Elämä

Kevääseen sopii kevyt kirja, syksyyn raskas romaani

Tilaajille

1. Onko kevätväsymys vain kahvipöydän juttuja?

Varsinkin ennen vanhaan kevätväsymys oli todellinen ilmiö. Nykyisin puhutaan vuodenaikojen kiertoon liittyvästä masennuksesta. Suomalaiset ovat kahdeksan vuodenajan ja niihin liittyvien masennusten kansaa. Melkein kaikki kokevat vuodenajat jollakin lailla. Alle prosentti suomalaisista kärsii vakavasta kevätmasennuksesta.

2. Miksi kevät väsyttää?

Aiemmin se väsytti siksi, että varastossa oleva ruoka väheni ja sen hivenainepitoisuus alkoi olla huono. Nykyisin väsymys aiheutuu siitä, että ihminen ei saa elää luonnon rytmissä. Pimeänä kautena elimistö tarvitsisi lepoa. Nyt talvet puurretaan töissä ja koulussa. Kun kevät ja valo tulevat, laarit ovatkin tyhjät. Luonto herää, mutta ihminen ei jaksa vielä herätä.

3. Takana ovat sateinen kesä, pilvinen talvi ja pitkä flunssakausi. Onko tulossa paha kevätväsymyskevät?

Takana on ihan normaali vuodenkierto. Sen perusteella edessä on tavallinen kevät.

Kieltämättä tsunami kulutti ihmisten kykyä olla solidaarisia ja tuntea jotakin. Kärsimme uutisbulimiasta, kun media oksensi hyökyaaltotragediaa koteihin. Ihmisten tunnereservit ovat tavallista tyhjempiä.

Jos tulevaisuus ei ala pelottaa, keväästä kyllä selviää. Grönlanti ei sulanut eikä Golfvirta vaihtanut suuntaa. Tänä keväänä hiihtoloma ja pääsiäisloma vielä osuvat lähekkäin. Se auttaa, silloin saa ottaa rennommin.

4. Estävätkö kirkasvalolaitteet kevätväsymyksen?

Eivät. Kirkasvalolaitteet ovat kuin dopingia, jolla väkisin pidetään yllä korkeaa suoritustasoa silloin, kun elimistö kaipaa rauhaa. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilta kirkasvalohoito pitäisi kieltää kokonaan. Heillä kevät voi laukaista vakavan manian tai masennuksen. Se liittyy aivojen välittäjäaineeseen serotoniiniin, jonka erittymiseen valo vaikuttaa.

5. Helpottaako nukkuminen kevätväsymystä?

Nukkuminen ei auta, pikemminkin päinvastoin. Jos nukkumiskierteen saa katkaistua, väsymys ja masennus voivat vähitellen kaikota.

6. Entä suklaa, vitamiinit?

Suklaa kuuluu kevään munakauteen ja pääsiäiseen. Sitä voi syödä piristykseksi. Jos pelkää lihomista, kannattaa valita tumma suklaa.

Vitamiineja en suosittelisi, mutta lyhyt, hauska kirja sopii hoidoksi. Raskas kirja sopii syksyyn, kevyt kevääseen.

7. Mistä kevätväsymyksen tunnistaa?

Kevätväsymykselle alttiit tulevat ärtyisiksi ja levottomiksi. Unen määrä vähenee, herääminen aikaistuu ja itku tulee herkästi. Katse kääntyy sisäänpäin. Ihmiset alkavat kirjoittaa kirjaa tai suunnitella laihdutuskuuria tai kesälomamatkaa. Jotkut hiihtävät älyttömästi, toiset rakastuvat. Kevätväsymyksen aikana ihminen muistuttaa PMS-oireista naista.

8. Onko kevätväsymys naisten juttu?

Kevätväsymykselle ovat alttiita ihmiset, joiden serotoniinijärjestelmä on einoleinomaisen herkkä. Tarvitaan siis valoa ja perinnöllinen alttius.

Miesten ja naisten välillä ei tässä ole eroa. Miesten ei kuitenkaan parane liikkua kylmässä ja valoisassa kovin runsaasti. Heidän serotoniinijärjestelmänsä ei tahdo kestää sitä yhdistelmää. Naisia rasittavat enemmän kylmä ja pimeä eli syksy.

9. Voiko kevätväsymys muuttua masennukseksi?

Useimmiten se sitä onkin. Ihminen uupuu, koska hänen tasapainoa ylläpitävä järjestelmänsä ei kestä ulkoisia tai sisäisiä paineita. Muun luonnon herääminen kukkineen ja perhosineen masentaa osaa ihmisistä pahasti: "Minä vain pakerran saappaat savessa kykenemättä edes siivoamaan tai rakastumaan." Vakava kevätmasennus vaatii tuhdin hoidon ja laadukkaan hoitopaikan. Huhtikuu voi olla kuukausista julmin näille ihmisille.

10. Saako keväästä nauttia väsymättä?

Suurin osa meistä nauttiikin, ja hyvä niin.

Jaana Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää