Elämä

Kirjeseksi pitää kaukosuhteen hengissä

Suhde voi olla onnellinen, vaikka välimatkaa on 2 000 kilometriä. Pahimmat kriisit ratkeavat vain hyppäämällä lentokoneeseen.

Tilaajille

Kaukosuhteessa ikävöidään, haaveillaan paljon, nautitaan omasta ajasta ja rakastellaan kirjeitse. Pahan kriisin sattuessa on pakko nousta lentokoneeseen.

On vuosi 2011. Parikymppinen muusikko ja näyttelijänalku Ville Mäkinen interreilaa Euroopassa, kunnes hän saa idean varata lennot siltä istumalta. Hän soittaa tyttöystävänsä kämppikselle, jonka tehtävä on varmistaa, ettei yllätys mene pilalle. Muutaman päivän päästä rakkauden ritari istuu lontoolaisen asunnon sohvalla ja odottaa.

"Meillä piti olla Villen kanssa Skype-treffit sinä päivänä. Kun tulin kotiin ja näin hänet ovenraosta, en aluksi uskaltanut tulla sisälle. Tilanne oli niin absurdi", Sade Risku muistelee.

"Olihan siinä aika naistenleffafiilis, kun varasin lentoja", Mäkinen sanoo.

Mäkinen ja Risku eivät ole romanttisen komedian päätähtiä. He ovat pariskunta, joka on jakanut kaiken kiihkeästä kaipauksesta pahimpaan riisipuurokriisiin netin, puhelimen ja kirjeiden välityksellä.

Kaikki alkoi kolme vuotta sitten ylioppilaskirjoitusten jälkeen, kun Risku sai kuulla, että hänet oli valittu tanssikouluun Lontooseen. Riskulle oli selvää, että hän haluaa pois Suomesta.

Kun pari alkoi seurustella lukiossa, Risku oli jopa kysynyt Mäkiseltä, onko hänelle ok, että tyttöystävä lähtee jonakin päivänä maailmalle.

Risku ei osannut odottaa, että poikaystävän mieli ehtii vuodessa muuttua.

"Minusta tuntui lähinnä siltä, että pistetään pillit pussiin ja jatketaan vain hyvinä ystävinä", Mäkinen toteaa.

"Minä olin hämmentynyt, koska kuvittelin, että asiasta oli jo sovittu. Kysyin Villeltä, voiko hän lopettaa suhteen yksin, jos minä en suostu eroon", Risku kertoo ja molemmat ratkeavat nauruun.

Vuonna 2014 Risku ja Mäkinen suutelevat intohimoisesti lentokentän lähtöaulassa. Mäkinen katsoo Riskua kaihoisasti ja toivoo, ettei muru lähtisi ihan vielä.

Pelkästään aurinkoa ja päivänkakkaroita kolmen vuoden kaukosuhde ei sentään ole ollut. Vaihtelevat tunnetilat, itsensä löytäminen ja toisinaan kolmenkin kuukauden ero toisesta ovat koetelleet vankan rakkauden perusteita.

"Tunteiden myrsky on aikamoinen, kun näkee kuukausien jälkeen viikon verran koko ajan. Se on helvetillistä vuoristorataa", Mäkinen sanoo.

Mäkiselle ja Riskulle vuoristorata tarkoittaa eri tunnejaksojen elämistä. Arkea hallitsevat oma elämä ja intressit, parisuhdetta puolestaan "rakkauden pikakurssit".

"Kolme kuukautta tuntuu todella pitkältä. Ehtii tapahtua niin paljon asioita, joista toinen ei tiedä mitään. Väkisin tulee kuviteltua kaikenlaista. Toisaalta ne kuvitelmat ovat välttämättömiä, jotta suhde toimii, Risku lisää.

Väestöliiton perhetutkija Lassi Lainialan mukaan toimivan kaukosuhteen tärkein edellytys on luottamus. Suhde kaatuu, jos kumppanit eivät huomioi toisiaan säännöllisesti ja ylläpidä positiivisia mielikuvia.

"Kaukosuhteissa haaveillaan paljon. Kun arki perustuu siihen, että jokapäiväisiä kuulumisia ei ole mahdollista jakaa kasvotusten, toisesta on helppo rakentaa ihanteellista kuvaa. Myös sovittuihin tapaamisiin ladataan paljon odotuksia."

Luottamuksen lisäksi Mäkistä ja Riskua liimaa yhteen pitkä yhteinen menneisyys.

"Jo suhteen alussa tykkäsin Sateesta tosi paljon, koska olimme entuudestaan olleet hyviä ystäviä ja tärkeitä toisillemme. Syvä ystävyys on ollut suhteemme iso voimavara," Mäkinen sanoo.

Kaikille kaukosuhteessa olevilla ei ole käynyt yhtä hyvin. Jotkut parit ovat aina eläneet erossa toisistaan, toiset vain väliaikaisesti ja kolmannet jotakin siltä väliltä.

"On tärkeää määritellä suhde kunkin tilanteen mukaan. Onko kyseessä väliaikaiseksi vai pysyväksi tarkoitettu suhde? On hyödyllistä sopia yhteiset pelisäännöt, joihin kumpikin voi sitoutua", neuvoo Sexpon seksuaaliterapeutti Tiina Vilponen.

Parin tuhannen kilometrin välimatka vaatii luonnetta. Fyysisen läheisyyden ja arjen kanssakäymisen puuttuminen pakottavat rakentamaan intiimiyttä normista poikkeavalla tavalla.

"Emme skypetä juuri ollenkaan, koska yhteys pätkii aina. Kirjoitamme mieluummin paljon kirjeitä ja soittelemme toisillemme, koska puhelimessa ääni kuulostaa mukavammalta", Mäkinen kertoo.

Kirjeiden avulla monet kaukosuhteessa elävät jakavat myös omia seksuaalisia toiveitaan. Seksuaaliterapeutti Vilposen mukaan erossa elävät saattavat jopa hyötyä siitä, ettei toista näe koko ajan.

"Etäisyys voi rikastuttaa pariskunnan fantasiamaailmaa, kun kumpikin kirjoittaa auki sen mistä pitää ja mitä toiselta toivoo. Jotkut kertovat kirjeillä sellaisia asioita, joita he eivät muutoin uskaltaisi sanoa ääneen."

Mäkiselle ja Riskulle etäisyys ja erityisesti kirjeet ovat kannustaneet kokeilemaan uusia asioita myös seksuaalisesti. Heistä on jännittävää nähdä toinen pitkästä aikaa sen jälkeen, kun on voinut kommunikoida vain kirjeitse ja puhelimitse.

"Nettiseksiä olemme harrastaneet ehkä kerran tai kaksi. Itse kuitenkin nautin enemmän omasta mielikuvituksesta kuin videokamerasta", Risku toteaa.

Molempien mukaan kirjeiden avulla voi jakaa paljon enemmän ajatuksia ja tunteita kuin puhelimen pikaviesteillä tai Skypellä. Kirjeet antavat vapauden tulkita.

"Se on vähän kuin lukisi kirjaa, jonka avulla pääsee sukeltamaan toisen käsikirjoittamaan maailmaan", Risku kuvailee.

Näyttelijäksi ja tanssijaksi opiskelevat Mäkinen ja Risku ovat onnekkaita, koska oman ja toisten kehojen kanssa työskentely kuuluu heidän arkeensa. Tämän vuoksi he ehkä kestävät fyysistä etäisyyttä omaan rakkaaseen paremmin kuin monet muut kaukosuhteessa elävät.

"Se, että voi halata ja olla lähellä ystäviä ja opiskelukavereita, helpottaa paljon. Luulen, että me molemmat saamme siitä lohdutusta. Kaiken ei tarvitse olla seksuaalista", Risku pohtii.

Kaukosuhteen ansiosta Mäkisen ja Riskun suhde on myös pysynyt tuoreena. Kun ei saa arjessa toiselta jatkuvaa palautetta omista sanomisistaan ja tekemisistään, on enemmän aikaa pohtia, mitä toiselle haluaa sanoa. Tai mitä haluaa tehdä sitten kun tavataan.

"Katseluetäisyys on tehnyt suhteelle todella hyvää", Mäkinen kertoo.

Kaikki eivät kestä yhteydenpidon rajallisuutta. Mielikuvitus saa usein vallan, jos toisesta ei kuulu mitään eikä toisen menemisiä pysty seuraamaan samalla tavalla kuin lähisuhteessa. Perhetutkija Lainialan mukaan ongelma on se, että kommunikaation vähetessä luottamus horjuu ja pettäminen muuttuu helpommaksi.

 

Mäkiselle ja Riskulle suhteen ulkopuoliset ihastumiset eivät itsessään ole ongelma.

"Jatkuva yhteydenpito voi olla stressaavaa. Toisaalta jos ei tiedä rakkaansa liikkumisia tarkasti, mielikuva toisesta vääristyy. Kumppanit voivat muuttua välinpitämättömiksi, eikä suhteen eteen jakseta taistella."

Mäkiselle ja Riskulle suhteen ulkopuoliset ihastumiset eivät itsessään ole ongelma. Päinvastoin heidän mielestään on normaalia tuntea kiintymystä uusiin ja kiinnostaviin ihmisiin. Se mikä ratkaisee, on avoimuus ja yhteisten rajojen kunnioittaminen.

"Ihastuminen on valtavan kaunis asia eikä missään nimessä huono juttu. On mahtavaa seota keväästä ja katsella kauniita naisia kaupungilla. Mutta jos sitoutuu suhteeseen, mielestäni on sitten oltava siinä, eikä esimerkiksi pussailla jotakuta toista", Mäkinen sanoo.

Unelmaparin tarinaan mahtuu myös suhdetta horjuttavia kriisejä. Mieleenpainuvin niistä sattui Riskun ja Mäkisen mukaan toissa vuoden joululomalla, kun kummatkin olivat olleet tahoillaan ihastuneita muihin. Tilanne kärjistyi, kun Risku kertoi Skypen välityksellä pussailleensa toisen kanssa juhlissa. Pari sopi, että Riskun on parasta lentää välittömästi Suomeen selvittelemään tilannetta.

"Silloin satoi lunta. Olin keittänyt riisipuuroa ja istuin vain äänettömänä keittiön lattialla. Tilanne oli tosi dramaattinen, siinä olisi hyvin voinut soida joku iso venäläinen säveltäjä taustalla", Mäkinen muistelee.

Riskun mukaan epävarmuutta kesti ensimmäiset kolme päivää, jolloin hän pohti, oliko suhde tullut päätökseensä. Kumpikaan ei muista miten tai miksi kriisi ratkesi, mutta jollakin tavalla he saivat tilanteen puhuttua auki.

"En vieläkään tiedä, minkä takia olin keittänyt riisipuuroa, kai se oli minulle joku suojajuttu", Mäkinen lisää.

Toiset mieltävät kaukosuhteen pakolliseksi välivaiheeksi, toiset pitävät sitä pysyvänä ratkaisuna. Joidenkin kohdalla kaukosuhde saattaa olla arjen pakoilua.

"Jotkut saattavat elää toisistaan erossa siksi, että lähisuhde pelottaa. Epäillään, vastaavatko kaukosuhteen aikana syntyneet mielikuvat todellisuutta. Toisaalta muodostammehan jatkuvasti erilaisia mielikuvia myös niistä ihmisistä, joita näemme päivittäin", Vilponen pohtii.

Myös Riskua ja Mäkistä jännittävät tulevaisuus ja yhteen muuttaminen. Mitä tapahtuu, kun on vuosia tottunut pitämään päivittäisessä elämässä kiinni vain itselle tärkeistä asioista?

"Välillä pelottaa se, että on tehtävä liikaa kompromisseja omien juttujen kustannuksella", Mäkinen tunnustaa.

Lainialan mukaan arjen pelkoja ei pidä miettiä liikaa, sillä seurustelukäytännöt kehittyvät ja muuttuvat avoimemmiksi. Moderni teknologia mahdollistaa myös sen, että vääristyneitä käsityksiä toisesta tulee vähemmän, koska yhteyttä on helpompi pitää eri keinoin.

"Kaukosuhteilla on aivan samat mahdollisuudet onnistua kuin lähisuhteillakin, kunhan perusasiat ovat kunnossa."

Mäkiselle ja Riskulle perusasioihin kuuluu toisen arvostus. He ovat samalla alalla ja ymmärtävät, että on tärkeää tehdä sitä, mitä rakastaa.

"Villen henkinen tuki on merkittävästi vaikuttanut siihen, että uskallan luottaa meihin. Myös meidän molempien perheet ovat olleet yhdistävä tekijä kaikki nämä vuodet", Risku toteaa.

"Kun aloitimme seurustelun, olin täysin eri ihminen kuin nyt. En olisi ikinä uskonut, että ihminen voi elää kolme vuotta kaukosuhteessa ja tehdä sen ratkaisun, että menee kihloihin."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmissuhteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää