Perässähiihtäjä

Olisiko virkakarenssi paikallaan?

Olin juuri valmistelemassa uutta postausta ja toista keskustelunaihetta, kun työtoverini Marko Junkkari (sit) tuli juttelemaan ja kertoi uutisen Helsingin apulaiskaupunginjohtajan, ex- sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) siirtymisestä yhtäkkiä ns. vastapuolelle yksityisen terveysfirman johtajaksi. ( Uutiseen voi tutustua tämän linkin takaa.) Ihmettelimme ja päivittelimme hetkisen uutista, ja sitten Marko lähti omiin töihinsä. Asia jäi vaivaamaan minua niin paljon, että päätin ottaa asian esille täällä blogissa ja siirtää toisen aiheen tuonnemmaksi.

Korkeiden virkamiesten ja myös poliitikkojen siirtymisestä erilaisiin liike-elämän tehtäviin on puhuttu vuosia tai oikeammin vuosikymmeniä. Milloin minkin nimityksen yhteydessä tätä on puitu, kunnes aihe on mennyt ohi ja unohtunut pulpahtaakseen esille seuraavan nimityksen yhteydessä.

On puhuttu karenssista, mutta siitä ei ole tullut mitään. Kukaan ei ole oikein kyennyt kehittelemään toimivaa ja pitävää mallia, vaikka monenlaisia työryhmiä on istunut. Pelisäännöt ovat edelleen yhtä levällään kuin aina ennenkin.

Pitäisikö poliittisten päätöksentekijöiden ryhtyä vihdoin viimein myös tekoihin? Kaikki sanovat kuorossa, että pitäisi, mutta siihen se sitten jääkin.

Mitä sanovat kommentaattorit? Päivän Hyvä Kysymys kuuluu:  Olisiko virkakarenssi paikallaan?

Virkakarenssilla tarkoitan juuri näitä tilanteita, joissa siirrytään keskeiseltä virkapaikalta tai merkittävästä poliittisesta asemasta uuteen tehtävään, jossa edellisestä tehtävästä saatua sisäpiiritietoa pystyy hyödyntämään. Millaiset pelisäännöt pitäisi näiden siirtymisten varalta laatia ja miten niiden noudattamista pitäisi valvoa?

Päivän siteeraukset:

Toimittaja Heikki Haapavaara kirjoittaa Kauppalehdessä ylioppilaskirjoituksista ja jatko-opintoihin pyrkimisestä:

"Kohta koululaiset saavat todistukset. Saranavaiheissa olevat nuoret lähtevät yliopistopyrintöihin, ammattikorkeaan tai lukioon. Nyt mietitään jopa yliopistojen valintakokeiden tarpeellisuutta. Mitäs jos mentäisiinkin suoraan ylioppilaspapereiden perusteella? Idea on huono. Se sortaa kahdeksikon poikia. Tytöt osaavat kypsempinä opiskella lukiossa paremmin. Heistä tulee kympin tyttöjä, joiden paperit riittävät vaikka mihin. Olen nähnyt suvussani ja kaveripiirissäni nuorten poikien valintakoepuserruksen. Se on tuottanut monesti kauniin tuloksen välttävästä todistuksesta huolimatta. Sanon myös tämän, vaikka sukupuolikysymykset ovat herkkiä: poikien päästötodistuksessa painavat tehdyt kepposet ja parrankasvun aiheuttama levottomuus. Ne laskevat numeroita. Valintakoe on demokraattinen tapa saada hyvä tilaisuus."

HS:n valokuvaaja Mika Ranta on koonnut upean kuvasikermän eduskuntatalon remontista. Kannattaa katsoa tämän linkin takaa.

38 vastausta artikkeliin "Olisiko virkakarenssi paikallaan?"

Janne Mäkinen 12.05.2016 14:52

Joko virkakarenssi vastaisuudessa (5 v) ja nyt voitaisiin Helsingin sisäisesti sopia, ettei Terveystalolta (Räty) tai Mehiläiseltä (Männikkö) osteta palveluita viiteen vuoteen.

Petri Lahesmaa 12.05.2016 14:53

Sama asia tuli mieleeni uutisen luettuani.

Barroson ensimmäisessä komissiossa yritys- ja teollisuusasioista vastannut komissaari Günter Verheugen perusti aikanaan toimikauden päätyttyä välittömästi oman konsulttitoimistonsa ja alkoi soitella komissioon entisille alaisilleen. Tämä johti siihen, että Euroopan komissiossa otettiin käyttöön korkeissa asemissa oleville karenssiaika. Muistaakseni pituus on puoli vuotta. Se tarkoittaa, että uuteen tehtävään voi siirtyä, mutta kaikki yhteydenpito entiseen työnantajaan on ehdottomasti kielletty tuona aikana.

Jotain vastaavaa Suomessakin tarvittaisiin. Mikäli karenssiaikana ei saisi tehdä mitään, on tietysti pohdittava, kuka ja mikä korvaisi ansionmenetyksen tuolta ajalta. Ei kovin suosittu asia eteenpäin ajettavaksi näinä populismin kulta-aikoina.

Jokaisella on oltava oikeus siirtyä yhdeltä työnantajalta toiselle. Myös Laura Rädyllä, totta kai. Yksityisellä puolella on selkeitä sääntöjä tilanteisiin, joissa mennään kilpailijan palvelukseen.

Joka tapauksessa tämä(kin) asia on EU:n hallinnossa paremmin pohdittu ja toteutettu, kuin suomalaisessa hallinnossa. Aivan kuten lobbarirekisterikin, jonka suhteen Suomi on banaanitasavalta.

Juhani Laakso 12.05.2016 15:10

Jos yhteydenpito entiseen työnantajaan on kielletty, niin karenssin maksaa tietenkin uusi työnantaja.

Puolen vuoden karenssi Rädyn tapauksessa merkitsisi, ettei hän saisi työskennellä Terveystalolla, mutta yrityksen pitäisi maksaa palkkaa.

Sinänsä aiheen vatkaaminen on turhaa, koska muutosta emme tule näkemään.

Iiro Jantunen 12.05.2016 15:21

Tätä pitäisi muistaa ajatella myös työntekijän kannalta. Kilpailukieltosopimukset ovat hankalia työntekijän urakehityksen kannalta, ja siksi niistä pitää maksaa. Loogisesti karenssiajan palkanmaksun täytyy olla entisen työnantajan vastuulla.

Ja Rädyn kohdalla kannattaa muistaa, että hänen työtehtävänsä on lakkautuslistalla: "Helsinki lakkauttaa kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien tehtävät. Jatkossa tehtäviä hoitavat vaaleilla valittava pormestari ja apulaispormestarit." Vaikka työpaikka ei ole vielä mennytkään, ei asiantuntijalle ole kokemusta vastaavaa uutta työtä joka päivä tarjolla, vaan tarjoukseen pitää tarttua kun se kohdalle tulee.

TEK ohjeita kilpailukieltosopimuksista

"(Kilpailukielto-) Sopimus ei sido työntekijää, jos työsuhde on päättynyt työnantajasta riippuvasta syystä, esimerkiksi työnantajan irtisanoessa tai purkaessa sopimuksen taloudellisten ja tuotannollisten syiden nojalla."

Hannu Salmi 12.05.2016 15:30

Keskeistähän tässä on se,

että kenen hyväksi Laura Räty luopuu.

Kyseessä on jälleen poliittinen virkanimitys.

Tuleeko luopuva kansanedustaja nimitetyksi apulaiskaupunginjohtajaksi,

ja varasijalta noustaan puolueen johdon tukijaksi eduskuntaan?

Tämä pitää tehdä elinkeinoelämän (=Terveystalo) tuella nyt,

koska vuoden kuluttua se ei enää onnistuisi,

sillä huhtikuun 2017 kuntavaaleissa Kokoomus romahtaa Helsingissä ja paikkaluku valtuustossa ei enää riitä tähän johtajan pestiin.

Seuratkaapa nimityksiä!

JK:

Mehiläinen onnistui putsaamaan veronkierto maineensa;

mutta nyt kyllä Terveystalo ryvettyy pahasti.

Anders Blom 12.05.2016 15:53

Unto Hämäläinen kiinnittää huomiota tärkeään seikkaan. Karenssijärjestelmä tarvitaan. Kannattaa perehtyä virkamieseettisen työryhmän mietintöön vuodelta 2014. Se päätyi samaan. Karenssijärjestelmä maksaa, mutta ei se kallis ole verrattuna läpinäkyvyydestä saatavaan hyötyyn. Järjestelmän kehittäminen on Suomessa lapsenkengissä; Petri Lahesmaan mainitsema "banaanitasavalta" oli osuva sana...

Harri Virolainen 12.05.2016 16:27

Tämä on moraalisesti Laura Rädyltä täysin kestämätön ratkaisu. Ei ehtinyt kaupungilla töissä olemaan kovinkaan pitkään, oli Uudenmaan sotevalmistelussa keskeisessä asemassa ja kun tuo yhtiöittämishanke meni hallituksessa lävitse niin siirtyi rahastajan puolelle. Minne siirtyy A. Stubb ?

Karenssiaika olisi hyvä (vähintään vuosi) tai sitten mainittu uuden työnantajan vuoden hyllytys esim. kilpailutuksessa liiallisen tietoedun takia vaikka vuodeksi.

Pentti Kangasluoma 12.05.2016 16:29

Tämä kysymys voi olla tulla esiin turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä, poliitikko voi luottamustehtävissä olla tekemissä turvallisuuteen liittyvien kysymyksien. Hän putoaa pois vaaleissa tai luopuu ja joku firma nappaa hänet. Firman etu voi olla eri kuin maamme etu.

Laura Räty ja Lasse Männistö ovat monien muiden lailla posket punaisena, kenties yöllä heränneet, kun romutamme entisen, luomme soten niin itsellemme loistavat työpaikat. Me olemme todellisia itsemme työllistäjiä, meillä on kavereita eduskunnassa ja ulkomailla. Pian miljardit lentää kuin voikukan siemenet.

Karenssia tarvitaan, mitä isompi viskaali sitä tärkeämpi asia, olen varma että ulkomailta on löydettävissä malleja.

Vesa Kaitera 12.05.2016 16:38

Mieletäni virkakarenssilla on selvästi tilausta asioiden hoidon läpinäkyvyyden ja puolueettomuuden kannalta. Se ei kuitenkaan saisi olla aivan kohtuuttoman pitkä. Ehkäpä yksi vuosi rittäisi.

Veli-Pekka Silvan 12.05.2016 18:17

HS:n jutussa on otsikko: ”Herää kysymys, kenen etuja kokoomuksessa ajetaan" Typerä kysymys, no tietty elinkeinoelämän, se on Kokoomuksen agenda numero yksi ja itse asiassa nykyään puoleen ainoa agenda kun puolue lopetti työväenpuolue-sumutuksensa.

Huomattava määrä kokoomuslaisia on siirtynyt erilaisiin elinkeinoelämän tehtäviin: Katainen, Vapaavuori, Männistö, Räty, Tujunen jne.....

Mutta kyllä vasemmistokin voisi olla hereillä eikä aina ihmetellä tuota kokoomuksen ja elinkeinoelämän suhdetta.

Pitäisikö olla karenssi? Vastaus on KYLLÄ!

Rädyllä on sisäpiirin tietoa Helsingin terveydenhoidosta jota on hyvä hyödyntää kun SOTE alkaa, kyseessä on Helsingin alueella jopa miljardien bisneksistä.

PS Räty ja Männistö olivat aikoinaan Kevassa sotkemassa sen asioita ja mm. nostamassa Männistön isää pomon paikalle. Pieni piiri siis pyörii taas kerran!

Marita Salenius 12.05.2016 18:49

Tokihan Räty pysyy ns. omalla alallaan, eikä esim. siirtyisi vaikka Fortumin johtoon. Tietysti hän vie matkassaan tietoa "sisäpiiristä" ,jossa sotekiemuroita on ratkottu jo ennen Rätyäkin ja edelleen jatkuu. Minkä mittainen se oikea karenssi sitten olisi? Pitääkö odottaa mahdollisen tietämänsä tiedon vanhenemista? Päivästä - ikuisuuteen!

Politiikan kautta tulevat nimitykset ovat oma sarjansa. Siellä ei pitäisi olla etenemisautomaattia, vaan kukin palatkoon entiseen työhönsä, jos eduskunnasta tippuu, tai muutoin ei paloa sinne enää ole. Eduskunnasta on monelle tullut vain etenemisen mahdollisuus, johon sielutta pyritään unohtaen, että mikä se kansanedustajan tehtävä onkaan. Joskopa se verkosto pelastaa. Hyvät veljet ei jätä - ainakaan miehiä. No joku nainenkin niitä pauloituksia osaa.

Sitten tuo Heikki Haapavaaran huoli pojista on täysin totta. Mutta tuossa "kahdeksikon" porukassa on myös tyttöjä, jotka pärjäävät paremmin vaikka siellä teknisen yliopiston pääsykokeissa, kuin lukiossa ja yo-kirjoituksissa. Tässä olemmekin sen peruskysymyksen äärellä: onko kaikilla aloilla ne oikeat/pätevimmät?

Hyvä esimerkki on juuri DI-opinnot. Moni lääkiksen ulkopuolelle jäänyt - etupäässä tyttö - tulee tekn.yliopistoon, johon voi päästä sisään yo-todistuksen eellä tai ällällä, tarkoituksena ehkä parannella kemian ja fysiikan tietojaan ja sitten yrittää seuraavana vuonna uudestaan sinne lääkikseen. Entäpä, jos sinne ei koskaan pääse! Näin toimien he vievät paikkoja niiltä, jotka olisivat ehkä sopivampia/pätevämpiä ja todella halunneet tekniselle alalle ja jääneet ulos vaikka vain pisteellä tai kahdella. Pitäisikö olla niin, että yo-koe pois ja todistuksesta pisteitä, mutta kaikille pääsykokeet, joiden tulos on painottuvin. Näin sen ns. takaoven käyttö jäisi pois.

Vaan taitaa olla tämä koulupuoli helpompi ratkaistava, kuin karenssimme. Kohta varmaan taas tulee perustuslaki vastaan, jos pyritään liiallisiin rajoituksiin. Kyllähän niitä tuttuja nimiä aina löytyy, kun "isoja" paikkoja täytetään. Piiri on vissiin pieni ja sen pätevyys ylivertaista, kun ulkopuolisen on vaikea leikkiin päästä.

Risto Virrankoski 12.05.2016 20:24

Julkinen hallinto on julkista eli 'liikesalaisuuksia' ei pitäisi olla. Poikkeus lähinnä puolustushallinto, jossa on 'sotasalaisuuksia'.

Mitähän ns. sisäpiirtietoa (salassapidettävää) esim. Rädyllä voisi olla, josta uusi työnantaja odottaisi hyötyvänsä? Salassapidettäväähän ei saa luovuttaa ulkopuolisille missään olosuhteissa. Ei edes medialle.

Vapaa liikkuvuus koskee myös Rätyä ellei ole siitä muuta sopinut. Vapauden rajoittamisella on hintalappu, jota turhasta ei pidä kenelläkään maksattaa.

Jos tästä Rädyn tapauksesta HS'n toimituksessa, ja tällä forumilla, mieliä pahoitetaan, aika hyvin asiat valtakunnassa ovat.

Teemu Männynsalo 12.05.2016 20:32

Näistä siirroista maksetaan jo hieman huomaamatta poliittista maineveroa ja siten puolue kyllä aina maksaa osansa, se on väistämätöntä. Tuntematta juridiikkaa tältä osin kovin hyvin, sanoisin, ettei siirtyjän henkilökohtainen hyöty todennäköisesti ole sitä luokkaa, että siitä kannattaisi olla liian kateellinen-tuomitseva/kateellinen- vaikka 'tapausten' julkinen näkyvyys onkin väistämättä suurta. Toiminnallinen hyöty ja osakkeenomistajien hyötyminen voi sitten ajan kanssa olla toisinaan suurtakin. Pitäisin tämän kysymyksen jatkossakin poliittisena enkä juridisoisi sitä: sellainen ei sovi hyvin pieneen Suomeen.

lasse kosonen 12.05.2016 20:42

Tämä on vain tavanomaista härskiä kokoomuslaisen toimintaa aidoimmillaan. Nyt entinen sotetäti siirtyy myymään terveyspalveluja.

Pentti Kangasluoma 12.05.2016 22:25

Olemme foorumilla aikuisia, tiedämme että työhönotossa tärkeä perusta on millainen työhön vaikuttava suhdeverkko, kontaktit hakijoilla on. Yritys voidaan ostaa asiakassuhteiden suhteiden, markkinatuntemuksen takia. Räty ja Männistö pystyvät hinnoittelemaan itsensä arvokkaiksi, se on heidän oikeutensa.

Mutta kun keksitty yleviä perusteita sotejärjestelmälle niin taustalla on

koko ajan suunniteltu miten kaapataan terveyspalvelut yksityisille, jaetaan virat pienessä piirissä.

Miten yhtiöittäminen voi olla Postin toiminnan parannusta? Kirjepostin,

lehtien jäkelumäärät pienenee, sen ymmärtää. Mitä se muuttaa, jos siihen

perustetaan yhtiöitä, harmaat aivosolut ei riitä.

Pasi Natri 12.05.2016 23:18

Yrityksissä työsuhteeseen tai johtajasopimukseen perustuva mahdollinen kilpailukielto on tyypillisesti kuusi kuukautta, pidemmät eivät oikein kestä riitatilanteissa. Sanktio kiellon rikkomisesta on puolestaan tyypillisesti edeltäneen kuuden kuukauden palkka. Sanktion maksaa siirtyvä henkilö, ei uusi työnantaja. Jos tämä korvaa siirtyvälle sanktion esim. aloituskorvauksena (sign-up bonus), kokonaiskulu nousee helposti kaksinkertaiseksi sanktioon nähden (verokiila).

Jäin pohtimaan Unskin toteamusta vastapuolelle siirtymisestä. Minkä yli nyt siirrytään? Tilaaja-toimittajarajan vai kilpailurajan? Nykyaikainen hankintatoimi perustuu vastakkaisasettelun sijaan yhteisiin etuihin; tällaisessa "ekojärjestelmässä" kaikki toimijat hyötyvät. Hankinnasta tulee kumppanuushallintaa, jossa avoimella markkinavuoropuhelulla ennakoidaan muutoksia ja pidetään kaikki toimijat hyvin tietoisina tulevasta. Tämmöisessä toiminnassa ei ole vastapuolia, vaan kumppaneita. Jos taas, Unski, Laura on siirtymässä kilpailijalle, sisältää se mielenkiintoisen Helsingin kaupunkia koskevan asemoinnin.

Petun innoittamana vielä totean, että lobbaajarekisteri ei nyt ole ehkä EU:n saavutuksista kumminkaan aivan kärkipäästä. Sen osoitettu sisältävän aivan huikeasti virheellistä tietoa, ja mikä sen todellinen ohjausvaikutus onkaan?

Unto Hämäläinen 12.05.2016 23:53

Pasi,kiitos huomionarvoisista näkökohdista. Luulen, ettei ole helppoa keksiä sellaista järjestelmää, joka kelpaisi kaikkiin tilanteisiin. Paperilla kyllä, mutta käytännön soveltaminen on toinen juttu.

Parhaassa tapauksessa Laura Rädyn loikka voi herättää kuntapäättäjät laatimaan edes jonkinlaiset pelisäännöt näiden siirtojen varalta. Esim. Kuntaliitto voisi sellaiset kirjoittaa. Nimittäin lähivuosina sosiaali- ja terveysalan johtajat ja asiantuntijat siirtyvät paikasta toiseen, koska soten rakentamisen aikana heille on kysyntää ja myös tarvetta etsiä uusia työpaikkoja, Kuntapuoli menettää tehtäviään uusille toimijoille. Tämä on suurin mylläys sitten 1970-luvun alun. Yleensä mylläyksistä selviävät voittajina suurimmat ja rikkaimmat toimijat.

Anteeksi kyynisyyteni!

Unski

Juha Kaistinen 13.05.2016 6:11

"Oma suu on aina lähempänä kuin pussin suu".

Tämä kansanviisaus pätee ja voi erittäin hyvin. Ei kai kukaan tosissaan usko nykyisen hallituksen korvaansa lotkauttavan tällaiseen asiaan? Päinvastoin. Sehän toimii vain yritysmaailmassa.

Sairaudenhoito, (Kansanterveyslaki tarkoitti aivan muutakin, mutta sen takoitus vesitettiin jo -70 luvulla) on tänä päivänä niin iso bisnes, että siihen riittää pyrkyä.

Sitä kuvaa toinen kansanviisaus: "Jos on kuusen kaatajia niin on oksan ottajia".

Tässä on kuusena kansalaisilta kerättävät verot ja niiden löyhä käyttö. Oksien ottajia riittää.

Surullisinta on, että veroilla kerätty varallisuus valuu pois omasta kansantaloudestamme.

Kilpailu tarkoittaa tässä vain voittojen maksimointeja.

Laura Räty on jo aikoja sitten ylittänyt oman toimintansa arvostelemisen kyvyn.

Outi Leskinen 13.05.2016 9:16

Tässä olisi erinomainen kohta ottaa oppia oikeasti hyvää yksityiseltä ja asettaa edes yllä mainittu 6 kk karenssi. 12 kk kuulostaisi muuten paremmalta, mutta lienee oikeasti epäreilu yksilölle.

Kovin usein on kommentteja, jossa julkista syytetään milloin mistäkin huonosta käytännöstä ja halutaan "soveltaa yritysmaailman oppeja". Takavuosina julkinen ja julkishallinto pysyivät erillään businessmaailmasta, nykyään eivät vaan ihmiset vaihtavat jouhevasti työpaikkojaan näiden välillä. Laura Rädyn (ja Lasse Männistön) lisäksi mieleen tulee mm Anne Berner ja Juha Sipilä, joista kumpikin on toki luottamusvirassa eikä työssä tällä hetkellä, mutta erittäin todennäköisesti kumpikin palaa firmapuolelle töihin.

Hesarin jutussa mainittiin, että kaupungin 200 me budjetista ostettiin Terveystalolta tuotteita vain 3.5 me:llä. Mun mielestä sekin on melko paljon. Etenkin kun voisi olettaa että Terveystalolla, kasvuhaluisella yrityksellä, on halua nostaa osuuttaan. Ehkäpä Räty on palkattu nimenomaan siksi?

Summa: Rädyllä on oikeus vaihtaa työpaikkaa ja menestyä urallaan. Räikeimpien väärinkäytösten estämiseksi ja ihmisten moraalin tukemiseksi selkeä karenssi pitäisi kuitenkin olla myös kuntapuolen isoissa viroissa.

Risto Virrankoski 13.05.2016 9:21

Tämän päivän Hesarissa todettiin, että karenssit ovat toistaiseksi kaatuneet perustuslaillisiin ongelmiin.

Olin huomiosta ilahtunut.

Hyväosaisille, joita näiden karenssien varmaan ajatellaan yksinomaan koskevan, perustuslaissa on yleensä varattu vain oikeuksien maksajan paikka.

Leo Aho 13.05.2016 12:13

Tuolla ketjun alussa huolestuttiin siitä, että kuka maksaa tulijalle karenssiajan palkan, jos tämä ei voi pitää karenssin aikana yhteyttä entiseen työnantajaansa.

Oletetaan siis, että esim. Rädyllä ei ole muuta arvoa uudelle työantajalle, kuin vanhassa paikasta luodut suhteet ja sisäpiiritieto.

Ja että tämä joutuisi koko karenssiajan vain pyörittelemään peukaloitaan, kun muuta tekemistä ei olisi tarjolla. Kuulostaa kyllä hieman oudolta, ja vielä oudompaa olisi, jos tilanne tosiaan olisikin sellainen.

Karenssiaikana tulijan vanhat suhteet ja tiedot saattavat tosin käydä vanhoiksi ja uuden työnantajan kannalta arvottomiksi.

Pertti Rinne 13.05.2016 12:25

Tottakai virkakarenssi on yhtä paikallaan kuin vastaavat karenssit yksityisellä puolella. Eihän sitä mikään estä, että virkamiehenkin työsopimukseen kirjataan karenssiaika mahdollisine sakkoineen siitä, millaisiin tehtäviin hän ei saa siirtyä, mikäli itse sanoutuu virastaan irti.

Iiro Jantunen 13.05.2016 12:36

Kuten ammattiliiton ohjeessa sanotaan, kilpailukieltosopimus ei ole yleensä voimassa jos työtehtävä päättyy työnantajasta riippuvasta syystä. Apulaiskaupunginjohtajien virkojen lakkauttaminen kuuluu tähän sarjaan. Kyllä työntekijälläkin pitää olla oikeutensa, vaikka olisi asiantuntijatehtävissä.

Yksityisellä puolella on useinkin tilanne se, että laitoksia lakkautetaan mutta asiantuntijat ja avaintyöntekijät pitäisi saada pidettyä töissä loppuun asti laitoksen alasajon onnistumiseksi. Koska viimeiseen asti odottaminen on työntekijälle riski (siinä joutuu jättämään koskematta liian aikaisin avautuvat työtarjoukset), on tällä viimeiseen asti sitouttamisella hintansa.

Kun Helsinki päätti luopua apulaiskaupunginjohtajista, olisi äkkiä pitänyt tehdä nykyisten viranhaltijoiden kanssa sopimukset työn loppuun suorittamisesta. Lienee kaupunginhallituksen vastuulla, ettei niin tehty.

antti liikkanen 13.05.2016 17:10

Keskustelu asiasta kuulostaa kovasti teennäiseltä niin kauan kuin Suomessa vallitsee tilanne, jossa tulevia sote-piirejä (so maakuntia), kuntia ja valtakuntaa voi hallita korkeimmilla paikoilla sama henkilö.

Tätä asiantilaa ei edes yritetä korjata vaan jääviys-katastrofi vain laajenee 2018 maakuntavaalien myötä.

Hallintolaki toki on uudistettu äskettäin eikä lähisukulaisen asioita voi valtuutettu olla ratkomassa, mutta tuo suurin ja ammottava korruptiomahdollisuus on sallittu - suorastaan suosittu.

Huomattakoon, että hallintolaki vielä jättää yhden avoimen takaoven: jääviydestään vastaa päättäjä itse.

Asia voidaan kyseenalaistaa jälkikäteen muiden toimesta, mutta EI etukäteen.

Olli Saarinen 13.05.2016 19:58

Tämä avaus kirvoittaa parikin tarinaa mutta tuo Antti Liikkasen huomio vaatii erityisen korostuksen: poliittiset kytkennät julkishallinon sisällä sekä etujärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen välillä hyväksytään kevyesti kun aina ollaan "kansalaisten yhteisellä asialla".

Aikoinaan muistan EU-osakeyhtiödirektiiviä valmistelleen virkamiehen korostaneen erityisesti tarvetta säilyttää Wallenbergilais-Ehrnroothilainen ääniosakejärjestelmä missä sitten sisulla onnistuttiinkin. Omasta mielestäni olisi pitänyt korostaa keinoja, millä estetään äänien muuttuminen omistukseksi B-osakkaiden kustannuksella. Sattumaa tai ei, virkamies teki myöhemmin loistouran yksityisellä puolella. - Aiemmin meillä oli tapana, että korkeimmat vakuutusalan virkamiehet saivat hyväpalkkaisen toimen vakuutusyhtiöistä.

On selvä, että eteensä katsova ihminen näkee tulevaisuuden vaihtoehdot eikä riko siltoja vaikkei suoraan tekisikään palveluksia. Toisaalta julkishallinnon palveleminen antaa laaja-alaisen ja neutraalin mahdollisuuden perehtyä johonkin alaan eikä yksilön urakehitystä tahtoisi kahlita. Periaatteellinen ratkaisu on selvä: hallinnossa asiain valmistelun tulee ola niin avointa, että virkamiehen mahdollisuus manipulaation minimoituu. Tämä kuitenkin luo vaateen medialle: en muista mm. tuota osakeyhtiödirektiiviä kovin monipuolisesti mediassa käsitellyn.

Mahdollisuus opiskelupaikkaan valintakokeen avulla on ilman muuta säilytettävä. Valintakokeiden suunnittelussa olisi painotettava yleisluontoisuutta siten että valmennus ole menestyksen edellytys. Lisäksi saman alan valintojen tulisi olla yhteisiä, jolloin hakija voi hakea yhtä aikaa eri korkeakouluihin ettei tule turhia välivuosia. Otan esimerkin.

Tuttavani kirjoitti huonosti vanhempien avioeron vuoksi ja oli vuoden Esson kassana. Sitten hän ymmärsi, että biologiaa pääsee opiskelemaan suoraan valintakokeilla. - Hänet hyväksyttiin Helsingin yliopistoon aivan hakijoiden kärjessä ja hänestä tuli tutkija tieteen eturintamaan genetiikan alalle. - Sittemmin hän sai neuvoa lääkiksestä valmistuneita kympin tyttöjä omassa diagnoosissaan, minkä hän osasi tehdä solubiologisen tietämyksensä ja tieteellisten lähteiden avulla. Kympin tytöt kun lukevat oppinsa ulkoa ja noudattavat vain käypähoito-ohjeita. Jos ylioppilastodistus jää ainoaksi valintakriteeriksi syntyy meille suuri luovien pudokkaiden joukko.

En tiedä onko lääkäri Laura Räty kympin tyttö mutta puolestani hän voi kyllä siirtyä yksityiselle puolelle. Helsinkiläisenä toivon, ettei selkäni takana ole demokraattisesti valmisteltu sellaisia salaisuuksia, joista uudessa toimessa olisi ratkaiseva hyöty.

Pentti Kangasluoma 14.05.2016 11:24

Markku Kuisma on kirjoittanut monta hyvää kirjaa niistä vuosikynmenistä jolloin puullemme tuli markkinoita kun kuljetusyhteydet paranivat, ja kysyntä kasvoi. Rautatiet, kanavat, tiet Suomessa, paremmat laivat merillä.

Onko se niin että kansantaloutemme uskotaan saavan piristysruiskeen kun sote

yksityistää terveydenhuollon. Firmoja ilmestyy kuin sieniä sateen jälkeen.

Eläkkeiden taso nousee jonkinmoisella voimalla.

Kesäkuun loppuun mennessä on eläkerahastoissa lähes 190 miljardia. Kustannusten nousee, pian unohdetaan puheet syntymättömien lasten eläkkeistä. Otetaan käyttöön rahastoituja varoja.

No jaa, siihen ne on tarkoitettu. Mutta niiden joiden eläkkeiden taso on

huono, ehkä 700000 ihmistä, heidän paras tekonsa on nukkua pois.

Laura Rädyn ja Lasse Männistön firmojen tuotto tulee olemaan niin hyvä että Terveysneuvoksen arvo, vert. Vuorineuvos, on pian saavutettu. Bonukset maksetaan, kun kerran tuottö on niin hyvä että ulkomaita myöten käydään katsomassa. Vanhuksilla on omaisuutta 500 miljarsin verran, HS,14.6

Avaruuteen lähetetään viesti muille Linnunradoille." Tämä kaikki tapahtui

Juha Sipilän ollessa Suomen pääministerinä"

Pekka Turunen 14.05.2016 11:33

Jonkinlaiset pelisäännöt olisivat varmasti paikallaan, sillä ne selkeyttäisivät tilannetta. Käynnissä olevissa hankintaprosesseissa tuntuisi hygieniseltä, jos sama henkilö ei osallistuisi prosessiin eri tuoleilla istuen.

Koen asiasta nostetun metelin silti kohtuuttomaksi. Poliittiset vastustajat käyttävät näitä tilanteita tietysti hyväkseen ja sättivät asianosaisia irtopisteitä keräten. Populismi jyllää ja herraviha kukoistaa.

Vaan mikä esimerkiksi Laura Rädyn ratkaisussa on niin kauheaa? Tietoa ja suhteita hän vie varmasti mukanaan, ja ne antavat tietysti valtaa ja markkina-arvoa. Eiköhän hankinnat kuitenkin toteuteta hankintalain mukaisesti, siis osapuolia tasapuolisesti ja syrjimättömästi kohdellen? Valintaperusteet ovat kaikkien osapuolten tiedossa. Jos näin ei ole, on se huomattavasti suurempi ongelma kuin Rädyn roolin vaihto.

Pidän sinänsä yhteiskunnallisesti arvokkaana, että politiikan, julkishallinnon ja yritysmaailman välillä tapahtuu jatkuvaa henkilövaihtoa.

Pentti Kangasluoma 14.05.2016 12:32

"Tutkimus käsitteli suomalaisten säästämistä vuosina 2011 ja 2014. Suomalaisten elintaso on tällä hetkellä lähes kymmenkertainen verrattuna vuoteen 1950, ja yksityistä varallisuutta on noin 500 miljardia".

Anteeksi, IS, tänään, kaikki yksityinen varallisuus 500, ei vanhukset.

Tuhlaa, älä jätä perintöä, sitä virttä kohta kuullaan. Onhan siinä oikeaakin

asiaa, miksi 80 vuotias jättäisi 60 vuotiaalle hyvintoimeentulevalle perintöä?

Pääomasijoittaja Amerikassa katselee silmät kiiluen, siellä on ymmärtämättömillä löysää rahaa.

Mauno Rissanen 14.05.2016 18:43

En ihan tarkkaan ymmärrä, mikä on olennainen ongelma Laura Rädyn tapauksessa.

Jos pelätään sitä, että esim. Räty soittelee vanhoille työtovereilleen ja hankkii näin tietoa, joka on ehkä valmistelun alaista ja jota muilla ei ole, ei Rätyä voi syyttää mistään. Vastuu on hallinnon virkamiehillä, joilla täytyy olla vaitolovelvollisuus valmistelusta.

Jos ajatellaan tarjouskilpailua, niin minun tuntemissani tapauksissa kilpailutus oli tarkkarajainen, arviontiehdot olivat tarjoajien tiedossa. Kaikki tarjoajat olivat ammattilaisia, alan hallinnan kuvittelisi näin ollen olevan yhtäläinen - niitä yksityiskohtia lukuunottamatta, jotka olisivat asianomaiselle omakehitteinen kilpailuvaltti.

Vertaus talouselämään ontuu siltä osin, että talouselämässä puhutaan todellisista asiantuntijataidoista ja tiedoista, jotka viedään toiseen, kilpailevaan firmaan ja joista tämä suoraan hyötyy. Mitä sellaista taitotietoa esimerkiksi Rädyllä on, jossa uusi firma saisi ehdottoman kilpailuedun?

Paljon enemmän huomiota pitäisi kiinnittää kuntapoliitikkoihin, jotka eduskunnassa ajavat enemmän omaa etuaan kunnassa kuin tasavallan asioiden hyvää hoitoa. Entä huippupoliitikkojen siirtymiset aivan vieraan valan palvelijoiksi? Ja ammattiyhdistyshaiden siirtyminen eduskunnan välillä sameisiinkin vesiin. On myös kysyttävä, mikä on hyödyn saamisen ja epäluulojen syntymisen suhde.

Kyösti Salovaara 14.05.2016 19:29

No, lisätään sääntöjä, karensseja, sääntelyä (eikä viiniä ruokakauppaan, kauhistuksen kamaluus sentään, hyi Kyösti että analogia mieleen vilahtikaan) - sitten ollaan kuin Neuvostoliitto ja onnellisia että ollaan kuin neukkumaa. Parempi sekin kuin, että holtittomia "vapauksia", tuntuu suomalaisen ajatus kulkevan.

Joku älypää (Visuri) ihmetteli ratiossa pari päivää sitten, että miksi meidän pitäisi julistaa kuuluvamme läntiseen arvoyhteisöön. Visurille joku voisi vastata, että juuri siksi, että me emme oikeasti kuulu, vaikka niin toisinaan kuvittelemme ja haaveilemme. Suomessa (se on tämä yhteisö tässä ympärillä, iholla) on yllättävän monia, jotka sydämessään hakuavat kuulua sinne missä jokaista askelta valvotaan - kansan hyväksi tietysti.

Jos ei ihminen saa vaihtaa työpaikkaa, sitten pitää pysytellä siinä missä on. Ja toivotaan, että jokin korkeampi ja fiksumpi taho määrää itse kullekin sen oikean paikan olla ja tehdä työtä. Enpä tiedä mikä se taho on - luulen ettei Jumala halua puuttua meikäläisten firmojen rekrytointiin.

Kun menin aikoinaan atk-firmaan (1972) ekaan pysyvään työpaikkaani, siellä työsopimuksessa määrättiin 3 kuukauden irtisanomisaika. Eikö semmoinen piisaisi nykyaikanakin, vaikka kuinka vastenmieliseltä tuntuukin.

Tästä ei ay-liike pidä, tiedän. Siis... ei muuta kuin valitellaan. Harmi ettei kansainvälisesti seurata Valittamis-Ei-Sovi -indeksiä, koska siinä me olisimme ensimmäisiä, ehdottomasti. Parempia kuin Pisassa.

Kokonaan toinen asia on että nämä "rädyt" ja "männistöt" luovat itsekästä uraansa julkisen ja yksityisen työelämän rajapinnassa. Mutta, ihan vakavasti, pitääkö minun (siis jos olisin minä etsimässä työpaikkaa) kysyä lupa vihreiden, vasemmistoliiton tai pää-demareiden toimistolta saanko vaihtaa työpaikkaa. Ja, jos pitäisi, miksi sellaista yhteiskuntaa kutsutaan? Totalitaariseksiko?

Juha Kaistinen 15.05.2016 6:45

Täällä heitellään aika kevytmielisesti käsityksiä onko yksilönvapautta loukattau, jos se estää työpaikkojen aivan mielivaltaisen vaihtamisen.

Julkisella sektorilla puhutaan viroista ja siihen lisätään välittömästi virkavastuu.

Virkoja muutetaan kiihtyvällä vauhdillaa työsopimussuhteisiksi perusteet ovat suurelta osin päteviä, mutta jos viranhoito edellyttää viranhaltijapäätöksiä ts. käyttää valtaa, jonka esimerkiksi valtuusto on luovuttanut hallintosäännössä se edellyttää virkavastuuta.

Vastuukysymyksiin vedotaan usein. Mitä vastuuseen todella sisältyy on jo melko kinkkinen asia. Taloudellista vastuuta ei käytännössä juuri kuitenkaan ole.

Paras vastuu on jokaisen korvien välissä. Hoitaa työnsä ja virkansa niin hyvin kuin pystyy.

Kehitys on oikeansuuntainen. Mm. kunnissa on valtava määrä byrokratiaa, jota kunnallislaki ei enää vuosiin ole edellyttänyt.

Kilpailuttamisen edellyttäminen ja hankintalaki ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että suurissa hankkeissa urakoiden tarjoajilta vaaditaan jo tiettyjen henkilöiden mukana oloa projektin toteuttamisen ajan!

Vaatimus voi tuntua kohtuuttomalta, mutta se toimii.

Yrityksille on elintärkeätä pitää kiinni strategisesti tärkeistä henkilöistä ainakin määräaikaisesti.

Samaa sopisi vaatia myös julkisella puolella.

Jos poliittisen kähminnän kautta kiinnipidettäviä henkilöitä yleensä onnistutaan saamaan?

Ihmettelen julkisen sektorin virkoihin valittujen ja heidän työtehtäviin sitoutumisen hällä-väliä meininkiä. "Kerran keksittyjen" mm. kunnanjohtajien rääpiminen vuosi pari kunnassa ei voi olla tuloksellista muille kuin alati kuntaa vaihtavan johtajan henkilökohtaisille tuloille.

Laura Rätyä en tietenkään tunne henkilökohtaisesti. Voin vain toivoa, että vaihto olisi menestyksellinen molemmille, niin entiselle kuin uudelle työnantajalle.

Pentti Kangasluoma 15.05.2016 11:35

Pekka Visuri, tohtorieversti, hänestä ei yya-aika lähde. Hän ei halua ymmärtää että oli siunattu asia kun jouduimme Tukholman vaikutuspiiriin, eikä Novgorod päässyt niskanpäälle. Läntinen arvoyhteisö, kyllä.

Unski tänään pääkirjoitussivulla ennakoi vuotta 1917. Venäjä ja Suomi, 1917. Juhlitaan yhtä aikaa mutta erikseen. Siitä pidetään kiinni. Unskin mainitseman kirjan kustantaja on Siltala. Lukulistalle laitan.

Viime yönä, 1944, tataarien historiaa, euroviisuvoitto. Kyyditystarinoita tunnetaan hyvin monien Neuvostoliiton kansojen, ja maan

läntisten naapureiden keskuudessa. Miljoonissa suvuissa.

Virumaalla parhaillaan kuvattava "Ikitie" osuu ajankohtaiseen saumaan.

Antti Tuurin kirjan ensi-ilta on itsenäisyytemme juhlavuonna 2017.

Miksi Venäjän läntiset rajanaapurit halusivat Natoon vaikka ovat nauttineet Varsovan liiton suojelua?

Sauli Niinistö Obaman luona 2016, ehkä olemme vahvempia kestämään juhlakutsuja 2017. "Äiti Venäjä synnytti lasta josta oli tuleva.." Saarikoskea.

Markku Laukkanen 15.05.2016 15:02

Siirtymäkauden karenssi tarvitaan niin kauan kuin meillä on poliitikkoja, joilla omaehtoinen harkinta jääviysasioissa ei toimi. Laura Räty ja Lasse Männistö ovat viimeisen viiden vuoden aikana järjestelleet keskenään ja omatoimisesti omia asemiaan ja tehtäviään tavalla, jonka takaa on vaikea löytää yhteiskunnallista ja yleistä hyvää. Vaaleilta valituilta henkilöiltä varsinkin tulisi edellyttää huomattavan hyvää harkintaa ratkaisuissa, joissa julkinen ja yksityinen etu ovat vertailussa.

Antaessaan potkut Kevan ex tj Merja Ailukselle, Räty korosti hallituksen puheenjohtajana näitä periaatteita, joita hän ei itse ollut omalla kohdallaan valmis noudattamaan.

Jussi Lähde 16.05.2016 18:24

Karenssiin liittyy aina myös kompensaatio karenssiajalta.

Tämä on jäänyt keskusteluissa vähemmälle.

Onko suomalainen herraviha moiseen valmis?

Ensio Ruotsalainen 17.05.2016 0:12

Iso kysymys on minkä rajan yli meno laukaisee karenssin. Nyt keskustellaan pelkästään valtion ja kunnan hommista elinkeinoelämään siirtyvistä. Kuitenkin yhtä lailla kaikki työnantajat hyötyy työntekijän aikaisemmasta kokemuksesta. Tämä koskee niin ammattiyhdistysliikettä, kuntia kuin valtiotakin. Eikö irtisanomisaika nimenomaan suojaa tätä.

Viime hallituskaudella Valtiovarainministeriön valtiosihteeri oli suorastaan SAK:n mandaatti, jonka haltijoilla oli pakastevirat odottamassa. Mites tässä toimittaisiin jatkossa?

Pentti Kangasluoma 17.05.2016 6:33

"Presidentti Niinistö laskee seppeleet Viron vapaussodan muistomerkille sekä Suomen puolesta taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten eli Suomen-poikien muistomerkille. Suomen-pojiksi kutsutaan niitä 3 400:aa vapaaehtoista nuorta miestä, jotka taistelivat jatkosodassa vapaaehtoisina". Tänä aamuna uutisoitu.

STT uutinen, leikattu Ilta-Sanomista. En tiedä millaisena uutistoimisto on uutisen ulos antanut. Joten täydennetään.

Viron vapaussodan muistomerkissä Tallinnaassa todetaan että suomalaisia vapaaehtoisia osallistui Viron vapaussotaan alkuvuonna 1919. Ensimmäinen suomalainen vapaajoukko vapautti Narvan. Pohjan Pojat taisteli Etelä-Virossa ja nykyisen Latvian alueella. Kaikkiaan 3700, eniten heitä kaatui

Pajun kartanon valtauksessa Valgan lähellä.

"Punavägi" tuhosi vapaussodan muistomerkit, ja suomalaiset vaikenivat omasta osuudestaan. Presidentti Niinistö laski seppeleet 1919 ja 1939-44

suomalaisvirolaisen sotilaallisen yhteistyön muistomerkeille. Suomalainen media sen kertoo, merkittävä asia.

Ymmärtääkseni Venäjä yhä pitää tulkinnasta ettei mitään Viron vapaussotaa

ollut, oli fasistien vallankaappaus. Se korjattiin 1940.

Edellä on puhuttu karenssista. Presidenttimme on nyt purkanut Suomen ja Viron sotilasperinteeseen liittyvät karenssit.

Risto Virrankoski 04.06.2016 14:54

Nyt kun 'Benny-kultajalka' on antanut julkisen tukensa Orpolle, katsomosta katsoen Orpo siirtyi selkeästi piikipaikalle.

Stubbin mahdollisuus voittaa on kuitenkin vielä kalkiviivoilla rynnistää ohi Kikyn voimalla ja, vaikkakin jotenkin huvittavaa, poimimalla sympatiapisteitä maalaamalla Orpo puolue-eliitin ehdokkaaksi.

Benny-kultajalka muutoin oli legendaarisen sarjakuvalehden sankareita. Hänellä oli käytössään ihmeitä tekevät jalkapallokengät.

Risto Virrankoski 04.06.2016 19:33

Lipsahti tarina Benny-kultajalasta väärään ketjuun. Kokoomuksen puoluejohtajavaaliin se tietenkin kuuluu.

Samalla täsmennän, että sarjakuvalehti, jossa Benny seikkaili oli Buster.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 2. 2

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 3. 3

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 4. 4

  Beyoncé, Rihanna ja Snoop Dogg nousivat puolustamaan prostituutioon pakotettua 16-vuotiasta, joka tappoi ”asiakkaansa” – mahdollisuus ehdonalaiseen 67-vuotiaana

 5. 5

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 6. 6

  Nytin suuressa snägäritestissä 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

 7. 7

  Tällaista on kuuman asuntomarkkinan kasinopeli: sijoittaja ostaa rakenteilla olevan asunnon ja myy sen kymmenien­tuhansien voitolla ennen valmistumista

 8. 8

  HKL:n lyhimmät ja pisimmät kuskit pantiin aikoinaan testaamaan uuden ratikan ohjaamot – Nyt 60 koppia pannaan uusiksi, koska niissä on vaikea työskennellä

 9. 9

  Yleisö puhkesi taputtamaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illassa Tallinnassa

 10. 10

  Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 4. 4

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 5. 5

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 6. 6

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 7. 7

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 8. 8

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 9. 9

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 4. 4

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 11. Näytä lisää