Elämä

Lapsena hyväksikäytetty muisti asian aikuisena: "Katsoin hänen kuvaansa Facebookista"

Nina Kähärin mieleen alkoi aikuisena vyöryä outoja muistoja, joihin liittyi huulikiilto, peittoon kääriminen ja paljasteluleikit. Aluksi Kähäri syytti itseään, että häntä oli käytetty hyväksi lapsena – mutta nyt hän tietää paremmin.

Tilaajille

Kolmekymppisen Nina Kähärin elämän piti viimeinkin olla kunnossa. Hän oli toipumassa vaikeasta avioerosta. Kähärillä ja lapsilla oli uusi, oma koti. Elettiin vuotta 2005.

"Kun kaiken piti olla jo paremmin, tulikin pahin kriisi", Kähäri sanoo.

Se alkoi pikku hiljaa.

Kun Kähäri oli kotona laittamassa ruokaa, hän yhtäkkiä tunsi jotain huulillaan. Mitä se oli? Jotain tahmeaa? Kuin huulikiiltoa.

Tunne oli outo. Hän ei ollut laittanut meikkiä. Sydän jyskytti. Pelotti.

Tai kesken rauhallisen koti-illan Kähäristä rupesi tuntumaan, että kodissa oli joku, ulkopuolinen.

Kun kauhu iski, Kähäri piiloutui vessaan odottamaan, että kohtaus menisi ohi. 4- ja 5-vuotiaat pojat eivät saisi huomata, että äidillä ei ollut kaikki hyvin.

Kähäristä tuntui, että hän oli tulossa hulluksi.

Kähäri pääsi mielenterveyshoitajan puheille ja taideterapiaan. Hoitajan kanssa käytiin avioeron lisäksi läpi myös lapsuutta ja kaikkea muutakin. Kähäri kertoi lapsuudestaan esimerkiksi sen, että hän oli leikkinyt alle 10-vuotiaana tirkistely- ja paljasteluleikkejä nuoren, alle parikymppisen naisen kanssa.

Sitten samankaltaisia, aiemmin piilossa pysytelleitä muistoja alkoi tulla lisää: sama nuori nainen tuli hakemaan Kähäriä leikkimään. Kähäri meni naisen kotiin, vaikka ahdisti. Nainen käskytti alakouluikäistä Kähäriä suutelemaan tai koskettelemaan itseään. Välillä nainen kääri Kähärin paksuun huopaan, jotta tämä ei rimpuilisi.

Muistot tuntuivat pahalta, mutta Kähäri ei vielä silloinkaan osannut sanoa, mistä oli ollut kyse. Mielenterveyshoitaja oli se, joka sanoi asian ääneen: Kähäriä oli käytetty lapsena seksuaalisesti hyväksi.

"En esimerkiksi ollut soittanut raiskauskriisikeskukseen, koska en ajatellut tekoja raiskauksena, väkivaltana tai kriisinä. Ajattelin vain, että tapahtumat olivat minun vikani, mitäs läksin naisen mukaan."

Mielenterveyshoitaja ohjasi Kähärin seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden vertaistukiryhmään.

Kähäriä hävetti. Hän oli osallistumassa ensimmäistä kertaa vertaistukiryhmän istuntoon. Mitä jos siellä olisi tuttuja?

"Kamalaa, jos joku tuttu saisi tietää, kuinka tyhmä olin ollut. En ymmärtänyt, että hyväksikäyttö ei ollut minun syytäni."

Kähäri istui porukassa ja kuunteli muiden kertomuksia. Hän tunsi suurta myötätuntoa: kaikki olivat olleet hyväksikäytön uhreja, lapsia.

Pikkuhiljaa Kähäri alkoi tajuta: hän oli uhri ihan kuin muutkin seksuaalisen hyväksikäytön uhrit. Ei se, että hän oli 7-vuotiaana näennäisesti suostunut johonkin, muuttanut asiaa mihinkään. Hänet oli manipuloitu tekemään asioita, joita hän ei olisi halunnut tehdä.

"Häpesin asiaa jo pienenä. Tunsin, että nyt oli tehty väärin. En tiedä, onko se luontainen tieto lapselle vai uhkailiko nainen minua, mutta en koskaan voinut puhua tapahtumista kellekään."

Muistamattomuus kummastutti aluksi. Mitä jos hän oli keksinyt kaiken?

"Mielenterveyshoitaja selitti, että muistot katoavat, jos mieli ei pysty käsittelemään niitä. Muistot alkavat nostaa päätään vasta, kun on sellainen hetki elämässä, että niitä pystyy käsittelemään."

Aluksi Kähäri ei muistanut hyväksikäyttäjänsä kasvoja, vain sen, miltä tämän hiukset tuntuivat: sileiltä ja pehmeiltä.

Muistikuvien lisääntyessä Kähäri muisti hyväksikäyttäjänsä nimen.

Hän etsi tämän Facebookista. Kasvot olivat tutut. Äiti kertoi myöhemmin, että nainen oli toiminut silloin tällöin lastenvahtina.

"Otin selville osoitteen ja kävin seisomassa talon ulkopuolella. Olin katkera: naisella oli perhe ja talo, elämä kunnossa."

Kähäri päätti silti, että ei halua jäädä katkeruuden valtaan.

"En halunnut olla se, joka aina valittaa. En halunnut antaa tämän naisen pilata koko elämääni."

Vertaistukiryhmä on ollut Kähärille kaikkein tärkein apu hyväksikäytöstä toipumiseen. Sieltä hän sai kaipaamaansa tsemppihenkeä. Jokaisen tarina oli erilainen, mutta tunteet ja ahdistus samoja.

"Toipuminen on oikeasti hemmetin kovaa henkistä työtä. Pitää päättää haluta selvitä tästä, tehdä harjoituksia ja toistaa pelottavia tilanteita."

Harjoitella voi monella tavalla. Pahimmassa ahdistuksessa Kähäriä pelottivat tilanteet, jossa tuntematon ihminen, vaikkapa mittarinlukija, tuli hänen asuntoonsa. Hänellä oli tapana pyytää kaveri kylään, jos tiesi mittarinlukijan olevan tulossa.

Nyt Kähäri päätti kohdata pelkonsa: hän pyysi kyllä kaverin turvaksi, mutta ei sisälle vaan ulos pihaa haravoimaan. Toisella kerralla riitti, että kaveri lupasi päivystää puhelimen äärellä, jos Kähäri soittaisi.

Vertaistukiryhmässä tehtiin hyödyllisiä harjoituksia. Yhtä niistä sanotaan muovailuksi.

"Siinä ryhmäläiset esittävät hyväksikäyttötilannetta ja uhri saa katsoa tilannetta ulkopuolisena, turvassa. Uskomatonta, miten paljon se helpotti."

Kähäri halusi nähdä tilanteen, jossa hyväksikäyttäjä kääri hänet paksuun vilttiin.

"Muistin heti sen tukehtumisen tunteen, kun peitto painautui suutani vasten."

Toinen hyvää tehnyt harjoitus ryhmässä oli kirjeen kirjoittaminen hyväksikäyttäjälle. Kähäri kirjoitti kirjeensä täyteen ilkeitä asioita, todellisia ja keksittyjä. Hän halusi vain, että hyväksikäyttäjälle tulisi mahdollisimman paha mieli. Kähäri kuvitteli mielessään, kuinka kirje saisi naisen luhistumaan.

Poliisille Kähäri ei ole kokemastaan puhunut, koska rikos olisi joka tapauksessa vanhentunut.

Toipumisprosessi oli raskas. Kun ahdistavat muistot valtasivat mielen, Kähäri hoki itselleen, että ne olivat vain muistoja: niitä tulee ja menee, mitään pedofiiliä ei ole nyt nurkan takana väijymässä.

Taideterapiaryhmässä hän piirsi avannon.

"Se kuvasi tunteitani: kuolemanpelossa yritin räpiköidä avannossa, ja samalla sitä mietti, pitäisikö lopettaa koko räpiköinti ja kuolla pois."

Niihin aikoihin Kähäri työskenteli omassa sihteeripalveluyrityksessään. Oman firman hän kokee helpotukseksi.

"Pyöritin toimistoa netissä, eli asiakkaani olivat Helsingissä tai kuka missäkin. Saatoin tehdä töitä kotona tukka pystyssä, jos en jaksanut laittautua. Hyvinä päivinä saatoin sitten tavata asiakkaita."

Nyt Kähäri on silti vaihtanut alaa. Hän on pesulatyöntekijä ja onnellinen fyysisestä työstään. Työasiat jäävät työpaikalle, eivätkä sido energiaa enää kotona.

Nykyään Kähäri kokee olevansa täysin toipunut hyväksikäytöstä. Voi mennä viikkoja tai kuukausi, ettei asia edes käy mielessä.

"Aiemmin vahdin haukkana omia lapsiani ja hoin, että vieraille ei puhuta. Kun he lähtivät pelireissuille, jännitin, että valmentaja onkin joku perverssi. Nekin pelot ovat nyt jääneet."

Kähäri haluaa kertoa kokemastaan omalla nimellään.

"Minulla ei ole mitään hävettävää. En ole tehnyt mitään väärää."

Hän haluaa myös näyttää, että hyväksikäytöstä voi selvitä ja elää onnellista elämää.

"Monilta hyväksikäyttö vie koko mielenterveyden. Silti tosi moni selviää, käy töissä ja perustaa perheen. Kaikki on ihan hyvin siitä huolimatta, mitä joskus on tapahtunut."

Kähäri haluaa kannustaa myös muita hakemaan apua.

"Hyväksikäytön käsittely tunnetasolla on ihan karmeaa. Älä silti luovuta, äläkä anna minkään olla toipumisesi tiellä."

Yksi asia on kaikkein tärkeintä muistaa.

"Se ei ole sinun syytäsi. Sen verran pitäisi päästä itsesäälin ja häpeän yli, että uskaltaa hakea apua. Sinulla on lupa toipua."

Nina Kähäri

Kuka?

Nina Kähäri, 45, on selvinnyt lapsena tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mistä tunnetaan?

Kähäri on yksi ensi vuonna ilmestyvän Silta sumusta valoon -kirjan (Art House) tekijöistä. Kirjassa hän kertoo kokemuksistaan ja hyväksikäytöstä selviytymisestä.

Mistä ei tunneta?

Hän on tarkka ajastaan. "Tulen vihaiseksi, jos joku on viisi minuuttia myöhässä. Ensimmäiset 36 vuotta meni minulta sumussa, joten en siedä aikani haaskaamista."

Näistä en luovu

Mielenrauha

Pidän huolta mielenrauhastani kulkemalla metsässä koiran kanssa. 

Iltatee perheen kanssa

Ennen söimme aina yhdessä, mutta nyt pojilla on niin paljon harrastuksia, että kohtaamme iltateellä.

Elävä tuli

Sytytän joka päivä tulet takkaan. Kun asuin kerrostalossa, kävin läheisellä nuotiopaikalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää