Mursu nukahti jäälautalle ja heräsi Irlannissa – ja möllötti aikansa Walesissa - Viikon eläin | HS.fi

Mursu nukahti jäälautalle ja heräsi Irlannissa – ja möllötti aikansa Walesissa

Yksinäinen mursu päätyi kauas kotoaan.

Vallu on vielä nuori mursu. Sen syöksyhampaat ovat lyhyet.­

12.4. 2:00

Moni meistä on nukahtanut bussiin ja herännyt päätepysäkiltä, mutta oletkos koskaan pitkän illan päätteeksi löytänyt itsesi makaamasta kalliolla Irlannissa?

Näin on nyt käynyt eräälle mursulle, jonka touhuja on viime viikkoina ihmetelty Britteinsaarilla.

Maaliskuun puolivälissä viisivuotias Muireann Houlihan oli isänsä kanssa sunnuntaikävelyllä Valentian saarella Lounais-Irlannissa, kun hän havaitsi jättimäisen jöllikän köllivän rantakivikossa. Kävi ilmi, että se oli mursu.

Vaikka otus oli arviolta ”härän kokoinen”, se on vielä nuori. Sen syöksyhampaat ovat vasta tyngät. Mutta miten se on päätynyt Irlantiin?

Meribiologi Kevin Flannery arvioi Irish Examiner -lehdessä, että mursu on väsähtänyt jäälautalle Grönlannissa ja ajelehtinut Atlantin yli.

Voi myös olla, että se on tarkoituksella uinut Pohjois-Atlantilta Irlannin matalikoille etsimään ruokaa. Mursut syövät enimmäkseen simpukoita, joita ne sukeltavat pohjasta ja imeskelevät tyhjiksi. Aikuinen mursu voi kasvaa 1 500-kiloiseksi ja mättää suuhunsa tuhansia simpukoita päivässä.

Lehdistö on antanut mursulle nimen Wally the Walrus. Suomeksi hän voisikin olla Vallu.

Vallu on ilmeisen hyvävointinen, sillä pian hän ui liikkumisrajoituksia uhmaten Englantiin yli 450 kilometrin päähän. Viimeiset viikot Vallu kölli Tenbyn satamassa Walesissa.

Vallu on muun muassa nukkunut keskellä pelastusveneiden laskuramppia ja yrittänyt kiivetä kalastusveneiden kyytiin.

Mursuja ajautuu toisinaan Pohjois-Atlantin rantavaltioihin. Vallun seikkailu on siis harvinainen muttei ainutlaatuinen tapaus.

Tätä kirjoitettaessa Vallu on poistunut Walesista. Kieltoja uhmaavat pällistelijät häiritsivät sitä niin, että eläin päätti ottaa hatkat.

Toivomme, että Vallun etelänmatka tulee pian päätökseen ja eläin pääsee kotiin. Mursut ovat laumaeläimiä, joten Vallu epäilemättä kaipaa jo kavereitaan pohjoisessa.

Luitko jo nämä?