Maailman söpöin lepakko suojautuu maailmalta omaan telttaansa - Viikon eläin | HS.fi

Maailman söpöin lepakko suojautuu maailmalta omaan telttaansa

Väliamerikkalaiset pikkulepakot rakentavat sademetsään kokonaisia telttakyliä.

Valkohankko (Ectophylla alba) on kuin lentävä vanupallo.­

11.1. 2:00

Maailmalla mesotaan ja mellakoidaan. Ollapa pieni lepakko. Voisi asua sademetsän siimeksessä ja popsia viikunoita päivät pitkät, ihmisten murheita miettimättä.

Sellaista elämää viettää väliamerikkalainen valkohankko. Kerroimme joulun alla maailman suurimmista lepakoista. Valkohankko on sitten yksi pienimmistä.

Tämä valkoturkkinen pikkulepakko kasvaa vain muutaman senttimetrin pituiseksi ja on lepoon käpertyneenä kuin karvainen golfpallo. Se on varmasti maailman söpöin lepakko.

Valkohankko tunnetaan erikoisesta väristään ja tavastaan rakentaa itselleen kasvinlehdistä asumuksia. Lepakot tekevät telttoja, joiden suojassa ne kyyhöttävät.

Lepakot kiinnittyvät isojen kasvien lehtiin ja järsivät lehden rikki rangan vierestä niin, että lehden puoliskot nuupahtavat alas ja taittuvat eräänlaiseksi ilmassa roikkuvaksi teltaksi.

Lepakot tikkaavat lehteen pieniä reikiä, joista niiden on helppo roikkua. Lehden suojissa kelpaa lepäillä, ja teltan sisällä lämpötila vaikuttaa olevan melko tasaisesti noin 23 astetta.

Lepakot valitsevat teltoikseen lehtiä, jotka roikkuvat korkeintaan parin metrin korkeudella maasta.

Järsitty lehti ei elä montakaan kuukautta, joten lepakoiden on jatkuvasti rakennettava uusia telttoja. Ne rakentavat viidakkoon kokonaisia pieniä telttakyliä. Lehden sisällä kyyhöttävä lepakkoperhe näyttää siltä kuin kasvista kasvaisi vanupalloja.

Lepakko on taittuvassa teltassaan niin hyvin suojassa, että tutkijat löysivät lajin vasta 1800-luvulla. Alkuperäiskansat lienevät tutustuneet lepakoihin jo paljon aiemmin.

Lepakon kuono ja korvat ovat hauskasti kirkkaankeltaiset. Väri tulee karotenoideista, joita lepakko saa ja varastoi ravinnostaan, enimmäkseen viikunoista.

Keltavalkoisen lepakon luulisi erottuvan sademetsässä, mutta valkea turkki voi itse asiassa olla suojaväri. Kun lepakko kyyhöttää lehden sisässä, ylhäältä siivilöityvä valo saa turkin vihertämään ja lepakon sulautumaan taustaansa. Näin ainakin on ajateltu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?