Elämä

Vammaisuus ei estä vanhemmuutta

Koulukiusatusta Amu Urhosesta kasvoi vammaisten puolustaja.

Tilaajille

Koulukiusatusta Amu Urhosesta kasvoi vammaisten puolustaja.

Amu Urhonen istui vastaanotolla ja mietti, miten lääkäri julkesi.

Oli syksy 2011, ja cp-vammainen Urhonen oli tullut hakemaan vuosittaista lääkärinlausuntoa fysioterapiaansa varten.

Lääkäri alkoikin kysellä Amulta tämän ehkäisystä. Ettei tällaista enää tapahtuisi, lääkäri sanoi ja tarkoitti Amun hartaasti toivomaa, silloin puolivuotiasta esikoista.

Amu ilmoitti, ettei halunnut ehkäisyä.

"Minä haluan lisää lapsia."

Jo ennen raskaaksi tuloa Amulle oli käynyt selväksi, että kaikkien mielestä hänen ei pitäisi tulla äidiksi. Amu oli miettinyt, mitä tapahtuisi, jos hän ei tulisikaan raskaaksi. Saisiko hän lapsettomuushoitoja? Vammainen ystäväpariskunta oli joutunut taistelemaan oikeudestaan lapsettomuushoitoihin.

"Perustuslain mukaan ketään ei saa syrjiä vammaisuuden perusteella", Amu sanoo.

Amun ja hänen miehensä Jare Virtasen ei tarvinnut kokeilla, mitä heille olisi sanottu. Louna Onerva syntyi huhtikuussa 2011.

Lapsi oli Amulle toiveiden täyttymys. "Siitä lähtien olen ollut tosi onnellinen", hän sanoo.

Amun mielestä on pöyristyttävää, että lääkäri kyseenalaisti hänen kykynsä tehdä päätöksiä lapsenhankinnasta. "Vammaisella on oikeus perhe-elämään siinä missä muillakin."

Sama lääkäri oli pahoittanut Amun mielen jo aiemmin neuvolassa. Hän oli kauhistunut raskaudesta ja yrittänyt painostaa Amua sikiöseulontoihin. Amu kävi ultraäänitutkimuksissa mutta ei halunnut lapsivesipunktioon, koska heidän suvussaan ei ole periytyviä sairauksia, eikä hän 30-vuotiaana ollut edes vanha ensisynnyttäjäksi.

"Yritin selittää, että cp-vammani ei ole perinnöllinen, eikä minua sitä paitsi ollenkaan haittaisi, vaikka lapsi olisikin vammainen."

Monia muita vammaisuus haittaa. Uudellamaalla 90 prosenttia äideistä päätyy aborttiin, jos lapsella epäillään Downin syndroomaa. Amun mielestä se on kyseenalaista.

Amun mielestä vammaisten järjestelmällinen abortoiminen sopii huonosti ajatukseen yhdenvertaisuudesta. Tyttösikiöiden abortoimista kauhistellaan länsimaissa, mutta tätä ei.

Amu Urhonen on tullut aamujunalla Tampereelta Helsinkiin valtakunnallisen vammaisneuvoston kokoukseen. Kokouksia Urhosen elämässä on riittänyt siitä lähtien, kun hän lukioikäisenä tutustui vammaisten oikeuksia ajavaan Kynnys ry:hyn. Myöhemmin hän liittyi vihreisiin ja lähti politiikkaan. Nyt hän on Kynnyksen puheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston varajäsen.

Tampereen kaupunki laatii uutta strategiaa, ja Amun tavoitteena on saada paperiin kirjauksia vammaisille tärkeistä asioista. Kuten siitä, että kehitysvammaisille pitäisi löytää asuntoja. Kaupungissa on kymmeniä kehitysvammaisia, jotka asuvat iäkkäiden vanhempiensa luona.

Pian Amu saa vammaisten asioiden hoitamisesta myös palkkaa. Hän aloittaa huhtikuussa Tampereen vammaisasiamiehen sijaisena.

Työpäivien jälkeen kotona odottaa pian kaksivuotias Louna, jonka kanssa Jare on ollut viime syksystä hoitovapaalla.

Pikkuvauvana Louna ei koskaan makoillut lattialla, koska sieltä äiti ei olisi omin avuin saanut häntä syliinsä pyörätuoliin. Kotioloissa Amu kuljetti vauvaa pyörätuolissa niin, että vauva pötkötteli hänen jalkojensa päällä. Siinä asennossa Louna rauhoittuu vieläkin.

Amu ei ole koskaan ollut lapsensa kanssa kahdestaan ulkona. Kun äiti ja tytär lähtevät ulkoilemaan, mukana täytyy talvikelillä olla kaksi avustajaa: toinen työntämässä rattaita, toinen pyörätuolia.

Lounan mielipuuhaa on juosta nukenrattaiden kanssa ympyrää vanhaan kenkätehtaaseen rakennetun kotitalonsa käytävillä. Siellä äitikin on usein hänen mukanaan.

Lounan ikäisenä Amu itse liikkui etupäässä konttaamalla. Koululaisenakin hän olisi mieluummin kontannut kuin käyttänyt kyynärsauvoja.

Ala-asteella Amun kouluna oli kolmikerroksinen rakennus, jossa ei ollut hissiä. Siellä hän raahusti sauvojensa kanssa kerroksesta toiseen, lähti tunneilta kesken, jotta ehtisi seuraavalle. Vaikeinta oli päästä englannintunneille kolmanteen kerrokseen.

Kyynärsauvojen käyttö sai Amun niskan jumiin. Päähän koski jatkuvasti. Ja kaatuminen, sitä Amu pelkäsi hirveästi.

Seitsemännellä luokalla Amu sai vihdoin lääkäreiltä luvan jättää kyynärsauvat ja siirtyä pyörätuoliin. Jo pitkään oli ollut selvää, ettei Amu koskaan pystyisi kävelemään.

Amu tunsi itsensä vapaammaksi kuin kertaakaan aiemmin. Oli vuosi 1993, ja Amu pystyi ensimmäistä kertaa kulkemaan luokasta toiseen samaa tahtia muiden kanssa.

Kun Amu pääsi pyörätuoliin, hän ei tarvinnut enää avustajaa kantamaan reppuaan. Yläaste oli valittu sillä perusteella, että luokat olivat yhdessä tasossa. Koulu sijaitsi kaukana entisestä. Se ei Amua haitannut, sillä vanhassa koulussa hänellä ei ollut yhtään ystävää. Oppilaat olivat vuosia kiusanneet häntä.

Kiusaaminen ei ollut haukkumanimien huutelemista tai kyynärsauvoilla kulkevan tytön tönimistä. Se oli joukosta eristämistä. Sitä, ettei kukaan halunnut olla Amun kaveri.

"Olen aina ollut sosiaalinen, ja sen takia koulukiusaaminen oli tosi rankkaa", Amu sanoo.

Vaikka elämä oli yläasteella pyörätuolin ansiosta aiempaa vapaampaa, kiusaamisesta Amu ei päässyt vieläkään. Uudet kiusaajat, aiempaa pahemmat, eristivät Amun jälleen.

Koulussa oli yksi poika, joka piti Amusta. Toisinaan Amu kävi hänen kotonaan, mutta siitä piti olla koulussa visusti hiljaa. Jos Amu jutteli pojan kanssa koulun käytävällä ja kiusaajat lähestyivät, pojan piti kääntää äkkiä selkänsä. Muuten häntäkin olisi alettu kiusata.

Opettajat yrittivät tehdä kiusaamisesta lopun. He keksivät järjestelmän, jossa muiden oppilaiden piti vuorollaan viettää välituntinsa Amun seurassa. Amusta järjestelmä oli väkinäinen ja nöyryyttävä.

Yhdeksännellä luokalla elämä alkoi helpottua. Amu löysi ystäviä ja kävi heidän kanssaan kaupungilla. Käytiin teatterissa tai kuunneltiin Don Huonoja. Tuli ihastumisiakin. Amu toivoi itselleen vaaleaa miestä, taiteilijaa.

Sellaisen hän tapasi 23-vuotiaana. Amu osallistui Helsingissä isoon konferenssiin ja tutustui mieheen, jonka kanssa viihtyi. Kaksipäiväisen konferenssin jälkeen mies lähti Amun mukana Tampereelle. Amun kotona he suutelivat ensimmäisen kerran. Se oli Amun ensisuudelma ja tuntui satumaisen ihanalta.

Suhde unelmien mieheen kesti vain muutaman kuukauden, mutta merkitsi Amulle paljon.

"Kaiken koulukiusaamisen jälkeen tuntui hienolta, että joku oli minusta kiinnostunut."

Kun Amu oli 28-vuotias, hän huomasi nettideittipalstalla kiinnostavan ilmoituksen. Kuvan mies näytti söpöltä, mutta ennen kaikkea Amu halusi kuulla, mitä arkkitehtiopiskelija ajatteli esteettömästä rakentamisesta.

Amu kirjoitti miehelle, että olisi mukavaa tutustua. Mies vastasi, että mehän tunnemme jo.

Mies muisti Amun vuoden 2004 eurovaalien vaalivalvojaisista. Silloin Ravintola Kaisaniemessä hän oli auttanut Amua etsimään pyörätuoliluiskaa. Kohtaaminen ei ollut jäänyt Amulle mieleen, mutta uusi tapaaminen jäi.

Amu ja Jare vihittiin vuonna 2010.

Jarekin on vaaleahiuksinen. Mutta taiteilija hän ei ole.

"Arkkitehdit eivät minun mielestäni ole taiteilijoita", Amu sanoo ja nauraa.

Siitä huolimatta Jare on hänelle juuri oikeanlainen mies. "Jare ei ole aiemmin ollut missään tekemisissä vammaisten kanssa. Silti hän tajuaa kaiken aivan mystisellä tavalla oikein."

Tajuaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei Jare kohtele vaimoaan avun tarvitsijana vaan tasavertaisena. Hän uskaltaa pyytää, että Amu tekee osansa.

Kotityöt Amu ja Jare ovat jakaneet niin, että Amu hoitaa tiskit ja pyykit. Pyykit pesee Amun puolesta hänen henkilökohtainen avustajansa, johon vaikeavammaisilla on oikeus. Amulla on avustaja käytössään 30 tuntia viikossa. Amulle on tärkeää, että Jare muistuttaa pyykinpesusta nimenomaan häntä eikä suoraan avustajaa.

Tiskaaminen on Amulle helppoa, koska keittiökalusteet on asennettu matalalle. Niin matalalle, ettei Jaren selkä edes kestäisi sellaisessa kyyryssä tiskaamista.

"Pesisitkö astiat", Jarella on tapana pyytää.

Sellaista miestä Amu rakastaa.

Amu Urhonen

 Aiemmalta nimeltään Anna-Maria Urhonen. Muutti nimensä Amuksi vuonna 2007. Syntynyt 1980 Tampereella.

 Kävi ensimmäisen luokan cp-vammansa vuoksi erityiskoulussa mutta siirtyi sitten normaaliopetukseen. Pääsi ylioppilaaksi Tampereen normaalikoulun lukiosta 1999.

 Teologian kandidaatti. Suorittaa maisteriopintojaan Helsingin yliopistossa pääaineenaan kirkkohistoria.

 Aloittaa huhtikuussa työn Tampereen kaupungin vammais- ja esteettömyysasiamiehen sijaisena.

 Luottamustehtäviä mm. Kynnys ry:n puheenjohtajana ja Tampereen kaupunginvaltuuston varajäsenenä.

 Asuu aviomiehensä Jare Virtasen ja pian 2-vuotiaan tyttärensä Lounan kanssa Tampereella.

 Kirjoittanut kirjan Kompastuksia (Like 2011).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • Annakaisa Mänttäri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää