Suomalainen mies elää kosketuksen puutteessa, sanoo Eino Saari – ”Vain urheilu­hurmoksessa mies saa koskettaa toista”

Miesten olisi aika lakata esittämästä vahvoja, sanoo kymmeniä miehiä haastatellut teatteriohjaaja Eino Saari.

Tilaajille

Eino Saaren perheessä sitä kutsutaan partamössiksi.

Kun joku Saaren kolmesta tyttärestä huomaa, että isä istuu keit­tiönpöydän ääressä kahvikuppi kädessään, hän kiipeää isänsä syliin. Tytär kietoo kädet Saaren kaulan ympäri ja kuiskaa korvaan: ”isi, tee partamössiä”.

Saari hieroo leukaansa tyttärensä poskea vasten niin, että sänki kutittaa ihoa.

”Lapset osaavat vaatia tarvitsemansa kosketuksen. Olen usein miettinyt, mitä meille tapahtuu kouluiästä alkaen. Mikä meidät jäykistää ja tekee aroiksi toisille ihmisille?” Saari ihmettelee.

”Meillä” Saari tarkoittaa kaikkia suomalaisia, mutta erityisesti miehiä.

Eino Saari on Kajaanissa asuva 37-vuotias teatteriohjaaja, joka valmistelee parhaillaan dokumentaarista teatteriesitystä mies­ten suhteesta kosketukseen. Sitä varten hän on tavannut viimeisten kahdeksan kuukauden aikana vajaat kolmekymmentä miestä: nuoruutensa seksitaudeille naureskelevan eläkeläisen, väkivaltaisuuttaan terapiassa käsittelevän isän ja kainuulaiskylässä asuvan keski-ikäisen, jonka vanhemmat eivät koskaan hyväksyneet tämän homoutta.

Saari on todistanut, kuinka miehet muistelevat menetetyn rakkaansa selän kaarta tai kertovat, miten hyvältä tuntuu kuunnella vaimo kainalossa Iskelmäradiota.

Yksi kokemus on toistunut haastattelusta toiseen: lähes jokainen Saaren haastattelema mies kärsii jonkinlaisesta kosketuksen puutteesta.

Se on Saaren mielestä iso yhteiskunnallinen ongelma.

”Kulutamme valtavasti ener­giaa kosketuksen puutteen kompensoimiseen. Yksi ahmii pornoa, toinen turruttaa itsensä päihteillä, kolmas pakenee vir­tuaalitodellisuuteen. Samalla jossain kehon syväkerroksissa elää sammumaton yhteyden ja kosketetuksi tulemisen kaipuu.”

Saaren projekti sai alkunsa pari vuotta sitten, kun hän luki kulttuuriantropologi Taina Kinnusen kirjoittaman Vahvat yksin, heikot sylityksin -kirjan. Siihen on koottu suomalaisten kokemuksia kosketuksesta. Saari innostui kirjasta mutta pohti, miksi lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat naisia.

Saari ryhtyi selvittämään, pitääkö myytti puhumattomista ja pussaamattomista suomalaismiehistä yhä paikkansa. Hän päätti tavata 50 erilaista miestä, keskustella kosketuksesta ja ohjata haastatteluihin perustuvan teatteriesityksen.

Haastattelut ovat nyt reilussa puolessa välissä, ja Saari on huomannut, että haastateltavien suhde koskettamiseen vaihtelee ääripäästä toiseen.

Yksi kertoi lämpimästi siitä, miltä tuntuu silittää Alzheimeria sairastavan vaimon tukkaa. Toiselle koskettamisesta puhuminen oli niin vaikeaa, että hän kiersi aihetta muistelemalla kaksi tuntia maalaisliittoa ja Kekkosta. Yhteistä lähes kaikille miehille oli kuitenkin se, että kaipasivat elämäänsä lisää läheisyyttä.

Oli eläkeläinen, joka suri sitä, että vaimo oli lakannut haluamasta seksiä. Oli opettaja, joka kärsi siitä, ettei opettajan, varsinkaan miehen, ole soveliasta halata oppilaitaan. Oli eronnut yrittäjä, joka ikävöi entisen puolisonsa luona asuvia lapsiaan.

Eräs mies kertoi, ettei hän muistanut tulleensa koskaan isänsä koskettamaksi.

”Hänen ensimmäinen isäänsä liittyvä kosketusmuisto oli tämän kuolinvuoteelta. Isä oli jo kuollut, ja hän viipyi vuoteen äärellä silittämässä isäänsä.”

Saari huomasi, että useimmat miehet kärsivät valtavasta ristiriidasta. He haluaisivat voida halata tai tulla silitetyiksi, mutta samalla he yrittävät ylläpitää itsestään kuvaa vahvoina selviytyjinä.

”Yksin pärjäävä oman onnensa seppä on suomalaisista myyteistä tuhoisin. Tunnistan itsessänikin sen, että kosketuksen jano on sammumaton, mutta samalla joudun kamppailemaan sen kanssa, miten uskaltaisin tunnustaa tarpeen ääneen. Kosketus mielletään myös feminiiniseksi, epä-älylliseksi, lapselliseksi ja jopa likaiseksi asiaksi, eikä moni mies halua nähdä niitä ominaisuuksia itsessään.”

Saari huomasi, että monet haastateltavat olivat niin tottuneita tukahduttamaan läheisyyden tarpeensa, että he olivat vieraantuneet kehostaan.

”Joidenkin haastateltavien kanssa tuntui kuin olisi kuunnellut pääjalkaista: juttua piisaa, mutta kehossa ei tapahdu mitään. Kun heiltä kysyi, miltä jokin kokemus oli tuntunut kehossa, he eivät osanneet vastata.”

Eino Saari kasvoi kuusilapsisessa helsinkiläisperheessä, jossa isä osallistui lastenhoitoon siinä missä äitikin. Saaren isä nukutti lapsiaan, leikitti, vei harrastuksiin ja tuli vanhempainiltoihin, mikä ei vielä 1980-luvun alun Suomessa ollut itsestäänselvää.

Saarella oli kuitenkin 7-vuo­tiaasta asti harrastus, jossa hän altistui toisenlaiselle mieskuvalle: jalkapallo.

Saari nautti pelaamisesta, mutta 17-vuotiaana taidelukiolaisena hän alkoi kyseenalaistaa sitä, millaisilla jutuilla joukkueessa sai hyväksyntää.

”Minua kuvotti se, kuinka karkeaa ja sovinistista miehenä olemisen tapaa silloiset jalkapallopiirit edustivat. Poikien ja valmentajan jutut keskittyivät alapääjuttuihin ja jallunjuontiin. Tajusin, että sellainen ihmiskuva ei tee minulle hyvää.”

Onneksi oli Kallion ilmaisutaidon lukio, jossa ei naurettu, vaikka Saari lausui kirjallisen ilmaisun kurssilla kirjoittamiaan eroottisia runoja ”asiaankuuluvalla paatoksella”.

Saari on nyt 37-vuotias, ja hän tuntee edelleenkin jalkapallo­ajoilta tuttua ulkopuolisuutta miesporukoissa, joissa pitäisi päteä urheilusuorituksilla tai talonrakennustaidoilla.

”Helpointa olisi olla lihaa syövä, paljon kaljaa juova, naisista ja lapsista runtaten puhuva äijä, jonka vastuu muista ei yllä kotipihaa kauemmaksi.”

Saari on ratkaissut ongelman välttelemällä äijäporukoita, mutta haastatteluja tehdessään hän on alkanut pohtia uudelleen testosteronia uhkuvaa mieskulttuuria. Sitä, kuinka ”humala, hurmos ja hautajaiset” ovat ainoat syyt, joiden varjolla miehekkyyttään varjelevat miehet saavat koskettaa toisiaan.

”Tunnistan jalkapalloajoiltani vahvasti sen, että hurmoksen hetkellä on lupa syleillä, riehaantua ja säkenöidä yhdessä.”

Muulloin vallalla on homofobia, jossa jokaista väärää hipaisua kavahdetaan leimaantumisen pelossa. Toisinkin voisi olla.

”Ei tarvitse mennä Suomesta kovinkaan kauas, kun miespuoliset ystävykset saavat kulkea kadulla käsi kädessä.”

”Oletko sinä tappanut jonkun?”, Eino Saaren ystävä kysyi ja katsoi Saarta hämmentyneenä. Saari oli 22-vuotias ja ilmoittanut ystävälleen, että aikoo kertoa jotakin järkyttävää.

Ystävä istui Saaren vieressä sohvalla, piti kättään tämän olkapäällä ja kuunteli, kun Saari alkoi kertoa peliriippuvuudestaan.

”Tuntui kuin vierelläni olisi levännyt vuori, joka ottaa kaiken vastaan. Ystäväni tuki oli järkähtämätön, vaikka kerroin asioita, jotka loukkasivat ja surettivat. Hän pystyi kuitenkin ottamaan etäisyyttä omiin tunteisiinsa ja palvelemaan hetken toisen ihmisen tarvetta.”

Nyt, 15 vuotta myöhemmin, Saari kuvaa hetkeä avainkokemuksekseen. Saari yritti salata riippuvuutensa läheisiltään ja päätyi kerta toisensa jälkeen selittelemään kadonneita vuokrarahojaan. Lopulta Saaren silloinen tyttöystävä sai valehtelusta tarpeekseen. Ero sai Saaren ta­jua­maan, että hän voisi parantua vain, jos kertoisi ystävilleen ja perheelleen kaiken jokaista maksuhäiriömerkintää myöten.

Se oli Saaren elämän pelottavin hetki.

”Velkaa oli tuhansia euroja, ja häpeä paisui. Pelkäsin, että jos paljastan itseni kokonaan, tulen hylätyksi. Ystäväni kuitenkin pysyivät rinnallani voimallisemmin kuin koskaan aiemmin.”

Saaren elämä muuttui. Kokemus sai hänet ymmärtämään myötätuntoisen läsnäolon ja avoimuuden merkityksen. Heikkouden näyttäminen ei ajanutkaan ihmisiä pois vaan toi heidät entistä lähemmäs.

Haastattelemissaan miehissä Saari on nähnyt samaa puhumattomuutta, josta hän soisi heidän ja kaikkien muidenkin suomalaisten pääsevän eroon.

”Toivoisin, että esitykseni olisi kansallinen ilokaasutöräys ja juhla, jossa olisi lupa nauraa ääneen kosketukseen ja miehen malliin liittyville myyteille ja tavoille. Toivoisin, että se auttaisi juhlistamaan kehollisuutta ja luomaan yhteyksiä sukupolvien ja -puolien välille.”

Eino Saari on pohtinut viime aikoina erityisesti kahta sanaa: ”kiireettömät kädet”. Ilmaisun hän oppi haastattelemaltaan lastentarhanopettajalta, joka toivoi, että lapsilla olisi aina lupa tulla syliin.

”Hän kärsi jatkuvaa painetta siitä, että päiväkodissa kädet ovat harvoin kiireettömät. Usein ne ovat jännittyneet, suorittavat ja siten torjuvat. Toivoisin itsekin pääseväni lapsia hoitaessani, seksin aikana tai muina läheisyyden hetkinäni tilaan, jossa käteni ja kehoni ovat kiireettömät.”

Paljon muutakin miehet ovat Saarelle opettaneet.

Esimerkiksi sen, että miehenä olemisen tapoja on yhtä paljon kuin miehiäkin. Miksi siis yrittää ahtautua väkisin johonkin muottiin?

”Kaikki miehet peilaavat it­seään todelliseen tai kuviteltuun pakkoon olla tietynlainen mies, minäkin. Toisille se on täydelliseen tasa-arvoon pyrkivä feministikehys, toisille isänmaansa puolesta uhrautuva soturi. Kenelle me tätä tehtävää täytämme?”

Saari liikuttuu, kun hän ajattelee tapaamiaan eri-ikäisiä miehiä. Sitä, miten paljon estoja heistä monilla on ja miten avoimesti he ovat silti puhuneet siitä, miltä tuntuu kärsiä tuoreena isänä seksuaalisesta haluttomuudesta tai istua muistisairaan vaimon sängyn laidalla käsi kädessä.

”Olen ylpeä haastateltavistani. He ovat jakaneet rohkeasti kauneimpia ja kipeimpiä muistojaan ja murtaneet samalla ahtaimpia mieskuvia. Jo nämä keskustelut ovat osoitus siitä, että maailma muuttuu. Pois sieltä boksista vaan! Kenenkään ei tarvitse odottaa jäähyaitiossa oikeanlaiseksi mieheksi tulemista.”

Näistä en luovu

Höpötys ja humputus

”Oma rakkauskieli, jota höpötän päivittäin lapsilleni. Se solisee kuin vesi, mitä nyt lapset välillä murjottavat, etten ole heidän mielestään koskaan tosissani.”

Veden äärellä oleminen

”Eräs ystäväni kertoi varttitunnin Jäämeren rannalla vastaavan neljän viikon kesälomaa. Uskon tähän varauksetta. Missä vettä, siellä levon sija.”

Mustat maiharit

”Eräänä sadepäivänä kellariimme tulvi sata kuutiota vettä. Pelastin ensimmäisenä kenkäni.”

Kuka?

Vuonna 1979 syntynyt teatteriohjaaja. Saari asuu vaimonsa, 6-vuotiaan tyttärensä ja 3-vuotiaiden kaksostyttöjensä kanssa Kajaanissa. Harrastaa aikidoa, kalastusta, mahjongia ja lukemista.

Mistä tunnetaan?

Saari on aihe- ja yhteisölähtöinen ohjaaja. Tekee dokumentaarista teatteriesitystä kosketuksesta. Vaara-kollektiivin ja Kajaanin Kaupunginteatterin yhteisprojekti saa ensi-iltansa syksyllä 2017.

Mistä ei tunneta?

”Näyttämötaiteen urani kiistattomampiin kohokohtiin kuuluu Tapanilan ala-asteen naamiaiskilpailujen voitto korkkareissa huojuvana isotissisenä diivana.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa Tilaajille
  3. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  4. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  5. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  6. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  7. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää