Elämä

Oman lapsen tekemä väkivaltarikos mullisti Anitan elämän – ”Voiko se olla minun poikani?”

Rikoksen uhrin läheisille saatetaan järjestää kriisiapua jo tapahtumapaikalla. Avun tarpeessa ovat kuitenkin myös tekijän läheiset.

Viisikymppinen Anita oli menossa töiden jälkeen iltapäivällä harrastustapaamiseen Forssaan. Tilaisuus oli keskustassa, torin laidalla.

Aivan siinä vieressä, Sibeliuskadulla, oli päivällä tapahtunut puukotus. Anitakin oli kuullut siitä.

Keskellä kirkasta päivää tehty puukotus on pienessä kaupungissa iso juttu. Uhri oli onneksi selvinnyt hengissä.

Kokouksessa kukaan ei kuitenkaan puhunut tapauksesta. Se tuntui Anitasta erikoiselta.

Illalla Anita ihmetteli, kun hänen kotona väliaikaisesti asuneesta pojastaan ei kuulunut mitään. Puhelimeenkaan ei saanut yhteyttä. Seuraavana päivänä Anita sai puhelun: hänen poikansa oli pidätetty.

Anita aavisti, miksi kokouksessa oli ollut niin hiljaista. Huhu oli saattanut jo kiertää muiden korviin: hänen poikansa oli puukottanut jotakuta.

Ensimmäinen reaktio oli epäusko, sanoo Anita muistellessaan alkusyksyn 2012 tapahtumia. Sen jälkeen tulivat häpeä ja vaikeat kysymykset.

”Voiko se olla minun poikani? Mitä minä olen hänelle opettanut? Miten tässä näin pääsi käymään?”

Pelko pojan puolesta oli elänyt Anitan mielessä jo pitkään, mutta sellaisena, että tämä voisi joutua itse väkivallan uhriksi. Yli kolmekymppinen poika oli käyttänyt huumeita liki puolet elämästään, ja huumemaailmassa rikoksia on vaikea välttää.

Kun huumeiden käyttö oli paljastunut, perhe mietti kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Pakkohoitoon lasta ei saanut.

Sosiaaliviranomaiset puhuivat sijoittamisesta toiseen perheeseen, mutta Anita oli kuullut Irti huumeista ry:n tilaisuuksissa, että usein lapset karkailivat omille teilleen.

”Mitä olisin voinut tehdä 17-vuotiaalle, joka ei halunnut käydä koulua ja alkoi liukua pois perheestä? Välillä hän asui kavereiden luona enkä tiennyt, missä hän edes oli.”

Vuosien varrella Anita oli pystynyt käsittelemään lapsensa päihteiden käyttöä, ja hän uskalsi puhua siitä. Muita samassa tilanteessa olevia vanhempia kuunnellessaan hän oli ajatellut, että onneksi oma lapsi ei sentään ole vankilassa.

Nyt se oli edessä, eikä Anita ollut varautunut siihen lainkaan. Kahden lyhyen ajan sisällä tehdyn väkivaltarikoksen takia hänen poikansa istuisi vankilassa melkein neljä vuotta.

Häpeä, salailu ja syrjäytyminen. Ne ovat tyypillisiä piirteitä, jotka yhdistävät vankien vanhempia, sanoo Vankien omaiset VAO ry:n puheenjohtaja Ulla Ekholm.

”Syrjäytyminen voi tarkoittaa sitä, että perhe hylkää lapsen, tai sitten perheenjäsenet jäävät häpeän vangeiksi ja vetäytyvät syrjään. Joskus tilanne on niin raskas, että perheet hajoavat”, Ekholm sanoo.

Useimmin vankilaan joutuu poika. Ekholmin mukaan se on sokki erityisesti äideille. Äidit ovat usein voimakkaasti kiinni pojissaan, vaikka nämä olisivat jo aikuisia.

Ulla Ekholmin poika oli vankilassa vuosia sitten. Oma kokemus ja työ omaisten parissa ovat opettaneet Ekholmille, ettei vankeustuomio ole maailmanloppu, vaikka se aluksi siltä tuntuukin. Siitä on mahdollista selvitä, eikä häpeän alle tarvitse nääntyä.

Vangit syyttävät harvoin vanhempiaan tilanteestaan – sen tekevät äidit ja isät itse. Todellisuus on kuitenkin liian monisyinen näin yksinkertaiseen tulkintaan.

”Lapsiamme kasvattavat monet muutkin kuin vain me vanhemmat. Sitä tekee koko yhteiskunta”, Ekholm sanoo.

Vankien omaiset VAO ry on vapaaehtoisjärjestö, jossa on noin 120 jäsentä. Yhdistyksen idea on antaa omaisille mahdollisuus tunteiden ja kokemusten vaihtoon esimerkiksi vertaistukiryhmissä, leireillä ja tukipuhelimessa. Yhdistyksen kautta on mahdollista saada myös henkilökohtainen tuki­henkilö.

Kesäkuun alussa yhdistys järjesti Turun kristillisellä opistolla perheleirin äideille ja lapsille. Paikalla oli viisi perhettä ja kymmenen lasta. Leirillä puhuttiin esimerkiksi siitä, miten vankeus vaikuttaa perheen arkeen, mistä voi saada voimaa omaan elämään ja mitä vangin vapautuminen tuo aikanaan eteen.

Lapsille puhutaan rehellisesti samoista asioista, heidän ikänsä huomioiden.

”Lapset tajuavat valehtelun, ja se käy liian raskaaksi myös vanhemmille. Kaikkea ei voi kertoa. Sen mitä kertoo pitäisi kuitenkin olla totta, jotta puhumista voi myöhemmin jatkaa”, Ekholm sanoo.

Jäsenistä 90 prosenttia on naisia. Ekholm uskoo, että miehet surevat omalla tavallaan, yksityisesti, kävelemällä metsässä tai käymällä kalassa. Joku turvautuu alkoholiin.

”Toiset soittavat meille heti, kun rikos on tapahtunut. Toiset tulevat mukaan vasta, kun omat voimat on käytetty loppuun.”

Jotkut voivat miettiä yhteydenottoa kuukausien ajan. Apua hakevia yhdistää Ekholmin mukaan se, että he ovat jo toipumisen tiellä.

”Toiset tarvitsevat enemmän apua kuin toiset. On niitäkin, jotka eivät hae ulkopuolista tukea lainkaan.”

Kolmekymmentä vuotta sitten Anita oli töissä postissa. Siellä kävi isä, joka lähetti paketteja pojalleen vankilaan. Isä oli alkoholisti, eikä pystynyt useinkaan kirjoittamaan itse. Anita kirjoitti pakettien mukaan isän sanelemia kirjeitä, jotka alkoivat aina sanoilla ”rakas poikani”.

Silloin se ihmetytti Anitaa. Miten joku voi ajatella noin kauniisti lapsestaan, joka on tehnyt todennäköisesti vakavan rikoksen?

Muisto palasi Anitan mieleen oman tilanteen myötä. Vaikka hän ei tietenkään hyväksynyt poikansa tekoja, hän ajatteli nyt samoin kuin mies – vankilassa oli hänen rakas lapsensa.

”Kun aloin käsitellä uutta tilannetta, päätin nopeasti, että säilytän yhteyden poikaani kaikesta huolimatta. Halusin välittää viestin välittämisestä ja rakastamisesta.”

Ensimmäiset kuukaudet olivat raskaita. Anita halusi selviytyä, muttei tiennyt, miten prosessi etenee, mihin vankilaan poika joutuu ja millaisia tapaamiset ovat – ja mistä saisi tietoa kaikista näistä asioista. Epävarmuus toi stressiä.

Kerran Anita löysi vankilan nettisivuilta linkin VAO:n sivuille. Sitä kautta hän tutustui muihin vankien omaisiin ja hakeutui mukaan aikuisten vertaistukiviikonloppuun.

Anitasta oli helpottavaa huomata, ettei hän ollut yksin uudessa elämäntilanteessa.

Kaikki rikokseen syyllistyneen omaiset eivät ymmärrä oikeuttaan apuun. Yhteiskunnassa jälkihoito mielletään vain uhrin ja tämän omaisten auttamiseksi.

Ongelman on huomannut Kriminaalihuollon tukisäätiön (Krits) perhetyön päällikkö ja psykoterapeutti Tarja Sassi. Kun vakava rikos on sattunut, uhrin omaiset saavat kriisiapua usein jo tapahtumapaikalla. Samalla tavoin pitäisi Sassin mielestä huomioida tekijän läheiset. Järkytys saattaa nimittäin olla heille aivan yhtä suuri.

”Olen miettinyt tätä ongelmaa yli vuosikymmenen, ja olemme pohtineet sitä myös Mielenterveysseuran kanssa. Kyse on asiasta, josta pitäisi käydä isompaa keskustelua.”

Ulla Ekholm on samaa mieltä, ja VAO onkin taistellut epäkohdan korjaamiseksi vuosia. Työ on ollut väsyttävää, koska kaikki ammatti-ihmisetkään eivät ole tilanteen tasalla.

”Rikoksen tekijän omaiset ovat Suomessa ihmisryhmä, jota ei vielä tunnisteta.”

Hoitamaton kriisi synnyttää uusia ongelmia. Järkytyksen jälkeen vanhempien ja sisarustenkin koko elämä saattaa kiertyä yhden lapsen rikosprosessin ympärille.

Tuomiota suorittavasta lapsesta voi tulla kierosti ”suosikkilapsi”, jonka aikataulujen mukaan muu perhe suunnittelee menonsa. Hän saa kaiken huomion ja usein myös muita lapsia enemmän rahaa. Sokin hetkellä näitä asioita ei mieti, mutta myöhemmin Ekholmin mielestä pitäisi.

Sassin mukaan ihminen olisi tärkeä saada avun ja vertaistuen piiriin mahdollisimman nopeasti, koska toipuminen ei ole suoraviivainen prosessi. Uupumus voi iskeä vuosienkin päästä.

Ensimmäinen vankilavierailu Hämeenlinnassa jännitti Anitaa. Piti olla valmiina oikealla kellonlyömällä henkilötietolomake täytettynä, sitten pääsi sisään.

”Menin metallinpaljastimen läpi ja koirat haistelivat. Yritin seurata muita vierailijoita ja katsoa heistä mallia. Kun siirryimme rakennuksesta toiseen, mietin olenko ollenkaan oikeassa paikassa.”

Usein Anitasta tuntui kuin hänkin olisi rikollinen. Viranomaisten puhetapa vierailuilla oli usein tyly, samoin katseet. Joustamista oli turha odottaa.

Kerran Anitalla oli mukana uudet lenkkikengät pojalleen. Poika ei kuitenkaan saanut sovittaa niitä tapaamisen aikana, vaan ne piti jättää tarkastettavaksi. Jos koko olisi väärä, kengät saisi vaihtaa vasta seuraavalla kerralla.

”Vierailun aikana näin seitsemän vartijaa. Mietin, eikö joku heistä olisi voinut tarkastaa lenkkarit saman tien.”

Jos vankeus on omaisille vaikeaa aikaa, vapautuminenkin voi olla iso kriisi. Siihen sisältyy monia toiveita, odotuksia ja myös suuria pelkoja. Entä jos kaikki romahtaa uudestaan?

Tarja Sassin mukaan vapautuvaa lasta voi tukea ja olla pienenä puskurina. Toisen puolesta asioiden tekeminen ja elämän rahoittaminen ei kuitenkaan ole viisasta. Vapautuvan on itse haettava asuntoa ja etsittävä töitä.

”Vanhempien on tärkeä huolehtia omasta elämästään, nähdä ihmisiä ja harrastaa. Sureminen ja haudan partaalle jääminen ei auta”, Sassi sanoo.

Anita ei ole halunnut jäädä surkuttelemaan. Hän tukee muita päihteiden käyttäjien omaisia samalla kun odottaa poikansa vapautumista tänä kesänä.

Ennen puukotusta poika oli halunnut panna elämänsä kuntoon ja kävi korvaushoidossa. Silloin Anita mietti, olisiko hän voinut auttaa opiskelupaikan tai töiden saamisen kanssa. Sitä Anita ei ehtinyt tehdä.

Nyt hän toivoo pojalleen parasta mahdollista uutta elämää. Vielä on mahdotonta sanoa, palaavatko päihteet kuvioihin. Parhaimmillaan vankila voi toimia hyvänä vieroitushoitona.

Anita ymmärtää kuitenkin, ettei ketään voi rakastaa terveeksi, vaikka kuinka haluaisi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Vankilat
 • Perhe
 • Ihmissuhteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  4. 4

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  7. 7

   Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle

  8. 8

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  9. 9

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  10. 10

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää