Elämä    |   Kolumni

Kukapa haluaisi nukkua yksin?

Kolumnisti Rosa Meriläinen toivoo, että pääsisi taas yökyläilemään kaveriensa viereen. Hänestä yhdessä nukkuminen on hieno luottamuksen osoitus ja ystävyyden sinetti.

Tilaajille

Nuoruuteni oli yhdessä nukkumisen kulta-aikaa. Sittemmin viereen on löytynyt oma mies ja oma lapsi, mutta teininä sängyssäni tapasi nukkua aina joku ystävä. Yhdessä nukkuminen oli ihanaa.

Varhaislapsuutensa moni suomalainen saa nukkua yksin, koska neuvola on niin suositellut, ja ne suosituksethan otetaan määräyksinä. Aikuisilla saattaa olla myös sängyssä muutakin tekemistä kuin kyhnöttää läheisyydenlämmintä lasta vasten. Monet ihmiset ylipäänsä nukkuvat paremmin, kun kukaan ei potki, töki ja hyöri.

Minä nukkuisin mielelläni valtavassa joukkuepedissä, jossa lapset ja kissat möyrisivät epälukuisten aikuisten keskellä ja kaikkialta kaikuisi lempeä unihyrinä ynnä kuorsaus. Hiljaisuus ja yksinäisyys ovat minulle yhtä ja samaa kamalaa asiaintilaa, jonka keskellä on vaikea uskoa olevansa turvassa.

Nukun yleensä luvattoman huonosti. Valveilla maatessa on mukavaa, jos voi katsella nukkuvia ihmisiä. Nukkuva ihminen on ihmeellisen kaunis, iästä riippumatta. Toki nukkuva rakas on se lutuisin näky.

Ystävien kanssa köllöttely on yhtä lailla kivaa. Paras kaverini tapasi yöpyä meillä lukioiässä useita kertoja viikossa. Jälkeenpäin ajatellen ihmettelen, kävikö hän kotona ollenkaan. Joskus minulla oli yökyläläisiä niin paljon, että levitin saunan pukuhuoneen lattian täyteen patjoja ja nukuimme siellä.

Pimeän tullen ei tarvinnutkaan yrittää heti saada unta, vaan sai huudella "nukutteko te jo?" ja aina joku sanoi "ei vielä". En muista, että olisimme puhuneet mitään suunnattoman syvällisiä, mutta ainakin jo se yhdessä hengittäminen oli ihana läheisyyden muoto, johon sopivat niin tytöt kuin pojatkin. Vastakkainen sukupuoli oli osa samaa porukkaa, ketään ei tarvinnut jännittää. Kouluunkin oli helpompi herätä, kun sen sai tehdä yhteistuumin.

Perhe-elämässä hetkistä parhaimpia olivat hitaat viikonloppuaamut, jolloin minä pahasti valvoneena ja mahdollisesti jopa krapulaisena könysin vanhempieni väliin, jossa jo möyrivät leikki-ikäiset pikkuveljeni. Muodostimme unikasan. Minusta on vieläkin mukava tunkea isän ja äidin väliin, vaikka olen jo keski-ikäinen.

Kavereiden kanssa tulee harvemmin nukuttua yhdessä, sillä tässä iässä perhevelvollisuudet pakottavat nukkumaan kotioloihin. Mitä nyt joskus krapulahuoneistossa vaivutaan samoille sohville. Kaikkien kumppanit eivät ole ymmärtäväisiä platoniselle vuodekumppanuudelle, mutta onneksi niitäkin löytyy.

Minulla on edelleen ystäviä – molemmista sukupuolista – joiden kanssa olen viettänyt luvuttoman määrän öitä samassa sängyssä ilman pienintäkään ajatusta harrastaa sukupuoliyhteyttä tahi edes viatonta pikku pussailua. Olen kyllä kaksi kertaa herännyt bilehuoneistossa kesken sulounien siihen, että sängyssäni harrastetaan seksiä – enkä minä ole osallinen toimintaan.

Yhdessä nukkuminen on hieno luottamuksen osoitus ja toimii ystävyyden kauniina sinettinä. Voisipa alkaa uudestaan yökyläillä siten, että pääsisi aina kaverin viekkuun nukkumaan!

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rosa Meriläisen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää