Elämä

Kevätkuuri on luonnosta nauttimista

Tilaajille

Kevätkuuri on parin kolmen viikon pituinen jakso, jolloin kerätään itse joka päivä lääkeyrttejä tai villivihanneksia maastosta päivittäiseen teehen, salaattiin tai pinaatin tapaiseen muhennokseen. Kuurin tarkoitus on vahvistaa kehon toimintaa.

Kevätkuurin kasvit ovat mietoja ja sisältävät runsaasti mineraaleja ja hivenaineita. Hyviä yrttejä ovat voikukka, poimulehti, koivu, vuohenputki sekä nokkonen. Ne on myös helppo tunnistaa.

Koivun

lehtiä kannattaa kerätä salaatin tai muhennoksen sekaan ennen kuin ne ovat täysikasvuisia ja kovia. Hiirenkorvalla olevia lehtiä voi popsia sellaisinaan, mutta teeksi käyvät hieman vanhemmatkin. Koivu lisää virtsan eritystä eikä siis sovi iltateeksi.

Poimulehden

lehden keskelle tulee kastepisara, koska kasvi vetää enemmän vettä maasta kuin pystyy lehden pinnalta haihduttamaan. "Ihmeellistä", tuumivat aikoinaan alkemistit ja yrittivät käyttää poimulehden keskipäivän kastepisaroita nuoruuseliksiireissään.

Alkemistien olisi pitänyt käyttää itse lehteä, sillä siinä on runsaasti mineraaleja ja hivenaineita. Poimulehti on hyvä teekasvi. Sen supussa olevia nuoria lehtiä voi käyttää myös salaatin tai muhennoksen lisänä.

Nokkonen

on miedoista kevään yrteistä suosikkini. Se on parhaimmillaan teenä tai keitettynä lehtivihanneksena. Nokkonen polttaa kuivattunakin eikä siis sovi salaatteihin.

Alle 25 senttiä korkeat versot kannattaa kerätä kokonaisina, pidemmistä 2-4 ylintä lehtiparia. Käsittelyssä tarvitaan hanskoja. Kuivattukin nokkonen polttaa vielä, hyvin keitetty ei.

Voikukan

lehti on katkera, ja sen maitiaisneste jättää vaatteeseen pysyvän tahran. Kaikki voikukan näköiset kasvit eivät ole voikukkia. Oikean voikukan kukkavarsi on ontto, ja jokaisen varren päässä on vain yksi kukka. Voikukan lehti sopii teehen, salaattiin ja muhennokseen, mutta yksinään sen maku on liian vahva. Voikukka lisää virtsan eritystä, joten siitä tehtyjä juomia tai ruokia ei kannata nauttia illansuussa.

Vuohenputken

vielä supussa olevista lehdistä voi tehdä muhennosta tai teetä tai lisätä lehtiä salaatteihin. Lehdet ovat herkullisia - ainakin jos pitää aniksen mausta. Vuohenputki eroaa muista putkikasveista kasvutavallaan ja lehtensä muodolla. Se ei esiinny yksittäiskasvina, vaan kasvusto peittää laajat alueet. Lehden maasta nousevassa varressa on kolme päähaaraa, joissa kaikissa on kolme, joskus viisi pikkulehteä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli erittäin lähellä EM-titteliä – tuomareiden päätös enää jäljellä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää