Elämä    |   LIIKUNTATUNNILLA

Paikoillenne, valmiina, nyt

Liikuntatunnit ovat tärkeitä etenkin passiivisille koululaisille

Tilaajille

Suomalaiskoululaisten kestävyys on heikentynyt. Joka viides suomalainen nuori on fyysisesti erittäin passiivinen, ja terveytensä kannalta riittävästi liikkuu alle puolet nuorista, todistavat tutkimukset.

Kestävyyden heikkenemisen taustalla on myös iso elintapojen murros, opetusneuvos Matti Pietilä Opetushallituksesta selittää muutosta. Arkiliikunnan määrä on vähentynyt, koulumatkat taittuvat yhä harvemmin pyörällä tai jalan, ja nuorten harrastamien lajien kirjo on laajentunut.

"Kestävyyttä vaativien lajien rinnalle on tullut suuri määrä lajeja, jotka kehittävät muita ominaisuuksia. Nuoret suosivat nykyisin taito- ja lihashallintaa vaativaa liikuntaa, esimerkiksi skeittausta ja lumilautailua." Pietilä muistuttaakin, että vaikka kestävyys on testitulosten mukaan heikentynyt, voimaa tai taitoa vaativissa suorituksissa ei viime vuosina ole tapahtunut merkittävää muutosta. Hän viittaa opetusneuvos Tuulamarja Huismanin 2003 tekemään yhdeksäsluokkalaisten kunto- ja liikehallintatestiin. Siihen sisältyi muun muassa sukkulajuoksua, viisiloikkaa sekä vatsalihasten ja notkeuden testi. Tuloksia verrattiin 1998 tehtyyn testiin.

Pietilän mukaan osa nuorista liikkuu erittäin paljon, mutta passiivinen viidennes pitäisi saada liikkumaan.

Juuri heille koulun liikuntatunnit ovat tärkeitä, sanoo Liikunnan ja terveystiedon opettajien liiton puheenjohtaja Arja Jääskeläinen.

"Meidän mielestämme tunteja on nyt liian vähän, samoin monien oppilaiden mielestä." Jääskeläinen kertoo kysyneensä vastikään kahdeksasluokkalaisten toiveita, ja he halusivat kaksi kaksoistuntia viikossa.

Liikuntaa on yläasteella nyt kaksi tuntia viikossa. Valinnaiset liikuntatunnit eivät Jääskeläisen mielestä ratkaise huonokuntoisten ongelmaa.

"Valinnaisaineen ottavat ne, jotka muutenkin liikkuvat. Ne jotka taas liikuntaa tarvitsisivat, eivät sitä valitse", Jääskeläinen sanoo.

"Joskus korostetaan liikaa myös sitä, että puolet nuorista sentään on hyväkuntoisia", toteaa koululiikuntaliiton toiminnanjohtaja Kristiina Jakobsson. Koululiikuntaliitto huolehtii vapaaehtoisesta, oppituntien ulkopuolella tapahtuvasta koululiikunnasta.

Riittävästi liikkuvien joukko osallistuu seurojen tarjoamaan liikuntaan. "Siihen liittyy myös kielteisiä piirteitä, mikä helposti unohdetaan." "Toiminta on liian tavoitteellista, lapsia ohjelmoidaan ja pakotetaan valitsemaan oma laji liian varhain, ja monet lopettavatkin kokonaan 14-16 vuoden iässä pudottuaan joukkueista." "Näiden nuorten siirtyminen harrastusliikunnan puolelle ei myöskään ole välttämättä helppoa. Päinvastoin monia uhkaa jopa syrjäytyminen", Jakobsson sanoo.

Seuratoiminnan ulkopuolelle jääviä voisi saada liikkumaan, jos heille olisi tarjolla koulun jälkeen ei-tavoitteellista toimintaa, johon olisi myös helppo mennä mukaan, Jakobsson ehdottaa. Koulujen kerhotoiminnan elvyttäminen on kuitenkin tehty vaikeaksi.

"Opettajia ei saada vetäjiksi, koska pienet kerhomäärärahat otettiin laman aikaan 90-luvun alussa pois", hän sanoo.

Myös vastuukysymykset pitäisi selvittää.

Toki liikkumista voi lisätä monin pieninkin keinoin. Muut opettajat voisivat Jakobssonin mielestä liikuttaa luokkia nykyistä enemmän, mikä on jo jossain määrin toteutumassa. Esimerkiksi kasvien keräys on palannut opetusohjelmaan.

Nykyistä välituntijärjestelmää voisi Jakobssonin mukaan myös uusia.

"Päivää voisi jakaa reilummilla tauoilla, jotka olisi varattu yhteistä liikuntaa varten. Olisi kaikkien etu, että liikuntaa olisi riittävästi, sillä liikkuva koulu voi hyvin." Elämä & Terveys -sivuilla seurataan syys- ja kevätlukukauden ajan, mitä koulujen liikuntatunneilla eri puolilla Suomea tapahtuu. Vinkkejä voi lähettää hs.terveys@sanoma.fi tai puhelimitse 040 5207081.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää