Elämä

Päihdelääkärin mukaan emme opi eurooppalaisia juomatapoja – ”Kenen oikeasti tarvitsee saada alkoholia yhtään helpommalla?”

Meillä kaikilla on lähipiirissämme alkoholi­ongelmainen, sanoo päihdelääkäri Kaarlo Simojoki. Se unohtuu, kun pohdimme, tulisiko viinit saada maitokauppoihin ja kioskilta olutta yöllä.

Kuvittele, että istut isossa luentosalissa. Puhuja pyytää kaikkia niitä nostamaan käden ylös, joilla on alkoholiongelma tai joiden lähipiirissä jollakin on. Nostaisitko käden ylös?

”Yleensä noin puolet nostaa”, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Ne, jotka eivät nosta, valehtelevat, hän jatkaa.

Kysymys alkoholiongelmista on Simojoen kollegan idea. Hän esittää sen usein luennoillaan. Simojoen mielestä kysymys kuvaa täydellisesti sitä, miten alkoholin haitat koskettavat ihan jokaista.

”Ei sellaista suomalaista olekaan, jonka tuttavapiirissä alkoholi ei olisi ongelma.”

Silti Suomessa käydään jatkuvasti keskustelua siitä, tulisiko alkoholin sääntelyä löysentää. Niin tänäkin keväänä.

Simojoki toimii johtavana ylilääkärinä A-klinikkasäätiössä. Säätiö hoitaa joka vuosi noin 25  000:ta päihdeongelmaista ja heidän läheistään.

Päihdelääkärin ura sai alkunsa vuonna 1996. Silloin Simojoki oli nuori lääkäriopiskelija ja harjoittelussa A-klinikkasäätiön vieroitushoitoyksikössä Espoossa. Siellä hoitaja luuli ensin siilitukkaista Simojokea sekakäyttäjäksi ja komensi hänet pois henkilökunnan tiloista. Sitten selvisi, että Simojoki olikin tullut hoitamaan alkoholisteja ja narkomaaneja.

Työn lomassa hän pohti, etteivät ­asiat voineet olla näin. Asiakkaat tuntuivat päässeen hoitoon kovin myöhään. Ongelmat olivat ehtineet jo vakaviksi.

Hyvästä perheestä tullut nuorukainen ei ollut voinut kuvitellakaan, että joidenkin ihmisten kohtalo oli hyvinvointi-Suomessa näin karu.

”Koin, että heidät oli hylätty. Ettei heitä halunnut auttaa kukaan.”

Simojoen työharjoittelusta on nyt kulunut 20 vuotta. Eikä päihdeongelmaisten tilanne ole mainittavasti parempi, Simojoki sanoo. Itse asiassa se saattaa olla huonompi.

Erityisesti ihmisten asenteet ovat koventuneet, Simojoki sanoo. Niistä puhuessaan hän herkistyy.

”Hesarin suuri köyhyystutkimus kertoi, että monien mielestä köyhyys on ihmisten omaa syytä. Sitä lukiessani itkin.”

Eduskunta valmistelee parhaillaan uutta alkoholilakia. Lain pohjaesityksen tulisi olla valmis kesään mennessä. Jälleen kerran Suomessa keskustellaan siitä, tulisiko viinit saada maitokauppoihin ja pitäisikö kioskilta saada olutta ympäri vuorokauden – niin kuin Euroopassakin.

Ei pitäisi, sanoo Simojoki.

Lakiuudistuksen takia hän on ollut tavallista enemmän televisiossa ja lehdissä. Simojoki on hyvä haastateltava, sillä hän puhuu ymmärrettävästi ja rohkeasti. Helmikuussa hän sanoi Ylen A-studiossa, että ehtii kuolla ennen kuin suomalaiset oppivat juomaan kuin italialaiset.

Simojoki sanoo vastustavansa alkoholilain löysentämistä kahdesta syystä. Hän haluaa estää uusien päihdepotilaiden syntymisen ja vähentää alkoholista johtuvia haittoja etenkin perheille ja lapsille.

Hän muistuttaa, että alkoholismi ei ole koskaan vain yhden ihmisen ongelma. Se koskettaa ihmisen koko lähipiiriä. Simo­joen potilaina on äitejä, jotka juovat iltaisin liikaa lonkeroa ja toimitusjohtajia, joiden kädet tärisevät aamupalavereissa. On myös heitä, joiden aamukahvin on jo pitkään korvannut lähikaupasta noudettu oluttölkki.

”Suomessa on 500 000 alkoholin riskikuluttajaa. Jos alkoholin saatavuutta helpotetaan, osan juominen lähtee käsistä ja kehittyy tosi isoksi ongelmaksi.”

Liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa ajavat uskovat, että alkoholia säädellään Suomessa jo niin tiukasti, että se mystifioi alkoholin ja pitää yllä suomalaisten kännäämistä.

Simojoki kokee, että liberaalisiipi ei usko, että lakimuutos todella voisi lisätä alkoholiongelmien määrää Suomessa – tai sitten he eivät välitä.

Ja se kylmää Simojokea.

”Aivan kuin osalle sanottaisiin, että menkää yhteiskunnan kustantamiin kämppiinne ja juokaa tai piikittäkää itsenne siellä hengiltä.”

Simojoki muistuttaa, että hyvällä hoidolla jopa 60 prosenttia alkoholisteista voi saada juomisensa kuriin. Se on parempi hoitoluku kuin monessa muussa sairaudessa. Ongelma vain on siinä, että hoitoa on jo nyt liian vähän ja sinne päästään aivan liian myöhään. Mikäli alkoholin saatavuutta vielä lisätään, yhtälöstä tulee Simojoen mielestä kestämätön.

”Kenen Suomessa oikeasti tarvitsee saada alkoholia yhtään helpommalla?”

Häpeä on paras sana kuvaamaan alkoholismia, Simojoki sanoo. Häntä suututtaa, että alkoholismin luullaan usein olevan ihmisen oma vika, joka myös pitäisi ratkaista omin voimin.

”Minun vastakysymykseni on, kuinka helposti me saamme keski-ikäisen ylipainoisen miehen laihduttamaan ja syömään pupun ruokaa?”

Simojoen mielipiteet eivät miellytä kaikkia. Hän vastustaa kannabiksen laillistamista ja on puolustanut televisiossa rattijuoppojen oikeutta päihdehoitoon. Sen jälkeen hän kuuli olevansa rattijuoppojen hyysäri.

Simojoen autoa on potkittu ja sivupeilit on hajotettu. Joskus tekijä on ollut päihdehuoltoon pettynyt potilas tai keski-ikäinen mies, jolta Simojoki on evännyt ajokortin. Mutta pahimpia ovat olleet soitot, joissa on uhattu tappaa Simojoen koko perhe. Siksi Simojoki ei nytkään kerro edes sitä, onko hän naimisissa.

Jottei menisi liian synkäksi, on Suomessa hyviäkin alkoholiuutisia. Juodun alkoholin määrä on laskenut jo kaksi vuotta peräkkäin. Eikö se ole hyvä asia?

Tietysti on, päihdelääkäri vastaa, mutta muistuttaa, että kokonaismäärät ovat edelleen isoja. Tilastollisesti jokainen yli 15-vuotias suomalainen joi viime vuonna keskimäärin 10,8 litraa 100-prosenttista alkoholia.

Jos määrän muuttaisi oluttölkeiksi, se tarkoittaisi, että jokainen suomalainen joi vuoden aikana 625 tölkkiä olutta, 12 viikossa.

Toisaalta kymmenen prosenttia suomalaisista juo puolet kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista. 90 prosenttia juo paljon vähemmän.

Sekin ärsyttää Simojokea. Että tilastoja käännellään niin, että suurkuluttajat saadaan näyttämään pieneltä ja erilliseltä ryhmältä.

”Ei tämä ole mikään vähemmistön ongelma. Enemmistö meillä ne ongelmat aiheuttaa.”

Simojoki muistelee viikonlopputöitään sairaaloiden päivystyksissä.

”Eivät ne olleen mitään sillan­alusmiehiä, jotka täyttivät sairaaloiden päivystykset. Ne olivat töissä käyviä isiä ja äitejä, jotka toikkaroivat humalapäissään, loukkasivat itseään, tappelivat ja saivat aikaan avioriitoja. Ne meidän päivystyksemme täyttävät.”

Kun pohtii työkseen alkoholin kansanterveyshaittoja, pystyykö itse nauttimaan alkoholista enää lainkaan?

Lasillisen ottaminen ei ahdista, mutta humalaisten seurassa on vähän vaikeaa olla, Simojoki myöntää. Nuorempana työvaihde jäi välillä päälle poikien saunailloissakin.

”Olen herkkä huomaamaan, jos joku juo enemmän kuin ennen. Pohdin, että miksi hän juo noin. Onko hänellä kaikki hyvin? Koen, että humalahakuiselle juomiselle on aina joku syy.”

Alkoholi on listattu maailman toiseksi addiktoivimmaksi aineeksi. Vain heroiinin aiheuttaa ihmiselle riippuvuutta nopeammin.

”Jos kuka tahansa juo tarpeeksi, jokaisesta meistä tulee alkoholista riippuvainen”, Simojoki sanoo.

Mistä sen sitten tunnistaa?

”Siitä, että alkaa hoitaa omia tunnetilojaan alkoholilla. Se on sitä, että tekee mieli juoda, koska on liikaa töitä, vaimo nalkuttaa ja lapset ärsyttävät. Kun alkaa hoitaa ihan tavallista stressiä alkoholilla.”

Mutta siitä on vielä pitkä matka siihen, että tunnustaisi juovansa vähän liikaa – tai siihen, että myöntäisi juomisen olevan ongelma.

”On niitäkin, jotka eivät koe olevansa alkoholisteja, koska heidän juomansa viini maksaa yli kymmenen euroa pullolta, eivätkä he juo kossua.”

Vaikka myös heidän tulisi nostaa luennolla käsi ylös.

Näistä en luovu

Eletty elämä

Kaikki se,mitä olen tähän mennessä kokenut, tekee minusta sen, mikä tänään olen.

Ihmisten hoitaminen

Minulla on todella vahva sisäinen tarve hoitaa muita ihmisiä. Siitä en voisi luopua koskaan.

Meri

Olen joka kesä merellä. Jos minulle nyt sanottaisiin, etten enää koskaan näe merta, se olisi vaikea paikka. Todella vaikea.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholismi
 • Alkoholi
 • Päihteet
 • Henkilöjutut
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  6. 6

   Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut

  7. 7

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  9. 9

   Bitcoin haki vauhtia Chicagon pörssistä – ”Pörssiin tulo antaa uskottavuutta”

  10. 10

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bitcoin haki vauhtia Chicagon pörssistä – ”Pörssiin tulo antaa uskottavuutta”
  3. Moskovan kohuttu Nurejev-esitys sai rahamiesten, supermallien ja jopa Putinin tiedottajan hyväksynnän – ”Homopropagandaksi” epäillyssä tuotannossa ei vilautella eikä edes suudella
  4. Cressida Dick on ensimmäinen nainen Suur-Lontoon poliisin johdossa: Terrorismin uhka ei häviä ”hirveän” vuoden jälkeen
  5. ”Ruoka on uusi muoti” – kauppakeskukset kisaavat nyt ravintolatarjonnalla, kun muun myynnin osuus pienenee
  6. Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus Tilaajille
  7. Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea Tilaajille
  8. Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii Tilaajille
  9. Enemmistö suomalaisista haluaa vahvat oluet ja limuviinat ruokakauppaan – valtaosa kannattaa myös väljempää aukioloa ravintoloille
  10. Tunti sitten
  11. Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut
  12. Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava
  13. Näytä lisää