Datajournalismi

Husbyn lähiö rimpuilee mellakoiden maineesta

Bergengatan 6:n asukkaat kertovat nyt kortteleista, joissa on paitsi ongelmia, myös avointa, elävää ja tervehtiviä naapureita.

Tilaajille

Mostafa Shamsalla, 15, haluaa kertoa vitsin. Se menee näin: Mitä husbyläinen vastaa, kun ruotsalainen kysyy, mihin Husbyssä kannattaa parkkeerata autonsa?

No tietenkin, että tämähän on Husby, ei pysäköiminen koskaan kannata.
”Näitä juttuja on kerrottu aika paljon sitten viime vuoden”, Shamshalla sanoo Bergengatan 6:n rapussa, aivan Husbyn metroaseman kulmalla.

Hän puhuu autoista, koska niistä Husby, Tukholman luoteinen lähiö, tunnetaan sekä Ruotsissa että maailmalla.

Tasan vuosi sitten täällä, juuri Bergengatan 6:n kortteleissa, muutaman kymmenen nuoren joukko sytytti tuleen satoja autoja, heitteli kiviä ja tuhosi paikkoja. 19. toukokuuta puhjenneet levottomuudet olivat ensimmäinen iso lähiömellakka Ruotsissa, ja viimeistään sen myötä Husbysta ja Bergengatanista tuli paikka, jolla on leima.

Vuosi tapahtumien jälkeen, Shamsalla ja muut Bergengatan 6:ssa saavat kertoa, minkälainen on Husby otsikoiden takana.

”Oikeasti tämä on hyvä ja sosiaalinen paikka. Minulla on kavereita tässä talossa ja tuossa ja tuolla”, ystävänsä luo tullut Shamshalla osoittaa.

Hän oli kaduilla mellakoiden puhjetessa, mutta vain katsomassa. ”Ymmärrän niitä, jotka sytyttelivät autoja. He vain halusivat saada äänensä kuuluviin. Itse en silti ilmaisisi tunteitani sillä tavalla”, Samshalla sanoo.
Hänen mielestään asiat ovat nyt Husbyssä yhdessä suhteessa paremmin kuin viime vuonna. Moni kaveri täällä ja viereisissä lähiöissä on saanut kesätöitä. Kunnan mukaan kaikki hakijat laajemmalla Kista–Rinkebyn alueella.

Työpaikkojen määrää on kasvatettu parilla sadalla. Shamsalla itse on menossa päiväkotiin.

”Siitä tulee kivaa”, hän sanoo ja livahtaa ulos ovesta.
Husbyn levottomuuden käynnistyivät viime vuonna ampumatapauksesta. Poliisi tappoi veitsen kanssa asunnossaan uhkaavasti käyttäytynen miehen parin talorivin päässä Bergengatan 6:sta, omien sanojensa mukaan itsepuolustuksena. Tapauksen tutkiminen on yhä kesken.

Moni epäili hätävarjelun liioittelua, ja siitä alkoi kuohunta. Bergengatan 6:n viidennen kerroksessa oven avaavan Ahmedin mielestä mellakoiden taustalla oli pitkään kytenyt epäluottamus poliisiin ja sen toimintaan.

Nelissäkymmenissä oleva Ahmed ei halua kertoa koko nimeään eikä päästää sisään, mutta hän puhuu mielellään Husbysta.

”Poliisin asenne oli alueen pahin ongelma, ja valitettavasti on edelleen”, hän sanoo.

Ahmed kuten moni muu Husbyssä, on sitä mieltä, että poliisi käyttää kovia otteita, ja pysäyttää nuoria summittain kaduilla.

Hän oli viime toukokuun levottomina öinä ulkona partioimassa ja koetti saada nuorempiaan rauhoittumaan. Sitä hän tekee edelleen välillä. Nuoret luottavat vanhempiin lähiöläisiin, mutta eivät järjestysvaltaan, hän uskoo. ”Olemme tarjonneet poliisille apuamme, mutta he eivät halua ottaa sitä vastaan”, Ahmed valittaa.

Hän kertoo, että hiljattain hän ja muut moskeijan vakiokävijät kutsuivat poliisia paikalle puhumaan moskeijan sisäisistä riidoista ja nuorten asioista.

”Meitä olisi ollut 400 kuulijaa, mutta poliisista vain sanottiin, ettei ole aikaa.”

Media kirjoitti Ruotsissa Husbybn jälkipuinnin aikana laajasti poliisin toiminnasta. Virkavallan arvostelu oli silti vain yksi tulkinta asiasta. Esimerkiksi pääministeri Fredrik Reinfeldt totesi, että autojen polttamisessa on kyse nuorten huliganismista. Ruotsissa laaja keskustelu käytiin ongelmien laajemmista taustoista, eriarvoisuuden kasvusta ja keskittymisestä lähiöissä.

Ruotsi on maita, joissa tuloerot kasvavat nopeinta tahtia OECD-maista. Husbyssä keskitulo on 60 prosenttia Tukholman keskiarvosta. Työttömyysasaste on yli kaksinkertainen koko Tukhoman lukuihin verrattuna. Töissä tarvitsisi ruotsia, mutta sitä on vaikea oppia, koska noin 85 prosenttia asukkaista on ulkomaalaistaustaisia.

Se, miten huonosti asiat ovat, on silti aina suhteellista. Husbyn työttömyysaste, 7,9 prosenttia, ei ole sen suurempi kuin työttömyys vaikkapa Suomessa.
”Husbystä puhutaan aina huonona paikkana. Inte bra inte bra, ja että on levotonta. Mutta emme me ajattele niin”, sanoo viidennessä kerroksessa oven avaava Gary Davila.

Davilan viisihenkinen perhe muutti Husbyhyn viisi vuotta sitten Boliviasta paremman toimeentulon toivossa. Vakituisia työpaikkoja ei ole vielä löytynyt, ja se harmittaa Gary Davilaa. Muuten perhe on moneen tyytyväinen. Koulut esimerkiksi ovat paljon parempia Ruotsissa kuin Boliviassa.

Jonkin aikaa mellakoiden jälkeen perhe harkitsi muuttamista kortteleista. 7-vuotiaan Helen-tyttären luokkaan läheisessä koulussa heitettiin kiviä ikkunasta lasten ollessa luokassa.

”Pelkäsin lasten turvallisuuden takia”, Nilda Davila sanoo.

Mutta lapset halusivat pysyä Husbyssä kavereiden ja mukavien opettajien vuoksi. Sittemmin on ollut ihan rauhallista.

”En ole kamalan huolissani levottomuuksista. Boliviassa on ihan tavallista, että kaikenlaista tapahtuu”, Gagry Davila sanoo.

Matkalla ulos Beregengatan 6:sta, vastaan tulee vielä Husbyssä remonttievakossa asuva Azar Djediravan poikansa Babak Jamshidin kanssa.

Perhe asuu yleensä lähempänä keskustaa, lapsiperheiden suosimassa Liljeholmenissa, mutta voisi hyvin viihtyä myös Husbyssä, jos lasten koulut eivät olisi niin kaukana.

”Viiteen vuoteen en siellä oppinut tuntemaan yhtään naapuria. Täällä meillä oli kahden viikon jälkeen tuttuja joka talossa”, Djediravan sanoo.

”He ovat siellä niin ruotsalaisia. Kamalan varovaisia ja arkoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää