Sammakoita sarjatulella – kennokonna on nuijapäiden hautomo - Viikon eläin | HS.fi
Viikon eläin|Viikon eläin

Sammakoita sarjatulella – kennokonna on nuijapäiden hautomo

Surinamissa elävä kennokonna hautoo selässään jopa sataa munaa kerralla.

Kennokonna eli Pipa pipa.

Julkaistu: 15.6. 2:00

Viime viikolla pohdiskelimme, mitä tapahtuu, kun ihmisen suuontelosta pulpahtaa yksittäinen sammakko.

Kuluneella viikolla näitä amfibieläimiä onkin sitten lauottu matkaan kokonainen hautomollinen.

Luonnossa moiseen pystyy vain kennokonna, latinaksi Pipa pipa. Tämä lattea möllykkä elää Etelä-Amerikan viidakoissa ja sillä on aivan ihmeellinen tapa lisääntyä. Naaras hautoo nuijapäitä ja synnyttää ne selästään.

Parittelun yhteydessä hedelmöitetyt munat uppoavat naaraan selkään yksi kerrallaan ja muodostavat kennoston, jossa poikaset sitten kehittyvät. Naaras voi kerrallaan kantaa selkänahassaan sataakin munaa.

Inha hautomo pulputtaa kuukausikaupalla, kunnes nuijapäät ovat valmiita kaivautumaan esiin. Niitä pulpahtelee suorastaan sarjatulella. Touhu on outoa ja häiritsevää seurattavaa.

Naaras tietää paikkansa. Se ei pihtaile. Poikasten kuoriuduttua selän nahka kasvaa ennalleen ja naaras on jälleen valmis parittelemaan. Kennokonna elää vuosia, joten se ehtii tuottaa pataljoonan verran jälkeläisiä.

Suurimman osan elämästään konna viettää mutapohjaan maastoutuneena. Otus on littana kuin kaulittu kampela ja sulautuu näin ollen joen pohjaan kuin kivi tai veteen uponnut puun lehti.

Kennokonna tunnustelee saalista pitkillä sormillaan ja ahmaisee ohi uivat pikkukalat nopeasti suuhunsa. Tähtisormisammakoksikin häntä on tästä syystä kutsuttu.

Luonto on kehittänyt myös sammakon, joka kirjaimellisesti päästää sammakoita suustaan. Australiassa – missäs muuallakaan – eli aikoinaan erikoinen vatsassahautojasammakko. Parittelun jälkeen se nielaisi munat.

Munista erittyi prostaglandiinia, joka katkaisi vatsahappojen tuotannon siksi aikaa, kun munat hautuivat. Poikasten kypsyttyä naaras pulpautteli niitä ulos yksitellen, tai saattoi jopa oksentaa koko satsin kerralla.

Näistä sammakoista aika on ajanut ohi. Kumpikin vatsassahautojalaji kuoli sukupuuttoon 1980-luvulla.