Elämä

Lapsilta kielletyt häät – Miten päätöstä voi perustella vieraille?

Hääjuhlia vietetään yhä useammin ilman perheen pienimpiä. Myös Elina Ehanti ja Pekka Löppönen haluaisivat käytännön syiden takia juhlia suurta päiväänsä ilman lapsia. Mutta miten asian muotoilisi kutsukorttiin kohteliaasti?

Tilaajille

Asia piti saada muotoilluksi kutsukorttiin jotenkin kohteliaasti: nämä häät juhlitaan ilman lapsia.

Tehtävä ei ollut ihan helppo. Joku saattaisi loukkaantua, ja joku toinen ei ehkä kuitenkaan ymmärtäisi koko vinkkiä. Ja ehkä joitakin poikkeuksia pitäisi sittenkin tehdä?

Lauantaina häitään juhlivat Elina Ehanti ja Pekka Löppönen ottivat lopulta Googlen apuun. Netin avustuksella ja pienellä taiteilulla löytyi sopiva muotoilu:

"PS. Tällä kertaa vietämme aikuisten juhlaa (lukuun ottamatta imeväisiä ja oman perheen lapsia), toivomme tapaavamme perheen pienimpiä sitten toisella kerralla."

Ja tarkalleen ottaen toiveen paikka ei ollut kutsukortti, vaan sen mukana lähetetty infokirje.

"Emme halunneet, että se nousee siinä pääasiaksi", Ehanti sanoo.

Lapsilta kielletyt häät vaikuttavat yleistyvän, ainakin jos äitien suosimien verkkofoorumeiden keskusteluista voi jotakin päätellä.

HS:lle hääaiheista blogia pitävä Hanna Reinikainen vahvistaa, että ainakin aiheesta puhutaan nykyään paljon enemmän kuin ennen.

"Vaikea tietysti sanoa, kertooko se todellisuudessa niiden yleistymisestä."

Tästä aiheesta ei Tilastokeskuksen tilastoa ole.

Reinikaisen mukaan lapsettomista häistä on olemassa monenlaisia versioita. Joissakin sallitaan esimerkiksi lasten mukana olo johonkin tiettyyn kellonaikaan asti.

Hän ei lähde suoraan liputtamaan minkään vaihtoehdon puolesta.

"On olemassa kaksi ääripäätä, miten häät käsitetään. On se meidän kahden suuri päivä, ja sitten toisessa päässä on perheen ja suvun suuri juhla, johon kaikki ovat tervetulleita toiveineen, jotka sitten vain jotenkin sulatetaan yhteen", Reinikainen kuvaa.

"Tärkeää on miettiä, mitä häät itselle merkitsevät."

Ehanti ja Löppönen viettävät häidensä aatonaatonaattoa kotonaan Espoossa. Valmistelut alkavat olla jo tehtyinä.

"Me siis tykätään lapsista", Ehanti sanoo kotisohvallaan ja Löppönen nyökkää vieressä.

Se on helppo uskoa, koska pariskunnan polvilla tutkii matoaiheista lastenkirjaklassikkoa 11-kuukautinen Tyko-poika. Tyko tulee olemaan häissä mukana noin iltakuuteen asti, jonka jälkeen hänen iltansa jatkuu isoäidin seurassa.

Sama aikaraja koskee myös Ehannin veljien lapsia, joille suotiin poikkeuslupa häihin osallistumiseen.

Suurin syy Ehannin ja Löppösen häiden lapsikieltoon oli käytännöllinen ja ihan rahallinenkin. Opettajapariskunta laski, että paikalle olisi saapunut alle nelivuotiaita lapsia noin 30.

"Heille olisi pitänyt miettiä hoitoapua ja omaa ohjelmaa", Ehanti sanoo.

Mutta kyllä sekin vaikutti, että nyt haluttiin pitää aikuisten juhla.

"Joo, eriluonteisethan juhlista tulisi, jos olisi paljon lapsia mukana", Löppönen sanoo. Porvoon tanssisaaressa pidettäviin juhliin on tulossa bändi, ja booliakin on tarkoitus juoda.

Ehanti pohtii, että alle nelivuotiaat muistavat häistä myöhemmin aika vähän. "Varsinkin suhteessa siihen, kuinka paljon he vievät juhlissa huomiota ja kuinka paljon he sitovat vanhempiaan."

Kukaan ei pariskunnan tietojen mukaan ole perunut osallistumistaan lapsisäännön vuoksi, eikä kielteistä palautettakaan ole tullut.

"Ainakaan suoraan", Löppönen sanoo ja hymyilee.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että joillekin hoitojärjestelyiden teko on varmasti ollut hankalaa. Jotkut vanhemmat taas ovat kiitelleet, että pääsevät vihdoin hyvällä syyllä juhlimaan kahdestaan.

Pariskunta jätti itse vapaaehtoisesti Tykon hoitoon, kun kävi pari viikkoa sitten ystävien häissä Pihtiputaalla. Molemmat halusivat olla tärkeinä pitämissään juhlissa täysillä läsnä.

Löppösen äidille Liisa Vuollolle järjestely sopi oikein hyvin. "Pääsimme Tykon kanssa kunnolla tutustumaan", hän toteaa.

Vuollo on Espoon-kodissa käymässä häiden alla. Myös monet hänen ystäviensä lapsista ovat järjestäneet aikuisten häitä.

"Olemme pohtineet, mistä se johtuu. Häiden luonne on ehkä muuttunut. Meidän häämme olivat enemmän sisäänpäin kääntyneitä. Tämä sukupolvi pitää enemmän tällaisia bileitä, joihin kutsutaan kaikki ystävät."

Ehanti on samaa mieltä.

"Nykyään on enemmän valinnanvaraa, minkälaiset häät haluaa. Voi valita itse."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Häät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää