Elämä

Tai ainakin sen pitäisi alkaa. Vammasta tai leikkauksesta toipuminen ei nimittäin pääty kivun loppumiseen.

Tilaajille

alkaa kohta Tai ainakin sen pitäisi alkaa.

Vammasta tai leikkauksesta toipuminen ei nimittäin pääty kivun loppumiseen.

Vamma on ohi, ehkä leikkauskin takana. Käsi siis kunnossa ja jalka terve.

Valitettavasti useimmiten ei. Toipuminen vähänkin vakavammasta raajavammasta - oli se sitten luissa, nivelissä tai lihaksissa - on monesti hidasta ja jatkuu, vaikka kipu olisi ollut tiessään jo aika päiviä sitten.

"Jos potilas vaikka leikataan, leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen onnistuminen on jopa 50 prosenttia koko leikkauksen onnistumisesta", arvioi Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön tutkija Sirpa Mustalampi.

Hän valmistelee väitöskirjaansa polven eturistisideleikkausten jälkeisestä kuntoutuksesta.

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että kuntoutuksella voidaan nopeuttaa lihasten, luiden ja nivelten toipumista ja jopa ehkäistä uusien vammojen syntymistä.

Fysioterapiaan ohjaaminen vaihtelee kuitenkin todella paljon sen mukaan, missä potilasta hoidetaan.

"Joskus tehdään vain se temppu eli leikkaus eikä aina huolehditakaan jälkihoidosta. Parantamisen varaakin siis on", Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen professori Urho Kujala toteaa.

Fysioterapia ei tarkoita jatkuvaa vastaanotolla ramppaamista. Jo parilla käynnillä potilas ehtii saada kunnolliset ja yksilölliset ohjeet siihen, miten omaa vaivaa voi turvallisesti hoitaa jumppaamalla.

Nykyisin yhä useammasta vammasta selvitään itse asiassa pelkällä kuntoutuksella, ilman leikkausta.

Kuntoutus vaatii kuitenkin aina sitkeyttä. Monesti väliinputoajia ovatkin ne, jotka eivät ennen vammaa tai leikkaustakaan ole olleet innokkaita liikkujia.

"Urheilijoilla kysymys on siitä, missä vaiheessa saa alkaa tehdä erilaisia asioita, vähemmän liikkuvien kohdalla siitä, milloin jotain täytyy alkaa tehdä", Kujala sanoo.

Jos sairaalasta lähtiessä saa ohjeet paperilla, neuvot unohtuvat helposti, jollei niitä näytetä kädestä tai jalasta pitäen.

Pahimmillaan potilas tekee liikkeet väärin.

Niissäkin tapauksissa joissa kuntoutus on päässyt alkuun, se jää valitettavan usein kesken, Mustalampi toteaa. Potilaan edistymistä pitäisi nimittäin myös seurata.

"Ongelma on, että kuntoutus lopetetaan siinä vaiheessa, kun tulos on jo aika hyvä ja potilas selviää päivittäisistä toimistaan." Syitä on useita.

Ensinnäkin potilaan oma motivaatio hiipuu, jos liikkeet ovat tylsiä ja työläitä eikä vajausta omassa toimintakyvyssä enää huomaa. Riski vammautua uudelleen kuitenkin kasvaa, jos toinen puoli kaikesta huolimatta vaikkapa liikkuu paremmin tai on toista voimakkaampi.

Terveydenhuollossa ei Mustalammen mielestä myöskään tiedosteta tarpeeksi, että monesta vammasta kuntoutuminen vie todella kauan.

"Julkisella puolella resurssit ovat vähissä, ja suurin osa vakuutusyhtiöistäkin korvaa fysioterapiaa vain viisi kertaa, mikä on vamman jälkeen todella vähän." Sosiaali- ja terveysministeriön kuntoutusasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Heidi Paatero myöntää, että moni ei saa terveyskeskuksissa niin perusteellista fysioterapiaa kuin toivoisi.

"On kiikun kaakun, miten fysioterapia pystytään nykyresursseilla hoitamaan", Heidi Paatero sanoo.

Paitsi rahasta fysioterapian hyödyntäminen on paljolti kiinni yksittäisen potilaan ja lääkärin aktiivisuudesta.

Ohjeet fysioterapiaan ohjaamisesta ovat lähinnä paikallisia, lukuun ottamatta muutamia valtakunnallisia Käypä hoito -suosituksia, joissa fysioterapia on Paateron mukaan huomioitu.

Tuore suositus on tehty lonkkamurtumien hoidosta.

kirjoitusta varten on haastateltu myös invalidisäätiö ortonin tutkimustoimen päällikköä jyrki kettusta ja ukk-instituutin ylilääkäriä pekka kannusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää