Elämä

Vaihda näppäimistö kynään: ajattelet paremmin

Paperikirjeitä kannattaa kirjoittaa käsin, sillä se tukee oppimista ja muistia.

1. Käsin kirjoittaminen harjoittaa aivoja monipuolisesti. Kirjaimen muotoilu kynänveto kerrallaan on moniaistinen tapahtuma, joka vaatii käden ja silmän yhteispeliä sekä erilaista oman toiminnan ohjausta kuin näppäimen painaminen.

2. Kynänkäyttö tukee lasten lukemaan oppimista. Indianan yliopiston tutkimuksessa viisivuotiaat opettelivat kirjaimia joko käsin piirtämällä, ympäröimällä paperilta tai koneella kirjoittamalla. Myöhemmin, kun lapsille näytettiin kuvia kirjaimista, vain käsin kirjoittaneiden aivoissa aktivoituivat tietyt lukutaitoon liittyvät alueet.

3. Sama ilmiö on todettu myös aikuisilla. Journal of Cognitive Neuroscience -lehdessä julkaistussa ranskalaistutkimuksessa koehenkilöt opettelivat vieraita kirjainmerkkejä käsin tai koneella. Käsin kirjoittaneet tunnistivat merkit paremmin vielä viikkoja myöhemmin. Liike toimii siis visuaalisen muistin tukena.

4. Muistiinpanojen naputtelu koneella voi olla nopeaa ja kätevää. Tiedon käsittely jää kuitenkin pinnallisemmaksi. Näin totesivat Princetonin ja Kalifornian yliopiston tutkijat, jotka vertailivat opiskelijoiden luentotekniikoita. Läppäriä käyttänyt ryhmä muisti faktat ja ymmärsi käsitteet kynäilijöitä heikommin. Heillä oli taipumus kirjata luennon sisältö sellaisenaan, kun taas paperille tulee tiivistettyä olennainen.

5. Käsin kirjoittaminen saattaa tukea laajemminkin tiedon hallintaa ja ilmaisukykyä. Washingtonin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koululaiset tuottivat runsaammin sanoja ja ideoita käsin kuin koneella. Sujuvien kynänkäyttäjien työmuisti toimi muita tehokkaammin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjoittaminen
 • kirje
 • Kirjeet
 • Oppiminen
 • Psykologia
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää