Terveisiä Kiinasta!    |   Ineksen blogi

Ruokavälkällä löytyi rugbypallo

Ines Koponen asuu Shanghaissa käy koulua kiinalaisessa sisäoppilaitoksessa, jossa opetetaan englanniksi. Hän kertoo kokemuksistaan Lasten uutisille.

Täytin 15. Emme juhlineet suuresti, mutta sain sormuksen, shakkisetin ja blenderin smoothien tekoon. Yhdeltä ystävältäni, Bettyltä, sain hienon japanilaisen jakun, ja toiselta, Rosalta, kilpikonnakaulakorun. Niin, ja rahaa mummulta ja vaarilta ja kummeiltani.

Vähän ennen syntymäpäivääni toinenkin kilpikonna, Jamie, kuoli. Kaksi pientä kilpikonnaa oli päätynyt minulle, kun muuan oppilas toi ne kouluun, eikä kukaan ollut aikeissa huolehtia niistä. Voit lukea niistä edellisestä blogikirjoituksestani.

Olen jäänyt mietiskelemään, että pitäisikö hankkia uusi kilpikonna. Jos ostan kilpikonnan, niin tuen sitä henkilöä, joka myy niitä karmeista olosuhteista. Toisaalta se kilpikonna saisi paremman elämän minun kanssani, ja saisin käyttöä kaikelle sille tavaralle, jonka hankin Jamielle ja Robynille.

Keskiviikko

Meidän koulussamme kaikki kokeet on siroteltu pelkästään kolmelle päivälle. Sillä viikolla maanantaina ja tiistaina oli tavallisia tunteja, eikä tapahtunut mitään ihmeellistä. Keskiviikkona urakka alkoi.

Minulla oli ensimmäisenä matikankoe, ja se alkoi kello 10.15. Olin ikään kuin luovuttanut matikan suhteen. Matikka on minulle vaikeaa täällä. Käyn kymppiluokkaa, mikä kai vastaa Suomen lukion ensimmäistä luokkaa. Suomessa olisin vasta ysillä. Ja kun tunnit ovat englanniksi, matikka hankaloituu entisestään.

En ollut tehnyt läksyjä viikkoon. En edes tiennyt, mitä käsittelimme. Tiistaina lukaisin kuitenkin matikankirjaa, ja tajusin, miten helpolta aihe oikeastaan vaikutti. Niinpä päätin, että minähän en tätä koetta reputa. Luin ja opettelin kaiken kolmessa tunnissa, ja koe meni ihan hyvin. En minä siitä nyt A:ta (10) saa, mutta minusta tuntuu, että kyllä sieltä C (7) saattaa tulla.

Seuraavaksi minulla oli historiankoe. Olemme käsitelleet Afrikan siirtomaahistoriaa, ja koe oli aika helppo. Emme ole vielä saaneet tuloksia, mutta kyllä se ihan hyvin meni.

Kaikki kokeet pidetään ruokalassa. Sinne tuotiin pulpetteja, ja kaikki kirjoittivat kokeensa siellä. Siellä oli kunkin aineen opettaja ja paljon kiinalaisia opettajia valvomassa.

Historiankokeen jälkeen minulla ja luokkakaverillani Neilillä ei ollut enää kokeita sinä päivänä, mutta muut olivat vielä fysiikankokeessa. Me menimme pihalle. Neil pitää koripallosta, se on täällä vähän niin kuin jalkapallo Euroopassa. Minä en siitä kauheasti pidä, joten etsimme muuta tekemistä. Löysimme jalkapallon, mutta minä olen siinä todella huono. Sitten näimme amerikkalaisen jalkapallon. Kumpikaan meistä ei osannut sääntöjä. Päätimme opetella yhdessä.

Myöhemmin sinä iltana olimme löytäneet paljon pelikavereita, ja se oli tosi kivaa.


Torstai

Torstaina minulla oli neljä koetta. Neljä. Aamulla oli maailmankirjallisuuden ja kuvataiteen kokeet, iltapäivällä ilmaisutaidon ja biologian kokeet. Sain kirjallisuudesta 96 prosenttia, eli A:n, ja sain biologiasta 95 prosenttia eli myöskin A:n. Taiteiden kokeita emme ole saaneet vielä takaisin. Ne ovat ennemminkin taidehistorian tunteja, joten kokeessa piti tietää Leonardo da Vincista, Claude Monet’sta ja Michelangelosta. Ilmaisutaidon kokeessa piti tietää Charlie Chaplinista ja Marcel Marceausta.

Ruokavälkällä löysimme rugbypallonkin. Opettaja Dean sattui kulkemaan ohi, kun yritimme päättää, pitäisikö pelata amerikkalaista vai opetella rugbya. Dean kertoi osaavansa rugbya. Hän täytti tyhjän paikan joukkueessamme ja opetti samalla. Pelaamme niin sanottua touch rugbya. Siinä ei taklata, vaan riittää, kun vastustajaa koskettaa.

Siitä lähtien olemme pelanneet touch rugbya joka tilaisuuden tullen, ja se on huippuhauskaa!

Minä en todellakaan ole hyvä, mutta kaikki ovat tosi kivoja, ja on hauskaa saada vähän liikuntaa päivän aikana.


Perjantai

Perjantaina oli enää yksi koe, englannin koe. Se oli muuten helppo, mutta lopuksi piti kirjoittaa essee. Sen takia minulla kesti aika kauan. Sain kuitenkin 108%, koska lopussa oli tehtäviä, joista saattoi saada ylimääräisiä pisteitä. Sen kokeen jälkeen amerikkalainen rehtori Michiganista tuli esitelmöimään opetusmenetelmästään, ja se oli aika mielenkiintoista. Sitten pelasimme lisää rugbya, ja sitten lähdin kotiin.

Asun koululla maanantaista perjantaihin, ja aina perjantai-iltaisin lähden taksilla kotiin. Koulun lähellä ei ole metroasemaa, ja metromatka olisi muutenkin tosi monimutkainen.

Taksit ovat täällä halpoja. Koulu on noin kymmenen kilometrin päässä meiltä kotoa. Matkaan voi mennä joskus jopa lähes tunti, koska täällä on kauheita ruuhkia. Hinta on kuitenkin aina pysynyt alle kymmenessä eurossa. Sunnuntai-iltaisin liikennettä on vähemmän, ja silloin pääsen koululle yleensä nopeammin.

No, perjantaina unohdin englannin ja kirjallisuuden kokeet taksiin, eikä kuski vastannut viestiini. Viestittelin viikonloppuna opettajien kanssa, ja he sanoivat, ettei se haittaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi