Downshiftaus katosi ihmisten puheista – kolme oravanpyörästä hypännyttä kertoo, miten kävi

Muutama vuosi oli muotia downshiftata: hypätä oravanpyörästä ja ryhtyä toteuttamaan omaa intohimoaan. Nyt kolme elämäänsä hidastanutta kertoo, kannattiko muutos ja mitä siitä seurasi.

Irti oravanpyörästä. Se oli sanapari, jonka muutama vuosi sitten kuuli usein.

Downshiftaaminen eli kohtuullistaminen näytti trendiltä. Blogeissa ja lehtijutuissa kerrottiin ihmisistä, jotka luopuivat urasta ja päättivät tyytyä niukempaan toimeentuloon. Tilalle he saivat enemmän vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Viime aikoina downshiftaamisesta ei ole juuri puhuttu. Vapaaehtoisia uramuutoksia tutkinut johtamisen professori Pia Heilmann Lappeenrannan teknillisestä ylipistosta sanoo, että ilmiö onkin muuttunut. Enää ei huolettomasti irtisanouduta ja heittäydytä tyhjän päälle.

”Sen sijaan pyritään tekemään työelämässä ratkaisuja, jotka parantavat elämänlaatua.”

Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi osa-aikatyöskentely tai erilaiset sapattivapaat töistä. Downshiftaukseen vertautuva irtiotto on sekin, että opiskelee uuden ammatin ja aloittaa uuden uran.

Yksi syy downshiftaamiseen oli mielekkyyden löytäminen omaan elämään. Heilmannin mukaan nyt tuo mielekkyys haetaan vapaa-ajalta, jos työ ei sitä tarjoa.

”Töissä käydään, mutta varsinainen elämänsisältö saattaa olla jokin harrastus.”

Harrastus voi innostaa niin, että haluaa perustaa siihen liittyvän yrityksen. Yrittämistä saatetaan kokeilla oman työn ohessa eikä niin, että jätetään palkkatyö ja siirrytään kokonaan yrittäjiksi.

Heilmann on tutkinut Kirsi LaPointen kanssa downshiftausta käsitteleviä mediatekstejä. Heilmann sanoo, että vuosina 2009–2012 julkaistuissa lehtijutuissa tuotiin esiin vain onnellisia downshiftaajia.

Silti hän uskoo, että on niitäkin, joilla downshiftaus ei sopinut.

”Saatettiin perustaa firma, mutta se ei tuonutkaan toimeentuloa. Sitten palattiin palkkatyöhön.”

Kun downshiftaus oli pinnalla, sitä myös kritisoitiin. Downshiftaajia pidettiin siivellä eläjinä, jotka eivät tee töitä.

Heilmannin mukaan kritiikki ei aivan osunut maaliin, sillä moni downshiftaaja siirtyi yrittäjäksi.

Oravanpyörästä pois jääminen ei siis tarkoittanut lepäilyä ja yhteiskunnan tukien nauttimista vaan sitä, että alkoi työskennellä omaehtoisemmin.

Kysyimme kolmelta downshiftaajalta, mitä heille kuuluu nyt.
Rauno Virtanen, 49: ”Kuukausibudjettini on selvästi alle tuhat euroa”

”Kun töissä oli taas yt-neuvottelut, päätin, että muutan Helsingistä maalle. Päätöstä vauhditti se, että olin eronnut ja lapset olivat aikuistuneet. Olin myös muuttanut omakotitalosta kerrostaloon, missä ei päässyt tekemään käsillä ja nikkaroimaan. Se oli viheliäistä. Työnikin oli tietoliikennealan myynnin esimiestyötä, johon kuului lähinnä palavereja ja tietokoneen tuijottamista.

Sain potkut, toisen kerran elämässäni. Ajattelin, että nyt riittävät yt-neuvottelut. Halusin päästä tekemään ruumiillista työtä.

Olin asunut koko elämäni pääkaupunkiseudulla, eikä minulla ollut kytköksiä maaseutuun. Minulla ei ollut myöskään ajatusta, mitä tekisin maalla.

Ostin tontin kesällä 2009 Hartolasta Päijät-Hämeestä. Rakensin omista hirsistä talon ja hankin lampaita, kukkoja ja kanoja. Google ja kirjat olivat kovassa käytössä, jotta opin hoitamaan eläimiä.

Taloa rakentaessa innostuin sepän hommista ja opiskelin artesaaniksi. Eniten toimeentuloa olen kuitenkin saanut hirsitöistä. Opetan myös kansalaisopistossa puukon valmistusta sekä puu- ja metallitöitä.

Asiat ovat järjestyneet – jopa niin, että viime syksynä oli turhankin paljon töitä. Nykyään kiire on kuitenkin erilaista kuin palkkatyössä. Suunnittelen itse aikatauluni ja voin päättää, että pidän kaksi kuukautta kesälomaa.

Olen puristanut kuukausibudjettini reilusti alle tuhannen euron. Eniten rahaa menee autoon.

Kun muutin maalle, en tiennyt sellaista sanaa kuin downshiftaaminen. Täällä asuessani luin lehteä, jossa Jari Sarasvuo moitti downshiftaamista. Piti heti tarkistaa netistä, mitä downshiftaaja tarkoittaa. Silloin tajusin: minähän olen tällainen!

Olen tosi tyytyväinen maalla asumiseen. En ole menettänyt mitään, mutta olen saanut elämääni kaikkea hienoa ja uutta. Olen löytänyt sisäisen rauhan, joka tulee mielekkäiden asioiden tekemisestä. Saan myös nauttia luonnonrauhasta. Pihallani kuulen vain linnunlaulun ja luonnon äänet. Välillä kukot kiekuvat ja lampaat määkivät.

Paras hetki on se, kun olen kesäiltana tehnyt päivän työt ja virittelen kesäkeittiöön tulia. Ruokaa laittaessa korkkaan yhden oluen, ja ympärillä on ihan hiljaista. Siihen nykyisen elämäni hienous kiteytyy.”

Anne Porevirta, 48: ”Jos olisin jäänyt palkkatyöhön, olisin eri ihminen”

”Tein kauppakorkeakoulusta valmistumisen jälkeen tiivistä uraputkea. Kolmekymppisenä kärsin rytmihäiriöistä. En tajunnut niiden johtuvan liian suuresta työmäärästä ja stressistä.

Työskentelin kustannusjohtajana kustantamossa. Työ oli olevinaan kivaa. Menestyin työssäni, ja hyvän tuloksen tekeminen oli kuin addiktio.

Silti aloin miettiä, miksi repiä omaa ja muiden selkänahkaa pörssiyhtiön hyväksi. Olin aina ajatellut, että teen vain asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Senhetkinen työyhteisö ei tehnyt, eikä hyvä palkkakaan.

Irtisanouduin ja aloin remontoida vanhaa taloamme täysipäiväisesti. Taloudellinen tilanteeni oli hyvä, koska minulla ja silloisella miehelläni ei ollut velkaa. Koti oli maksettu.

Remontin jälkeen ryhdyin valmentamaan ratsastavia yksityishenkilöitä heidän omilla hevosillaan. Aloin myös tehdä projekteja bisneksen puolelle, esimerkiksi johtamisen ja esimiestyön valmennusta sekä kehittämistä.

Bisnesprojekteilla ja hevosvalmennuksella elätän itseni edelleen. En ahnehdi töitä. Välillä saatan työskennellä tiukemmin, mutta sitten on vapaampaa. Halutessani voin mennä vaikka keskellä viikkoa aamupäivällä golfaamaan.

Taloudellisesti tulen toimeen, ja se riittää minulle.

Jos en olisi jäänyt pois palkkatyöstä, olisin eri ihminen. Osaan kuunnella ihmisiäkin herkemmin, kun en ole koko ajan kiireinen ja väsynyt. Olen myös ymmärtänyt bisneksestä ja työstäni asioita, joita en nähnyt oravanpyörässä.

Jokaisen tulisi jossain vaiheessa uraansa tehdä ainakin parin kuukauden irtiotto. Se olisi työnantajankin etu, koska työntekijä palaisi energisenä ja pää täynnä uusia ajatuksia.

Nämä vuodet ovat tehneet minulle hyvää. Silti olen viime aikoina ajatellut, että voisin vielä olla mukana jossain isommassa työkuviossa.

En vielä tiedä, hakeutuisinko toiselle töihin vai tekisinkö jotain omaa ystävien kanssa. Se on kuitenkin selvää, että työ ei saa liikaa määrittää minuutta.”

Otto Kronqvist, 29: ”Halusin työn, jossa rennosti ottaminen kuuluu asiaan”

”Olin suorittajatyyppi. Jos uimaan mennessä olin päättänyt, että uin 1 500 metriä, en noussut altaasta ennen tavoitteen täyttymistä.

Samalla tavalla ajattelin urani rakentuvan: asetan tavoitteet ja saavutan ne. Olin yläasteelta lähtien halunnut poliitikoksi. Mahdollisina työpaikkoina pidin myös ministeriöitä ja kansalaisjärjestöjä.

Opiskelin Helsingin yliopistossa käytännöllistä filosofiaa. Yksi tavoite täyttyi, kun pääsin ylioppilaskunnan hallitukseen.

Vuosi oli stressaava ja päivät pitkiä. Silti en päässyt ylioppilaskunnassa etenemään haluamallani tavalla. Lähdin puoleksi vuodeksi Intiaan, missä aloin kyseenalaistaa asioita. Pohdin, miksi ja keiden vuoksi elän elämääni.

Vuonna 2013 valmistuin valtiotieteiden maisteriksi. Sitä ennen olin jo tutustunut shaktajoogaan. Joogan ansiosta opin rentoutumaan. Se oli uutta, sillä elämäni oli ollut yhtä stressiä.

Rentoutuminen auttoi ymmärtämään, mitä haluan. Yksi asia oli löytää työ, jossa rennosti ottaminen kuuluu asiaan. En halunnut työtä, jossa stressi vaarantaa terveyteni.

Opiskelin Intiassa joogaopettajaksi. Viime syksynä lähdin osakkaaksi ystävieni perustamaan joogakouluun Helsingin Kalasatamassa.

Työtä on paljon, mutta enää en suorita. Joinakin päivinä saatan joogata keskellä päivää kaksi tuntia. Jos töitä on liikaa, jaamme niitä keskenämme.

Olisi kauheaa, jos joutuisi työskentelemään yhdeksästä viiteen sisätiloissa, työtäni valvottaisiin ja joku muu asettaisi työlleni tavoitteet.

En ajattele onnen tulevan siitä, että elää vähällä rahalla. Rahaa kyllä tulee, kun ihminen löytää itselleen oikean tien.

Oman tien löytää, kun oppii rentoutumaan. Joogan lisäksi siihen on tietysti muitakin tapoja: joku rentoutuu luonnossa, toinen hiihtoladulla.

Silloin kun uin uimahallissa ne etukäteen määrittelemäni metrit, en saanut edes endorfiiniryöppyä. Uin ainoastaan siitä syystä, että halusin pysyä kunnossa. Nykyään uin luonnonvesissä ja vain sen verran kuin hyvältä tuntuu.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  8. 8

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  9. 9

   Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Itsenäisyyttä tukevat katalaanit uhkaavat Espanjaa ”laajalla siviilitottelemattomuudella” – alueparlamentti ja senaatti äänestävät ehkä samanaikaisesti Katalonian itsenäisyys­julistuksesta ja pakkotoimista
  3. Lazion natsimieliset kannattajat kiinnittivät tarroja, joissa Anne Frank on AS Roman paidassa – Juutalaisyhteisö: ”Antisemitismi pois stadioneilta”
  4. Poliisi ampui 67-vuotiaan espanjalaismatkailijan Rio de Janeirossa – avasi tulen kohti turisteja kuljettanutta autoa
  5. Tunti sitten
  6. Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”
  7. Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla
  8. Kiina himoitsee teknologiaa, joka tunnistaisi jokaisen ihmisen kolmessa sekunnissa valvontakamerasta – Hanke on valtava tietoturvariski, sanoo professori
  9. Britannian kansainvälisestä kehityksestä vastaava ministeri: ”Isisiin liittyneet britit on parasta tappaa”
  10. Ferrarin pääjohtaja vakuuttaa: tallipäällikkö ei saa potkuja, vaikka F1-mestaruutta ei tulekaan
  11. Venäläistoimittajien työoloja ei voi kadehtia – maanantaina yksi maan nykymenoa arvosteleva puukotettiin, syyskuussa toisen auto syttyi salaperäisesti tuleen
  12. Suomen tähtihiihtäjän valmentaja herätti huomiota jäätikköleirillä – Ruotsalaislehti nimesi hänet skandaalimieheksi
  13. Näytä lisää