Perässähiihtäjä

Saako Rinne Sdp:n nokan nousuun?

Tänään kerrottiin,  että oppositio jättää ensi viikolla välikysymyksen eläkeläisten asemasta.  Oppositiopuolueet vuorottelevat välikysymyksen ensimmäisenä allekirjoittajana, joten seuraavaksi on vihreiden vuoro.  Minua tämä tieto suoraan sanottuna huvitti.  Kyllä  Sdp olisi sopinut eläkeläisten asemaa käsittelevän välikysymyksen allekirjoittajaksi paremmin kuin vihreät.  Ja tämän sanon ihan hyvällä, olenhan joskus tulevaisuudessa eläkeläinen itsekin.  Milloin, sitä en vielä tiedä.

Sdp:n asema on todella mielenkiintoinen.  Eduskuntavaaleista on kulunut pian puoli vuotta, ja kello käy:  Antti Rinteen pitäisi saada puolueen nokka nousuun.  Sitä nousua ei ole vielä nähty, vaikka pääministeri Juha Sipilän kolmen puolueen porvarillinen hallitus on tehnyt aika paljon sellaista politiikkaa, jonka odottaisi nostavan opposition ja nimenomaan opposition suurimman puolueen kannatusta.

Rinteellä on toki vielä aikaa näyttää kyntensä. Hänet valittiin puoluejohtajaksi viime vuoden toukokuussa, ja hänen kautensa on kolmivuotinen.  Matemaattisesti laskettuna sen pitäisi jatkua  siis toukokuuhun 2017,  pian huhtikuussa 2017 pidettävien kuntavaalien jälkeen.

Toukokuussa 2017 pidettävässä puoluekokouksessa Rinteellä olisi siis tuore näyttö siitä, kykeneekö hän nostamaan Sdp:n kannatusnousuun.

Politiikka ei tunnetusti ole matematiikkaa.  Sdp:n säännöt sanovat, että puoluekokouskausi on kolme vuotta, mutta kokous voidaan järjestää mihin tahansa aikaan kolmantena vuonna, siis pelivaraa on vuonna 2017 tammikuusta joulukuuhun.

Ja niinpä Sdp:n puoluehallituksessa valmistellaan sellaista ratkaisua, että puoluekokous pidettäisiin jo helmikuun alussa vuonna 2017. Minulle tämä tieto oli uutinen, kun sen tänään kuulin ystävälliseltä kansalaiselta. 

Hyväntahtoinen tulkinta on se, että pitämällä puoluekokouksen heti alkuvuodesta  Sdp saisi upean startin vaalityölleen kuntavaaleihin, jotka siis pidetään saman vuoden huhtikuussa.

Pahantahtoinen tulkinta on se, että jos Sdp:n kannatus ei ole merkittävästi noussut siihen helmikuuhun 2017 mennessä,  silloin on viimeinen tilaisuus ennen kuntavaaleja vaihtaa puheenjohtajaa ja mahdollisesti muutakin puoluejohtoa.  Kuntavaaleihin lähdetään sitten uuden puheenjohtajan johdolla ja tämä puheenjohtaja vie demarit  vuoden 2018 presidentinvaaleihin sekä vuonna 2019 pidettäviin eduskunta- ja eurovaaleihin, sillä hänen kautensa jatkuu vuoteen 2020.

Nerokasta - sanon minä.  Kuin huomaamatta Antti Rinteen pään päälle, tietenkin lempeän toverillisesti, on asetettu poliittinen giljotiini.  Jos Sdp:n kannatus lähtee mielipidemittauksissa hyvään nousuun, Rinne saa toisen kolmivuotiskauden hurraahuutojen säestämänä helmikuussa 2017.

Jos Rinne ei ponnisteluistaan huolimatta onnistu selättämään huonoja gallup-lukuja, Sdp pääsee hänestä kätevästi eroon ja voi suunnistaa uuden puheenjohtajan vedolla kuntavaaleihin.

Kuka lieneekään ollut aikataulun mestarillinen suunnittelija, täytyy onnitella: poliittinen pelitaito ei ole vielä Hakaniemestä kokonaan kuollut.

Vaan mitä sanovat kommentaattorit?   Kun eilen ja tänään on ruodittu ansiokkaasti perussuomalaisia, otetaan nyt vielä tälle viikolle demaritkin luupin alle ja nimenomaan puheenjohtaja Antti Rinne.

Päivän Hyvä kysymys kuuluu:  Saako Rinne Sdp:n nokan nousuun? 

50 vastausta artikkeliin "Saako Rinne Sdp:n nokan nousuun?"

Miika Kurtakko 06.10.2015 20:07

Kyse on oikeammin siitä, saako Rinne tankattua puolueen aatteelliset tankit, muuten ei nokka nouse. Tankit ovat olleet tyhjät siitä saakka, kun Lipponen luopui puheenjohtajan nuijasta. Lipponen paalutti puolueen tiukasti markkinatalouteen ja arvoliberalismiin, EU-integraatioon ja läntiseen yhteistyöhön. Lipposlaisen politiikan hyvyydestä voidaan olla monta mieltä, mutta ainakin SDP:n kannatus oli kovissa lukemissa.

Heinäluoma, Urpilainen ja nyt Rinne ovat olleet hieman hukassa - tai ehkä pitäisi sanoa SDP on ollut hieman hukassa heidän alaisuudessaan - aatteellisesti. Ollaanko kokonaan Lipposen linjoilla vai joltain osin vai eikö ollenkaan? Tämä on kysymys, johon demareiden pitäisi osata vastata. Lipposlaiseen tyyliin vastauksen antaisi puheenjohtaja, minkä jälkeen keskustelu olisi päättynyt ja tulisi taputustsen aika. Rinne ei ole kuitenkaan Lipponen. Puolueen ongelma on, ettei sen piirissä käydä syvällistä aatekeskustelua. Ja jos aatteellinen linja ei ole selvä, ei ole myöskään selkeää poliittista strategiaa, jota pystyttäisiin viestimään äänestäjille.

Rinne joutui valintansa myötä hyppäämään hallitukseen juuri ennen vaaleja, joten tekemistä oli liiaksi. Vaalien jälkeen aatekeskustelu olisi pitänyt aloittaa samantien; keskustelu joka olisi pitänyt käydä jo kymmenen vuotta sitten.

Rinteen kohtaloa eivät ratkaise gallupit lähitulevaisuudessa vaan kyky saada ideologis-strateginen työ liikkeelle ja etenemään. Poliittiset tuulet meillä ja muualla puhaltavat nyt vasemmalle päin, joten potentiaalia saada kannatus nousuun löytyy. Toistaiseksi SDP:n aatteellinen uudistuminen - jos sellaista ylipäätään tapahtuu - on jäänyt Hakaniemen kellarien salaisuudeksi. Rinteen on petrattava nimenomaisesti puolueen johtamista ja jätettävä oppositiopolitiikan tekeminen ensisijaisesti eduskuntaryhmän harteille. Muuten tulee noutaja.

Juhani Heinula 06.10.2015 20:18

Veikkaisin että saa jossakin määrin, mutta ei omin voimin vaan persujen hajanaisuuden vuoksi. Populistipuolue ei voi olla yhtenäisenä monipuoluehallituksessa, jossa pitää noudattaa hyviä pöytätapoja. Ennemmin tai myöhemmin puolue jakaantuu erilaisiin fraktioihin kuten uskonnolliset liikkeet ja osa lipeää opposition kannattajiksi eli lähinnä demareihin. Rinne itse on ollut ns heikko esitys, eikä siis tule mielestäni nostamaan SDP:n kannatusta ainakaan merkittävästi ilman persujen apua.

Taito Taskinen 06.10.2015 20:19

Hei

Kyllä Sdp:n kannatus lähtee hieman nousuun, mutta ei Antin johdolla tarpeeksi. Ideat saattavat olla hyviä, mutta uskottava ja jämäkkä kertominen puuttuu. On siis kysymys esiintymistaidosta ja synnynnäisestä karismasta. Nyt olisi niin mainio tilaisuus, ettei aivan pian taida tulla toista. Ei kannattaisi hukata hyvää saumaa.

Tommi Immonen 06.10.2015 20:20

SDP saattaa kääntyä nousuun, mutta Rinteen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Mieleen tulee lähinnä Gordon Brown, epäilemättä kyvykäs mutta täysin vailla mediakarismaa. PS:n kipuilu oikeistohallituksen talouskuripolitiikan kanssa sataa suoraan demarien laariin. Enemmän tulisi kuitenkin toisella johdolla. Kiinnostavaa nähdä pystyykö Vihreät Niinistön voimin houkuttelemaan kokoomuksesta vähemmän köyhät kyykkyyn -henkistä laitaa. Heitäkin kokoomuksessa on, eivätkä kaikki pidä nykymenosta. Suuri osa tuntemistani kokoomuslaisista on ay-aktiiveja, ja tällä hetkellä varsin pettyneitä.

Pentti Kangasluoma 06.10.2015 20:51

Antti Rinne on ay-koneiston tuote, lakitestejä, sopimushistoriaa,

niissä vahva neuvottelija. Televisioaikakausi vaatii erityisesti

kykyä villitä kansaa, nostaa lämpöä. Häneen samaistuminen on vaikeaa,

ainakin monelle.

Historia sen kertoo millainen koneisto hänet nosti. Kuvittelivatko

he että pulma on siinä, etteikö ammattiyhdistysliike lyö tarpeeksi

nyrkkiä pöytään.

Oli aika jolloin älymystö oli kiinnostunut SDP:stä. Nyt ainoa taitaa

olla Erkki Tuomioja. Antti Rinne ei sitä vetovoimaa lisää. Täytyisi

olla visioita Suomesta ja koko maailmasta.

SDP, olisi heti pitänyt nostaa profiilia kun tieto, eläkeläisten

asumistuen leikkaus tuli julki. Toki moitettiin mutta iltapäivälehdet

menivät heti näiden ihmisten luokse.

En usko että Antti Rinne nostaa kannatusta. Eero Heinäluoma, ja

Jutta Urpilainen, kaksi entistä puheenjohtajaa, vaikea sanoa.

Timo Harakkaa symppaan.

Demokraatti lehti sai uuden päätoimittajan, puhutaan pienyrittäjistä,

ilahduttaa itsensä työllistäjää. Kauan siinä meni. Perussuomalaisten

horjuminen tuo väkeä takaisin.

Pentti Miettinen 06.10.2015 21:10

SDP:n puheenjohtajan pitää muistaa olevansa SDP:n puheenjohtaja.

Rinteen ei pidä yrittää olla SAK:n, STTK:n tai Akava:n puheenjohtaja, eikä näkyvästi minkään muunkaan instituution puheenjohtaja.

Tämän oivalluksen jälkeen on helppo tehdä suunnitelma puolueen aseman parantamiseksi kansalaisten mielikuvissa.

Jutta Urpilaisella sellainen oli. Mutta Kreikan talousongelmien vuoksi hän joutui olemaan milloin missäkin päin Eurooppaa. Mutta Suomessa hän ei ollut. Hän ei näkynyt suomalaisten äänetäjien ja SDP:n kannattajien keskuudessa toreilla, kansalaistapaamisissa eikä muuallakaan, missä hän olisi voinut olla selostamassa ja puolustamassa SDP:n näkemyksiä ja aikomuksia.

Savupiipputeollisuus ja -romantiikka ovat ohimennyttä aikaa. Kuvaavaa on, että uudessa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä viimeinenkin teollisuuden piiristä lähtenyt kansanedustaja putosi eduskunnasta. Sensijaan 3 naista pääsi eduskuntaan. Eikä yksikään tullut tehtaasta. He ovat koulutettua väkeä, opettaja, hoitaja ja ehkäisevän päihdetyön tekijä.

Kun Rinne oppii puhumaan kaupan, koulun ja terveydenhuollon työntekijöille näiden toimialoja koskevista ongelmista ja tekemään aloitteita, jotka koskettavat näiden suomalaisten arkista työpäivää ja työympäristöä, niin Rinne nostaa SDP:n nousukiitoon.

Mutta jos näin ei tapahdu, niin elämä toki jatkuu Suomessa vielä Rinteenkin jälkeen.

Vaaliehdokkaiksi pitää saada henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään maamme koulu- ja yliopistolaitosta, liikealan ja yritysten toimintaa sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Silloin ollaan lähellä niitä suomalaisia, jotka hyötyvät SDP:n ajamien asioiden menestymisestä.

Teollisuudessa toimivat ihmiset vähenevät, kun työtä automatisoidaan jatkuvasti.

Mutta lasten opettamisessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kaupan, ravintola- ja majoitusaloilla tarvitaan jatkuvasti henkilökohtaista palvelua, jota ei voida koneilla korvata. Jatkuvasti suuri määrä suomalaisia pienipalkkaisia tulee työskentelemään näillä aloilla.

Rinteen tulee pystyä puhumaan näiden ihmisten kanssa ja edistämään heidän työolojaan ja toimeentuloaan. Silloin SDP nousee.

Muussa tapauksessa nämä suuret väestöryhmät kokevat jotkut muut puolueet enemmän heidän kannatuksensa arvoisiksi tai jättävät peräti äänestämättä.

Marita Salenius 06.10.2015 21:15

Meikäläinen kun tuskin koskaan eläkkeelle pääsee - ainakaan sille niin sanotulle normaalille - niin omalle kohdalle sitä asemaa ei satu , vaikka välikysymyksiä kuinka lykättäisi.

Noin periaatteessa seuraavassa gallupissa pitäisi SDP:n nousu näkyä. Mutta demarit ei ole kuitenkaan suurin opposition nousija, vaikka se perussuomalaiset ohittaisikin. Vihreät nimittäin viljelee luomupolitiikkaansa niin ahkeran suvaitsevasti, että kyllä se vielä hyvän sadon kerää - siis vielä.

Rinteen ongelma on huono ulosanti. Hän sortuu usein liian nopeaan puhumiseen, jolloin sanat puuroutuvat ja sanoma jää epäselväksi. Malttia puheeseen. Vähemmälläkin vauhdilla pärjää.

Olen jo usein täällä blogipostauksissa sanonut, että viime vuosina demareiden puheenjohtajavalinnat ovat menneet pieleen ja sanon sen nytkin. Jos SDP:n nokka nousee, niin ei Rinteen ansiosta, vaan ihan ulkoisista tekijöistä johtuen. Mutta sekin nousu voi olla vain hetkellinen.

SDPstä on tullut huomaamaton. Sellainen "takarivin taavi". Kun Arhinmäki laulaa, niin pitäisiköhän Rinteen sitten soittaa vaikka rumpuja. Mutta vasemmiston merkitys on todella heikentynyt ja vihreät on pitkälti siihen syypää.

Matti Linnanahde 06.10.2015 22:32

SDP:ltä puuttuu vain yksi. Kertomus, jonka se teki suomalaisille 1980-luvulle saakka. Se kertomus oli sekä menneen kunnioitusta ja senhetkisen vaiheen tajuamista että ihmisille uskottava näkemys, mikä voisi olla mahdollista.

Teemu Männynsalo 06.10.2015 22:46

Kun poliittinen ankkuri pysyy samassa paikassa, persoonakyvyt ratkaisevat. Poliittisen johtajan ydinominaisuudet lienevät sosiaalisuus, aitous ja asiakeskeisyys. Menestystekijät ja kyky progressiiviseen politiikantekoon opitaan sitten käytännön elämässä, jos poliittisen tahdon lisäksi eväitä on riittävästi ja onni myöten.

Hyvänkin asian voi pilata sillä, että asiakeskeisyyden rinnalle hiipii hiljaa puheenjohtajan henkilön oma egonkohotus populismiin verhoutuneena; esimerkkinä tästä vaikkapa puheenjohtajan reippaat mutta löyhänlaiset lauluesitykset eduskunnassa tms. Rinne on ollut asiallinen mutta epävarma eikä ole vakuuttanut.

Rinne on joutunut olemaan, ja ollut, pelikeskeinen ja jäänyt liikaa katselijaksi tekijyyden sijaan. Hän ei vaikuta peroonana erityisen aidolta ja vaikuttaisi sosiaalisesti aika keskitasoiselta. Toinen asia on, että demaripuolueen sisäisistä keskinäisistä valtasuhteista tulee ulkopuoliselle epäselvä kuva. Toisin kuin monessa muussa puolueessa.

Väistämättä puheenjohtajavaalin aikaistaminen vetäisi uskottavuuden maton puheenjohtajan alta pois ja laittaa tekemään ratkaisut jo paljon ennen kunnallisvaaleja. Ties vaikka demarileirissä odotettaisiin myös muita yllättäviä vaalikuvioita syntyväksi. Yliyrittäminen ja liiallinen laskelmoivuus ovat epävarmuuden seurauksena sävyttäneet paljon demareiden politiikantekoa viimevuosina, liekö seurausta yrityksestä häivyttää piiloon sisäisiä jakoja ja löytää poliittista suuntaa ja liikettä vaikka väkisin.

J. Salonen 07.10.2015 0:20

SDP:lle olisi ollut onnellista, jos Rinne olisi Seinäjoella tullut niukasti kakkoseksi ja valittu 1. varapuheenjohtajaksi. Jos puheenjohtajan paikalle välttämättä haluttiin liiton mies, olisivat Antti Palola tai Riku Aalto olleet parempia vaihtoehtoja. Rinne osaa asiat, mutta karisma ja esiintymiskyky puuttuvat. Hänestä on tullut nolojen tilanteiden mies, ja vaikea on enää uskoa, että Rinteen johdolla kannatus kääntyisi muuta kuin loivaan ja kenties ohimenevään nousuun. Hallitushan on tyrinyt niin perusteellisesti, että olisi pieni ihme, elleivät gallupit värähtäisi. SDP:llä on viime aikoina ollut suorastaan ilmiömäinen kyky hukata kaikki mahdolliset profiloitumisen paikat.

SDP:n pitää luopua itsetarkoituksellisesta hallitusvallan tavoittelusta. Hallitukseen pitää mennä vain riittävän kovalla vaalituloksella. Kataisen hallituksen ensimmäisen puolentoista vuoden aikana SDP teki Urpilaisen johdolla ja yhteistyössä Vas.liiton sekä Vihreiden kanssa kunnon tahtopolitiikkaa hallituksessa ja sai tuloksia aikaan. Se näkyi pitkään nousujohteisissa gallupeissa, joissa hetken aikaa Kokoomus ja SDP olivat jokseenkin tasalukemissa. Sitten tulivat tappiot vanhuspalvelulaissa ja rahoitusmarkkinaverossa, STX, osinko- ja yhteisöverosotku, lopulta rakennepaketti, eläkeindeksien ja lapsilisien leikkaukset.

Jotta SDP voisi tavoitella yleispohjoismaisia kannatuslukemia eli 30:llä alkavia prosenttiosuuksia, se vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä, linjakasta ja uskottavaa politiikkaa niin kunta- kuin valtakunnan tasolla sekä osaavan johdon. Jäsenhankinta ja koko jäsenistön voimavarojen hyödyntäminen on puolueessa melko totaalisesti laiminlyöty. Siitä kannattaisi aloittaa uudistustyö. Passiivisesta puoluealamaisuudesta pitäisi päästä aktiiviseen puoluekansalaisuuteen. Tässä voi ottaa mallia vaikkapa Norjan, Ruotsin ja Saksan sisarpuolueilta.

Mitä tulee henkilökysymyksiin, tulevaisuuden nimiä lienevät Timo Harakka, Joona Räsänen, Tytti Tuppurainen, Sanna Marin ja Satu Taavitsainen, muiden muassa. Kaikki ei kuitenkaan voi eikä saa olla yhdestä miehestä tai naisesta kiinni. Puoluesihteerin homman klaaraisi hyvin Salla Saarinen, raikas ja reipas viestintäyrittäjä.

Olisiko mahdoton ajatus tavoitella puna-puna-vihreää eduskuntaenemmistöä kokoavalla ja yhteisellä vaalijulistuksella (esimerkiksi konkreettinen 8-kohdan ohjelma) ja kaikki vaalipiirit kattavalla teknisellä vaaliliitolla?

Jarmo Salmela 07.10.2015 0:33

SDP on suurten ikäluokkien puolue. Se tarkoittaa eläkeläisen asiaa.

Antti Rinteen peli oli menetetty, kun hän epähuomiossa myönsi demarien kiinnostavan vain yli 35-vuotiaita.

Populistina taitava Rinne jää muutaman askeleen siltikin jälkeen Soinista.

Perussuomalaiset ovat populistipuolueena parempia kuin demarit.

Siksi, parasta ennen päiväys tuli 1990-luvulla vastaan.

Mikä puolue tavoittaa liikkuvat äänestäjät ja naiset, se voittaa vaalit.

Puolueen nousuun tarvitaan muutakin, eivätkä paalutetut poliittiset virat riitä houkuttimeksi.

Suurin ongelma lienee, että SDP on hukannut sivistyneistön ja erityisesti opiskelijat.

Tällä saralla demareilla oli pitkään vahva paikkansa. Ei ole enää. Se lienee syy henkiseen lamaan.

New Labour löysi äänestäjät keskiluokan kautta, taloudesta ja uudistumisesta.

Tänä vuonna Briteissä idea lienee, että ideoilla ja olemalla jotain mieltä mennään eteenpäin.

Suomessa demarit jäävät kiinni ikääntyvän kannattajajoukkoon ja ikääntyviin ay-aktiiveihin.

Paha on uudistua, kun on perinteet.

Suomi ansaitsisi hyvän sosiaalidemokraattisen puolueen. Valtionhoitajapuolue voi olla vähän tylsä, jokin idea tulevaisuudesta olisi silti oltava.

Vesa Kaitera 07.10.2015 7:30

Kyllä SDP:n kannatus rupeaa tältä pohjatasoltaan nousemaan, mielestäni tämä on selvää. Mutta pikemminkin Antti Rinteestä huolimatta kuin hänen ansiostaan. Kuta nopeammin SDP vaihtaa puheenjohtajansa johonkin nykyistä esiintymiskykyisempään ja karismaattisempaan, niin sitä parempi sille itselleen.

Vasemmiston kannatuksen lasku ei niinkään johdu Vihreistä, joskin hekin ovat olleet haaskalla, vaan Perussuomalaisista. Siksi aistittavissa oleva PS:n kannatuksen selvä lasku palvelee nimenomaan demareita ja jossain määrin Vasemmistoliittoa.

Olen siirtymässä lähikuukausina eläkkeelle, mutta olen ollut pitkähkän ajan ay-aktiivina. Uskon, että Kokoomuksen ay-siiven sisällä on melkoisesti nurinaa siitä, että Sipilän hallitus on ottanut monet tavoitteistaan suoraan EK:n ohjelmista ja keskittynyt painostamaan työntekijäpuolta. Mutta toisaalta ymmärretään, että tässä tilanteessa, kun Suomi on investoijalle ja yrittäjälle vähemmän kiinnostava maa, on pakko jossain määrin suosia työnantajia työntekijöiden etujen kustannuksella. Muttei rajattomasti, eikä kovin pitkää aikaa.

Pertti Rinne 07.10.2015 8:15

Sdp:n kannatus alkaa nousta vasta sitten, jos puoluejohto malttaa luopua populistisesta kannatuskasvun tavoittelustaan, ja löytää toiminnalleen sellaisia poliittisia tavoitteita, jotka ovat äänestäjille niin tärkeitä, että he arvioivat sdp:n äänensä arvoiseksi.

Jouni Pulli 07.10.2015 9:46

SDP:n kasvun suuruus riippuu paljolti siitä, miten nykyinen hallitus jatkaa työtään. Hallitus voi jatkaa nykysuuntaista rämpimistään, jolloin SDP ja vihreät keräävät mahdollisimman suuren potin oppositiossa, tai hallitus voi antaa enemmän vaikutusvaltaa työmarkkinajärjestöille, jolloin ainakin SDP:n kasvu tulisi vaikeutumaan. En siten näe, että nimenomaan Rinteellä olisi määräävää roolia SDP:n tulevaisuuden suhteen. En kuitenkaan kiellä, etteikö erittäin karismaattisella poliitikolla olisi vaikutusta puolueensa kannatuslukuihin, mutta pelkkä karismaattisuus ei riitä vaan paljolti kannatus riippuu myös muiden puolueiden onnistumisista ja epäonnistumisista sekä siitä, miten hyvin puolue ja sen johto osaavat elää ajan tarpeiden mukaisesti.

Jussi Salonranta 07.10.2015 10:06

SDP aikaistamassa puoluekokousta helmikuuhun 2017? Kuntavaalit toimitetaan huhtikuussa 2017.

Tämä aikaistaminen käytännössä tarkoittaisi, että Rinne pakkovalituttaisi itsensä jatkamaan toisen kauden puheenjohtajana ja että SDP menisi Rinteen johdollaan myös seuraaviin eduskuntavaaleihin 2019, mikäli puoluehallitus nyt siunaisi aikaistamisen. Tämä on hyvin mietitty. Siitä täytyy Unto Hämäläisen tavoin nostaa hattua.

Tällöin puoluekokouksesta tulisi ns. välipuoluekokous ja varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerivalinnat olisi vain osa kuntavaalikampanjaa, koska yksikään puolue ei valitse uutta puheenjohtajaa kahta kuukautta ennen valtakunnallisia vaaleja, sillä uuden puheenjohtajan vaikutusmahdollisuudet tulevien vaalien tulokseen olisi käytännössä olemattomat. SDP:n edellinen kuntavaalitulos oli 19,6%, mikäli vaalitulos olisi tämän tason alapuolella, niin uuteen puheenjohtajaan iskettäisiin heti kättelyssä häviäjän leima.

SDP:n kannatuksen tulisi olla huomattavasti nykyistä tasoa alempana, jotta puolue tekisi sellaisen pakko- ja hätäratkaisun. Kuntavaalien ehdokaslistat jätetään jo maaliskuussa.

Mielenkiintoista nähdä miten tähän aikaistamiseen vastaavat nykyiset varapuheenjohtajat Antti Lindtman ja Marin. Heistä molemmat olivat Rinteen takana edellisessä puheenjohtajavalinnassa Urpilaista vastaan.

Tämähän tarkoittaisi, että heidän aikansa puheenjohtajana koittaisi aikaisintaan vasta 2020 (Lindtman tuolloin 3. kauden edustaja ja Marin 2. kauden), ja jos SDP olisi tuolloin oppositossa niin uusi puheenohtaja pystyisi hyvin kasvamaan siellä puheenjohtajana ja päätähtäin olisi eduskuntavaaleissa 2023, jolloin tavoiteltaisiin vähintään kahden kauden pääministeriyttä vuosille 2023-2031.

Lindtman on Heinäluoman kasvattina heistä kärsivällisempi ja siten kykenevämpi suunnitellumpaan toimintaan ja strategisempaan ajatteluun. Marin voi kärsimättömämpänä hyvin kyseenalaistaa tähän suunnitelmaan ja haastaa Rinteen puheenjohtajuuden aiemminkin.

Erkki Pekola 07.10.2015 11:17

Siis päivän hyvä kysymys oli: saako Rinne SDP:n nokan nousuun?

Unto Hämäläisen kotipesässä HeSarin poliittisessa toimituksessa on aina oltu äärimmäisen huolestuneita SDP:n sisäisestä tilasta ja etenkin kannatuskäyrästä. Varmemmaksi todisteeksi huolestumisen tuoreimmasta asteesta oli alkusyksystä luettavissa useita lehden numeroita, joissa pääkirjoitusaukeamalta löytyi jatkuvasti jopa kolme toimituksen laatimaa 'huolestunutta' artikkelia ja niiden päälle pari lainausta muista lehdistä.

Olisiko minun SDP:n vapaajäsenenä nyt oltava kiitollinen siitä huolenpidosta, jota HeSari SDP:tä kohtaan osoittaa, vai onko lupa kysyä Unto Hämäläisen ja kolleegojensa pusseissaan olevien jauhojen puhtauden perään?

Pasi Pekkinen 07.10.2015 13:26

Mikäli Rinne ei onnistuisi nostamaan SDP:n kannatusta viime eduskuntavaalien tuloksesta oleellisesti olisi kyse historiallisestikin merkittävästä epäonnistumisesta.

Sipilä, Stubb ja Soini ainakin tekevät tällä hetkellä kaikkensa SDP:n kannatuksen kasvattamisen mahdollistamiseksi.

Onni Karilainen 07.10.2015 14:24

Sipilän hallitus ja erityisesti Timo Soini

tarjoavat kultalautasella kannatuslisää demareille.

Puolueen kannalta on onnetonta, että heillä on tuo tumpelo

puheenjohtajana.

Antti Rinne ei innosta ketään.

J. Salonen 07.10.2015 15:00

Timo Harakka piti juuri eduskunnassa SDP:n ryhmäpuheenvuoron hallituksen kärkihankkeista. Ei enää tarvitse miettiä, löytyykö SDP:stä Rinnettä lahjakkaampia poliitikkoja. Harakalla on kasvavaa nostetta puoluejohtajaksi, onko pyrkyä?

Juha Penttinen 07.10.2015 15:23

Onkohan SDP:llä tarkoitus nimittää presidenttiehdokas jo helmikuussa 2017? 11 kuukauden kampanjointiaika olisi ylipitkä kenelle tahansa, mutta varsinkin ehdokkaalle, jonka ajatukset eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Toinen vaihtoehto presidenttiehdokkaan nimeämiselle on ylimääräinen puoluekokous jossain vaiheessa kesää tai syksyä 2017. Samassa yhteydessä voi käsitellä kunnallisvaalitappiota ja vaihtaa puheenjohtajaa. Ehkä jo toista kertaa samana vuonna.

Jussi Lähde 07.10.2015 17:04

SDP:n viesti on edelleen epäselvä, itse asiassa Erkki Tuomiojan "unelmahötöksi" kuittailema Urpilainen ajan viesti alkaa vaikuttaa teräsbetonilta nykyisen viestin rinnalla.

Antti Rinteen ongelma on se että politiikan ulkopuolelta tulleena viestijänä hän käy jatkuvaa viivytystaistoa menneen puolesta eikä puolueella ja sen johtajalla ole selkeästi viestittyä näkemystä siitä miten Suomea tulisi johtaa.

Vihreät ovat vieneet opposition henkisen johtajuuden ja puheenjohtajatehtävästään vapautuva Ville Niinistö on tällä hetkellä rento esiintyjä. Vain epäonnistuvat puheenjohtajavalinnet vasemmistoliitossa ja vihreissä voisivat nostaa SDP:n asemaa.

Hakaniemessä odotellan hallituksen kompastelua, tällä hetkellä ääneistämättä jättäminen on monelle oppositiota houkuttelevampi vaihtoehto.

Kyösti Salovaara 07.10.2015 17:13

Sanoiko Harakka jotakin älykästä äsken?

Jotakin positiivista? En huomannut.

Koska luen demarien pää-äänenkannattajaa päivittäin (toistaiseksi, kohtahan se lopettaa päivittäin ilmestymisen) minulla on jonkinmoinen käsitys demaripuolueen tilasta.

SDP:n virallinen linjahan on: Ei, Ei, Ei. Tätä sitten toistaa SAK: Emme Hyväksy, Emme Hyväksy! Voi se mennä toisinkin päin.

Keskiluokkaisena, hyvätuloisena eläkeläisenä on helppo todeta, ettei nykydemarit tarjoa mitään positiivistä näkymää keskiluokalle - sille joka yhteiskuntaa pyörittää. Meistä ikälopuistahan ei tarvitse välittää, ei ainakaan jos meillä on kohtuullinen eläke. Eikös se ollut Urpilainen joka junaili meille supistetut indeksikorotukset viime vuonna? Pisti näppinsa rahoihin joita valtio ei "omistanut". Naapurilta on helpompi ottaa kuin omasta taskusta.

Muuten olen sitä mieltä, että nykyhetken (näennäinen) poliittinen sekasorto on Antti Rinteen syytä. Ei kuitenkaan Rinteen ihmisenä tai yksilönä, vaan Jutta Urpilaisen puheenjohtajuuden kaatajan roolihahmona. Rinne on varmaankin ihmisenä ja johtajana yhtä hyvä kuin kuka tahansa.

Jos Urpilainen olisi jatkanut, SDP tuskin olisi hävinnyt vaaleissa niin paljon ja todennäköisesti SDP olisi nyt hallituksessa. Urpilaisen kaatajat pelasivat uhkapeliä joka sitten epäonnistui, faktisesti.

Mutta olisiko maailma paremmin mallillaan jos SDP olisi hallituksessa?

Epäröiden sanon: Ei olisi. Sillä joskus tämä jähmeä Suomi on kerta kaikkiaan uudistettava eikä SDP:stä eikä Rinteestä taida siihen olla, valitettavasti. Jonkun fiksun pitäisi sanoa valtionhoitaja-SDP:lle, että "valtio" on jonakin päivänä palautettava kansalaisille. Turistin vihje demaripuolueen johtajille: Matkustakaa Saksaan ja katselkaa ympärillenne! Ja lopettakaa puhe työehtosopimusten yleissitovuuden siunauksellisuudesta.

Parlamentin keskustelua seurattuaan ei voi kuin masentuneena kysyä: Jos tuolla Suomen parhaimmisto puhuu, mitä toivoa meillä keskinkertaisuuksilla on?

Ei paljon mitään eikä näin ollen ole väliä onnistuuko Rinne kasvattamaan SDP:n kannatusta vai ei.

Lasse Reunanen 07.10.2015 18:26

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne odottanee nyt hallituksen päätöksiä ja niiden toteutusten mahdollisia "haittavaikutuksia" äänestäjille, joiden pohjalta muotoilee Sdp:n nostotavoitteita.

Kenties Rinne vielä on hahmottelemassa tulevaa vaalisisältöä Sdp:lle ja ollut siksikin taustalla hiljempaa.

Puoluetavoitteiden asetteluun puoluejohtajien kannattaakin ottaa puolueensa päättäjätason henkilöt mukaan ehdotuksineen, joiden kautta sitouttavat tavoitteet on helppo koota julkisuuteen...

Täällä puhuttu Sdp:n kansanedustaja Timo Harakan esilläolosta

(Pentti Kangasluoma, J. Salonen ja Kyösti Salovaara).

Yle Radio Suomi / Tänään iltapäivällä yhteydessä otettiin suora yhteys eduskuntaan, jossa Timo Harakan (Sdp) puhetta hetki kuultiin (noin klo 14:35) ja otetta lainattiin myös Ylen klo 15 radiouutisiin...

Timo Harakka puhui jotain hallituksen kärkihankkeista ja siinä yhteydessä totesi niiden olevan vain promillen luokkaa (budjetissa) ja täsmensi luvun prosentin sadasosaksi...

No, en tiedä mihin lukuihin Harakka em. viittauksensa otti (lyhyt radio-ote siis), mutta prosentit ja promillet hän sekoitti oudosti (taloustoimittajana tekonsa lienee jotenkin harkittu?).

Prosenttihan on sadasosaa ja promille tuhannesosaa, joten prosentin sadasosa täsmentyy toisin...

Veli-Pekka Silvan 07.10.2015 19:11

Rinne tuskin saa kannatusta roimasti kasvatettua.

Rinteen heikkouksia on edellä olevissa kirjotuksissa lueteltu ja allekirjoitan ne.

Suurin on se, että Rinne on onneton esiintyjä. Juha Sipilä on saanut median syömään kädestään ja hallitsee median "ilmatilaa" suvereenisesti.

SDP:n ei pitäisi olla yleispuolue vaan olla palkansaaja- ja eläkeläispuolue, muut puolueet ovat selkeästi yrittäjien puolella ja kepulla on myös maajussit tukenaan.

SDP:n ei siis pidä ajaa yrittäjien asemaa, eikä eliitin asiaa.

Kunnon puolueen pitää myös olla sopivasti populistinen, SDP:lle tekisi hyvää tukea mm. Yleveron leikkaamista, sananvapautta, kansalaisoikeuksia, vastustaa julkista hallintoa jne.....

Ja pitää ennen kaikkea pitää lopullisesti hylätä RKP ja Kokoomus.

Muutama sana Vihreistä, luultavasti puolue saa paljon julkisen sektorin naisia taakseen, kun PS ja Kokoomus iskivät puukkoa selkään. Pitää muistaa että Vihreissäkin on paljon kokoomuksen ystäviä varsinkin Hesassa olevat vihreät ovat hyvää pataa Kokoomuksen kanssa mm tulevaisuuden suureksi nimeksi mainittu Antero Vartia on asettunut tukemaan hallituksen leikkauksia ja muita hankkeita.

Siispä Suomessa olisi tilaus uudelle puolueelle joka olisi palkansaajien puolella, puolue joka ei roikkuisi liikaa perinteisen AY-liikkeen helmoissa ja joka ajaisi kaupunkilaisten, sinkkujen jne asiaa.

Soinin takki kääntyy vielä kerran ja hän hyväksyy Stubbin ja Sipilän ajaman hallintarekisterihankkeen.

Pentti Kangasluoma 07.10.2015 19:23

Politiikan pienissä ympyröissä olen joskus tuskaillut, kaiken pitäisi

olla enemmän älyllistä toimintaa. Omassa työelämässään kuntapoliitikko

toimii rehdisti, yhteistyössä muiden kanssa, Luottamushenkilönä sama

ihminen voi alkaa levittää perätöntä, tai kyseenalaista tarinaa jopa

oman puolueen kilpailijasta, sekä varsinkin naapuripuoleista. Olen

saanut kristillisen kasvatuksen, kun tämmöistä tapaa niin tulee outo

olo

Katsoin niin kauan kuin Yle 1 näytti, Eerola potkaisi demareiden

suuntaan, Terho hiukan käsi ojossa. Harakka oli nokkela, tajuaa monia

asioita syvällisesti, pitää varoa ettei mene kuulijoiden horisontin yli.

Aina toisinaan tunnen vetoa kokoomukseen, talouselämän tuntemus, myös

maanpuolustushenki, kansainvälisyys. Mutta takarivissä, halutaan

nujertaa harmaan talouden tutkijat. Eikö ole ainutlaatuista kun

verottajat, syyttäjät, poliisit vastustaa tietojen piilottamista niin

Stub lavertelee avoimuuden lisääntymisestä?

Onko politiikka älyllistä toimintaaa kun tämmöistä tapahtuu.

Päivi Räsänen iski hyvän lyönnin pääministerin suojuksen läpi.

Pekka Turunen 07.10.2015 23:26

En usko, että Rinne saa, mutta herkullinen oppositioasema hallituksen tehdessä vaikeita päätöksiä saa kyllä. Niin sanotut ulkoiset tekijät suosivat oppositiota, joten nousua lienee tulossa heikommallakin johdolla ja politiikalla. Maan kannalta se voi kuitenkin olla haitallista, jos se jähmettää hallituksen toimintakyvyn.

Rinteen valinta oli Sdp:ltä askel menneisyyteen ja siinä mielessä virhearvio. Rinne on lisäksi osoittautunut jopa lähtökohtaan nähden pettymykseksi. Urpilainen näyttää tästä näkökulmasta katsottuna kerrassaan pätevältä. Heinäluoma oli (ja on ilmeisesti edelleen) suorastaan turhauttavan juonitteleva polittinen peluri, mutta hänen valtiomiesmäisyytensä kasvaa. Parissa viimeaikaisessa haastattattelussa huomiota on kiinnittänyt se, miten terävästi mutta laajasti hän on asioita katsonut. Älykäskin hän on.

Voisiko tulevaisuus löytyä yllättävästä suunnasta. Mitäpä jos Sdp koettaisi vaihteeksi rakentavaa lähestymistapaa iänikuisen populistisen vastustamisen sijaan? Aktiivista uudistamista saavutettujen etujen sokean puolustamisen sijasta? Itse ainakin kannattaisin.

Miika Kurtakko 08.10.2015 12:25

Ylen uusin mielipidemittaus kertoo, että ainakin nyt demareilla on nostetta.

yle.fi/uutiset/politiikan_mannerlaatat_siirtyivat_perussuomalaisten_suosio_romahtisdp_pomppasi_kakkoseksi/8363893

Perussuomalaisten vasen siipi sulaa nyt kiihtyvällä vauhdilla SDP:hen. Rinteen asema vahvistuu.

Unto Hämäläinen 08.10.2015 12:48

Kiitos Miika, todellakin mielenkiintoinen gallup. Se saa liikettä puoluekenttään.

Jatketaan keskustelua niin demareista, perussuomalaisista kuin muistakin.

Unski

Ylen/Taloustutkimuksen tuore gallup löytyy täältä:

http://yle.fi/uutiset/politiikan_mannerlaatat_siirtyivat_perussuomalaisten_suosio_romahtisdp_pomppasi_kakkoseksi/8363893

Risto Virrankoski 08.10.2015 13:02

Ensi hätään on todettava, että uutiset Rinteen 'kuolemasta' olivat ennen aikaisia. SAK'n ja SDP'n symbioosi näyttää toimivan.

Poliittinen tilanne näyttää niin sekavalta, että uudet vaalit olisivat paikallaan. Nyt niihin saataisiin konkreettista sisältöä talouden ja pakolais/siirtolaisongelman hoitamisesta.

Pentti Kangasluoma 08.10.2015 13:12

Olipa jytky, tai sen suuruus. Mutta ei Rinne aiheuttanut vaan Lyly.

Uusia ihmisiä virtaa maahan, samalla leikataan etuja. Jyvät erotetaan

akanoista. Mutta vaalit on pitkän ajan päästä.

Näitä sosiaalietuja saa porvaritkin, kun niitä viedään niin kipeää

tekee. YRinne näytti eilen vakavalta eduskunnassa, ei taatusti tiennyt

mitä lukemat näyttää.

Marita Salenius 08.10.2015 13:24

Kun tämä galluppi näyttää kulminoituvan maahanmuuttoon, niin sitä vaan jään ihmettelemään, että kun kannatusprosentteja ei ole jaossa, kuin 100, niin miten on mahdollista, että maahanmuuttosyystä perussuomalaisten kannatus laskisi lähes saman, kuin demareiden kannatus nousee! Siis mihin nämä muuttovastaiset ovat menneet, koska vasemmisto ja vihreät ovat yhdessä muuttomyönteisimpiä? Kuitenkin tuo kantaansakertomattomien n.37% on lähes ennallaan edellisiin gallupeihin verrattuna.

Tai sitten on todella niin, että perussuomalaisissa sittenkin maahanmuuttovastaisuus on vain marginaalissa ja ei näin ole edes sisäinen ongelma - kuitenkaan - vaan puolueen gallupprosentti johtuukin aivan muista tekijöistä.

Tämähän oikeastaan helpottaa, koska tällä gallupilla maahanmuuttoasia selkiytyy ja ei jää enää epäselväksi, kuinka paljon maahanmuutto todella vaikuttaa perussuomalaisten kannatukseen. Joten maahanmuuttokriittisistä ei nyt sitten tarvitsekaan enää kovasti huolta kantaa, vaan nyt on katsottava muut tekijät ja paneuduttava niiden korjaamiseen.

Mutta mielenkiintoista kaikkinensa. Minä en moisesta gallupista hätkähdä, sillä tämä oli varsin odotettavaa syksyn mellakointien jäljiltä. Mutta se minut on yllättänyt, että tämä maahanmuutto ei sittenkään ole se puolueeni kynnyskysymys.

Vesa Kaitera 08.10.2015 13:42

Risto Virrankoski kirjoitti: "Poliittinen tilanne näyttää niin sekavalta, että uudet vaalit olisivat paikallaan."

Ennenaikaisia eduskuntavaaleja ei tulla järjestämään. Ensinnäkään pääministeri Sipilä ei kuuna päivänä ehdottaisi niitä, eikä presidentti tuota ehdotusta hyväksyisikään.

Vaikka PS hajoaisi, niin todennäköisesti sen eduskuntaryhmn enemmistö pysisi hallituksen tukena. Jos PS kuitenkin kokonaisuudessaan siirtyisi oppositioon, niin sen tilalle tulisivat hyvinkin helposti RKP ja KD. Tästä skenaariosta on saatettu jo käydä alustavia neuvotteluja. Se osaltaan seittäisi noiden kahden oppositiopuolueen tietyn rakentavuuden hallitusta kohtaan. Tässä skenaariossa Vihreitä ei edes yritettäisi saada mukaan hallitukseen, mutta se pyrittäisiin "neutraloimaan" sopimalla tietyistä Vihreille tärkeistä asioista. Vastineeksi Vihreät äänestäisivät tyhjää luottamusäänestyksissä.

Jos työmarkknaneuvotteluissa saavutettaisiin laaja-alainen sopu, niin SDP:n hallitukseen osallistuminen tulisi uudelleen tarkastelun kohteeksi. Tämä siis lähinnä siinä tapauksessa, että PS siirtyisi oppositoon. En kuitenkaan usko, että tuo tapahtuisi ainakaan lähikuukausina. PS:n kenttä on Timo Soinin otteessa ajoittaisista irtiotoista huolimatta.

Vaika SDP:n kannatus on syyskuussa rajusti noussut, niin tuon nousun takana on enemmänkin kaksikko Ihalainen - Lyly kuin Antti Rinne. Jos kuitenkin tuo reilu 18% olisi SDP:n kannatus vielä vuodne 2017 alussa, niin kyllähän silloin Rinteen asema olisi varsin vahva. En oikein usko, että SDP:n nousu olisi pysyvä ilmiö. Nyt nähty oli enemmänkin PS:n SAK-laisen väen raju purkaus oman puolueensa liikaa työnantajapuolta myötäilevää linjaa kohtaan. Jos tässä tapahtuu PS:n osalta linjan tarkistus, ja jos turvapaikanhakijoiden tulva nykytasoltaan selvästi ehtyy, niin PS:n kannatus tulee ainakin jossain määrin palautumaan - ja nimenomaan SDP:n kustannuksella. Mutta sekään vaihtoehto, että PS:sta siirtyisi vielä enemmän väkeä SDP:hen, ei ole poissuljettu. Erityisesti siinä tapauksessa, jossa PS:n sisäinen riitely alkaa hallita puolueen julkisuuskuvaa, SDP saattaa vaikuttaa sitä rauhallisemmalta vaihtoehdolta.

Jouni Pulli 08.10.2015 14:30

Tuo perussuomalaisten kannatuksen romahdus oli oikeastaan odotettavissa kun miettii maahanmuutto-, talous- ja Kreikka-problematiikkaa sekä hallituksen toimia näissä asioissa ja vielä perussuomalaisten kannattajien erilaisuutta. Yllättävää tässä oikeastaan oli, että kaikki hallituspuolueet ovat menettäneet kannatustaan ja se kannatus on siirtynyt suurelta osin vasemmistoon.

Ehkäpä Perussuomalaisten on nyt harkittava uudestaan Sebastian Tynkkysen vaatiman kokouksenpidon tarpeellisuutta.

Hallitustyöskentely tulee nopeasti vaikeutumaan ja valitettava vastakkainasettelu lisääntymään. Mitenkäköhän varsin kokematon pääministeri ja kolme "kutistunutta" ässää pyrkivät saamaan Suomi-paatin kasvu-uralle menettämättä kannatustaan enempää tässä hyvin kimurantissa tilanteessa?

Miika Kurtakko 08.10.2015 14:31

Tämän SDP:n kannatusryöpyn takana on tietenkin hallituksen hölmöys eikä niinkään demarien omat ansiot. Ja luonnollisesti kiitos kuuluu myös ammattiliitoille, jotka järjestivät oppositiojohtajille erinomaisen tilaisuuden Rautatientorilla esitellä näkemyksiään. Antti Rinne - ei niinkään Lauri Lyly, kuten edellä on esitetty - oli päivän tähti: hän osasi puhua kuin ay-johtaja mutta politiikon roolissa. Jos Rinne saa saman vaihteen päälle myös televisio- ja radioesiintymisiin, niin SDP:n kannatus jatkaa nousuaan.

SDP:n lähtötilanne voisi olla paljon parempikin, jos Rinne olisi käyttänyt mahdollisuutensa puheenjohtajaksi tullessaan ja reivannut puolueen linjaa reippaammin elvytyspolitiikan suuntaan. Se olisi tarkoittanut yhteentörmäystä kokoomuksen kanssa, mutta sitä SDP:ssä arvostetaan. Ei se Nuorisomarssin muunnos "Pelvotta aina päin kokoomusta" ole varsinaisesti vitsi: SDP:n kirjoittamaton ohjenuora on, että keskustalla voi antaa tiukoissa paikoissa periksi joskus mutta kokoomukselle ei koskaan. Ei vaikka puolueet olisivat samassa hallituksessa.

Riikka Slunga-Poutsalo kommentoi mielestäni Iltalehdessä realistisesti, mistä PS:n kannatuksen lasku johtuu: "Olemme menettäneet duunarimiehet." Kyse on protestista palkanalennuslinjaa ja sopimusoikeuden rajoittamista vastaan. Toinen asia on Soinin pesti ulkoministerinä: kotimaan asioistakaan ei voi sutkautella entiseen tahtiin eikä varsinkiin olla paikalla kaikissa kissanristiäisissä Kihniössä. Ulkoministerin pesti ei ole puoluejohtajalle hyvä paikka. Viimeisin puoluejohtaja ulkoministerinä ennen Soinia taitaa olla Pertti Paasio yli kahdenkymmenen vuoden takaa.

Palaan kuitenkin SDP:hen. Jos puolue haluaa jatkaa kasvavan kannatuksen tiellä, sen pitää pystyä kirkastamaan linjaansa. Näköpiirissä on myös uusi iso finanssikriisi, paljon vuotta 2008 pahempi. Ei varmaan haittaisi, että puolueella olisi jonkin sortin akuutti kriisiohjelma ja ennen kaikkea kriisin jälkeisen ajan ohjelma valmiina. Tämän syksyn tai alkutalven kriisi tullee mullistamaan pankkisektorin totaalisesti, jolloin SDP:m suhde rahanluomiseen olisi varmaan syytä miettiä uusiksi: ts. annetaanko liikepankkien pitää oikeutensa rahan luomiseen vai palautetaanko se oikeus valtiolle.

Timo Ahtiainen 08.10.2015 15:20

Suuren oppositiopuolueen vetäminen vaikuttaa olevan luultua helpompi tehtävä. Viime vaalikaudella Juha Sipilälle riitti epämääräiset puheet kasvupaketista ja kotimaisesta energiasta, höystettynä sopivalla määrällä positiivista "Suomi kuntoon" -jargonia. Kataisen ja Stubbin hallitukset tekivät lopun työn.

Antti Rinne on puheenjohtajaksi valintansa jälkeen toistellut samalla konkretian tasolla "globaaleja megatrendejä" Suomen talouden pelastajana. Välillä hänen puheistaan saa kuvan, että SDP:n puoluetoimiston kassakaapissa olisi valtaanpääsyä odottamassa valmiit piirustukset puhdasta vettä tai ilmaista energiaa tuottavasta koneesta. Konkreettiset vaihtoehdot hallituksen toimille eivät ole vakuuttaneet. Varsinkin jos kansanedustaja Harakan esittelemät "järkihankkeet" tulee ymmärtää SDP:n vaihtoehdoksi kasvun saavuttamiseen.

Gallupeissa tuloksena on silti räjähdysmäinen nousu. No, toki syy SDP:n nousuun on ketjussa jo monesti mainittu: perussuomalaisten romahdus. Ylen gallupin haastatteluajankohta oli perussuomalaisille "täydellinen myrsky". Tuona ajanjaksona hallitus iski puukkoa duunarin selkään ja pakolaisten rajaliikenne oli vilkkaimmillaan. Kiinnostava onkin nähdä kuinka paljon tilanne palautuu seuraavassa gallupissa.

Itse uskon että Rinteen johdolla tämä kannatus on lähellä SDP:n teoreettista maksimia. Kuten J.Salonen ketjussa aiemmin kirjoitti:

"SDP:llä on viime aikoina ollut suorastaan ilmiömäinen kyky hukata kaikki mahdolliset profiloitumisen paikat."

En epäile hetkeäkään etteivätkö demarit onnistuisi sulattamaan tätäkin gallup-nousua.

Jari J. Marjanen 08.10.2015 16:45

Kieltämättä jotenkin hykerryttävää, kun "takiaispuolueista" ylimielisesti puhuneen Soinin puolue on jäänyt oman puolueeni Vihreitten taakse gallupissa. Marita Saleniuksen hiljan tähän blogiin kirjoittama näkemys SDP:stä "Takarivin Taavina" ei tainnut osua oikeaan - mutta katsokaamme, mikä tilanne on kuukauden kuluttua. (Soinin ruotsia kuunnellessani aloin kyllä ihmetellä, millaisin arvosanoin hän on selvinnyt ylioppilaskirjoituksista ja yliopiston kielikokeesta.)

On kuitenkin totta, ettei gallup muuta eduskunnan voimasuhteita. Maan tilannetta ajatellen en edelleenkään toivo hallituskriisiä, mutta PS:n vetäytyminen hallituksesta ja vaikkapa SDP:n tulo tilalle on aivan mahdollinen lähiajan näkymä.

SDP:n aatteille on sinänsä ollut kysyntää, mutta puolue ei ole kyennyt ainakaan tähän asti siihen vastaamaan. Sosiaalidemokraattien kasvusta suuri osa lienee Perussuomalaisten kannatuksen laskua.

Pakolaiskriisi on ilmiö, johon tämän maan valtioneuvoston kokoonpanolla ei ole kovin suurta vaikutusta ottaen huomion EU-jäsenyyden sekä kansainväliset sopimukset.

Tuomo Nummila 08.10.2015 17:16

Niin kauan kuin SDP:n nutturaosasto on poissa julkisuudesta, Rinteen ei tarvitse tehdä mitään; ne (SSS) tekevät sen itse. Mutta auta armias, jos Huovinen, Guz..-Rich.., Urpilainen tahi Tuppurainen jne. pääsevät julkisesti ääneen, peli on menetetty.

Pekka Turunen 08.10.2015 18:47

Eipä tässä uutisessa ollut muuta yllättävää kuin se, miten nopeasti ja voimakkaasti muutos on tapahtunut. Kaikki hallituspuolueet menettivät, kaikki oppositiopuolueet voittivat. Mikäpä sen luonnollisempaa kun hallitus vääntää vaikeiden päätösten kanssa.

Aika sitten näyttää onko tämä muutos pysyvä vaiko vain hetkellinen reaktio pakkolakikohuun. Ymmärrettävää on myös se, että suurimman muutoksen kokivat juuri Sdp, jonka kannatus oli pudonnut historiallisen alas, ja jonka perinteinen kannattajakunta palaa luontevimmin "kotiin", sekä perussuomalaiset, jotka ensimmäistä kertaa kantavat suurena puolueena vastuuta.

Hallituksen toimintakykyyn vaikuttaa tietysti ennen kaikkea se, pitääkö hallituspuolueiden kantti vai käykö riviedustajien paine hallitusta kohtaan kohtuuttomaksi. Jotenkin toivoisin, että hallitus pystyisi viemään vaikeat päätökset läpi, sillä niitä maa tarvitsee ja niiden jälkeen on toivoa paremmasta. Jos niitä sen sijaan ei tehdä, jää jäljelle kaksi vaihtoehtoa: entistä vaikeammat päätökset tulevaisuudessa tai ulkopuolinen ihme (uusi Nokia tai räväkkä käänne maailmantaloudessa).

Kansahan on tuomioissaan viiltävän suorasukainen. Se ymmärtänee, että leikatakin täytyy, ja se haluaa että leikkaukset kohdistuvat muihin.

Olen ennenkin miettinyt sitä onko perussuomalaisista kantamaan vastuuta? Terävästä kärjestä varmaankin on, mutta ovatko puolueen syvät rivit sittenkin omimmillaan pienehkönä, räksyttävänä oppositiopuolueena?

Marita Salenius 08.10.2015 19:57

En nyt välttämättä "paina" Jari J. Marjasen nimeä mustalla, mutta muistutan, että kyseessä on gallup, ei vaalitulos.

Olen kotoisin demaripaikkakunnalta ja sukuni vilisee myös demareita, joten voin jotakin kuulla ja nähdä sieltäkin puolelta, vaikka maanviljelijä olenkin ja joita eilen eduskunnassa demareiden Timo Harakka suoranaisesti tyhjänjauhajiksi haukkui. Masentaa, mutten luovuta - vielä -, sillä tällaista tekstiä muistan kuulleeni jo lapsuudessakin, kun demarivaikuttajat täysillä päästivät mielipiteitään maajusseista "tapa talonpoika päivässä", tai jotakin sinne päin. Joten "takarivin taavi" on oikeaan osunut, sillä kuulin tämän taaviuden eräältä demarilta. Hän tarkoitti sillä tätä kannatuksen hukkaamista ja sen tavallisen duunarin unohtamista.

Miten tässä näin kävi, että SDPstä tuli populismin ilmentymä syksyisellä mellakoinnillaan ja perussuomalaiset kantavatkin vastuuta siellä hallituksessa.

Muuten kukapa huomasi kristillisdemokraattien kannatuksen nousua? Suhteutettuna sehän on hurja! Joskopa se johtuu Sarista. Luulen, että saattaa jopa saavuttaa 6 prosentin kannatuksen tulevissa gallupeissa. Enkä yhtään ihmettele, sillä siinä on henkilö, jota mielellään kuuntelee, vaikkei kaikesta samaa mieltä olisikaan.

Pentti Kangasluoma 08.10.2015 22:23

Urheilussa sen usein näkee, kun jokin yksilö tai ryhmä kadottaa itseluottamuksensa niin huippupelaajat epäonnistuvat toisensa jälkeen.

Kun tsemppiä on niin venymistä tapahtuu sieltä toisesta päästä. SD

on siinä tilanteessa. Peli pitää aueta sillä tavoin kuitenkin, pitää

tietää millä tavoin toisin tehtäisiin jos valta saataisiin.

Yleislakko 1956, huoltoasemalla oli lakkovahtina rautatieläinen, esti

jakelun, "Ei mitään bentsaa". Hänen poikansa saivat koulussa kärsiä.

Isompien talojen pojat läpsi, töni, ja toistivat mitä lakkovahti oli

sanonut. Me vielä köyhimpien tupien pojat seisoimme hiljaa sivussa.

Olli Saarinen 08.10.2015 23:20

Marita Salenius huomasi terävästi KD:n kannatuksen nousun. Sari Essayah luo luottamusta varmaan osassa perusuomalaistenkin äänestäjäkuntaa, missä sitäpaitsi hyvin tiedetään että "me ei olla apinoita".

Aikoinaan jompi kumpi Tarja Halosen presidentinvaalikampanjoista oli alamaissa, kunnes SAK päättikin tukea yhtä ehdokkaista, eli sattumalta "meidän Tarjaa", mikä aiheutti ratkaisevan käänteen ja auttoi Halosen juuri ja juuri virkaan. Jotain samantapaista lienee nyt tapahtunut, vaikkei enää eletäkään "hyvää Halosen aikaa" ay-liikkeen sdp-sidonnaisen koneiston aktivoidutta kun lakeihin pakottamisen sopiminen ollaan viemässä liikkeeltä. On löydetty oikeat iskulauseet heikkojen naisten puolesta, joilla vedotaan vahvoihin naisiin, jotka talkoissa termospullot täyttävät.

Samanlaista koneistoa ei ole muilla puolueilla. Tänäänkin TV:ssä näkyi reippaita eläkeläisiä plakaattejaan heiluttamassa. Jokuhan ne mummot bussiin tunkee ja bensat maksaa.

Vaikka sdp on menettänyt kannatustaan, niin apurahapeitejärjestöt vielä toimivat. Eläkeläisjärjestöt ovat yksi "porukan" porukka. Varmaan kohta joku kuluttajajärjestökin kertoo miten kuluttajia kuritetaan. Yleensähän niiden vuosittainen työsarka on kertoa että hinnat ovat puutteellisesti kaupoissa merkityt ja Yle uskollisesti kuvaa kaupan hyllyn reunat.

Siis onko kyse pysyvästä käänteestä vai masinoidun vastarinnan luomasta piikistä? Perussuomalaisilla on tähän paljon sanomista. Peräsin aiemmassa kommentissani perussuomalaisilta sosiaalipoliittista linjaa ylimielisten porvarien rinnalle. Tämän linjan tulisi jotenkin erottua hyvinvoivien ay-palkansaajien linjasta joka on unohtanut todelliset proletaarit, pienituloiset puurtajat. Hallituksen ohjelmassa on kansalaispalkka, jonka muotoiluun voisi tuoda jotain uutta sosiaalipoliittista viritystä millä tyrmätä sdp:n nousu.

Veli-Pekka Silvan 09.10.2015 8:27

En usko että PS:n alamäki on lopullinen, PS on epäonnistunut kaikessa, mutta hallitus on vasta alkutaipaleella.

Kepullä pyhkii hyvin, se on saanut kaiken mitän se on halunut mm "bioenergiapaketin" eli navettojen korjausrahat, lisäksi muutkin "kärkihankkeet" ovat pelkkä siltarumpurahaa maakuntiin joilla ei saada mitään pitkäaikaista hyvää aikaan.

Lisäksi Sipilä on syleillyt median vaitonaiseksi.

SDP:n nousu on väliaikainen, kuten joku tuolla edellä totesi niin laskua alkaa kun demarien tanttaosasto ilmestyy vaatimaan mm taas etuja laittomille maahanmuuttajille, vanhuksille lisää hoitajia, lisää holhousta ja kieltoja, lisää rajoituksia jne....

Eikä Rinne edelleenkään vakuuta julkisuudessa.

Kokoomus pääsi vähällä, "Sari Sairaanhoitajat" eivät karanneetkaan puolueesta, itsen en uskonnut niin käyvänkään, se porukka on niin fakki-kokoomuslaista.

Hallituksen onni on se, että iso osa kansasta pelkää punavihreää.

Vesa Kaitera 09.10.2015 10:32

Veli-Pekka Silvan kirjoitti: "Kokoomus pääsi vähällä, “Sari Sairaanhoitajat” eivät karanneetkaan puolueesta, itsen en uskonnut niin käyvänkään, se porukka on niin fakki-kokoomuslaista."

Kokoomushan oli nykyisistä hallituspuolueista vaalilupauksissaan selvästi realistisin, ja siksi sen kannattajat eivät ole likikiään niin pettyneitä nykyhallituksen politiikkaan kuin PS:n äänestäjät. Sitäpaitsi jos Kokoomuksen äänesäjät saisivat puolueestaan tarpeekseen, niin mihin puolueeseen he menisivät? Vihreiltä loppui kantti kesken hallitustaipaleen, eikä Vihreiden talouspolitiikka ole koskaan saanut kokoomuslaisilta kovin korkeaa arvosanaa. SDP:n taktiikka viime hallituksessa oli seurata tiukasti mielipidetutkimuksia ja olla tekemättä mitään sellaista, joka ärsyttäisi kansaa. Niinpä teot jivätkin vähiin. Kokoomuslaiset taas ovat ratkaisukeskeisiä ihmisiä, he hyväksyvät rajutkin toimet, jos niiden lopputuloksena kokonaisuus eli Suomen talous nytkähtää selvästi eteenpäin. Sitäpaitsi Kokoomuksessa ei pidetä Antti Rinnettä järin uskottavana pääministeriehdokkaana.

Selvästi näkee, että Sipilän hallitus on ottanut onkeensa sen vanhan viisauden, jonka mukaan käytännössä kaikki kansan kannalta ikävät päätökset kannattaa tehdä heti vaalikauden alussa. Sitten vaalikauden lopussa ei tarvitse enää yllättää kansaa kielteisesti.

Se, mitä hallitus teki syksyllä 2015, on kevään 2019 vaalitaistelun alkaessa valtaosaltaan unohtunut.

PS:n vahva alamäki ei välttämättä ole lopullinen, PS on tullut suuren notkahduksen jälkeen takaisin suurpuolueeksi aiemminkin. Mutta silloin se oli koko ajan oppositossa, jossa kannatuksen nosto on huomattavasti helpompaa kuin hallituspuolueena. SDP:n kannalta nyt mitattu massiivinen kannatuksen nousu on henkisesti hyvin tärkeä. Parikymmentä vuotta kestänyt lähes jatkuva kannatuksen lasku vaihtui ravakkaan nousuun laakista. Se muuttaa oleellisesti ilmapiiriä SDP:n sisällä aiempaa optimistisemmaksi.

Risto Virrankoski 09.10.2015 10:44

Ei niin hyvää, etteikö jotain pahaakin. SDP'n ihmenousu vei ilmat pois monelta Rinteen paikalle pyrkijältä. Oltiinhan jo värkkäämässä aikaistettua puoluekokoustakin taistelukentäksi. Eipä ihme, että joidenkin hymyt ovat vähän väkinäisiä. Pelastavan sankarin viitat oli pantava naftaliiniin.

Pasi Pekkinen 09.10.2015 15:14

On ennenaikaista julistaa PS:n alamäkeä vain väliaikaiseksi. Yhtä ennenaikaista on julistaa keskustan tai kokoomuksen kannatuksen pysyvän likimainkaan nykytasolla.

Myös hyvin suuri joukko keskustaa ja kokoomuslaisia viime vaaleissa äänestäneistä on näihin puolueisiin hyvin tyytymättömiä ja niitä tulee jatkossa yhä enemmän. Ja he taatusti löytävät uusia kanavia protestinsa ja vastalauseensa esittämiseksi seuraavissa vaaleissa.

Normaalin politiikan kiertokulun periaatteella voi jo nyt ennustaa, että nykyhallituksen arrogantin, vahinkoa aiheuttavan ja poukkoilevan hallituspolitiikan seurauksena on se, että demarit ovat seuraava pääministeripuolue. Siis mikäli nykyhallitus istuisi koko kauden, mitä suuresti epäilen.

Kyösti Salovaara 09.10.2015 22:41

En halua lannistaa ennustuksesi mahdollista toteutumista, Pasi, mutta tuskinpa millään loogisella johdonmukaisuudella tai todennäköisyydellä tuo on "totta".

Yhtä varmalla äänellä voisi ennustaa neljän vuoden päässä olevan vaalipäivän sään: sataako vai paistaako, onko kylmä vaiko ihan tuulista. Kenties terassikeli, kentien ei.

Toiveajattelua saa toki harrastaa.

Vesa Kaitera 10.10.2015 7:46

Pasi Pekkinen kirjoitti: "On ennenaikaista julistaa PS:n alamäkeä vain väliaikaiseksi. Yhtä ennenaikaista on julistaa keskustan tai kokoomuksen kannatuksen pysyvän likimainkaan nykytasolla."

Olisi vielä ennenaikaisempaa julistaa PS:n alamäki pysyväksi. Olen tosin useaan kertaan ennen viime eduskuntavaaleja kirjoitanut eri saiteille ennustukseni, jonka mukaan PS:n kannatus tulee puolittumaan, jos se nousee hallituspuolueeksi ja pysyy hallituksessa koko vaalikauden. Mutten silti katso, että tämä yksi PS:n kannalta katastrofaalinen mielipidetutkimus automaattisesti todistaisi ennustykseni oikeaksi. Vaaleihin on vielä yli kolme vuotta aikaa, ja se antaa PS:llekin mahdollisuuden korjata itsestään suuren yleisön silmissä syntynyttä kuvaa. On myös huomattava, että valtaosa kannatussiirtymästä PS:sta SDP:hen taphtui hyvin lyhyessä ajassa työntekijäjärjestöjen prostoidessa hallituksen esittämiä pakkolakeja vastaan. Jos työmarkkinajärjestöt pääsevät omissa neuvotteluisaan monivuotiseen sopuun, niin siitä hyötyy paitsi maan talous niin puolueista erityisesti PS, koska hallitus vetää siinä tilanteessa pakkolait pois eduskunnasta. Tällöin demarit joutuvat ehkä toteamaan, että se, mikä laulaen tulee myös viheltäen menee.

En minäkään usko muiden kahden hallituspuoueen kannatuksen pysyvön lähelläkään nykytasoa, jos hallitus joutuu useita vuosia jakamaan vain niukkuutta. Muttä tämä on epätodennäköistä. Sipilän hallitus on aivan tietoiseti ottanut ensin hoitaakseen ikävimmät asiat, jotta sitten vaalikauden lopulla sillä olisi aidosti varaa pehmentää politiikkaansa ja saada sille aiempaa enemmän joukkokannatusta. Mutta punavihreän mitääntekemättömyyden aika on kyllä ainakin hallitustasolla nyt ohi.

Pasi Pekkinen: "Myös hyvin suuri joukko keskustaa ja kokoomuslaisia viime vaaleissa äänestäneistä on näihin puolueisiin hyvin tyytymättömiä ja niitä tulee jatkossa yhä enemmän. Ja he taatusti löytävät uusia kanavia protestinsa ja vastalauseensa esittämiseksi seuraavissa vaaleissa."

Minäkin kyllä uskon sen, että kaikkien hallituspuolueiden kannattajien keskuudessa on paljon niitä, jotka kiristelevät nyt hampaitaan. Mutta Sipilän hallitus sai kansalta mandaatin ja myös velvoitteen hoitaa maan talous kuntoon. Se on ykkösprioriteetti. Jos hallitus siinä onnistuu, niin siihen lähtökohtaisen myönteisesti suhtautuvat kyllä nielevät monet ankeilta kuulostaneet päätökset. Mielipidetutukimuksiin ei kannata sitoa sieluaan. Niitä tulee ja menee, mutta lopulta ratkaisevaa on se, kuinka kansa äänestää vuoden 2019 kevään eduskuntavaaleissa.

Pasi Pekkinen: "Normaalin politiikan kiertokulun periaatteella voi jo nyt ennustaa, että nykyhallituksen arrogantin, vahinkoa aiheuttavan ja poukkoilevan hallituspolitiikan seurauksena on se, että demarit ovat seuraava pääministeripuolue. Siis mikäli nykyhallitus istuisi koko kauden, mitä suuresti epäilen."

Ilmeisesti Keskusta ja Kokoomus jatkavat Sipilän hallituksessa vaalikaudne loppuun saakka. PS:n jatko hallituksessa on hiemna epävarmalla pohjalla, mutta nykyinen hallituspohja voi menettää liki puolet PS:n kansanedustajista ja sillä olisi tämän jälkeenkin toimiva enemmistö. Jos koko PS siirtyy oppositioon, niin RKP ja KD tulevat sen tilalle hallitukseen, ja Vihreät yritetään jotenkin neutraloida poliittisella paketilla.

Jos Sipilän hallitus epäonnistuu tehtävissään, niin sangen loogista olisi, etä suurimmasta oppositiopuolueesta tulisi maan suurin puolue. Näin on käynyt useaan kertaan aiemminkin. Mutta SDP:n maine Kataisen ja Stubbin hallitusten jäljiltä on todella surkea. Kokoomus ei niissä loistanut, mutta SDP teki suorastaan täyssukelluksen. Antti Rinne on huomattavn epäuskotava pääministeriehdokas. Demarien on syytä varautua siihen, että tuo puolue mahdollisesta huomattavasta vaalimenestyksestään huolimatta jatkaa ensi vaalikaudellakin oppositiossa, jos nykyiset hallituspuolueet pystyvät vetämään yhtä köyttä ja jos ne yhdessä saavat riittävän hyvän vaalituloksen.

Keksusta on Vanhasen ja etenkin Sipilän puheenjohtajakausien aikana siirtynyt selvästi oikealle ja sen ja Kokoomuksen välit ovat paranuneet todella paljon, mikä näkyi viimeisimmässä hallitusratkaisussakin. Kokoomuksen ja SDP välit heikkenivät dramaattisesti Antti Rinteen tultua valituksi SDP:n puheenjohtajaksi. Yhteistyöpoliittisesti SDP on nyt hankalassa jamassa, ja se tarvitsee todella kajahtavan vaalivoiton, jotta Keskusta ja Kokoomus edes harkitsisivät vakavasti osallistumista samaan hallituksen sen kanssa. Tietysti laaja sopuratkaisu työmarkkinoilla muuttaisi SDP:n kuvaa porvaripuolueiden silmissä pari pykälää myönteisemmäksi. Saatamme silti olla siirtymässä Ruotsin mallin mukaiseen blokkipolitiikkaan.

Erkki Pekola 10.10.2015 19:40

Ottakaapas nyt huomioon, että hallitukselta ei ole vielä tullut eduskuntaan lakiesityksiä niistä kaikkien aikojen rimanalituksista, on tullut vasta huhupuheita.

On käsittämättömän typerää vaatia, että niiden vastustus ennen lähetekeskusteluja ja valiokuntakäsittelyjä olisi oppositiolta jokin heikkous.

Vai olenko ymmärtänyt eduskunnan työjärjestyksen jotenkin väärin?

Muuten, Soini sai kaksi kertaa syliinsä ison jytkyn, tuliko nyt riesaksi iso sätky?

Pentti Kangasluoma 10.10.2015 21:57

Sub, ohjelmat "Rillit huurussa", tieteen nerot ja heidän sosiaalinen

elämänsä. Amy: "Kaipasin ihmissuhdetta, menin gynekologille". Sheldon:

"Tässä muistinkin.Täytyy mennä eturauhastutkimukseen".

Hei te blogin seuraajat muilla mailla! Kertokaan kotikyliinne, kaikille

luokkakavereille, sukulaisille, armeijan tupakavereille, neuvolatutuille,

intiimitutuille, isoäideille/isille. Täällä tapaa koko ajan muista

maista tulleita. Synnytyslääkärikin oli ties mistä tullut.

Perjantaina A-studiossa kaksi "älykkötoimittajaa" jankkasi, pakolaiset

ovat valittaneet ruuasta. Sinkkuja varmasti, eivät ole koskaan kuullet

perheiden ruokakritiikkiä.

Vesa Kaitera 10.10.2015 22:23

Useimmille suomalaisille on jo tullut selväksi se, mitä Sipilän hallitus on ajamassa ja miksi. Oppositiopuolueet ovat vastustaneet monia hallituksen esittämiä linjauksia, mikä on sinsnsä tietenkin niille sallittua, mutta yleensä jos jotakin vastustaa, niin olisi syytää kertoa, mitä pitäisi tehdä hallituksen kaavailun asemasta. Vihreät ovat ainakin joiltakin osin yrittäneetkin tätä tehdä, mutta SDP huomattavasti heitä vähemmän. Kuitenkin kaikki nykyiset oppositiopuolueet olivat mukana Kataisen hallituksessa ja useimmat niistä myös Stubbin hallituksessa, joten tietoa Suomen tilasta niillä pitäisi kyllä olla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 2. 2

  Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

 3. 3

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 4. 4

  Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

 5. 5

  Pohjois-Koreaa eristetään muusta maailmasta entisestään – Kiina lopetti lennot Pjongjangiin, Yhdysvallat lisäsi pakotteita ja lisäsi diktatuurin terrorismin tukijoiden mustalle listalle

 6. 6

  Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

  Tilaajille
 8. 8

  Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

 9. 9

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 10. 10

  Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

 2. 2

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 3. 3

  Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

 4. 4

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 5. 5

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 6. 6

  Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

 7. 7

  Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

 8. 8

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 9. 9

  Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

 10. 10

  Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 4. 4

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 5. 5

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 6. 6

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää