Elämä    |   RAVITSEMUS

Äidinmaidonkorvikkeessa tarvitaan myös tyydyttyneitä rasvahappoja

Rintamaitokin sisältää tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja

Tilaajille

Tuoteselostetta lukenut äiti huolestui huomatessaan, että Nutricia Babyn erityisäidinmaidonkorvike sisältää kookos- ja palmuöljyä.

Kookos- ja palmuöljyn rasvahapot ovat pääasiassa haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja eli niin sanottuja kovia rasvoja.

Nutricia Baby kuuluu hollantilaiselle Royal Numico N.V:lle, jolle suomalainen Valio myi lastenruokaliiketoimintansa viime syksynä.

Samalla siirtyivät myös Tutteli- ja Muksu-tuotemerkit Valiolta Nutricia Babyn omistukseen. Tuttelit ja Muksut tehdään kuitenkin edelleen Valion tehtailla.

Käytetäänkö Nutricia Babyn äidinmaidonkorvikkeissa sekä muissa Tutteli- ja Muksu-tuotteissa kookos- ja palmuöljyjä, Nutricia Babyn ravitsemusasiantuntija Sara Pohjavuori?

"Äidinmaito on pienen vauvan parasta ja ensisijaista ravintoa. Aina äidinmaitoa ei ole tai sen määrä ei riitä. Silloin teolliset äidinmaidonkorvikkeet ovat turvallinen vaihtoehto. Rintamaidon rasvahappokoostumusta on tutkittu, ja rintamaito sisältää sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvahappoja", Sara Pohjavuori sanoo.

"Apteekissa myytävät Nutricia Baby -erityisäidinmaidonkorvikkeet on tarkoitettu maitoallergisille lapsille. Rasvan lähteenä on käytetty tiettyjen kasviöljyjen eli palmu-, kookos- ja rypsiöljyjen rasvahappoja, ei öljyjä sellaisenaan. Kasviöljyjen seosta käytetään riittävän ja monipuolisen rasvahappokoostumuksen turvaamiseksi ja välttämättömien rasvahappojen lähteeksi", Pohjavuori kertoo.

Myös Nutricia Muksu -tuotteissa ja äidinmaidonkorvikkeessa käytetään palmu-, rypsi- ja auringonkukkaöljyjen rasvahappoja sekä maitorasvaa samasta syystä.

Eikö kookos- ja palmuöljyjen rasvahappoja voitaisi korvata kotimaisen rypsiöljyn rasvahapoilla? Ainakin tuotteiden nettisivujen mukaan valmistuksessa pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään kotimaisia raaka-aineita.

"Pelkästään rypsiöljyllä ei saavutettaisi yhtä monipuolista rasvahappokoostumusta. Nutricia Baby -erityisäidinmaidonkorvikkeiden rasvasta kaksi kolmasosaa on tyydyttymättömiä rasvahappoja ja yksi kolmasosa on tyydyttyneitä rasvahappoja", Pohjavuori sanoo.

"Silloin kun on käytössä hyvä luotettava kotimainen raaka-aine, pyritään sitä aina käyttämään. Näin toimitaan myös rasvojen osalta." Pohjavuori muistuttaa myös äidinmaidonkorvikkeiden kuluttajamarkkinoinnin kiellosta.

"Äidinmaidonkorvikkeiden kuluttajamarkkinointi on kielletty. Siksi neuvomme kysymään korvikkeiden käyttöön ja niiden ainesosien ravitsemukselliseen merkitykseen liittyvät kysymykset terveydenhuollon ammattilaisilta, esimerkiksi omasta neuvolasta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää