Sami Sykön tyylillä    |   Blogi

Tätä ette tienneet Presidentinlinnasta

Ensi maanantaina päättyy Ateneumin näyttely, jossa esitellään Presidentinlinnan aarteita. Sami Sykkö paljastaa, mitä yhteistä on Helsingin Presidentinlinnalla ja Pietarin Talvipalatsilla.

Tilaajille

Onneksi tuttu kamarineuvos sattui mainitsemaan tutkimuksesta. Muuten se olisi mennyt ohi minulta, niin kuin se on mennyt muiltakin.

Viime keväänä kansatieteilijä Jukka Relas väitteli tohtoriksi, ja hänen väitöskirjansa käsitteli Presidentinlinnan sisustusta. Vuosia kestänyt tutkimustyö valmistui juuri ennen Ateneumin Presidentinlinnan aarteita esittelevän näyttelyn alkua.
Se hautautui väitöskirjojen loputtomaan virtaan, vaikka aihe olikin mitä mielenkiintoisin. Kirjassa käydään läpi paitsi Suomen ja Helsingin menneitä merkkipaaluja myös keisarillisen ja presidentillisen asumistyylin historiaa. Ja se sisälsi myös uutisen.

Kun on itse päässyt käymään Presidentinlinnassa, ei ole voinut olla ihastelematta sen saleja ja niiden sisustuksia. Mutta vasta nyt selvisi, miksi siellä on niin komeat kalusteet.

Ne on hankittu samoista kaupoista kuin Talvipalatsiinkin!

Relas kertoo väitöskirjassaan, että Pietarin Talvipalatsi paloi osittain 1837. Sitä seurasi sisätilojen korjaus ja sisustus. Ja suora yhteys Presidentinlinnaan:

Nikolai I:n aikana pietarilainen Gambsin huonekaluliike oli suosittu hovihankkija ja suurin osa sekä Talvipalatsin että Helsingin keisarillisen palatsin huonekaluista tilattiin sieltä. Myös kilpailevalta hovihankkijalta, pietarilaisesta Andrei Tourin huonekaluliikkeestä hankittiin tuolloin huonekaluja kumpaankin palatsiin.”

Toisin sanoen Talvipalasi ja Presidentinlinna eli tuolloinen Helsingin keisarillinen palatsi sisustettiin samojen kauppojen valikoimista.

”Helsingin keisarillisen palatsin interiöörit ovat olleet kuin pienennetty versio Talvipalatsin interiööreistä, jossa oli lukuisia valtavia saleja ja asuinhuoneetkin olivat usein varsin tilavia ja korkeita. Helsingin keisarillisessa palatsissa ei ollut vastineita kaikkein loistokkaimmille Talvipalatsin huonekaluille ja suurimmille kattokruunuille, mutta suurin osa palatsien sisustuksesta oli yhdenmukaista”, Relas kirjoittaa.

Näyttely Ateneumissa sulkeutuu ensi maanantaina. Viime hetkellä sinne on saatu vielä uusi vetonaula: Marjatta Tapiolan tuore maalaus Sauli Niinistöstä. Keisarillisesta kalustosta ovat esillä esimerkiksi Aleksanteri I:sen aikuiset loisteliaat kattokruunut. Sellaisia tyyliä on piilossa Kauppatorin reunalla, vaatimattoman julkisivun takana.

Relas luennoi Valta, tyyli ja tila -väitöskirjastaan sekä Presidentinlinnan sisustuksesta Designmuseossa 8. lokakuuta klo 18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sami Sykön tyylillä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää