Elämä    |   KUNTO

Turvallinen lenkkipolku hieman hitaammalle väelle

Tilaajille

Kaksi tuuheahäntäistä oravaa kurkistelee Kurjenpolun kulkijoita. Aamulenkkiä kiertävä Anna Kaskenmäki, 85, toteaakin, että ne tarjoavat mukavaa ohjelmaa.

"Sanon vain kurre, kurre ja ne tulevat hakemaan ruokaa." Eläinystäviä varten hänellä on pähkinöitä rollaattorin kojelaudalla.

Suursuonpuiston vanhustenpolku, jota käyttäjät kutsuvat yleisesti Kurjenpoluksi, on uudenlainen luontopolku Helsingin Maunulassa. Sen suunnittelussa on otettu huomioon liikuntaesteiset, näkövammaiset ja iäkkäät ihmiset.

"Neljä kiloa olen saanut pois, ja jalat ovat pysyneet kunnossa", tyytyväinen Kaskenmäki kehuu. Hän sanoo palaavansa polulle myös illalla, ja silloin tavoitteena on kuusi kierrosta.

Hiekkapohjainen polku on tasainen, ja sitä pystyy kulkemaan huonojalkainenkin, kun kuoppia tai raskaita nousuja ei ole.

Se on turvallinen kiertää rollaattorin kanssa tai pyörätuolilla, sillä yllättäviä kallistuksia ei ole. Levähdyspaikkojakin on riittävästi.

Näkövammaisia varten on toisella puolen polkua kaide ja toisella kulkua ohjaa kiveys. Myös keltaiset värit ohjaavat kulkijoita. Penkit on suunniteltu korkeiksi niin, että ikäihmisen on helppo istuutua niille ja nousta niistä.

Polun idean synnytti Maunulassa asuva Salme Kurki.

Hän oli huolissaan naapuruston vanhuksista, joilla ei ollut mahdollisuutta ulkoiluun, ja ideoi reilut viisi vuotta sitten järjestettyyn Asukkaiden Helsinki -kilpailuun ikäihmisille tarkoitetun oman luontopolun.

Ehdotus palkittiin, polkua ryhdyttiin rakentamaan toukokuussa 2003 ja virallisia avajaisia vietettiin viime kesäkuussa.

"On hieno asia, että se on tässä meidän kodin vieressä", toteaa vanhusten hoitolaitoksen Helander-kodin johtaja Arja Tuomisoja. Polun lähtöpaikka on juuri Helander-kodin edessä, ja Tuomisoja on voinut seurata, kuinka polku on otettu vastaan.

Sitä käyttävät paljon lähistön pienet hoitolaitokset, kehitysvammaiset, muistin ongelmista kärsivät, eläkeläisryhmät ja omaishoitajat. Polku on myös päiväkotiryhmien mieleen.

Polun varrelle on istutettu luonnonympäristöön sopivia ja jo kotipihoista tuttuja kukkia, kuten juhannus- ja valamon-ruusua, pihajasmiketta, syyshortensiaa ja erilaisia alppiruusuja.

Reitillä on myös lintulautoja. Luonnon äänet ja tuoksut tuovat muistoja mieleen ja virkistävät, ja elämykset vähentävät lääkityksen tarvetta.

"Rohkeus lähteä liikkeelle on lisääntynyt, kun reitti tiedetään turvalliseksi ja siellä on penkit, joissa voi huilata", Tuomisoja sanoo.

Polku on selvästi myös lisännyt monen vanhuksen päivittäistä liikuntaa.

Mirja Jahkola ja Siiri Lumijärvi ovat aamulenkillä. "Käyn täällä kerran pari päivässä", pian sata vuotta täyttävä Lumijärvi sanoo. Jahkonen naurahtaa, että "kun käyt harvoin, niin vedät sitä pidempiä lenkkejä".

Aune Saarelainen menee rollaattorin kanssa sellaista vauhtia , että normaalisti kävelevä joutuu tihentämään tahtia saadakseen hänet kiinni. Kierroksen jälkeen hän pysähtyy ja toteaa: "Rollaattori on hyvä täällä, sille voi istahtaa." Liisa Laiho on puolestaan varannut levähdyksiä varten pienen istuinalustan, sillä penkit ovat syksyllä jo kylmät. Hän kehuu polun suunnittelijoita.

"Tämä on hienosti tehty. Toisella puolen on kaide ja toisella kivet, jotka varoittavat, jos meinaa mennä metsään."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää