Elämä

Seksologin kommentti itsetyydytyksen lisääntymiseen: Eläköön!

Itsetyydytys on trendikästä seksuaalisesta halusta huolehtimista, sanoo seksologi ja kliininen psykoterapeutti Tarja Santalahti Väestöliitosta.

Seksuaalisesta haluttomuudesta puhutaan paljon, sanoo seksologi ja kliininen psykoterapeutti Tarja Santalahti Väestöliitosta.

Hänen mielestään siitä puhutaan jopa liian paljon.

”En ole seksologin vastaanotollani juurikaan tavannut täysin haluttomia miehiä tai naisia. Sen sijaan olen nähnyt paljon halun puutetta, mutta se on eri asia.

Haluttomuudesta kirjoitetaan lehdissä ja netissä. Myös pariskunnat puhuvat siitä keskenään.

Santalahden mielestä hedelmällisempää olisi kuitenkin puhua siitä, mitä halutaan, eikä siitä, että ollaan seksuaalisesti haluttomia.

”Pariskunta voisi keskustella siitä, mikä heitä sytyttää ja millaista seksiä he haluavat. Vaihtamalla tulokulmaa kateissa oleva halukin löytyy todennäköisemmin.”

Santalahden mielestä on selvää, että ihmisillä on seksuaalista halua.

”Siitä kertovat Finnsex-kyselyn tuloksetkin. Tuoreimpien tulosten mukaan suomalaisten yhdynnät ovat vähentyneet, mutta itsetyydytys lisääntynyt. Jos harrastaa itsetyydytystä, ei ole seksuaalisesti haluton vaan trendikäs seksuaalisesta halusta huolehtija.”

Kyselyn tulosten mukaan sekä miesten että naisten itsetyydytys on lisääntynyt 1970-luvulta lähtien. Santalahden mukaan itsetyydytys saattaa kompensoida tilannetta, kun seksiä on vähän tai ei lainkaan. Tai sitten sitä käytetään itsenäisenä tapana saada seksuaalista nautintoa silloin, kun seksielämä on muutenkin aktiivista.

”Itsetyydytykselle on helppo löytää aikaa, eikä tarvitse neuvotella kenenkään kanssa. Itsetyydytys edesauttaa seksuaalista terveyttä ja ylläpitää halua. Siksi sen yleistymisestä voi vain sanoa: Eläköön!”

Santalahden mukaan itsetyydytyksestä saattaa kuitenkin tulla huolen aihe, jos se vähentää kahden ihmisen välistä seksiä.

”Seksi on parisuhteen onnellisuuden ydintä. Se, että ottaa toisen sisälleen ja on toisen sisällä, on monelle tärkeää sen erityislaatuisen intiimiyden vuoksi. Toki jos yhdessä on päätetty seksielämän päättymisestä, asia ei ole yleensä ongelma.”

Kun Santalahti on sanonut vastaanotollaan, että haluttomuuden sijaan voisimme puhua enemmän haluamisesta, osa ihmisistä närkästyy.

”Tarkoitus ei ole kuitenkaan vähätellä ongelmaa vaan katsoa sitä toisesta näkökulmasta.”

Santalahden mielestä siihen ei kannata jäädä kiinni, jos välillä tuntee, että ’nyt en viitsi’ tai ’nyt en jaksa’.

”Se ei merkitse seksuaalista haluttomuutta.”

Santalahti on huomannut, että yleensä ihmiset leimaavat helposti itsensä haluttomiksi, jos eivät halua seksiä kumppaninsa kanssa. Silloin tulisi hänen mielestään pohtia: Mikä on seksissä sellaista, jota haluaa? Millaisesta halusta on puutetta? Kuinka häiritsevä tämänhetkinen tilanne on ja ketä se häiritsee?

”Jos seksuaalinen halu on pysyvämmin kateissa, taustalla on jotakin. Syy voi olla esimerkiksi trauma tai suhteen erilaiset ongelmat.”

Halua saattavat vähentää myös keholliset paineet.

”Seksuaalinen itsetunto on pitkälti sidoksissa siihen, miten kokee kehonsa. Haluttomuus voikin olla omaan kehoon liittyvää arviointia tai häpeää. Keho ei tunnu sellaiselta, joka voi tuottaa itselle tai kumppanille nautintoa.”

Halua saattaa Santalahden mukaan vähentää sekin, jos kokee tyydyttävänsä aina vain toisen halua.

Hän muistuttaa, että seksi tarvitsee myös aikaa: kiihottumiseen on järkevää satsata.

Santalahden mukaan halua voi tietoisesti herättää.

”Ihmisillä on pää täynnä oletuksia, jotka koskevat seksiin liittyviä tilanteita. Kun toinen tekee aloitteen seksiin, meillä on ennakkokäsitys tulevasta. Ajatus on ratkaiseva: halua on enemmän, jos ajattelee, että taas tätä ihanaa, jonka päätteeksi vasta onkin ihana tunne, ehkä jopa orgasmi.”

Aina mieleen ei kuitenkaan tule tuollaisia viestejä, vaan vaikkapa sellaisia kuin ’taas tätä, ennemmin nukkuisin’.

”On hyvä ymmärtää, että näitä mielen viestejä on mahdollista säädellä. Voi päättää, että sivuuttaa ne ja kääntää toisenlaisiksi. Tässä auttaa se, että on tietoisesti läsnä tilanteessa toisen kanssa.”

Tämä ei tarkoita, että aina pitäisi haluta.

”Jos väsyttää tai ei jaksa, voi sanoa kumppanille, että ’rakastellaan aamulla, sopiiko?’. Jatkuva torjutuksi tuleminen vie helposti myös seksuaalisen halun.”

Santalahti neuvoo miettimään ajankäyttöään, jos välttelee jatkuvasti seksiä jaksamiseen tai väsymykseen vedoten.

”Ihmiset jaksavat olla somessa ja katsoa tv:tä. Miksi emme sen sijaan jaksaisi tehdä itsellemme ja toisillemme seksuaalista hyvää?”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalisuus
 • haluttomuus
 • Seksi
 • itsetyydytys
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  2. 2

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  3. 3

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  8. 8

   Malmin nainen kertoi valehdelleensa krp:lle Aarnion syyllisyydestä – HS seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

  9. 9

   Huomenna elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

  10. 10

   Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  8. 8

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää