Elämä

Leikkien oppii isojen taitoja

Liikunnan avulla pikkulapsi oppii hallitsemaan lihasryhmiä

Tilaajille

Pikkuriikkiseen piiriin on pakkautunut kuusi 3-4-vuotiasta ja seitsemän aikuista. Sitten mennään.

"Saippuakupla, saippuakupla suurenee. Saippuakupla, älä vain rikki mee!" Poks vaan, paisunut piiri hajoaa, ja koko sakki lentää nauraen pepulleen.

Temuaminen näyttää vain hauskalta leikiltä, mutta se on paljon muutakin. Nyt harjoitellaan liikuntataitoja myös myöhempää elämää varten.

Liikuntaleikkikoulun suunnittelussa on ollut mukana joukko asiantuntijoita, ja kaikki tekeminen perustuu tietoon lasten kehittymisestä.

Leikki-ikäisenä hankitut liikuntataidot voivat vaikuttaa jopa koulumenestykseen.

Jos lapsi ei hallitse isoja liikkeitä ja lihasryhmiä, hänen voi olla vaikea oppia tarkkuutta vaativia taitoja kuten kirjoittamista.

Liikuntaleikkikoulussa harjoitetaankin perustaitoja kuten juoksemista, hyppimistä ja heittämistä. Samalla lapset oppivat ymmärtämään kehon avulla käsitteitä kuten ylhäällä ja alhaalla, leveä ja kapea, hiljaa ja voimakkaasti.

"Nyky-yhteiskunta pysäyttää lapsen liikkeen: kuljetaan autoilla eikä ehditä ulkoilla. Television ja tietokoneen edessä ärsykkeitä tulee vain näön ja kuulon kautta, mutta liikkuessa oppii koko kehollaan", pohtii projektipäällikkö Annemi Usva-Vänttinen Nuoresta Suomesta.

"Perusliikuntataidot luovat myös pohjan lajitaidoille. Urheilupiireissäkin on alettu ymmärtää, ettei yhtä lajia ole hyvä valita liian aikaisin." Jokaisella tunnilla on liikuntaleikkikoulussa teemat ja tavoitteet, jotka liittyvät itse liikkumiseen, kehon tuntemiseen ja muiden kanssa toimimiseen.

Nipin napin kolmivuotias Jani Alanen on mukana ensimmäistä kertaa. Hän sipsuttaa varpaillaan kuin keijukainen, tömistelee kuin jättiläinen ja osaa nimetä monta kehon-osaa.

"Arpaat", Jani tietää, kun ohjaaja Eila Koivisto osoittaa tossujensa kärkeä.

Kolmivarttinen kuluu hujauksessa. Kukaan ei pitkästy , sillä täällä ei jonoteta suoritukseen kuin kansakoulun voimistelutunnilla.

"Ohjaajat eivät myöskään näytä valmista mallia, vaan ohjaavat lasta oivaltamaan itse, miten vaikkapa kuperkeikka tehdään", Usva-Vänttinen selittää.

Veljekset Elmo ja Vili Lautala huilaavat välillä matolla.

Mari ja Petri Lautala saavat kuitenkin pian jälkikasvunsa houkuteltua takaisin tohinaan.

"Tässä pienten ryhmässä vanhemmat ovat aina mukana. Meistä ohjaajista alkoi tuntua, että olimme koko ajan niistämässä nenää tai lohduttamassa", naurahtaa Tiina Paasikunnas, Oulunkylän Kiekko-kerhon Nuori Suomi -päällikkö ja liikuntaleikkikoulujen ohjaaja.

"Kerran lukukaudessa jätämme vanhemmat pukuhuoneeseen. Se on sujunut hienosti", Tiina Koivisto kehuu rohkaistuneita lapsia.

"Pyrin aina kertomaan vanhemmille, miten liikkeet tehdään oikein. Jos lapsia vaikkapa heitetään ilmaan, neuvon, miten kannattaa nostaa. Silloin jaksaakin paremmin, yksi kertahan ei yleensä riitä." On palautteen aika. Paasikunnas näyttää lapsille surullisen naaman, suorasuisen naaman ja naurunaaman. Melkein kaikki ovat sitä mieltä, että tunti oli naurunaama. Vain Eetu Tapaninen väittää, että ei ollut - ja nauraa.

Lopuksi jännitetään, minkälaiset tehtäväkortit tällä kertaa saadaan. Niiden avulla sekä lapset että vanhemmat huomaavat, että kotonakin voi liikkua vaikka kuinka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää