoma 28.05.2015 21:06

Kun keskustan ministerimäärä pomppasi kuuten niin hätkähdin, mutta kuitenkin onneksi PV ei ole mukana. Kimmo Tiilikainen edustaa minulle demakogin perikuvaa, silmät palaa. Vehviläinen ja Rehn päteviä, Sipilä on ajatellut uusiksi, mutta pienituloisten leikkauslista liian kova.

Kokoomuksessa kaipaa rauhallista ja järkevää Paula Risikkoa. Stubb on kiistatta pätevä moneen rooliin. Orpo pärjää aina.

Jussi Niinistö, uskon että pärjää, oman puolustuksen korostaminen on tärkeä asia. Soini työntää Lindströmin uhrilampaaksi.

Marjo Brander 28.05.2015 21:21

Mielenkiintoinen ministerilista. Miksi muuten kokemukseen aina vedotaan. EIkä pitkä kokemus tuo mukanaan muutosvaikeuksia?

Soinin ulkoministerin rooli on outo ja kuinkahan monta populistipuolueen perustaja puheenjohtajaa on tuolla ulkoministerinä. Uskon hänen kuitenkin pärjäävän, vaikken hänen politiikastaan aina pidä otan hänet mieluummin populistipolitiikoksi kuin moneen muun eurooppalaisen.

Valtionvarainministeri on kova paikka ja on joko poliittisen uran sinetti (Viinanen) tai pyhimyspaikka (presidentti Niinistö). Stubb tähtää tietenkin tähän pyhimys osastoon ja minusta voi jopa onnistua. Stubb on ehkäpä parempi valinta kuin Soini.

Jussi Niinistö on kuulemma lukenut 6 nato-opasta iltalukemisiksi, joten tätä osasi odottaa. Onko perussuomalainen viemässä meitä natoon? Hän muuten ihan asiallinen tyyppi ja hyvä ministrivalinta.

Sosiaali-ja terveysministeri Hanna Mäntylä, siis kuka? En äkkiseltään oikein netistäkään löytänyt hänestä mitään sanottavaa eilen. Lindströmistäkään en oikein tiedä, mutta en ymmärrä tehtävääkään.

Kokoomuksen muista ministereistä ei tarvitse mitään sanoa, kuin vanhat jatkavat ja osa uusissa titteleissä. Tämä on se Stubbin dream team, jonka hän jo valitsi viime hallituksen ministerikierrätyksessä. Samat paperit vaan jakoon.

Vaikka Rehn on ensikertalainen ministerinä, hän on kokenut poliitikko ja hankkinut kannukset muualla. Pidän häntä hyvänä valintana.

Berner on selvästi Sipilän lempilapsi. Näkyi jo kampanjasivuilla, sovittu ministeripaikka.

Juha Rehula uhrataan sotelle, tässä ei varmaankaan tarvitse pyhimyksen viittaa odotella. Saarikko tulee sitten kahden vuoden jälkeen uutena kasvona ja samalla saadaan tämän äiti-lapsi asia esiin. Hyvä veto Sipilä, aloinkin pitää häntä äijänä. Näin naisena, äitinä ja työläisenä pidän tätä hyvänä asiana. Tiilikainen oli jo Vanhasen jossain hallituksessa vihattu ympäristöministeri ja nyt hän on taas täällä. Mites vihreiden suu nyt pannaan.

Tunustan tyhmyyteni, en tiedä Vehviläinen juuri mitään vaikka hän on toiseksi kokenein ministeri.

Jouko Halttunen 28.05.2015 21:26

Edellä puhuin lähinnä SDP:n, Vireiden jaVasemmistoliiton ministereistä.

Untolta näköjään poliittiset nyansitkin jää huomaamatta

Hallituksessa on nyt 4 Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ministeriä, 5 Keskustan ja 1 sitoutumaton ministeri Keskustan mandaatilla. Tämä lienee neuvotteluissa sovittu asia.

Jussi Sipilä 28.05.2015 21:34

Jaa-am ans kattoo. Kyllähän tässä kylmäämään rupesi kun noita lukuja pääsi eteenpäin. Jos yrittää positiivisesti katsoa niin tässä on sitten varmaan Sipilän sauma vetää uudenlainen vaihde myös hallituksen johtamiseen. Sieltä loistavat jäärät poissaolollaan, ministerikokeneinta Stubbia en voi pahalla tahdollakaan sellaiseksi haukkua vaikken miehen otteista muuten perustakaan. Toivotaan, että vahakabinetin kuiskaajanroolit pysyvät myös sivussa.

Kovin ihmettelen, että ne oikeusasiat oli sitten pakko sulloa sinne työministerin salkkuun ja vielä antaa henkilölle, jolle se pelkkä työsalkku olisi aika hyvin sopinut - tämä ei sitten vähääkään. Niinkö oli pieniä jakojäännökset neuvotteluissa, ettei oikeusasioita voinut laittaa sisäministerille jolle ne jotenkin aika lailla loogisemmin voisivat tipahtaa?

Ymmärrän Sipilän halun saada Berner joukkueeseen, sopii varmasti visioon. Siitä seurasi sitten samalla tämä surkea säälijako, kuten sitä tuossa aiemmin jo nimitettiin. Halusin tai ei, tuli Saarikko nyt valittua siksi, että on nainen ja nuori. Vehviläinen kyllä varmaan tuon pestin ja työnkuvan hoitaa.

Kokoomuksen valinnoista on hankala löytää mitään positiivista, sen sorttisia olivat työnäytteet edellisessä hallituksessa, etenkin Stubbilla ja Grahn-Laasosella. No, Orpo ei sentään ollut hullumpi. Jos Stubb tästä nyt jotenkin löytää selkärankansa ja alkaa suhtautua vakavasti siihen, mitä on koko ajan toitottanut eli Suomen asioiden ajamiseen, voi hommasta vielä jotain tullakin koska onhan miehellä kapasiteettia. Mutta toiveeni asiassa eivät kyllä näillä valinnoilla nousseet. Kauhulla odotan Toivakan jatkopuuhailua TTIP:n parissa.

Persut nyt ovat automaattisesti uusia naamoja, kuten jo aiemmin todettu. Soini tässä väisti vastuun ja otti omalta kannaltaan kivan pestin, jossa pääsee paasaamaan Kreikka-kantojaan pitkin Eurooppaa kuten radiostakin aamulla kuulin. Tällä ei ole vastuunkannon kanssa kyllä tekoa eikä mies vastaa millään tapaa suurimpiin puheisiinsa viimeisten 5 vuoden ajalta. Täytyy sanoa, että hieman petyin. Mäntylän suhteen en osaa sanoa mitään, jotenkin nurinkuriselta tuntuu että Rehula on siinä ministeriössä kakkospositiossa mutta toisaalta peruspalveluministerillähän ne isot asiat STM:ssä ovat tainneet jo vuosia olla. Niinistö pääsi hillopurkille, mutta taitaa olla pohja näkyvissä eikä paljoa uutta luvassa. Ei isoja odotuksia mutta eipä näytä pahaltakaan.

Tuomo Kokko 28.05.2015 21:59

Hyvin harvoin Suomessa on ministeri joutunut väistymään kesken kaiken nimenomaan kykenemättömyytensä vuoksi, ja nekin kerrat ovat olleet tulkinnanvaraisia. Tältä tilastolliselta pohjalta ennustan, että homma sujuu niin Lindströmiltä kuin muiltakin.

Neljätoista on todella pieni ministerimäärä, ja sellaisena Sipilän taktinen onnistuminen. Alkuperäinen "pyyntö" oli kaksitoista, mutta arvelinkin luvussa olevan tinkimisen varaa.

Jos joku suoriutuu maalaismaisemaministerin tehtävästä, on se juuri luomuviljelijä ja runonlausujan poika Kimmo Tiilikainen, mies omalta naapurisaareltani Ruokolahdelta. Näin meidän kesken: Kimmo on oppositiopoliitikkona rasittava, joten nyt hän sijoittuu luontevammin. Peruste tämäkin!

Tietyt kokoelmasalkut ovat kieltämättä yhdistelminä yllättäviä. Toisaalta ihmettelen, että ulkoministeriön työt yhä jaetaan useammalle ministerille, varsinkin kun ulkopolitiikassa myös presidentillä on huomattava rooli. Ettei vain Timo Soini sittenkin pelkästään pelastautunut leppoisiin matkatöihin?

Entäs työnjako sukupuolten kesken? Miehet vastaan naiset 9-5, mikä ei todellakaan vaikuta kiintiöidyn tasa-arvon tavoittelulta. Kokoomuksen vika tämä epätasapaino ei ainakaan ole; se näkyy Stubbin valinnoista.

Voiko v... (siis siihen yhteen tunteeseen) kuolla, kyseli Paavo Väyrynen takavuosina. Sama mies tavoitteli julkisesti paikkaa tässäkin kabinetissa, ja joutunee jälleen käymään fiiliksiään läpi.

Ari-Matti Nuutila 28.05.2015 22:06

Eduskunnan kyselytunnit tulevat olemaan piinallista katseltavaa, kun laborantti Lindström vastaa oikeusministerin hallinnonalaa koskeviin melko kimurantteihin kysymyksiin. Papereista lukua ja jatkokysymysten väistelyä. Oikeusministerin virka avattiin ei-juristeille vuonna 2005. Sen jälkeen Suomessa on ollut yksi ei-juristi virassa eli demareiden Leena Luhtanen v. 2005-2007. Monet muistavat, kuinka siinä kävikään.

Nyt kun Suomessa oikeushallinto on aidossa kriisissä ja oikeusturva kompuroi joka osa-alueella, olisi ollut ehdottoman tärkeää nimittää oma oikeusministeri tai vaikka sitten sisäisen turvallisuuden ministeri (= sisä- ja oikeusministeri). Kaikilla puolueilla olisi ollut kelpo juristeja tehtävään. Muuten olen sitä mieltä, että Suomessakin oikeusministerin pitäisi olla perustuslain mukaan juristi kuten kaikissa sivistysmaissa, olkoonkin, että valtion budjetissa oikeusasiat ovat yksi pienimpiä lohkoja.

Sen sijaan työministerin hommat Lindström hoitaa varmasti hyvin.

Antti Liikkanen 28.05.2015 22:10

Lueskelin Kanavasta Pöystin kolumnia perustuslaista ja sen noudattamista/kehittämistä valvovasta perustuslakivaliokunnasta, joka katupuheiden mukaan epäonnistui hyvin totaalisti sote-kannanotoissaan (viimeinen naula se oli kuitenkin Stubb-ministeristön arkkuun).

Se, mitä vakaa ja vakava hallinto vakavassa ja epävakaassa tilanteessa tarvitsisi, tuli hyvin esiin saman Kanavan toisessa älähdyksessä, jossa todetaan, että 70-lukulaisten tilalle nyt astuivat 60-lukulaiset (pääkirjoitus).

Muutos on raju ja elämänkokemuksen lisääntyminen todella "huge".

Mielestäni Suomi voi tehdä aika vähän sen eteen tai edestä, mikä nyt on tulossa.

Kiinan nouseva vaikutus, Kiinan-Intian-Venäjän hegemoniataisto jne.

Jos Suomi jotain itse voi ohjata, se on Soini-Niinistö(S)-vetohevosten käsissä: ulkopolitiikassa.

Näillä mennään ja joudutaan ottamaan huomioon muuan minua suuresti riemastuttava seikka:

60% julkisesta palvelurahasta käyttävä SoTe on tulevaisuudessa maakuntien valittujen "katsossa".

Ja kyllä, siellä hallitusohjelmassa todetaan, ettei kansanedustajilla ole asiaa maakuntahallintoon, ei edes ehdolle.

159-jäseninen kuntapuolue on sitten siinä: loppu.

Pekka Turunen 28.05.2015 23:22

Kieltämättä listassa on myös yllätyksiä. Stubb näköjään valitsi oman joukkonsa jo viime vuonna. Joidenkin kohdalla miettii pärjäämistä, mutta kaipa puolueet omansa tuntevat (ei kai mikään puolue tahallaan huonoa ministeriä enää nykyaikana valitse)? Ehkä nämä ovat niitä ihmisiä jotka kasvavat tehtävänsä mukana?

Marita Salenius toivoi edellisen aiheen kirjoituksessaan, etteivät Väyrynen, Pekkarinen ja Rehn tulisi valituiksi. Kahden ensimmäisen nimen osalta iloitsen hänen kanssaan siitä, että Sipilä jätti nämä poliittiset pelurit sivuun ja valitsi raikkaampia nimiä. Rehnin valintaan sen sijaan olen tyytyväinen - siinä on mies paikallaan.

Vähän huolestuttaa tuo maatalous- ja ympäristöministerin yhdistäminen. Toivottavasti Tiilikainen ei mene maatalous edellä, vaan molemmat puolet tulisivat tasavahvasti huomioiduiksi.

Edelleen ihmettelen, kun täällä puhutaan Sipilän uhkavaatimuksesta tai kiristyksestä työmarkkinajärjestöjä kohtaan. Kyllä pitää olla kova halu luovuttaa parlamentaarista valtaa siihen suuntaan. Minusta Sipilä on tässä suoraselkäinen. Entisajan meininki ei enää kelpaa - nyt tehdään joko teidän kanssanne tai ilman teitä, mutta työmarkkinat eivät päätä. Kova vanhan maailman puolustustaistelu siitä saattaa toki nousta, kuten jotkut kommentit jo kertovatkin.

Kupruja näille ministereille varmasti tulee, mutta ei tämä porukka sentään mikään katastrofi ole. Ja edellisen hallituksen jälkeen ei ole ihan helppo enää huonontaa.

Irma Hilpelä 28.05.2015 23:50

Kokoomuksen ministerivalinnoissa Alexander, Sanni ja Petteri muodostavat luontevan kaveriporukan. Lenita on vaarassa jäädä joukkueessa yksin. Yhdessä he kaikki edustavat jatkuvuutta.

Perusuomalaisissa Hanna on ainoa nainen ja vaarassa jäädä yksin. Timo, Jussi ja Jari ovat varmaan samanmielistä äijäporukkaa ja tukevat toisiaan.

Keskustan joukkueessa on Juhalle tuttuja työtovereita. Työssä viihtyminen on haluttu taata ja toistensa osaamiseen luotetaan. Naiset ovat ryhmäkuvassa kuin vastavalitut missit - ettei vaan tulisi keskinäistä kilpailua.

Jouni Pulli 29.05.2015 9:44

Jari Lindströmin asettaminen sekä oikeus- että työministeriksi samaan aikaan on liikaa vaadittu Jari Lindströmiltä sekä osoittaa halveksuntaa oikeusinstituutiota kohtaan, ellei sitten päätarkoitus ole ollutkin kasvattaa virkamiesten valta-asemaa näissä kahdessa ministeriössä. Olisi voitu esim. pitää oikeusministeri erikseen ja yhdistää työ- ja elinkeinoministeri.

Huomionarvoista on, että kokoomus on uudessa hallituksessa täysin sivussa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Syitä tällaiseen lopputulemaan olisi hyvä tuoda julki avoimesti ja uskon, että ne syyt ovat ainoastaan kotimaiset.

Pätkäministeriydet viittaavat päätöksenteon vaikeuteen ehkä myös jonkinlaiseen valtavajeeseen.

Työmarkkinajärjestöjen kanssa tämä hallitus joutuu taisteluun alkupäivistään lähtien, lieneekö ministerivalinnat/hallitusohjelma tässä mielessä kohdallaan?

Tero Kekki 29.05.2015 10:03

Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että työ- ja oikeusasioiden yhdistäminen on outoa, samoin kuin tehtävään valittu ministeri on kyllä taustaltaan aivan väärä tähän tehtävään. Mutta mennään ministereistä puhemiehiin.

Minusta olisi ollut Sipilältä todellinen valtiomiesteko kansakunnan yhtenäisyyden nimissä antaa Kepun varapuhemiespaikka demareille. Se olisi "vaimentanut" demareiden hallituskritiikkiä, helpottanut yhteiskuntasopimuksen syntymistä ja työelämän uudistuksia. Kepun poliittine valta (jota sillä jo nyt on suhtettoman paljon) ei olisi pienentynyt lainkaan. Ja Soini olisi voinut todeta että koska PS ja Kok ovat käytännössä yhtä suuria puolueita ja koska PS sai valita ottaako UM:n tai VM:n niin on reilua että Kokoomus saa valita ykköspuhemiehen tehtävän itselleen. Näin ansioitunut Risikko olisi tasavallan kakkonen ja kokemattomampi PS olisi 1. varapuhemies ja Heinäluoma 2. varapuhemies. Se olisi ollut parlamentaarisempia ja kokeneempi puhemiehistö.

Pasi Pekkinen 29.05.2015 10:13

Mark Anderssonin lailla olen hieman huolissani itsetarkoitukselliseksi muodostuneesta ministerien lukumäärän vähentämisestä. Ymmärrän Sipilän periaatteellisen tavoitteen tiiviimmästä kollegiaalisesta päätöksenteosta, mutta kolikon kääntöpuolena on yksittäisten ministerien tarpeeton ylikuormitus sekä joidenkin asioiden aivan liian vähäiselle huomiolle jääminen.

Ainakin sekä Tiilikaisen että Lindströmin salkut vaikuttavat kovin laaja-alaisilta. Sinänsä en näe tarvetta ennakkoon kyseenalaistaa yksilöiden mahdollisuuksia pärjätä tehtävissään. Aiemminkin on ollut keskimäärin hyviä, keskinkertaisia ja huonoja ministereitä.

Janne Viskari 29.05.2015 11:44

Nostan esiin vain pari räikeintä pointtia:

- Miten ihmeessä Stubb kehtaa ryhtyä valtionvarainministeriksi? Takana katastrofaalisin pääministerikausi maan historiassa, jossa kaikkein surullisinta oli, että se pääsi ylipäätään alkamaan. Vanhan pääministerin lähtiessä kyvyttömyyttään maanpakoon, olisi pitänyt järjestää uudet vaalit, eikä nostaa porvarien sisävaalit voittanutta koulukiusaajaa pääministeriksi.

- Kaikkein vihreimmälle poliittiselle broilerille annetaan yhden ministeriön sijasta kaksi. Likka on tiukasti EK:n nuorassa ja tuskin edes tajuaa sitä itse.

Rumaa jälkeä tiedossa.

Heli Reinilä 29.05.2015 12:42

Janne Viskari ihmettelee Stubbin ryhtymistä valtiovarainministeriksi. Ehkäpä hän ottaa Juhana Vartiaisen takapirukseen ja luottaa ministeriön virkamiehiin. Jos on kirjoittanut lyhyestä matematiikasta (muistaakseni) a:n, tarvitsee vahvan selkänojan asiantuntijoista.

Lindströmin valintaa ensikertalaisena kahden ministeriön johtoon ei voi olla kummastelematta. Toivottavasti media pyrkii selvittämään ja analysoimaan valinnan taustoja. Mistä muusta on kyse kuin siitä, että Lindström on Soinin luottomies?

Olen miettinyt viime aikoina samaa kuin joku muukin tässä blogissa: Voiko koko hallituksen onnistuminen ja Suomen tulevaisuus olla yhdestä miehestä kiinni? Sipilältä vaadittaisiin lähes messiaanisia ominaisuuksia, jos näin olisi. On todella mielenkiintoista seurata, mitä miehestä paljastuu seuraavina kuukausina. Toki en kiellä Sipilän ansioita hallituksen kokoamisprosessissa.

Marita Salenius 29.05.2015 12:50

Ällistyttäviin nimiin laittaisin tämän Bernerin. Kyllä keskustassa olisi luullut olevan aktiivejakin valittavaksi. Vai ottikohan Sipilä hänet mukaan toiseksi miljonääriksi pelastamaan Suomi. Eikös Sipiläkin keskustan velkoja pussistaan maksanut, eli osti itselleen puolueen.Josko tämä parivaljakko ostaa itselleen maan. Voi kuulostaa ilkeältä, mutta kun media kautta asia vaan tältä näyttää.

Blogistin kanssa olen eri mieltä Lindströmin paikasta. Sillä kun meillä on poliittiset hallitukset, niin poliitikot ovat ministereitä. Jos puolueessa koetaan henkilö ministeriksi käypäseksi, niin hän on kyllä sitten käypänen mihin pestiin vain, koska kyse on poliittisesta paikasta, jossa taustalla on liuta ammattilaisia. Olihan Orpokin maatalousministeri, vaikka tunnusti suoraan olevansa ei niin oikealla alalla. Lopulta hän pärjäsi paremmin, kuin yksikään edeltäjänsä kepulainen.

Ilari Kiemalle heittäisi näistä lyhytnäköisistä isännistä, että mitä isäntien pitäisi tehdä, että näkö pitenisi. Muutahan tässä ei lie voi tehdä, kuin ajaa koko maatalous alas ja antaa Lidlin ruokkia meidät. Näinhän tässä muuten vielä käykin, kun ympärilleen katsoo ja kuulee, kun paljon ei kuulu - jo nyt.

Ministeriksi varmasti kaikista on, mutta vasta aika näyttää, onko heistä pestin hyväksi hoitajaksi. Siis ihminen oppii mitä vain, kun halua on.

Itsekin aikoinaan kaupunkilaisena maatalousoppiin lähtiessäni en tiennyt, että tuleeko vispikerma valmiina, kun lehmän hännästä vetäisee. Monia asioita olen oppinut, enkä kovinkaan paljon edes kantapään kautta. Luottamus itseensä ja kiinnostus asiaan vie pitkälle ja lopulta huomaakin olevansa ihan asiantuntija. Näin se menee ministerin hommissakin, sekä puhemiehistössä.

Muuten ihan kiva tilanne korokkeella: kaksi naista ja Pekkarinen - olisiko se kiintiömies.

Vesa Kaitera 29.05.2015 14:42

Minusta ministereiksi valitut ovat monessa suhteessa päteviä ja odotettujakin henkilöitä. Berner oli ehkä suurin yllätys, etenkin kun tiedetään kuinka monta politiikan konkaria Keskustan sisällä oli himoinnut tuota ministerin salkkua.

Oikeus- ja työministerin yhdistelmä on vähän ontuva kombinaatio, vaikken Lindströmin kykyjä epäilekään. Lindströmille olisi todennäköisesti istunut paremmin pelkkä työministeriys tai sitten vaikkapa sisäministerin salkku, joka tosin oli jyvitetty Kokoomukselle.

Tilannehan oli vielä varhain tiistai-iltana sellainen, että Soini näyti taipuneen puolueensa kentän tahtoon pysyä Suomessa ja ottaa hoitaakseen hallituksen toiseksi vaikutusvaltaisin tehtävä. Tosin oli yleisesti tunnettua, että Soini itse olisi halunnut ulkoministerin pestin, se oli ollut hänen tavoitteenaan jo vuosia. Mutta kun hänen arveltiin päätyvän valtiovarainministeriksi, ja kun Kokoomuksen päättävät elimet olivat määrätietoisesti painostaneet Stubbia ottamaan vastaan raskaan taloussalkun mieluummin kuin ulkoministeriyden, niin elinkeinoministerin tehtäviä oli "tuunattu". Niihin olisivat tulleet mukaan myös työministeriön asiat, ja Stubbista olisi tullut elinkeinoministeri. Kun sitten Soinin ratkaisu kääntyi valtapoliittisesta valinnasta intohimon suuntaan, niin Stubb solahti kitkattomasti valtiovarainministeriksi. Mutta tällöin alkuperäinen motiivi, miksi työministeriön asiat olisivat siirtyneet elinkeinoministerille, lakkasi olemasta. PS todennäköisesti vaati noita asioita lisättäväksi jokun oman ministerinsä toimenkuvaan. Tietenkään se ei olisi käynyt ulkoministerille, eikä varmaan sosiaaliministerille, eikä kauhean hyvin puolustusministerillekään. Niinpä ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lisätä ne oikeusministerin tehtäviin, niin omituiselta kuin se ensisilmäyksellä vaikuttaakin. Väitän, että jos Soini olisi tehnyt oman valintansa muutamaa päivää toteutunutta aiemmin, niin työministeriön asiat eivät välttämättä olisi päätyneet oikeusministerin toimenkuvaan, vaan koko ministeripakettia olisi hieman muokattu. Nyt piti kuitenkin tehdä pikaratkaisu.

Miika Kurtakko 29.05.2015 16:37

Kun tuota Sipilän hallituksen työnjako- ja tehtävälistaa katsoo, tulee mieleen, että ei Spilä sittenkään ollut mikään prosessijohtamisen asiantuntija. Prosessijohtamisen keskeinen ajatus on, että organisaatiossa on tietyt ydinprosessit, jotka tuottavat arvoa asiakkaalle ja jotka kulkevat yli funktionaalisten rajojen. Esimerkiksi uusien tuotteiden kehittämisessä ei riitä pelkkä T&K-funktion työ vaan vaaditaan kontribuutiota myös osto-, myynti-, markkinointi-, valmistus- ja logistiikkafunktioista. Ilman näiden panosta ei pystytä kehittämään tuotetta, joka myy ja jota on kannattavaa ja mahdollista valmistaa ja toimittaa.

Politiikassa ja hallituksen toiminnassa on myös vastaavia prosesseja ja/tai aihealueita. Otetaan vaikka työllisyys. Se ei kohene pelkästään työministerin tempuilla, tarvitaan myös sopivaa budjettipolitiikkaa (VM), elinkeinopolitiikkaa (TEM), sosiaaliturvan kehittämistä (STM), koulutusta (OPM), (tieto)liikenneratkaisuja (LVM), mahdollisesti myös normien ja säädösten viilaamista (YM, MMM, OM). Tällaiseen tehtävään olisi kannattanut nimittää erillinen ministeri, jonka työlle muut sektoriministeri olisivat olleet alisteisia. Heikko työllisyysaste ja huono huoltosuhde ovat kuitenkin Suomen ongelmien taustalla.

Joku voisi tietenkin sanoa, että Anu Vehviläisellä on tämäntyyppinen rooli, mutta jotenkin en jaksa uskoa, että Vehviläinen ilmoittaisi Stubbille tai Rehnille, että "tehkää näin". Toisaalta on hyvä muistaa, että Sipilä on vasta toisen kauden kansanedustaja ilman aiempaa kosketusta hallitustyöhön ja ymmärrys hallituksen työskentelystä vielä vajavainen. Sipilä on kyllä korostanut kollektiivisen hallitustyöskentelyn mallia, joten ehkä nämä prosessijohtamisen puutteet saadaan korjattua.

Ministereistä veikkaan onnistumisia Soinille, Niinistölle, Orpolle, Rehulalle, Tiilikaiselle ja Rehnille. Berner ja Mäntylä ovat katsomattomia kortteja, samoin myöhemmin Saarikko.

Lindströmin tehtävänkuva on hänelle itselleen melkoinen karhunpalvelus enkä usko, että kukaan pystyisi ko. tehtävästä selviytymään kunnialla. "Jarppa" on osoittanut hyvää oppimiskykyä eduskunnassa mutta on nyt mahdottoman edessä. Vaikeuksia tulee Stubbille, Grahn-Laaksoselle ja Vehviläiselle. Toivakan suoritus tullee olemaan plus miinus nolla: ei maaleja mutta ei myöskään tehtyjä mokia.

Todettakoon lopuksi, että keskusta ja perussuomalaiset pelasivat ministeriruletin taitavasti: isoimmat säästöt ja sitä kautta huuto on lähes yksinomaan kokoomuksen sektorilla. Keskustan ministerit pääsevät kertomaan mahdollisista uudistuksista, kun taas PS:n ministerit pääsevät framille utvasektorilla. Saa nähdä pystyykö kokoomus kääntämään itselleen epäedullisen aseman voitokseen.

Pentti Kangasluoma 29.05.2015 18:07

Vaikea aika, voisiko Stubb olla kuten Mauno Koivisto tai Iiro Viinanen. Valmiuksia ja kykyä hänellä on vaikka muille jakaa. Mutta onko sellaista auktoriteettia että leikkausten kohteeksi joutuvat kehittäisivät sellaisen fiiliksen että tuon miehen puolesta mennään vaikka tuleen.

Sipilän joukkueen pitäisi kehittää sellainen kieli jossa puhuttaisiin pienituloisista. Kotihoidossa, laitoksissa on ihmisiä jotka ovat tehneet työtä 40-60 vuotta. Vähäosaisuus käsite voi leimata aivotoiminnan puutteisiin, mutta muistamme itsenäisyyspäivän terävän Hanneksen.

Pääministeri sanoi ymmärtävänsä että leikkaukset tekevät kipeää, niinkuin

isä joka piiskaa antaessaan sanoo että tämä on sinun omaksi parhaaksi.

Olli Rehn kertoi olleensa varaosamyyjänä.

Tänään Rauhanturvaajien päivänä tuli Jussi Niinistöstä puolustusministeri,

sivistyssuvun jäsen oli rakentamassa Rakveren lihakombinaattia 1988, Ilpo Kokkilan uuden firman ensimmäinen urakka. HK Ruokatalo omistaa nyt yrityksen.

Niinistö väitteli tohtoriksi 1998, lokakuussa 1999 hän oli mukana johtamallani muistotaulumatkalla Virossa ja Latviassa. Kuljimme reittiä

jonka Pohjan Pojat-ryhmentti kulki Viron vapaussodassa 1919. Kesti nurkumatta bussimatkan vaivat.

Isänmaallisuuden korostaminen on nyt johtanut Timo Soinin ja Jussi Niinistön ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtoon, vaalivoittoon.

Demareiden pitäisi ajatella enemmän.

Jarmo Salmela 29.05.2015 21:53

Pari huomiota: Turun perinteinen vahva ministeriedustus vaihtui kolmeen Kaakonkulman ministerin junttaan.

Helsingissä naurattanee, että liikenneministerinä Anu Vehviläinen junaili 42 miljoonan erillisrahoituksen Huutokoski -Savonlinna rataosan perusparannukseen. Liikennettä radalle ei tullut koskaan ja viime vaiheissa silta Saimaan ylitse ilmeisesti puretaan laivaliikenteen tieltä. Pekkarointi siis osataan.

Uusi liikenneministeri tuskin ajaa lähijunalla tai polkupyörällä Helsingissä, joten odotuksen normien purkamisesta kohdistuvat vaikka nopeusrajoituksiin.

Siltarumpujen maassa median olisi syytä seurata pysytäänkö hakkeiden kiireellisyysjärjestyksessä tarpeen mukaisissa listoissa. Kari rajamäki pekkaroitsi omalle sudulleen tiemäärärahoja muiden maakuntien rahoista, perinne jatkunee. Jospoliittinen harkinta ohittaa tarpeen, tulos ei ole veronmaksajalle onnellinen.

Olli Rehnin osalta on kiinnostvaa nähdä saadaanko Suomeen hankerahoitusta EU:n kautta. vanhasen aikana EU rahat käytettiin maasedun elävöittämiseen rakentamall laavuja sinne tänne, onneksi yleensä retkeilyreiteille. Suomessa aika harva näkee EU rahoitusta missään, koska hankkeet ovat aika pieniä ja konsultit lähinnä ansaitsevat, hyvä sekin toki. Muualla näkee isoja EU kylttejä vaikka silloissa. rehn voi saada toki nuskaa aiemmista aikaansannoksita ja Suom saa maksaa lisää poliitista hintaa Kreikan linjasta. Sehän jo aiheutti Kataiselle jonkinlaisen apumyyntimiehen paikan EU komissiossa, siis koordinoiva turhake.

Hauskaa on luvassa.

Olli Saarinen 30.05.2015 2:14

En arvaa arvioida ministerien kykyjä mutta tehtäväjaossa on pohtimista. - Työministerin homma on yhtä mahdoton kuin papin virka: toivotaan ikuista elämää mitä pappi ei voi kuitenkaan taata. Sanssikorttien jaon voi delegoida työministeriön vanhemmalle virkamiehelle, kuten ex-presidenttiehdokas Pekka Tiaiselle. Tällöin, muun hallituksen hoitaessa työllisyyden kuntoon voi oikeusministeri keskittyä oikeuslaitoksen tilaan ja EU-lainsäädännön harmonisoinnin problematiikkaan.

Maa- ja metsätalous kuuluisi luontevasti elinkeinoministerin elinkeinotukileikkuriin. Kun ympäristöministeri kuitenkin hoitaa tämän lohkon on selvä, että hallitus on tietoinen, että teollisuuden ja yhdyskuntien hoidettua ympäristöongelmansa on jäljellä enää maa- ja metsätalous, joka näin saadaan suoraan ympäristöministerin kontrolliin.

Juha Penttinen 31.05.2015 20:16

Ministerinimet ja tehtävät nähtyäni huomiotani kiinnitti heti Jari Lindströmin nimi ja tehtävä. Silloin ajattelin, että Lindström voi olla ihan hyvä henkilö työministerin tehtävään, mutta oikeusministeriydestä tulee katastrofi.

Olin näköjään väärässä työministeriyden suhteen.

Timo Soinia on pidetty poliittisena nerona, mutta henkilövalinnoissa hän tuntuu nyt tekevän liikaa virheitä. Kankaanniemen sotkujen kunnollinen läpikäyntikin on vielä tekemättä ja nyt tulee myöskin Lindströmin harkitsematon toiminta kiireellisesti käsiteltäväksi.

Sipilän ajatus avokonttorista on tänään osoittautunut tarpeelliseksi ja välttämättömäksi. Hallituksen kannattaisi huomisaamusta lähtien istua tiiviisti avokonttorissaan niin, etteivät kokemattomat ja arvaamattomat ministerit jää hetkeksikään lapsenvahdeitta.

Jari J. Marjanen 31.05.2015 21:18

Hm, tuntuu pääosin varsin kokemattomalta joukolta vaikeitten aikain vastuulliseen tehtävään. Noin äkkiä katsoen etunimikaima Lindström vaikuttaa epäpätevältä sekä työ- että varsinkin oikeusministerin tehtävään; yhdistelmä on varsin outo, ja oikeusministeriksi PS:sta olisi löytynyt professoritason (emeritus) asiantuntija Erkki Havansi. Sinänsä oikeusministerin ei toki tarvitse välttämättä olla opiskellut oikeustiedettä, mutta Lindström on varmasti paljolti virkamiesten varassa, vaikka hän onkin ilmeisesti jo saanut tietää Suomen kv. sitoumusten estävän barbaarisen kuolemanrangaistuksen.

Grahn-Laasonen on toivottavasti uudessa pestissänsä parempi kuin edellinen surkeasti hoidettu ministerintehtävä osoitti.

Luonnonvaraministeriö vaikuttaa näin vihreästä näkökulmasta olevan pelottavan askelen verran lähempänä, mutta myönnettävä on Tiilikaisen olevan todennäköisesti vähiten pelottava maalaislii... keskustalainen valinta ympäristöministeriön(kin) johtoon.

Noista nimistä uskon Orvon ja Stubbin selviävän tehtävistään, mutta Soinin jaksamista paljon matkustelemaan joutuvana ulkoasiainministerinä epäilen valitettavasti kovin. Soini on minua muutaman vuoden nuorempi, mutta näyttää selvästi huonokuntoisemmalta.

Hyvä on kuitenkin, ettei oikeus- ja sisäministerin tehtävää yhdistetty, sillä tuomioistuinten pitää nimen omaan olla täysin erillään poliisista ja rajavartiolaitoksesta. Olisi ollut erittäin kiusallinen viesti muulle maailmalle, jos maahan olisi tullut joku "sisäisen turvallisuuden" ministeri.

Vesa Kaitera 01.06.2015 11:23

Jari J. Marjanen kirjoitti: "Grahn-Laasonen on toivottavasti uudessa pestissänsä parempi kuin edellinen surkeasti hoidettu ministerintehtävä osoitti."

Jos Grahn-Laasonen olisi todella ollut niin surkea ympäristöministeri kuten väität, niin ei häntä olsi valittu tähän uuteen hallitukseen ministeriksi. Selvää tietenkin on, ettei Sannin peruslinja ympäristöministerinä vastannut lainkaan sitä, mitä hänen edeltäjänsä oli edustanut ja mitä Vihreät olisivat toivoneet. Mutta Vihreiden olisi viimeinkin opittava se, että jolleivät he ole hallituksessa, niin ei heidän mielipiteistään juurikaan välitetä. He eivät voi kontrolloida ympäristöministeriötä oppositiosta käsin.

Aleksi Päiväläinen 02.06.2015 1:37

Muutaman päivän nimitysuutisten sulattelun jälkeen olo tuntuu itse asiassa aika hyvältä. Hallituksessa on nyt paljon ns. kirjoittamattomia lehtiä, mikä voi nykyisessä Suomen tilanteessa olla hyväksikin. Jos suuntaa täytyy muuttaa, niin uusia miehiä ja naisia on syytä lähettää komentosillalle ja ruorin ääreen. Ehkä sieltä voisi oikeasti tulla sitä rohkeutta ja uskallusta nähdä asioita uudella tavalla.

Puolueittain tarkastelleen Keskustan lista oli itselleni varmaan suurin yllätys. Samalla komppaan Jouni Martikaista siinä, että "vahakabinetin" poistuminen kuvioista on erittäin hyvä uutinen. Tälläkin palstalla moni kommentaattori epäili etukäteen Sipilää untuvikoksi, jolla ei ole omaa tahtoa. Poliittinen untuvikko hän onkin, mutta ainakin ministerivalintojen perusteella miehellä on ollut todella rohkeutta laittaa Keskustan kärkikaartia uusiksi. Tästä ei voi olla kuin tyytyväinen ja toivoa, että myös Anne Bernerin aivan poikkeuksellisen nopea hyppy liike-elämästä politiikan huipulle sujuisi hyvin.

Persuministereillä ei tietenkään voi ministerikokemusta ollakaan, mutta ei listasta muuta moitittavaa ole kuin jo moneen kertaan mainittu työ- ja oikeusministerin yhdistelmäsalkku. Lyhyellä ministerinurallaan Sipilän hallituksen sanotaan (esim. HS 1.6.) sanotaan jo saaneen aikaan kyräilyä, pelkoa ja ihmettelyä enemmän kuin kertaakaan sitten 1990-luvun alun. Tällä viitattaneen erityisesti juuri PS:n Lindströmiin. Ovatkohan työmarkkinajärjestöt pelästyneet sitä, että maan hallitus saattaisi alkaa oikeasti johtaa tätä maata? Kyllä Lindströmin työministerikommentit ovat olleet miellyttävän raikasta ja rakentavaa kuunneltavaa (esim. HSTV:ssä). Olen ollut positiivisesti yllättynyt. Pelkään vain sitä, että hallituksen rohkeus loppuu kesken, mikäli AY-liike ryhtyy ns. isolla kädellä heittelmään kapuloita rattaisiin.

Oman puolueeni Kokoomuksen nimissä ei ollut suuria yllätyksiä. Kuten joku tässä jo aiemmin mainitsi, Stubb oli tainnut valintansa tehdä jo viime syksyn puolella. Toivottavasti Alexilla itsellään riittää kärsivällisyys paneutua hallinnonalansa yksityiskohtiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 2. 2

  Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

 3. 3

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 4. 4

  Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

 5. 5

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 6. 6

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideakorteilla ja seksilaululla

 9. 9

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 10. 10

  Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 2. 2

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 3. 3

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 4. 4

  Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

 5. 5

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 6. 6

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 7. 7

  Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

 8. 8

  Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

 9. 9

  Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

 10. 10

  Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 3. 3

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 4. 4

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 8. 8

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 9. 9

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 10. 10

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle
 3. Kärpät kaatoi Tapparan kärkiottelussa – pistepörssin kärkimies Junttila teki vasta kauden kuudennen maalinsa
 4. Luvattomasta lautailusta kiinni otettu skeittari kiistää käyttäytyneensä väkivaltaisesti – ”En ole sylkenyt päälle enkä ladellut tappouhkauksia”
 5. Mikael Forssell väläyttää räppitaitojaan ja leveilee rahoillaan: ”Jengii syö, kun 20 vuotta miljonääri, Abramovitšilta massit jouduin käärii”
 6. Lähes neljä vuosikymmentä hallinnut Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erosi – Pelkona on, että mahdollinen seuraaja on otteissaan Mugabeakin itsevaltaisempi
 7. Saksan hallituskriisi herättää taas kysymyksen, joka tiivistää koko Euroopan historian: Minkä kokoinen on sopivan kokoinen Saksa?
 8. Tunti sitten
 9. Panaman tauti uhkaa hävittää banaanin maailmasta – tutkijat taistelevat sienitautia vastaan sukkulamadolta napatun geenin avulla
 10. Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa
 11. Hallitus perää toimia rajavalvonnan tehostamiseksi – Linjaukset miellyttivät eurooppaministeri Terhoa
 12. Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen
 13. Näytä lisää