Elämä    |   Kolumni

Jos vaikeista asioista vaikenee, aikuinen suojelee enemmän itseään kuin lasta

Lasten tiedonjano on valtava, ja välillä kysymykset ovat hyvin vaikeita, kirjoittaa Katja Lahti kolumnissaan.

Tilaajille

Vein lapset kesäiselle retkelle lähimetsään. Maastosta löytyi kaikenlaisia luonnon ihmeitä kuten kukkivia mustikanvarpuja, myyränkoloja ja papanoita – sekä yksi puoliksi syöty citykanin raato.

Lapset kääntyivät katsomaan minua silmät suurina. "Äiti, mikä tuo on?"

Huomasin kakistelevani vastausta, vaikka todistusaineisto oli paljonpuhuvaa. Ketun ateria. Hidas pupu. Esimerkki luonnon toimivasta kiertokulusta ja ravintoketjusta.

Maailman selittäminen on vanhemmuuden kiitollisin ja haastavin homma. Lasten tiedonjano on valtava, eikä heillä ole mitään estoja töksäyttää tabua lähentelevää kysymystä täysin valmistautumattomalle ihmiselle. Ja mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä vaikeammiksi keskustelunavaukset muuttuvat.

Elämän suurten kysymysten lisäksi jälkikasvulle saa toki olla selittämässä myös rikkautta ja kurjuutta, oikeutta ja vääryyttä. Ja selitys pitäisi antaa ihmiselle, joka ei ole muutaman elinvuotensa aikana kokenut muuta epäoikeudenmukaisuutta kuin satunnaiset hiekkalaatikolla tapahtuneet ämpärivarkaudet eikä todellakaan tiedä, mikä on yhteiskunta tai elämänkatsomus.

Välillä vastausta joutuu kakistelemaan. Helpompaa olisi vain harhauttaa keskustelu johonkin muuhun aiheeseen.

Monet meistä ovat tavallaan onnekkaita. Suomessa lapsia voi vielä ainakin yrittää suojella ikäviltä uutisilta, koska elämme hyvin turvallisessa maailmankolkassa. Kaduilla ei pyöri tankkeja eikä sotilaita, kenenkään perhe ei yön aikana katoa eikä ekaluokkalaisen luokkatoveri joudu ihmiskaupan uhriksi. Ne satunnaiset katastrofiuutiset on helppo laittaa äänettömälle.

Ikuisesti ei kuitenkaan voi vedota siihen, että lasta on suojeltava ahdistavilta asioilta. Ikuisesti ei voi vaihtaa kanavaa ja puheenaihetta. Lapsikin tietää, että vain Pikku Kakkosen hassut neonväriset eläimet pelastuvat aina, vaikka tilanne olisi kuinka kiperä.

Maailma tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin henkilökohtaisesti, kirjojen, uutisten tai kavereiden kautta. Silloin pitäisi olla perspektiiviä ja taitoja käsitellä näkemäänsä ja kokemaansa. Tärkeä viesti on myös se, että kaikesta pitäisi pystyä puhumaan.

Ja siinäpä se, vaikeneminen onkin enemmän vanhemman itsensä suojelua kuin lapsen. Joskus keskusteluissa vaaditaan venymistä omien sosiaalisten taitojen äärirajoille.

Ei pidä vaatia itseltään liikaa. Selitysten ei tarvitse olla tyhjentäviä. Jos ei tiedä vastausta, tietämättömyytensä voi rehellisesti tunnustaa. Vastausta voi sitten miettiä yhdessä.

Tunteetkin saa näyttää. Vaikka vanhempia aina kehotetaan pysymään rauhallisina, on maailman luonnollisin asia, että kuolemasta puhuessa alkaa itkettää. Ei lapsi mene rikki siitä, että hän huomaa ihmisillä olevan tunteita. Päinvastoin.

Kesäisessä luonnossa on tarjolla paljon jutunjuurta. Samasta pakkauksesta löytyy sekä kuolemaa että elämää, selitettävää ja selittämätöntä. Menkää siis metsään, sieltä palaa viisaampana vanhempikin.

Kirjoittaja on bloggaaja, tuottaja ja kirjailija, joka ammentaa juttunsa ruuhkavuosien suuresta sukkalaatikosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katja Lahden kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää