Perässähiihtäjä

Onko hallitus löytänyt linjansa?

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on tehnyt viime aikoina merkittäviä päätöksiä, joista osa julkistettiin tiistaina kello 21, osa tänään keskiviikkona kello 9.30 ja vielä loppuosa myöhemmin kuluvan huhtikuun aikana. Tiistaina hallitus julkisti kehysriihensä päätteeksi 400 miljoonan euron sopeutustoimensa, jotka sisälsivät viime vuosilta kovin tutuiksi tulleita toimia: lisäsäästöjä ja veronkorotuksia sekä panostuksia hankkeisiin, joita hallitus pitää hyvinä kohteina. Tätähän tämä politiikka vallitsevissa taloudellisissa olosuhteissa on.

Hallituksen tiedote lisäsäästöistä, veronkorotuksista ja panostuksista löytyy tämän linkin takaa.

Poliittisesti tulenarin leikkauskohde on lapsilisät, joita hallitus nipistää. Kollegani Teija Sutisen jutussa on lapsilisäasiaa selvitetty. ( Lisäsin tähän kohtaan keskiviikkona kello 16.30 linkin vielä toiseenkin Sutisen juttuun, jossa hän analysoi säästökohteita.)

Luin aamutuimaan sähköpostistani kymmenien erilaisten etujärjestöjen ja tahojen antamia kommentteja hallituksen toimista. Yritin - tietenkin objektiivisesti - pisteyttää eri puolilta tulleet kommentit ja laskea niiden keskiarvon.

Etujärjestöjen ja asiantuntijoiden kommenttien keskiarvoksi 7,5. Siis hallitus sai toimistaan tyydyttävän arvosanan. Sitä on pidettävä nykyisessä tilanteessa kohtalaisen hyvänä arvosanana. Huonomminkin olisi voinut mennä.

Poimin tähän toimihenkilöjärjestö STTK:n ekonomistin Ralf Sundin arviosta ydinkohdan, koska Sundin arvioon on oivallisesti tiivistetty erilaisten arvioiden ydinsanoma.

"Vakasta puuttuu nyt kansi. Kilpailukykysopimuksen myönteiset kansantaloudelliset vaikutukset voitaisiin varmistaa panostamalla samalla julkisiin investointeihin, joilla tässä taloudellisessa tilanteessa olisi erityisen tehokas. Kehysriihen infrapaketti – erityisesti raidejokerin ja Tampereen raitiotien vauhdittaminen – ovat tervetulleita, mutta kasvupaketti on kuitenkin kokonaisuutena vaatimaton."

Muilta osin kehysriihen tuloksia STTK tervehtii pääosin tyydytyksellä.

"Hallituksen lupaus ehdollisen leikkauslistan poistamisesta on lunastettu. Tilalla tosin on 400 miljoonan verran uusia leikkauksia, jotka olisi voinut jättää tekemättä tässä yhteydessä ja lykätä päätöksiä syksyn budjettiriiheen, jolloin talouspolitiikan muista reunaehdoista olisi ollut parempi tieto. Lykkäys ei olisi vaarantanut hallituksen valitseman talouspolitiikan linjan uskottavuutta."

Näin siis Sund, STTK:n ekonomisti.

Tänään tiistaina aamulla hallituksen reformiministerit Juha Rehula, Hanna Mäntylä ja Petteri Orpo pitivät tiedotustilaisuuden hallituksen sote-kaavailuista ja maakuntahallintosysteemeistä.  HS:n uutisessa on kerrottu infon pääkohdat ja se löytyy tämän linkin takaa.  Koko tiedotustilaisuuden paketti löytyy täältä linkistä VN:n sivulta.

Hallitus on tehnyt huiman määrän tärkeitä päätöksiä, joita meidän täytyy nyt lukea ja pureksia. Kokemuksesta tiedän, että näin suuressa päätösnipussa on valtava määrä yksityiskohtia, jotka paljastuvat vasta aikaa myöten. Niitä tulkitaan ja niistä riidellään vielä monta kertaa. Osa päätöksistä joudutaan perumaan, osaa päätöksistä joudutaan korjaamaan myöhemmissä päätöksentekovaiheissa.  Se kuuluu osana päätöksenteon arkeen.

Mutta olennainen kysymys on kuitenkin se, että hallitus on pitkän - lähes vuoden kestäneen - vatkauksen jälkeen löytänyt linjansa kaikkein tärkeimmissä kysymyksissä. Kilpailukykysopimus/yhteiskuntasopimus on nyt ammattiliittojen ja työnantajaliittojen soveltamisneuvotteluissa, joiden tulokset paljastuvat 31.5. 2016 mennessä. Sitten tiedetään, tuleeko laaja sopimus voimaan vai ei. Myös hallituksen talouslinja on jotenkin havaittavissa tehdyn kehyspäätöksen jälkeen. Sote- ja maakuntahallintokokonaisuuden suunnitelmat on nyt esitelty.

Arvoisat kommentaattorit. Mitä te tuumitte?  Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Onko hallitus (vihdoin) löytänyt linjansa?  Mitä ennustatte?  Pystyykö hallitus toteuttamaan tekemänsä päätökset pääpiirteittäin sovitussa kuosissa lähimmän vuoden aikana?

Kuten muistamme, pääministeri Juha Sipilän hallituksella on aktiivista päättämisaikaa jäljellä noin vuosi. Tänä vuonna ei järjestetä vaaleja, mutta seuraavat kuntavaalit pidetään huhtikuussa 2017 ja siitä alkaa sitten kahden vuoden mittainen vaaliralli, joka huipentuu keväällä 2019 kuukauden välein pidettäviin eduskunta- ja eurovaaleihin. Vaalirallin aikana hallitus ei pysty enää tekemään mitään isoja päätöksiä, vaikka se saattaa uskotella niitä tekevänsä.

Näillä miettein kiitän kommentaattoreita valtionomistuskeskustelusta ja avaan hallituskeskustelun. Siihen saadaan vielä lisää aineksia huomenna torstaina kello 21, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat väittelevät TV1:n lähetyksessä.

Päivän lukuvinkki:

Puheenjohtaja Antti Rinteen haastattelu lauantain Kuukausiliitteessä on luettavissa tämän linkin takaa.

Torstaina kannattaa katsoa:

Torstaina 7.4. kello 21 alkaa Yleisradion TV1:ssa kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajan keskustelu. Kannattaa katsoa ja voi hyvin myös kommentoida tällä kommenttipalstalla. En tee tästä keskustelusta erillistä postausta, mutta kommenttipalsta on avoinna koko loppuviikon.

58 vastausta artikkeliin "Onko hallitus löytänyt linjansa?"

Veli-Pekka Silvan 06.04.2016 11:40

Hallitus on löytänyt "linjansa": PS antaa kaikessa periksi, Kokoomuksen tavoite hävittää tulonsiirrot etenee ja kepu sai maakuntamallinsa ja oman "landiansa".

Lisäksi kepu sai taas lisättyä maajusseille rahaa, nyt noin 40 milliä.

Suurimmat luuserit ovat tuttuun tapaan mm. eläkeläiset joilta lähtee 0,85 prosenttia eläkkeistä, samoin vammaiset ja työttömät menettävät tämän kaiken muun lisäksi.

Kaikki tämä jo ennestään sovittujen heikennysten päälle.

Lisää "hyvää" on tulossa kun mm. vammaiskuljetukset nykymuodossaan lakkautetaan ja siirrytään Helsingin mallin mukaisiin "karjakuljetuksiin".

Kepun selkävoiton takaa Soten maakuntavero joka takaa lypsyrahaa etelästä kepulandian maakunnille.

Entä oppositio: SDP:tä ei kiinnosta muu kuin SAK:n asema ja verenkevennykset jotka tietävät lisäleikkauksia!

Vihreät VL taas itkevät kehitysavusta ja siitä että (rikkailta) opiskelijoilta viedään hieman yli euro kuussa opintotuesta :)

RKP ja Kd tukevat hallitusta.

Pentti Miettinen 06.04.2016 12:26

Lyhyesti ilmaisten hallitus on löytänyt J.W. Snellmanin linjan 1800-luvulta Suomen suuriruhtinaskunnan ajalta.

Suomessa kuoli tuolloin nälkään yli 120 000 ihmistä, kun Suomessa oli vain noin 2 miljoonaa asukasta. Viljaa olisi saanut Saksasta ja lainaa viljan ostoon muualta maailmasta.

Mutta Snellmanin linjan kannattajat pitivät huono-osaisten suomalaisten menehtymistä vain lahojen oksien karsiutumisena terveestä puusta, joka tämän toiminnan jälkeen olisi entistä vahvempaa.

Snellmanin linja oli siten sosiaalidarwinistinen.

Nykyisen hallituksen linja on samansuuntainen, vaikka suoria yhteyksiä kuolemantapauksiin ei olekaan osoitettu.

Mark Andersson 06.04.2016 12:28

Hallituksen linja on ollut selkeä jo alusta lähtien: taloususkonto.

Tarkoittaa sitä, että raha edellä mennään kaikkialle, vaikka päin mäntyä. Kansasta ei ole väliä, koska se käsitetään pelkiksi kuluttajiksi ja kulueriksi.

Urho Penttilä 06.04.2016 12:39

Hyvä on että päätöksiä tulee ja toivottavasti linja pitää. Liian varovaisia ovat vielä leikkaukset. Eiväthän nuo ole kuin alkusoittoa. Tulonsiirroista pitäisi leikata enemmän ja esimerkiksi pyhät lapsilisät voisi poistaa kokonaan.

Juustohöylä on leikkurina huono mutta ilmeisesti uskallus ei riitä suorempiin tekoihin.

Voihan se olla että tällaiset teot luovat momentumia ja tulevat päätökset saadaan tehtyä helpommin. Parempi on jämäkkä johtaja, joka tekee huonoja päätöksiä kuin huonon johtajan ikuinen jahkailu.

Mikko A. Himanka 06.04.2016 12:44

Ei käy kolmea ässää kateeksi. Mutta juna menee eteenpäin, ja minusta se on toki parempi kuin ajantappo asemalla.

Mielestäni illan A-studiossa Korkman tiivisti aika hyvin tämän kipeimmän faktan: Jos julkista taloutta ollaan aidosti sopeuttamassa tilanteen vaatimiin raameihin, se vaatii niistämistä juuri niistä suurimmista menoluokista, joiden takaa löytyy useimiten sama köyhä ja kipeä ihminen.

Vai haluavatko arvostelijat koskea poliisiin, pelastustoimeen tai puolustukseen? No jos ei, niin opetus... ai niin, siitähän on tullut jo kuraa hallitukselle ylenmäärin. Mitä jää? Ajetaanko alas kokonaisia kulttuurin segmenttejä? Myydäänkö kansallispuistojen maita eniten tarjoaville?

Sipilän taannoisen dosentti-lausuman kohu on mielestäni oireellista. Kukaan ei halunnut ymmärtää sitä varsinaista pointtia: Missä ovat ne realististen vaihtoehtojen esittäjät? Arkadian kukkulan ulkopuolisilta tahoilta niitä ei ole juuri herunut. Kas, kun on paljon helpompi rajoittua kritisoimaan. Jää parempi mieli, kun päällimmäiseksi jää vakuuttunut olo, että "jotenkin" muuten tämän voisi hoitaa, kuin nyt.

Siis ihan ajatusta lainaamatta.

Vesa Kaitera 06.04.2016 12:47

Kyllä minusta Sipilän hallitus on löytänyt linjansa. Keskustan ja etenkin PS:n piiristä kuului kriittisiä ääniä lisäsäästöjä vastaan, mutta lopupelissä kolme hallituspuoluetta pääsivät kuitenkin melko helposti sopuun sekä kehysriihen lisäleikkauksista että SoTen rahoituksesta. Täytyy myöntää, että tämä nyt nähty päätöksenteon helppous tuli ainakin itselleni melkoisena yllätyksenä, tosin positiivisena sellaisena. Tässä vaiheessa on selvää, että Sipilän hallitus jatkaa tämän vaalikauden loppuun nykyisessään koostumuksessaan, koska raskaimmat päätökset on nyt saatu tehdyiksi. Pieni teoreettinen kompastuskivi on tässä skenaariossa se, jos Alexander Stubb häviäisi Elina Lepomäelle Kokoomuksen pj-taiston. Sen seurauksena Sipilän hallitus saattaisi kaatua muutamassa viikossa. Mutta tämän vaihtoehdon todennäköisyys on niin tavattoman pieni, ettei sitä juuri tarvitse ottaa huomioon.

Yksi kiintoisa kysymys on se, kuinka etenevät alueelliset kielikokeilut. Kun viimeksi tapasin opetusministerin muutama viikko sitten, hän valitteli perustslain tuovan ongelmia noiden kokeilujen osalta. Sivulla www.kansalaisaloite.fi:ssä on muuten toissapäivänä avattu uusi aloite "Monikielinen Suomi - ruotsi valinnaiseksi", joka tähtää pakkoruotsin kaatamiseen. Täsä vaiheessa sitä on käynyt tukemassa kaikkiaan 1730 suomalaista.

Jouni Pulli 06.04.2016 14:11

Voi olla, että hallitus on löytänyt oman linjansa, on kuitenkin aivan liian aikaista päätellä, pystyykö hallitus myös toteuttamaan esittämänsä muutokset jo vuoden sisällä. On myös hyvin vaikeaa arvioida, miten työmarkkinatilanne ja mahdollinen lakkotilanne kehittyvät Suomessa ensi syksyn ja seuraavan talven ja kevään aikana.

Paljon riippuu nyt siitä, kuinka tarkasti hallitus osaa kuunnella ja arvioida kansalaisten tuntoja ajoissa. Mihin suuntaan "kumarretaan"? IMF:n, EKP:n, ulkomaisten sijoittajien, kotimaisten sijoittajien vai työntekijöiden, vanhusten, eläkeläisten, opiskelijoiden, lasten tai muutoin heikompiosaisten suuntaanko?

Olisi arvokasta rakentaa nyt luottamus hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken eikä ajaa vain oman "falangin" etua. Kyse on nyt meidän kaikkien suomalaisten yhteisestä edusta.

Onni Karilainen 06.04.2016 14:34

On hallitus nyt siinä mielessä linjansa löytänyt,

että tekee budjettia eikä yritä mestaroida vähin taidoin

työmarkkinoita.

Tulojen ja menojen tasapaino valtion taloudessa on tietenkin

löydettävä.

Ehkä se vähän helpottaa, että Panama papereiden jälkeen Nordeassa ja

RBS:ssä meritoitunut Björn Wahlroosin aseenkataja Liberasta,

Elina Lepomäki, ei taida olla Stubbille vakava haastaja.

Pentti Kangasluoma 06.04.2016 15:06

Tiedetään että tiukemman kasvatuksen aikana isänkin silmissä oli kyyneleitä kun remmillä poikiansa kuritti. Äiti meni toiseen huoneeseen tyrskimään."Tämä on sun omaksi parhaaksi", sanottiin, näin sukupolvesta toiseen.

Nykyversio, Sixten Korkman televisiossa, nämä päätökset koskee heikompiin, mutta se on kaikkien parhaaksi. Korkman on luotettava ihminen, hän on varmaan aidosti pahoillaan tilanteesta. Mutta nuoremmat päättäjät ei.

Alle prosentilla leikatut etuudet eivät ketään kaada. Kun kuntataloudesta leikataan suuria summia niin kunnissa, kuntayhtymissä korotetaan taksoja.

Kuluttaja-asiamies todisti, 15 % on kohtuullista mutta tämä tieto ei ole

ehtinyt kuntiin asti. Edellä, sähkön prosenttikorotus.

Perussuomalaiset sosiaalistuu hallintoon kuin kommarit sodan jälkeen. Kun

he tulivat maan alta, isoveli piti pihdeissä Suomea, niin melkoisia typeryyksiä heidän ministerinsä, kansanedustajat ja kuntien valtuutetut

suustaan päästivät. Media ei niitä joka kertaa kaivellut.

Hallitus on linjansa löytänyt, gallup luvut ei pompituta ministeripuolueita. Soinilaiset on nuotan perällä, pois ei pääse, kun uudistuksia pitää tehdä niin pakosta heihin tarttuu viisauden leimaa.

Raimo Kantanen 06.04.2016 16:36

Hallitus vain soveltaa suurten lukujen sarjaa, monelta vähän tekee loppusummasta suuren.

Ainoa porukka , joka ei tunnu käsittävän tätä suurten lukujen sarjaitusta , on työntekijäjärjestöt. Työnantajien sivukulut merkitsevät monasti lähes kaksinkertaista palkkakulua ja nuo sivukulut ovat piilossa työntekijältä.

On hassua vouhkata parin sentin polttoainekorotuksesta, jos sillä korvataan makeisvero, jonka EU suuressa viisaudessaan jyräsi. Säätäisivät hiihydraattiveron, joka tervehdyttäisi kansaa, mutta siihen ei järki tunnu riittävän, kun maaseudun perustuotantokin on turvattava.

Jussi Lähde 06.04.2016 16:51

Olemmeko tulleet tilanteeseen jossa hallituksen linjaus on pitää hallitus kasassa?

Edellisen hallituksen kohdalla se tarkoitti sitä että päätöksiä ei voida tehdä jotta hallitus ei hajoaisi.

Tämä hallitus ei olisi kestänyt esimerkiksi sitä ettei sote-rahoituksesta olisi saatu päätöstä aikaiseksi.

On kiinnostavaa nähdä mitä Suomella on tarjota aikamme kaksi- ja kolmekymppisille tulevien vuosikymmenten aikana. Vastaus on, parhaimmillaankin vähemmän kuin edellisille sukupolville. Tällä on aikanaan vaikutus myös poliittiseen elämään.

Saattaa olla niin että vastuuta kantavissa puolueissa ei ole vielä ymmärretty vastuun tulevaa painolastia.

Teemu Männynsalo 06.04.2016 17:00

Hallituksen linjan käytännön toimeenpano on jokseenkin täysin riippuvainen SAK:n lopullisesta suostumuksesta pakkoavioliittoon l. armonpaloista hallitukselle Kiky-sovellusneuvotteluissa; mitään vaihtoehtoa hallituksella ei tämän osalta ole mutta SAK:lla varmaankin on. Tietyllä tavalla hallitus on hukannut linjansa jo aiemmin tässä eikä nyt ole tehty mitään erityisen uutta tai uskottavaa, joka edistäisi aidon, vakaan ja kestävän oman linjan löytymistä.

Paljolti hallitus menee edelleen Suomen kaikenkattavaa sosiaalidemokraattista valtioideologiaa myötäilevällä linjalla ja velkaantuminen + työttömyys jatkuvat tai pahenevat. Ruotsi on päässyt tästä jäykästä, säädellystä ja menneeseen maailmaan kuuluvasta linjasta osittain eteenpäin aiempien porvarihallitustensa aikana ja voi jo paljon paremmin.

Kiky yms. ei tule riittämään lähimainkaan hallituksen työllisyystavotteisiin. Yleissitovuuden purkaminen /paikallinen sopiminen olisi riittänyt lähemmäs vapaita työrmakkinoita nykytilanteesta. Mutta hallituksen kantti petti pahanlaatuisesti tässä ydintavoitteessa, suomalaisen työn kannalta anteeksiantamattomalla tavalla.

Käytännössä työn suosiminen edellyttää tuhdin sosiaaliturvan purkamista siten, että työn suhteellinen asema tukiaisiin paranee ja keskitasoa pienempipalkkainen työ asemoituu houkuttelevammin. Nyt näin ei ole ja tämä näkyy ja tuntuu monella tavalla: talous kasvaa vain näennäisesti, työttömyys kasvaa edelleen. Ehdotettu perustulomalli ei tule tätä muuttamaan ja on kallista kosmetiikkaa tai haitallinen harhautuminen.

Hallituksen leikkauspolitiikka on näyttänyt laajassa kuvassa todella vaatimattomalta ja indeksien laskennallinen jäädytysvaikutus olisi nollainflaatiotilanteessa ollut leikattavissa alentamalla nyt suoraan näitä etuuksia.

Kysymyksiä herättää nyt mm. sote-veron upottaminen progressiivisen verotuksen piiriin: ei ole esitetty, millä mekanismilla valtionverotukseen sisään upotettu progressiivinen maksuosuus ei aiheuttaisi oikein kunnollista kiristymistä keskitasoa ylemmillä veroportailla. Onko tästä sovittu jotain?

Juho Rahkonen 06.04.2016 17:13

Hallitus tekee sen, minkä pystyy. Minun ei todellakaan käy kateeksi Sipilän hallituksen ministereitä. Valtio velkaantuu joka vuosi ainakin viisi miljardia euroa lisää, ja se tie ei voi jatkua loputtomiin.

Hallituksella varmasti on jonkinlainen linja, mutta ei näissä oloissa mitään kovin juhlavaa hienoa linjaa voi vetää.

Tavallaan hallituksella ei ole muuta mahdollista linjaa kuin köyhät kyykkyyn. Nimittäin rikkaat pärjäävät aina, ja keskiluokkakin joten kuten. Valitettavasti julkisten menojen leikkauksista kärsivät aina eniten pienituloiset, tehtiinpä ne miten tahansa.

Ehkä koulutuksesta ja yliopistotutkimuksesta leikkaaminen on sellainen asia, joka vielä saattaa osoittautua virheeksi. Koska mitäpä muutakaan kilpailuetua meillä suomalaisilla olisi kuin hyvin koulutettu kansa.

Veli-Pekka Silvan 06.04.2016 18:01

Korkman ihmetteli sitä ettei yritystukiin puututa, ihmettelen samaa, sieltä helposti löytyisi vaikka pari miljardia, samoin maataloudesta ei leikata.

Pitää muistaa että tulossa on myös lisää leikkauksia mm vammaispalveluihin jne.....

Nettilehtien mukaan mm Verkkouutiset Kepu ja kokoomus ovat nyt todella hyvää pataa, joten olemme lähellä jonkin sortin blokkivaaleja. PS ei ole muuta mahdollisuutta kuin toivoa että hallituksen hyvä kannatus jatkuu ja kasvaa. Tarvittaessa voidaan ottaa mukaan seuraavien ek-vaalien jälkeen RKP ja Kd hallitukseen.

HS:n edellisen gallupin mukaan hallituksen kannatus on jo nousussa ja kun kannatukseen laskee Kd:n ja RKP:n niin oikeistohallituksen kannatus on jo m. 56%!!!

Pari asiaa pitää muistaa: Ensi vuonna on kuntavaalit, joten leikkauksia ei enää tehdä ensi vuonna.

Toinen seikka on se, että todellinen oppositio on heikko, SDP:llä ei ole esittää mitään konkreettista, Antti Lindtman itki jostain työllisyydestä mutta ei taaskaan puhunut mitään siitä miten hallitus kyykyttää heikompi osaisia.

Marita Salenius 06.04.2016 20:08

Hallitus on ollut koko ajan linjaansa vetämässä ja siinä pysynyt. Mutta yllättävät ulkopuoliset tekijät - valtava maahanmuutto ja työmarkkinajärjestöjen mesonnat - ovat tehneet linjan varsinaiseen vetoon viivytyksiä. Mutta nyt näyttää olevan ytyä hihassa. Mikko A.Himanka toi hyvin esille niitä vaihtoehtoja. Mistä sitten otetaan, jos ei tuosta tai siitä?

Voi härre gyyd tämän soten kanssa. Tätä on vatkattu koko kuntavaalikausi, joka kausi kaiken lisäksi jatkuu ensi kevääseen! Lapsilisätkin voisivat olla ns. ansiosidonnaiset. Jos sitä ei perheen päivittäiseen elatukseen lisänä tarvita, niin ei sitä lisää käsittääkseni sitten tarvita ollenkaan, jos pankkitiliä sillä kasvatetaan tai muita sijoituksia tehdään - valitettavasti moni varakas juuri näin on tehnyt. Eihän se toki ole heidän vika, vaan järjestelmän suoma mahdollisuus!

Veropohjaa olisi laajennettava. Se kiinteistövero metsälle ( turha sitten kenenkään on peltoa tähän lykkiä, koska pelto on jo kiinteistöveron piirissä maatalousrakennusten kautta). Metsän kiinteistöverohyöty menisi sinne kuntaan, missä metsä on. Valitettavaahan on, että nykyisin hyvin suurelta osin metsä ja omistajansa ovat eri kunnassa. Toki voidaan kehitellä sellainenkin järjestelmä, että puun myynnistä valtiota hyödyttävä alv ja pääomavero ym., voitaisi joltakin osin tulouttaa sinne kuntaan, missä tämä puu on kasvanut.

Pentti Kangasluoma sitä aina vaan jaksaa noita ilkeyksiä päästellä puoluettani ja meitä jäseniä kohtaan. Mutta tavallaan ymmärränkin katkeruuden. Pressiklupissakin Iltalehden politiikantoimittaja (valitettavasti en muista nimeään) sanoi jotenkin niin, että perussuomalaiset onkin nyt se hallituksen vakain puolue. Sanoisin, että puolueeni toiminta on erittäin linjakasta.

Taas sanon, että en mää tiijä! Onneksi ei alvia korotettu. Mitenkäs tämä valtakunnan viisasmies Sixten Korkman kirjassaan Talous ja utopia sanoikaan, että "hyvinvoinnin edellytysten turvaaminen kaipaa rohkeita ja rehellisiä poliitikkoja sekä toimintakykyisiä hallituksia. Poliittisen vastuun vaikeus". Just joo. Ihan hyvä kirja keskeisistä aiheista ja meni jopa meikäläisen perusässän "jakeluun" :) .

Teemu Männynsalo 06.04.2016 20:59

Sote uudistuksessa on kaksi merkittävää taustaolettamusta, jotka voivat olla vääriä tai hyvin kalliita. Ensimmäinen, varsin epävarma olettamus, on mielestäni se, että sosiaali- ja terveyspalveluille olisi löydettävissä kuntaa selvästi parempi (tehokkaampi) isäntä. Kunnallishallinto on ollut vuodesta 1865. Uutta isäntää emme kunnolla tiedä emmekä tunne. Se ei ole vielä syntynyt joten uskomus uusien isäntien paremmuudesta kuntajärjestelmään on puhdas olettamus, ei muuta.

Toinen merkittävä ratkaisua muotoileva tekijä on vahva pyrkimys lisätä aluepolitiikkaa. Ruotsissa kaupungistuminen on n. 20vuotta Suomea edellä. Me täällä siis lisäämme aluehallintoa kun muualla maailmassa mennään aivan toiseen suuntaan. Tämän voi jopa nähdä toivottomana taisteluna tuulimyllyjä vastaan. Aluepolitiikan korostaminen ei ole halpaa ja voi kysyä, onko desentralisaatiopyrkimys todella kustannustensa arvioinen ensisijainen yhteiskunnallinen tavoite.

Pentti Kangasluoma 06.04.2016 22:13

Yksi ministereistä päästi suustaan sanan: Maakunnallinen elinkeinopolitiikka. Mitä se voisi, jokin keskustan päiväuni. Yritykset, pienetkin tekee kauppaa yli maiden rajojen, ei siinä maakuntarajatkaan meinaa mitään. Ei tälläisiä virkoja pidä perustaa kun säästetään.

Marita S., en ole ainoa joka on verrannut sodanjälkeistä uutta voimaa,

Hertta Kuusisen ja Timo Soinin uutta voimaa toisiinsa. Ei aatteiden puolesta vaan sitä ettei heti osata salongin tapoja. Kukin on kaltaasensa, sanotaan täällä päin. Kyllä se siitä. Aika on aivan toinen.

En ole katkera toisten menestyksestä, omalle puolueelle olen vihainen, kun toimii kuin lautapää härkä. Timo Harakka voisi olla se lintu joka toisi

, en muista mitä lintu toi vedenpaisumuksen jälkeen.

Islannin pääministeri ahdingossa, katsoin loppuun Loukossa sarjan. Jylhä luonto, talvituuli puhalsi niin että tuli kylmä kämpillä. Kovat olosuhteet

kasvattaa armottomuutta, mutta ymmärsi miksi käyttäytyivät tuolla tavoin.

Pekka Turunen 06.04.2016 23:35

Toivottavasti on. Hallitus yritti aloittaa jämäkästi, mutta sitten ote karkasi, kun se törmäsi työmarkkinoiden ja poliittisen pelaamisen realiteetteihin. Olisi korkea aika hallituksen ruveta tekemään sitä, mikä on sen tehtävä: hallita. Totean näin siitäkin huolimatta, että pidän nyt tehtäviä leikkauksia koulutukseen ja tutkimukseen todella huonosti harkittuina.

Veli-Pekka Silvan haukkui lähes kaikki puolueet. Tässä tilanteessa todellakin ollaan - taloudellinen tilanne on sen verran huono, että kaikki vastuulliset puolueet joutuvat tekemään ikäviä päätöksiä, ja se aiheuttaa kansassa itkuhuutoa. Sen sijaan Mark Andersson nosti esiin mielenkiintoisen näkökulman: olemmeko liian taloususkovaisia? Kysymys ei koske ainoastaan hallitusta, vaan myös oppositiota. Voisimmeko nostaa esiin muitakin arvoja kuin talouden? Koettaa vaikka pärjätä vähän vähemmällä?

Mikko A. Himanka kirjoitti tasapainoisesti ja hyvin, kuten Marita Salenius jo noteerasikin.

Veikko Anttila 07.04.2016 8:18

Karkeasti ottaen on löytänyt. Hallitus on törmännyt odotetusti lähes kaiken toiminnan kattavaan EI-liikkeeseen, jota usein ammattiyhdistykseksi kutsutaan. Siihen olisi törmännyt kyllä mikä tahansa muukin hallituskoalitio. SDP:nkin mukanaollen satamalakkoilulta ei voitaisi välttyä. Ihmettelen, milloin Suomi ryhtyyn toimenpiteisiin tämän ongelman poistamiseksi, vai onko jo ryhdytty, kun logistiikan kilpailumahdollisuutta laajennetaan.

Yksi yksityiskohta hallituksen toimenpidelistassa ihmetyttää; bensaveroa pitää korottaa, koska EU ei salli makeisveron korotusta. Kuka tai mikä taho EU:ssa vaatii, että suomalaisten läskiintymistahdin tulee ehdottoamsti jatkua ja miksi Suomen täytyy tässäkin asiassa ehdottomasti totella? Asuin Britanniassa 90-luvulla ja silloin britit nauroivat EU:lle mm. kurkun käyryysdirektiivistä, mutta oli toinenkin samaa tasoa oleva tuleva direktiivi, josta puhuttiin; ihmisten takapuolen leveysmittaus. Se piti toteuttaa, jotta EU voi määrätä junien ja linja-autojen penkkien leveydet. Onko käynyt niin, että takapuolten leveysmittaus-projekti ja sitä seuraava direktiivi ovat edelleen voimissaan? Nyt EU-virkamiehet epäilevät, että heidän 20-vuotinen projektinsa menee kiville, jos suomalaisten takapuolet eivät paisukaan ennusteen mukaan?

Veli-Pekka Silvan 07.04.2016 10:41

Laittakaa muistiin: Ville Niinistö LUPASI, että seuraavan kerran kun Vihreät ovat hallituksessa he PERUVAT KAIKKI koulutusleikkaukset!

Tämän lupauksen Vihreät löytävät edestään!

Mikko Montonen 07.04.2016 11:15

"Vallitsevat taloudelliset olosuhteet" ovat seuraavat: Suomella ei ole nettovelkaa, vaan saamisia. Olemme maailman seitsemänneksi varakkain maa: http://blog.hse-econ.fi/?p=6897

Miika Kurtakko 07.04.2016 11:26

Onhan hallitus toki löytänyt oman dystopisen linjansa. Se tökkii säästöveitsen kanssa pimeässä ilman visiota mistään. Kun ammattiliitot tökkäsivät takaisin, hallitus leikkaa nyt niiltä, joista ei ole panemaan vastaan. Esimerkkinä todettakoon, että tuulivoimaa tuetaan tänä vuonna 300 M€:lla. Toisinkin olisi voitu päättää.

Kun verrataan Sipilän hallitusta 1990-luvun koviin leikkaushallituksiin eli Ahon ja Lipposen ensimmäiseen, huomataan vissi ero. Molemmilla oli jonkin sortin visio kasvusta (Aholla ehkä sameampi, Lipposella kirkkaampi). Tällä Sipilän SSS-koplalla ei ole minkäänlaista visiota. Enkä laske tavoitetta palkkojen alentamiseksi visioksi.

Ongelma on nähdäkseni ns. syvän valtion toiminnassa, joka todellisuudessa ohjaa Sipilän hallituksen toimia erityisesti VM:stä käsin. VM:n kamreeritalousopit ovat vastoin kaikkea taloustieteen tutkimuksia: talous kasvaa lisääntyneen kysynnän ja vähentyneen yrityssäätelyn myötä; kasvava ostovoima on kotimarkkinatyöllisyyden edellytys; asumiskustannusten alentaminen on paras tapa sekä kasvattaa ostovoimaa että hillitä palkankorotuspainetta; koulutus ja tutkimus parantavat pitkän aikavälin kasvua. VM hallitus kulissinaan haluaa toimia juuri päinvastoin.

Kuten sanottua - dystopinen meininki.

Risto Virrankoski 07.04.2016 12:26

Olosuhteisiin nähden hallitus näyttää lopultakin hallitsevansa sen, mihin demokratiassa ja markkinataloudessa toimiva hallitus pystyy.

Menoja vihdoinkin leikataan ihan oikeasti, vaikkakin kovin vähän. Ei siis vain leikata menojen kasvua. Jonkin sortin kilpailukykysopimus on tekeillä ja soteratkaisukin etenee.

Hallitukselta vaaditaan nyt kovakorvaisuutta villinä riehuvaa kritiikkiä vastaan. On säälittävää kuunnella mm. sitä, että opiskelijoilta leikataan vaikka itse asiassa opintojen rahoitusmahdollisuuksia lisätään. Opintolaina, vaikkakin valtion taakaamana, tuntuu olevan kovin kipeä paikka. Mieluusti haluttaisiin lisää 'ilmaista rahaa'. Seuraavaksi varmaan huudetaan lapsilisien leikkaamisesta väheneehän se jopa 0.85 e/kk yhdeltä lapselta.

Kivaa olisi panna talouajattelu syrjään ja ihminen etusijalle. Rahaa kuitenkin tarvitaan ja sitä ei tule tyhjästä. Lähes kaikkeenhan kaivataan 'valtion panostusta'.

Mikko Montosta on tarpeen muistuttaa, että Suomen julkiseen talouteen luettavat ja julkista velkaa vähentävät eläkerahastot (180 mrd) eivät todellakaan ole oikeasti osa nettovarallisuutta, jos eläkelupauksista halutaan pitää kiinni. Rahastojen vastapainona on noin 600 mrd'n jo kertynyt eläkevastuu. Eli rankasti velan puolella ollaan.

Marita Salenius 07.04.2016 13:24

Miika Kurtakko on näemmä Voltairensa lukenut. Mutta mielestäni nuo

...topiat ovat sikäli vaarallisia vertauksia, koska ne ovat katsojansa näkemys, ei välttämättä vallitseva tilanne, joka olisi syntynyt vasta nyt tämän hallituksen aikana ja joka hallitus sitten muka ehdoin tahdoin käsiinsä saaneen tilanteen hoitaakseen sortuisi ...topiaan.

Pitääkin kaivaa Candide esiin ja kerrata ironian peruskirja. Siellähän muistaakseni oli jotenkin viestinä, että viisastelematta on elämä siedettävää, mutta silti sitä laajasti harjoittakaamme. Ja kyllähän sitä onkin laajasti harjoitettu varsinkin politiikassa.

Tänä aamuna kuuntelin radiosta Mikä maksaa -ohjelmaa, jossa oli taas niitä viisaita miehiä: Hannu Leinonen ja Heikki Patomäki. Keskustelussa oli meidänkin edellisen postauksen aihe tämä valtio-omistus. Mutta oli muutakin. Ihan siis hämmennykseen menee poloisen pulliaisen mieli, kun niin suuresti herrat olivat eri mieltä!

Siis eihän tässä lie voi muuta, kuin ottaa päivä kerrallaan, sekä hallituksen että meikäläisen ja katsoa aina aamulla, mistä tuulee. Pitkän ajan suunnitelmista ei ole kenellekään apua, sillä ne menee helposti sinne jonkin topian puolelle - utopian nyt ainakin.

Mikko A. Himanka 07.04.2016 13:50

En väitä olevani maataloustukien suuri asiantuntija, mutta tuttavaverkoston kautta on muodostunut aika karu kuva asiasta.

Moni tuotantohaara saa käytännössä palkkansa "tukiaisista", koska myyntitulolla ei saa maksettua edes kuluja. Näin etenkin viljelykasveissa ja sikatiloilla. Minä tiedän, tämä on aivan hullua, mutta maailmankaupan vääristymät tulevat tässä kristallisoidusti näkyviin.

Toisaalta maitotilan menetykset Venäjän kaupan romahdettua ja halpuutuksen jälkeen voivat olla helposti 50 000€ vuodessa. Minkä tahansa kotitalouden tulonmuodostuksessa tuota ei voi pitää merkityksettömänä - ainakaan siinä mielessä, että tuosta joutaisi ottaa vielä lisää.

Kaupunkilaisen on toki houkuttelevaa ulkoistaa leikkauksia itseltä maajusseille. Se voi vain kolahtaa omaan nilkkaan pitkällä juoksulla, jos marketista ei löydy juuri enää kuin puolalaista perunaa ja tanskalaista possua. Päättäjien kannattaakin seurata silmä kovana tilojen määrän romahduskäyrää, ettei omavaraisuus sula käsiin yks kaks.

Marita Salenius 07.04.2016 15:10

Näin lyhyesti tässä on kiittäminen Mikko A.Himankaa. Ihan maajussin sydäntä lämmitti ja toi päivään hienoista piristystä. Voisi laittaa vaikka huoneen tauluksi koko kirjoituksensa. Kiitos!

Kari Peitsamo 07.04.2016 15:14

Miika Kurtakko kirjoitti jo kaiken, mitä itse ajattelin alkaa vasta hahmotella. Noin se on. Blogin otsikkoon ja meille kommentattoreille esitettyyn kysymykseen viitaten voisi vain lisätä, että kysymyshän lienee enää vain ironinen ja retorinen. Lähivuodet tulevat näyttämään, millaista tuhoa neljän kopla SSSS (lasken Salen neljänneksi) maahamme kylvi.

Seppo Mantere 07.04.2016 18:56

"Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Onko hallitus (vihdoin) löytänyt linjansa? Mitä ennustatte? Pystyykö hallitus toteuttamaan tekemänsä päätökset pääpiirteittäin sovitussa kuosissa lähimmän vuoden aikana?"

Ei ole löytänyt, kun se ei ole ollut kadoksissakaan. Kyllä pystyy. Ainoastaan työmarkkinajärjestöt voivat - ja pystyvät - hallituksen tavoitteet torppaamaan. Riski on suuri, koska SAK-SDP´n poliittinen tavoite on hallituksen kaataminen.

Pääministeri Juha Sipilä on todella taitavasti pistänyt ammattijärjestöt "selkä seinää vasten". Ts. syntyy todellinen katastrofi, jos yhteiskuntasopimusta ei tule. Se olisi SAK´lle isku, josta ei johtajaa vaihtamallakaan toivuta. STTK ja Akava ottaisivat vallan.

Olli Saarinen 07.04.2016 19:53

Jos ajatellaan, että hallituksen perustehtävä on maan talouden vakauttamienen ja toisaalta pystyssä pysyminen ollaan sillä linjalla sikäli, että päätöksiä syntyy. Tämmöistä tosikkoa kuitenkin harmistuttaa, että päätöksiä ei kunnolla perustella vaihtoehtojaan vastaan ja tietynlainen omien kannattajien kosiskelu leimaa valintoja.

Miksi sote on parasta rakentaa juuri 18 euhakemustukialueen varaan jää mysteeriksi samoin kuin toistaiseksi se, miten näiden tarvitsema täyskatteinen rahoitus lasketaan ilman aluepoliittista tendenssiä. - Kun olen pitkään neuvonut perimään valtion soteveron kuntaveron tapaan käyttäytyvän kelan sairaanhoitomaksun mukaisesti niin miksi tämä ei kelpaa? Hauska nähdä se matemaattinen konstruktio, miten asia voidaan hoitaa vähennyksiä ja asteikkoa muuttamalla progressioon vaikuttamatta.

Veronmaksajain Teemu Lehtinen lausui Talouselämässä, että "Suurin riski verotuksen kiristymiselle on sellaisissa kunnissa, jotka tähän asti ovat tuottaneet sote-palvelut erityisen tehokkaasti, jolloin usein keskimääräistä suurempi osa kunnallisverosta käytetään nykyisin muihin palveluihin kuin soteen". - Tässä asiassa on kaksi puolta. Ensinnäkään kunta ei ole erityisen tehokas, jos sen asukkaat ovat hyvätuloisia ja terveitä ja käyttävät yksityisiä palveluja, jolloin sotepaine äyriä kohtaan on alhainen. Toiseksi tällaisessa kunnassa verotusvara helposti tärvätään paksuun organisaatioon kuten Helsingissä tai kaiken maailman urheiluhalleihin kuten Espoossa. - Vauraiden kuntien marina on suureksi osaksi perusteetonta kuten eläkeläisten indeksimöly.

Makeisveron poisto on oikein, koska se on ollut sidottu tuoteryhmiin eikä sokeriin. Sokerivero sen sijaan olisi paikallaan jos makeisvero oli tarpeen. - Polttoainevero on ainoa oikea tapa verottaa autoilun hiilisisältöä. Sen sijaan vuotuinen käyttömaksu olisi poistettava ja korvattava tasamääräisellä rekisterimaksulla, jota ei vältä seisottamalla vaan ainoastaan romuttamalla.

Hallituspuolueiden populismi näkyy mm. Timo Soinin helpottuneesta maininnasta, ettei ruoan alv:tä nostettu. Kuitenkin ruoan alv kerää varoja nimen omaa keskituloisilta, varoja joita voisi käyttää minimietuuksien korottamiseen niiden alentamisen sijaan.

Kokoomuksen talousliberalismiin sopisi elinkeinotukien poisto. Eipä näy tekoja.

Puhemies Lohela artikuloi Ykkösaamussa selkeästi lähes yhtä tyhjiä lauseita kuin ministeri Mäntylä soteinfossa. Molemmat ovat selvästi oppineet tavoille. Lohelan tekstissä oli kuitenkin tärkeä ja arvokas painotus: hän kaipasi kansalaisten tasa-arvoista kohtelua. Perussuomalaisten tasa-arvokaipuu olisi ehkä yhdistettävissä kokoomuksen talousliberalismiin mutta keskustan maakunta-ajattelua ei voi voi yhdistää mihinkään koska se perustuu nurkkakuntaisiin etuoikeuksiin. Kuitenkin keskusta näyttää vetävän pisimmän korren asiassa kuin asiassa.

Juhani Heinula 07.04.2016 19:57

Kun talous ei kasva vuosiin, on poliittinen päätöksenteko vaikeuksissa demokraattisissa järjestelmissä. Suomessa vaikeusastetta lisää korporaatioiden kohtuuttoman suuri ulkoparlamentaarinen valta, joka on kehittynyt vuosikymmenten aikana kiitos vasemmiston ja keskustan. Nämä reunaehdot huomioonottaen voitaneen sanoa, että hallitus on lopulta löytänyt linjansa. Vielä ei tosin olla lähelläkään maalia, mutta ensiaskeleet on otettu. Talouden todellinen kääntyminen parempaan voi kuitenkin tapahtua vain yritysten toimesta, jos maailmanmarkkinat alkavat vetämään, ja suomalaiset yritykset ovat kilpailukykyisiä. Oma veikkaukseni on, että kärvistely jatkuu ja hallitus joutuu tekemään lisää kipeitä ratkaisuja.

Ehkä vaikein rasti on Soten toimeenpano. Miten jalkautus onnistuu hyvin erilaisissa maakunnissa kutakuinkin samoilla periaatteilla ja miten rahoitus ratkaistaan veroneutraalilla tavalla? Vaatii melkoista mallinnusakrobatiaa siirtää tasaveropohjainen kuntaosuus progressiiviseksi valtionveroksi, jota kaikki eivät edes maksa, ja kaikki tämä henkilötason verotusta muuttamatta huomioonottaen vielä kunnallisen verotusoikeuden. Siinä on haastetta kerrakseen ja voisi veikata, että verotus tulee entisestään kiristymään niillä, jotka jo nyt maksavat pääosan valtionverosta.

Unto Hämäläinen 07.04.2016 20:04

Kiitos Juhani ja Olli sekä muut keskustelijat perusteellisista puheenvuoroistanne. Jos kommentaattoreilla on vain aikaa ja kiinnostusta, katsokaa tunnin päästä TV1:ssa alkava puolueiden puheenjohtajien keskustelu. Myös kommentit ovat tervetulleita!

Unski

antti liikkanen 07.04.2016 21:59

Hallituksen linja taisi löytyä vuosi sitten ja näyttääpähän tuo hyvin pitäneen.

Avokonttorissa ovat istuneet niin PM, VM kuin UM:kin.

Tällä menolla linja pitää myös vuoden päästä alkavan vaalikarusellin ajan, vastoin Unskin aanailua.

Olisikohan Paavo L. ollu mentorina, niin on tuttua.

Pekka Turunen 07.04.2016 22:33

Tässä keskustelussa näkyy kovin selvästi kirjoittajien aatteellinen tausta. Oppositiota edustavat näkevät hallituksen vievän maan tuhoon, kun taas hallituspuolueiden kannattajat kokevat hallituksen onnistuneen (mitä nyt enintään välttämättömät päätökset ovat ay-liikkeen takua menettäneet parasta teräänsä). Nämä kaksi maailmaa eivät varmaan koskaan kohtaa.

Itse pidän kiinnostavimpina niitä kirjoituksia, joissa osataan laajemmin kuin tästä lukkiutuneesta asetelmasta lähtien katsoa hallituksen onnistumista. Myös tällaisia hyviä huomioita keskusteluun on jo mahtunut.

Totta on, että elämme vaikeita aikoja, ja siksi päätöksetkin ovat vaikeita. Tuntuu oudolta, kun hallitusta moititaan liiasta taloususkonnosta, ja heti perään valitetaan hallituksen leikkaavan köyhiltä rahaa. Puhe on siis taas vain rahasta. Missä on tällöin se aito, vähemmän rahaan kytkeytyvä vaihtoehto?

Sixten Korkmania muuten kannattaa todella kuunnella. Hän on talousguru, joka osaa puhua vaikeista ja monimutkaisista asioista selkeästi ja ilman kovin näkyvää poliittista asennetta. Sellaisia puheenvuoroja kaipaisin enemmänkin.

Teemu Männynsalo moitti perustulokokeilua. Olen eri mieltä. Minusta perustulo, jonkinlaisessa muodossa, on päinvastoin hyvin kiinnostava mahdollisuus. Se voisi osaltaan rikkoa monia nykyjärjestelmän pahimpia menneisyyteen juuttuneita lukkoja.

Mauno Rissanen 07.04.2016 22:36

Mitäpä jos katsottaisiin positiivisesti. Hallitus on talousarvioesityksessään toiminut juuri suunnittelemallaan tavalla. Joissakin yksityiskohdissa se on tinkinyt ja muuttanut ensimmäistä esitystään. Minun mielestäni se on joustavuutta. Jos joku haluaa pitää sitä vatuloimisena, epävarmuutena, töppäilynä, on kysyttävä, kuinka tärkeää hänelle on negatiivisesti ymmärtäminen ja miksi.

Hallitus näyttää suhtautuvan yllättävän luottavaisesti järjestöjen neuvotteluihin. Ilmaan on levitetty positiivista henkeä. Ilmassa on uskoa, ainakin hallituksen uskoa, että järjestöt tekevät ratkaisut maan parhaaksi. Tämän luottamuksen pitäisi kannustaa. Hallitus ei häviä mitään tällaiseen ilmapiiriin pyrkimisessä.

Tuskin Suomen tie omilla varoilla pärjämiseen on näillä päätöksillä loppuun saakka varmennettu. Hallituksen kantti mitataan uudelleen ja tiukemmin siinä vaiheessa, kun nähdään, että työtä on vielä tekemättä. Hallitus kohtaa sen, että se ei heti alkuun lähtenyt liikkeelle tiukemmilla tavoitteilla vaan pehmensi - liikaa? - laskua todellisuutta kohti.

Sote on ajastaan kiinnostava kysymys. Se on asia josta on puhuttu kovin propagandistisella kielellä. Odotan, millainen keskustelu, valitus ja käsien vääntely tulee siitä,kun ruvetaan tosissaan puhumaan kustannustehokkuudesta. Minun ongelmani on se, että en ole nähnyt kustannuslaskennallisesti osoitettua tehokkuutta oikeastaan koskaan. Omakehuista puhetta olen kuullut sitä enemmän. Vaan tähän osa-alueeseen taidetaan vielä palata.

Seppo Laine 07.04.2016 23:15

Hallitus on järkähtämättömästi omalla linjallaan eli se on valtiontalouden saneeraushallitus. Työllistämishallituksena se ei tunnu onnistuvan, koska sille ei tunnu menevän jakeluun se, mistä uudet työpaikat syntyvät.

Nykyiset isot yritykset eivät tule itse suoraan työllistämään nettomääräisesti enempää ihmisiä tulevaisuudessakaan. Työlisyyden kasvu tulee nykyisten pk-yrittäjien ja -yritysten kautta, joista osa kasvaa isommiksi. Sekin kasvu, joka näkyy isojen yritysten kasvuna on valtaosin sitä, jonka pk-yritykset tuottavat isoille yrityksille.

Kaikista näistä hyvin tunnetuista faktoista huolimatta pk-yritykset eivät kelpaa neuvottelupöytiin.Hallituksen ohjelmassakaan niitä ei juuri huomioida saati sitten että se toimisi niiden puolesta. Vaikka Sipilällä on yrittäjätaustaa pakko sanoa, että hän ei ole yrittäjän näkökulmasta enää uskottava. Nyt niin sanotuilla poliittisilla broilereillakin tuntuu olevan parempi realismin taju.

Jos Sipilän hallitus olisi start-up yritys, jonka menestys perustuisi kasvun aikaansaantiin, se olisi tuomittu häviämään. Yksikään start-up yritys, joka on etukäteen tehtyyn ohjelmaan sidottu petaa omaa häviötään. Sipilä on nyt aivan samassa tilanteessa kuin yrittäjä, joka on arvioinut kasvun lähteet väärin.

Eipä silti. Suomi on epäonnistuneita itsepäisiä yrittäjiä pullollaan!

Pentti Kangasluoma 07.04.2016 23:54

Vaikka se sitä tuttua hommaa niin oli demokraattisen maan kahdeksan puolueen johtajien väittely. Jokaisen puolue on on lähiaikoina ollut hallituksessa ministereinä. Antti, Ville, Carl, Paavo itse ministereinä. Voi odottaa että kohtuullinen ammattitaito sakilla on.

Eläkeyhtiöt kierrättää rahojaan veroparatiisien kautta, siitä ei kukaan puhunut halaistua sanaa. Tarvitaanko eduskuntaan piraattipuolue että tämä

asia esille nousisi? Pitää nähdä koko kuva - sellainen hokema on.

Ajatteleeko Nalle W. nyt, Jumala on sittenkin olemassa?

Risto Virrankoski kertoo että yli 180 miljardia on eläkerahastoissa.

Mutta 600 miljardia on eläkevastuita, eikö tulevilta polvilta kerätä

eläkemaksuja? Kiljunen: 25 vuodessa työeläkkeet + 3 miljardia kansaneläke.

Analyyttinen Olli Saarinen kirjoittaa "eläkemölinästä". Nordea, ja Panaman paperit, emme voi luottaa pankkien selityksiin. Samalla epäluulolla pitää

suhtautua eläkeyhtiöiden selityksiin, heillä on omat intressit.

Valto Ensio Heikkinen 08.04.2016 9:31

Kirvesmiehen näkökulmasta yritän tarkastella myös valtiota kuin kohta sata vuotiasta hirsirakennusta; huolellisella hoidolla ja tiiviin katteen alla ollut hirsirunko pitää yleensä ryhdikkään linjansa.

Hirren ja kivipaasien varaan pykätyn Suomirakennuksen (ei Arkadianmäellä tönöttävä kivikasa ole koko Suomi) eduskunnan hallituksilla sen itsenäisyyden aikana on kerennyt olla monenlaista linjaa olemassa, mutta onko sen runko ja perustukset millaisessa kunnossa, että sen hyväksi havaitun rakennussuunnittelun ja kunnossapidon puolesta aina uuden hallituksen kannattaa yhä ponnistella, tai kansan, ihmisten?

Vai onko perussaneerauksessa, jonka viimeisin ajoittunee EU-jäsenyyteen sitoutumisen aikoihin, ruvennut ilmaantumaan homeongelmia ja väärin valituista rakennusmateriaaleista johtuvaa vääntyilyä ja halkeilua kuin Finlandiatalon ulkoseinissä?

Mihin suuntaan on kumarreltu ja mihin pyllistelty kun remonttitarpeista on tarjouksia kyselty? Ovatko suunnat olleet läheskään oikeita vai vain "pakon" sanelemia ja siten virheellisiksi osoittautuneita? Omista metsistä normaalisti hankitut rakennustarpeet on silitelty maailmantuuliin ja jäljellä on enää raiskioita ja "talousmetsää" josta ei hyvällä tahdollakaan enää puurakentamiseen kelvollista lankkua saa sahatuksi, joten kysyä pitää, onko maan muukin rakennusmateriaali (mm. henkinen) samalla, yhtä kurjalla mallilla?

Onko politiikanteon linjat siis yleisemminkin alkaneet kupruilla siksi, etteivät siihen osallistuvat puolueiden jäsenet, siis kansan joukoista nousseet, tai nostamalla nostetut ihmiset enää näe politiikan teoltaan muita elementtejä olevan olemassakaan kuin rahan, jonka aiheen ympärillä vatuloidaan vatuloimisesta päästyäänkin? Periaatehan on, että kaikki on kaupan; maa, ilma ja vesi niistä tärkeimmät, mutta anti mennä vaan.

Avaapa minkä median tahansa tarkasteltavakseen, ensimmäinen vaikutelma, sekä myös viimeinen on, että ihan kuin muita elämisenarvoja ei enää maailmassa olisikaan kun kaikki n uhrattavissa rahan ja sen tuoman "vaurauden" eli helpon ja laiskan elämän nimiin. Sota on tietenkin toinen, mutta sekin liittyy aina rahaan, valtaan ja elintilaan jota lajimme ympärilleen hamuaa vaikka kaikki on jo sen hallussa.

Rahan riittävyydestä tai sen jakamisesta tai joltakin pois ottamisesta ja niistä metelin ylläpitämisen sijaan jos käytäisiin debattia samalla volyymilla elonkehään vaikuttavista toimistamme, niin ehkä esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksellakin olisi jotain merkitystä koko maailman rakennuksen ja sen rungon ja perustusten kunnossapysymiseen.

Mutta kukaanhan ei enää muista, mikä se sellainen Pariisin ilmastosopimus olikaan?

Minkä vuoksi me täällä Pallon päällä palloillaan kysyy Tapio Rautavaarakin eräässä laulussaan. Kannattaisi kaikkien kysyä.

Minun vastaukseni ainakin on, ettemme ainakaan pelkästään ihmisen ja sen ahneuden, jota mielenlaatuaan se ei ole kyennyt hallintaansa ottamaan, ja jonka hallintaanottamisella taitaa kaikkien merkkien mukaan olla viimeiset sekunnit käsillä.

Raimo Suihkonen 08.04.2016 12:06

Yön yli nukuttuani ja suurimpien kiukkupaineiden hellitettyä eilisillan A -studion puoluejohtajaväittelyn jälkeen vahvistui näkemykseni tämänkaltaisen ohjelman toimimattomuudesta.Meno oli juontajien vauhdittamina kuin eduskuntavaalit olisivat käynnissä.

Otapa siinä sitten selkoa kenenkin kokonaislinjasta, kun hajaannusta ja hajoitusta kansalaisten mielissä synnyttävät yksittäisiin ryhmiin kansakunnan kokonaisedun kustannuksella liittyvät blasebohuutelut täyttävät kansalaisten tv -huoneet kuin "Noin viikon uutiset satiirissa".Esimerkki siitä, kuinka hyvin ylivoimamedia on onnistunut hammentamään satiirin ja oikean poliittisen keskustelun melkein satiirikseen tykkänään.

Mielestä lisäarvoa keskusteluun eivät tuoneet väistyvät puoluejohtajat, nuo poliittiset rammat Arhinmäki ja Haglund.

On varmaan muillekin helpotus, kun Arhinmäen pelokkaan kiilusilmäinen, keskustelua ei eteenpäinvievä,agitaattorimainen,

hyökkäävän röyhkeä, liiallisen keskustelutilan muiden kustannuksella juontajien ammattitaidottomuuden seurauksena poliittinen anti poistuu.

Valitettavasti Haglundin anti ja panos jää poliittiseen historiaamme vaisuksi ja esimerkkinä siitä, kun saa liikaa liian nuorena. Hänethän nostettiin suuresta tuntemttomuudesta ja kokemattomuudesta suomenruotsalaisten rikkaiden säätiöiden rahoilla

nopeasti vallan kammareihin. Kun kestoministeriys ei toteutunutkaan,mielenkiinto pitkäjänteiseen poliittisen rakannustyöhön meni.Lukeudun siihen joukkoon, jota Haglundin habitus ja kokemattomuus ei alun alkuunkaan vakuuttanut.

Nyt todellakin hallitus tarvitsee turnauskestävyyttä ja enemmän jämäkkyyttä esitetyn agendan läpiviemiseksi. Nimittäin mikään muukaan taho ei ole pystynyt esittämään minkäänlaista kokonaisesitystä kansakunnan kokonaistilan kohentamiseksi.Tosiasia

on - niinkuin vallanpitäjät sen tietävät - kansakuntamme on kuilun

partaalla ja ei ainoastaan julkisessa taloudessa, vaan myös ja ennen kaikkea yhteiskunnallisessa eheydessään. Parlamentaarinen demokratiamme tulee kohtaamaan " tää on viimeinen taisto" -liikkeen. Kummanko osapuolen joutsenlaulun kuulemme?

Kokonaisuutena arvioiden hallituksen ministerit pärjäsivät vähintääkin kohtuullisesti verrattuna oppositioon. Rauhallinen puheenrytmi, huolellisesti artikuloidut kestävät argumentit ja kokonaiskuvan jämäkkä esillepitäminen olivat ministereiden valtteja. Kunpa Ville Niinistökin nämä oppisi, olisi tämän laaja-alaiselle asiaosaamiselle käyttöä.

Karavaani kulkee - koirat haukkuvat!

Risto Virrankoski 08.04.2016 12:15

Puoluejohtajien keskustelu oli kuin yhtä ja samaa levyä soittaminen. Tylsää kuultavaa. Kai se sitten on niin, että toisto toimii poliitikassa parhaiten. Syntyy kuva linjakkuudesta.

Sen huomion olin tekevinäni, että Sipilästä syntyi vaikutelma painijasta, joka on selvinnyt sillasta ja alkaa taas olla tilanteen herra. Pakkolakipaini on kääntymässä taitavalla vastapuikkauksella ja passauksella Sipilän pistejohdoksi. Tilanne voi vielä muuttua toiseksi, jos kilpailukykysopimus ml. paikallinen sopiminen isosti romuttuu. Mutta silloin se ei enää ole yksin Sipilän tai hallituksen syy.

Stubbista on veto silmin nähden vähissä.

Rinne tapailee uutta ja rakentavaa asennetta hallituksen ja varsinkin Keskustan suuntaan. Hyvä, jos näin on. Kansallinen korsuorkesteri tarvitsee demaripelimanneja.

Soinin levy on puhki kulunut.

Haglund on jo antanut periksi. Harmi sinänsä. Arhinmäki on kuin tiskijukka ja ottaa irti kaiken minkä saa ennen kuin soitto loppuu. Essayahin rooli on olla ainut nainen tässä joukossa.

Risto Virrankoski 08.04.2016 14:31

Jäi edellä arvioimatta Ville Niinistön suoritus. Itsekin ihmettelen miksi niin kävi. Ehkä sen takia, että V.Niinistön puheet ovat jo moneen kertaan kuullut. Tätä samaa hän toistaa oli kyseessä eduskunnan kyselytunti, välikysymyskeskustely tai muu esiintyminen. Automatic replay on jäänyt päälle.

Ilmeisesti hän on löytänyt hunajapurkin, josta uskoo hunajaa riittävän. Vähän yksipuolista on hunaja kuitenkin koko kansan ravinnoksi.

Jari J. Marjanen 08.04.2016 15:39

Valitettavasti en ole vielä ehtinyt katsoa Areenasta kyseistä väittelyä, mutta varmaan huomenna on siihen aikaa.

Hallitus lienee löytänyt ainakin koulutusleikkausten osalta linjansa. Maakuntayliopistojen perustaminen Lappeenrantaan, Kuopioon ja Joensuuhun oli koko maan kannalta virhe, vaikka ko. kaupungeille epäilemättä tervetullutta - varaa näin moneen korkeakouluun ei ole, mutta Keskusta ei sitä koskaan ole myöntävä.

Pakolaisten/siirtolaisten vyöry Eurooppaan oli ilmeisesti kaikille yllätys, eikä hallituksen kokoonpano olisi siihen vaikuttanut; tilanne tasoittunee tältä osin. Mutta tämäkin on vielä pientä verrattuna siihen, mitä ilmastonmuutos, merenpinnan nousu ja robotisaatio aiheuttavat kohta maailmanlaajuisesti.

Kuntapolitiikan perustason puurtajana luen parhaillaan Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan toisen jaoston ensi viikolla pidettävän kokouksen esityslistaa. Tässä luottamustehtävässä näkee todella yksilöitten hätää, koska kyseessä ovat viranhaltijapäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset. - Niille, jotka eivät tiedä tai tule ajatelleeksi: Vihreä liitto on Helsingin toiseksi suurin puolue Kokoomuksen jälkeen, eikä Keskustalla ole paljon vaikutusvaltaa Helsingin politiikassa. Kokoomuksen linja näkyy jaostossammekin selvästi, joten siinä mielessä olisi selventävää, jos Elina Lepomäestä tulisi Kokoomuksen puheenjohtaja - Lepomäki tietää kaiken hinnan, muttei tunne minkään arvoa.

Marita Salenius 09.04.2016 9:13

Kyllä mittaan kuumeen itseltäni, jos vielä tällaisen tasoisia keskusteluohjelmia katson! Kyllä oli sellaista rääpimistä taas.

Nyt ollaan tilanteessa, että kaikki puolueet ovat olleet hallitusvastuussa. Kaikki "kantavat huolta" köyhimmistä ja huono-osaisista, mutta kukaan ei tee/ole tehnyt mitään asian korjaamiseksi. Oppositiossa sitten vuorollaan huudellaan, että ottakaa varas kiinni.

Ei tällä tavalla maan asioita hoideta. Kyllä virkamiehillä on vissiin aikamoinen vastuu ja valtakin ja näin on oltavakin. Virkamiehissäkö se vika onkin, kun asiat eivät ole korjaantuneet? Ei kait sentään ainakaan ainoastaa.

Jotakin remonttia pitäisi tehdä näihin massakeskusteluihin. Vai onko kyse vaan Ylen nykyisestä ajankohtaistoimituksen huonosta tasosta. Sanon rohkeasti, että ihan kelvotonta. Toimittajat eivät esittämäänsä - ei puhuta päälle - kyenneet hallitsemaan. Muutenkin pistivät piloille ihan hyvän idean: vaalien välissäkin puolueiden välistä keskustelua. Toimittajien pitäisi tällaisessa keskustelussa olla mahdollisimman neutraaleja, eli se oma mielipide ja asenne ei saisi näkyä. Pitää pystyä pitämään asia koossa. Pakko on kysyä, että tällaistako me yleverolla rahoitamme?!

Pentti Kangasluoma 09.04.2016 10:49

Kahdeksan puolueen edustajat keskustelee, katsojissa kaikkien äänestäjiä, ja monet siltä väliltä. Kun omat puolueen edustajat joutuu lujille niin katsojat kokevat tuskaa. Kuten kommentista edellä näkyy.

Olen ollut toimittaja ja luottamushenkilö samaan aikaan. Kaiken huippu,

kirjoitin maakuntalehteen valtuustokatsauksia valtuuston jäsenenä. Piti

olla huolellinen, jättää omat puheet pois. Omat äänestäjät kyseli, etkö siellä mitään puhu. Pidin tarkasti kiinni journalismista, omaksi tappioksi.

Sellainen toimittaja jolla ei ole omaa tietopohjaa, käsityksiä ei ole kunnon toimittaja. Poliitikko, ay-pamppu, viranomainen, bisnesihminen,

haluavat antaa hyvän kuvan. Ylen keskustelussa voidaan puhua asia vierestä, ei vastata kysymyksiin. Toimittajan tehtävä on tivata.

Tutkivien toimittajien ryhmät, he paljastivat Panaman paperit, Tälläiset ryhmät voivat paljastaa sotarikoksia, ympäristötuhoja, journalistinen ammattitaito yhdistettynä rohkeuteen, siinä maailman pelastus.

Politikot tietää, osaavat neuvotella kompromisseja, tarpeellisia. Mutta he ovat äänestäjiensä vankeja. Yhteiskuntien romahtaessa heistä tulee avainhekilöitä. Kuten Boris Jeltsin, joka 1991 kiipesi panssarivaunun päälle.

Max Jakobson, juutalaissukuinen, pyrki YK-pääsihteeriksi. Arabidiplomaatilta kysyttiin, onko siitä haittaa? "Ei, koska mister Jakobssonin pitää joka päivä todistaa ettei hän ole juutalainen".

Kuten tiedämme, N-liitto torppasi.

Ei ole niin yksioikoista että toimittajat eivät ymmärtäisi että Ylessä,

maikkarissa, lehtien toimituksissa he edustavat koko kansaa. Poikkeuksia on, ja paikallislehden kesätoimittaja ajattelee käyttävänsä valtaa.

Marita Salenius 09.04.2016 11:53

Pentti Kangasluomalle kommentoin, että siinäköhän se lopulta se vika onkin, kun kaikissa puolueissa on ollut ja on toimittajia kansanedustajissa ( aika moni vielä Ylestä). Toki saavat "mainostilaa" ja siitä on helppo ponnistaa, kuten muidenkin julkkisten. Siinäpä se toimittajan taito onkin, että pystyy olemaan politikoimatta toimittaessaan ja kun politikoi, niin jättää toimittamisen. Varmasti toimittajat Ylessä tietävät, mitä tekevät, sehän on ilmiselvää. Vai onko katsojan lähdettävä siitä olettamasta, että jokainen toimittaja on potentiaalinen poliitikko/kansanedustaja - no ainakin toimittajan omasta mielestä. Toimittajat eivät missään nimessä edusta kansaa, vaan he edustavat sitä mediaa, jonka leipää syövät.

Raimo Suihkonen 09.04.2016 13:52

Aika-ajoin kun julkaistaan arvioita ja kyselytutkimusten tuloksia eri ammattien arvostuksesta, niin vuosi vuoden jälkeen poliitikot ja toimittajat roikkuvat häntäpään valvojina. Minkähän takia?

Olin aikoina mm. Etelä-Afrikassa ja Namibiassa YK:n palkkalistoilla,

kun Donner haisteli ja tutkiskeli alueen poliittista statusta ja ilmapiiriä.Mukana matkusti hänen henkilökohtaisena tiedottaja YLE:n toimittaja.Molempien intressit kohtasivat.En osaa sanoa tai tiedä, kohtasivatko journalistinen tasapuolinen ja relevantti todellisuus, niin erilaisilta tapahtumien raportointi meidän paikalla olleiden silmissä myöhemmin lehdistä luettuina näytti!

Tehdään ensin jotain niin "älytöntä", että saadaan yksi toimittaja nostamaan julkisuuteen.Seuraavaksi ollaan "tunnettu henkilö" - tuttu TV:stä.Nyt on jo kysyntää, kun toimittaja tarvitsee "tieto-

lähdettä". Enää ei olekaan pitkä matka asiantuntijuuteen ja vakio-

kommentaattoriksi. Eikös se suurin piirtein ainakin silloin tällöin

näin mene.

On olemassa journalistisia periaatteita,jääviyslainsäädäntöa puhumattakaan sopivuuden, sallittavuuden tapakulttuurista. Kuitenkin näyttää olevan täysin mahdollista ja hyväksyttävää, että voidaan käyttää omaksi eduksi esim. toimittajana saatu sisäpiiritieto ja ilmainen julkisuus/mainonta siirryttäessä haastattelijasta haastateltavaksi.

Eikös nyt vihdoin olisi saatava aikaan valtakunnassa kunnollinen läpituuletuskeskustelu sekä sähköisessä että printtimediassa aiheesta.Studiossa kaksi toimittajaa ja kaksi toimittajasta päättäjäksi ponnahtanutta ja kaksi selväjärkiseksi, elämän-, työelämänkokemusta,median suurkuluttajaksi tunnistettua/tunnustettua kansalaista. Otsikko: Mihin toimiin meidän toimittajien ja poliitikkojen on ryhdyttävä ansaitaksemme paremman uskottavuuden työssämme.Puheenjohtajana on ehdottomasti oltava joku ei-poliitikko ei-toimittaja pätevä tyyppi.

PS.ilahtuneena luin Marita Seleniuksen kommentin.

Kari Peitsamo 09.04.2016 17:18

"Meneillään on eduskuntapuolueiden yhteinen julkinen itsepetos", muotoilee Paavo Väyrynen Suomen tilanteen facebookissaan. Itse asiassa tuo itsepetos on jo levinnyt myös mediaan ja suurimpaan osaan kansalaisia. Koska mitään ei ole tehtävissä, tarkemmin sanoen kaikkien ratkaisumallien koetaan olevan joko mahdottomia tai riittämättömiä, laitetaan kollektiivisesti pää pensaaseen. Kun ongelmaa ei enää oikeasti kohdata, sitä ei enää oikeasti ole. Näinkö helppoa se on? Tavallaan. "On elvytetty jo monta vuotta, mutta emme ole elpyneet", näsäviisasteli muutama aika sitten tyylilleen uskollisena Sauli Niinistö. Näin suljetaan pois ainoa todellinen itsepetoksen tie, joka vielä voisi Suomen umpikujasta ulos johtaa. Pitää ottaa lisää velkaa. Ja rutkasti. Sitten pitää elvyttää. Ja kunnolla. Nyt ei muu auta. Takaisinmaksusta viis. Sen aika tulee, jos tulee. Nyt pitää elää velaksi, sillä koko globaali talous on pelkkää itsepetosta. Raha ja velka on loppupeleissä virtuaalista. Se on porukalla myönnettävä. Turha nipottaa muuta. Leikkauspolitiikka on täysin turhaa, tehotonta ja vahinhollista. Emme voi säästää maatamme hengiltä. Se on järjetöntä ja lapsellista. Eivät muutkaan maat niin tee. Olemme hölmöjä.

Juha Kaistinen 09.04.2016 18:51

Terveiset keväisestä Kööpenhaminasta.

Vaikka se ei olekaan sama kuin ennen kun ensimmäisen kerran 1970 siellä kävin, se on edelleen mieltä kiehtova ja iloinen ilmapiiriltään.

Kun keskustelimme paikallisten kanssa maailmanmenosta olimme ensinnäkin hämmästyneitä siitä, että he tiesivät maamme tilanteen hyvin ja ihmettelivät mikä meillä oikein mättää Tanskaan verrattaessa? Heillä on omasta mielestään maailman korkein verotus, tulotaso on Suomen luokkaa, mutta työttömyys noin 4%. Sehän selittää jo paljon siitä miksi talous on maassa hyvässä kunnossa.

Muistan takavuosien puheet kuinka tanskalaiset matkustavat ensimmäisessä luokassa talouskatastrofiin.

Meillä on nämä talousviisaat edelleen keskuudessamme. Tervemenoa Tanskaan tutustumaan nykyiseen tilanteeseen.

Poliittisesti tilanne on meillä lähes sama. Keskusta on hallituspuolue ja toimii sikäläisten persujen tuella. Meillä persut pitää keskustan hallituksen pystyssä olemalla mukana.

Mikään ei kuitenkaan meillä etene. Poliittiset ja taloudelliset taisteluhaudat on kaivettu niin syviksi, ettei hiustupsuja näy.

Tee siinä sitten välttämättömiä isoja ratkaisuja, vaikka Tanskan malliin.

Jatketaan nyt tätä jollotusta sitten kun emme muuta osaa emmekä taida.

Kari Peitsamo 09.04.2016 19:40

Tanskanmaassa on paljon mätää. He ovat pornon ja päihteiden (jopa kovien huumeiden) suurkuluttajia, puhumattakaan tanskalaisesta voileipäpöydästä - varsinaisia herkkuperseitä siis. Eivätkä peijakkaat ymmärrä edes hävetä. Meihin suomalaisiin verrattuina siis täysin päinvastainen mentaliteetti. Olen aiemminkin viitannut Suomen ongelmien olevan ennen kaikkea henkistä laatua. Tunnemme kyllä alemmuutta, syyllisyyttä ja kokonaisvaltaista huonoa omaatuntoa kaikista mahdollisista tekemisistämme ja tekemättä jättämisistämme, mutta valitettavasti nämä sisäiset paineet eivät purkaudu taloudelliseksi tai sosiaaliseksi toimeliaisuudeksi. Olemme käpertyneet omaan kurjuuteemme. Suomi on hyvin iloton ja näköalaton maa. Mikä ennen oli tervettä protestanttista etiikkaa ja kovaa luterilaista työmoraalia on nyt pelkkää pelonsekaista tumput suorina odottelua - odottelua paremmasta, jota ei enää tule. Miten tähän oikein päädyttiin? Valitsimme itsellemme johtajat, joilla ei ole visioita eikä rohkeutta. He uskottelevat olevansa realisteja, mutta tosiasiassa ovat kaikki näköalattomia nihilistejä. He ovat kopla lahjattomia, keskinkertaisia tosikkoja. Nämä johtajat (presidentti & hallitus) on vaihdettava, mitä pikemmin sen parempi. Vasta sen jälkeen voi Suomi jälleen saada elämänilonsa, kykynsä uusiin innovaatioihin, kykynsä ottaa riskejä ja hullun luovuutensa (josta meidät vielä muutamia vuosia sitten maailman rokkimarkkinoillakin tunnettiin) takaisin. Suomesta puuttuu rock'n'roll.

Kari Peitsamo 10.04.2016 3:48

Tarkoitan, ettei riitä, että Timo Soini leikkii ilmakitaransa kanssa Status Quota ja Alexandet Stubbista sanotaan, että hän on "rock'n'roll". Sillä kumpikaan ei ole. Menkää nettiin ja katsokaa vaikka Havana Black video Lone Wolf. Katsokaa, kun Suomi-poika soittaa universaalia rokkia. Suomalaisista lähtökohdista! Kansaivälisillä areenoilla. Miettikää, mikä on Amerikan syvin olemus. Se on uudisraivaajat, intiaanit ja mustat. Miettikää, mikä on Suomen syvin olemus. Se on suomalaisten juurien, Suomen heimojen kunnioitus ja tunnustaminen. Pohjoinen voima. Sisu ja hulluus. Suomen heimon. Sen te olette hukanneet. Todelliset juuret. Menkää lappiin. Menkää maalle. Menkää itseenne. Ottakaa uudeksi henkiseksi suunnaksi kylmä, ankara, tinkimätön Pohjola. Paavo Väyrynen kansantanhuineen on sata kertaa enemmän rock'n'rollia kuin te hallituksen tekopyhät ja pinnalliset Euroopan pankkiireille maanne myyneet markkinapellet ja hienoperseet ikinä.

Pentti Kangasluoma 10.04.2016 8:08

Hesari, aikakauslehdet, iltapäivälehdet kirjoittavat Lapuan räjähdyssonnettomuudesta. 13.4.1976, pääsiäisviikon tiistai.

Hesarin jututtama terveydenhoitaja kouluttautui papiksi. Lapuan tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluu nyt melkein 90 % väestöstä. Joten seurakunnan apu oli merkittävä. Psykologien ohella.

Työnjohtaja kertoo, vain yksi loukkaantuneista ei palannut töihin. Vammoja saaneita oli kymmeniä. Tätä voidaan kutsua velvollisuudentunnoksi. Käräjiä käytiin mutta alun jälkeen syytökset kuolivat pois.

Muistan kun Fortumin optiokohun aikaan eräs isä purki sydäntään: Poika

vannoo pian sotilasvalan, siinä hän lupaa aika paljon. Mutta yläpäässä

kaikenlaiset ketkut vie rahamme.

Erään kuuluisan Portugalin veropakolaisen syntymäkoti on lähellä tehtaan

ampumarataa. Siitäkin kylästä tuli rauhanajan sankarivainajia.

Ennen talvisotaa pääsi tehtaalle töihin jos kuului suojeluskuntaan. Ay-liike tuli tehtaan porteista sisään 1945. Tänään muistojuhlan puhuja on puolustusministeri Jussi Niinistö, onnettomuuden aikaan ministerinä oli Ingvar S. Melin.

Juhani Laakso 10.04.2016 11:21

Lähihistorian dokumentointi, kuten SSS-hallituksen synty on arvokasta.

Toivottavasti kaikki saavat äänensä kuuluviin. Eräällä perussuomalaisten avustajalla näkyi olevan Twitterissä erilainen näkymys tuoreesta HS:n tausta-artikkelista, jossa kerrotiin YKS-sopimuksen synnystä.

Mitä tästä opimme, toimittajille kannattaa aina kertoa tarinoita?!

Pekka Turunen 10.04.2016 14:01

En oikein nykyisin jaksa katsoa noita television usean puoleen keskusteluja, vaikka nuorena niitä tuli seurattua intensiivisesti. Mikä on muuttunut - maailma vai minä?

Ainakin poliittinen kulttuuri on muuttunut. Populismi on lisääntynyt, ja siitä en pidä. Poliitikot tuntuvat vain keräilevän helppoja irtopisteitä, sen sijaan että keskusteluun nostettaisiin aidosti esiin ideologisia eroja ja niiden käytännön seurauksia. Politiikkaan kai kuuluu oman kilven kiillottelu ja muiden sättiminen, mutta suorastaan hurskastelulta se maistuu nyt, kun kaikki eduskuntapuolueet ovat saaneet kahden viime vaalikauden aikana vuoronsa hallituksessa. Syy nykyisiin vaikeuksiin on silti aina toisaalla.

Olen tietysti muuttunut itsekin. Nuorena sitä oikein haki erilaisia näkemyksiä muodostaakseen omaa maailmankuvaansa. Nyt se on aika vakiintunut, ja turhan harvoin saa yllättyä uusilla, raikkailla näkemyksillä. Sitäkin sentään onneksi vielä sattuu.

Kari Peitsamo suomii ankarasti nykyistä hallitusta. Moneen kohtaan häneen kritiikissään voi yhtyä, mutta mitä pitäisi tehdä? Oppositiosta ei löydy sen kummempaa vaihtoehtoa - kuten sanottu, he näyttivät kyntensä edellisessä hallituksessa. Paavo Väyrysestä nyt puhumattakaan, moninkertaisesta ministeristä. Ehdotan kaikille rehellisempää ja aidompaa politiikantekoa, vähemmän populisimia.

Timo Ahtiainen 10.04.2016 16:58

Uskon että hallituksen linja on itse asiassa koko ajan ollut melko selkeä. Hallitusohjelmaa on toteutettu insinöörimäisellä tarkkuudella. Tietenkään ei voi olla noteeraamatta sitä, että sote-uudituksen vastuualueiden lukumäärä oli vähällä kaataa hallituksen, mutta uskon että suurissa kysymyksissä hallitus on verrattaen yhtenäinen.

Pahimmat puutteet näen hallituksen tiedottamisessa. Jo nykyisistä investointihankkeista olisi voinut saada merkittävästi kansaa miellyttävämmän ja optimistisemman paremmalla tiedottamisella (kasvukeskusten modernit joukkoliikenneratkaisut, uuden vuosituhannen biotalous jne.). Itse asiassa tämä usein mahtipontisuuden portteja kolkutteleva positiivinen tulevaisuuden visiointi taisi olla niitä ainoita asioita, joissa Kataisen hallitus oli hyvä.

Kuten moni on jo tässäkin ketjussa todennut, hallituksen linjaa (tai linjattomuutta) tukee parhaiten se, että oppositiolla ei ole uskottavaa vaihtoehtoa. Tällä hetkellä ainoan konkreettisen vaihtoehdon tuntuu tarjoavan hallituspuolueen meppi, joka saarnaa eurosta irtaantumisen ratkaisevan suurimman osan ongelmistamme: ikäviä muutoksia ei tarvitse tehdä. Puoluekentän vasemman laidan ja heidän ay-tovereidensa "vaihtoehdon" voi tiivistää kahdella kirjaimella: ei!

Kyösti Salovaara 10.04.2016 21:04

Ymmärrän kaikenlaista, jostain enemmän ja jostain vähemmän, mutta sitä en ymmärrä että meidän ihmisten tavallisesta elämästä ja sen rokista tai rokin puutteesta pitäisi syyttää tai kiittää hallitusta, ei tätä, ei entisiä eikä tulevia.

Peitsamon ajatuskulku on jotenkin totalitaaristä, ihan pelkkää Orwellia, siis että hallituksesta käsin alkaisi virrata alaspäin ihmisten normaalielämän vitaalisuus. Neukuissa kai sitä kokeiltiin - ei toiminut.

Eihän työpaikoilla tai kodeissa ole ennenkään kysytty hallitukselta (tai virkamiehiltä) mitä tehdään ja miten ollaan, syödäänkö munkkeja vai katsellaanko Dallasia. Miksi nyt pitäisi kun hallitus ei edes halua hallita, hemmetti?

Jos Väyrysen kansantanhut on suomalaista rokkia, kaduttaa etten ajoissa muuttanut muille maille. Nyt se alkaa olla myöhäistä.

Pentti Kangasluoma 11.04.2016 11:02

Kyösti Salovaaran kantsii ajaa autonsa Tallinnan laivaan kun suvituuli puhalta merellä. Jos Tallinnassa ei tanssita, tanhuta niin maakunnissa kyllä. Joissain tanssii miehet, joissain naiset. Kansallispukuja on 7-vuotiailla. Olen nähnyt miesten vihtatanssin, 300 yläruumis paljaana,

kyllä me sukulaissieluja ollaan.

Paavo Väyrystä ei auta vaikka osaa lausua, lukea nopeasti kirjoja, tanhuta.

Liian nopeasti sai kaikkea, ison poliittisen talon pojan ongelma. Hänen paras puolensa on ettei teesit ole agressiivisia. Venäjä kortin takia hän ei ole kuitenkaan pelkkä kukka kedolla.

Haparoiva hallitus, onneksi meillä on pääosin hyvä virkakoneisto. Ministeriksi voi tulla kuka tahansa, hyvät byrokraatit on tärkeitä.

Miika Kurtakko 11.04.2016 15:02

Olen samaa mieltä Kari Peitsamon kanssa: jokaisen suomalaisen tulisi katsoa Havana Black(s)in "Lone Wolf" YouTubesta. Lainaan lisäksi saman levyn nimikappaletta Indian Warrior, sillä siihen tiivistyy aikamme ydin Suomessa:

"Like the indian warrior looks up to the sky

I look at us, my friend, and I still don't know why

The stars keep turning and the land remains

But, I'm afraid that nothing will ever be the same

As the times before, the times we had before"

Keskeinen opetus lienee, että pidämme liiaksi kiinni menneisyydestä, joka ei koskaan palaa. Ei voi kuitenkaan tehdä muutosta, jos ei ole näkemystä tavoitteesta. Suomalaisen politiikan ongelmia on kaksi:

1. Hallituksessa ollessaan kaikki puolueet seuraavat syvän valtion linjauksia - pienillä nyansseilla ryyditettynä. Toisinaan valtion toimet ovat vähän sinisempiä, toisinaan vähän punaisempia. No joskus myös vihertäviä tai suorastaan ruskeita.

2. Oppositiossa ollessaan puolueet haukkuvat hallitusta (lue: syvää valtiota), jonka palvelukseen he sitten siirtyvät halukkaasti seuraavalla vaalikaudella, jos kansan luottamus sen sallii.

Poliittis-yhteiskunnallinen kehitys loistaa poissaolollaan. Kysymys muille kommentaattoreille: milloin näit/luit/koit viimeksi poliittis-yhteiskunnallisen innovaation Suomessa? Puoluetuki voisi olla perusteltua, jos sillä kehitettäisiin jotain uutta poliittisesti, mutta näin ei näytä tapahtuvan. Esimerkiksi kokoomuksen paljon kehuttu entinen puoluesihteeri Taru Tujunen lopetti kaiken ohjelmatyön kokoomuksesta ensi töikseen. Enkä halua nyt nostaa kokoomusta mitenkään tikunnokkaan, koska tilanne on ihan yhtä surkea muillakin puolueilla.

Ainoa, joka Suomessa asettaa poliittista agendaa on syvä valtio. Syvän valtion ideologia on valtion olemassaolon turvaaminen. Niinpä kansalaiset voidaan näännyttää henkihieveriin joko leikkauksilla tai veroilla tai molemmilla. Joko ennen vaaleja tai välittömästi vaalien jälkeen syvä valtio ilmoittaa ohjelmansa pääkohdat suurimman puolueen puheenjohtajalle, jonka epäkiitollinen tehtävä on löytää kaverit muista puolueista tämän ohjelman taakse. Noh, ammattipoliitikkoja ei tarvitse suuresti voidella ottamaan ministerinpestiä vastaan: muutama vuosi huutoa ehkä, mutta mukava lisä ansioihin ja vielä mukavampi eläkepäiville.

Meidän kansalaisten pitäisi keksiä valtion rooli ja tämä yhteiskunta uudestaan. Puolueista ja ammattipoliitikoista ei tähän selkeästikään ole. Ja lähtökohdan voisi lainata Werner Erhardilta: rakennetaan maa, joka toimii kaikille - ei pelkästään rikkaimmalle 1%:lle.

Risto Virrankoski 19.04.2016 11:38

Pakko elvyttää tämä ketju. Ministerit Lindström ja Berner esittelivät suunnitelmiaan eilen. Hyviä ja järkeenkäyviä olivat.

Työttömyyden torjunnassa olennaisen tärkeää on ottaa vastaan mitä tahansa työtä ennen kuin työttömyysaika kasvaa liian pitkäksi. Työmarkkinoilta putoaa jo 3 kk'n ja tilastojen mukaan viimeistään 6 kk'n työttömyyden jälkeen Työn vastaaottaminen on aina kannattavaa, jos ajattelee ei vain juuri tätä päivää vaan loppuelämää ml. eläkeaika. Ns. kannustinloukku on nimensä mukaisesti loukku. Siihen ei laskutaitoinen karahda.

Liikenteen vapauttaminen kilpailulle on yksi keino aktivoittaa yritystoimintaa ja lisätä työtä. On jotenkin käsittämätöntä, miksi esim. Timo Soini haluaa pakolla säilyttää taksien monopolin. Pitäisikö myös parturit ja kampaajat suojella kilpailulta? Ja moni muu ammattiala.

Liikenneverkon hoitaminen ja rakentaminen yhtiömallin avulla on myös hyvin käyttökelpoinen ajatus. Ns. siltarumpujen sijaan fokus olisi paremmin siinä, mitä todella tarvitaan.

Joskus, eikä ihan harvoinkaan, tuntuu siltä, että suomalaista kohtaava pahin onnettomuus on vapaa kilpailu. Siinähän joku voi tehdä jopa voittoa.

Pentti Kangasluoma 19.04.2016 16:23

Kun olimme nuoria miehiä, opettelimme juomaan pullon suusta tanssipaikan vessassa niin Yleisradio lähetti ohjelmaa: Valtakunnan vakanssiluettelo,

kerrottiin avoimista työpaikoista. Kallistettiin pulloa, nostettiin housuja.

ja hoettiin: "Karjakko Loimaalle, asunto on". Karut huvit maalaistyöläisillä.

Ei ole hyväksi olla jouten, tylsistyy. Kymmenien kilometrien työmatkat, kun julkinen liikenne on hävitetty on kova tosiasia.

Jos on rataa 600 kilometriä, 200 paljon liikennettä, 200 kohtalaisesti, ja

200 km vähän niin en ymmärrä mitä hyvää jos alkaa huseerata monta yhtiötä.

Lidl johtaja, ensimmäinen ilmoitti etteivät laske myymäläkohtaisesti tulosta. Koko potti ratkaisee tuloksen. Viisaita nuo saksalaiset. Liikenneministeri Berner varmaa tuijottaa eri rataosuuksia ja näkee, tuolta osuudelta ei tullut voittoa, pannaan kiskot rullalle ja rulla taskuun. Kummallinen ajatuksen juoksu.

Ay-liike on palkannut uutta nuorta asiantuntijaa, tänä aamuna oli yksi viisas telkkarissa. Monopoliasemassa olevien yritysten ay-väen pitäisi pystyä löytämään luovia ratkaisuja, muuten ulkomaiset kilpailijat kaappaa palvelusektorit. Viimeisellä rannalla ollaan. Bernerin kaltaiset ovat niin kansainvälisiä että ne hylkää meidät.

Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

  Tilaajille
 2. 2

  It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

 3. 3

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 4. 4

  Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

  Tilaajille
 5. 5

  Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

 6. 6

  Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

 7. 7

  Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

 8. 8

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 9. 9

  ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa

  Tilaajille
 10. 10

  ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 2. 2

  Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

 3. 3

  Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

 4. 4

  Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

  Tilaajille
 5. 5

  Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

 6. 6

  Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

 7. 7

  Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

 8. 8

  Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

 9. 9

  Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

 10. 10

  Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

  Tilaajille
 2. 2

  ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

  Tilaajille
 3. 3

  Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

  Tilaajille
 4. 4

  ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

  Tilaajille
 5. 5

  Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

 6. 6

  Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

 7. 7

  Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

 8. 8

  Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

 9. 9

  Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

 10. 10

  Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
 3. ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa Tilaajille
 4. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
 5. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
 6. Tunti sitten
 7. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
 8. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
 9. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
 10. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
 11. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
 12. 2 tuntia sitten
 13. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
 14. Näytä lisää