Suomen suurin vaaksiainen on nimeltään tihkujortikka – mutta miksi? - Viikon eläin | HS.fi
Viikon eläin|Viikon eläin

Suomen suurin vaaksiainen on nimeltään tihkujortikka – mutta miksi?

Jortikka tarkoittaa suurikokoista ja pitkänomaista asiaa.

Tihkujortikan jalkojen kärkiväli on kymmenen, siipien yli viisi senttimetriä.

Julkaistu: 22.6. 2:00, Päivitetty 22.6. 11:13

Vaaksiainen, vaapsahainen! Nämä pitkäjalkaiset sääsket ovat kuin jättiläishyttysiä, mutta ne eivät ime verta ja ovat muutenkin harmittomia. Suomen vaaksiaisista isoin on Tipula maxima. Suomeksi se on, katsotaanpas. . . tihkujortikka?

Nyt olisi pari kysymystä. Lapin maakuntamuseossa puhelimeen vastaa amanuenssi Jukka Salmela. Tuottelias sääskitutkija on löytänyt satoja ja nimennyt kymmeniä lajeja. Myös tämän.

”Jortikkahan tarkoittaa vanhassa suomen kielessä suurikokoista, ja tihkujortikka on Suomen kookkain vaaksiainen. Se on todella massiivinen, levitettynä yli viisi senttiä”, Salmela kuvailee.

Tihku viittaa elinympäristöön. Tihkujortikka viihtyy tihkuisilla paikoilla, kuten puroissa ja lähteissä.

”Ikinä en tekisi minkäänlaista vitsiä näin vakavalla asialla.”

Kesä on ihmisen parasta aikaa nähdä tihkujortikka. Ne liihottelevat parhaillaan eteläisessä Suomessa. Iso ja pollea jortikka on helppo tunnistaa koreista siipikuvioista.

Jortikoita on moneksi. Ahvenanmaalla on nähty korpijortikka. Kangasjortikka taas viihtyy loppukesästä kuivemmissa metsähabitaateissa.

Jortikkaurokset kuoriutuvat ennen naaraita. Ne voivat feromoneja aistimalla löytää naaraan kotelon hyvissä ajoin, kun naaras on vasta kehittymässä.

”Uros on sitten jortikkoineen jo valmiina pelipaikoilla.”

Jortikoiden parittelu on hyvin tekninen suorite. 200 miljoonan vuoden evoluutio on kehittänyt vaaksiaisille mielikuvituksellisen vänkyräiset sukuelimet. Ne sopivat yhteen kuin avain lukkoon.

”Siellä on huomattavan monimutkaisia rakenteita.”

Tapahtuu hallittu telakoituminen. Jortikka ei tihku ympäriinsä.

”Se on just eikä melkein.”

Naaraallakin on kalustoa. Sen peräpäässä on pistimen näköinen munanasetin, jolla naaras tökkii reikiä sammaleeseen ja laskee yhden munan kerrallaan kehittymään. Lahonneen kasviaineksen voimalla toukista kasvaa vuodessa terhakoita jortikoita.

Salmelaa viehättävät etenkin sääskien erikoiset lisääntymiselimet.

”20 vuotta olen niitä katsellut, enkä ole katunut päivääkään”.