Elämä

Yrtti viettelee naisen

Luonnonkasvien keruuseen hurahtaneita on vuosi vuodelta enemmän. Helsinkiläinen Henriette Kress on maailmalla tunnettu yrttivelho verkkosivujensa ansiosta.

Tilaajille

Siellä ne taas kohta ovat tonkimassa, palstoilla ja pientareilla, yrttien kerääjät. Joku kumma intohimo niitä vetää.

Toisilla harrastus kehittyy yrttihulluudeksi asti. Ja näitä hurahtaneita on alaa seuraavien mukaan vuosi vuodelta enemmän, nyt jo ilmiöksi asti.

Kiinnostus etenkin luonnossa kasvavia lääkeyrttejä ja villivihanneksia kohtaan on lisääntynyt hurjasti. Harrastus kiehtoo pääasiassa naisia.

Otetaan nyt vaikka tämä helsinkiläinen Henriette Kress, 42. Harrastus puraisi syntymämaassa Saksassa viisivuotiaana.

"Ensimmäiset yrttini opin isoäitini Else Brennecken opastuksella. Hän on kotoisin Itä-Friisin saarelta. Siellä oli tapana, että talot erikoistuivat eri lääkeyrtteihin, ja ihmiset tiesivät hakea apua tietystä talosta", Kress kertoo.

Henriette Kress opastaa ensi kesän aikana myös Helsingin Sanomien lukijoita sekä luonnonvaraisten että viljeltyjen lääkekasvien salaisuuksiin.

Yrttiterapeutti Kress on maailmalla arvostettu tietäjä alan piireissä. Ansio kuuluu hänen englanninkielisille internetsivuilleen.

Kress arvioi sivustonsa maailman laajimmaksi alallaan. Hakuja tehdään päivittäin kymmeniätuhansia ja kävijöitä on lähes 200000 kuukaudessa. Kress on itse ottanut kaikki sivuston yli 6000 valokuvaa.

Hän on myös julkaissut kirjat Mintusta voikukkaan ja Hanhikista kissanminttuun. Kasvikuvia on julkaistu mm. The Wall Street Journalissa.

Kressin perhe muutti 1970-luvulla Saksasta ruotsinkieliselle Itä-Uudellemaalle Liljendaliin, jonne isä-Heinz perusti teräsvannetehtaan. Henriette kävi Hankenin ja työskenteli vuosia kansainvälisen yrityksen suomalaisen tytäryhtiön talouspäällikkönä. Sitten yrtit veivät mennessään.

"Työni alkoi tuntua hirvittävän tylsältä. Irtisanouduin ja lähdin opiskelemaan yrttiterapeutiksi 1998." Hän kävi "maailman parhaan yrttikoulun" Southwest School of Botanical Medicinen Yhdysvaltain Arizonassa. Sen jälkeen elanto on tullut yrteistä.

Moni pitää lääkeyrttejä huuhaana. Keruulla on silti pitkät perinteet, ja yrttilääkintä on osa kulttuurihistoriaa. Yrttien käytöstä ja viljelystä on kirjoitettu Naantalin luostarin perustamisesta 1400-luvulta alkaen.

Moni myös vannoo lääkeyrttien auttavan pienten, mutta kiusallisten vaivojen itsehoidossa. Ihmeitä ne eivät silti tee, eikä pelkästään niihin voi luottaa.

"Itsehoidossa joko vahvistetaan kehon toimintaa tai autetaan yksinkertaisia vaivoja tyyliin onko päänsärkyä - käytä tätä yrttiä", Kress sanoo.

Hänkin kehottaa kääntymään lääkärin puoleen, jos yksinkertaiset vaivat ovat toistuvia, sillä kyse voi olla vakavammasta ongelmasta.

Maailmalla lääkeyrttejä käytetään myös ns. virallisen lääketieteen apuna.

"Yrteillä voi olla myös haittavaikutuksia, mutta miedoilla kasveilla haitta rajoittuu useimmiten allergioihin ja yliherkkyyksiin. Vahvoja yrttejä ei kannata itse lähteä käyttämään." Rikkaruoholta näyttävä kasvi on toisen silmissä rohdos ja kolmannen mielestä vihannes. Yrttiä ei ilmeisesti voi määritellä?

"Ei voi, kun mausteyrtitkin ovat lääkekasveja. Esimerkiksi timjami on erinomainen yskään, oregano poistaa nätisti kuukautiskipuja ja kumina on varsin hyvä ruoansulatuskivuissa." Mikä kumma niissä kiehtoo?

"Yrttien monipuolisuus kiehtoo kenties eniten: ei ole koskaan täysioppinut. Aina on joku, joka on käyttänyt samaa vanhaa kasvia ihan eri tavalla ja ihan eri tarpeeseen kuin kaikki muut ja saanut tuloksia sillä." Henriette Kressin internetsivut www.ibiblio.org/herbmed

Kressin valokuvanäyttely Kauniit kummalliset kasvit Hyötykasviyhdistyksen tiloissa (Hämeentie 154 Helsinki) 3. kesäkuuta asti. Ma-pe kello 14-16 tai sopimuksen mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää