Elämä    |   Kolumni

Sisaruskateutta vai sittenkin vanhemmuus­kateutta?

Huomionkipeä vanhempi kadehtii sisarusten keskinäistä aikaa ja usuttaa sisarukset kilpailemaan keskenään aikuisen suosiosta, kirjoittaa Janna Rantala.

Huomasin vasta tänä vuonna sisarusten päivän, jota vietetään kymmenes huhtikuuta. Mikä tervetullut uutuus kalenteriini! Me vanhemmat kun tuppaamme ylikorostamaan omaa merkitystämme lapsen psyykkisen kehityksen rakentajina ja runtelijoina. Tärkeät sisarussuhteet jäävät niin sanotusti lapsipuolen asemaan, vaikka ne heijastuvat kaiken aikaa ystävyys-, työ - ja parisuhteisiimme.

Emme nai vain ihan kuin isäämme vaan myös ihan kuin veljemme ja sisaremme. Kaveri on kuin ”brother from another mother”. Ja kuka mahtoi kiinnittää kahvihuoneenne seinälle kyltin ”Äitisi ei ole töissä täällä”? Työryhmän nipo isosisko tietenkin.

Sisarusten suhteesta puhutaan usein sisaruskateuden kautta, ainakin silloin kun perheeseen on syntymässä uusi jäsen. Asetelmaa kuvaa mainiosti psykologian tohtori Mirja Malmbergin käsite Madonna-konstellaatio. Isompi sisarus katselee vanhemman sylissä köllöttelevää vauvaa kuin Madonna-taulun pyhää äitiä ja lasta, rakentaen samalla mieleensä käsitystä vanhemman ja sisarusten välisestä kolmiosuhteesta. Kyllä siinä voi ihailun rinnalla kaikenlaista valonarkaakin nousta mieleen, vanhemmalla etenkin.

Mustasukkaisuus, kateellisuus, kilpailu ja ulkopuolisuus ovat ilman muuta osa perheen ihmissuhteita. Sisarussuhteiden kannalta on harmi, jos mieluummin keskitymme tunnistamaan niitä lapsissamme kuin itsessämme. Sisaruskateuden sijaan meidän pitäisikin herkistyä tunnistamaan vanhemmuuskateus. Kas näin:

Vanhemmuuskateus on normaali ilmiö useamman lapsen perheissä, mutta joskus se jää pysyväksi vanhemman toimintatavaksi. Vanhemman on vaikea päästää lastaan sisarusten alasysteemiin, suoda lapsille keskinäinen suhde, josta vanhempi on ulkopuolinen. Vanhempi käyttää tuolloin kateutusta keinona hajottaa ja hallita sisarussuhteita. Kateutuksen tunnusmerkkejä ovat mm. sisarusten kilpailuttaminen, vertailu, puolueellinen rankaiseminen ja suosiminen. Vanhemmuuskateudessa on tyypillistä nähdä omasta toimintatavastaan seuraava sisaruskateus lasten sisäisenä ominaisuutena tai luonteenpiirteenä. Niin kutsuttu Kerubi-konstellaatio ei ole kehittynyt vanhemman mielessä.

Vanhemmuuskateus ei ole diagnoosi, eikä kateuttaminen taida olla ihan sanakaan. Kerubi-konstellaationkin vetäisin hatusta. Silti ilmiö on totta lukuisissa perheissä, useammassakin sukupolvessa. Alati läsnä oleva vanhempi tulee hyvää tarkoittamalla estäneeksi lasten maailman rakentumisen.

Lapsi ei synny vain vanhemmilleen, vaan perheeseen. Sisaruksetkin ansaitsevat osansa uuden ihmisen ihmeestä! Piltti rimpuilisi jo sylin laskoksista maailmaan, mutta Madonna sen kun jatkaa poseeraamistaan. Äiti herää heti, kun ensimmäinen lapsi inahtaa. Isä ottaa yhden lapsen kerrallaan mukaan lenkille. Riitelyt ratkaistaan lähettämällä lapset omiin huoneisiin, kun ei leikit kerran suju. Rasittuneet vanhempiparat tekevät kaikkensa lasten eteen, mutta turhaan.

Sisarussuhteiden nimissä, hellitetään hieman. Maltetaan astua alas Pyhän vanhemman asetelmasta ja sallitaan vauvan kääntää ihaileva katseensa perheen alamittaisiinkin jäseniin. Lasketaan minun vauvani kullatuista kehyksistä sisarusten kosketeltavaksi. Ollaan me vuorostamme ulkopuolisia, kuin kerubi-taulun katselijoita.

Sisarusten päivän traditionkaan ei tarvitse olla ani varhainen aamukahvien tarjoilu vuoteeseen. Tuskin aikuiset veljeni siitä ilahtuisivatkaan. Sen sijaan voisi herätä pikkukerubien aamuleikin ääniin ja juhlia kääntämällä nautinnollisesti kylkeä. Siellä ne palleroiset kisailevat!

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Janna Rantalan kolumnit
 • Kolumnit
 • sisaruussuhde
 • Psykologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää