Elämä

Yök, täällä on jotain ötök öitä!

Tuholaistorjujan sesonkiaika alkaa kevään koittaessa

Tilaajille

Harmaanruskea perhonen lepattaa keittiössä lampun ympärillä. Mistä se on tullut?

Ensin siihen ei osaa suhtautua mitenkään, onhan noita. Yöperhoset vain pyrkivät kohti valoa.

Sitten niitä ilmaantuu lisää ja lisää. Lopulta ne asettuvat kattoon kuin kuivat oksat ja väistävät pyydystäjää taitavasti.

Pienen kyselyn jälkeen selviää, ettei otus ole tavallinen yöperhonen, vaan jauhokoisa, joka on viime vuosina yleistynyt muun muassa pääkaupunkiseudun kotitalouksissa.

Koisia on monta lajia. Ne tulevat alun perin Väli-Amerikasta, mutta ovat levittäytyneet ympäri maailmaa hakien asuinpaikkoja leipomoista, varastoista, kaupoista ja lopulta kodeista.

Jauhokoisa on ainakin aluksi lähinnä esteettinen haitta, ja siitä pääsee eroon yleensä kotikonstein, ympäristötarkastaja Pertti Metiäinen sanoo. Kaupungin ympäristökeskuksen yhtenä tehtävänä on neuvonnan ja tunnistusten ohessa ihmisten rauhoittaminen.

On siivottava ruokakomero, heitettävä saastuneet jauhot roskiin ja pistettävä puhtaat suljettaviin purkkeihin. Kun kanta on saatu tarpeeksi pieneksi, otus lopulta häviää.

Tuhoeläimiksi luokiteltavia hyönteisiä esiintyy muutenkin jonkin verran aikaisempaa enemmän, tuotantopäällikkö Aleksei Kusnezov Anticimex-yrityksestä sanoo. Kaupungeissa jo hävitettynä pidetty torakka on tehnyt paluuta Suomeen, samoin lude.

"Liikkuvuus on lisääntynyt, ja niitä tulee ulkomailta matkatavaroissa, vaatteissa tai ostosten mukana. Se voi tapahtua kenelle hyvänsä. Välttämättä edes siisteys ei auta. Vierailija ei nimittäin katso, onko asunto puhdas vai ei." Hyönteisillä on myös luonnolliset syklinsä. Kevät on meillä sesonkiaikaa, Aleksei Kusnezov sanoo.

Maaliskuun alussa, siis aivan pian, heräävät esimerkiksi sokerimuurahaiset. Ne asuvat luonnossa, mutta tulevat etsimään ruokaa taloista.

Kaupungin ympäristökeskuksen tarjoamalle ötökkäneuvonnalle on kysyntää, sillä ihminenkin on muuttunut. "Kaupunkilaiset ovat vieraantuneet luonnosta", Pertti Metiäinen sanoo. "Jotkut saattavat olla jo parista hyönteisestä hysteerisiä. Ennen maalla pidettiin luonnollisena, että niitä oli, eikä niitä pelätty." Sitä paitsi Suomessa talojen ympärillä on yleensä luontoa, ja ikkunoista tulee joskus vierailijoita sisään.

Ympäristökeskukseen tulee viikossa kymmenkunta näytettä tunnistettavaksi. Noin kaksi kolmannesta niistä on helppoja tunnistettavia. Loput menevät Eläintieteelliseen museoon, ja monet niistä ovat yleensä peräisin luonnosta, josta lajeja löytyy tuhansittain.

Torjunnassa olennaista on vastustajan tunteminen.

"Jotta torjunta onnistuisi, torjujan on tiedettävä, ketä vastaan taistelee. On tunnettava tuholaisen biologia ja käytöstavat", Kusnezov sanoo.

Yleensä vastustaja ja sen joukkojen laajuus selviävät liima-ansoja laittamalla. Samalla paljastuvat myös huoltoreitit ja mahdolliset tukikohdat.

Faaraomuurahainen on esimerkiksi hankala vastustaja. Se on vaatimattoman näköinen otus, joka käyttää ravinnokseen sekä hiilihydraatteja että proteiineja.

"Muualla sitä on tavattu sairaaloissa, joissa se syö sairaalajätteitä", Kusnezov sanoo.

Faaraomuurahaisia on Suomessakin, ei kuitenkaan sairaaloissa. Se ei menesty Suomen luonnossa, sillä se vaatii 27-30 asteen lämpötilan. Siksi se hakeutuu esimerkiksi lämpimien vesijohtojen läheisyyteen, mutta voi liikkua putkistoissa pitkiäkin matkoja.

Faaraomuurahainen on hankala vastustaja, sillä se perustaa satelliittiyhdyskuntia ja sitä voi olla vaikea jäljittää. Normaalit ruiskutettavat torjunta-aineet eivät tehoa siihen, sillä vaikka käytettäisiin hidasvaikutteista myrkkyä, matka pesään on usein liian pitkä. Se ei pääse viemään torjunta-ainetta pesään asti.

Se on myös aggressiivinen eläin. Kun ravinnonhakijat eivät palaa pesään, yhdyskunnan kehityssykli nopeutuu, Kusnezov kertoo.

Ilmaston mahdollinen lämpeneminen voi tuoda mukanaan uusia tuholaisia, kun meille vieraat uudet lajit siirtyisivät kohti pohjoista. Mutta mitä nuo lajit mahtaisivat olla?

"Mielenkiintoinen kysymys sinänsä", pohtii ympäristötarkastaja Pertti Metiäinen.

"Mahdollisesti tupajumit leviäisivät kylmiin hirsirakennuksiin, näin on käynyt jo Etelä-Ruotsissa. Tupajumithan vaativat melko kosteaa ja lämmintä ympäristöä. Tai termiitit levittäytyisivät pohjoisemmaksi, nykyinen pohjoisraja kulkee jossain Keski-Euroopassa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää